Βαθύ καλοκαίρι με λυσσαλέες μάχες μεταξύ του μελτεμιού και του καύσωνα!

Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), σχεδόν παντού αναμένεται ηλιοφάνεια και η ζέστη θα είναι υποφερτή ακόμα και στη Δ. Ελλάδα, όπου θα πνέουν θερμοί κατεβατοί άνεμοι. Επισημαίνεται ότι με τις συνθήκες που προαναφέρθηκαν ο κίνδυνος εξάπλωσης των πυρκαγιών είναι μεγάλος. 


Το Σάββατο (24/7), τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες προβλέπονται στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τα ορεινά Στερεάς και Πελοποννήσου και ίσως στο Β. Αιγαίο. Σε ό,τι αφορά τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές. 

Την Κυριακή (25/7), προβλέπεται ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στη Δ. Ελλάδα θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Τη Δευτέρα και την Τρίτη (26 & 27/7), το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία στο Ιόνιο και τη ηπειρωτική χώρα θα είναι σημαντική (μέγιστες θερμοκρασίες 38 με 40 βαθμοί). Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά Β-ΒΑ με βασική ένταση τα 5 με 6 μποφόρ. 

Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σχεδόν σε όλη τη χώρα.

 

46 σχόλια:

  1. Nα ευχηθούμε σαυτό το λυσσομάνι να έχει ,όσο είναι δυνατον,το πάνω χέρι το αγαπημένο μελτεμάκι.Για τα κυνικά καύματα προτείνω ως ποινή τον οστρακισμό.
    Γεια σου φίλε Χριστόδουλε.α)1."Η πρέφα θέλει υπομονή και το σκαμπίλι τέχνη".2)."Το πάσο-πάσο τρωει το λουκούμι"(στην πρέφα). ...............................................β). "si vis pacem,para bellum",εάν θέλεις ειρήνη ,ετοίμαζε πόλεμο..----------γ)Οι Αλκυονίδες καθεύδουν επικινδύνως.Σωρεύουν ενέργεια.Τις έζησα το 1981.Δαντικές εμπειρίες.Όλα συντρίμια.Ευτυχώς επιζήσαμε.

    Αγαπητέ Χρήστο καταπληκτικές,ισάξιες,ερμηνείες.

    Δάσκαλε ωραίο τραγούδι απο τον Στέλιο (όπως και το ανεπανάληπτο "Σαββατόβραδο".---------------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα. Από σήμερα άρχισαν τα δύσκολα ήδη για τη Δυτικη Ελλάδα. 35αρι μέγιστη και άπνοια. Ο δάσκαλος λέει θα είναι κάπως υποφερτή η κατάσταση εδώ. Εγώ πάντως προσωπικά δεν την παλεύω καθόλου, όλη μέρα παρέα με τον ανεμιστήρα και τα παντζούρια κατεβασμένα! Τυχεροί σήμερα οι ανατολικοί χάρη στο μελτεμακι που τους δροσίζει. Από εβδομάδα πάντως θα βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως αναμένοταν από την προηγούμενη εβδομάδα κιόλας μας έρχεται ένας ακόμη καύσωνας και ποιος ξέρει ακομη ανία έχουμε και αλλον η θα είναι ο τελευταίος του καλοκαιριού ,ας ελπίσουμε ότι θα είναι ο τελευταίος . Στατιστικά βλέπω να έρχεται το φθινόπωρο στην ώρα του φέτος για να δούμε, Χρήστος από την δροσερή Όθρυ σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σας.Δροσουλα σήμερα στην περιοχή μου, και συννεφιά από το μεσημέρι και ύστερα.
    Πέτρο η πρέφα είναι από τα καλύτερα παιχνίδια της τράπουλας.Ομως εδώ στο χωριό μου εμείς οι 50ρηδες είμαστε από τους τελευταίους που γνωρίζουμε.Οι επόμενοι δεν ασχολούνται κάν.
    Χρήστο από Όθρυ, από το στόμα σου και στου Θεού τ αυτί.Μακαρι να ρθει το Φθινόπωρο στην ώρα του γιατί δεν αντέχουμε άλλο.Η φύση επιβιώνει περα από τα όρια της.
    Από τον" Ιανό"(που σε μας δεν έφτασε ποτέ),παρατηρώ πως μέχρι τώρα,σε ένα σχετικά μικρό κράτος σε έκταση, έχουμε αλλού καταστροφές από πλημμύρες, αλλού ζημιές από παγετό, αλλού ζημιές από χαλαζόπτωσεις και αλλού από ανομβρία.Και όλα αυτά σε μικρό χρονικό διάστημα.
    Ήδη άρχισαν να φαίνονται και οι επιπτώσεις στην παραγωγή (ελιές, σιτάρι, τριφύλλι,περιβόλια κλπ). ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα στην παρέα.
    Καθαρή κ σταράτη η πρόγνωση τού δασκάλου για το επόμενο διάστημα δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις περί καύσωνα η όχι.
    Η έντονη αστάθεια σήμερα στα ορεινά της Αιτωλοακαρνίας το μόνο πού κατάφερε ήταν να δροσίσει αρκετά τη βραδιά ευτυχώς, γιατί χθες την ίδια ώρα ήταν κόλαση!
    Δυστυχώς για άλλη μία φορά φέτος ότι λέγαμε από μέρες επιβεβαιώνεται εκ νέου.
    Με μία γερή ματιά λοιπόν στις τελευταίες ανανεώσεις πού έριξα,δείχνουν ότι σταδιακά από τη Δευτέρα κ από τα δυτικά μετά την πρόσκαιρη πτώση σε φυσιολογικά επίπεδα που έχουμε κυρίως στα ανατολικά,μπαίνουμε σε μία μακρά περίοδο(φτου κ απ'την αρχή)με πολύ υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες θα "παίζουν" καθημερινά ως μέγιστες από 37 έως 41β σε όλα τα πεδινά ηπειρωτικά κατά μέσο όρο!
    Η διάρκεια αυτών των καυμάτων από την βόρεια Αφρική πού θα βρίσκουν συνεχώς το δρόμο προς την περιοχή μας εκτιμάται ότι θα κρατήσει τουλάχιστον έως τις 5 Αυγούστου ενώ στα πιό συγκεκριμένα δείχνει ότι κ πάλι τα δυτικά τα βόρεια κ το ΝΑ Αιγαίο θα έχουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες σε πρώτη φάση κ σε δεύτερη τα ανατολικά ηπειρωτικά κ το Αιγαίο.
    Όμως προς την αλλαγή τού μήνα κ στις αρχές Αυγούστου το μελτέμι θα χάσει σημαντικά τη δυναμική τού με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο τού υδραργύρου σε επίπεδα καύσωνα πανελλαδικά!
    Μοναδική παραφωνία πρέπει να πούμε ότι θα είναι το Σάββατο όπου πλην της σχετικής δροσιάς σε όλη τη χώρα,η άκρη μίας μικρής τραφ από τα βόρεια θα πυροδοτήσει συνθήκες αστάθειας πάνω από τα ηπειρωτικά με περιοχές της Μακεδονίας,της Ηπείρου της Θεσσαλίας κ το εσωτερικό της κεντροδυτικής Στερεάς κ της κεντροδυτικής Πελοποννήσου(ορεινά) να δέχονται σε τοπικό επίπεδο ισχυρές μπόρες κ καταιγίδες το μεσημέρι απόγευμα.
    Τα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά δε θα δεχθούν κάτι καθώς ο ενισχυμένος ΒΑ άνεμος δρα αποτρεπτικά στην όποια δημιουργία αστάθειας.
    Κλείνοντας να πω ότι ο Ιούλιος πάει να βγει,εκτός από σημαντικά πιό θερμός από τα κλιματικά,κ ως ο πιό άνομβρος των τελευταίων ετών καθώς στην συντριπτική πλειοψηφία των πεδινών περιοχών της χώρας οι σταθμοί γράφουν κουλούρες.
    Υπομονή λοιπόν καθώς για μένα όπως εξελίσσεται τελικά αυτό το καλοκαίρι,στο τέλος θα μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτό τού 2007 κ ας βιάστηκαν κάποιοι να πούνε ότι είμαστε υπερβολικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα σας. Αν σας πω ότι βρέχει στη Θεσσαλονίκη, τι θα μου απαντήσετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειπε η εμυ οτι υπαρχει πιθανοτητα τοπικων βροχων στην θεσσαλονικη και πεσανε μεσα..

      Διαγραφή
  7. Αντώνιος Καραβατακης23 Ιουλίου 2021 στις 12:57 μ.μ.

    Καλημέρα σε όλους, ανάσες δροσιάς από χθές Μυτιλήνη. Ευκαιρία να γεμίσουμε τις μπαταρίες γιατί έρχεται πολύ δύσκολο 10 ήμερο πολύ υψηλών θερμοκρασιών από Τρίτη.Δημητρη από Κορινθία κ σε μας Μυτιλήνη 23 Μαρτίου το χιόνι που έπεσε κ οι χαμηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν έκαναν πολύ μεγάλη ζημιά στον ανθό της ελιάς, μιλάμε για ζημιά που σε κάποιες περιοχές ξεπερνάει το 60 τοις εκατό σε απώλειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και στον Βόλο έβρεξε για λίγο το πρωί και έκανε το πρωινό μου μπάνιο σκέτη απόλαυση.
    0.2 χιλιοστά έγραψε ο σταθμός του Βόλου και 1,5 χιλιοστά στα Χανιά Πηλίου.
    Η συννεφιά κατά διαστήματα παραμένει αρκετά πυκνή,η θερμοκρασία στους 28 βαθμούς με αυξημένη υγρασία.
    Περίπου ίδια η κατάσταση και στην Βοιωτία όπως βλέπω στις κάμερες.
    Φίλε Πέτρο όπως βλέπεις βρέθηκε και ο τρίτος(Δημήτρης) για πρέφα οπότε μιας και είστε 2 εσείς κατεβαίνω εγώ στα μέρη σας και αν ο δάσκαλος είναι ακόμη εκεί κοντά σας και ξέρει πρέφα,τον παίρνω μαζί μου και θα κάνω εγώ τον"τεμπελη".
    Στην περιοχή μου λέμε και το εξης: Η νταμα τζόγο δεν χαλάει και ισχύει για αυτόν που είναι στην μέση.Υπαρχουν πολλά ρητά για την πρέφα που είναι πολύ ωραίο παιχνίδι και ακονίζει το μυαλό σου.
    Δημήτρη έχεις δίκιο μετά από εμάς τους σημερινούς 50ρηδες δύσκολα θα βρεθούν στο μέλλον κάποιοι για να παίζουν αυτό το όμορφο παιχνίδι.
    Όσο αναφορά τις Αλκυονιδες Πέτρο μ,τις θυμάμαι πολύ καλά καθώς πήγαινα πρώτη γυμνασίου και εκτός τις πολλές ζημιές σε όλη την ευρύτερη περιοχή, αυτό που θα μου μείνει αξέχαστο για οσω ζω είναι αυτό που συνάντησα στο χωριό Πλαταιέ(βρίσκεται δίπλα στις αρχαίες Πλαταιές)Το οποίο είχε κυριολεκτικά κατεδαφιστεί από άκρη σε άκρη αφού το ρήγμα πέρασε 2 φορές σε ενα σχήμα V αφού πήγε και γύρισε στον Κιθαιρώνα.Είναι το μοναδικό χωριό που όλα τα σπίτια είναι καινουργισ χτισμένα μετά τους σεισμούς.
    Ελπίζω και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις.
    Όσο αναφορά τον καιρό νομίζω ότι η πρόγνωση του δασκάλου δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση σε όσα έρχονται και μάλιστα είναι σε πλήρη συμφωνία με όσα δείχνει και το φεγγάρι που αύριο θα είναι σε πανσέληνο.Ας ελπίσουμε ότι θα είναι ο τελευταίος καύσωνας για το φετινό καλοκαίρι,καθώς οοως είπε και ο φίλος Δημήτρης όλα τα φυτά και τα δέντρα ήδη δοκιμάζονται για τα καλά.
    Στην περιοχή μου τα σιτηρά ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής που θυμάμαι,οι ελιές εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων δεν κράτησαν καρπό και τα δε αμπέλια μετά την μεγάλη ζημιά από τον πάγο υπέστησαν ζημιές και από τον προηγούμενο καύσωνα αλλά και από τις ορδές κοπαδιών αγριογουρουνων που σαρώνουν την περιοχή,ότι μείνει στο τέλος πιστεύω πως θα γεμίσω τουλάχιστον τα βαρέλια μου.
    Κακή χρονιά για άλλη μια φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ίδια και εδώ Χριστόδουλε,τα αμπέλια και οι ελιές δοκιμάζονται φέτος.Δυστυχως ο δρόμος είναι μακρύς ακόμη,μέχρι να φύγει αυτό το δύσκολο καλοκαίρι...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  9. Χρήστο εγώ θα αποτολμήσω απάντηση δι ερωτήσεως.Μήπως την ώρα που νόμιζες ότι βρέχει υπερίπταντο πολλά τζιτζίκια?!!----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την επόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα που θα σκάνε τα τζιτζίκια με τα 45άρια περίστροφα colt, τους 45 Γιάννηδες ή τα δισκάκια των 45 στροφών, τότε θα βλέπουμε τη βροχή και το νερό όπως στην έρημο δι' αντικατοπτρισμού! Φίλοι μου, πολύ φοβάμαι ότι όντως θα δούμε 45άρια, τοπικά 46 β.

      Διαγραφή
  10. Διαβάζω τώρα σε ενημερωτική ιστοσελίδα ,"κυβερνοεπίθεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης.Απαιτούν λίτρα"(sic).Kαι διερωτώμαι "σε βενζίνη,πετρέλαιο ή κάτι άλλο υγρό "!!..------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. η ηπειρος στα κατακόκκινα στους χαρτες για τις επομενες μέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι τοπικές βροχές που έπεσαν σήμερα σε κάποιες περιοχές όπως είπαν οι φίλοι σε Θεσσαλονίκη κ Βόλο ήταν τόσες,που ακόμη κ τη σκόνη από τα αμάξια δεν καθάρισαν καλά καλά.
    Εάν κ αύριο δε κάνει κάτι πιο αξιόλογο από Πίνδο κ δυτικότερα κ σε Μακεδονία όπως αναμένεται τότε ο Ιούλιος όπως έγραψα κ χθες θα συνεχίσει το ρεκόρ ανομβρίας στους πεδινούς μας σταθμούς.
    Καλησπέρα από τη συννεφιασμένη κ σήμερα Αιτωλοακαρνία κ με ευτυχώς ζέστη ανεκτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ξέχασα να καλωσορίσω τον φίλο Χριστόδουλο στο μπλογκ μετά από καυτό.
    Εύχομαι να συνεχίσουμε να διαβάζουμε τα όμορφά τού σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ μεγάλη η απουσία του μελτεμιού φέτος στα ανατολικά και το Αιγαίο. Στην ουσία μόνο κάποιες ''εμφανίσεις'' έκανε που και που αλλά δεν έχει καθόλου διάρκεια όπως τα παλιότερα έτη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ετοιμαστείτε για λυσσαλέο καύσωνα διάρκειας όπως το λέει εύστοχα ο δάσκαλος . Φενεται να έχει διάρκεια με μικρές αυξομειώσεις τουλάχιστον ως τις 5 του μήνα.Με λίγη υπομονή θα περάσει και αυτό ελπίζοντας να είναι ο τελευταίος ως φενεται . Χρήστος από την αβρεχη εδώ και πάνω από ένα μήνα Νότιο δυτική Μαγνησία τόσο σε ορεινά όσο και πεδινά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γειά σου φίλε Φώτη.Ωραία τα λές!!! Και τι θα απαντήσω τώρα στη γυναίκα μου,η οποία 1η Αυγούστου φεύγει για Αντίπαρο και περιμένει να συναντήσει δυνατά και δροσερά μελτέμια,ως συνήθως.Δεν θα της χαλάσω την προσμονή.Τελικά μου φαίνεται ότι το καψώ(ο)νιον διαρκείας είναι αναπόφευκτο.Δεν είναι τυχαίο ότι ο καύσωνας και το καψώ(ο)νι ετυμολογικά είναι ομόρριζα .Ο δάσκαλος ασφαλώς ξέρει και από τα δύο!.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάχα χάχα έτσι είναι φίλε Πέτρο.
      Όσο για τη γυναίκα σού μη της λες τίποτα ακόμη κ της χαλάς την ομορφιά με τα μελτέμια πού έχει φανταστεί.
      Θα το δει μία κ καλή!
      Αυτό γιατί δυστυχώς ραν με ραν όχι μόνο δε πέφτει η ένταση τού καύσωνα προς τις αρχές Αυγούστου αλλά ενισχύεται με άγριες διαθέσεις.
      Άρα λοιπόν η ταύτιση με το 2007 που έκανα κ κάνω επιμένοντας δεν είναι καθόλου τυχαία...

      Διαγραφή
  17. Η απουσία μελτεμιου μπορεί να είναι και προάγγελος προϊμου Φθινόπωρου.Ετσι λένε εδώ οι παλαιότεροι.Εγω πάντως θυμάμαι πριν κάποια χρόνια το μελτέμι ήρθε τέλος Αυγούστου και όλο το Σεπτέμβρη.
    Πολλές ζημιές έγιναν σε αμπέλια και ελαιόδεντρα,από την σημερινή πυρκαγιά σε Καλέντζι, Σπαθοβούνι και Αρχαίες Κλεωνές.
    Η φωτιά μας έλειπε τώρα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζωηρή η ατμοσφαιρική κυκλοφορία σε βορειοδυτική- κεντρική Ευρώπη, με ισχυρές καταιγίδες. Σίγουρα επηρεάζει και την Ελλάδα, με ότι συνεπάγεται με τις ετησίες και την δυναμική τους. Καλησπέρα σε όλους και στον δάσκαλος μας. Καλό σαββατοκύριακο. Φραγκίσκος από παλαιο Φάληρο.

      Διαγραφή
  18. Καλημερα,
    Ηρθαν κατι φιλοι απο Ζυριχη και μου ειπαν οτι ζεσταθηκε το κοκκαλακι τους. Βροχη καθε μερα και θερμοκρασια 15 βαθμοι.
    Σε μας ατελειωτη ζεστη.
    Ειναι πολυ ενδιαφερον πώς υα κυλήσει το φθινοπωρο και ο χειμωνας στην Ελλάδα αλλα και σε ολη την Ευρώπη
    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πιστεύω ότι οι ανανεώσεις των μοντέλων σκορπίζουν τρομο (και δεν ανήκω στους τρομολάγνους). Θεωρώ ότι οι επόμενες προγνώσεις πρέπει να εστιάζουν και να υπερτονίζουν τα μέτρα (αυτο)προστασίας που πρέπει να λάβει ο κόσμος για να μην έχουμε σημαντικά προβλήματα κι όχι τόσο πολύ στο αν θα φτάσουμε 42 ή 44 ή 45 βαθμούς (δυστυχώς σε κάποια μοντέλα φαίνεται κι ακόμη παραπάνω)
    Καλό Σαββατοκύριακο
    Παύλος, Άρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα σε όλους.Παρακάτω αν πατήσετε το link θα σας βγάλει την καρτέλα των θερμοκρασιών σε υψόμετρο περίπου 1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.Για όσους την επισκέπτονται για πρώτη φορά και όπως είναι φυσικό δεν γνωρίζουν,στην αριστερή στήλη παρατίθονται οι επόμενες ώρες στον προγνώστικό χάρτη.Δηλαδή με λίγα λόγια αποτυπώνει το πόσες ώρες αργότερα με χρονικό σημείο αναφοράς το παρόν θα παρουσιαστεί η κάθε πρόγνωση.Με τον κένσορα του ποντικιού επιλέγουμε την επιθυμητή ώρα πρόγνωσης και έτσι με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε τους αντίστοιχους χάρτες πρόγνωσης.
    Για όποιον θέλει να "κυλήσουν"αυτόματα οι χάρτες πατάει την επιλογή "anim".Κατω ακριβώς από τον χάρτη παρουσιάζονται μια σειρά από χρωματισμούς που με αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνει ο χρήστης της σελίδας τις θερμοκρασιακές διαφορές από τις ενδείξεις των ανάλογων χρωμάτων πάνω από την περιοχή του.
    Λοιπόν στις καιρικές προβλέψεις προβλέπεται καύσωνας έντονος και διαρκείας.Παρά το γεγονός οτί οι προβλέψεις αλλάζουν και ανανεώνονται κάθε 6 ώρες με μεγαλύτερα "πισογυρίσματα"στις μακρυνότερες ώρες,τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια εμμονή στην ενδειξη ερχομού ισχυρού καύσωνα με τις διαφορές από τρέξιμο σε τρέξιμο για τις επόμενες μέρες να διαφέρουν σε γενικές γραμμές σε μικρό βαθμό.Αν υποθετικά επαληθευτούν οι προβλέψεις των χαρτών ακριβώς,με βάση τα όσα παρουσιάζονται στην τωρινή φάση θα παρακαλούσα τον κ.Ζιακόπουλο αν του ήταν εύκαιρο να δώσει απάντηση για το τι θερμοκρασίες συνεπάγονται σε πεδινές κλειστές περιοχές της ηπεορωτικής χώρας με αυτές τις θερμοκρασίες του χάρτη.
    Παρακάτω μπείτε στον σύνδεσμο.Εχει ενδιαφέρον και αξίζει τον κόπο να τον επισκεφτεί κάποιος.
    https://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν κλικάρεται ο σύνδεσμος αλλά μπορείτε να κάνετε αντιγραφή και επικόλληση είτε πάνω στην μηχανή αναζήτησης της γοογλε είτε πάνω στην καρτέλα που εμφανίζεται ο σύνδεσμος της κάθε σελίδας στο διαδίκτυο.

      Διαγραφή
  21. Αν δει κάποιος τα τρεξίματα του gfs για αρχές Αυγούστου θα ανατριχιάσει. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο. Το μόνο που με παρηγορεί είναι ότι είναι σχετικά μακριά και ίσως να μη βγει όπως φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ο δάσκαλος θα μιλήσει στην ώρα του ο τίτλος για λυσσαλέο κάυσωνα νομίζω κάτι λέει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα να είμαστε προσεκτικοί στην ανάγνωση σημαντικών πραγμάτων. Ο τίτλος λέει για λυσσαλέα μάχη καύσωνα και μελτεμιού. Ούτε για λυσσαλέο καύσωνα, ούτε για λυσσαλέο μελτέμι. Το αν θα είναι ο καύσων λυσσαλέος, λογικά θα το διευκρινίσει άμεσα ο δάσκαλος (κατά τη γνώμη μου θα είναι πιο λυσσαλέος των τελευταίων πολλών ετων, αλλά οψώμεθα).
      Παύλος, Άρτα

      Διαγραφή
    2. Ο τίτλος γράφει «λυσσαλέες μαχες».καλημέρα
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  23. censor (λατιν.),κένσορας ή κήνσορας,Ελληνιστί "τιμητής".Ρωμαίος αξιωματούχος,μεγαλόβαθμος .Απέγραφε τους πολιτες και τις περιουσίες τους.Κατά τα άλλα όλα τα σχόλια και οι εκτιμήσεις....πυρίπνοα .Αναμένουμε και προσέχουμε.---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σίγουρα θα έχουμε δυνατό καύσωνα με διάρκεια αλλά αν δείτε,τα ενσάμπλ για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου αφήνουν κάποια περιθώρια αισιοδοξίας.Ας ελπίσουμε για το καλύτερο.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δάσκαλε, πες μας ότι τα μοντέλα κάνουν λάθος, ότι είναι ψέμα, ότι δεν θα βγουν οι προβλέψεις, ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή,πες τέλος πάντων κάτι για να μην χάσουμε τον ύπνο μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημέρα κ πάλι!
    Η κατάσταση απαιτεί ενημέρωση.
    Κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για βιασύνες όταν τα λέγαμε αλλά δυστυχώς τα πράγματα ραν με ραν εξελίσσονται συνεχώς ως προς το χειρότερο σενάριο.
    Ένα νέο 1987?
    Προσωπική μου άποψη πολύ πιθανόν.
    Όλοι οι δείκτες της ευρωπαϊκής κυκλοφορίας όπως κ οι στάθμες στα 850hPa από όλα σχεδόν τα μοντέλα, αρχίζουν σιγά σιγά κ συμπαρασύρουν κ τα σενάρια-υποσενάρια των ensemble κ νομίζω ότι με την τεράστια έκταση κ ισχύ που θα αποκτήσει αυτό το κτήνος από την Αφρική, πολύ δύσκολα θα φύγει από τη χώρα μας λόγω γεωγραφικής μας τοποθεσίας.
    Απο την Τρίτη λοιπόν κ τουλάχιστον έως κ τις 6 τού μήνα(να μη τολμήσω κ πω παραπάνω καθώς υπάρχουν πολλά σενάρια πού θέλουν συνέχιση τού καύσωνα αλλά με πιό ήπια ένταση) η χώρα θα θυμίζει καμίνι με μέγιστες θερμοκρασίες στα πεδινά ηπειρωτικά από 39 έως 43β επί καθημερινής βάσεως ενώ σε κάποιες από αυτές τις ημέρες(κυρίως με το πού μπει ο Αύγουστος)δεν αποκλείονται να σπάσουν κ θερμοκρασιακά ρεκόρ καθώς είναι δεδομένο ότι οι 45β σε ευπαθείς κλειστές περιοχές θα έρθουν με σχετική ευκολία.
    Μεγάλη προσοχή λοιπόν από όλους κ κυρίως στις ευπαθείς ομάδες κ τούς ηλικιωμένους.
    Έχει γεμίσει ο τόπος κλιματιστικά κ αίθουσες δροσερές εν έτη 2021 κ είναι κρίμα να θρηνήσουμε θύματα όπως το 87.
    Οσοι πάνε διακοπές το επόμενο διάστημα σε παράκτια κ νησιά κυρίως τού Ιονίου αρχικά, καλό θα είναι να αποφεύγουν όπως δήποτε τις παραλίες κ τα μπάνια τις θερμές ώρες της ημέρας.
    Ο καύσωνας που έρχεται δεν είναι παιχνίδι κ ούτε συμβαίνει κάθε χρονιά.
    Παρόλα αυτά έχει ξανά συμβεί στη χώρα μας αρκετές φορές στο παρελθόν κ πρωτόγνωρο γιά μία χώρα σαν την Ελλάδα δε θα πρέπει να θεωρείτε.
    Καλό κουράγιο κ καλή υπομονή σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ακριβως φωτη. Συμφωνω σε ολα 100%! Ερχονται δυσκολες μερες. Η πολιτεια πρεπει να λαβει μετρα τωρα!

      Διαγραφή
  27. Το καλύτερο φινάλε για τέλη Ιουλίου μας κάνει ο ιούλιος απο του αγιο παντελεήμονα 27 ιουλη μεχρι σχεδόν τη μεταμόρφωση σωτήρος 6Αυγούστου θα ζήσουμε στιγμές αποκάλυψης το διαστημα αυτό κανονικά θα επρεπε να βγει νομοθετικό διάταγμα να μην δουλεψει κανείς ειναι ακραίος αυτος ο καιρός και αν υπάρχει εντονη κινητικότητα και εργασία πιθανώς θα θρηνησουμε και θυματα λιγο προσοχη στα σπιτακια μας όλοι και ολα θα πανε καλά οχι κατάχρηση κλιματιστικων γιατί διαφαίνεται ηλεκτρικο μπλακ άουτ είναι κατι σαν το καλοκαιρι του 87 θα κρατησει γυρο στις 12 ημέρες δεν εχω παραπονο φετος το καλοκαίρι ειναι απόλυτα φυσιολογικο χαιρετισμούς απο τον καυσωνοφιλο είδα στις προβλέψεις του αστεροσκοπειου πεμπτη παρασκευη Πελοπόννησος και κοντα στα χωριά της Ηλείας πύργος 43ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν βγουν οι προβλέψεις θα είναι χειρότερα από το '87,και δεν πρόκειται ούτε για υπερβολή,ούτε τρομοκρατία,ούτε τρομολαγνεία και κινδυνολογία.Είναι απλώς η πιστή αποτύπωση της πραγματικότητας κρίνοντας υπόψιν τα όσα δείχνουν τα καιρικά μοντέλα προς το παρόν.Οπως και με τα τέλη ιούνιου που αρχικά έδειχναν τα αντίστοιχα με την διαφορά οτί τελικά βγήκαν πιο ήπιες οι θερμοκρασίες.

      Διαγραφή
  28. Διαφαίνεται εκδήλωση φαινομένου LA Nina-- καθώς οι θερμοκρασίες στα επιφανειακά ύδατα στον ανατολικό ειρηνικό ωκεανό δείχνουν να γίνονται ψυχρότερα από τις κανονικές τιμές. Καλημέρα σε όλους και στον δάσκαλο μας! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Νάτος ο ΄Φώτης πάλι,αναλυτικός και κατατοπιστικός.Περιμένουμε μέχρι αύριο και τη λεπτομερή εκτίμηση του δασκάλου.Το μπλόγκ αυτό δεν φημίζεται για τις υπερβολές του.Κάθε αλλο μάλιστα.Σπάνια έχω δει τέτοια καθολική ομοφωνία των φίλων για τα επερχόμενα.
    Φίλε Φώτη τον καύσωνα του 1987 τον περάσαμε ως εκδρομείς στο Πήλιο.Ετσι δεν μας ταλαιπώρησε ιδιαίτερα.Κατά την επιστροφή μας,προς το τέλος,είπαμε να στρίψουμε αριστερά στο Ξαλαξίδι για μια στάση το μεσημέρι.Τι ήταν αυτό!!Το θυμάμαι ακόμα.Νόμισα ότι βρίσκομαι δίπλα απο τον αναμμένο χωριάτικο φούρνο της μάννας μου !.Επί τόπου αναστροφή.Στη γειτονική Ερατεινή ήταν κάπως ανεκτή η κατάσταση. Μία κρίσιμη παράμετρος στον καύσωνα είναι οι ελάχιστες θερμοκρασίες .Ελπίζω να μην επαναληφθεί το 1987.Ας προσέξουμε όλοι,φορείς και άτομα .-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πω πω....τι μου θύμισες!!Τον καύσωνα του 87 τον περάσαμε με τους γονείς μου στην Ερατεινή. Θυμάμαι η θάλασσα να μην είναι αυτό που λένε λάδι, αλλά εντελώς ακίνητη. Πρώτη φορά στον Κορινθιακό είχα δει τέτοιο πράγμα, μιας και παραθερίζαμε πολλές φορές "σχεδόν απέναντι" στην Λυκοπορία Κορινθίας σε συγγενικό σπίτι και σχεδόν ποτέ δεν την είχα δει έτσι. Θυμάμαι με τον αδελφό μου να ψαρεύουμε και να μην μας νοιάζει ο καύσωνας μιας και βουτάγαμε κάτι 3-4'. Η θάλασσα ήταν πολύ ζεστή, αλλά καλύτερη από έξω.

      Διαγραφή