Ο καιρός του επόμενου εξαημέρου (30/8-4/9/22)

Ηλιοβασίλεμα στην Πάχη Μεγάρων, του Χρήστου Παπαηλία

Ασθενές ψυχρό μέτωπο στα ΒΔ Βαλκάνια κινείται ανατολικά, ενώ στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας σχετικά ψυχρές αέριες μάζες μεταφέρονται από την κεντρική Ευρώπη προς τη χώρα μας και κυρίως προς τις κεντρικές και βόρειες περιοχές της. Με αυτά τα δεδομένα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και το απόγευμα οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στα ορεινά της. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 34 βαθμούς. 


Οι απογευματινοί όμβροι και οι καταιγίδες στην ηπειρωτική Ελλάδα θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού και το τριήμερο Τετάρτη-Παρασκευή (31/8-2/9). Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα σημειώσει μικρή πρόσκαιρη πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Το Σαββατοκύριακο (3-4/9), η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί σημαντικά, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο. 

52 σχόλια:

  1. Άσχετο με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, αλλά βρήκα αυτό το άρθρο το οποίο από τον τίτλο και μόνο προκαλεί την περιέργεια "Stratospheric cooling event...". Δεν κατάφερα να το διαβάσω όλο βέβαια. Αλλά το δημοσιεύω εδώ για όποιον ενδιαφέρεται. https://www.severe-weather.eu/global-weather/cold-anomaly-stratosphere-polar-vortex-volcanic-cooling-winter-influence-fa/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογικό είναι να μην μπορέσεις να το διαβάσεις όλο. Αφού για να διαβάσεις κείμενο - σεντόνι του severe-weather, θέλεις καμιά βδομάδα και υπάρχουν κι άλλα πράγματα στη ζωή. Και εντάξει, μετεωρολόγοι γράφουν εκεί, αλλά και η πολλή ανάλυση είναι... παράλυση, όπως λέει κι ένας φίλος μου.

      Συνοπτικά, λοιπόν, στο Πακιστάν θα έχουμε το πρώτο κλιματικό μνημόνιο, αφού η οικονομική ζημία από τις πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 1.000 ανθρώπους, ξεπερνάει τα 4 δισ. δολ., σύμφωνα με το Reuters. Βασικά το ΔΝΤ θα αποφασίσει αυτή την εβδομάδα αν θα εκταμιεύσει νωρίτερα την 7η και 8η δόση, ύψους 1,2 δισ. δολ. - από το πρόγραμμα διάσωσης, που έχει συνάψει με το Πακιστάν από το 2019.
      https://cyprus-mail.com/2022/08/29/pakistan-foreign-minister-says-help-needed-after-overwhelming-floods/

      Το χειρότερο είναι, βέβαια, ότι πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να αρρωσταίνουν, καθώς τα στάσιμα νερά φτάνουν τα 8 πόδια (σχεδόν 2,5 μέτρα), με συνέπεια να μην μπορούν να στήσουν σκηνές, ούτε να φύγουν με τρακτέρ, όπως επισημαίνει ο Guardian. Ενδεικτικό της βιβλικής καταστροφής είναι ότι μόνο σε μία μέρα και μόνο σε μία επαρχία πέθαναν 83 χιλιάδες ζώα, με τα κουφάρια τους που επιπλέουν στα στάσιμα νερά να αποτελούν εστία μόλυνσης.

      Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μία πόλη, όπου δεν είναι δυνατή η πρόσβαση για τη μεταφορά τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, πέθαναν δύο παιδιά από την πείνα. Αυτά είναι τα πραγματικά άσχημα του καιρού και όχι αν ένα μήνα το καλοκαίρι δεν έβρεξε ή έκανε λίγο παραπάνω ζέστη.
      https://www.theguardian.com/world/2022/aug/28/people-are-getting-sick-destitution-in-flood-hit-pakistan
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Στα 10 δισ. δολ. εκτιμάται τελικά ότι θα είναι η οικονομική ζημία από τις φονικές πλημμύρες στο Πακιστάν, όπως μεταδίδει το BBC. Το 1/3 της ασιατικής χώρας, που τη Δευτέρα έλαβε 1,1 δισ. δολ. από το ΔΝΤ, έχει βυθιστεί κάτω από στάσιμα νερά. Οι μουσώνες προκάλεσαν τον θάνατο 1.136 ανθρώπων, ενώ 33 εκ., το 15% του πληθυσμού έχει επηρεαστεί.

      Το Πακιστάν ζητάει βοήθεια από πλουσιότερες χώρες, διότι είναι ένα θύμα της κλιματικής αλλαγής, την οποία εκείνες προκάλεσαν με την επιδίωξη τους για όλο και μεγαλύτερη ανάπτυξη.
      https://www.bbc.com/news/business-62719659
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  2. Γιατί δεν περνάτε όλα τα σχόλια όταν λέμε για στοιχεία που δεν συμβαδίζουν με αυτά που θελετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί τα στοιχεία σας είναι παραπλανητικά και δεν τα αποδέχεται η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Το μπλογκ αυτό δεν αποτελεί βήμα για να γράφει ο καθένας ό,τι θέλει. Πηγαίνετε αλλού να πείσετε ότι όλα βαίνουν καλώς με τους πάγους της Αρκτικής και της Ανταρκτικής.

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι δικά μου.μετεωρολόγου της εμυ είναι

      Διαγραφή
    3. https://www.goodnet.gr/blog-reader/o-gaidaros-i-tigri-kai-to-liontari.html

      Διαγραφή
    4. "Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες". Φράση που αποδίδεται στον Βολταίρο, αλλά μπορεί να την έχει πει κι άλλος. Η ουσία είναι ότι όλοι έχουν δικαίωμα να εκφέρουν άποψη, ακόμα και οι ανόητοι (αλήθεια ποιοι είναι οι "έξυπνοι" που θα τους χαρακτηρίσουν έτσι) και με όλους πρέπει να συζητάμε και να τους ακούμε, καθώς είναι τουλάχιστον ρατσιστικό να αποκλείουμε οποιονδήποτε από τον δημόσιο διάλογο.

      Άλλωστε, ποιος είναι αυτός που κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Δεν υπάρχουν θέσφατα, δεν υπάρχουν αυθεντίες, δεν υπάρχουν άγγελοι (που λέει και το τραγούδι). Δεν σημαίνει επίσης ότι επειδή μία άποψη ή θεωρία την ενστερνίζονται πολλοί, είναι και η σωστή. Μην ξεχνάς ότι κάποτε σχεδόν σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα της εποχής έλεγε ότι η γη ήταν επίπεδη και πήγαν να βγάλουν τρελό, αιρετικό και να ρίξουν στην πυρά τον Γαλιλαίο, που υποστήριζε ότι ήταν σφαιρική. Τελικά ο άνθρωπος αναγκάστηκε να πει κι αυτός ότι είναι επίπεδη για να γλιτώσει.

      Επί της ουσίας, η επιστήμη είναι μία δυναμική διαδικασία. Αυτό που σήμερα ισχύει, αύριο μπορεί να έχει ανατραπεί. Αυτό που χθες ήταν βάλσαμο, σήμερα είναι ξεπερασμένο και ξεχασμένο. Και όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, αλλά και γενικά τη ζωή, ένα είναι σίγουρο. Ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  3. Βαγγέλη ,ένα πόδι = 0,3048 μετ.,άρα...........-Κατά τα άλλα,σε χώρες σαν αυτή που αναφέρεις,νομίζω ότι,πέραν των άλλων,σημαντικό θέμα είναι ο δημογραφικός
    εξορθολογισμός ,κάτι που φρόντισε έγκαιρα για την Κίνα ο Μάο.========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λίγο προσοχή σήμερα στο εσωτερικό της Πελοποννήσου της δυτικής κ κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας(δυτικής κυρίως),της Ηπείρου κ της Μακεδονίας καθώς οι μπόρες και οι καταιγίδες λόγω θερμικής αστάθειας αλλά και της ρηχής Τραφ πού κατεβαίνει από τα Βαλκάνια, ίσως να έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα(πολλά δυνατά αστραπόβροντα,ραγδαιοτητες και ισχυρές ριπες ανέμων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρατηρώντας τη Στερεά από εδώ,είναι ακριβώς όπως το γράφει ο Φωτης.Δυτικά του Παρνασσού (συμπεριλαμβανομένου) αλλεπάλληλοι "βλοσυροί" σωρειτομελανίες ώσπου φτάνει το μάτι (Ναύπακτος).Ανατολικά του Παρνασσού σχετική ηρεμία.======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε φίλε Πέτρο ακριβώς όπως τα λες.
      Ακρίβεια των μοντέλων όπως και του gfs στην έκταση κ ένταση των φαινομένων σήμερα βάση της μελέτης πού έκανα.
      Στο Αγρίνιο μία απίστευτης έντασης καταιγίδα εξελίσσεται αυτή τη στιγμή.
      Ο Αύγουστος τείνει να γίνει επικός!

      Διαγραφή
    2. Έχουμε χάσει τον αριθμό ημερών αστάθειας στην Ήπειρο! Σήμερα είχαμε φοβερή καταιγίδα στην Παραμυθια με 22,8 χιλιοστά βροχής ενώ στα Γιαννενα σημειώθηκαν 36χιλιοστα!

      Διαγραφή
  6. Χρόνια πολλά στους Αλέξανδρους του μπλογκ
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρόνια πολλά, δημιουργικά και πάντα με υγεία συντοπίτη Αλέξανδρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάνω από 600άρα η ραγδαιότητα χθες στη Βλάστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Xιόνισε και το έστρωσε (πασπάλα) στον Όλυμπο σε υψόμετρο 2.480 μέτρων, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Facebook o Αλέξανδρος Στύλλας, αναρτώντας σχετικές φωτογραφίες και βίντεο. Σχετικό ρεπορτάζ υπάρχει και στο kozanimedia.gr.

    Είναι που δεν χιονίζει πια, όπως παλιά. Σωστά. Τώρα χιονίζει περισσότερο, απλά. Αν δεν απατώμαι είχε χιονίσει στον Όλυμπο και τον Ιούλιο του 2017.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαλάζι ήταν αυτό Βαγγέλη, όχι χιόνι. Το ανέφερε και ο Πανακογλου στο σαϊτ του. Απλά έχουμε τους γνωστους τρομολαγνους του ίντερνετ που κάνουν την τρίχα, τριχιά!

      Διαγραφή
    2. Δεν ήταν ακριβώς χαλάζι. Τουλάχιστον, με βάση όσα αναφέρει ο μετεωρολόγος του northmeteo κ. Σταύρος Κέππας: "«Πρόκειται για ένα παγοκρύσταλλο ή μια νιφάδα (συσσωμάτωμα παγοκρυστάλλων) ο οποίος περνά μέσα από ένα σημείο του νέφους με μεγάλα ποσά υγρασίας και έτσι, τα κατά πολύ μικρότερα σε μέγεθος υδροσταγονίδια παγώνουν πάνω σε αυτή».

      «Έτσι», συνεχίζει, «δημιουργείται ένα συσσωμάτωμα πάγου το οποίο όντως μπορεί να εμπεριέχει έχει διάκενα». Σε περίπτωση, λοιπόν, που το φαινόμενο αυτό ενταθεί ιδιαίτερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, τότε μπορεί να «στρώσει» σε επιφάνειες.

      Ουσιαστικά, όπως λέει, «πρόκειται για μία πιο συμπαγή νιφάδα, που δύναται να διατηρηθεί περισσότερες ώρες σε θετικές θερμοκρασίες συγκριτικά με το χιόνι».

      Πάντως, και τον Ιούλιο του 2017 είχε χιονίσει στον Όλυμπο, ενώ από ό,τι είδα στα βίντεο που ανέβασαν οι άνθρωποι από το καταφύγιο, φορούσαν χοντρά, χειμωνιάτικα ρούχα, άρα πρέπει να είχε κάτω από 10β. θερμοκρασία (τόσο την εκτίμησε και ο μετεωρολόγος). Μικροί που είχαμε πάει πολλές φορές κατασκήνωση σε Όλυμπο και Πίνδο, ποτέ δεν είχαμε πετύχει τέτοιες θερμοκρασίες, έκανε αρκετή ζέστη, κάθε καλοκαίρι.

      Επίσης, δεν είχε βρέξει ούτε μία φορά όλα εκείνα τα καλοκαίρια και είχαμε κάνει και μπάνιο στις δρακολίμνες. Εγώ βουτούσα με το κεφάλι σε πολύ μικρό βάθος, πήγε να με μιμηθεί ο δάσκαλος της αναρρίχησης και αποκόμισε μία πληγή στο μέτωπο, αφού δεν έκανε επιφανειακή τη βουτιά, όπως του είχα πει. Από μικρό μαθαίνεις...
      Β. ΣΠ.
      https://www.protothema.gr/greece/article/1278985/giati-asprise-mesa-ston-augousto-o-olubos/

      Διαγραφή
    3. Δεν υπάρχει, επίσης, καμία διάθεση τρομολαγνείας από όσους έκαναν τις αναρτήσεις και φαίνονται να χαίρονται με το φαινόμενο. Ήταν δίπλα σε αυτό - στο καταφύγιο σε υψόμετρο 2.500 μέτρων - και μίλησαν ξεκάθαρα για κανονικό χιόνι (πασπάλισμα).
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. 6-7 βαθμούς είναι η ελάχιστη αυτές τις μέρες, στο καταφύγιο Κάκκαλος. στα 2.650 m.

      Διαγραφή
  10. Όθρυς ανομβρίας συνέχειά,πάει να βγει ο μήνας για την περιοχή μου ανομβρος με πολύ ζέστη τις τελευταίες ημέρες και υγρασία,κατά τα άλλα ως φενεται αν εξαιρέσουμε τις επόμενες δύο ημέρες με κάποια τοπικά φαινόμενα ,ο υδράργυρος φενεται να τραβά την ανηφόρα για τα καλά, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στα 38,2 χιλιοστά σταμάτησε σήμερα η βροχή στα Γιάννενα την οποία αρχίσαμε να βαριόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα δάσκαλε και φίλοι/ες,
    Η αστάθεια του Αυγούστου συνεχίζεται σε μεγάλο μέρος της χώρας και όχι μόνο ως είθισται σε ηπειρωτικές περιοχές. Διάβασα τον απολογισμό του δασκάλου, αλλά θα ήθελα όσοι έχουν γνώση και χρόνο να μας πουν πότε ξανά υπήρξαν αυτόν τον μήνα τέτοιες βροχές, καταιγίδες ακόμη και σε νότιες, νησιωτικές περιοχές, παραθαλάσσιες κλπ. Νομίζω από άποψη ημερών αλλά και έκτασης είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο. Βεβαίως τα μπάνια και το καλοκαίρι συνεχίζεται, δεν επηρεάζει τόσο πολύ τους παραθεριστές και τους τουρίστες, ζέστη υπάρχει μπόλικη, ήσυχες θάλασσες χωρίς μελτέμια κλπ
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κωνσταντίνε εδώ σε μας είχαμε πολύ βροχερό καλοκαίρι το '18.Δημήτρης κεντρική Κορινθια

      Διαγραφή
  13. Το πιθανότερο είναι να έριξε χαλάζι στον Όλυμπο διότι η κορυφή δεν έχει χιονι και η διπλανή πλάγια έχει ασπρισει μέχρι τα 2400 μέτρα περίπου. Συνήθως η κορυφογραμμη ασπρίζει ομοιόμορφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην καλύτερη να ήταν (τύπου)χιονοχάλαζο λόγω ιδιαιτέρων συνθηκών της περιοχής.
      Κάνοντας ζούμ στις φωτογραφίες ούτε γιά χαλάζι δείχνει ξεκάθαρα.
      Χιόνι πάντως, σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι καθώς βάση Τ850 και γεωδυναμικών υψών στα 2500μ είναι απίθανο να χιόνισε.

      Διαγραφή
    2. Ό,τι είχε ρίξει, έπεσε τη νύχτα της 29ης προς 30η Αυγούστου, διότι τα παιδιά στο καταφύγιο σηκώθηκαν το πρωί, είδαν άσπρη την πλαγιά και στο βίντεο λένε ξεκάθαρα για χιόνι. Προφανώς έχουν καλύτερη άποψη αφού ήταν δίπλα και δεν κρίνουν από το σπίτι τους, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, όπως όλοι εμείς.

      Από την άλλη ο κ. Ζιακόπουλος έχει πει ότι μπορεί να χιονίσει ακόμα και με 8 βαθμούς Κελσίου και ο NW Pindos, που από την πλευρά του γνωρίζει από βουνά, έλεγε ότι σε μεγάλα υψόμετρα χιονίζει και με θετικές θερμοκρασίες συχνά. Τις τελευταίες μέρες οι ελάχιστες θερμοκρασίες στα ορεινά ήταν 9-10 βαθμοί, οπότε σε μεγαλύτερο ακόμα υψόμετρο στον Όλυμπο μπορεί να ήταν και χαμηλότερες.

      Τέλος, έχει ξαναχιονίσει στον Όλυμπο καλοκαίρι, τον Ιούλιο του 2017, με παρόμοιες τότε συνθήκες, δηλαδή, είχε αστάθεια και σερί βροχές για αρκετές μέρες σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Επίσης, μπορεί την κορυφή να την είδε ο πρωινός ήλιος και να το έλιωσε, αλλά να το κράτησε στην ανήλιαγη πλαγιά. Από την άλλη, το χαλάζι πρέπει να λιώνει σχεδόν αμέσως, δεν κρατάει σαν το χιόνι, απ' ό,τι νομίζω, τουλάχιστον.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Ήταν χιονοχάλαζο

      Διαγραφή
    5. Το χρώμα του είναι περισσότερο λευκό και όχι το χρώμα του πάγου που έχει το χαλάζι ίσως να ήταν χιονοχαλαζο

      Διαγραφή
    6. Βαγγέλη μίλησα γιά χιονοχάλαζο αν είδες.
      Χιόνι με όλη τη σημασία της λέξεως δεν γίνετε να ήταν για πολλούς και διάφορους λόγους μην επιμένεις.
      Με μένα τουλάχιστον πού το έχω ψάξει λίγο παραπάνω, στους άλλους γράψε ότι θες.

      Διαγραφή
    7. Kαλησπέρα στην παρέα!
      Στις κοντινές λήψεις κάνουν μπαμ οι κόκκοι του χαλαζιού και κατά δεύτερον, η θερμοκρασία στον ερασιτεχνικό σταθμό του καταφυγίου δεν έπεσε ποτέ κάτω από τους 7 βαθμούς. Δόθηκε μια λάθος εικόνα που δυστυχώς πήρε μια μεγάλη έκταση, προσθέτοντας την είδηση αυτή στο κάδρο των fake news. Ανάλογη εικόνα με τον Παρνασσσό ασπρισμένο, θυμάμαι στις 11 Αυγούστου του 2012, προφανώς από χαλάζι. Πάντως δεν είναι απίθανο να χιονίσει τον Αύγουστο στη κορφή του Ολύμπου, αν και με προβληματίζει με αυτά που βλέπω η ευστάθεια των αναφορών και τα παλαιότερα έτη. Φαντάζομαι οι κτηνοτρόφοι και ο κόσμος τότε ήξεραν να ξεχωρίζουν το χαλάζι από το χιόνι και η αντίληψή τους στη φύση δεν είχαν το κακό χάλι του κόσμου σήμερα.

      Διαγραφή
    8. Φίλε Φώτη,το χιόνι τον Αύγουστο στον Όλυμπο εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο αφήγημα.Γι αυτό,πάση θυσία,το χιονοχάλαζο πρέπει να "βαφτιστεί" χιόνι!.=========Π.Α.

      Διαγραφή
    9. Αγαπητοί, έχει ξαναχιονίσει στον Όλυμπο τον Ιούλιο του 2017 και μάλιστα, τότε ο κ. Ζιακόπουλος και μερικά παιδιά που δεν γράφουν πλέον στον blog, αναρωτιούνταν αν επρόκειτο για όψιμες ή πρόωρες χιονοπτώσεις. Οπότε γιατί να μην χιονίσει (ασθενώς και για λίγο) και τώρα; Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε κλιματική αλλαγή, δεν υπάρχει κανένα αφήγημα. Δύο παιδιά που μένουν στο καταφύγιο και σε υψόμετρο 2.500 μέτρων το ανέφεραν και σίγουρα ξέρουν και το βουνό και να ξεχωρίσουν το χιόνι από το χαλάζι. Εκτός αν εσείς μπορείτε να το διακρίνετε καλύτερα από το σπίτι σας και από μακρινές και κακής ποιότητας φωτογραφίες. Ας μην είμαστε τόσο δύσπιστοι και καχύποπτοι.

      Επίσης, ποιο είναι το κίνητρο των δύο παιδιών του καταφυγίου να πουν ψέματα. Για να κερδίσουν τι; Μία ανάρτηση στον προσωπικό τους λογαριασμό στα social media έκαναν. Προσωπικά, εμπιστεύομαι περισσότερο μία πληροφορία ενός πολίτη, παρά μία είδηση από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, που είναι κατευθυνόμενα, ελεγχόμενα και εξαρτώμενα από συμφέροντα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    10. Επίσης, είναι αδόκιμος όρος το χιονοχάλαζο. Όπως και το χιονόνερο. Η χιόνι ή βροχή είναι αυτό που πέφτει κάθε φορά. Υετός σε στερεά ή υγρή μορφή. Και συχνά όταν κάνουν λόγο για χιονόνερο, στην πραγματικότητα είναι μικρές νιφάδες που πέφτουν. Όπως τον περασμένο Μάρτιο που χιόνιζε με 7 βαθμούς στην Αθήνα. Και μάλιστα, όχι μία φορά. Οπότε γιατί να μην το κάνει και στον Όλυμπο;

      Άλλωστε, και ο κ. Ζιακόπουλος έχει γράψει ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να χιονίσει και με 8 βαθμούς. Και δεν ξέρουμε πόση ακριβώς θερμοκρασία είχε στη επίμαχη πλαγιά, που ήταν σε μεγαλύτερο υψόμετρο από το καταφύγιο, το οποίο βρίσκεται στα 2.650 μέτρα, όπως έγραψε ο Νίκος Παππάς.

      Επίσης, όλο λέτε για κλιματική αλλαγή, αλλά μάλλον δεν έχετε κατανοήσει ότι το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμα και να χιονίσει καλοκαίρι. Και όχι μόνο στον Όλυμπο. Και σε πολιτεία των ΗΠΑ πρόπερσι το φθινόπωρο είχε τη μία μέρα 35 βαθμούς και την επομένη χιόνισε, θυμάμαι είχε γίνει τεράστιος ντόρος, τότε.

      Εν κατακλείδι, εμείς από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, δεν μπορούμε να έχουμε καλύτερη άποψη για ένα σύντομο και ασθενικό φαινόμενο, από τα δύο παιδιά στο καταφύγιο που ήταν σχεδόν δίπλα σε αυτό. Παίδες, δεν γίνεται τα ξέρουμε όλα. Εν οίδα, ότι ουδέν οίδα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    11. Aγαπητέ Βαγγέλη επειδή στηρίζεσαι στο χιόνι με 7β και επιμένεις θα πω κάτι τελευταίο και το κλείνω το θέμα γιατί κούρασε.
      Ακόμη και χιόνι να έριχνε με 7β πού είχε ελάχιστη εκείνο το πρωί, δεν υπήρχε περίπτωση να το στρώσει και να μείνει γιά να το απαθανατίσουν τα παιδιά αργότερα.
      Άλλο χιονίζει με 7β,και άλλο το στρώνει.
      Απλοί νόμοι της φυσικής.
      Τον Ιούλιο τού 17 όντως είχε χιονίσει και το είχε στρώσει γιατί οι θερμοκρασιακές συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές.

      Διαγραφή
  14. Και ενώ ο Αύγουστος τείνει να τελειώσει άκρως βροχερός γιά πολλές περιοχές της χώρας,υπάρχουν περιοχές της ανατολικής κυρίως χώρας πού δεν έχουν πάρει ούτε 10mm τρέχουσα μηνός.
    Αυτές είναι περιοχές της δυτικής νδυτικης Μαγνησίας όπως σωστά ανέφερε και ο Χρήστος, η ανατολική Βοιωτία(κυρίως δυτικότερα της Θήβας μέχρι τα χωριά τού Χριστόδουλου)και πολλές περιοχές της Αργολίδος και της δυτικής Κορινθίας.
    Βλέπουμε λοιπόν ότι ακόμη και σε ηπειρωτικές περιοχές λόγω εποχής δεν έβρεξε παντού.
    Κατά τα άλλα όπως με ενημέρωσαν πολλές ζημιές είχαμε στην περιοχή του Αγρινίου από το χθεσινό μπουρίνι.
    Τέντες και σκαλωσιές από οικοδομές ξηλώθηκαν, πολλά δέντρα έπεσαν, ενώ το χαλάζι τέλος κατέστρεψε τη σοδειά όλης της χρονιάς σε πολλά ελαιόδεντρα.
    Καλή συνέχεια από την όμορφη και δροσερή Ναυπακτία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης η Κερκυρα δεν έχει δει βροχή τον Αυγουστο

      Διαγραφή
    2. Γιάννη είδε κάποια τοπικά φαινόμενα κυρίως στα ανατολικά κ νότια τού νομού αλλά γενικά τίποτα ιδιαίτερο στο νησί της Κέρκυρας.
      Καλομελέτα και έρχεται όμως μάλλον την Παρασκευή το πρωί 😉

      Διαγραφή
  15. Βαγγέλη Σπανέ, be careful!!!!
    Είσαι με κίτρινη κάρτα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Με αυτά και με αυτά, είχαμε πάνω από 20 χιλιοστά βροχής σήμερα στην Εκάλη, 18mm στην Κηφισιά, 17mm στην Παλλήνη, 13mm στον Γέρακα, όσα και στην Αγία Παρασκευή, ενώ δεν έπεσε ψιχάλα στον γειτονικό Παπάγου. Έβρεξε λίγο και στην Αθήνα (3mm), αλλά καθόλου στην Καλλιθέα, το Φάληρο και νοτιότερα, όπου οι θερμοκρασίες παραμένουν πάνω από τους 30 βαθμούς στις 5 το απόγευμα της 31ης Αυγούστου.

    Παρεμπιπτόντως, το Πακιστάν δέχτηκε το 190% (σχεδόν διπλάσια) της μέσης βροχόπτωσης του καλοκαιριού (390,7 χιλιοστά), ενώ η επαρχία Sindh, όπου ζουν 50 εκ. άνθρωποι, δέχτηκε το 466% (σχεδόν πενταπλάσια) της μέσης καλοκαιρινής βροχόπτωσης. Δυστυχώς είναι και 380 παιδιά μεταξύ των 1.100 και πλέον θυμάτων, αλλά τουλάχιστον διασώθηκαν με ελικόπτερα 300 εγκλωβισμένοι - ανάμεσα τους και τουρίστες - σε μία μόνο μέρα.

    Συνολικά 50 χιλιάδες άτομα έχουν εγκατασταθεί προσωρινά σε δύο καταφύγια στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Ωστόσο, πολλοί ταλαιπωρούνται ήδη από διάρροια και πυρετό. ΓΓ του ΟΗΕ Antonio Guterres θα επισκεφτεί την προσεχή εβδομάδα το Πακιστάν και δήλωσε στο BBC ότι με 160 εκ. δολ. θα μπορούν να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες 5,2 εκ. ανθρώπων, που δεν έχουν πρόσβαση σε τροφή, καθαρό νερό, περίθαλψη κ.λ.π.
    https://ganpatinews.com/cataclysmic-floods-kill-1100-in-pakistan-including-380-children/
    Β . ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες αν και δυσάρεστες ειδήσεις. Αλλά που καταλήγουμε? Ότι προτιμούμε τον καύσωνα από τις πλημμύρες? Ή ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή?

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη δεν σε βλέπω καλά. Βλέπω να σου πέφτει κεραυνός εν αιθρία.

      Διαγραφή
    3. Το συμπέρασμα είναι ότι η κλιματική αλλαγή εκδηλώνεται κυρίως με καταιγίδες / πλημμύρες, τουλάχιστον με βάση όσα βλέπουμε μέχρι στιγμής. Επίσης, αν και οι πλημμύρες είναι σίγουρα πιο ζημιάρες και μάλιστα αυτές τις μέρες στο Μισισίπι στις ΗΠΑ δεν έχουν νερό, επειδή από τις καταιγίδες καταστράφηκε το (κακοσυντηρημένο, πάντως) σύστημα υδροδότησης της πολιτείας, σίγουρα δεν θέλουμε ούτε τους καύσωνες, αλλά τον ήπιο καιρό, ανεξαρτήτως εποχής.

      Κάποτε ρώτησαν έναν γέροντα, ποιες είναι καλύτερες, οι ανηφόρες ή οι κατηφόρες; Κι εκείνος τους απάντησε: Χάθηκε ο ίσιος δρόμος;
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Φραγκίσκο, δεν μασάω τίποτα. Είμαι παντός καιρού, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
      Β.. ΣΠ.

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα από τη φθινοπωρινή Στοκχόλμη.Πλέον τα πρωινά τα καλοριφέρ άρχισαν να δουλεύουν ..Μάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Παρατηρώ σημαντικά βήματα προς μετεοκαφενειο από χώρο ενημέρωσης και επιστημονικής ανάλυσης των καιρικών θέματων. Ευελπιστώ να μην πέσει το μοναδικό κάστρο που έχει απομείνει αλώβητο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι επιστημονικές αναλύσεις γίνονται στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, αγαπητέ. Τα blog είναι χώρος ανταλλαγής απόψεων, πληροφοριών και επικοινωνίας γενικότερα. Δεν πειράζει και να παρεκκλίνουμε και λίγο από το αντικείμενο του blog. Ας μην είμαστε και τόσο politically correct.

      Από την άλλη, ακόμα κι εγώ που ήμουν παντελώς άσχετος με τα του καιρού, έμαθα κάποια πράγματα, χάρη στον κ. Ζιακόπουλο, αλλά μετεωρολόγος δεν θα γίνω ποτέ. Δεν γίνεται να μάθει κάποιος μετεωρολογία από το ίντερνετ. Το κάστρο, πάντως, δεν έχει ανάγκη, όσο γράφει ο κ. Ζιακόπουλος, τόσο διότι έχει χάρισμα και σε αυτό, όσο και για τις γενικές γνώσεις - πέρα από τη μετεωρολογία - που μας μεταδίδει, κάνοντας το blog του να ξεχωρίζει.

      Εν κατακλείδι, είμαστε και για την παρέα εδώ, όχι μόνο για τον καιρό.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  19. Απαντήσεις
    1. Χαλαρώστε λίγο βρε παιδιά. Δεν έχετε και στη μετεωρολογία ντοκτορά. Απόψεις, πληροφορίες και ιδέες ανταλλάσσουμε βασικά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή