Αστάθεια, μελτέμια, καύσωνας!

Τοπίο στα ημιορεινά της Άρτας. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), αβαθές βαρομετρικό χαμηλό πάνω από τη χώρα, συνδυαζόμενο με την απογευματινή θερμική αστάθεια, θα προκαλέσει τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες βασικά στις ηπειρωτικές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ έως ΝΔ με ένταση ως τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 βαθμούς. 


Την Τετάρτη (21/7), είναι και πάλι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι το απόγευμα στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στις ορεινές περιοχές της. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Πέμπτη (22/7), μόνο το απόγευμα στη ΝΔ Πελοπόννησο είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει: στα δυτικά μικρή άνοδο και στα ανατολικά μικρή πτώση. 

Την Παρασκευή και το Σάββατο (23 & 24/7), το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι (μελτέμια). 

16 σχόλια:

  1. Εκπληκτική φωτογραφία. Έχουμε κάμποσες εβδομάδες να δούμε από τους φίλους, φωτογραφίες. Άντε να πάρουμε λίγο βρόχινο νερό να γεμίσουμε λίγο υπομονή για τις ζέστες που έρχονται. Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους! Καλημέρα Δάσκαλε! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλησπερα στην παρεα. Αυτο που φαινεται να ερχεται μετα τις 26 του μηνα, ισως να ειναι και ακραιο! Τα 42+ με βοριαδες που φαινεται να εχει και διαρκεια. Μακαρι να μην επαληθευτει. Δασκαλε φοβαμαι για μερες 2007.. και δεν μου αρεσει η τρομολαγνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλέξανδρε μία χαρά μιλάς.
      Για μένα τρομολαγνεία είναι ο διατυμπανισμός της "ψυχρής λίμνης" (ο Θεός να την κάνει) που έπνιξε τη χώρα μας αυτό το διήμερο.
      Γελάνε κ τα τσιμέντα θα έλεγα κ ας μού επιτραπεί η έκφραση.
      Το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας αστάθεια έντονη άκουγε κ αστάθεια δεν είδε ποτέ!
      Τέλος πάντων εμείς τα λέγαμε από μέρες.
      Στα μελλούμενα δε θα σταθώ στη δροσιά της δυτικής Ελλάδας πού συνεχίζει,ούτε στα μελτέμια που θα δυναμώσουν στα ανατολικά από Πέμπτη κυρίως έως Κυριακή, καθώς αυτά αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα φέτος.
      Η κόλαση όπως λέμε κ ξανά λέμε για τις θερμές αέριες μάζες φέτος επιστρέφει.
      Από την ερχόμενη εβδομάδα λοιπόν κ για περίπου μία εβδομάδα με μικρές αυξομειώσεις,έρχεται νέος πανελλαδικός καύσωνας πού μάλλον θα έχει κ ένταση κ διάρκεια κ θέλει προσοχή.
      Αυτά πού βλέπουμε με σχετική σιγουριά κ υπευθυνότητα θα πρέπει να τα λέμε.
      Και πάλι υπομονή λοιπόν κ εύχομαι να είναι το τελευταίο έντονο κύμα ζέστης για φέτος.
      Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
    2. Φωτη μια ψυχρη λιμνη που ποτε δεν ηρθε και δεν θα ερχοταν ποτε πανω απο την ελλαδα. Μια ζωη αυτο θα γινεται δυστυχως φιλε. Μην ασχολεισαι. Τωρα για το νεο κυμα καυσωνα που φαινεται να ερχεται, εμενα με ανησυχουν πιο πολυ οι ανεμοι σε συνδυασμο με την ζεστη και η διαρκεια με αυξομειωσεις οπως ειπες. Και θα εχουμε σχεδον αυγουστο! Ασχημη περιοδος...

      Διαγραφή
    3. μη τρομοκρατειτε τον κοσμο με καυσωνες διαρκειας και τα συναφη.φαινεται θερμοκρασιακη εξαρση αλλα λεπτομεριες ακομα δε ξερουμε

      Διαγραφή
    4. Καλύτερα ο κόσμος να τρομοκρατηθεί για την κλιματική αλλαγή, παρά για τον καύσωνα. Έτσι κάναμε πάντα. Κοιτούσαμε το παρόν, και το μέλλον πήγαινε περίπατο. Είμαστε μπλεγμένοι άσχημα! Το σχόλιο μου είναι φιλικό Δημήτρη. Καληνύχτα σε όλους και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. Καληνύχτα στον δάσκαλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  3. Δάσκαλε ο τίτλος σας τα λέει όλα ,από όλα έχει ο μπαξες θα έλεγα εγώ στα του καιρού όμως . Αστάθεια μέχρι στιγμής εδώ στην Όθρυ είναι άφαντη.Τωρα εγώ σε εκείνο που θα σταθώ είναι ο καύσωνας που διαφενεται για ακόμη μια φορά για φέτος τέλος του μηνα,ελπίζοντας να είναι και ο τελευταίος . Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είχα κάποιες ελπίδες μήπως και μας επηρεάσει κάποια αστάθεια αλλά ο παππούς μου ήταν κάθετος ότι δεν θα έχουμε τίποτα.Ειπα να πάρω τον εξαφανισμένο φίλο μου Χριστόδουλο μήπως και μου αφήσει παράθυρο ανοιχτό αλλά και εκείνος κάθετα μου ξεκοψε κάθε ελπίδα και μόνο ένα μικρό ενδεχόμενο ίσως για λίγα πράγματα σήμερα.Οπότε έχουν δικό οι φίλοι στο μπλογκ που έγραψαν ασταθειες ούτε για μυρωδιά.Ρωτησα τον Χριστόδουλο άλλη μια φορά για τα μελλούμενα όμως πάλι δεν μου αποκάλυψε τίποτα και μου επανέλαβε ξερά ότι έχουμε πολλά να δούμε μέχρι τον Σεπτέμβριο.Καιρικα του λέω;Πολλά τα μέτωπα,μου απάντησε μονολεκτικά και μετά δεν μπόρεσα να του πάρω κάτι περισσότερο μόνο ότι θα γράψει εκείνος μόλις βρει τον χρόνο.Η ξέρα φαίνεται πλέον καθαρά παντού και το μόνο που κάνει κάπως καλύτερή την κατάσταση είναι ότι το βράδυ πέφτει η θερμοκρασία κάτω από τους 18 βαθμούς και δροσίζει λίγο συν τον αρκετά δυνατό αέρα που γίνεται ακόμη δυνατότερος μετά την Αλίαρτο και προς την περιοχή του φίλου μου του Χριστόδουλου.
    Χρόνια πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιο αισιόδοξα φαίνονται τα σημερινά προγνωστικά,ως προς τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας για την επόμενη εβδομάδα.Να δείτε στο τέλος,τα 36αρια ή 38αρια θα μας φαίνονται "δροσούλες".
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τ' Αϊ-Λιος γυρίζει ο καιρός αλλιώς. Μήπως όμως με το παλιό ημερολόγιο; Δηλαδή στις 2 Αυγούστου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς τον σιγώντα φίλον Χριστόδουλον,εξ αφορμής χθεσινού σχολίου του Στέλιου.
    "Δε λες κουβέντα,κρατάς κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα". Τώρα θα μου πεις στην πρέφα ποτέ δεν μαρτυράμε τα δύο κρυφά χαρτιά ,τα"σκάρτα" που λέμε......!Να είσαι καλά.------------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρωί πρωί με πήρε ο Στέλιος και μου είπε ότι πρέπει να μπω στο μπλογκ και να διαβάσω τα χθεσινά σχόλια και να δώσω το παρόν γιατί "καταζητούμαι" και μπορεί να "συλληφθω"...
    Δεν είναι ότι δεν ήθελα να του χαλάσω το χατίρι αλλά ευρισκόμενος από εχθές το βράδυ κάτω από το μαγευτικό Πήλιο στην πόλη του Βόλου,έχω πλέον λίγο χρόνο να μπω στο κλίμα της όμορφης παρέας του παρόντος βήματος.
    Εννοείται φίλε Πέτρο πως δεν πρέπει ποτέ να αποκαλύπτουμε τα χαρτιά μας στο πολύ μαγευτικό παιχνίδι της πρεφας,για όποιον δεν γνωρίζει η πρέφα είναι κατά εμέ ισάξια του σκάκι το μόνο που χρειάζεται είναι να γίνονται αληθινές "αγορες" και τότε το παιχνίδι είναι όντως μαγευτικό(λες φίλε μου να υπάρχει άλλος στο μπλογκ που να γνωρίζει πρέφα να κάνουμε μια τριάδα;Πολύ μου έχει λείψει).
    Ευχαριστώ τον φιλο Σιμουλη για τα ωραία τραγούδια του,όπως και τον αγαπητό δάσκαλο για το επίσης φοβερό τραγούδι του τεράστιου Στέλιου Καζαντζίδη.Και με αφορμή αυτό το τραγούδι ήθελα να πω ότι τι όνειρο μου είναι να καταφέρω ένα από τα αγαπημένα μου γεράκια να καθίσει κάποια στιγμή επάνω στον ώμο μου...Θα είναι απίστευτη στιγμή...
    Χωρίς να θέλω να κουράσω άλλο θα πω επιγραμματικά κάποια πράγματα.
    Φεύγοντας εχθές το απόγευμα απ το χωριό μου και συνεχίζοντας,ειδικά η Θήβα λόγω του εδάφους της,να "χορευει" στους ρυθμούς των ρίχτερ(μπορεί να είναι μικροί σε μέγεθος αλλά επειδή είναι τόσο επιφανειακοι τους νιώθεις αρκετά και με το βλέμμα στραμμένο στον Κορινθιακό(Αλκυονιδες,πολύ με φοβίζει η "ησυχία"τους)εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός της θερμοκρασίας που κινούνταν σταθερά στους 32-33 βαθμούς σε όλη την διαδρομή και ενώ ο ουρανός ήταν σχεδόν νεφοσκεπης και μιλάμε για διαδρομή 250 χιλιομέτρων.....!!
    Ακόμη και στην πόλη του Βόλου μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα η θερμοκρασία δεν έπεφτε κάτω από τους 30 βαθμούς,ευτυχώς που μέρα έβγαλε πολύ δυνατό αέρα και κάπως έσπασε η ζέστη η οποία όμως όπως φαίνεται έχει την διάθεση να μας ταλαιπωρήσει για πολυυυυυυ μεγάλο χρονικό διάστημα και ξαναπάμε για ακόμη ένα μακρύ γαϊδουροκαλοκαιρο που θα τραβήξει πολύ μακριά.
    Από εκεί και έπειτα τα πρώτα σημάδια της φύσης και των πλασμάτων της δείχνουν ότι τα πράγματα για τον επόμενο χειμώνα δεν είναι και τοσο άσχημα κάθε άλλο μάλιστα αρκετά αισιόδοξα.Δεν μπορώ να γράψω κάτι άλλο προς το παρόν καθώς εκκρεμεί η απάντηση στον αγαπητό φίλο Γιάννη Θεσπρωτο τον οποίο δεν ξέχασα αλλά πολλά τα εμπόδια,ελπίζω στις ολιγοήμερες διακοπές μου στην ιερή γη των Κενταύρων να μπορέσω να τις δώσω.
    Βέβαια δεν είναι το ενδιαφέρον μόνο στον καιρό καθώς πλήθος άλλων πραγμάτων θα μας απασχολήσουν στο επόμενο διάστημα και καλό είναι ο καθένας μας να προστατεύσει όλους όσους αγαπάει και να μην ξεχνάει αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι:Εάν θέλεις ειρήνη,τότε να προετοιμαζεσσι συνεχώς για πόλεμο και ας μην έρθει ποτέ.
    Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι θεωρούν όλο τον κόσμο "λωλο" και ειδικά τους Έλληνες αποχαυνωμένους στο "καφενείο" παίζοντας τάβλι και πρέφα,ξεχνώντας πως τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν "σηκώθηκε" από την καρέκλα και τους πήρε στο κατόπι...
    Δεν υποτιμάς ποτέ τον Έλληνα,όποιος το έκανε,το μετάνιωσε πολύ πικρά.
    Αυτά τα...ολίγα για σήμερα...
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή