Το αίτιο και το αιτιατό!


 

30 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από τη δροσερή Στοκχόλμη .συννεφιά αέρας και ψιλόβροχο κατά διαστήματα με τη θερμοκρασία να μη ξεπερνά τους 18c.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι αίτιο και τούτο. Ξεμύτισε μέσα στο καμίνι... η καταιγίδα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Στα της θαλάσσης, τα επιφανειακά θαλάσσια ύδατα χτύπησαν 30 βαθμούς κελσίου κοντά στην Ρόδο. Μπόιλερ η Μεσόγειος.
    Καλησπέρα σε όλους και στον δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "αίτιο και το αιτιατό" το ανέβασα γιατί πίσω του υπάρχει ενδιαφέρουσα μετεωρολογική γνώση. Καταρχάς, η περιοχή βρίσκεται υπό αντικυκλωνική κυκλοφορία που σημαίνει ότι επικρατούν μεγάλης κλίμακας καθοδικές κινήσεις του αέρα. Παρά ταύτα, η θερμική αστάθεια νίκησε τα καθοδικά ρεύματα, όπως το πυραυλάκι τη βαρύτητα, και έδωσε τις καταιγίδες που βλέπουμε στην εικόνα. Η αλήθεια είναι ότι δεν έπαιξαν ρόλο μόνο οι -10 βαθμοί. Η θαλάασια αύρα ως μεταφορέας υγρασίας από το Θρακικό και η ορογραφία έπαιξαν επίσης ρόλο.

      Διαγραφή
    2. Τα σέβη μου και σας ευχαριστώ δάσκαλε. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    3. Να τα μας πού ξεμύτισε κ η αστάθεια στα ΒΑ ορεινά σήμερα.
      Προσωπικά δεν το περίμενα παρόλο πού σε εκείνη τη γωνία των Βαλκανίων πιάσαμε το - 10 στα 500hPa.
      Είναι κ άλλοι παράγοντες πού επισημάνετε πολύ σωστά δάσκαλε κ ευχαριστούμε για την ενημέρωση.
      Τέτοιες μέρες με καύσωνα μπορούν εύκολα να μας ξεφύγουν ανάλογα φαινόμενα.

      Κατά τα άλλα σήμερα σε όλη την ηπειρωτική χώρα είχαμε 40+ βαθμούς με μπόλικα 42αρια κ 43αρια σε Αιτωλοακαρνία,Φθιώτιδα, Βοιωτία, Θεσσαλία κ Πελοπόννησο.
      Αυτό πού παρατήρησα σήμερα στην Αιτωλοακαρνία ήταν η γρήγορη ενίσχυση κ στροφή τού ανέμου σε ΔΒΔυτικο στα 5 με 6 μποφόρ παρακαλώ,ο οποίος δημιούργησε έντονα ξηροθερμικές συνθήκες κ έδρασε ως λίβας(κ όμως παρότι αυτής της διεύθυνσης ήταν καυτός κ πολύ ξηρός κ ας είμαστε στη δυτική Ελλάδα.Για το πως έγινε αυτό σε συνθήκες καύσωνα θα πάρει πολλή ώρα να εξηγηθεί)με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν κ κάμποσες πυρκαγιές στο νομό.
      Τέλος να συμπληρώσω ότι με τα τελευταία στοιχεία διαφαίνεται επιτέλους αποκλιμάκωση τού καύσωνα από τις 8 Αυγούστου κ μετά με ενίσχυση όπως όλα δείχνουν του ΒΑ ανέμου κ την υποχώρηση τού υδραργύρου πού αλλού,στο Αιγαίο κ σε παράκτια ανατολικά τμήματα που βρέχονται από εκεί.
      Στην υπόλοιπη όμως χώρα αν κ θα πέσει 3 με 4β η θερμοκρασία αυτό από μόνο του δε θα κάνει κ πολλά μετά από τέτοια διάρκεια.
      Από βροχές ούτε λόγος.
      Έχουμε λοιπόν πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας για να φτάσουμε στο τέλος αυτού του έντονου φαινομένου.
      Υπομονή κ όπως όλα δείχνουν αν κ μακριά,το 2ο 15ημερο τού Αυγούστου θα έχει σαφώς πιό δροσερή χροιά κ ίσως κάποιες αστάθειες.
      (Θα πρέπει επιτέλους λογικά, να έχουμε αλλαγή στην κυκλοφορία στην Ευρώπη)
      Υπομονή κ έχουμε δρόμο.
      Υ.Γ. Η Δευτέρα κ η Τρίτη θα είναι δύο ιδιαίτερα δύσκολες ημέρες κ από πλευράς μέγιστης αλλά κ ελάχιστης τιμής θερμοκρασίσς στην ηπειρωτική χώρα γι' αυτό προσοχή.

      Διαγραφή
  3. Αντώνιος Καραβατακης30 Ιουλίου 2021 στις 6:17 μ.μ.

    Πρώτη φορά που θα πω Μάκη ότι σε ζηλεύω εκεί στην Στοκχόλμη.Θα μου πεις τροχός είναι κ γυρίζει.Ελπιζω μετά τις 7 με 10 Αυγούστου να ξεμπερδεψουμε με τον εφιάλτη του καύσωνα.Μακαρι να είναι ο τελευταίος για φέτος.Πρωτη ημέρα σήμερα που καταλαβαμε το εστί καύσωνας κ Μυτιλήνη. Υπομονή.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δάσκαλε να ήταν το ίδιο αίτιο που προκάλεσε άλλο ένα αιτιατό χθες στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας και ενώ η θερμοκρασία ήταν πάνω από 40οC στη περιοχή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περίπου το ίδιο, Νώντα. Γα τη θερμική αστάθεια ο κανόνας, που λέει ότι οι υψηλές πίέσεις συνδέονται με την καλοκαιρία, συχνά δεν ισχύει.

      Διαγραφή
  5. Δάσκαλε νωρίτερα στην Τρίπολη αρκετή συννεφιά με ψιχάλες και απο οτι είδα στην δορυφορική ήταν η μόνη πρωτεύουσα με συννεφιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Των οικιων ημων εμπιπραμενων ημεις περι φυσικης μεταβλητοτητας αδομεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι ξηρές καταιγιδες(επιφυλάσσομαι για το όνομα) δημιουργούνται με αυτές τις συνθήκες;
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναί, μόνο που ο υετός δεν φθάνει στο έδαφος λόγω εξάτμισης.

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστά το είπες Δημήτρη.
      Οι λεγόμενες ξηρές η ξηροθερμικές καταιγίδες σε κλοιό καύσωνα πού κατά κύριο λόγο το μόνο που κάνουν είναι οι στιγμιαίες βίαιες ριπές ανέμων κ οι συχνές βροντές με τα όμορφά ηλεκτρικά.
      Η βροχή δε φτάνει στο έδαφος σχεδόν ποτέ κ στο μόνο πού συμβάλουν είναι στην εξάπλωση πυρκαγιών.
      Μακριά από τέτοια φαινόμενα αυτές τις ημέρες κατά την άποψή μού.

      Διαγραφή
  8. Αν κ πολύ κοντά με τον Φωτη, στο νομό Άρτας οι υπάρχοντες σταθμοί δεν έχουν γράψει (ακόμη;) ακραίες θερμοκρασίες. Για να μην παρεξηγηθώ, η ζέστη είναι πολλή, αλλά τα 42 κ τα 43άρια που άλλες δυτικές περιοχές φτάνουν και τους καυτούς/ξηρούς Δυτικούς ανέμους, εδώ δεν τα είχαμε ευτυχώς. 40 έγραψε προχθες μόνο ο σταθμός του ΕΑΑ της Άρτας. Σήμερα δεν ξεπέρασε τους 37.9. Μάλιστα, από τις 4.30 το μεσημέρι κ μετά, η ενίσχυση του ΝΝΑ ανέμου από τον Αμβρακικό μας έβαλε σε τροπικό mood με γρήγορη πτώση της θερμοκρασιας κι εκτόξευση της υγρασίας. Είναι εντυπωσιακό ότι έχουμε τώρα μέχρι και 4 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασια από τα Γιάννενα (30.3 έναντι 34.2) αλλά με το δυσβάσταχτο 65% υγρασία. Κλασική συμπεριφορά της πόλης τα καλοκαιρινά απογεύματα. Δύσκολες οι επόμενες ώρες που θα ακολουθήσουν, μιας και η σάουνα θα συνεχιστεί, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις αργά τη νύχτα μας ανακουφίζει η απόγειος αύρα (ΑΒΑ) που ακολουθεί τον παραπάνω άνεμο εξ Αμβρακικού που περιέγραψα. Καλή υπομονή σε όλους.
    Παύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επικίνδυνη περίπτωση για πυρκαγιές πρέπει να είναι.Ευχαριστω,καλο βραδυ.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δάσκαλε συγνώμη για το αυστηρό ύφος αλλά, η δίψα για μάθηση μας έχει κυριεύσει. Περιμένουμε πως και πως να δημοσιεύσετε άρθρο για την συσχέτιση του παρόντος καύσωνα και της κλιματικής αλλαγής. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ώρα η καλή δάσκαλε. Καληνύχτα σε όλους. Καλό ξημέρωμα. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    2. Πρόσεξε δάσκαλε.Αυτός που το είπε ,την ίδια νύχτα απεκεφαλίσθη!!.-------Π.Α.

      Διαγραφή
  11. Βλέπω αυτή την ώρα Μουζάκι34β.Καλαμπακα36β.Λαρισα30 και εδω που εβγαλα θερμόμετρο υδραργύρου δείχνει29β.Εδω φυσαει ενα ελαφρύ Δ αεράκι προς το παρών που κάνει καλή δουλειά.
    Μήπως στα ριζα του Κόζιακα λειτουργεί ήδη ως λιβας;Προμήνυμα για το τι θα συμβεί και δω απο αύριο;Δεν ξέρω υποθέσεις κάνω με αυτά που ακουω.
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καραβατακης Αντώνιος31 Ιουλίου 2021 στις 12:14 π.μ.

    Περασμένα μεσάνυχτα κ η θερμοκρασία στους 31 βαθμούς κελσίου με 59 τοις εκατό υγρασία, Μυτιλήνη. Κύριε ζιακοπουλε περιμένω με ανυπομονησία το αυριανό σας άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φοίβος Παπαδόπουλος31 Ιουλίου 2021 στις 1:27 π.μ.

    Η τύχη το έφερε αυτή την εποχή να κάνω ένα ταξίδι που σχεδιάζαμε πολύ καιρό στην βόρεια Ισπανία και την χώρα των Βάσκων. Η περιοχή βρέχεται από τον Βισκαικο κόλπο με τις φοβερές τρικυμίες λόγω της σύγκλισης του θερμού ρεύματος του Κόλπου και των ρευμάτων από τα βόρεια. Οι θερμοκρασίες εδώ είναι ελάχιστη 15-17 και μέγιστη 22-25. Συννεφιά με ψιλή βροχή και διαστήματα με ήλιο. Κάπως έτσι είναι και η υπόλοιπη κεντρική και βορεια Ευρώπη. Η θάλασσα έχει θερμοκρασία περίπου 21 βαθμούς και άλλοι κάνουν μπάνιο και άλλοι την ίδια στιγμή κάνουν βόλτα στην παραλία φορώντας φούτερ! Η περιοχή έχει βροχές όλο τον χρόνο και είναι εύφορη και καταπράσινη. Έτσι λοιπόν οι άνθρωποι εδώ ούτε που μπορούν να φανταστούν πως την ίδια στιγμή στην νότια άκρη της Ευρώπης υπάρχει καύσωνας.Γι’αυτό πάντα λέω ότι δεν υπάρχει μια πραγματικότητα, ούτε μια όψη για το κάθε πράγμα. Η δίκη μου «αλήθεια» μπορεί να είναι 100% διαφορετική από την «αλήθεια» του άλλου. Αγαπητοί φίλοι υπομονή! Και αυτό θα περάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ήταν ο καύσωνας το μοναδικό πρόβλημα, Φοίβο, να ήμουν κι ευτυχισμένος. Παρεμπιπτόντως, στους 17-18 βαθμούς υποχωρεί τα βράδια η θερμοκρασία στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Αντίθετα, στο Π. Φάληρο και τα άλλα νότια και παραλιακά προάστια με το ζόρι πέφτει κάτω από τους 30, όταν στην Καλλιθέα είναι 28 και στην Αθήνα 27, τη νύχτα πάντα. Στο Θυμάρι και στη Σαλαμίνα πέφτει και στους 26, αλλά με υψηλότερα επίπεδα υγρασίας (πάνω από 60%), όταν στις αστικές περιοχές υπερβαίνουν πρόσκαιρα το 50%.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Είδα πρόσφατα την τελευταία ταινία του Γούντι Άλεν που είναι γυρισμένη στο Σαν Σεμπάστιαν. Τί υπέροχα μέρη...σε ζηλεύω

      Διαγραφή
    3. Φοίβος Παπαδοπουλος1 Αυγούστου 2021 στις 1:44 π.μ.

      Σου εύχομαι να κάνεις και εσυ το ταξίδι κάποια στιγμή!

      Διαγραφή
  14. Ακριβώς Φοίβε.Γιαυτό και ο Πρωταγόρας και η λοιπή Σοφιστική είχαν από τα κλασικά χρόνια διατυπώσει το γνωμικό "πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος".Βέβαια χρειαζόμαστε και ένα minimum από κοινού και "κατά σύμβασιν" αποδεκτής αλήθειας,χάριν του κοινωνικώς ζην.
    Σε ζηλεύω εκεί στα βόρεια της Ισπανίας.Εχω περιηγηθεί στα κεντρικά και νότια.Εδώ καθ εκάστην τεσσαράκοντα και πλέον.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοίβος Παπαδόπουλος1 Αυγούστου 2021 στις 1:48 π.μ.

      Πάντως θα γευτώ και εγώ τον καύσωνα την Τρίτη το βράδυ που θα γυρίσω! Όλα τα ωραία τελειώνουν κάποτε! Είτε με κρύο ,είτε με ζέστη η ζωή θα συνεχιστεί!

      Διαγραφή