Αποκομμένα χαμηλά και «ψυχρές λίμνες»


Η εκλαΐκευση της επιστήμης οφείλει να γίνεται με ακρίβεια, να μην αφήνει κενά στις λογικές δομές της επιστημονικής γνώσης και να "μεταφράζει" όσο πιστά γίνεται τους επιστημονικούς όρους σε εύληπτους καθημερινούς όρους. Ο όρος «ψυχρή λίμνη» που χρησιμοποιείται για την εκλαΐκευση συγκεκριμένου τύπου ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας δεν πληροί τα παραπάνω κριτήρια γιατί είναι υπεραπλουστευμένος και παραμορφωτικός. Πίσω από αυτόν κρύβονται τα αποκομμένα από τη γενική κυκλοφορία χαμηλά της ανώτερης ατμόσφαιρας τα οποία: (α) καθορίζονται με συγκεκριμένα κριτήρια, (β) δημιουργούνται και εξελίσσονται με συγκεκριμένες πολύπλοκες διαδικασίες και γ) επηρεάζουν τον καιρό μιας περιοχής σε συνδυασμό με τις συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια του εδάφους και την καθ’ ύψος θερμοδυναμική δομή της ατμόσφαιρας πάνω από την περιοχή αυτή. 


Η ένταση των καιρικών φαινομένων που προκαλούνται από ένα αποκομμένο χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα εξαρτάται από δύο παράγοντες:

1)   Τη δομή του αποκομμένου χαμηλού, δηλαδή από το πόσο μειώνεται η πίεση στο κέντρο του και το πόσο ασταθής είναι, παράγοντας που με τη σειρά του εξαρτάται βασικά από τη μείωση της θερμοκρασίας καθ’ ύψος.

2)  Τις εξωτερικές συνθήκες και ουσιαστικά από την παροχή ενέργειας στα χαμηλότερα επίπεδα που σχετίζεται με τη θερμοκρασία του αέρα, την περιεκτικότητά του σε υδρατμούς και την ένταση των ανέμων που τη μεταφέρουν. Καθοριστική, βέβαια, είναι και η παρουσία παραγόντων που πυροδοτούν την ανωμεταφορά, όπως η σύγκλιση των ανέμων ή η ορογραφική ανύψωση.

Σε γενικές γραμμές, σε ένα αποκομμένο χαμηλό μπορούν να διακριθούν δύο ζώνες (περιοχές) υετού: (α) αυτή που εντοπίζεται κάτω από το κέντρο του λόγω αστάθειας και προέρχεται από τον πυρήνα του ψυχρού αέρα στα ανώτερα επίπεδα και (β) εκείνη που παρατηρείται στην ανατολική ζώνη προώθησης του χαμηλού, η οποία διεθνώς είναι γνωστή ως baroclinic leaf shield και που κανονικά στους επιφανειακούς χάρτες εμφανίζεται ως μέτωπο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ένα αποκομμένο από τη γενική κυκλοφορία χαμηλό της ανώτερης ατμόσφαιρας μπορεί να παραμείνει πάνω από μια σχετικά μεγάλη περιοχή για χρονικό διάστημα πολλών ημερών, αλλά ο υετός που προέρχεται από αυτό, μέρα με τη μέρα, παρουσιάζει σημαντικές διαφορές τόσο στην κατανομή όσο και στην έντασή του.

12 σχόλια:

  1. Το ζητούμενο είναι, δηλαδή, να μην υπάρχει μεγάλη μείωση της θερμοκρασίας καθ' ύψος, δηλαδή, η αστάθεια να είναι περιορισμένη, έτσι ώστε να μην προκύψουν βίαια φαινόμενα. Όχι τόσο για τα μπάνια, άλλωστε, είμαστε παντός καιρού και το τελευταίο διήμερο έχω κάνει και φουλ του χταποδιού (έχω φωτογραφίσει, δηλαδή, τρία χταποδάκια, τα οποία άφησα ξανά στο σκούρο μπλε του βυθού), όσο διότι υπάρχουν άνθρωποι που αναγκαστικά θα ταξιδέψουν, διανύοντας και μεγάλες αποστάσεις με αεροπλάνα και αυτοκίνητα. Παρεμπιπτόντως, καλό ταξίδι και ευχάριστη διαμονή να ευχηθώ σε μία ψυχή.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε Δάσκαλε Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Respect δάσκαλε.
    Πιό αναλυτικός γιά το τι τύπου αλλαγή έρχεται στη χώρα μας δε γίνονταν.
    Λιτά και κατανοητά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς είχαμε δύο θύματα - έναν νεκρό και έναν τραυματία - από κεραυνό, πριν ξεκινήσει καλά, καλά η κακοκαιρία. Ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά στη συνέχεια. Από την ανάρτηση του κ. Ζιακόπουλου, προσωπικά καταλαβαίνω ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσο έντονα θα είναι τα φαινόμενα και ποιες περιοχές κυρίως θα πλήξουν.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α ρε Master !! Αγλάισμα τα λόγια σου ! Ευχαριστούμε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. οφείλω τα συγχχαρητήρια μου κύριε Ζιακόπουλε,κυρίως για την "μερακληδικη" επιστημονική γλώσσα,ειδικά το "λογικές δομές της επιστημονικής γνώσης" αξεπέραστο."θωμάς"

    υ.γ. ελπίζω σε κανένα 20mm στο ανω βοιο..να παρουν τα πανω τους τα μανιτάρια και οι αγριοφράουλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει επίσης να χοντρύνουν τα σταφύλια, τα κάστανα, τα καρύδια και τα κυδώνια, "θωμά".

      Διαγραφή
    2. χιχιχιχι και να βγεί και το "γκαζόν" του Σεπτεμβρίου(το νέο χόρτο)....αυτό που κανει τις κότες παχιές πατριώτη..."θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Πάντως, οι βροχές αυτή την εποχή ίσως είναι λίγο πρώιμες για τη "Δεύτερη Άνοιξη".
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  7. Το ποσό έντονα θα είναι τα φαινόμενα και αν θα είναι και τη διάρκεια θα έχουν δεν μπορεί να προβλεφθεί παρά μόνο μέρα με την μέρα και πάλι με επιφύλαξη αυτό κατάλαβα εγώ , γι'αυτό και ο δάσκαλος δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες για την εβδομάδα που ξεκινάει από αύριο.χρηστος από Όθρυς με ένα ψιλόβροχο μικρής διάρκειας το μεσημέρι κυρίως στα ορεινά

    ΑπάντησηΔιαγραφή