Παραμονή Δεκαπενταύγουστου με μπουφάν και ομπρέλες στις περισσότερες περιοχές της χώρας


Πολυπαραμετρικός δείκτης πρόγνωσης ακραίων καιρικών φαινομένων του ECMWF για την Κυριακή (14-8-2022). Τα διαβαθμισμένα σύμβολα πράσινου χρώματος είναι για τις βροχές και τα διαβαθμισμένα σύμβολα μοβ χρώματος είναι για τους ανέμους. Τα απλά χρώματα είναι για τις θερμοκρασίες (κίτρινο-κόκκινο για τις υψηλές και σιέλ-μπλε για τις χαμηλές).

Καλημέρα σε όλους


23 σχόλια:

  1. Μέχρι τις 11π.μ. όλα κυλούσαν ήσυχα, με ένα καιρικό μοτίβο να θυμίζει λίγο φθινόπωρο.Ντόπιοι και πολυπληθείς επισκέπτες αναμένουν ένα απολαυστικό μπάνιο στον Κορινθιακό.Αλλά "άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων ,άλλα δε καιρός κελεύει".Μετά τις 11 πιάνει ένας πολύ δυνατός μαίστρος,καταστροφικός των όποιων σχεδίων για οικογενειακή (κυρίως) εξόρμηση στην παραλία .Αλήθεια!.Πού ήσουν τόσον καιρό ρε φίλε?. Σε είχε στριμώξει το μελτέμι!.Εν αναμονή της ιδιόμορφης καιρικά αυριανής ημέρας.==============Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα δάσκαλε και φίλοι,
    Άντε να δούμε τι θα δούμε. Είμαι νότια Κασσάνδρα(1ο πόδι Χαλκιδικής). Μπήκα στο μέτεο, δίνει για αύριο ασθενή βροχή, συννεφιά αλλά και ήλιο. Μπαίνω στην εφαρμογή του κινητού, δίνει βροχές από νωρίς το πρωί. Διάβαζω δάσκαλο και αντιλαμβάνομαι ότι αύριο δεν θα είναι η συνηθισμένη μέρα. Χθες και σήμερα πάντως δεν έβρεξε, απλά ΒΔ άνεμο στη θάλασσα και δροσούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σώθηκες εάν εμπιστεύεσαι τέτοιες εφαρμογές Κωνσταντίνε.
      Το meteo έλεγε ήλιο με λίγα σύννεφα γιά μας κ το πρωί έριξε σχεδόν 30mm και καμιά εκατοστή κεραυνούς 😂.
      Εγώ τουλάχιστον γνώριζα ακριβώς τι θα συμβεί ειδικά γιά την περιοχή μού.

      Διαγραφή
    2. Δίκαιο έχεις Φώτη, γι αυτό κατέφυγα στην φιλόξενη και ουσιαστική παρέα του δάσκαλου και ανθρώπων που αγαπούν τον καιρό και προσπαθώ να μαθαίνω έστω και λίγα με τον καιρό.

      Διαγραφή
  3. Νέα αλλαγή τού καιρού αύριο αρχής γενομένης από το Ιόνιο τις πρωινές ώρες.
    Θεωρώ σύμφωνα με όλα τα στοιχεία από διάφορα μεγάλα μοντέλα πού κοίταξα σε όλες τις στάθμες,λίγο πολύ θα βγάλει μπόρες μέσα στην ημέρα σε όλη τη δυτική κεντρική βόρεια και ανατολική ηπειρωτική χώρα(μέσα και η Αττικοβοιωτία κυρίως όμως τα πιό βόρεια κ δυτικά της Αττικής και εννοείται η Εύβοια).
    Χωρίς να θέλω να απορρίψω περιοχές της υπόλοιπης δυτικής-κεντρικής χώρας η της Πελοποννήσου λόγω εποχής και εκπλήξεων τοπικά, όλα συγκλίνουν ότι περιοχές της Μακεδονίας και κυρίως της κεντρικής(μαζί με Χαλκιδική) όπως και τμημάτων της ανατολικής Θεσσαλίας και αργότερα ΒΑνατολικού Αιγαίου Θράκης,θα έχουν φαινόμενα και με μεγάλη ένταση και διάρκεια μέχρι και το πρωί της Δευτέρας της Παναγίας περίπου.
    Από Τρίτη και μετά όλα θα θυμίζουν έντονα και πάλι καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε Φώτη για τα φώτα σου. Μακάρι να μην υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα ή καταστροφές. Θα ενημερώσω για τα οποια φαινόμενα υπάρξουν στην νότια Κασσάνδρα της Χαλκιδικής
      Καλή Παναγιά σε όλους/ες
      Κωνσταντίνος

      Διαγραφή
    2. Στην Αττική, πάντως, δεν έχει χαθεί η αίσθηση του καλοκαιριού, ούτε για μία στιγμή. Μάλιστα, λόγω υψηλής υγρασίας και θερμοκρασιών πάνω από τους 25 βαθμούς, η χθεσινή (13 προς 14/8) νύχτα ήταν πιο ζεστή από τις προηγούμενες. Μόνο ένας δυτικός άνεμος χθες το μεσημέρι, που έκανε λίγο κυματάκι - τίποτα ιδιαίτερο, βέβαια, αφού φαινόταν καθαρά ο βυθός, αν πήγαινες λίγο προς τα μέσα - ήταν κάπως εκτός εποχής.

      Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 13/8 έπεσαν λίγες ψιχάλες, με συνέπεια να αυξηθεί σταδιακά η υγρασία (65%-70%) και με τα 25άρια plus η αίσθηση της ζέστης να είναι μεγαλύτερη, πάντα σε σχέση με προηγούμενες βραδιές.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  4. Φώτη βροχές ακούμε και βροχές δεν βλέπουμε ,ίσως τελευταία ευκαιρία αύριο όπως λες ,για να δούμε.χρηστος Οθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εν αναμονή της έντονης κακοκαιρίας σήμερα, αλλά από Τετάρτη έως Σάββατο θα δυσκολευτουμε με την ζέστη. Ομως όπως κάθε χρόνο , θα περάσουμε σιγά σιγά σε πιο δροσερό καιρό, εδώ στα ΒΑ χωρίς να λείπουν οι ζέστες τα μεσημέρια..(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως τα λες τουλάχιστον για εδώ στην Ξάνθη.

      Διαγραφή
  6. Κορινθιακός,καλημέρα.Από το πρωί πολύ δυνατός μαίστρος,ενισχυόμενος δια του τοπικού καναλισμού,καθίσταται ανυπόφορος.Όχι μπάνιο,ούτε μια βόλτα.Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Κατά τα άλλα ουδεν αξιοσημείωτο.Ώσπου φτάνει το μάτι,μέχρι το βάθος της Ρόύμελης,ξαστεριά.Τό γε νυν έχον.Για τη συνέχεια δεν γνωρίζω,αν και νομίζω ότι έτσι θα πάει.Καλή κυριακή και καλή αυριανή σε όλους και πάνω κει στην Κόνιτσα.==========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα, γιατί ούτε μπάνιο; Και στον Σαρωνικό είχε λίγο κυματάκι με τον βορειοδυτικό - τώρα Κυριακή (14/8) απόγευμα έχει γυρίσει σε νοτιοδυτικό πια - αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν απαγορευτικά για μπάνιο. Ούτε από άποψη ανέμων, ούτε από θερμοκρασιών. Εκτός κι αν στον Κορινθιακό είχε τόσο πολύ κύμα, δεν ξέρω και τις ιδιαιτερότητες του, αν και έχω πάει Ψάθα, Αλεποχώρι κ.λ.π. Εύχομαι πολλά μπάνια τις επόμενες μέρες και χρόνια πολλά σε εορτάζουσες, εορτάζοντες και μη.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη αναφέρομαι στις ακτές της Πελοποννήσου του Κορινθιακού.Απέναντι στη Ρούμελη δεν γνωρίζω ακριβώς.Αυτός ο ΒΔ μαίστρος (Επαχτίτης) δεν φθάνει στην Αθήνα.Αυτή τη στιγμή από τη βεράντα μου η θάλασσα φαίνεται περισσότερο άσπρη παρά γαλάζια.Μπάνια φέτος έχουμε κάνει πολλά,καθόσον κυριάρχησε το μελτέμι,το οποίο φθάνει εδώ με μέτρια ένταση .========Πέτρος Π.

      Διαγραφή
    3. Δεν αντιλέγω, άλλωστε, γνωρίζετε πολύ καλύτερα την περιοχή σας. Απλά, σε γενικές γραμμές και ειδικά το καλοκαίρι, οι θάλασσες της Ελλάδας είναι ιδανικές για κολύμβηση, άσχετα αν στα ανοιχτά μπορεί να ταλαιπωρηθούν όσοι ταξιδεύουν με μικρά και όχι μόνο σκάφη.

      Για το παράκτιο κολύμπι, όμως, ισχύει αυτό που είχε πει ο δημοφιλής Αμερικάνος ηθοποιός Μάθιου Μακόναχι, όταν έκανε διακοπές πριν μερικά χρόνια στη χώρα μας: "Τhe sea doesn't bite you" , που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ότι η θάλασσα είναι ήρεμη. Προφανώς με τα μεγάλα swell κύματα που θα έχει δει στις ΗΠΑ, εδώ το μελτέμι του φάνηκε μπονάτσα του ανθρώπου.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα. Τρομερή ήττα των μοντελων πρόγνωσης σήμερα. Καμια κακοκαιρία φυσικά για το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδος όπως περιμέναμε να γίνει ήδη από τις πρωινές ώρες. Μόνο στην Κεντρική Μακεδονία είχαμε κάποια φαινόμενα το πρωί. Δεν ξέρω τι πήγε στραβά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  8. Καλησπέρα σας! Πολύ λίγα πράγματα από την τρέχουσα αλλαγή του καιρού εδώ στο Παγγαίο. Βροχές με το σταγονόμετρο ως τώρα. Μόνο η πτώση της θερμοκρασίας έγινε ιδιαίτερα αισθητή. Θα δείξει ως το τέλος της ημέρας αν βρέξει έστω και λίγο... Καλή Παναγία και Χρόνια Πολλά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για βροχες ακουμε και βροχες δεν βλεπουμε. Την καλημερα μου Δημητρης απο Βολο. 😀

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα,
    Πόσο απρόβλεπτος είναι τελικά ο καιρός!
    Η κακοκαιρία είναι διασπασμένη, κατακερματισμένη και δεν ξέρω πώς αλλιώς να την ονομάσω για να αποδώσω την τοπικότητα της… εδώ νότια Κασσάνδρα, συγκεκριμένα νέα Σκιώνη από το πρωί έχει τον καλύτερο καιρό των τελευταίων ημερών. Δεν έχουμε ΒΔ ανέμους με αποτέλεσμα η θάλασσα να είναι λάδι και εξαιρετικά διαυγής (ενώ τις προηγούμενες 2-3 ημέρες ήταν κυματώδης και θολή). Σήμερα έχουμε πολύ ήλιο και τα όποια σύννεφα προς το βουνό συνεχώς προσπερνούσαν χωρίς να αφήσουν ούτε μια στάλα βροχής. Μόνο κάτι βροντές ακούστηκαν στο βάθος. Στα 15 χλμ που είναι το παλιούρι έριξε μια μπόρα και έγινε ένας υδροστρόβιλος (παίζει βίντεο στα σόσιαλ μίντια) αλλά δεν νομίζω να έκανε κάτι παραπάνω. Έχουμε 29 βαθμούς Κελσίου τώρα, ίδια θερμοκρασία στην Θεσσαλονίκη στην οποία έβρεξε 4-6 χιλιοστά ενώ 70 χλμ δυτικότερα τώρα στην Βέροια έχει 19 βαθμούς και ήδη 26 χιλιοστά βροχής.
    Συμπέρασμα: αν δεν υπήρχε άμεση ενημέρωση εγώ εδώ θα έλεγα χαρά θεού, μια τυπική καλοκαιρινή μέρα με ωραία θάλασσα και κανονικές θερμοκρασίες, ένας Θεσσαλονικιός θα έλεγε ότι βιώνει μια ζεστή μέρα αστάθειας όπως συχνα έχουμε Μάιο και Ιούνιο κι ένας βεροιώτης θα έλεγε ζω μια φθινοπωρινή μέρα σήμερα. Ανάλογα παραδείγματα θα υπάρχουν πολλά. Για παράδειγμα σε άλλες παραλίες της Χαλκιδικής πιο κοντά στην Θεσσαλονίκη έβρεξε έστω και λίγο αλλά μάλλον κι εκεί βγήκε μετά ήλιος.
    ΥΓ: οι προγνώσεις- όσες είδα έστω και βιαστικά- δεν είχαν σαφή και ξεκάθαρο περιεχόμενο κάτι που μάλλον εξηγεί και την τοπικότητα των φαινομένων και τη σημερινή αλλοπρόσαλλη κακοκαιρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωχ το παιρνω πισω, αυτην την ωρα δυνατο μπουρινι στον Βολο😀⛈️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κάποιοι φίλοι βιάστηκαν....
    Και Χαλκιδική έχει συνέχεια από πλευράς φαινομένων ακόμη αλλά στη Μαγνησία κ την πόλη τού Βόλου εκδηλώθηκε πριν λίγο σφοδρή καταιγίδα με πλημμυρικά φαινόμενα.
    Είπαμε ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει αυτή την εποχή με ακρίβεια πού θα βγάλει καταιγίδες.

    Φίλε Πέτρο τελικά και πάλι οι βροχές δεν δείχνουν να σας επηρεάζουν ούτε σήμερα εκεί.
    Εδώ στην Αιτωλοακαρνία είχαμε το απόγευμα εκ νέου μία τοπική μπόρα (0.6mm στην περιοχή μού), η οποία ενισχύθηκε ανατολικά τού νομού.

    Από Τρίτη πάμε γιά έντονη ζέστη μέχρι και τις 21 περίπου τού μήνα.
    Μετά κάτι δείχνει να αλλάζει πάλι....

    Χρόνια πολλά σε όλους και αύριο με υγεία.
    Καλή καλοκαιρινή απόδραση να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαγνησία φίλε Φώτη τοπικό ήταν το φαινόμενο αλλού στη Μαγνησία δεν έβρεξε σταγόνα Χρήστος Όθρυς

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα σας και Χρόνια Πολλά σας, ιδίως στους/στις εορτάζοντες/υσες. Φώτη, δεν μας είπες καλό το Fly me;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν επρόκειτο για γενικευμένη κακοκαιρία, όμως, σε καμία περίπτωση. Αττική, Πελοπόννησος, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη και δεν ξέρω πόσες ακόμα περιοχές της Ελλάδας δεν είδαν ούτε ψιχάλα. Καλά, για Αττική το περίμενα και το είχα γράψει και σε προηγούμενες αναρτήσεις, καθώς με καιρό από τα βορειοδυτικά σπάνια έχει φαινόμενα.

    Μιλάμε για περιοχές που μπορεί να φιλοξενούν αυτές τις μέρες, ίσως και πάνω από 20 εκ. ανθρώπους - μαζί με τους τουρίστες - οι οποίοι, όπως ανέφερε και ο Κωνσταντίνος παραπάνω, αν δεν υπήρχε αυτή η συνεχής ενημέρωση από τα κανάλια, δεν θα είχαν πάρει χαμπάρι ότι "κάπου σε κάποια χώρα, τώρα μπορεί να βρέχει" που λέει και το τραγούδι. Αφού, "εδώ έχει πάντα ήλιο", όπως λέει η επόμενη στροφή του. Χρόνια πολλά και πάλι σε όλους.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή