Ζέστη… 2,5 ημερών!

Στον Κορινθιακό, του Φοίβου Παπαδόπουλου

Βαρομετρικά χαμηλά, συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας, επηρεάζουν τον καιρό της δυτικής και της βόρειας Ευρώπης. Στην περιοχή μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων θα είναι ευνοϊκή για την επικράτηση Β-ΒΔ ανέμων εντάσεως ως τα 6 μποφόρ και η απογευματινή αστάθεια είναι πιθανό να οδηγήσει στην εκδήλωση μεμονωμένων όμβρων ή και καταιγίδων στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 36 βαθμούς. 


Την Πέμπτη (18/8), αναμένεται ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση ως τα 7 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο -Καρπάθιο) και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 βαθμούς (Δ. Ελλάδα). 

Την Παρασκευή (19/8), είναι πιθανό να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες το απόγευμα στη Β-ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 41 και στα νησιά τους 37 βαθμούς. 

Το Σάββατο (20/8), μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα στη Β. Ελλάδα και πιθανώς στα ορεινά της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια. 

16 σχόλια:

  1. Ωραία φωτογραφία από τα "οικεία ύδατα".Προφανώς προχθεσινή.Διακρίνονται και δύο αμόνια .Έχω την εντύπωση ότι είναι απέναντί μας η Ρούμελη,ανατολικότερα του Ελικώνα.Κατά τα άλλα ζέστη 2,5 ημερών. Δεν τον λες ούτε και καυσωνάκο. Μάλλον για ........υποσμηνίας μου κάνει.==========Π.Α. Δυτική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοίβος Παπαδόπουλος16 Αυγούστου 2022 στις 3:27 μ.μ.

      Είναι η θέα του Κορινθιακού με μαΐστρο από το Κάτω Διμηνιό. Το βουνό είναι ο Ελικώνας.

      Διαγραφή
  2. Κατώτερη του αναμενόμενου η κακοκαιρία που μας πέρασε. Κάποιες ζημιές έγιναν όμως. Ζέστη σε λογικά πλαίσια και για λίγο χρονικό διάστημα και ίσως να έρθει και η αλλαγή του καιρού στην συνέχεια. Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καυσωνάκος της πλακίτσας λοιπόν.
    Άλλωστε εδώ μέσα τα λέγαμε όταν άλλοι τρομολάγνοι υπόσχονταν τον χειρότερο καύσωνα της χρονιάς πού πάλι δεν θα έρθει.
    Αντικειμενικά πάντως αυτή τη φορά στα ανατολικά και νότια η ζέστη θα είναι αρκετά έντονη και μάλλον η πιό αισθητή γιά το φετινό καλοκαίρι, όμως και εκεί δε θα κρατήσει πολύ.
    Μετά τις 22 και τα τελευταία στοιχεία υπόσχονται μεταβολή με αστάθεια κυρίως στα ηπειρωτικά και πτώση της θερμοκρασίας.
    Καλησπέρα από την πολύ δροσερή και σήμερα Ναυπακτία με δυνατή μπουκαδούρα...
    Υ. Γ. Χρήστο Σιμούλη βλέπω τα γνωρίζεις όλα.
    Φοβερή αίσθηση στο fly me.
    Ίσως το πιό εντυπωσιακό μέρος πού έχω πάει μέχρι στιγμής με την καλύτερη θέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Φώτη. Ήμουν κι εγώ εκεί και στην Ακαρνανία από 23 Ιουλίου ως τις 2 Αυγούστου.

      Διαγραφή
    2. Ετσι ειναι φωτη. Ο σιβηρικος αντικυκλωνας εγκλωβισε την ψυχρη λιμνη βορειοανατολικα μας με αποτελεσμα να συμπιεστει το ridge και να χασουν την δυναμικη τους οι θερμες μαζες. Παντως ακομα και ετσι θα φτασουν οι θερμοκρασιες στα κεντρικα και ανατολικα τους 40-41. Στην δυτικη ελλαδα θα ειναι καλυτερα.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα,
    Δεν θέλω αστάθεια στα ηπειρωτικά. Θέλω κανονικές θερμοκρασίες και μελτεμάκι. Σάματις με αυτές τις κακοκαιρίες-πυροτέχνημα δεν ποτίζεται η γη. Εδώ νότια Κασσάνδρα δεν έπεσε σταγόνα, οι ελιές διψούν…οι άλλοι είδαν ένα ανεμοστρόβιλο στο παλιουρι και λίγο χαλάζι στο δεύτερο πόδι και νομίζουν ότι είχαμε κακοκαιρία ενώ εμεισ κάναμε μπανιο ολημερίς. αν είναι να έρθει κανένα χαμηλό της προκοπής να βρέξει 1-2 μέρες οκ, αλλιώς ας προσπεράσει προτιμώ καλοκαιρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα συμφωνήσω και εγώ με τον φίλο Φραγκίσκο ή κακοκαιρία ήταν πολύ κατώτερη τον περιστάσεων, συμφωνώ απόλυτα
    και με τον φίλο Φώτη και το βλέπω αυτό εδώ στην περιοχή μου ,απότομη ζεστή . Χρήστος Όθρυς αλλά θα είναι πρόσκαιρο ως φενεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραία ξαφνική βροχή στην Κατερίνη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παιδιά, υπήρξαν περιοχές στις οποίες έβρεξε ραγδαία. Μη λέτε για κατώτερες περιστάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να πουν, όμως, και στο Πακιστάν, όπου από τον Ιούλιο έχουν χάσει τη ζωή τους 580 άνθρωποι από τις πλημμύρες που έχουν εκτοπίσει 1 εκ. κατοίκους της ασιατικής χώρας, όπως αναφέρει ο Guardian. Κι αυτό διότι το Πακιστάν έχει δεχτεί σε μόλις τρεις εβδομάδες το 60% της ποσότητας του νερού που πέφτει ετησίως με τους μουσώνες.

      Πάνω από 40 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Καράτσι από τον Ιούλιο, εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων και σχεδόν 200 στην επαρχία Μπαλουχιστάν, τη μεγαλύτερη και φτωχότερη του Πακιστάν, που βιώνει τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και 30 χρόνια. Έχει δεχτεί το 305% της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης.

      Επίσης, 570 σχολεία έχουν καταστραφεί και κρούσματα χολέρας έχουν αναφερθεί. Ένας 55χρονος που πλημμύρισε το σπίτι του, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του έδωσε μόνο μία σκηνή και η οικογένεια του βασίζεται στις ΜΚΟ για τρόφιμα. Ο πρωθυπουργός Shehbaz Sharif επισκέφτηκε την περιοχή του Μπαλουχιστάν και υποσχέθηκε ότι θα δοθούν βοήθεια και κατοικίες σε όσους έμειναν άστεγοι, αλλά μέχρι στιγμής λίγα έχουν γίνει, ενώ η κυβέρνηση κατηγορείται ότι δεν πήρε προληπτικά μέτρα για τις πλημμύρες, παρά τις προειδοποιήσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

      Και πώς να πάρει, βέβαια, όταν παγκοσμίως λένε και ξαναλένε για καύσωνες και ξηρασίες, παρά το γεγονός ότι το πιο φονικό καιρικό φαινόμενο είναι οι πλημμύρες.
      https://www.theguardian.com/global-development/2022/aug/17/pakistan-floods-kill-580-and-bring-misery-to-millions
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Επιμένεις να μην βλέπεις την πραγματικότητα. https://www.mixanitouxronou.gr/o-fonikos-kafsonas-tou-1987-i-nekri-xeperasan-tous-1300-ke-epidi-gemisan-i-thalami-ton-nosokomion-tous-evazan-akoma-ke-se-vagonia-psigia-tou-ose-i-thermokrasia-gia-8-meres-eftase-stous-44-vathmous/ https://en.wikipedia.org/wiki/2003_European_heat_wave https://phys.org/news/2022-07-heatwave-deaths-spain-portugal.html

      Διαγραφή
    3. Εκείνος ο φονικός καύσωνας συμβαίνει μία φορά στα 100 χρόνια. Επίσης, στα θύματα των καυσώνων υπολογίζουν και όσους πεθαίνουν από παθολογικά αίτια τη συγκεκριμένη περίοδο, ανεξάρτητα από το αν όντως ο θάνατος οφειλόταν στις υψηλές θερμοκρασίες. Ή την υπερβάλλουσα θνησιμότητα μίας περιόδου τη χρεώνουν αποκλειστικά στον καύσωνα. Αυτό έκαναν τουλάχιστον στον καύσωνα του 2003 στη Γαλλία και έβγαλαν 15 χιλιάδες θύματα. Τόσοι και παραπάνω πεθαίνουν, βέβαια, κάθε χρόνο στο Πακιστάν και την Ινδία από τους μουσώνες, αλλά δεν το αναφέρουν τα μεγάλα, συστημικά ΜΜΕ. Μάλλον, γιατί θεωρούν τους Ινδούς και τους Πακιστανούς παιδιά ενός κατώτερου θεού.

      Και οι συγκεκριμένοι θάνατοι οφείλονται αντικειμενικά στις πλημμύρες, δηλαδή, είναι άνθρωποι που παρασύρθηκαν από χειμάρρους, θάφτηκαν από κατολισθήσεις κ.λ.π. Δεν λένε, δηλαδή, ότι επειδή έναν μήνα με καύσωνα σημειώθηκαν περισσότεροι θάνατοι από τον μέσο όρο, όλη η υπερβάλλουσα θνησιμότητα οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες. Ο τρόπος που υπολογίζονται οι νεκροί από καύσωνες είναι σαν να χρεώναμε θύματα τροχαίων αποκλειστικά στους ολισθηρούς δρόμους, λόγω βροχής, για παράδειγμα. Σαν να λέγαμε ότι πέθαναν από τη βροχή και όχι από το τροχαίο.

      Επί της ουσίας, μόνο από τη ζέστη δύσκολα να πεθάνει άνθρωπος και ειδικά νέος και υγιής. Αντίθετα, μία πλημμύρα μπορεί να πάρει οποιονδήποτε άνθρωπο, ακόμα κι έναν νέο που είχε όλη τη ζωή μπροστά του, αν βρεθεί στον λάθος τόπο, τον λάθος χρόνο. Τα ζήσαμε στη Μάνδρα και στη Χαλκιδική, ενώ σχεδόν σε κάθε πλημμύρα υπάρχουν απώλειες και σε ορισμένες περιπτώσεις πάρα πολλές - 200 θύματα πέρσι σε Γερμανία, Βέλγιο και 100 στην Τουρκία, 50 φέτος στο Κεντάκι και πόσοι αγνοούνται ακόμα και ίσως να μην τους βρουν και ποτέ.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Και είναι και το άλλο. Ο καύσωνας θα περάσει και ο κόσμος θα συνεχίσει τη ζωή του. Όσοι άτυχοι δουν, όμως, τα σπίτια τους να καταστρέφονται από μία πλημμύρα, για παράδειγμα, άντε να τα ξαναφτιάξουν μετά. Χώρια που ύστερα από πολύ μεγάλες πλημμύρες υποβαθμίζεται για καιρό και το περιβάλλον, με στάσιμα νερά, ασθένειες κ.λ.π.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  8. Σε τελευταία ανάλυση, με υπερβολικές πλημμύρες θα ζήσουν και κάποιοι (έστω στο Αραράτ) ,ενώ με υπερβολική ξηρασία θα πεθάνουν όλοι!.=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τρεις ημέρες συνεχόμενες ξαφνική βροχή πολύ τοπικής έκτασης από το πουθενά στην Ξάνθη!!! Και ζέστη και δροσιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή