Τα είδη των προγνώσεων

Υπάρχουν τριών ειδών προγνώσεις: οι τυπικές ή άχρωμες προγνώσεις, οι προγνώσεις εντυπωσιασμού και οι χρηστικές προγνώσεις. Οι πρώτες, για να είναι καλυμμένοι οι προγνώστες, περιλαμβάνουν όλα τα ενδεχόμενα, με συνέπεια να είναι δύσκολος ο εντοπισμός των βασικών χαρακτηριστικών του αναμενόμενου καιρού από τους χρήστες τους. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι προγνώσεις που συνήθως γίνονται άκαιρα ή ξεπερνούν τις δυνατότητες της επιστήμης της μετεωρολογίας και ως τούτου συχνά αποτυγχάνουν και στη τρίτη κατηγορία ανήκουν οι χρηστικές προγνώσεις που συναντούν και καλύπτουν τις ανάγκες των αποδεκτών τους. Για παράδειγμα, μπροστά μας έχουμε ένα τετραήμερο (Πέμπτη - Κυριακή) που δεκάδες, για να μην πω εκατοντάδες, χιλιάδες συμπολιτών μας θα ταξιδέψουν σε στεριά και θάλασσα για να γιορτάσουν «το Πάσχα του καλοκαιριού». Οι άνθρωποι αυτοί έχουν άμεση ανάγκη να γνωρίζουν με τι καιρό θα ταξιδέψουν ή με τι καιρό θα κάνουν τα πανηγύρια τους και όχι αν μετά τον Δεκαπενταύγουστο ανέβει η θερμοκρασία (η μανία αναγγελίας καυσώνων συνεχίζεται παρά την προτροπή μας για μη υποτίμηση των μελτεμιών).


Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού ως τον Δεκαπενταύγουστο, ιδιαίτερα προβλήματα στα θαλασσινά ταξίδια δεν θα υπάρξουν και η λίγη ή η πολλή ψύχρα αντιμετωπίζεται. Οι βροχές και οι καταιγίδες θέλουν προσοχή. Για την επικινδυνότητα αυτών των φαινομένων και την ένταση των ανέμων ισχύουν τα παρακάτω:

ΠΕΜΠΤΗ

Τοπικές βροχές και καταιγίδες το απόγευμα στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τα ορεινά της Ηπείρου και της κεντρικής Στερεάς (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση).

Άνεμοι: Β στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα πλην της Θράκης άστατος καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα κατά τόπους στην Ήπειρο, την κεντροδυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την κεντροδυτική Στερεά θα είναι έντονα  (επίπεδο συναγερμού 2 - πορτοκαλί προειδοποίηση).

Άνεμοι: Β-ΒΔ 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Στο Ιόνιο και κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση). Στη Μακεδονία και τη Θράκη τα φαινόμενα πιθανώς κατά τόπους να είναι έντονα (επίπεδο συναγερμού 2 - πορτοκαλί προειδοποίηση).

Άνεμοι: Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και το βόρειο Αιγαίο άστατος καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα  (επίπεδο συναγερμού 2 - πορτοκαλί προειδοποίηση).

Άνεμοι: Β-ΒΔ 5 με 6 και πιθανώς στο Ιόνιο 7 μποφόρ.

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Βελτιωμένος καιρός με ΒΔ ανέμους 4 με 6 μποφόρ. 

19 σχόλια:

  1. Δάσκαλε ποιο αναλυτικός δεν γινόταν να είστε τα είπατε όλα το μόνο που έχω να προσθέσω εκτός την προσοχή εξαιτίας το φαινομενον που το είπατε και εσείς ,η οποία άνοδο τις θερμοκρασίας θα είναι πρόσκαιρη θεωρώ από 25 του μηνός και μετά σε κανονικα επίπεδα ,για φέτος τους μεγάλους καύσωνες θεωρώ ότι τους γλιτώσαμε,είδη η μέρα μίκραινε πολύ και η νύχτα μεγαλώνει.χρηστος από Όθρυς ,καλή Παναγία σε όλους κάθε περιοχή έχει την δικιά της Παναγία που εορτάζει, εμείς εδώ στην Όθρυς Πανυγηριζει με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η ιστορική και παλεφατος Ιερά Μονή Άνω Ξένιας το παλαιότερο μοναστήρι της Θεσσαλίας 600μχ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε δάσκαλε,

    Οι προγνώσεις της ΕΜΥ ανήκουν ξεκάθαρα στην κατηγορία των εντελώς άχρωμων, νομίζω διαβάζω την ίδια πρόγνωση για αιώνες, ακόμη και στις κακοκαιρίες πάλι διαβάζεις και δεν καταλαβαίνεις… αν ακούει κάποιος στην ΕΜΥ ας κοιτάξει στον καθρέπτη μπας και κάτι αλλάξει επιτέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τουλάχιστον δεν την ειδαν λαρυ κινγκ σαν το μετεο

      Διαγραφή
  3. Συγχαρητήρια..κύριε Ζιακόπουλε...εξαιρετικό...ελπίζω στην Κόνιτσα να έχετε και καμμία τσιγκινη στέγη να απολαμβάνετε την βροχή....οταν πέφτετε για ύπνο...!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι μου θύμισες τώρα Θωμά την αποθήκη του παππού μου διλπα από το σπίτι μου το πατρικό που είχε τσιγκινη στέγη ...Ωραίος ήχος τον θυμάμαι ακόμα.

      Διαγραφή
  4. Μόλις διαβασα μια κατανοητή,μεστή και χρηστική πρόγνωση. Καλύτερα δεν γίνεται. Ευχαριστούμε!
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο καιρός της Αττικής για αυτό το 4ημερο συμπεριλαμβάνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα κύριε Ζιακοπουλε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν μου επιτρέπετε..... Η μέρα για την Αττική θα είναι το Σάββατο καθώς το stream θα είναι ευνοϊκό και βορειοδυτικό. Παράλληλα οι τιμές αστάθειας θα είναι ανεβασμένες στην ατμόσφαιρα και καθ'υψος θα υπάρχει υγρασία και απουσία δυνατών ανέμων. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    2. Φραγκίσκο καλημέρα.
      Συμφωνώ σε όλα όσα λες γιά την Αττική γιά το ΒΔυτικο στριμ τούς δείκτες αστάθειας και τις υγρασίες με τούς ασθενείς ανέμους σε όλες τις στάθμες, όμως νομίζω ότι έκανες λάθος στη μέρα.
      Η Κυριακή είναι η ημέρα της Αττικής και γενικά των ανατολικών ηπειρωτικών.
      Έντονη αστάθεια μετά από πολύ καιρό διαφαίνεται Παρασκευή Σάββατο ακόμη και στα νησιά τού Ιονίου.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα Φώτη. Έχεις δίκιο για την ημέρα. Παρέλειψα την Κυριακή. Ευχαριστώ. Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    4. Φώτη πιστευεις πρεβεζα υπάρχει περίπτωση να βρέξει? Διότι βιώνουμε μεγάλη ξηρασία

      Διαγραφή
    5. Το ξέρω, έχει να βρέξει πάρα πολύ καιρό στα παραθαλάσσια ακόμη και της δυτικής χώρας.
      Πιστεύω παρόλα αυτά ότι στην αυριανή διαταραχή θα ενεργοποιηθεί και το Ιόνιο και από αύριο απόγευμα μέχρι Σάββατο δίνω αρκετές πιθανότητες για πέρασμα από μπόρα η καταιγίδα και στο νομό Πρεβέζης και Λευκάδας.
      Μακάρι.

      Διαγραφή
  6. Το παράξενο με την ειδησεογραφία είναι ότι σε δεκαετίες με λίγα κανάλια οι προβλέψεις ήταν ήπιες ή περισσότερο επιστημονικές. Τώρα είναι επιπέδου πολεμικών ανταποκριτών . Το λυπηρό όμως είναι ότι αυτοί που τα γράφουν γνωρίζουν ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά ότι μετράει περισσότερο ένα κλικ από την επιστημονική τους ακεραιότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Ζιακόπουλε στη δεύτερη (μικρή) παράγραφο του βασικού κειμένου, δηλαδή, πριν την αναλυτική πρόγνωση για κάθε μέρα, έχετε γράψει, μάλλον εκ παραδρομής, "η λίγη ή η πολλή ψύχρα αντιμετωπίζεται". Πιθανότατα "η λίγη ή η πολλή ζέστη" θέλατε να γράψετε, εκτός κι αν δροσίσει τόσο πολύ, λόγω των βροχών τα βράδια και τα πρωινά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχω την εντύπωση ότι φέτος τα δυτικά ζούνε το χειρότερο καλοκαίρι όλων των εποχών. Ίσως ξεπερνάει και το 2012.Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη καλημέρα.
      Ίσως γιά τη Θεσπρωτία ή κάποια ΒΔυτικα τμήματα της χώρας να ισχύει.
      Ίσως λέω.
      Γιά την Αιτωλοακαρνία και την περιοχή τού Αγρινίου βάση επίσημου σταθμού δεν ισχύει ούτε στο ελάχιστο αυτό πού λες.
      Έχει αρκετή ζέστη φέτος αλλά όχι κάτι ακραίο.
      Στα ίδια περίπου με πέρσι με την αίσθηση κάπως καλύτερη φέτος ειδικά τώρα τον Αύγουστο.

      Διαγραφή
    2. Το περσινό καλοκαίρι ήταν πιο ζεστό καλά το πάει φέτος.

      Διαγραφή
  9. Καλησπερα δασκαλε και σε ολη την παρεα. Δυσκολη μερα η κυριακη. Ειδικα για την θεσσαλια και την κεντρικη στερεα.
    Και τα βορεια της αττικης ειναι μεσα για ισχυρη καταιγιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο άρχων της ενημέρωσης και της χρηστικής μετεωρολογίας... Βαθιά υπόκλιση Πέτρος Αλμπάνης.. ευχαριστούμε.. εδώ στη Θεσσαλονίκη έχει μέρες που γυροφέρνει σεπτεμβρίου καιρός!.. μέχρι στιγμής με ελάχιστα φαινόμενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή