Αλωναριού κάματα, διακοπτόμενα από διστακτικά λιοβόρια!

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από την Ουκρανία ως την κεντρική Μεσόγειο κινείται Α-ΒΑ. Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), το σύστημα αυτό, περνώντας από την περιοχή μας, θα προκαλέσει όμβρους και καταιγίδες στη ΒΑ Ελλάδα και θα στρέψει τους ανέμους σε ΒΔ, με αποτέλεσμα τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, αρχής γενομένης από τη ΒΔ χώρα. Επισημαίνεται, πάντως, ότι στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, το Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα η ημέρα θα είναι ιδιαίτερα ζεστή με τη θερμοκρασία να φθάνει τους 40 βαθμούς. 


Το Σάββατο (3/7), τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την Α. Θεσσαλία, την Α, Στερεά- Εύβοια και το Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δύσκολα θα ξεπεράσει τους 36 βαθμούς. 

Την Κυριακή (4/7), δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 37 και στα νησιά τους 34 βαθμούς. 

Τη Δευτέρα (5/7), υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων ή και μεμονωμένων καταιγίδων τις απογευματινές ώρες στην κεντρική και τη βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα αγγίξει τους 38 βαθμούς. 

Την Τρίτη (6/7), μόνο στη Β-ΒΑ χώρα είναι πιθανό να εκδηλωθούν απογευματινοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

  

27 σχόλια:

  1. Καλό μήνα εύχομαι σε όλους
    Κώστας Αθήνα
    Καλα μπάνια και καλες άδειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα. Κανένας καύσωνας στην Ήπειρο από χτες. Να ναι καλά το δυτικό ρεύμα που επικρατεί στα ανώτερα στρώματα και μας χαρίζει νορμάλ θερμοκρασίες. 31βαθμους έχει η Ηγουμενίτσα, 33 η Πρέβεζα και μόνο τα Γιάννενα με 35αρι νιώθουν κάπως το θερμό κύμα. Στην αντίπερα όχθη, στα ανατολικά ο δυτικός Λιβας κάνει την κατάσταση δύσκολη. Επομένως εστιασμένος σε συγκεκριμενες περιοχές είναι ο καύσωνας και κακώς τα ΜΜΕ και κάποιοι μετεωρολόγοι σπέρνουν τον πανικό και βάζουν όλες τις περιοχές στο ίδιο καζάνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 41,4 βαθμοί στη Λίνδο της Ρόδου σήμερα με υγρασια όμως 14%! Και νομίζω κάπου εδώ είναι το "ταβάνι" για το νησί (βέβαια εδώ και η αυριανή μέρα θα είναι αρκετά ζεστή). Πάντως στην πόλη της Ρόδου που μένω δεν έχουμε καταλάβει και πολλά από καύσωνα με το επικρατόντα ΒΔ άνεμο. Αυτή τη στιγμή 32 βαθμοί με γύρω στο 35% υγρασία. Η πιο ζεστή μέρα του καύσωνα εδώ ήταν η 27η Ιουνίου που το θερμόμετρο έδειξε 34 βαθμούς με heat index στους 36.
    Να αναφέρω για τη Λίνδο ειδικά και τις πολύ υψηλές ελάχιστες που σημειώνει. Οριακά έπεσε χθες βράδυ κάτω από τους 30 η ελάχιστη ενώ υπήρξαν και μέρες στα τέλη Ιουνίου που η θερμοκρασία παρέμενε όλο το 24ωρο πάνω από τους 30 βαθμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καραβατακης Αντώνιος1 Ιουλίου 2021 στις 4:38 μ.μ.

    Καλό μήνα στον δάσκαλο μας κ σε όλους τους φίλους του μπλογκ.38 βαθμοί κελσίου Μυτιλήνη με 26 τοις εκατό υγρασία. Προσοχή στα καλοκαιρινά μπουρίνια, προσέχουμε για να έχουμε,μετά την εμπειρία που έζησα την προηγούμενη εβδομάδα, κατάλαβα πολλά πράγματα, ποτέ δεν υποτιμάμε τον καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οταν οι άλλοι είναι ζεστοί και εσύ κρυώνεις λες αντε στο βουνό είμαστε θα ρθει το καλοκαίρι να τους μάθουμε,όταν οι άλλοι κανουν Πασχα και πρωτομαγιά με λουλουδια ηλιο και εσυ είσαι με τα ξύλα..και την σόμπα λες αντε να ρθει το καλοκαίρι να δούμε τι θα παθουν,όταν ομως οι αλλοι καιγονται και καίγεσαι και εσύ στα βουνά...τότε το ρίχνεις στον.... ινδουισμό!.35 με 36 στο ανω βόιο...με προσπάθειες της θερμοκρασίας να κατέβει κάτω από τους 20 το πρωί...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό μήνα σε όλους από τα πάτρια κ πάλι εδάφη(Αιτωλοακαρνία).
    Το μοναδικό μπλογκ πανελλαδικά είναι τούτο που δίνει κατά 90% σωστές προβλέψεις όπως κ σωστές μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις από τον δάσκαλο κ κάποιους μόνιμους σχολιαστές-προγνώστες που διαβάζοντας όσο μπορούμε δίνουμε το είναι μας σε αυτό το μπλογκ.
    Είμαι λοιπόν ιδιαίτερα χαρούμενος(θα ήθελα να μην επιβεβαιωθώ) αφού ότι λέγαμε για παρατεταμένη ζέστη κ το 1ο μισό τού Ιουλίου πάει να επιβεβαιωθεί ακριβώς.
    Σήμερα πάντως στα ΔΒΔυτικα ήδη η θερμοκρασία ακόμη κ στο Αγρίνιο δεν ξεπέρασε τούς 36β(παρόλα αυτά με τη θολούρα κ την διάρκεια ζέστης προηγούμενων ημερών τα σπίτια καίνε) την ίδια ώρα πού τα ανατολικά ηπειρωτικά καίγονται με 42 κ 43β συνοδεία δνδυτικου κ πολύ ξηρού λίβα.
    Αύριο τα δυτικά κ βόρεια για πρώτη φορά(για τα δυτικά αυτό)μετά από πολύ καιρό δε θα έχουν πάνω από 32 με 34β ακόμη κ σε κλειστά πεδινά τμήματα.
    Οι υπόλοιποι αν κ θα πέσει κάπως η θερμοκρασία λίγο υπομονή.
    Από Κυριακή κ μετά τώρα,δυστυχώς στα ηπειρωτικά τα 36αρια κ τα 37αρια πότε στα δυτικά κ πότε στα ανατολικά δε θα λένε να σταματήσουν.
    Υπομονή φίλοι μού,Ιούλιος πιά κ το ελληνικό καλοκαιράκι ξέρουμε πως δεν αστειεύεται.
    Τουλάχιστον τον Αύγουστο εσείς οι ανατολικοί κάπως δροσίζεστε με τα μελτέμια.
    Καλή συνέχεια μπάνιων η εξορμήσεων των βουνών(ότι αγαπά ο καθένας).
    Υ.Γ. Σας παρακαλώ πάρα πολύ ας μη χαλάμε το ύφος τού μπλογκ μπλέκοντας covid κ άλλα θέματα πολιτικής κ κοινωνικής χροιάς διχοτομώντας το σύνολο των σχολιαστών τού παρόντος μπλογκ.
    Για την κλιματική αλλαγή τα πράγματα είναι πολύ απλά° είναι γεγονός ότι υπάρχει με σαφείς ενδείξεις έως τώρα,λόγω αυξημένων εκπομπών co2 που οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα αλλά δε μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα εφόσον δε γνωρίζουμε την κλιματική μεταβλητότητα χιλιάδες χρόνια πριν.
    Πάντως όταν βλέπεις στα δυτικά τού Καναδά σχεδόν 50β,αυτό από μόνο τού αρχίζει κ τρομάζει για το πού βαδίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάει να επιβεβαιωθεί τελικά ζεστές το πρώτο 15 του Ιουλίου ,τωρα σημερινή μέρα στα πεδινά της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας με απουσία λυβα αυτός άρχισε το απόγευμα ευτυχώς, με τη θερμοκρασία 39 και πολύ τοπικά 40 ενώ στην Όθρυ με ένα δυνατό λυβα η θερμοκρασία έφτασε 41 με 42 . Ζεστή υποφερτή δεν ήταν και το κάτι ακραίο θα έλεγα εγώ.Τελος να πω ίσως να έχουμε και κάποιες αστάθειες εδώ στα ορεινά από το Σάββατο και μετά.Χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό μήνα κύριε Ζιακόπουλε!
    Ώρα 23:00 με θερμοκρασία στα Πατήσια στους 33,8 βαθμούς!!!
    Δεν αντέχουμε άλλο... Όλα έχουν πάρει"φωτιά"... Από την άσφαλτο μέχρι τα τσιμέντα και οι τοίχοι στις πολυκατοικίες!
    Ελπίζουμε να επανέλθει το φυσιολογικό Ελληνικό καλοκαίρι και κυρίως να κάνουν την εμφάνιση τους τα μελτέμια που είναι το φυσικό κλιματιστικό της ανατολικής κυρίως χώρας...
    Καλό βράδυ σε όλη την παρέα.
    Νίκος Παντελικίζης από Άγιο Νικόλαο Κάτω Πατήσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. και κάτι για τον φίλτατο Πέτρο από την προηγούμενη ανάρτηση και σταματώ εδώ περί κλιματικής αλλαγής....ποτέ δεν μίλησα για πυρά κανενός στο κάτω κάτω θεωρώ ότι όλοι έχουμε το δικαίωμα να πιστεύουμε κάτι, και φυσικά να επιχειρηματολογύμε πάνω σε αυτό¨, αν κάποιοι διαφωνούν δεν έχω την πολυτέλεια στην ηλικία μου, αλλά κυρίως από σεβασμό στον εαυτό μου να ασχολούμαι με γενικόλογους αφορισμούς ,ρητά γνωμικά κλπ αν κοιτάξουμε μακριά από εκεί που μας δείχνουν οι προβολείς των ΜΜΕ θα δούμε άλλα πράγματα.Είδατε ποτέ καμμία μελέτη τι θα σήμαινε για το κλίμα της Αττικής αν το Ελληνικό γινόταν αστικό πάρκο,ποιος θα ήταν ο Κιφισσός και ποιο το αποτέλεσμα στο κλιμα της Αττικής αν είχαν δεντροφυτευτεί οι όχθες του?....δεν θα το δείτε ποτέ.αυτά και τελειώνω εδώ."θωμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το σκέφτηκα όταν το έγραφα."Λες να θεωρηθεί ότι συγκαταλέγω και τον αγαπητό Θωμά σαυτή την κατηγορία?".Κατηγορηματικά ΟΧΙ.Και δεν το λέω τώρα για "ξεκάρφωμα".Εχω αντιληφθεί από τα γραπτά σου περί τίνος πρόκειται.Παντα τα διαβάζω με ενδιαφέρον. Δεν ξέρω αν μπορώ να σε πείσω ότι δεν υποκρίνομαι.Να είσαι καλά .Με ειλικρινή εκτίμηση ,Πέτρος Α.

      Διαγραφή
    2. Πέτρο για σένα δεν το συζητώ..μην στεναχωριέσαι για όνομα του θεού.!..και για να αφήσω και έγω ενα γνωμικό..."Υπάρχει και κάτι χειρότερο από την αμαρτία. Είναι η αλαζονεία της αρετής.¨"....Ιερός Αυγουστίνος"θωμάς"

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα σας. Τέλος καύσωνος λέμε για τα βόρεια, αλλά εγώ φοβάμαι ότι σήμερα η Θεσσαλονίκη θα έχει υψηλότερη θ. από εχθές, με καλύτερη όμως ποιότητα αέρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σε όλους κι όλες,
      Χρήστο ουδεμία σχέση με λίγες ώρες πριν. Κοιμηθήκαμε με 29 βαθμούς τα μεσάνυχτα (αίσθηση 35) και υψηλή υγρασία που έκανε την ατμόσφαιρα αποπνιχτική (πολύ περισσότερο από το μεσημέρι) και ξυπνήσαμε με βοριαδάκι, πεντακάθαρο ουρανό χωρίς υγρασία. Ας πάει να κάνει και 40 βαθμούς δεν συγκρίνεται ο ξηρός καιρός με τον υγρό.
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    2. Σημαίνουμε και εμείς εδώ πέρας καύσωνος.Σαυτή τη φάση ο μαίστρος είναι ευεργετικός. Ας είναι καλά ο φίλος Φώτης που μας τον στέλνει αφειδώλευτα απο την αγαπημένη Ναύπακτο (Επαχτίτης).---------Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Πράγματι κατά 2,5 βαθμούς υψηλότερη σήμερα από εχθές, ο αέρας και ο ήλιος σ' έψηνε, αλλά μέσα στα σπίτια είναι σαφώς καλύτερα.

      Διαγραφή
  11. Καταιγιδάρα πριν από λίγο στην Καλαμαριά με 8 mm, ισχυρό άνεμο και ραγδαιότητα, ενώ στη Θεσσαλονίκη σταγόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρήστο νομίζω ότι είναι ευεξήγητο .Η Καλαμαριά έχει την εύνοια του πνεύματος του αειμνήστου Χάρυ Κλυν!.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καραβατακης Αντώνιος3 Ιουλίου 2021 στις 2:45 μ.μ.

    5 κ 15 ξημέρωμα,μας τίμησαν κ εμάς τα μπουρίνια με το παραπάνω.Καλο σαββατοκύριακο σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βροχή και 20 βαθμοί τώρα, Αρωγή Ροδόπης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τωρα προσέχω ότι το επιλεγέν σκίτσο παριστά δύο βόδια που αλωνίζουν.Και σου λέω ,"ουκ αν φιμώσης βουν αλοώντα "!.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όμορφα λιοβόρια όπως τα χαρακτηρίζει ο δάσκαλος χθες κ ειδικά σήμερα.
    Εδώ στο Αγρίνιο 19β το πρωί στον κάμπο κ μέγιστη στην περιοχή μου 32β με την υγρασία στα τάρταρα με ΒΔυτικο άνεμο στα 4 με 5 μποφόρ,την ίδια ώρα που η παράκτια Ναυπακτία είχε 6 μποφόρ δυτικό κ μέγιστη 30β με το ζόρι.
    Αυτό είναι το ευχάριστο ελληνικό καλοκαιράκι!
    Δε μπορούσε να το πάει έτσι σερί?
    Για να λέμε κ την αλήθεια όμως, αν έχουμε εμείς παράπονο τι να πούνε κ στον υπόλοιπο πλανήτη όπου ο δυτικός Καναδάς έσπασε όλα τα ρεκόρ ζέστης(49,6β υπό σκιά το ρεκόρ, με καθημερινά 45αρια κ πολλά θύματα)η Σιβηρία επίσης φλέγεται,ενώ ταυτόχρονα στην Ιαπωνία είχαμε σαρωτικές πλημμύρες με μεγάλες καταστροφές κ ανθρώπινες απώλειες αφού λέγεται ότι σε κάποιες περιοχές το συνολικό ύψος υετού σε ένα 24ωρο άγγιξε τα 800mm!!
    Άκουσον άκουσον.
    Ας συμβιβαστούμε λοιπόν κ υπομονή ένα δίμηνο.
    Καλή συνέχεια σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Επιτέλους μια δροσερή βραδιά εδώ στην Όθρυ και γενικά στη Νοτιοδυτική Μαγνησία μετά από πολλές μέρες έντονης ζεστής και καύσωνα.Τωρα να πω ότι ενώ φαινόταν να συνεχιζόταν οι έντονες ζεστές ,τώρα διαμορφώνεται μια εικόνα κανονικού καλοκαιριού για αρκετές ημέρες, να το χαρούμε λοιπόν ο καθένας μας όσο μπορούμε.χρηστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα σας αγαπητοί φίλοι.
    Αυτή τη στιγμή στην περιοχή μου έχει αρκετή δροσιά,στα 850m υψόμετρο.Ωραιο Ελληνικό καλοκαίρι που λέει και ο Φώτης.
    Για πολλοστή φορά όμως λέω το παράπονο και σοβαρο πρόβλημα της περιοχής μου και όχι μόνο.
    Μεγάλη ξηρασία και με διάρκεια.Για να μην πω προτογνωρη.Βλεπουμε τις ελιές και την υπόλοιπη φύση,σε χάλια κατάσταση.Και ακόμη δεν έχει μεσιασει το καλοκαίρι.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη πόσο δίκιο έχεις!
      Να φανταστείς εμείς εδώ με σύνολο υετού 1ου εξαμήνου φέτος στα 600 plus χιλιοστά κ όμως,η πολύμηνη ανομβρία έχει ξεράνει τα πάντα.Φαντάζομαι τι γίνετε σε ανατολικές περιοχές που κοιτώντας τούς σταθμούς φέτος ίσα που ξεπερνούν τα 200mm σύνολο.
      Ακούω φίλους που λένε καταιγίδα εδώ, καταιγίδα εκεί ενώ δύο χιλιόμετρα πάρα πέρα δε κάνει τίποτα.
      Αυτές δεν είναι βροχές φίλοι μού,η ζημιά έχει γίνει κ όπως όλα δείχνουν κ είναι λογικό λόγω εποχής,η ανομβρία γενικά θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
      Ας ελπίσουμε φέτος,έστω από τέλη Αυγούστου κ Σεπτέμβρη να έχουμε κάποιες φθινοπωρινού τύπου βροχές όπως έκανε στο παρελθόν,πράγμα που σήμερα σπανίζει.

      Από αύριο το ΔΝΔυτικό ρεύμα αναμένεται κ πάλι να εκτοξεύσει τον υδράργυρο στα ανατολικά στους 37 με 38β τοπικά σε ευαίσθητες περιοχές ενώ από την Πέμπτη θα δροσίσει λίγο από εκεί,θα ζεσταθούμε λίγο περισσότερο εμείς οι δυτικοί.
      Όσες ωραίες ανάσες δροσιάς πήραμε το ΣΚ τέλος.
      Ευτυχώς κύμα καύσωνα δε διαφαίνεται για πολλές ημέρες ακόμα.

      Διαγραφή
    2. Δημήτρη, γεια. Έχετε ελιές σε τέτοιο υψόμετρο; Μέχρι πόσο ψηλά φθάνει η ελιά στις νότιες και στις βόρειες πλαγιές εκεί;

      Διαγραφή
  19. Τα ίδια και στη Δυτική Κορινθία Δημήτρη. Οι μη ποτιστικές ελιές δύσκολα,έως αδύνατον, να τα βγάλουν πέρα.Εάν και η επόμενη "παραγωγική" υετικά περίοδος είναι σαν τις τελευταίες,καλύτερα να μην το σκεπτόμαστε .Eσύ απολαμβάνεις τα 850 m υψόμετρο και ο φίλος μας ο Φώτης μελετά τα 850hPa.Eγώ την παραλία και που και που το εξοχικό στα 550 m. .Δάσκαλε, να χαμηλώναν τα βουνά,να ψήλωναν οι κάμποι,νάβλεπα την......Κόνιτσα!.Καλή Κυριακή σε όλους.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. κ.Ζιακοπουλε όσον αφορά το συμβάν στη Χαλκιδική μιλάμε για κονιορτοστροβιλο η απλά για δυνατές ριπές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή