Πρώτη εκτίμηση για την εξέλιξη του καιρού ως τις αρχές Αυγούστου

Τοπίο στα ημιορεινά της Άρτας. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

Αναμένεται καύσωνας μεγάλης έντασης και διάρκειας με άγνωστη, προς το παρόν, ημερομηνία λήξης!

Ειδικότερα:

 - Η Δυτική Ελλάδα θα αρχίσει να δοκιμάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες από την Τρίτη, οπότε η θερμοκρασία θα φθάσει τους 40 βαθμούς. Στη διάρκεια του δεύτερου μισού της εβδομάδας και ως τα μέσα της άλλης εβδομάδας τα 40άρια θα γενικευθούν και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 44 και ίσως τοπικά τους 45 βαθμούς. Στο Αγρίνιο είναι πιθανό να καταρριφθεί το ρεκόρ του 1957 (7 συνεχόμενες ημέρες με μέγιστη θερμοκρασία πάνω από τους 40 βαθμούς).

-Στη Βόρεια Ελλάδα τα 40άρια θα εμφανιστούν στο δεύτερο μισό της εβδομάδας και κατά πάσα πιθανότητα η οροφή των υψηλών θερμοκρασιών θα είναι οι 43 βαθμοί.

-Στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα τα 40άρια θα εμφανιστούν την Πέμπτη και τις μέρες που θα ακολουθήσουν, όταν πια τα μελτέμια θα έχουν ξεμείνει από… BTU ψύξης, η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Στο ερώτημα αν στην Αθήνα τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου καταρριφθεί το ρεκόρ του 1987 (8 συνεχόμενες ημέρες με μέγιστη θερμοκρασία πάνω από τους 40 βαθμούς) δεν μπορεί ακόμη να δοθεί απάντηση.

-Στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα θερμοκρασίες καύσωνα (38-40 βαθμοί) αναμένονται το δεύτερο μισό της εβδομάδας στο εσωτερικό και τις νότιες περιοχές της Κρήτης καθώς και στις υπήνεμες στο ΒΔ ρεύμα περιοχές των Δωδεκανήσων. Τις πρώτες μέρες του Αυγούστου είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν 40άρια και στις υπόλοιπες περιοχές.

18 σχόλια:

  1. Αλίμονο στην φτώχεια..
    Εύχομαι να μην υπάρξουν θύματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπομονή κ προσοχή, θά τό περάσουμε κ αυτό! Νά δούμε ακόμα τίς μας επιφυλάσσει! Ευχαριστούμε κύριε Ζιακοπουλε να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πλέον.... Δύσκολα τα πράγματα με τις καιρικές συνθήκες που μας έρχονται και θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα. Θα έχουμε και την υπέρ-κατανάλωση του ρεύματος και εύχομαι να μην καταρρεύσει η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από την υπερφόρτωση. Με ανεμιστήρα την βγάζω προσωπικά, λέω και ένα τραγούδι. Καλησπέρα στους φίλους του blog. Ευχαριστούμε δάσκαλε για το έργο σας. Τα σέβη μου! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε δάσκαλε για την πρόβλεψη των επόμενων 12 ημερών τόσο έγκαιρα όσο πρέπει.
    Πάμε όντως για νέα ρεκόρ φέτος.
    Α ρε καυσωνομάνα Αιτωλοακαρνία τι έχεις να τραβήξεις πάλι.
    Ο σταθμός τού Αγρινίου είναι πολύ πιθανό να σπάσει ρεκόρ άνω των 40 για 7 ημέρες.
    Το ρεκόρ των 45β δε ξέρω εάν θα καταρριφθεί από την πόλη μας αλλά σίγουρα ο σταθμός της Γαβαλους στη Μακρυνεία το έχει άνετα.
    Το χειρότερο από όλα είναι η πολύ μεγάλη κ άγνωστη μέχρι στιγμής διάρκειά τού!
    Συνεχίζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η αλήθεια είναι ότι μας τρομάξατε. Δεν περίμενα αυτή την ένσταση και τη διάρκεια και μάλιστα στη βόρεια Κρήτη με μελτέμι. Θυμάμαι μόνο στον καύσωνα του 1987 που είχε 36 βαθμούς δίπλα στη θάλασσα με μελτέμι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω την εντύπωση, Γιώργο, ότι από την Κυριακή και για κάποιες μέρες θα κόψει αρκετά το μελτέμι και τα υπολείμματά του, ακόμα και με τη συνδρομή της θαλάσσιας αύρας, θα είναι δύσκολο να δροσίσουν περιοχές που δεν βρίσκονται κοντά στις ακτές. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη αβεβαιότητες για την εξέλιξη του καιρού τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.

      Διαγραφή
    2. Κύριε ζιακοπούλε πού μπορώ να δω το 1987 αναλυτικά τις τιμές που σημειώθηκαν σε μετεωρολογικούς σταθμούς της χώρας όλο εκείνο το μαρτυρικό 10ημερο ;ευχαριστώ

      Διαγραφή
  6. Πραγματικά μια πρόγνωση με την οποία ο δάσκαλος πιάνει την ουσία αυτών που έρχονται με λίγα και ουσιώδη λόγια! Αν καταρριφθούν τα ρεκόρ διάρκειας του καύσωνα για μένα είναι πιο σημαντικό από το να καταρριφθούν ρεκόρ απολύτως μέγιστων θερμοκρασιών, δυστυχώς! Τότε θέλω να δω τα σχόλια των αρνητών της κλιματικής αλλαγής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι γεγονός ότι ένα ρεκόρ στις απολύτως μέγιστες θερμοκρασίες μπορεί να οφείλεται σε συγκυρίες τοπικού επιπέδου. Αντίθετα, ένα ρεκόρ στη διάρκεια του καύσωνα κρύβει μεγάλης έκτασης απόκλιση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και ως εκ τούτου είναι σημαντικότερο από πλευράς διαπίστωσης της κλιματικής αποσταθεροποίησης. Παρόλα αυτά, η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης των αποκλίσεων είναι ο ασφαλέστερος δείκτης της κλιματικής κρίσης. Κατά τη γνώμη μου, η αδιαμφισβήτητη υπερθέρμανση του πλανήτη αποδεικνύεται από τις μετρήσεις της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό για το οποίο έχουμε ακόμη κενά γνώσης είναι το πώς ακριβώς επιδρά η υπερθέρμανση της Γης στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία.
      Καλό βράδυ σε όλους σας.

      Διαγραφή
  7. Μ' αυτά που είδα να δημοσιεύονται σήμερα, από 8 Αυγούστου θα πάρουμε μια ανάσα,αλλά είναι πολύ νωρίς και πολύ μακριά για να είμαστε σίγουροι.Μεχρι τότε κρατάμε αυτά που μας λέει έγκυρα ο δάσκαλος. Β.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να υποθέσω δηλαδή ότι μπορεί να πάμε στο πολύ ακραίο σενάριο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου να έχουμε 45 βαθμούς στον ηπειρωτικό κορμό για μέχρι ακόμα και τις 10 Αυγούστου τότε αυτό δεν θα έχει ξανά συμβεί θα είναι πρωτοφανές σε όλη την ιστορία της χώρας για πολλούς αιώνες αν γίνει κάτι τέτοιο... Δεν θυμάμαι τουλάχιστον εάν επαληθευτούν πάντα τα προγνωστικά πότε να είχε τέτοια διάρκεια κύμα καύσωνα πολύ φοβάμαι μήπως επαναληφθούν και το απεύχομαι φαινόμενα 1987 αναφερόμενο φυσικά στις απώλειες πάντως την κατάρρευση του δικτύου της ΔΕΗ θα πρέπει να την θεωρούμε δεδομένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ "αισιοδοξία" έχεις φίλε μου για την κατάρρευση του δικτύου της ΔΕΗ!

      Διαγραφή
  9. Ο δάσκαλος μίλησε καύσωνας διάρκειας με άγνωστη λήξη τα υπόλοιπα το ποσό ψιλά θα φτάσει η θερμοκρασία θα το δούμε στην ώρα του ,πάντως από Κυριακή και μετά ώπου φενεται να κοπάζει το μελτέμι θα ανέβουν και άλλο οι θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά μαζί με λυβα λέω εγώ η κατάσταση θα είναι αφόρητη.Ας δροσιστούμε ακόμη για μια βραδιά και χρόνια πολλά από το χωριό μου στους εορτάζοντες ωπου είναι και πολιούχος η Αγία Παρασκευή για αύριο.χρηστος από Οθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα σας.Να είστε καλά κύριε Ζιακοπουλε και να μας ενημερώνετε για την εξέλιξη του καιρού.
    Εμείς δεν πρέπει να λεγόμαστε Νοτιοευρωπαιοι, αλλά Βορειο-Αφρικανοι με αυτές τις καιρικές συνθήκες.Αν αυτά τα επεισόδια ζέστης έρχονται και πιο συχνά, τότε σιγά σιγά γονιδιακά θα αλλάξει και το χρώμα μας.(αστειεύομαι).
    Κουράγιο παιδιά θα έρθουν και οι καλές ημέρες που θα πάει.
    Προσοχή στον ήλιο τις δύσκολες ώρες της ημέρας.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αναμένουμε.... https://www.google.com/search?q=%CE%B2%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CF%85%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CE%B9&client=ms-android-xiaomi-rvo3&prmd=inv&sxsrf=ALeKk00hdPCZwJi-QSYgO6w-HzZdCyxjXQ:1627246623397&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwie5cuHjv_xAhXl_7sIHduvB8YQ_AUoAXoECAMQAQ&biw=393&bih=741#imgrc=LMGaFkP_55ITuM Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα! Μας έγινε η καρδιά περιβόλι! Εγώ ο μαύρος που έκλεισα διακοπές για Ιτέα, Δελφούς τι να κάνω? Να τις ακυρώσω? Φίλε Φώτη που είσαι κοντά σε αυτά τα μέρη για πες? Τι να κάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και να θέλει κανεις να είναι κάπως πιο αισιόδοξος για όσα καιρικά έρχονται,τόσο ο δάσκαλος όσο και το φεγγάρι είναι απολύτως ξεκάθαροι πως δεν έχουμε πολλές ελπίδες για να αποφύγουμε τον "φούρνο μικροκυμάτων" που έρχεται.
    Ειδικά εχθές το βράδυ το φεγγάρι έδειξε με εμφατικό τρόπο πως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για δύσκολες συνθήκες και να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για όλους όσους αγαπάμε και να μην περιμένουμε από το κράτος να μας προστατέψει γιατί θα περιμένουμε άδικα αφού έχει πολύ "σοβαρότερα" θέματα να λύσει και πιστεύω ότι δεν θα ασχοληθεί με τέτοιες μικρές λεπτομέρειες.
    Και να μην ξεχνάμε πως χρειάζονται προστασία και τα αδέσποτα ζωάκια αλλά ακόμη και αυτά που ζουν στην φύση καθώς η ξηρασία βασανίζει όλα τα πλάσματα.
    Εχθές το βράδυ περίπου στις 3 κατεβαίνοντας στην πόλη του Βόλου να πάρω τα κορίτσια μου συνάντησα έναν σκατζοχοιρο που έψαχνε απελπισμένα για νερό με κίνδυνο να τον πατήσει κάποιο αυτοκίνητο.Φυσικα τον πήρα μαζί μου(χαμός έγινε στην παραλία όπου τον κατέβασα για λίγο,αφού μαζεύτηκαν πολλά παιδιά για τον δουν)και στην επιστροφή μου τον πήγα προς τον άνω Βόλο και τον άφησα στην ύπαιθρο αφού πρώτα του έβαλα νερό να ξεδιψάσει.
    Η κατάσταση φέτος είναι ιδιαίτερα δύσκολη για όλα τα ζωντανά πλάσματα και το βλέπω καθημερινά στην περιοχή μου,αφού ακόμη και η υπεραιωνοβια χελώνα που ζει εκεί έχει κάνει πολλές φορές την εμφάνιση της ψάχνοντας νερό.
    Όσο για τον αγαπητό Γιάννη Θεσπρωτο,θα ήθελα να του πω ότι όπου και να πάει δεν νομίζω ότι θα υπάρχει μέρος που να γλιτώσει το "καμινι" που έρχεται,αλλά καλό θα ήταν τα βράδια να ανεβαίνει στα ορεινά του Παρνασσού ή και του Ελικώνα ακόμη,δεν είναι πολύ μακριά από εκεί που θα μένει,για να παίρνει ανάσες δροσιάς.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή