Καταιγιδοβδομάδα!

Βαρομετρικά χαμηλά με κέντρα στη Ν. Αδριατική και την κεντρική Μεσόγειο, κινούμενα Α-ΝΑ, θα προκαλέσουν βροχές και τοπικές καταιγίδες στην ηπειρωτική Ελλάδα, το Β-ΒΔ Αιγαίο και την Κρήτη. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς (μόνο στο Ιόνιο θα φθάσουν τα 5 μποφόρ) και η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς. 

Την Τετάρτη και την Πέμπτη (24 & 25/8), οι συνθήκες θα είναι πολύ ευνοϊκές για την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων σχεδόν σε όλη τη χώρα (ίσως εξαιρεθούν τα Δωδεκάνησα). 


Επισημαίνεται ότι κατά τόπους οι καταιγίδες θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια), χαλαζοπτώσεις ή και από μεγάλης έντασης βροχές που είναι πιθανό να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν γενικά ασθενείς και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν σε επίπεδα κατά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. 

Την Παρασκευή (26/8), βροχές και τοπικές καταιγίδες προβλέπονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, το Β. Αιγαίο, την ορεινή Κρήτη και ίσως στο Ν. Ιόνιο και τις Κυκλάδες. Ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. 

Τέλος, το Σάββατο (27/8), η αστάθεια θα περιοριστεί βασικά στις ορεινές περιοχές και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

21 σχόλια:

  1. Καλή εβδομάδα Δάσκαλε! Τις τελευταίες ημέρες μας ταλαιπώρησε αρκετά Η ζέστη, η υγρασία κ η άπνοια στην Μυτιλήνη. Ευπρόσδεκτες οι βροχές κ οι καταιγίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ισχύει ότι δεν έχει γίνει ξανά τόσες μέρες συνεχούς βροχής τον Αύγουστο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 2002. Πρέπει να έπιασε και λίγο Σεπτέμβριο. Θυμάμαι λέξη προς λέξη τα λόγια του κ. Ζιακόπουλου στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ "είναι σπάνια αυτή η εμμονή του καιρού".

      Διαγραφή
  3. Τα τελευταία στοιχεία αντί να αποκλιμακώσουν την έντονη αστάθεια τις επόμενες μέρες την εντείνουν.
    Όλα τα μεγάλα μοντέλα μαζί με τα ensemble Ευρωπαίου και Αμερικάνου θέλουν από αύριο μέχρι και το Σάββατο καθημερινό γύρο δυνητικά επικίνδυνων βροχών και καταιγίδων έστω και σε τοπικό επίπεδο.
    Ήδη σήμερα η κεντρική ανατολική και βόρεια χώρα παίρνει πρόγευση.
    Ειδικά το διάστημα Τετάρτη Πέμπτη έως Παρασκευή θέλει ιδιαίτερη προσοχή και στα δυτικά και τα βόρεια και τα ανατολικά, ακόμη και σε κάποια νότια τμήματα όπως Κυκλάδες και Κρήτη.
    Αν και λόγω εποχής όλη η ηπειρωτική κ παραθαλάσσια χώρα από Πελοπόννησο και πάνω θέλει προσοχή, θα εφιστούσα ιδιαίτερα σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, στη Χαλκιδική, και τα παραλία της Θεσσαλίας Σποράδες μέχρι βόρεια Εύβοια ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση.
    Καλές καταιγίδες να απολαύσουμε και με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτη την αλλη εβδομαδα θα κατεβω στο χωριο για λιγες μερες. Με τα σημερινα στοιχεια θα μας φαει η ζεστη. Δυστυχως δεν βλεπω καποιο χαμηλακι να ερχεται απο τα δυτικα μπας και θυμηθω πως ειναι η squall του ιονιου...

      Διαγραφή
    2. Είσαι άτυχος Αλέξανδρε.
      Λίγα πράγματα φαίνονται γιά την άλλη εβδομάδα όντως.
      Ζεστούλα κυρίως.

      Διαγραφή
  4. H Aττική αντέχει, πάντως, για την ώρα, με εξαίρεση μία σύντομη, αλλά σφοδρή καταιγίδα στα βόρεια προάστια (Βριλήσσια, Mαρούσι, Ανθούσα, Μελίσσια κ.λ.π.). Στη Σαλαμίνα, όμως, όπως και στο Θυμάρι, ο ήλιος μπαινοβγαίνει ανάμεσα στους σωρειτομελανίες και ταξιδεύει πάνω από τη θάλασσα, αφήνοντας την εκτυφλωτική του λάμψη στα κρυστάλλινα νερά της.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πριν λίγο είπε ο Αρναούτογλου στο δελτίο στην ΕΤ3 ότι οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν, αλλά όχι και η υγρασία και ειδικά τη νύχτα στα αστικά κέντρα θα υπάρχει αρκετά έντονη η αίσθηση της ζέστης. Αυτό που έχω γράψει πολλάκις, δηλαδή, ότι οι συγκεκριμένες καλοκαιρινές καταιγίδες δεν δροσίζουν και αυτές οι συνθήκες θυμίζουν κάτι από τροπικά κλίματα σε μία πιο light εκδοχή τους.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νά ο δάσκαλος που μίλησε ,και όταν βγάζει πρόγνωση τέτοιου είδους κάτι βλέπει το παλαίμαχο μάτι του ,ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα . Χρήστος από Όθρυς με ένα ψιλόβροχο γενικευμένο όμως χωρίς αστραπόβροντα με την υγρασία να είναι σήμερα στα υψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπερα δασκαλε. Λιγο σπανιο για την εποχη αυτη η κακοκαιρια. Κυριως στην διαρκεια της και για το οτι δεν θα περιοριστει στα ηπειρωτικα και στις μεσημβρινες-απογευματινες ωρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτσε να δούμε πρώτα. Σήμερα στη νότια και παραθαλάσσια Αττική η αίσθηση της ζέστης με την υγρασία ήταν χειρότερη και από τον μίνι καύσωνα που προηγήθηκε. Και στα βόρεια προάστια βλέπω ότι η υγρασία προσεγγίζει το 80%. Δεν ξέρω αν τους σώζουν οι 24-26 βαθμοί που έχουν εκεί, έναντι 28-29β. στα νότια, με υγρασία 65% εδώ.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα σε όλους. Κύριε Ζιακόπουλε με την εμπειρία σας έχετε ξαναδεί τέτοιου είδους κακοκαιρία Αύγουστο μήνα;
    Σας ευχαριστώ,
    Μάριος από Καλλιθέα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ήταν ένας Αύγουστος αν θυμάμαι καλά τέλη δεκαετίας 90 αρχές 00 που είχε κάθε μερα καταιγίδες, έχει ο καιρός γυρίσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χώρια τις θερμικές αστάθειες κλπ, στα ανοιχτά του κόλπου της Λιβύης αρχίζει η οργάνωση των καταιγίδων. Ασυνήθιστο για Αύγουστο μήνα η διέλευση Βαρομετρικών χαμηλών όσο και η πολυήμερη κακοκαιρία που αναμένεται και ήδη επηρεάζει την χώρα μας. Σημαντικό είναι επίσης πως θα συμπεριφερθεί η δυναμική των καταιγίδων πάνω από την ζεστή θάλασσα. Θα μας περικυκλώσει η έντονη αστάθεια και χρειάζεται προσοχή. Παρεμπιπτόντως.... Από τις καταιγίδες και την αυξημένη υγρασία,
    Αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι στους τροπικούς. Η καρύδα με το κοκτέιλ μου λείπει. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νομίζω ότι πολλά χρόνια είχαμε να δούμε καταιγίδατο και βροχερό Αύγουστο ακόμα και στην Ξάνθη. Τα τελευταία αρκετά χρόνια ακόμη και ο Σεπτέμβρης ήταν ξηρός , ζεστός και αβροχος μήνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Από όλα τα μέχρι στιγμής σχόλια ,το "αντέχει η Αττική " του Βαγγέλη είναι το κορυφαίο.=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι φίλοι που ρωτάνε και αναρωτιούνται εάν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν παρόμοια καιρική κατάσταση για Αύγουστο μήνα, εγώ προσωπικά θυμάμαι το καλοκαίρι του 2002 που έκανε πολύ ακραία καιρικά φαινόμενα___ Οι κακοκαιρίες δεν είχαν τελειωμό μέσα στο καλοκαίρι και σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη είχε παραλύσει από τις πλημμύρες και παράλληλα στη Μεσόγειο είχε διέλευση Βαρομετρικών χαμηλών. Αν δεν κάνω λάθος, Κάποια ατμοσφαιρική ανωμαλία τότε επηρέασε τους μουσώνες της Ινδίας. Οι μουσώνες της Ινδίας τότε δεν είχαν εκδηλωθεί όπως έπρεπε και επηρεάστηκε ευρύτερα η ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Το καλοκαίρι του 2002 έμεινε στην ιστορία και επίσης τότε είχε απουσία μελτεμιών. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά θυμάσαι Φραγκίσκο τον Αύγουστο του 2002 ήταν κάτι το ανεπανάληπτο για τα Γιάννενα αν θυμάμαι καλά έβρεξε 25 ημέρες!

      Διαγραφή
  14. Τέτοιες μέρες Αυγούστου, πριν δέκα χρόνια, ήταν που είχαμε πλημμύρες στην Κομοτηνή, με 800+ mm(!) βροχής , αν θυμάμαι καλά. Βέβαια αυτή ήταν μία ιστορικη εξαίρεση. Σε γενικές γραμμές όμως κάθε χρονο στο πρόγραμμα είναι καποιες βροχες, τέτοιες μέρες...(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπορες αυτη την στιγμη στην περιοχη της νοτιοανατολικης αττικης (κερατεα-κουβαρας-καλυβια-μαρκοπουλο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τουλάχιστον, η βροχή στο Θυμάρι ήταν ποτιστική την Τρίτη 23/8, σε αντίθεση με την καταιγίδα που πρέπει να έριξε ξημερώματα στην Αίγινα, καθώς έβλεπα τους κεραυνούς από το Ελ. Βενιζέλος και μετά είδα στο meteo.gr ότι έπεσαν 24 χιλιοστά βροχής (τόνοι νερού ανά στρέμμα) στο νησί στον κεντρικό Σαρωνικό. Παρεμπιπτόντως, ένα γράφημα του meteo.gr με τα μέρη της Ελλάδας, όπου αναμένονταν οι σημαντικότερες βροχοπτώσεις μου θύμισε πάρα πολύ τους χιονιάδες στα ανατολικά προσήνεμα (Χαλκιδική, Θεσσαλία, Σποράδες, Κυκλάδες, Φθιώτιδα, Εύβοια, Βοιωτία, Αττική, ανατολική Πελοπόννησος και Κρήτη ορεινή). Εκεί που πέφτουν τα χιόνια (χρόνια τώρα) εκεί πέφτουν και οι βροχές.

    Το ίδιο καιρικό μοτίβο κυριαρχεί χειμώνα, καλοκαίρι στην Ελλάδα, αλλά αυτή είναι η κλιματική αλλαγή. Τη χαρακτηρίζει η εμμονή. Δεν θα κάνει παντού περισσότερη ζέστη, αλλά τα ίδια φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται στα ίδια μέρη. Αλλού θα έχουν καύσωνες, αλλού πλημμύρες και καταιγίδες, αλλού θα κάνει κρύο πολύ.

    Ελπίζω όχι στην Αττική, που ήταν πιο κρύα την Τρίτη 23/8 από την Αλεξανδρούπολη, όπως μου είπε μία φίλη που την είχα πάει αξημέρωτα να πάρει το αεροπλάνο. Για δεύτερη φορά, καθώς τη Δευτέρα 22/8 είχε χάσει την πτήση, αλλά μάλλον χωρίς να φταίει, αφού είχε κάνει τσεκ ιν έγκαιρα και ήταν στο boarding pass στην ώρα της. Κι αυτό διότι δεν τη δέχτηκαν δέκα λεπτά νωρίτερα από την ώρα που την Τρίτη 23/8 το λεωφορειάκι γέμιζε ακόμα επιβάτες για να τους μεταφέρει στο αεροπλάνο.

    Δεν βαριέσαι, όμως. Χάσαμε τον ύπνο μας, χάσαμε λεφτά (αφού η φίλη πλήρωσε 1,5 φορά το εισιτήριο, συν βενζίνες κ.λ.π.), αλλά τουλάχιστον δεν χάσαμε το μπάνιο μας.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή