Εβδομάδα χωρίς καιρικές ακρότητες

Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΔ Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο με τις χαμηλές πιέσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΔ ανέμων εντάσεως 5 με 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), δεν προβλέπονται βροχές και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 3 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά (μέσα) του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου. 


Την Τετάρτη (7/7), υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά της Α. Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι μόνο στις Α-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Πέμπτη και την Παρασκευή (8-9/7), στη Β-ΒΑ Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Α. Στερεά - Εύβοια και την Α-ΒΑ Πελοπόννησο προβλέπονται τοπικοί όμβροι και ίσως μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ και κατά τόπους στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, οι υψηλότερες τιμές της  (38 και ίσως τοπικά 39 βαθμοί) θα σημειωθούν στη Δ. Ελλάδα.

25 σχόλια:

  1. Να δω στην ΒΑ Πελοπόννησο βροχή και να μήν πιστεύουν τα μάτια μου.
    Αγαπητέ φίλε Χρήστο Σιμουλη σε ερώτηση σου στην προηγούμενη ανάρτηση θα σου απαντήσω.Το χωριό βρίσκεται στα 850m υψόμετρο, και τα κτήματα με τις ελιές είναι από τα 400 με 700m περίπου.Αυτα τα κτήματα των οποίων το υψόμετρο είναι εκεί γύρω στα 700m,κάθε τρεις και λίγο βρίσκονται στο έλεος του παγετού.Γινεται το ανάλογο κόψιμο και κλάδεμα, και πάλι από την αρχή.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάσκαλε ο τίτλος σας εβδομάδα χωρίς καιρικές ακρότητες πάει προς εξαφάνιση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής εκεί φτάσαμε στον μέλλον αυτή τη εικόνα του καιρού θα την βλέπουμε όλο και ποιο αραιά.Τωρα στα άμεσα καιρικά δεν διαφενεται κάτι αξιοσημείωτο νορμάλ ελληνικό καλοκαίρι θα έλεγα εγώ αυτήν την εβδομάδα αν και θα τσιμπήσει η θερμοκρασία λίγο στα Δυτικά.χρηστος από Οθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα! Δυστυχώς για εμάς τους δυτικούς μπαίνουμε σε παρατεταμένη περίοδο με μελτέμι που μόνο ζέστη και δυσφορία φέρνει εδώ. Τυχεροί οι ανατολικοί που θα πάρουν καλή ανάσα δροσιάς και ιδίως οι κάτοικοι του Αιγαίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πριν που δεν είχαμε μελτέμια πάλι καήκατε εσεις. Οπότε ας έρθουν τα μελτέμια για να απαλλαγούμε από ζέστη υγρασία και κυρίως από τις μωβ τσούχτρες φέτος στο Αιγαίο… τεράστιο το πρόβλημα
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    2. Aλήθεια η Θεσσαλονίκη επηρεάζεται καθόλου από το μελτέμι; Πάντα είχα αυτή την απορία.

      Διαγραφή
    3. Δεν το γνωρίζω. Αναφερόμουν στη Χαλκιδική και κυρίως στα δυο πόδια. Στον κόλπο της Θεσσαλονίκης και στον Θερμαϊκό οι άνεμοι είναι Μεταβλητοί συχνά μέσα στην ίδια την ημέρα. Πάντως οι δυτικοί άνεμοι και οι νότιοι/νοτιάδες δεν μου αρέσουν στη Χαλκιδική

      Διαγραφή
  4. Αν δεν υπήρχε η τουρκία και στην θέση της ήταν θαλάσσιος χώρος πως θα ήταν ο καιρός τα καλοκαίρια στην χώρα μας;Θα υπήρχαν τα μελτέμια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμένω παρακαλώ κ.Ζιακόπουλε απάντηση στο ερώτημα μου αν σας είναι εύκαιρο.

      Διαγραφή
    2. θα ήταν πιο δροσερά τα καλοκαίρια ή πιο ζεστά στην χώρα μας;περιμένω απάντηση.

      Διαγραφή
    3. Φίλε ανώνυμε τι να σου απαντήσει ο δάσκαλος και πώς; Δηλαδή να έλειπε όλη η Τουρκία και να μην μιλούσαμε για Αιγαίο πέλαγος και Μεσόγειο αλλά για ωκεανό; Δεν απαντώνται τέτοια ερωτήματα κατά την άποψη μου…

      Διαγραφή
    4. τέτοια ερωτήματα απαντώνται.Εγώ υπέβαλα ένα ερώτημα αν ελειπε μόνο η τουρκία και στην θέση της ήταν θάλασσα αν θα είχαμε ζεστότερα η δροσερότερα καλοκαίρια όμως ο δάσκαλος παρά το γεγονός πως δημοσίευσε τα σχόλια δεν μπήκε στον κόπο να μου δώσει απάντηση στην ερώτηση μου.

      Διαγραφή
    5. Καταρχάς, αν έλειπε η Τουρκία, θα είχαμε πιο ήσυχα και πιο ήρεμα καλοκαίρια!
      Επί τών καιρικών, η ύπαρξη της Τουρκίας ενισχύει την ένταση των μελτεμιών λόγω καναλισμού. Όχι τελείως ανεξάρτητο από αυτό είναι το γεγονός ότι στη διαρκεια της ημέρας πάνω από την Τουρκία δημιουργείται θερμικό χαμηλό που εν πολλοίς είναι καθοριστικό για την ημερήσια κύμανση της έντασης των μελτεμιών (ενισχυμένα την ημέρα, εξασθενημένα τη νύχτα).
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    6. Δάσκαλε μπράβο για την τοποθέτηση, ότι εάν έλειπε η Τουρκία θα είχαμε πιο ήσυχα και πιο ήρεμα καλοκαιρία! Πόσο αλήθεια είναι! Καλημέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  5. Καυτοί βόρειοι άνεμοι σήμερα στη Θεσσαλονίκη ανέβασαν τη θ. στους 37 β., από τις υψηλότερες στη χώρα. Απρόβλεπτη το χειμώνα, απρόβλεπτη και το καλοκαίρι η Νύμφη του Βορρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συνοπτικά έχουμε κ λέμε με απλά κ σταράτα λόγια:
    Συνέχιση των χαμηλών πίεσεων όλο το επόμενο διάστημα στην κεντρική κ κυρίως ΒΔυτική Ευρώπη με χαμηλές θερμοκρασίες κ πολύ έντονη αστάθεια από το ύψος των δυτικών Βαλκανίων κ της βόρειας Ιταλία κ δυτικότερα.
    Κύμα ισχυρού καύσωνα(έως 30β στα 850hPa)στη ΝΔυτικη μεσόγειο κ την Ιβηρική με αισθητή πτώση αργότερα εκεί κ σπρώξιμο αυτής της θερμής μάζας ανατολικότερα,ενώ την ίδια στιγμή η νότια Τουρκία καθημερινά θα δέχεται επιθέσεις πολύ θερμών αερίων μαζών επίσης στα όρια τού καύσωνα.
    Το μελτέμι στο Αιγαίο θα δίνει αντίσταση στις εκεί περιοχές κ γύρω από το πέλαγος,όμως δε δείχνει να είναι ικανό στο διάστημα έως κ τις 20 Ιουλίου να δυναμώσει τόσο ώστε να δώσει σοβαρές ανάσες δροσιάς στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.
    Γενικά λοιπόν βλέπουμε ότι όλη η Ευρώπη θα έχει καιρικό σασπένς είτε με μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασιών,είτε με έντονες αστάθειες κ καταιγίδες την ώρα που η χώρα μας συνεχίζει κ θα συνεχίζει να κοιμάται σε αισθήσεις ανυπέρβλητης ζέστης κ ανομβρίας.
    Ειδικά για τη χώρα μας,πλην κάποιων περιοχών ευαίσθητων νησιώτικων κ παράκτιων στους ΒΑ ανέμους που η ζέστη θα είναι ευχάριστη όλη η υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα κ το ΝΑ Αιγαίο(κυρίως Δωδεκάνησα) θα βιώνουν καθημερινά θερμοκρασίες μεταξύ 35 με 38 τοπικά κ 39β Κελσίου.
    Από βροχές αξιόλογες ούτε καν!
    Η παρωδία τού φετινού καλοκαιριού στη χώρα μας συνεχίζετε.
    Υπομονή κ πού ξέρετε, ίσως να γυρίσει μπούμερανγκ όλο αυτό το φθινόπωρο.
    Καλή νύχτα από την όμορφη,σχετικά δροσερή αλλά κ πολύ υγρή σήμερα παράκτια Ναυπακτία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε Φώτη για τα σχόλια σου,
      Δεν έχω καταλάβει γιατί χαρακτηρίζεις «παρωδία» το φετινό καλοκαίρι.. επειδή δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη μελτέμια; Αν μπορείς δώσε μας μια διευκρίνιση. Παρωδία συνήθως χαρακτηρίζουμε κάτι που δεν κυλά φυσιολογικά, κάτι που δεν λειτουργεί κανονικά.
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι παρωδία.Ενα κλασικό καλοκαίρι στην χώρα μας είναι.Η παρωδία ήταν τον μάιο που κύλησε εντελώς άνομβρος και που από τις 31 μέρες του,έκανε αστάθεια μόνο την τελευταία του μέρα και αυτή μάλιστα ήταν υποτυπώδης.

      Διαγραφή
    3. Γεια σού φιλέ Κωνσταντίνε από την όμορφη κ πολύ θερμή όπως είπε κ ο Χρήστος χθες Θεσσαλονίκη.
      Αρχικά θέλω να πω ότι τέτοια ερωτήματα όπως τού ανώνυμου παραπάνω για το αν έλειπε η Τουρκία ολόκληρη τι θα γινόταν με την ένταση των μελτεμιών,δεν απαντώνται.
      Η Τουρκία είναι τεράστια χώρα κ αν λείπει αυτή,λείπει κ μεγάλο μέρος της μέσης ανατολής.
      Δλδ τι να λέμε τώρα,δε μιλάμε για νησί για να υποθέσουμε.
      Οπότε πάμε παρακάτω.
      Κωνσταντίνε στο ερώτημα σου περί παρωδίας ήθελα να τονίσω την φετινή κατάσταση με τον όρο αυτό,περισσότερο διακωμωδώντας αυτό που συνεχίζουμε κ ζούμε κ που πίστεψε με δεν είναι καθόλου φυσιολογικό η τουλάχιστον έχει να γίνει πολλά χρόνια.
      Κάθε μέρα έχουμε 36 πλας στα ηπειρωτικά πεδινά ενώ ήδη έχουμε περάσει 2 κύματα καύσωνα κ το καλοκαίρι μόλις μπήκε για τα καλά.
      Από αύριο ανεβαίνει κ άλλο η θερμοκρασία ενώ προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας οι 40β κ πάλι σε πολλές περιοχές της χώρας μοιάζουν εφικτοί.
      Η ώρα είναι μία τη νύχτα κ έχουμε 28β!
      Τι άλλο θα ήθελες να σου πω?
      Προσωπικά ήδη έχω κουραστεί κ το ξανά λέω έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.
      Από αστάθειες γενικευμένες, πάλι μηδέν.
      Όταν βλέπω λοιπόν τι γίνετε στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου μέσα μέσα βλέπουν όλους τούς τύπους καιρού κ εμείς εδώ ψηνόμαστε στη μονοτονία,μόνο ως παρωδία μπορώ να χαρακτηρίσω το φετινό καλοκαίρι όπως πάει να εξελιχθεί,με τον όρο της κωμωδίας όπως είπα κ παραπάνω.
      Καλό ξημέρωμα πιστεύω να έγινα σαφής.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμε δε ξέρω που μένεις εσύ κ αν είσαι τόσο κρύος τύπος κ αντέχεις τόσο πολύ την παρατεταμένη ζέστη.
      Εξήγησα τούς λόγους παραπάνω με αιτιολογία.
      Δεν είπα ότι δεν έχει ξανά συμβεί,είπα ότι έχει να γίνει αρκετά χρόνια κ μίλησα για την κυκλοφορία στην υπόλοιπη Ευρώπη.
      Όσο για τις βροχές εκεί κ αν είναι παρωδία.
      Έχεις δει ύψη υετού φέτος στα ανατολικά?
      Τέλος πάντων ο καθένας όπως νομίζει.
      Καλό μεσημέρι από την καυτή Αιτωλοακαρνία κ πάλι.

      Διαγραφή
    5. Ευχαριστώ πολύ, ναι τώρα κατάλαβα πλήρως τι εννοείς. Η επίμονη και συνεχής ζέστη και μάλιστα μισό Ιούνη και πρώτη βδομάδα Ιούλη είναι όντως πολύ κουραστική έστω και σε κάποιες περιοχές της χώρας. Για να δούμε πώς θα κυλήσει ο Ιούλιος… και ο Αύγουστος..
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
  7. Χωρίς καιρικές ακρότητες μάλλον για την ανατολική χώρα. Στα δυτικά πεδινά και όχι μόνο, καθημερινά οι 35 έως 39 βαθμοί εδώ και ένα περίπου 15ήμερο-20ήμερο, συνιστά καιρική ακρότητα και είναι ιδιαίτερα κουραστικό.
    Παύλος, Άρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αλλά την άλλη βδομάδα , νομίζω τα πράγματα αλλάζουν προς το θερμότερο, για άλλη μια φορά. Βέβαια ο δάσκαλος θα μας τα πει καλύτερα και με βεβαιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ενα ελαφρύ μελτεμάκι φθάνει και μεχρις εμάς(τερμα Δυτική Κορινθία).Ανεκτή ζέστη.Φίλε ΄Φωτη αυτό περί του Φθινοπώρου μου προκάλεσε μια έξαψη στην καιρική μου φαντασία!!.Λες??. ---Π.Α.

    Υ.γ.Κι αν δεν ήσουν ό.τι ήσουν,τί θα ήθελες να ήσουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εξ αφορμής της αναφοράς από το δάσκαλο στον φυσικό καναλισμό του μελτεμιού στο Αιγαίο,θυμήθηκα το σύστημα τεχνητού καναλισμού πού εφάρμοζαν οι Μινωίτες στα ανάκτορά τους,προκειμένου να επαυξήσουν την ψυκτική ικανότητα του ανέμου κατά το θέρος.Άσε το σύστημα αποχέτευσης που είχαν αυτοί οι πρωτοπόροι του πολιτισμού!----Π.Α.

    Υ.γ.Δάσκαλε ο όρος "καναλισμός" από πότε μαρτυρείται στην "καθ υμάς" βιβλιογραφία?Γιατί στα παλαιότερα λεξικά (μέχρι και ~ το 2005,Μπαμπινιώτης) δεν υπάρχει.Υπάρχει το ρήμα καναλιζάρω ,εκ της Γαλλικής,με την έννοια του χειραγωγώ .------Π.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή