Η εξέλιξη του καιρού ως τον Δεκαπενταύγουστο

Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΑ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η ζέστη θα είναι υποφερτή (η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 37 βαθμούς) και η απογευματινή αστάθεια, που οδηγεί στην εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων, θα περιοριστεί στα ορεινά της Β-ΒΔ Ελλάδας. 


Την Τετάρτη (10/8), απογευματινές καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και την ορεινή Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή (11-12/8), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων κυρίως τις απογευματινές ώρες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι βόρειοι άνεμοι θα παρουσιάσουν εξασθένηση κυρίως από την Παρασκευή και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της στα ηπειρωτικά λόγω της συννεφιάς και των βροχών. 

Το Σαββατοκύριακο (13-14/8), τοπικές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, την κεντρική χώρα και κυρίως στη Β-ΒΑ Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Β-ΒΑ Αιγαίου. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. 

Τέλος, τον Δεκαπενταύγουστο, βροχές και τοπικές καταιγίδες είναι πιθανό να σημειωθούν μόνο νωρίς το πρωί στη ΒΑ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ μέτριοι ως ισχυροί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής κυρίως σε ό,τι αφορά τις ελάχιστες τιμές της. 

16 σχόλια:

  1. Από την Παρασκευή εκτός από την αστάθεια το ρεύμα σε όλες τις στάθμες γίνεται δυτικό ΒΔυτικο.
    Αυτό σημαίνει ουσιαστική επιτέλους πτώση τού υδραργύρου με δροσιά και στη δυτική Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς Φώτη μου δε θα κρατήσει πολύ αυτό. Από τις 16 του μήνα και μετά επανέρχονται οι υψηλές θερμοκρασίες στα δυτικά και το μελτέμι στα ανατολικά. Με έχει κουράσει και εκνευρίσει πολύ αυτή η κυκλοφορια φετος στην περιοχή μας.

      Διαγραφή
    2. Το ξέρω Γιάννη ισχύει.
      Άλλωστε είχα πει εδώ και πάρα πολλές μέρες ότι το τελευταίο διάστημα τού Αυγούστου θα είναι κ πάλι πολύ θερμό στα όρια τού καύσωνα αν θυμάσαι.
      Έχουμε δρόμο ακόμη.
      Απλά το καλό είναι ότι θα μας κάνει και εμάς ένα καλό διάλειμμα δροσιάς γιά 3 με 4 ημέρες.
      Έτσι κι αλλιώς καλοκαίρι είναι ακόμη, ας αλλάξει επιτέλους μία και καλή η κυκλοφορία γιά εμάς όταν πρέπει, δλδ το φθινόπωρο.....

      Διαγραφή
    3. Και η ζέστη λίγο θα κρατήσει

      Διαγραφή
    4. Όταν επικρατούν τα μελτέμια, δεν μειώνουν την υγρασία και στη δυτική Ελλάδα; Και χωρίς υψηλά ποσοστά υγρασίας, η ζέστη είναι υποφερτή, όπως λέει και ο κ. Ζιακόπουλος. Παρεμπιπτόντως, ξεπέρασε τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία σήμερα 9/8 στην Αμφιλοχία. Είναι η τέταρτη μέρα φέτος το καλοκαίρι (άλλες δύο τον Ιούνιο και μία τον Ιούλιο), που η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 40 βαθμούς τοπικά και πρόσκαιρα, έστω και σε έναν μετεωρολογικό σταθμό (του Εθνικού Αστεροσκοπείου).
      Β . ΣΠ.

      Διαγραφή
    5. Βαγγέλη όντως μού έκανε μεγάλη εντύπωση η Αμφιλοχία με 40αρι δίπλα στη θάλασσα.
      Αυτό όμως εξηγείτε καθώς όταν ο άνεμος είναι ΒΑ εκεί τούς καίει καθώς διέρχεται όλη την Πίνδο και φτάνει λίβας στα παραθαλάσσια τού Αμβρακικού.
      Εμείς μέχρι 36β φτάσαμε.
      Αυτό πού λες γιά την υγρασία ισχύει με μελτέμι δυνατό.
      Σήμερα γιά παράδειγμα είχαμε 4 και κατά διαστήματα 5 μποφόρ πολύ ξηρού ΒΑ αφυγραντικού ανέμου στην περιοχή πού κράτησε την υγρασία στο 25% μόλις και έτσι η κατάσταση ήταν υποφερτή και πάλι.
      Καλή συνέχεια και θα υπάρξει καιρική ενημέρωση με την πρώτη ευκαιρία πού θα βρω.

      Διαγραφή
  2. Εχει αρχισει πλεον και φαινεται σχεδον σε ολα τα κεντρικα ραν και βεβαια στα ensemples, μεγαλη ανοδος της θερμοκρασιας απο 16-17 και μετα. Αν και νωρις ακομα, φαινεται να αλλαζει η κυκλοφορια με αυλωνες και χαμηλα στην δυτικη ευρωπη. Οι θερμες μαζες που θα σηκωθουν απο αφρικη (χαρτες 850hpa), εχουν ολες τις προυποθεσεις για να δημιουργησουν σκηνικο καυσωνα στην χωρα. Τον πιο δυνατο για το φετικο καλοκαιρι. Ξαναλεω μακρια ακομα, αλλα δυστυχως εχει αρκετες πιθανοτητες να επαληθευτει αυτο το σεναριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι λάθος.Το πολύ να φτάσει 38 για μια μερα

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους. Είναι Πολύ ψυχοφθόρο να λέμε ότι μετά Τις 17 Αυγούστου δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες Για καύσωνα. Ας απολαύσουμε τις λίγες ημέρες δροσιάς, ειδικά Από Παρασκευή κ μετά βλέπουμε. Γενικά η ζωή μας είναι Μέσα στο άγχος. Το καλύτερο είναι να απολαμβάνουμε Την κάθε ημέρα ξεχωριστά. Καλό βράδυ Από Μυτιλήνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δε μπαίνει ο Σεπτέμβρης αν...δε βγει ο Αύγουστος! Ήτοι, πιστεύω ότι ένα αξιόλογο θερμό κύμα δεν το γλιτώνουμε!
    Ωραία η δροσούλα αλλά ας μην είμαστε και γκρινιάρηδες, η εποχή του είναι, το περσινό χάλι δεν είναι, ευτυχώς, αλλά και η έντονη ζέστη και ο καύσωνας είναι βασικός παίκτης του ελληνικού καλοκαιριού και μάλιστα του Αυγούστου και οι δροσερές μέρες είναι ευπρόσδεκτα δώρα που ροκανίζουν ημέρες από το βαθύ καλοκαίρι!
    Αν θέλω να... γκρινιάζω οπωσδήποτε, αυτό έχει να κάνει με κάποιες "δαιμονισμένες" ριπές βοριάδων στα φετινά μελτέμια Ιουλίου και Αυγούστου που απειλούν συνεχώς να βάλουν μπουρλότο και να μας χαλάσουν το όμορφο ελληνικό καλοκαίρι.
    Καλημέρα σε όλους και καλή Παναγιά να γιορτάσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμφανίστηκαν καταιγίδες στις Σποράδες αυτό το ΣΚ. Για να δούμε αν θα κρατήσει αυτό το τρέξιμο.

    Προς το παρόν από άποψη θερμοκρασιών είμαστε σχετικά τυχεροί μετά από έναν θερμό Μάιο και Ιούνιο. Το να κάνει και 10 μέρες ζέστη τον Αύγουστο απολύτως λογικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δάσκαλε σε ένα site για τον καιρό γράφουν ότι η χώρα μας θα έχει σήμερα καιρό τύπου hot-dry-windy.Προς στιγμήν ένιωσα ολίγον τι Αμερικανακι.Η έκφραση αυτή για εντυπωσιασμό χωρίς απτό αποτέλεσμα έγινε ανάγκη ή είναι μόδα άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σε όλους και όλες,
    Κάποιος φίλος εδώ στο μπλογκ, ας με συγχωρήσετε, δεν θυμάμαι ποιος, είχε μιλήσει για δροσερό και βροχερό Αύγουστο… προφανώς κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής και ούτε δείχνει να συμβαίνει με βάση τις τάσεις και τα στοιχεία που μας παραθέτουν άλλοι φίλοι στο μπλογκ και ο δάσκαλος. Γι άλλη μια φορά -αναφανδόν- αποδεικνύεται ότι κάθε η καιρική κανονικότητα σε αυτό τον υπέροχο τόπο υπερισχύει. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι ο ελληνικός Αύγουστος;
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα στον οικοδεσπότη κύριο Ζιακοπουλο και στην όμορφη παρέα του μπλογκ.
    Εδώ στην κεντρική Κορινθια έχουμε να δούμε βροχή από τον Απρίλη (δυστυχώς).Η ξηρασία μέχρι τώρα καλά κρατεί.
    Εύχομαι στην αλλαγή του καιρού το ΠΣΚ κάτι να πάρουμε και εμείς.Ειδωμεν!
    Καλό βράδυ από το φεγγαρολουστο χωριό μου.
    Δημήτρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή