Τριήμερο έντονης αστάθειας!

Καταιγίδα στον κάμπο της Κόνιτσας. Φωτ. αρχείου του Νίκου Ζιακόπουλου

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), σε συνδυασμό με την απογευματινή αστάθεια, θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα πλην Θράκης. Επισημαίνεται ότι κατά τόπους στην Ήπειρο, την κεντροδυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την κεντροδυτική Στερεά οι καταιγίδες είναι πολύ πιθανό να συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια), χαλαζοπτώσεις ή και από μεγάλης έντασης βροχές. Κατά τα άλλα, τα θαλασσινά ταξίδια θα γίνουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ανέμων και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 


Το Σάββατο (13/8), τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει. 

Την Κυριακή (14/8), ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και το Β. Αιγαίο. Κατά τόπους στην κεντροανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το Β. Αιγαίο, τη Θεσσαλία και στην Α. Στερεά-Εύβοια τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 και τοπικά στα δυτικά και τα νότια 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. 

Τον Δεκαπενταύγουστο αλλά και την Τρίτη (16/8), ο καιρός θα παρουσιάσει αισθητή βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ με ένταση 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο. 

17 σχόλια:

  1. Oυδεμία μνεία για την περιοχή μας .Πρόκειται για πίτα από την οποία εμείς δεν τρώμε.Εκτός και αν πάρουμε κανένα κοψίδι απομεινάρι, όπως γίνεται με τα τσακάλια ,όταν τριγύρω τους υπάρχει υπερδραστηριότητα των λιονταριών !. Π.Α. από Δυτική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα στην Θράκη να δεις καταιγίδες.

      Διαγραφή
    2. Μπα.... νομίζω ότι την Κυριακή ειδικά,όλο και κάποιο κοψιδάκι θα πάρετε και εσείς αγαπητέ Πέτρο.
      Κοψιδάκι βέβαια και από κει και μετά ότι θέλει ο καιρός και η τύχη αυτή την εποχή.
      Δάσκαλε ευχαριστούμε για τις συνεχείς προγνώσεις πού μας δίνετε εν μέσω καλοκαιριού.
      Άλλη βαρύτητα από την δική σας πένα.
      Όσο γιά την Αιτωλοακαρνία ήδη σήμερα ξεκίνησαν τα προεόρτια με μπόρες το απόγευμα στο πιό ανατολικό κ ορεινό ημιορεινό τόξο τού νομού.
      Έχει δροσίσει επιτέλους και αρκετά.

      Διαγραφή
  2. Πετρο το πετυχες. Ακριβώς ετσι ειναι.Δημητρης κεντρικη Κορινθια.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύστοχο, και στο διηνεκές(δυστυχώς) αληθές, Πέτρο, από έναν ακόμα Κορίνθιο (εξ Αμερικής ακόμα, Δευτέρα επιστρέφω να σας ζεστάνω λίγο, ) ...

      Διαγραφή
  3. Κάμπος Κόνιτσας; Βουνίσιος κάμπος είναι αυτός; Συγγνώμη αλλά δεν το γνώριζα ότι σε υψόμετρο 600 μέτρων που είναι η Κόνιτσα υπάρχει κάμπος. Μήπως το πιο σωστό είναι ότι είναι οροπέδιο.Λεω εγώ τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι 600, είναι 400.
      Έτσι λέγεται στα χωριά ο τόπος που μπορείς να καλλιεργήσεις, υπάρχουν κι αλλού στη χώρα πολλές τέτοιες θέσεις και χωριά που ονομάζονται κάμπος/ι, ακόμη και σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

      Διαγραφή
    2. Χρήστο αν και από χωριό πράγματι δεν το ήξερα. Τα δε 600 μέτρα τα βρήκα από την Wikipedia σαν υψόμετρο της Κόνιτσας.

      Διαγραφή
    3. Ψηλότερα από τα Λουτρά Αμαράντου της Κόνιτσας (υψ. 1.250 μ.) βρίσκεται μια τεράστια επίπεδη κοιλάδα που τη λέμε Μακρύκαμπο!
      Εκτός από τον όρο οροπέδιο, που αναφέρει παρακάτω ο Πέτρος, υπάρχει και ο όρος υψίπεδο που χρησιμοποιείται και αυτός για πεδινές επιφάνειες οι οποίες βρίσκονται μεταξύ ορεινών όγκων.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    4. Επίσης Κάμπος Αβίας στην Μεσσηνιακή Μάνη

      Διαγραφή
    5. Η Κόνιτσα ξεκινάει από τα 460 μέτρα και φτάνει στα 730 μέτρα υψόμετρο είναι χτισμένη στην πλαγιά της Τραπεζιτσας. Όπως καταλαβαίνετε στα πρώτα σπίτια μπορεί να χιονίζει και στα τελευταία βροχή ή χιονόνερο.

      Διαγραφή
    6. Ναι ο κάμπος, για τον οποίο μιλάω, ξεκινά από τα 450 μ. και χαμηλότερα, μέχρι τα 380 μ.

      Διαγραφή
  4. Οροπέδιο Τριπόλεως ,οροπέδιο Λασιθίου.......,αλλά κάμπος(πεδιάδα) Κόνιτσας .======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην Ιταλία γίνεται όλεθρος από τις απανωτές καταιγίδες. Εδώ και ημέρες δεν έχουν ησυχία. Πρέπει να έχουν καταστροφές και πλημμύρες. Στα βόρεια της Σικελίας αυτή την ώρα έχει φτιαχτεί βαρβάτη καταιγίδα. Η σειρά μας θα έρθει από σήμερα Παρασκευή και ελπίζω χωρίς καιρικές ακρότητες. Καλό ξημέρωμα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας μου επιτραπεί να ευχαριστήσω, μέσω και του φιλόξενου blog του κ. Ζιακόπουλου, τους εναερίτες της ΔΕΗ, που άλλαξαν ένα φθαρμένο καλώδιο, που εξαιτίας του μας είχε κοπεί το ρεύμα. Σκαρφαλώνοντας με αυτά τα πέδιλα σαν δρεπάνια στην ξύλινη κολώνα της ΔΕΗ, κάτι που είναι και δύσκολο και πολύ επικίνδυνο. Χάρη στους εκπληκτικούς εναερίτες μπόρεσα να επεξεργαστώ και τις φωτογραφίες που έβγαλα στα κρυστάλλινα νερά. Και όχι τίποτα άλλο, αλλά εκτός από τα μελανούρια εμφανίστηκε και ζαργάνα αυτή τη φορά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οβρυοκαμπος στο Παναχαϊκό 1150 έως 1250 m κοινή ονομασία επιπέδων καλλιεργήσιμων η μη ορεινων η όχι περιοχων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτος θα είναι ο δροσερός καιρός των επόμενων ημερών, αλλά ανησυχώ ήδη για την ζέστη της ερχόμενης εβδομάδας, που ίσως είναι , κατα τόπους, η ισχυρότερη φετινή. Ευελπιστώ οι μεγαλύτερες νύχτες να συγκρατήσουν λίγο την ένταση της.(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή