Μελτέμιον το δροσιστικόν, το καθαριστικόν και το σταθεροποιητικόν!

Οι συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β-ΒΑ Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο είναι οι συνηθισμένες καλοκαιρινές συνθήκες που προκαλούν στη χώρα μας τους Β-ΒΑ ανέμους, που είναι γνωστοί ως Ετησίες ή μελτέμια και έχουν μεγαλύτερη ένταση στις ανατολικές και νότιες περιοχές. Με το συγκεκριμένο τύπο καιρού, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν και πάλι στη δυτική χώρα και η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί βασικά στα ορεινά της Β-ΒΔ Ελλάδας. 


Το Σαββατοκύριακο (10-11/7), τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες προβλέπονται τις απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Τη Δευτέρα (12/7), από πλευράς θερμοκρασιών και προοπτικής βροχών, δεν αναμένονται αλλαγές. Οι άνεμοι, όμως, θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση. 

Την Τρίτη (13/7), μόνο το απόγευμα στην ορεινή ΒΑ Ελλάδα είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. 

Την Τετάρτη και την Πέμπτη (14-15/7), το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία θα φθάσει τα επίπεδα του καύσωνα (μέγιστες τιμές: στα ηπειρωτικά 40 με 42 βαθμοί και στα νησιά 36 με 38 βαθμοί).


 Υ.Γ. 1) Αναφορικά με τον τίτλο: (α) Το «δροσιστικόν» βασικά ισχύει για τις προσήνεμες περιοχές και (β) Το «σταθεροποιητικόν» ισχύει για τη θερμοκρασία και για την καθ’ ύψος δομή της ατμόσφαιρας (ευστάθεια). Παρόλα αυτά, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να εκδηλωθεί απογευματινή αστάθεια κυρίως στη Β-ΒΔ Ελλάδα.

  2) Αέναη καλοκαιρινή μάχη μεταξύ του μελτεμιού και του καύσωνα με συχνότερο νικητή το πρώτο.

 

43 σχόλια:

  1. Καλησπέρα.
    Προγραμματίζω αυτό το ΣΚ για πρώτη φορά εκδρομή στον Όλυμπο, οροπέδιο μουσών.
    Αν ξέρει κάποιος από τη περιοχή και από προγνωστικούς χάρτες, πόσο πιθανή είναι βροχή/καταιγίδα το Σάββατο από το μεσημέρι και μετά?
    Ευχαριστώ
    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως έγραψε και ο κ. καθηγητής είναι αρκετά πιθανές οι καταιγίδες, ιδίως στο υψόμετρο και στη θέση αυτή. Καλή ανάβαση και προσοχή στις πέτρες που ξεκολλάνε οι προπορευόμενοι!

      Διαγραφή
  2. Ετσι μπράβο ρε δάσκαλε με τα ωραία σου,μελτέμι όπως το πες με το όνομα του που χρησιμοποιείται στην καθημερινότητα και για εκείνο τον λόγο αξίζει να γίνονται μετεορολογικές αναφορές και όχι με την λέξη ετησία.Οσο για το τελικό (ν) στο τέλος των λέξεων που βάλλατε καλό θα είναι να μην χρησιμοποιηθεί ξανά διότι θυμίζει τα φαρμακευτικά(ο θεός να τα κάνει)σκευάσματα που πουλάει ο βελόπουλος στην εκπομπή του,που μάλιστα τα δίνει και αρχαιοπρεπείς ονομασίες για να εναρμονίζονται με τις ιδέες που το κόμμα του(υποτίθεται)πρεσβεύει όπως λχ το απορροφητικόν,ανορθωτικόν,ακραίον,βυζαντίνον κλπ

    υγ:Δεν κάνω διαφήμιση ούτε κριτική των προιόντων αυτών.Απλές αναφορές γίνονται για τις ανάγκες του σχόλιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε δάσκαλε για τις πληροφορίες!
    Κωνσταντίνος θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δάσκαλε δυστυχώς επιβεβαιώσατε ότι περίμενα κ εγώ πως θα συμβεί το επόμενο διάστημα.
    Μελτέμια στο Αιγαίο μέχρι τη Δευτέρα με ζέστη στα δυτικά κ ηπειρωτικά κ καπάκι το διήμερο κυρίως Τετάρτης Πέμπτης 40 plus βαθμοί.
    Όλα κυλούν όμορφα κ τον Ιούλιο.
    Κατά τα άλλα γυρνώντας στην πόλη σήμερα πραγματικά δε μπορείς να κάτσεις ούτε λεπτό έξω τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
    Τα σπίτια αντέχονται μόνο με air cool.
    Θα περάσει που θα πάει.
    Φίλε Πέτρο ναι,πιστεύω ακράδαντα κ καθαρά από εμπειρική σκοπιά ότι όταν τελειώσει αυτό το άνομβρο κ ζεστό καλοκαίρι φέτος,ότι ήρθε η ώρα μετά από κάμποσα χρόνια να δούμε ένα φθινόπωρο αρκετά υετοφόρο.
    Η παρακολούθησή μού όλα αυτά τα χρόνια κ οι συνδυασμοί καλοκαιριού - χειμώνα πού μελετώ κάθε χρόνο από στατιστικής πλευράς αυτό μού δείχνει.
    Αυτά βέβαια είναι μόνο ικασίες κ απλές εκτιμήσεις.
    Ο φίλος Χριστόδουλος που έχει χαθεί καιρό τώρα θα μπορούσε να μας πει τι βλέπει από τη φύση.
    Αυτό που βλέπω εγώ τις τελευταίες μέρες στη φύση είναι ο μεγάλος αγώνας δρόμου που κάνουν τα μυρμήγκια καθημερινώς κουβαλώντας τροφή ασταμάτητα.
    Δε ξέρω όμως από τέτοια.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω και εγώ φίλε Φώτη ότι με τέτοιες θερμοκρασίες συνεχιζόμενες σχετικά υψηλές με επεισόδια καύσωνα το καλοκαίρι στατιστικά δεν παρατείνεται και πιστεύω και εγώ ότι θα έχουμε ένα υετοφορο φθινώπορο , βέβαια με την κλιματική αλλαγή να μας χτυπάει την πόρτα κανένας δεν είναι σίγουρος .

      Διαγραφή
  5. Το 2018 πάντως το πιο υετοφόρο καλοκαίρι των τελευταίων ετών medicane είχε το φθινόπωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι,κ μετά τα μέσα Σεπτέμβρη έως τον Δεκέμβρη δεν έριξε ούτε τρεις βροχές.
      Δε λέει κάτι επειδή είχαμε madicane.
      Και πέρσι είχαμε τον Σεπτέμβριο αλλά μετά έως τέλος Νοέμβρη τζίφος.
      Εγώ θέλω φθινόπωρο από τα παλιά,όπου το ένα χαμηλό από την Ιταλία διαδεχόταν το άλλο κ κάποιες φορές είχαμε ακόμη κ στάσιμα χαμηλά ανατροφοδότησης.
      Τα τελευταία φθινόπωρα,μόνο τέτοιου τύπο καιρό δεν είχαμε.
      Τέλος πάντων έχουμε ακόμη γι'αυτά.

      Διαγραφή
    2. Καλησπερα φωτη. Επικινδυνα τα αποκομμενα χαμηλα φιλε. Προσωπικα δεν τα θελω. Θυμιζω μαντρα...

      Διαγραφή
    3. Κοίτα Αλέξανδρε μαζί σού,όμως τα τελευταία χρόνια υετοφόρο φθινόπωρο κ ζημιές πάνε μαζί.
      Η ανομβρία για άλλη μία χρονιά θα σημάνει κ την ερημοποίηση της χώρας μας.
      Όσο για τα έντονα η ακραία φαινόμενα αυτά θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα όταν ήδη οι θάλασσες τού Ιονίου για παράδειγμα βράζουν από αρχές Ιουλίου.
      Πήγα για μπάνιο προχτές στον κ καλά κρύο Πατραϊκό κ το νερό της βρύσης ήταν πιό κρύο!
      Και όμως,απίστευτο!
      Καταλαβαίνεις τι μπορεί να συμβεί τον Σεπτέμβριο με ενδεχόμενη δυτική διαταραχή.

      Διαγραφή
    4. Φωτη δεν διαφωνω. Ειδικα εκει στα μερη μας υπαρχει μεγαλο προβλημα τα τελευταια χρονια. Απλα οταν βλεπω αποκομμενο χαμηλο μεταξυ σικελιας και δυτικης ελλαδας που στροβιλιζεται 3-4 μερες, με πιανει μια ανησυχια... Καλυτερα παρελαση χαμηλων φωτη.

      Διαγραφή
  6. Άστα Φώτη.Εγω το ίδιο έλεγα για πέρυσι, και όλα πήγαν τζιφος.Με την κλιματική αλλαγή όλα παίζουν.
    Σε προηγούμενη ανάρτηση έγραψες για καλοκαίρι παρωδία.Συμφωνω.Αλλα όχι μόνο καλοκαίρι.Σε εμάς εδώ πέρα, παρωδία ήταν και το περασμένο φθινόπωρο και ο χειμώνας.Αντε να δούμε που θα βγει.
    Το μελτέμι στην Δ.Ελλαδα είναι τόσο ζεστό, όσο σε μας τους Ανατολικούς ο λίβας; ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείτε ότι θα δούμε τι θα γίνει Δημήτρη,εμπειρικές εκτιμήσεις με βάση τη στατιστική είναι αυτές.
      Το μελτέμι που κυριαρχεί αυτές τις ημέρες στα ανατολικά είναι ακριβώς το ίδιο για εσάς όταν έχετε δυτικούς ανέμους τύπου λίβα.
      Για παράδειγμα σήμερα ήδη πλησιάζουμε τούς 38β ενώ η ελάχιστη το πρωί δεν έπεσε στην πόλη τού Αγρινίου κάτω από τούς 26β.
      Δράμα η κατάσταση.
      Οι ανατολικοί άνεμοι είναι αρκετά δροσεροί τέτοια εποχή μόνο στο Αιγαίο κ την παραθαλάσσια ανατολική χώρα.
      Όσο μπαίνει στα ενδότερα λόγω εγκλωβισμού ζέστης στα λεκανοπέδια αρχίζει κ γίνεται λιγότερο δροσερός(π.χ. Αθήνα Λιβαδειά Κόρινθος κ.α),ενω όσο αρχίζει κ μπαίνει στην Πίνδο κ δυτικότερα αρχίζει κ ζεσταίνει επικίνδυνα με αποτέλεσμα τα δυτικά ηπειρωτικά κ νησιωτικά τμήματα να καίγονται.
      Συνήθως οι υψηλότερες θερμοκρασίες πανελλαδικά με τέτοιο τύπου καιρό τον έχει η πεδινή Ηπειρος,η Αιτωλοακαρνία κ η δυτική Πελοπόννησος κ ιδιαίτερα περιοχές πέριξ τού Πατραϊκού κόλπου όπου ο ανατολικός καναλίζει κ φυσά σαν καθαρός λίβας.
      Τέλος,με τα μελτέμια εξαλείφεται η όποια αστάθεια στα ανατολικά κ η ατμόσφαιρα γίνετε αρκετά ευσταθής.
      Βροχές δλδ γιοκ.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα φίλε Δημήτρη. Το μελτέμι στη δυτική Ελλάδα όταν πνέει στην ανατολική χώρα με τις εντάσεις των τελευταίων ημερών, δηλαδή 5-6 μποφόρ περίπου, ουσιαστικά δε γίνεται αντιληπτό στη δυτική χώρα. Η δυτική χώρα αυτές τις μέρες είναι σαν να μην έχει καιρό, ας μου επιτραπεί η έκφραση. Έχουμε πάρα πολλή ζέστη, μέτρια ως κακή διαύγεια και θολή ατμόσφαιρα, ενώ επικρατεί είτε άπνοια, είτε σε περιοχές κοντά στο Ιόνιο κάποιες πολύ ασθενείς αύρες, με αποτέλεσμα η ζέστη να συνοδεύεται από ιδιαίτερα υψηλή υγρασία.
      Κυρίως από αργά το απόγευμα και μετά στην περιοχή μου (Άρτα), η κατάσταση γίνεται αποπνικτική. Εχθές κατά τις 9 το βράδυ είχαμε 28 βαθμούς με 80% υγρασία. Δεν ξέρω αν συμβαίνει αυτό σε όλη τη δυτική Ελλάδα, ωστόσο τείνω στο συμπέρασμα ότι η Άρτα είναι από τις πιο υγρές πόλεις της χώρας το καλοκαίρι (τα πρωτεία λογικά έχει η Πρέβεζα). Έχουμε τόσο κοντά όλο το Ιόνιο, ακόμη πιο κοντά τον θερμό και πάντα υγρό Αμβρακικό, ο Άραχθος κυλά δίπλα ακριβώς από την πόλη, ενώ μεγάλη σε έκταση είναι και η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, δίπλα στο ομώνυμο υδροηλεκτρικό φράγμα. Τέσσερα (4) "υγρά στοιχεία" σε απόσταση αναπνοής! Γίνεται κατανοητό από αυτά ότι η υγρασία μας συντροφεύει μόνιμα εδώ. Χαρακτηριστικό της περιοχής πάντως τα καλοκαίρια είναι οι ανεκτές κι ενίοτε δροσερές νύχτες. Μπορεί η υγρασία να μην πέφτει, αλλά σε ένα φυσιολογικό καλοκαιρινό 24ωρο ο υδράργυρος πέφτει αργά τη νύχτα στους 20 με 22 βαθμούς, ενώ σχεδόν πάντα τις έναστρες νύχτες (χειμώνα-καλοκαίρι) είναι παρούσα η απόγειος αύρα (Α-ΒΑ άνεμος 3-4 μποφόρ που κατεβαίνει από τα βουνά και δροσίζει το καλοκαίρι κι αποτρέπει τους παγετούς -και το σχηματισμό ομιχλών ακτινοβολίας- το χειμώνα). Τις τελευταίες νύχτες πάντως δείχνει να μας έχει εγκαταλείψει και αυτή. Οπότε, θα έλεγα ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το μελτέμι εδώ δε δρα ακριβώς σαν τον Δ-ΝΔ εκεί. Ωστόσο, όταν το μελτέμι είναι ιδιαίτερα δυνατό (7-8 μποφόρ και βάλε) στην ανατολική χώρα, τότε καταφέρνει να περνά την Πίνδο και μας κατακαίει εδώ. Τότε είναι που έχουμε συνθήκες λίβα, η υγρασία μεν υποχωρεί, αλλά πιάνουμε τα 40άρια (τα οποία στην Άρτα δεν είναι τελικά τόσο συχνά, όσο πίστευα πριν την εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών στην περιοχή - η δυσφορία είναι το πρόβλημα εδώ). Ίσως, βέβαια, να το προτιμούσα. Νομίζω οι 30 βαθμοί με 30% υγρασία μίας νύχτας με καταβάτες Β/Α εδώ να είναι προτιμότεροι από το χθεσινό 28 με 75%.
      Με συγχωρείτε για το μακροσκελές, κλείνοντας θα πω ότι ουσιαστικά στη δυτική πεδινή Ελλάδα δροσίζει το καλοκαίρι μόνο με Βορειοδυτικό (μαΐστρο) στο Ιόνιο και δη όταν αυτός ξεπερνά τα 5-6 μποφόρ, καθώς και με απογευματινές μπόρες ή καταιγίδες, όποτε αυτές καταφέρουν να κατέβουν από τα ορεινά.
      Καλό απόγευμα,
      Παύλος, Άρτα

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ πολύ παιδιά.Καλη υπομονή.
      ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

      Διαγραφή
    4. Έτσι, όπως τα λες, είναι Παύλο. Μαθητής, έχω κάνει καλοκαίρια στην Άρτα, όπου κατέβαινα από την Κόνιτσα για μπάνια, φιλοξενούμενος από τους μπαρμπάδες μου (η Ηγουμενίτσα ήταν η εναλλακτική). Αυτό που σκέφτομαι είναι το πώς αντέχαμε τη ζέστη χωρίς κλιματιστικά. Οι ανεμιστήρες ήταν μια κάποια λύσις, αλλά και αυτούς λίγοι τους είχαν. Έγραψα πριν από μέρες ότι οι πρακτικοί τρόποι με τους οποίους ρυθμίζαμε το μικροκλίμα του σπιτιού μας στη διάρκεια του εικοσιτετραώρου ήταν η λύση στην οποία καταφεύγαμε. Τώρα φτιάξαμε κτήρια από τσιμέντο, ατσάλι και γυαλί που ολημερίς απορροφούν θερμότητα κι εμείς, καταναλώνοντας πανάκριβη ενέργεια, προσπαθούμε να τη βγάλουμε από αυτά!
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Ζιακόπουλε, παίρνω το θάρρος από αυτό που αναφέρατε για τους μπαρμπάδες σας να σας πω ότι γνωρίζω την κυρία Τέτα στην Άρτα, τη γυναίκα (πλέον χήρα) του Παπαμιχάλη. Είναι πρώτη ξαδέρφη της μάνας μου (ο πατέρας της Τέτας κ ο πατέρας της μάνας μου, ο παππούς μου, ήταν αδέρφια). Μου ανέφερε την πληροφορία η μάνα μου πριν λίγο καιρό. Άρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαστε κάτι σαν ... συμπέθεροι!! Αν δε θέλετε να δημοσιοποιήσετε το σχόλιό μου, λόγω του ότι αναφέρω ονόματα το κατανοώ πλήρως, μπορείτε αν θέλετε να μου απαντήσετε στο ιμέιλ μου, πιστεύω να το έχετε, σας είχα στείλει φωτογραφίες το Μάιο από τα Γιάννενα.
      Καλό σας βράδυ!

      Διαγραφή
    6. Χαίρομαι, φίλε μου!
      Η Τέτα είναι μία από τις πιο αγαπημένες θείες μου.
      Καλό βράδυ και σε σένα.

      Διαγραφή
  7. Θα την αρπάξουμε την θερμική αστάθεια μετά τις υψηλές θερμοκρασίες που μας έρχονται. Θα συμφωνήσω με τα γραφόμενα του Φώτη, κάτι μου λέει
    το φθινόπωρο που έρχεται θα είναι από τα παλιά. Καλησπέρα σε όλους και στον δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ετησίαι οι δροσούντες,οι καθαίροντες και οι εδραιούντες.----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς και οι πυρφόροι!
      Καλή Κυριακή σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Κάτι σαν το "υγρόν πυρ" ένα πράγμα,το και "πυρ θαλάσσιον" καλούμενον.Άλλωστε ...απο την Πόλη έρχεται.....!Καλή Κυριακή δάσκαλε και καλοί φίλοι.---------Π.Α.

      Διαγραφή
  9. Πάλι θα συμφωνήσω με τον Φώτη.Το ιδανικό είναι το ίσωμα ,το αγαπημένο της....καμήλας!.Όταν όμως αυτό δεν το έχεις,μεταξύ των υπολοιπομένων δύο,ισχύει το "δυοίν κακοίν προκειμένοιν....",και εν προκειμένω η ξηρασία δεν είναι "το μη χείρον".Κατά τα λοιπά δεν αγνοώ ότι η μετανάστευση αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της ιστορικής εξέλιξης......----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανάλεκτα:
      Άλλο ανομβρία και άλλο ξηρασία.
      Όταν ενσκήπτει ξηρασία, οι άνθρωποι και τα ζώα μεταναστεύουν. Τα δέντρα και οι πόλεις όχι!
      Σε έναν θερμότερο κόσμο τα καιρικά φαινόμενα είναι εντονότερα και στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη μειώνεται ο αριθμός ημερών υετού.
      Είναι παρακινδυνευμένο να πούμε ότι ο καιρός μιας εποχής συνδέεται με τον καιρό της εποχής που πέρασε.

      Διαγραφή
    2. Γειά σού φίλτατε Πέτρο.
      Γειά σας καλέ μας δάσκαλε.
      Καταλαβαίνω ότι παρόλο που συμφωνούν πολλοί φίλοι μαζί μού,κάποια λεγόμενα είναι λίγο τραβηγμένα κ ο δάσκαλος μας επαναφέρει στη σωστή σκοπιά που πρέπει να βλέπουμε τον καιρό κ τα φυσικά φαινόμενα καθώς κ την πιθανή πορεία αυτών.
      Το ξεκαθάρισα αλλά το ξανά λέω ότι η πορεία όλων των εποχών ανά χρονική σεζόν όλα αυτά τα χρόνια είναι μία στατιστική πού στηρίζεται μόνο σε νούμερα.
      Υπήρξαν σεζόν που ήρθαν τα πάνω κάτω κ όχι όπως τα περίμενα.
      Απλά νομίζω ότι έφτασε επιτέλους η ώρα για κάτι διαφορετικό φέτος καθώς ήδη έχει αργήσει κάμποσα χρόνια.
      Μπορώ να σας παραθέσω αρκετές σεζόν όπου καλοκαίρια με παρατεταμένη ζέστη κ ανομβρία(εκτός τού Αυγούστου όπου έβγαζε πολλές αστάθειες κ φέτος δε γνωρίζουμε ακόμη την έκβαση τού)διαδέχτηκαν γεμάτους χειμώνες με πολλά χιόνια κ κρύα με σχετική διάρκεια(π.χ. 2011-2012 ή 2016-2017 η 2007-2008 κ.α.)όμως υπάρχουν κ σεζόν που θα πράγματα πήγαν εντελώς διαφορετικά.
      Οπότε κάνουμε μία απλή συζήτηση για τα μελλούμενα.
      Σοβαρές εκτιμήσεις γίνονται μόνο σε χρόνους μεταξύ τριών έως δέκα ημερών κ αυτό πάντα με όλα τα προγνωστικά εργαλεία πού έχουμε(αριθμητικά μοντέλα,χάρτες επιφάνειας,ensemble κ.ο.κ).
      Τέλος να πω ότι στο παραπάνω σχόλιό μού μιλάω καθαρά για ανομβρία(ξηρασία ακόμη δεν υπάρχει στη χώρα μας αλλά εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση όλα είναι πιθανά)ενώ τον όρο "ερημοποίηση" τον χρησιμοποίησα περισσότερο για να τονίσω τη σύγκριση με περιοχές της ερήμου κ όχι με την μετανάστευση πληθυσμού,αν κ κάποια στιγμή στο μέλλον ίσως να είναι ένα από τα πιθανά σενάρια.
      Υ.Γ. Ο λόγος σού σε κάποια σχόλια φίλε Πέτρο είναι φοβερός!

      Διαγραφή
  10. Κουίζ: Τι έγινε σήμερα στις 16:27 στην Κόνιτσα;
    - Ό,τι έγινε και στον Πύργο στις 15:42.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δηλαδή τι έγινε;

      Διαγραφή
    2. Γεια σου χρηστο. 38.8 ειδα... Το λες και ζεστουλα!

      Διαγραφή
    3. Ίδια μέγιστη 38,8°C

      Διαγραφή
    4. Πολύ σωστή η παρατήρηση Χρήστο.
      Και όμως η Κόνιτσα στην Ηπειρο στα 530μ υψόμετρο χθες είχε ακριβώς την ίδια μέγιστη θερμοκρασία με τον Πύργο Ηλείας απλά με διαφορά κάποιων λεπτών.
      38,8β κ οι δύο!
      Όλοι οι δυτικοί έχουμε γίνει αδελφάκια στη ζέστη αυτές τις ημέρες.

      Διαγραφή
    5. Πολύ σωστά, αλλά δεν μόνο ήταν η ίδια μέγιστη, ήταν και η υψηλότερη της χώρας!

      Διαγραφή
  11. Αγαπητε ανωνυμε οι δυο φιλοι μας αναφερονται στην θερμοκρασια των 38,8 βαθμων που σημειωθηκε στις δυο αυτες περιοχες σημερα και σχεδον την ιδια ωρα στην κονιτσα και τον πυργο ηλειας με αποσταση μεταξυ τους 300 χιλιομετρα αλλα με τον πυργο πολυ πιο κοντα στην θαλασσα ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όπως ακριβώς τα λες είναι φίλε Φώτη τα πράγματα στην Βοιωτία καθώς όσο μπαίνεις στα ενδότερα ο αέρας δεν καταφέρνει να φθάνει εκεί με αποτέλεσμα η ζέστη να είναι εντονότερη,από την περιοχή του Χριστόδουλου και ανατολικότερα ο δυνατός βοριάς κάνει καλή δουλειά και την ζέστη ανεκτή.Ο φίλος μας ο Χριστόδουλος είμαι τυχερός εκεί που μένει γιατί έχει με αυτόν τον αέρα δροσιά την ημέρα και ακόμη περισσότερη τα βράδια,δεν ξέρω αν θα μπορέσει να βρει τον χρόνο για να γραψει καθώς από όσο ξέρω έχει πολλά τρεξίματα αυτή την περίοδο και έχουμε ψιλοχαθει αλλά από όσα λίγα α μπόρεσα να του πάρω πριν μέρες μου είπε ότι θα έχουμε να δούμε πολλα πράγματα τους επόμενους μήνες τόσο καιρικά(πολλές ζέστες διάρκειας)όσο και σε άλλα μέτωπα που αφορούν όλους μας.Ελπθζω να λύσει ότι τον απασχολεί και να μπορέσει εκείνος να γράψει αυτά που θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ τώρα ξεχώρισα την ξηρασία από την ανομβρία.
    Ευχαριστώ κύριε Ζιακοπουλε.
    Μακάρι να έχουμε αστάθειες τόν Αύγουστο, και ένα προϊμο καλό Φθινόπωρο.Το έχουμε ανάγκη.
    Ο αέρας που φυσά, μπορεί να είναι δροσερός, αλλά κάνει την διψασμένη φύση και ανεμοδαρμένη.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καταιγίδα μεγάλη έντασης και διάρκειας στα Ιωάννινα (κυρίως στα νότια του λεκανοπεδίου).
    Ήδη πάνω από 50 χιλιοστά σε λιγότερο από ώρα και πτώση περίπου 16°C σε μιάμιση ώρα.

    Γιάννης, Ιωάννινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στατιστικά πάντα και χωρίς να είναι τίποτα σίγουρο γιατί για εμένα πρόγνωση πάνω από 5 ημερών δεν υφίσταται, φέτος φενεται να έχουμε ένα κανονικό φθινόπωρο νωρίς νωρίς θα το δούμε όμως στην πορεία.Τωρα για την πορεία του καιρού την νέα εβδομάδα θα μας τα πει και ο δάσκαλος αλλά διαφενεται πάλι ζεστή στα όρια καύσωνα και βλέπουμε ...από εκεί μέτα είναι νωρίς ακόμα. Χρήστος από την σχετικά δροσερή Όθρυ εδώ και τρεις μέρες εξαιτίας του μελτεμιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κύριε Ζιακόπουλε ,αν το δείτε, θέλω τη γνώμη σας. Έχω παρατηρήσει ότι όταν φυσά στο Αιγαίο πέλαγος μελτέμι που διέρχεται και πάνω από τη Θράκη ,τότε εκεί έχει την κλασική ΒΑκή συνιστώσα. Όμως, δημιουργείται ένας δευτερεύων ανατολικός άνεμος αρκετά δυνατός στο ύψος της Θεσσαλίας που δροσίζει αρκετά περιοχές πχ όπως της Μαγνησίας, και συνεχίζει προς τα βόρεια αλλάζοντας συνιστώσα και φθάνοντας στην περιοχή του Θερμαϊκού ως ένας σχετικά ισχυρός ΝΑκός άνεμος. Οι παραθαλάσσιες περιοχές που βλέπουν σε αυτόν τον άνεμο έχουν τις σχετικά χαμηλότερες θερμοκρασίες που έχουν και οι προσήνεμες στο μελτέμι περιοχές. Το ρεύμα αυτό μπορεί ή όχι να συνεχίσει και όταν σταματάει το μελτέμι. Η απορία μου είναι η εξής: αυτό το ρεύμα θεωρείται ότι σχετίζεται με το μελτέμι που του αλλάζει συνιστώσα η γεωγραφία της περιοχής ή είναι απλά μια οργανωμένη θαλάσσια αύρα λόγω διαφοράς πίεσης μεταξύ ζεστής πεδιάδας και ψυχρής θάλασσας; Μήπως θα μπορούσε να είναι κάτι ενδιάμεσο; Περιμένω τα φώτα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 64mm στην πόλη των Ιωαννίνων σήμερα το απόγευμα με τεράστιες ραγδαιότητες κ σε σύντομο χρονικό διάστημα.
    Η δύναμη της ζέστης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή