Εβδομάδα ζέστης και στο βάθος αστάθεια!

Οι συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στη ΝΑ Ευρώπη παραμένουν  ευνοϊκές για να διατηρηθεί στην περιοχή μας το βόρειο επιφανειακό ρεύμα με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Στην ελεύθερη (ανώτερη) ατμόσφαιρα αρχίζει η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη Β. Αφρική προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας ως τους 38 βαθμούς (Δ. Ελλάδα). Την εικόνα του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη) θα συμπληρώνει η ηλιοφάνεια που θα επικρατήσει σχεδόν παντού. 


Το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη (14-15/7), το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 41 και στα νησιά τους 38 βαθμούς (αντιπροσωπευτικές τιμές). Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Δ 2 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά Β με ένταση ως τα 6 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο - Καρπάθιο).

Την Παρασκευή (16/7), το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η υποχώρηση της ζέστης στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και δευτερευόντως στη βόρεια χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. 

Το Σαββατοκύριακο (17-18/7), αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα είναι πιο αισθητή στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και φαίνεται ότι θα εκδηλωθούν αρκετοί απογευματινοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως την Κυριακή στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και στα ορεινά Στερεάς και Πελοποννήσου.                                                                                                                                                                                                 Καλή εβδομάδα, φίλοι μου 

8 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε κύριε ζιακοπουλε, καλή εβδομάδα! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με αφορμή το ντερέτσο που χτύπησε την Χαλκιδική πριν δύο χρόνια 10/7/2019 κάνω σχετική ανάρτηση. Εντός της ιστοσελίδας θα δούμε εξαιρετικούς χάρτες αλλά και την δορυφορική νεφώσεων την ώρα που ξεσπούσε η υπερκυτταρική καταιγίδα. Ο σύνδεσμος και τα γραπτά είναι είναι στην αγγλική γλώσσα. https://confluence.ecmwf.int/plugins/servlet/mobile?contentId=146642901#content/view/146642901 Καλημέρα σε όλους και στον δάσκαλο μας. Καλή εβδομάδα. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή εβδομάδα δάσκαλε και σε όλους, που προμηνύεται πάλι καυτή.Μηπως μας δροσίσει στο τέλος αυτής για να δούμε κάτι αχνοφενεται στα προγνωστικά μοντέλα . Χρήστος από Όθρυ με σχετική δροσουλα τις τελευταίες 4 μέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το θαυμα στικό(!) (θαύμα!.θαύμα!) στο τέλος του τίτλου νομίζω ότι "μιλάει" και δικαιώνει και τον καλό φίλο Φώτη για τις κατά καιρούς εκπεφρασμένες απόψεις του για το φετινό Καλοκαιρι.---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σας. Τι έγινε ο φίλος που πήγε Όλυμπο; Όλα καλά ή είχαμε κάποιο επεισόδιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλους.
    Αστάθεια είχαμε σήμερα στα ορεινά της Αιτωλοακαρνίας με αρκετές μπόρες κ συννεφιά οι οποίες στο τελείωμα τούς άφησαν κάποιες ψιχάλες κ στην περιοχή μού έτσι για να το πούμε.
    Αυτά δε μού λένε κάτι.
    Επίσης παρατήρησα θερμοκρασιακή ομοιομορφία δυτικής κ ανατολικής ηπειρωτικής χώρας καθώς έπεσε λίγο στα δυτικά κ ανέβηκε από εκεί.
    Από αύριο σιγά σιγά ξεκινά άλλο ένα τετραήμερο με έντονο κύμα ζέστης που θα κορυφωθεί Πέμπτη κ Παρασκευή ενώ κ το Σάββατο ή δυσφορία θα παραμείνει στην ανατολική χώρα.
    Παρατηρώντας τούς χάρτες σε όλες τις στάθμες στις ανανεώσεις τούς όπως κ στα ensemble βλέπω ότι επιμένει η κάμψη της θερμοκρασίας από το ΣΚ κ μετά κ την σταθεροποίηση αυτής σε νορμάλ για την εποχή επίπεδα.
    Μετά τον καύσωνα που είχαμε όπως είχα πει μέρες πριν σε Ιβηρική(47β το ρεκόρ στη Μούρθια) αλλά κ σε νότια Τουρκία Κύπρο εκεί(Ιβηρική)θα αρχίσει να δροσίζει σημαντικά όπως κ σε όλη την κεντρική Ευρώπη με έντονη αστάθεια απόρροια μίας ψυχρής λίμνης η οποία σταδιακά μέρα με τη μέρα θα έχει ανατολικές τάσεις προς τα Βαλκάνια κ τη νότια Ιταλία.
    Δυστυχώς όμως στα τελευταία τρεξίματα έχει χαλάσει η πορεία που έδειχνε προς τη χώρα μας.
    Ακόμη είναι πολύ νωρίς αλλά βάση της θέσης που βλέπω,περιοχές με κάποιες πιθανές καταιγίδες από Κυριακή κ μετά είναι μόνο αυτές της ΔΒΔυτικής χώρας αλλά κ της υπόλοιπης βόρειας.
    Η ανομβρία δείχνει να επιμένει κ πάλι κύριως για τα ανατολικά ηπειρωτικά.
    Το καλό είναι ότι μετά από πολύ καιρό η ΒΔυτικη Ευρώπη έστω κ για μικρό διάστημα θα έχει αντικυκλώνα κ υψηλές πιέσεις την άλλη εβδομάδα ενώ ταυτόχρονα ξεκινά νέο κύμα καύσωνα στη νότιο δυτική μεσόγειο όπως κ στην Τουρκία Κύπρο,οπότε ίσως κάτι καλό δούμε για λίγο.
    Οι περιοχές όπου φαίνονται από εδώ κ πέρα να μη παίρνουν καμία σοβαρή ανάσα δροσιάς είναι τού νοτίου κ νοτιοανατολικού Αιγαίου πού βρίσκονται κοντά με την Τουρκία. Συμπερασματικά λοιπόν ότι λέω από καιρό συνεχίζω κ το λέω.
    Κάποιες αστάθειες θα υπάρξουν αλλά βροχές γενικευμένες στη χώρα μας δε θα έρθουν,ενώ η ζέστη φέτος δε λέει να "ξεκουμπιστεί" ούτε για λίγο.
    Όταν βλέπεις όλη η Μεσόγειος να πνίγετε συνεχώς από καύματα να περιμένεις σύντομα να επισκεφθούν κ σένα.
    Έχουμε λοιπόν δρόμο μίας κ η κεντρική κ ΒΔυτικη Ευρώπη φέτος διάγουν ένα πολύ υγρό κ βροχερό καλοκαίρι.
    Υ.Γ. Σε αυτό το θερμό κύμα πού ξανά έρχεται δε νομίζω ότι θα έχουμε θερμοκρασίες άνω των 38β γενικευμένα πάρα μόνο στις πολύ ευπαθείς στη ζέστη περιοχές(39 με 40).
    Το πολύ κακό της υπόθεσης όμως(ήδη το νιώθουμε κ τις τελευταίες νύχτες στις μεγάλες πόλεις)θα είναι οι αυξημένες τιμές υγρασίας κ δυσφορίας,η άπνοια σχεδόν στα ηπειρωτικά κ όχι μόνο όπως κ οι υψηλές ελάχιστες τη νύχτα.
    Όλα καλά λοιπόν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Β.Α. Μετα τις 25 Ιουλίου , είδα , σε γνωστή σελίδα , ότι η θερμοκρασία θα φτασει σε ανησυχητικά ύψη, ανώτερα απο τώρα, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα τους. Εύχομαι διάψευση και ελπίζω ο δάσκαλος να μας προετοιμάσει έγκυρα και έγκαιρα. Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σας από τη καλοκαιρινή Στοκχόλμη που σήμερα πιάσαμε 30c .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή