Σταδιακή υποχώρηση της ζέστης και από την Κυριακή αστάθεια

Βαρομετρικό χαμηλό στην Πολωνία, συνοδευόμενο από ασθενές ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τη Ν. Ιταλία, κινείται αργά Α-ΒΑ. Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), το σύστημα αυτό, πέρα από κάποιες νεφώσεις, δεν θα δώσει βροχές στην περιοχή μας, αλλά με τους ΒΔ ανέμους που το ακολουθούν θα προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Αντίθετα, στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα είναι και πάλι ζεστή με τη θερμοκρασία να φθάνει τους 40 βαθμούς. 


Το Σάββατο (17/7), στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και το απόγευμα στη Δ. Μακεδονία και την ορεινή Ήπειρο είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ έως ΒΔ 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση. 

Την Κυριακή (18/7), στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και πιθανώς στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου προβλέπονται όμβροι και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. 

Τη Δευτέρα (19/7), στην ηπειρωτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι άστατος με όμβρους και τοπικές καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Τοπικοί όμβροι είναι πιθανό να εκδηλωθούν και στα νησιά του Ιονίου. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. 

Την Τρίτη και την Τετάρτη (20 & 21/7), τοπικοί όμβροι και καταιγίδες αναμένονται και πάλι τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. 


19 σχόλια:

  1. Αλλαγή λοιπόν σκηνικού από Κυριακή και μετά με τοπικές αστάθειες ,έτσι φενεται να κυλάει η επόμενη εβδομάδα και κάμψη της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά επίπεδα.Απο εκεί και μετά για την πορεία του καιρού υπάρχουν ακόμα αβαιβεοτητες αν θα έχουμε ένα τέταρτο κύμα έντονης ζεστής αν και κατά την γνώμη μου απομακρύνεται αυτό το ενδεχόμενο θα το δούμε στην πορεία βέβαια.χρηστος από Ορθυ με υποφερτή ζεστή αυτές τις ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήμερα δεν ξεπέρασε τους 40 β. σε καμία περιοχή της χώρας. Αύριο, όμως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακάρι από την Κυριακή η δομή της ανώτερης ατμόσφαιρας να καταστεί άκρως ασταθής σε ευρεία γεωγραφική κλίμακα,"άχρι τροποπαύσεως".Έτσι θα μας εμφανιστούν και εδώ ,ένθεν και εκείθεν του Κορινθιακού,εκείνοι οι ξεχασμένοι μεγαλοπρεπείς κατακόρυφοι σωρειτομελανίες ,με τον απειλητικό άκμονα επικεφαλής. Διάπυρος προς μετεοκύριον ευχέτης

    Πέτρος ,της γης ο κολασμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια ανάσα δροσιάς, γιατί όχι και μιας καλής βροχής.Μακαρι
    ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα σε όλους.
    Ξεκινώντας από τα τωρινά να πω ότι το κύμα ζέστης πάει όπως ακριβώς τα λέγαμε, δλδ με θερμοκρασίες έως 38β μέγιστες στα ηπειρωτικά κ πολύ τοπικά φτάσαμε σε κάποιες ευπαθείς περιοχές τούς 39 με 40β(οι νύχτες συνεχίζουν κ είναι αρκετά ζεστές).
    Σήμερα τα ανατολικά θα ξανά έχουν 38 με 39β ενώ παράλληλα στα ΔΒΔυτικά η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά καθώς μας έρχεται ένα πιό φρέσκο ΔΒΔυτικο ρεύμα από το ιόνιο.
    Το ΣΚ θα συνεχίσει όπως όλα δείχνουν να κάνει ζέστη στα ανατολικά αλλά σαφώς σε πιό λογικά επίπεδα ενώ η νοτιοανατολική νησιωτική χώρα κ κυρίως περιοχές κοντά στην Τουρκία θα πρέπει να κάνουν κάμποσες μέρες υπομονή όπως ξανά είπα καθώς εκεί οι θερμές μάζες δε λένε να κινηθούν οριστικά ανατολικά.
    Τα πολύ ευχάριστα νέα σύμφωνα με όλα τα τελευταία στοιχεία των μοντέλων που έκατσα για άλλη μία βραδιά κ μελέτησα είναι ότι αρχίζει κ κλειδώνει η πτώση της θερμοκρασίας σε αρκετά ευχάριστα επίπεδα αυτή τη φορά επιτέλους κ στη δυτική Ελλάδα(μαΐστρος γαρ)κ αυτό το σκηνικό θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως τις 24 με 25 τού μήνα.
    Από εκεί κ μετά η όποια πρόβλεψη η ακόμη κ εκτίμηση κρίνεται επισφαλής.
    Όσο για τις πολυπόθητες αστάθειες κ βροχές όπως ξανά είπα ας κρατάμε μικρό καλάθι.
    Η διαφαινόμενη ψυχρή λίμνη που έδειχνε να επηρεάζει τη χώρα μας θα κινηθεί ξυστά πάνω από το βόρειο Ιόνιο κ την βόρεια βορειοδυτική Ελλάδα κ μετά θα κατακερματιστεί(το είπα κ προχτές)
    Με αυτά τα δεδομένα οι βροχές κ οι καταιγίδες φαντάζουν σίγουρες στο διάστημα Κυριακή απόγευμα-βράδυ έως Δευτέρα βράδυ σε όλη την κεντροβορειοδυτική Ελλάδα κ πιθανόν μετά από πολύ καιρό κ τα βορειότερα τμήματα τού Ιονίου.
    Από εκεί κ πέρα υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστούν κ άλλες περιοχές πρόσκαιρα(ρόλο θα παίξουν τα τοπικά στριμ ανέμων,το πολύ θερμό έδαφος των ηπειρωτικών πού θα έχει προηγηθεί(θερμική ενέργεια)όπως κ οι δείκτες αστάθειας(CAPE) της κάθε περιοχής)αλλά με τοπικότητα κ κυρίως στα ορεινά,αλλά αυτό είναι πολύ νωρίς ακόμη να προβλεφθεί, όπως είναι πολύ νωρίς ακόμη να δούμε την εξέλιξη της αστάθειας κ αν αυτή θα διατηρηθεί κ που,από Τρίτη κ μετά.
    Συμπερασματικά λοιπόν, κρατάμε την με διάρκεια πτώση της θερμοκρασίας επιτέλους σε πολύ ανεκτά για την εποχή επίπεδα κ την έντονη αστάθεια σε συγκεκριμένες περιοχές.
    Τα άλλα μέρα τη μέρα.
    Υ.Γ. Ίσως τελικά να είναι καλύτερα που αυτή η ψυχρή λίμνη δε θα επηρεάσει αυτούσια τη χώρα μας μετά από αυτή τη ζέστη καθώς αν δούμε τον θρήνο που είχαμε στη Γερμανία χθες με ασύλληπτα ύψη βροχής κ πλημμύρες που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο έως τώρα 42 ανθρώπων κ εκατοντάδων αγνοουμένων θα το ξανά σκεφτόμασταν σοβαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε Φώτη, πάντα σαφής και μεστός
      Ανδρέας

      Διαγραφή
    2. Ενημερωτικά Φώτη να αναφέρω (σε σχέση με αυτό πού ανέφερες για τα νοτιανατολικα) πως εδώ στη Ρόδο, καμία ζέστη δε νιώσαμε αυτές τις μέρες. Χθες μάλιστα στην πόλη ούτε καν ξεπεράσαμε τους 30 βαθμούς. Γενικά αρκετή δροσιά με το ΒΔ ρεύμα. Η Λίνδος χτύπησε βέβαια ένα 37αρι χθες, αλλά πίστεψέ με το μικροκλίμα που έχει η περιοχή, το 37 είναι σχεδόν "ψωμοτύρι" το καλοκαίρι. Στα περισσότερα επίσης ανατολικά νησιά οι θερμοκρασίες καλές ήταν γενικά.

      Διαγραφή
    3. Θάνο καλησπέρα,μιλώ πάντα για τις T850 πού δείχνουν κ επιμένουν σε περιοχές κοντά στην Τουρκία κ την Κύπρο όπου επικρατεί καύσωνας αυτές τις ημέρες.
      Οι περιοχές πού βλέπουν δυτικά είναι λογικό με τον ΒΔ άνεμο πού φυσά από το Αιγαίο προς τα εκεί να δροσίζονται(το ίδιο συμβαίνει κ στη δυτική Ελλάδα).
      Πάντως κάποιες περιοχές ανατολικές τού νοτιοανατολικού Αιγαίου αποκλείετε να μην έχουν έντονη ζέστη με αυτά πού βλέπω παρόλο που από χθες βελτιώθηκε η κατάσταση.
      Έπειτα εάν δεις τούς χάρτες όλους των επόμενων ημερών θα διαπιστώσεις ότι η πτώση της θερμοκρασίας στο ΝΑ Αιγαίο θα είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.
      Τέλος να πω ότι μεγάλο ρόλο παίζει η θάλασσα όπου καθορίζει πού κ αν θα κάνει περισσότερη ζέστη.
      Όμως μη συγκρίνουμε το 30αρι στη Ρόδο η στη Λευκάδα για παράδειγμα που συνοδεύεται από υψηλές τιμές υγρασίας κ δυσφορίας με το 30αρι σε μέρη ηπειρωτικά όπου το νιώθεις πολύ πιο ευχάριστα.
      Πάντως έστω κ έτσι περίμενα περισσότερη ζέστη στα νότιο ανατολικά.
      Καλή συνέχεια από το επιτέλους μετά από σχεδόν ένα μήνα δροσερό Αγρίνιο!

      Διαγραφή
  6. Καλημερα
    Φαινεται θα δροσισει επιτελους!
    Θα θελατε να σχολιάσετε τις φονικες βροχες επι ημέρες στη Γερμανία-Βελγιο;
    Ευχαριστώ
    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα από Άρτα. Πολλές οι μέρες της παρατεταμένης ζέστης και της ανομβρίας για τα πεδινά κ τα παράκτια της Ηπείρου. Στο εσωτερικό, στα Γιάννενα κ στα ορεινά (Τζουμέρκα κ άλλα ορεινά) έπεσαν καλές βροχές το περασμένο ΣΚ. Οι φαινομενικά καλές νυχτερινές ελάχιστες θερμοκρασίες (21.9 στην Άρτα σήμερα) συνοδεύονται από υγρασίες κοντά στο 90%, οπότε ουσιαστικά δε δροσίζει. Από αύριο, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι επιτέλους θα ανασάνουμε και ειδικά από Κυριακή. Για βροχές, στα πεδινά και τα παραθαλάσσια της Ηπείρου δεν τα βλέπω αισιόδοξα τα πράγματα...
    Καλημέρα σε όλους!
    Παύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για να δούμε πως θα συμπεριφερθεί η ατμοσφαιρική αστάθεια που μας έρχεται. Χρήζει προσοχής! Καλησπέρα σε όλους και στον δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τελικά τι συμβαίνει με τον Κλέαρχο? Ή βλέπει κάτι που δεν βλέπουν πολλοί άλλοι αρμόδιοι ή έχει ξεφύγει από την επιτήρηση της...Μαρίνας και έχει....ξεσαλώσει!!.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θεέ μού τι ακούνε τ'αφτάκια μού σήμερα στα ΜΜΕ κ στα sosial.
    Αυτούσια η φονική ψυχρή λίμνη που σάρωσε Γερμανία κ Βέλγιο έρχεται στην Ελλάδα!
    Αυτά ειπώθηκαν από κάποιους που μάλιστα είναι κ επαγγελματίες μετεωρολόγοι.
    Εχω ξανά πει,ο κόσμος πρέπει επιτέλους να φιλτράρει αυτά που ακούει κ να εμπιστεύεται σοβαρές κ αξιόπιστες πηγές.
    Δεν έχει αλλάξει τίποτα από αυτά πού είπαμε κ χθες.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συγνώμη για το απανωτό σχόλιο αλλά θέλω να προσθέσω πως το γνωστό παραμύθι πού σε μία για παράδειγμα ορεινή η ημιορεινή περιοχή ρίξει 70 η 80 χιλιοστά κ βγαίνουν κ λένε μετά, "τα λέγαμε" δεν πιάνει!
    Αυτό έγινε κ στα Γιάννενα σε μία τυπική ημέρα ζέστης.
    Όταν λέμε κακοκαιρία ψυχρής λίμνης μιλάμε για έντονα φαινόμενα ευρείας κλίμακας.
    Κλείνω την παρένθεση προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εμπιστευόμαστε ότι πει ο δάσκαλος ,που ακόμα δεν έχει μιλήσει για τι είδους αστάθεια έρχεται.Αν και δεν βλέπω κάτι ακραίο.χρηστος από Οθρυ που αυτές τις μέρες εμείς πολύ ζεστή δεν καταλάβαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η πρόγνωση του καιρού είναι λειτούργημα.Καλο είναι να γίνεται μακριά από διαφήμιση, και εντυπωσιασμους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο άρχων του κλέους επιμένει και σήμερα.Λέει,με άλλα λόγια,ότι θα γίνει "της επί χρήμασι περνομένης........".Λες?.Ή συνεχίζει να εκμετταλεύεται την απουσία της Μαρίνας που γιορτάζει σήμερα?, (ο κοντός άφαντος.....).----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή