Καύσωνες και κλιματική αλλαγή

Αποκλίσεις της θερμοκρασίας των σταθμών του Β. Ημισφαιρίου την περίοδο 1951-20111

Πρόσφατα φίλος του μπλογκ έγραψε σε σχόλιό του: «Είχαμε δεν είχαμε κλιματική αλλαγή, ο συγκεκριμένος καύσωνας θα εκδηλωνόταν έτσι κι αλλιώς. Ίσως όμως να μην είχε τόσο μεγάλη διάρκεια ή και ένταση αν δεν υπήρχε η θέρμανση του πλανήτη». Η υπόθεση ότι με τη θέρμανση του πλανήτη οι καύσωνες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση με βρίσκει σύμφωνο, αλλά είναι ελλιπής. Δεν περιλαμβάνει την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης των καυσώνων σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο θερμός. Προφανώς, αν ο φίλος μας αποδεχόταν την αύξηση της συχνότητας των καυσώνων, θα έθετε σε αμφιβολία τη θέση του ότι η εμφάνιση του παρόντα καύσωνα δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Θεωρώντας ότι το θέμα αυτό είναι σημαντικό, αποφάσισα να αναρτήσω το σημερινό άρθρο και να μοιραστώ μαζί σας τις απόψεις μου.

 

Όπως και πολλά άλλα, οι στατιστικές της θερμοκρασίας ακολουθούν την κανονική κατανομή, μια καμπύλη με μορφή καμπάνας. Οι πιο συχνές (πιθανές) θερμοκρασίες είναι κοντά στο μέσο όρο και όσο απομακρυνόμαστε από το μέσο όρο οι τιμές γίνονται λιγότερο πιθανές. Με λίγη θέρμανση η καμπάνα μετατοπίζεται προς τα δεξιά, δηλαδή προς τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Ακόμα και μια μετατόπιση λίγων βαθμών κάνει τις πιο απίθανες ακραίες θερμοκρασίες να συμβαίνουν πιο συχνά. 

Στο σχήμα μας η πρώτη από τα αριστερά «καμπάνα» είναι η κατανομή της θερμοκρασίας της περιόδου 1951-1980 και οι επόμενες τρεις «καμπάνες» είναι οι κατανομές των θερμοκρασιών των δεκαετιών που ακολούθησαν. Έχοντας υπόψη ότι σε μια κανονική κατανομή της θερμοκρασίας η αύξηση της μέσης τιμής ή της διακύμανσής της αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ακραίων τιμών2, παρατηρούμε ότι ένα καλοκαίρι της περιόδου 1951-1980 είχε πιθανότητα περίπου από 33% να είναι δροσερό, κανονικό ή θερμό και στη διάρκειά του οι πιθανότητες εμφάνισης ακραίων (υψηλών) θερμοκρασιών ήταν μόλις 0,1%. Την περίοδο 2001-2011 παρατηρούμε τη δραματική πτώση των πιθανοτήτων ένα καλοκαίρι να είναι δροσερό ή κανονικό και το διπλασιασμό των πιθανοτήτων ένα καλοκαίρι να είναι θερμό. Πέρα από αυτό, οι πιθανότητες εμφάνισης ακραίων (υψηλών) θερμοκρασιών από το 0,1% εκτινάσσονται στο 9,6% (άνοδος 9.600%!). 

Τα βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η μελέτη1 είναι τα παρακάτω:

(α) Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται ακραία φαινόμενα περισσότερο από τρεις τυπικές αποκλίσεις έξω από το συνηθισμένο (οι αποκλίσεις είναι πιο ακραίες από το 99,7% των παρατηρήσεων) και

(β) Πενήντα χρόνια πριν, τέτοιες ανωμαλίες κάλυπταν μόνο 2 ως 3 δέκατα του 1% της ξηράς του πλανήτη, ενώ σήμερα καλύπτουν το 10% αυτής.

Τα ευρήματα της μελέτης του James Hansen και των λοιπών συγγραφέων της επιβεβαιώνει με νεότερα στοιχεία η  NASA:


Πριν από λίγες μέρες, στις 26-7-2021, δημοσιεύτηκε μελέτη του Erich Fischer και των συνεργατών του στο Ελβετικό Ινστιτούτο για τις Επιστήμες της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος που ερευνά τη συχνότητα των εβδομαδιαίας διάρκειας θερμών κυμάτων (καυσώνων) που συντρίβουν τα προηγούμενα ρεκόρ με τεράστια διαφορά.3 Η μελέτη έδειξε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη -πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός της υπερθέρμανσης- συσχετίζεται με αυτά τα φαινόμενα και ότι τα μεγάλα θερμοκρασιακά ρεκόρ δεν αυξάνονται σταδιακά, αλλά χτυπούν χωρίς προειδοποίηση. Η μελέτη διαπιστώνει ότι τα ακραία γεγονότα που θρυμματίζουν τα ρεκόρ θα συμβαίνουν συχνότερα τις επόμενες δεκαετίες και ότι αυτό θα ήταν «σχεδόν αδύνατο» χωρίς την κλιματική αλλαγή. 

Συμπερασματικά, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι με τον παρόντα ρυθμό υπερθέρμανσης του πλανήτη μάς περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις αναφορικά με τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Με άλλα λόγια, ακραία φαινόμενα με τεράστιες επιπτώσεις, τα οποία τις προηγούμενες δεκαετίες φαίνονταν εξαιρετικά απίθανα, γίνονται όλο και πιο πιθανά και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπισή τους. Όσο για το σχόλιο του φίλου του μπλογκ με το οποίο αρχίζει το παρόν άρθρο, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο παρών καύσωνας θα εκδηλωνόταν χωρίς την κλιματική αλλαγή.

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους

Παραπομπές

1 Hansen, J.M. Sato, and R. Reudy, 2013: Reply to Rhines and Huybers: Changes in the frequency of extreme summer heat. Proc. Natl. Acad., doi:10.1073/pnas.1220916110

2 IPCC, 2001

   3 Fischer E. M. et al (2021): Increasing probability of record-shattering climate extremes, Nature Climate Change, doi: 10.1038/s41558-021-01092-9 

43 σχόλια:

  1. Χωρίς καμία διάθεση αμφισβήτησης στα όσα ενδιαφέροντα παραθέσατε κ. Ζιακόπουλε, στην Ελλάδα είχαμε να βιώσουμε ισχυρό καύσωνα από το 2017. Εκείνο το καλοκαίρι σημειώθηκε μέγιστη θερμοκρασία 45,9 βαθμοί στην Κρήτη, ενώ και στην Ελευσίνα είχαμε 45άρι, πιθανώς και σε άλλες περιοχές, που δεν θυμάμαι τώρα. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάρτηση του meteo.gr από τις 3 ως τις 12 Αυγούστου 2017 οι μέγιστες θερμοκρασίες ξεπερνούσαν τους 41 βαθμούς (για δέκα μέρες σερί, δηλαδή).

    Ωστόσο, τα τρία επόμενα καλοκαίρια (2018, 2019, 2020) δεν είχαμε ούτε έναν αξιομνημόνευτο καύσωνα στην Ελλάδα. Θα πει κανείς, "μα από την Ελλάδα κρίνεις, μία μικρή γωνιά του πλανήτη"; Και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όμως, με εξαίρεση τον καύσωνα του 2019, που επηρέασε κυρίως στη Γαλλία, με τη θερμοκρασία να ξεπερνάει και τους 46 βαθμούς, δεν σημειώθηκε κάποιο άλλο έντονο θερμό επεισόδιο την τελευταία πενταετία στην ήπειρο.

    Με όλα αυτά θέλω να επισημάνω ότι ευτυχώς υπάρχουν ακόμα χρόνια ανάπαυλας, που ακολουθούν έναν ισχυρό καύσωνα σε μία περιοχή, με εξαίρεση ίσως τα βορειότερα μέρη του ημισφαιρίου μας, όπως η Σιβηρία, η Σκανδιναβία και ο Καναδάς, που πλήττονται σε ετήσια βάση από κύματα ζέστης. Αντίθετα, τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι τα πιο συχνά και τα πιο έντονα της κλιματικής αλλαγής και ανεξαρτήτως εποχής του χρόνου πια.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι καύσωνες, οι καταρρακτώδεις βροχές που οδηγούν σε πλημμύρες και τα λοιπά ακραία καιρικά φαινόμενα ούτε συνέβησαν ούτε θα συμβαίνουν κάθε χρόνο. Η συχνότητα, η ένταση και κατά περίπτωση η διάρκειά τους θα αυξάνονται.
      Η περιπτωσιολογία δεν επαρκεί για την υπεράσπιση των απόψεών μας.
      Διακρίνω ακόμα μεροληψία υπέρ των καυσώνων.

      Διαγραφή
    2. Καμία μεροληψία υπέρ των καυσώνων, μακάρι να μην ξεπερνούσε η θερμοκρασία τους 30 βαθμούς όλο το καλοκαίρι και κάθε καλοκαίρι. Απλά, νομίζω ότι ο καύσωνας αντιμετωπίζεται πιο εύκολα από τις αρχές και από τον καθένα μας ξεχωριστά. Για παράδειγμα, στις πρόσφατες πλημμύρες στη Γερμανία και το Βέλγιο, τι να κάνει μετά από ένα σημείο και το κράτος.

      Απλά, ο καύσωνας ταλαιπωρεί λιγότερο ή περισσότερο το σύνολο του πληθυσμού και για αυτό τον απεχθανόμαστε όλοι. Οι πιθανότητες να συμβεί περιορίζονται, όμως, σε ένα τρίμηνο, ενώ καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι και άλλα φαινόμενα μπορούν να σημειωθούν οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο έτος. Και ακόμα και αν πλήξουν μία μικρή σχετικά περιοχή, να αφήσουν ανεξίτηλα τα σημάδια τους. Στη Μάνδρα, υπάρχει κόσμος που ακόμα μελαγχολεί και αγωνιά ακόμα και την πρώτη ψιχάλα και συννεφιά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Β.ΣΠ

      Δουλεύω τα τελευταία 25 χρόνια στις κατασκευές.
      Δεν ξέρω με τι ασχολείστε , αλλά αλήθεια, έχετε την παραμικρή ιδέα τι να σημαίνει να δουλεύεις κάτω από τον ήλιο όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 32, 33 βαθμούς?
      Χίλιες φορές η δουλειά με κρύο παρά αυτό το βάσανο που τραβάμε ,σχεδόν 6 μήνες τον χρόνο.

      Μπαίνω σε αυτό το blog , για να μάθω. 5 πράγματα παραπάνω για τον καιρό και την υπέροχη επιστήμη της μετεωρολογίας.
      Και επιτέλους ας καταλάβετε ότι δεν νομίζω να ενδιαφέρει πολλούς φίλους εδώ μέσα το 'πρωσοπικο σας ημερολόγιο, το πώς περάσατε την μέρα σας στις παραλίες που πηγαίνετε , η το πόσες ζαργανες, γόπες η λουτσους είδατε.

      Αν δεν έχετε κάτι ενδιαφέρον να γράψετε καλύτερα μην γράφετε τίποτα.

      Με κάθε εκτίμηση.

      Δημήτρης Αθηνα

      Διαγραφή
    4. Το ότι από ένα τόσο ενδιαφέρον άρθρο του κ. Ζιακόπουλου στάθηκες στο δικό μου σχόλιο, δείχνει ότι μάλλον δεν ενδιαφέρεσαι για μάθηση, αλλά για αντιπαράθεση. Επίσης, ο καθένας έχει δικαίωμα να γράφει ό,τι θέλει, αρκεί να μην μειώνει και απαξιώνει τους άλλους. Από την άλλη σε ένα blog θα γραφτούν και προσωπικές εμπειρίες και απόψεις. Και άλλοι γράφουν για τα αμπέλια τους, τις ελιές τους κ.λ.π., αλλά ενοχλήθηκες μόνο με μένα, χωρίς να με ξέρεις καν, επειδή διαφέρουν οι απόψεις μας. Τουλάχιστον, δεν μένω μόνο στην... άποψη αλλά σε κάθε μπάνιο μου στη θάλασσα μαζεύω και όσα σκουπίδια μπορώ από τον βυθό και την παραλία, γιατί καλές οι θεωρίες, αλλά στην πράξη το κάνουμε μετράει.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Β.ΣΠ


      Βλέπω ότι δυστυχώς χάνετε πολύ εύκολα την ψυχραιμία σας.
      Πιστέψτε με το τελευταίο πράγμα που θέλω στην ζωή μου είναι οι ανούσιες αντιπαραθέσεις.
      Το τελειώνω εδώ το θέμα.

      Δημήτρης Αθηνα

      Διαγραφή
    6. Εσύ ασχολήθηκες μαζί μου φίλε, προβαίνοντας και σε σχόλια επί προσωπικού και κάνοντας και τον αυτόκλητο κριτή του τι είναι ενδιαφέρον να γράφεται στο blog και για αυτό σου απάντησα. Από τη στιγμή που κάνεις, λοιπόν, κριτική θα πρέπει να είσαι έτοιμος και να τη δεχτείς. Αλήθεια, εσύ έχεις να γράψεις κάτι ενδιαφέρον στο blog, πέρα από το να σχολιάζεις τις απόψεις των άλλων;
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    7. Αγαπητέ Β. ΣΠ. αισθάνομαι για μια ακόμα φορά κοψοχέρης που μετά από καιρό άρχισα να αναρτώ και πάλι στο μπλογκ σχόλιά σου. Πάψε, επιτέλους, να δημιουργείς ανόητες αντιπαραθέσεις!

      Διαγραφή
    8. Εγώ τις δημιουργώ κ. Ζιακόπουλουλε; Ο κ. Δημήτρης με χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ ανεπιθύμητο στο blog, υποστηρίζοντας ότι καλύτερα να μη γράφω... Έχω υποδείξει εγώ ποτέ σε κανέναν τι θα γράψει; Είστε άδικος μαζί μου, απλά τη γνώμη μου γράφω και ποτέ κάτι υποτιμητικό και απαξιωτικό για άλλον αναγνώστη του blog.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  2. Το άρθρο σας είναι απόλυτα κατανοητό και διαφωτιστικό ως προς πώς δρα η κλιματική αλλαγή.Ευχαριστούμε,καλημέρα.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιστός στις υποσχέσεις του ο δάσκαλος και πάντα κατανοητός. Κανονική καμπάνα χτυπάει για τον πλανήτη, τον άνθρωπο και την βιόσφαιρα. Τα βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν βάση μελέτης είναι τρομακτικά. Σε 10-15 χρόνια άραγε, για τι κλιματολογικές συνθήκες θα μιλάμε? Συνεχίστε το έργο σας δάσκαλε και ευελπιστώ να κάνετε άρθρο για την θερμό- συσσώρευση της Μεσογείου θάλασσας και την άμεση Η έμμεση συσχέτιση της με την τροπόσφαιρα. Καλημέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δάσκαλε συμφωνώ και εγώ απόλυτα με τα γραφόμενα σας ,έτσι πιστεύω και εγώ η συχνότητα των ακραίων φαινομένων μόνο τυχαίο δεν είναι ,πάντως εδώ στη Νοτιοδυτική Μαγνησία υποφερτή η ζέστη μέχρι στιγμής, αναμένεται βέβαια μια καυτή εβδομάδα , τέλος να πω ότι αρχίζουν να υπάρχουν ενδείξεις για υποχώρηση του καύσωνα από το επόμενο Σάββατο. Χρήστος από Όθρυ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σας από τη δροσερή Στοκχόλμη που ετοιμάζεται για βροχή με θερμοκρασία κοντά στους 20c.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα από Γαλαξίδι! Εδώ είναι κάπως υποφερτα τα πράγματα με 35αρι αυτή την ώρα. Πάντως η Άμφισσα χτες έπιασε 40αρι και η Λιβαδειά 42!κοιτωντας τα πρωινά τρεξίματα δεν βλέπω ουσιαστική πτώση πριν το δεκαπενταυγουστο πράγμα που ανέφερε και ο Φώτης. Θα πάει μακριά η βαλίτσα. Τι να λέει αν από τα 42αρια πάμε στα 38αρια?Τελος θέλω να εκφράσω την απορία μου στο Δάσκαλο πως γίνεται να έχουμε τόσο μεγάλο θερμοκρασιακο εύρος σε κάποιες ορεινές, ημιορεινες, ηπειρωτικής περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας? Δηλαδή το μεσημέρι 40αρι και το πρωί πχ 12 και 14 βαθμοί και κουβέρτα? Είναι φυσιολογικό? Συνθήκες στεππας και Σαχάρας μου θυμίζουν αυτές οι καταστάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υποκλίνομαι στα απλά μαθηματικά του δάσκαλου και των υπολοίπων επιστημόνων που κάνουν αυτές τις μελέτες. Όποιος δεν τις καταλαβαίνει είναι γιατί δεν θέλει. Το καλοκαίρι στην πατρίδα μου την Καλαμάτα δεν έχει καμία σχέση με τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας της δεκαετίας του '70. Δεν είναι φυσιολογικό να είναι οι μισές μέρες με πάνω από 35 βαθμούς όταν η μέση μέγιστη ήταν 32!!!
    Όποιος δεν καταλαβαίνει τα γραφόμενα από τους επιστήμονες και τις μελέτες τους, αρκεί πλέον να θυμηθεί πως ήταν το κλίμα στην περιοχή του λίγες δεκαετίες πριν. Βγάζει "μάτια" η αλλαγή προς το θερμόμετρο! Καλό κουράγιο σε όλους τους φίλους του μπλογκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μήπως είχε δίκιο ο Stephen Hawking που έλεγε ότι θα πρέπει να βρούμε πλανήτη να μετακομίσουμε τα προσεχή 50 χρόνια;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε ένα ντοκιμαντέρ είχα δει έναν επιστήμονα που παρομοίαζε την σχέση καιρού και κλίματος με αυτή που έχει το λουρί ενός σκύλου και οι βαθμοί ελευθερίας της κίνησης του σκύλου.

    Όσο μεγαλώνει το λουρί, τόσο ο σκύλος έχει μεγαλύτερες ποσότητες πιθανότητες να κινηθεί σε πιο ακραίες διαδρομές.

    Η συνοπτική παρατήρηση είναι λούμπα όσο αναφορά στην τεκμηρίωση της κλιματικής αλλαγής.

    Αυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιας και αναφέρατε τον σκύλο κάτι θυμήθηκα...Στρατοσφαιρικός σκύλος με τροποαφαρική ουρά. http://ziakopoulos.blogspot.com/2019/11/blog-post_61.html?m=1 Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  10. Δάσκαλε καίριος και διδακτικός για μένα ήταν ο τίτλος ενός πρόσφατου υμετέρου άρθρου, "άλλο τάση και άλλο φυσική μεταβλητότητα".Η διάκριση για πολλούς από μας δεν είναι ευχερής.Κάποιοι τα συγχέουν,ανάγοντας τα πάντα στη φυσική μεταβλητότητα και την περιπτωσιολογία."Εδώ",σου λέει ο άλλος "ο προφήτης Ηλίας έκλεισε τους ουρανούς,του μη βρέχειν,για 3,5 χρόνια.Πάντα συνέβαιναν αυτά".Επειδή "μείζων πασών αρετών διάκρισις",και επειδή εγώ δυσκολεύομαι,επαφίεμαι στην κρίση και την επιχειρηματολογία κάποιων ειδικών,ατόμων ή φορέων,τους οποίους και εμπιστεύομαι.Είς εξ αυτών είναι και η υμετέρα "μετριότης".Πάντα ήθελα να πιστεύω ότι περιβάλλομαι ΚΑΙ απο ανθρώπους ικανούς και ανιδιοτελείς.------------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αντώνιος Καραβατακης31 Ιουλίου 2021 στις 6:16 μ.μ.

    Συγχαρητήρια κ ζιακοπουλε για το άρθρο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κύριε ζιακοπουλε τελευταία όμως κάθε φορά που συμβαίνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο το συνδέουν με την κλιματική αλλαγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένας αθλητής, παίρνοντας αναβολικά στεροειδή, σπάει όλο και πιο συχνά τα ρεκόρ. Μπορείτε να αποσυνδέσετε την κατάρριψη των ρεκόρ από τη χρήση των στεροειδών εκ μέρους του αθλητή; Σημειώνω ότι τα στεροειδή του κλίματος είναι το διοξείδιο του θείου, το μεθάνιο και τα λοιπά θερμοκηπικά αέρια.

      Διαγραφή
    2. Καταπληκτικός δάσκαλε. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    3. Κατατοπιστικός

      Διαγραφή
  13. Πάντα σαφής κ κατανοητός ο δάσκαλος.
    Ευχαριστούμε κ θα έλεγα τροφή για σκέψη.
    Σας παραθέτω άλλη μία ωραία συνέντευξη τού δασκάλου(έχει κέφια) χθες εφ'όλης της ύλης περί ακραίων καιρικών φαινομένων τα επόμενα χρόνια στη Liberal κ τον Γιώργο Φιντικάκη.
    Χαίρεσαι να διαβάζεις κ παράλληλα να προβληματίζεσαι για το πού πάμε.

    https://www.liberal.gr/amp/apopsi/dimitris-ziakopoulos-tha-brethoume-antimetopoi-me-kairika-fainomena-pera-apo-ti-fantasia-mas-/394167

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, φίλε Φώτη.
      Νομίζω ότι είναι πλέον καιρός να μην κρύβουμε λόγια.

      Διαγραφή
  14. Ευχαριστούμε κ. Ζιακόπουλε! Διαφωτιστικότατο το άρθρο σας κι άκρως ενδιαφέρουσα η συνέντευξη. Να δώσω κ μία αναφορά Άρτας: θερμοκρασιακή διακύμανση 22.1 έως 36.9 (σταθμός ΕΑΑ). Αυτή την ώρα (20.00) έχουμε 29.6 με 71% υγρασία κι απολαμβάνουμε υπέροχη δωρεάν σάουνα. Ερώτημα: έχουμε ή δεν έχουμε καύσωνα σήμερα;
    Παύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θεωρώ πως το βασικό πρόβλημα του πλανήτη γη είναι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σ´αυτον,μαζί με τον τρόπο με τον οποίο ζουν.Οσο και να αλλάξει ο τρόπος ζωής των ανθρώπων,ακόμα και αν γίνει λιγότερο ρυπαρός,το πρόβλημα δεν θα λυθεί απλά θα μετετέθη χρονικά. Η μόνη λύση κατά την γνώμη μου είναι να μειωθεί ο πληθυσμός μας.Αν δεν το κάνουμε εμείς θα το κάνει η φύση.Ειναι αναπόφευκτο...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δηλαδή και πως θα γίνει αυτο;Θα κάνουμε α μπε μπα μπλομ ποιος θα γενισει και ποιος όχι ή θα μπει πλαφόν στις γέννες.Και πως θα το πεις σε κάποιες "ωραίες"αλλες θρησκείες και..πολιτισμοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συγχαρητήρια για το άρθρο και για την συνολική σας αρθρογραφία κύριε Ζιακόπουλε. Αν και είναι η πρώτη φορά που σχολιάζω στο blog, σας παρακολουθώ συχνά. Ωστόσο θα ήθελα να εκφράσω τις επιφυλάξεις μου σχετικά με το θέμα "ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή". Η κλιματική αλλαγή είναι μια διαδικασία που συντελείται περίπου 2,5 δις χρόνια. Η διακύμανση της μέσης θερμοκρασίας της γης έχει δείξει μεγάλη μεταβλητότητα και μάλιστα σε εποχές που ο άνθρωπος είχε μηδαμινές τεχνολογικές δυνατότητες να παρέμβει στη φύση. Αλλά ακόμη και σήμερα με την αλόγιστη εκπομπή co2 στην ατμόσφαιρα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως περίπου το 70% του co2, παράγεται στους ωκεανούς,ενώ ένα ποσοστό περίπου 5% είναι ανθρωπογενές, και μάλλον δεν δικαιολογεί την υστερία των τελευταίων ετών για την κλιματική αλλαγή, που σημειωτέον μέχρι πριν μια δεκαετία περίπου την λέγαμε "υπερθέρμανση του πλανήτη".Κι αυτό γιατί οι προβλέψεις των αρχών της δεκαετίας του 80 πως μέχρι το 2010 η μέση θερμοκρασία της γης θα ανέλθει κατά 1,5c ενώ συγκρατήθηκε στους 0,4. Όλη μου η αναζήτηση περί της ιστορίας του κλίματος, ξεκίνησε από το παράδοξο πως μια χώρα που είναι σκεπασμένη σήμερα με κατά 90% με πάγους να λέγεται Greenland (πράσινη γη) και πως μια άλλη που έχει το κλίμα περίπου της Σκωτίας, να λέγεται Iceland (γη των πάγων). Και η απάντηση που έλαβα ήταν πως κάποτε η Γροιλανδία ήταν ο σιτοβολώνας της Δανίας, ενώ η δεύτερη στη μικρή παγετωνική περίοδο του μεσαίωνα όπου ανακαλύπτεται από τους Βίκινγκς, ήταν μάλλον γη των πάγων. Φοβάμαι πως τα αναβολικά του κλίματος είναι κυρίως η ηλιακή δραστηριότητα καθώς και οι διακυμάνσεις της γήινης τροχιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθώς η θερμοκρασία τα τελευταία τριάντα χρόνια ανέβηκε μόνο 0,4 βαθμούς, άρα σε τριακόσια θα ανέβει μόνο 4, μπορώ να κοιμηθώ ήσυχος απόψε...

      Διαγραφή
  18. Είχες δεν είχες,εμμέσως πλην σαφώς,με το που πάτησες.....πένα,τον είπες και "υστερικό"!!.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλώς ήρθατε στην παρέα. Οι προγενέστερες κλιματικές αλλαγές δεν συγκρίνονται με την κλιματική αλλαγή των τελευταίων ετών και Βασικά δεν γνωρίζω προσωπικά αν υπάρχουν βάσιμα δεδομένα καταγραφής κλιματικών δεδομένων δυόμισι δισεκατομμυρίων ετών πίσω. Πιστεύω ότι ακόμα και το 5% του διοξειδίου του άνθρακα είναι ικανό να συμβάλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και επομένως στην κλιματική αλλαγή. Εκφέρω γνώμη. Την σκυτάλη την παίρνουν ο δάσκαλος και οι φίλοι του blog. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Όχι δεν χαρακτήρισα κανέναν υστερικό. Πόσο δε μάλλον τον κύριο Ζιακόπουλο τον οποίο διαβάζω γιατί τον θεωρώ το σημαντικότερο Έλληνα μετεωρολόγο. Αναφέρομαι σε εκείνους τους mainstream κλιματολόγους που δεν άκουσαν - ή δεν θέλουν ακούσουν - απ' τη μια μεριά για τους ελέφαντες της Μεγαλόπολης,τους Λέοντες της Νεμέας,τους κροκόδειλους της Νορβηγίας,την εκατονταετή ανομβρία της Αττικής τον 1ο π.χ. αιώνα, τους ελέφαντες του Αννίβα στις Άλπεις, την εύφορη Σαχάρα και απ' την άλλη τον συχνά παγωμένο Τάμεση τον 18ο αιώνα, τα αμέτρητα παγόβουνα της εποχής του Τιτανικού,τους πάγους του Ατλαντικού και την δροσιά των τροπικών του Moby dick..
    Χιλιάδες τώρα χρόνια οι άνθρωποι περπατούσαν και μετανάστευαν σε περιοχές του πλανήτη που ήταν βιώσιμες κλιματολογικά. Ελπίζω να μην είναι κοντά η ώρα που οι απόγονοι των Αχαιών και των Δωριέων θα κληθούν να πάρουν την αντίστροφη πορεία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καραβατακης Αντώνιος1 Αυγούστου 2021 στις 1:33 π.μ.

    Μπράβο Φώτη, δεν το ήξερα, μπήκα στο
    Liberal κ διάβασα την συνέντευξη που έδωσε ο κ ζιακοπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Εύχομαι να μην διάβασες και τα σχόλια από κάτω. Ντροπή!

      Διαγραφή
  22. Πόσων ετών ανθρώπινες δραστηριότητες που δεν θα επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα χρειάζονται άραγε, για να αναστραφεί η πορεία προς την κλιματική αλλαγη;Πρεπει να χρειάστηκαν γύρω στα 30-40 χρόνια για να εκδηλωθει η κατάσταση που δημιουργηθηκε μετά το 1981 έως σημερα. Αλλα για την αντιστροφη της δεν ξέρω πόσα θα χρειαστουν, και αν μπορεί να γίνει. Β.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα,καλό μήνα σε όλους.Εδώ στη Δ.Κορινθία την παλεύουμε κάπως λογω της κάποιας πτώσης της θερμοκρασίας τη νύχτα και της χαμηλης σχετικής υγρασίας.Κάποιο φως στο τούνελ φαίνεται,αλλά πολύ αμυδρό.

    Αγαπητέ καινούργιε φίλε όλα αυτά που αναφέρεις ισχύουν.Τα ξέρω εγώ,και δεν τα ξέρει ο δάσκαλος!!Τα λέει και στα βιβλία του.Όμως δεν αναιρούν τα περί ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Μου άρεσε η αναφορά στους Αχαιούς και τους Δωριείς.Θα προσέθετα τους Ίωνες και τους Αιολείς.Να είσαι καλά.-----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Υπομονη Φρατηρες..

    Καποια στιγμη θα δροσισει και σε μας.

    Αιωνιως κατω απ'τον μεσο ορο 30 ετων(850hPa), η Β.Δ. Ευρωπη δεν προκειται να παραμεινει.
    Πραγματι, εχει κολλησει εμμονικα το τελευταιο διαστημα.

    Οποιος παρακολουθει τακτικα τα ensembles για Βρεττανια π.χ., θα το εχει παρατηρησει.

    Αντιστοιχως, μονιμως πανω απ'τον μεσο ορο 30 ετων(850hPa), ουτε η Ν.Α. Ευρωπη μπορει να παραμεινει. Καποια στιγμη θα ξεκολλησει.


    Παντως μ'αυτη την κατασταση, οι φιλοι στην Β.Δ. Ευρωπη θ'αρχισουν να απορουν..

    Μηπως το καλοκαιρι τουτο, ξεχασε να τους χτυπησει το κουδουνι η υπερθερμανση του πλανητη.


    Με δροσιστικους χαιρετισμους,
    Γλαυκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μέσες θερμοκρασίες Ιουλίου (°C) σε πέντε συνοπτικούς σταθμούς της ΕΜΥ

    Θεσσαλονίκη (Μίκρα)
    26,6 ... Μέση Ιουλίου 1959-1997
    26,8 ... Μέση Ιουλίου 1971-2000
    26,9 ... Μέση Ιουλίου 1959-2010
    29,6 ... Μέση Ιουλίου 2021

    Λάρισα
    27,2 ... Μέση Ιουλίου 1955-1997
    27,1 ... Μέση Ιουλίου 1971-2000
    27,5 ... Μέση Ιουλίου 1955-2010
    29,6 ... Μέση Ιουλίου 2021

    Κέρκυρα
    26,4 ... Μέση Ιουλίου 1955-1997
    26,2 ... Μέση Ιουλίου 1971-2000
    26,7 ... Μέση Ιουλίου 1955-2010
    29,7 ... Μέση Ιουλίου 2021

    Αθήνα (Ελληνικό)
    28,0 ... Μέση Ιουλίου 1955-1997
    28,0 ... Μέση Ιουλίου 1971-2000
    28,3 ... Μέση Ιουλίου 1955-2010
    30,8 ... Μέση Ιουλίου 2021

    Ηράκλειο Κρήτης
    26,1 ... Μέση Ιουλίου 1955-1997
    26,0 ... Μέση Ιουλίου 1971-2000
    26,4 ... Μέση Ιουλίου 1955-2010
    28,2 ... Μέση Ιουλίου 2021

    ΠΗΓΕΣ:
    Οι μέσες μηνιαίες από την ΕΜΥ
    Οι μέσες Ιουλίου 2021 από συνοπτικές παρατηρήσεις (ogimet)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι ο ανθρωπος έχει προκαλέσει -ή προκαλεί- κλιματική αλλαγή στο ν ελάχιστο βαθμό που του αποδίδετε. Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας, αυτός κατά την γνώμη μου ευθύνεται και δεν πρόκειται να ρωτήσει, ή να ανησυχήσει, για κανέναν μας και για τίποτα στην μακραίωνη πορεία του προς την "λήξη" του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, η ηλιακή ακτινοβολία που φθάνει στη Γη μετριέται συνεχώς.

      Διαγραφή
    2. ΟΚ, πάσο, αλλά: α) είναι τόσες και οι πλανητικές παράμετροι που δεν λαμβάνονται υπόψη, δεν μετρώνται, ή που δεν ξέρουμε ότι επηρεάζουν, που μου είναι δύσκολο να καταλήξω ότι για όλα φταίει ο άνθρωπος και οι δραστηριότητές του (αφού υπάρχουν και οικονομικά συμφέροντα να παρουσιάζεται έτσι). β) Επίσης, κοιτάμε τα αρχεία των τελευταίων 100-150 ετών και βγάζουμε συμπεράσματα. Είναι σαν να κοιτάμε από μία κλειδαρότρυπα και να συμπεραίνουμε τί υπάρχει σε ένα δωμάτιο. Πού ξέρουμε τί γινόταν παλαιότερα και μάλιστα τί διάρκεια είχε από μετεωρολογικής άποψης; Εν κατακλείδει: Με τρομάζουν οι επιστημονικές σιγουριές που βασίζονται στην στατιστική. Δεν αποκλείω τίποτα, δεν εξοβελίζω τίποτα, λέω ότι δεν είμαι σίγουρος και το ερευνώ.

      Διαγραφή