Ο καιρός του επόμενου τετραημέρου (5-8/8)

"Πάρε με απάνου στα βουνά, τι θα με φάει ο κάμπος!"

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη, με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, παραμένει ευνοϊκή για τη διατήρηση τους Β-ΒΑ ρεύματος στην περιοχή μας με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), δεν προβλέπονται βροχές και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 βαθμούς (Δ. Ελλάδα). 


Το Σάββατο (6/8), αρχικά προβλέπεται ηλιοφάνεια, αλλά το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει τοπικά και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Κυριακή (7/8), αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης τοπικών όμβρων και καταιγίδων το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Αναφορικά με τους ανέμους και τη θερμοκρασία, θα συνεχιστούν περίπου οι ίδιες συνθήκες. 

Τη Δευτέρα (8/8), τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την ορεινή Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 37 βαθμούς.

53 σχόλια:

  1. Το απόφθεγμα στη φωτό σαρακατσάνικο είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υποπτεύομαι το νόημα της επικαιροποιήσεως της Κρυσταλλείου ποιητικής ρήσεως. Να είσαι καλά δάσκαλε,όπου κι αν βρίσκεσαι.==========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις


    1. "Αυτάρ Οδυσσεύς ιέμενος και καπνόν αποθρώσκοντα νοήσαι ης γαίης, θανέειν ιμείρεται". Ακόμα ένα ρητό των αρχαίων προγόνων μας με μεγάλο νόημα...

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους και καλό μήνα να έχουμε αν και καθυστερημένα.
    Επιστροφή στην πόλη μετά τις θαλάσσιες βόλτες ενώ η επόμενη απόδραση θα είναι στο βουνό όπου όλο και κάποια φωτογραφία θα στείλω στο δάσκαλο.
    Γιά τον μήνα αυτό λόγω χαλάρωσης από όλα,δεν έκατσα να μελετήσω όσο ήθελα τούς δείκτες παγκόσμιας κυκλοφορίας ούτε τα μεσοπρόθεσμα κλιματικά μοντέλα, αν και προσωπικά έχω πειστεί πως θα πάει το πράμα.
    Εν ολίγοις ζεστός καιρός σε φυσιολογικά πλαίσια με θερμοκρασίες κατά μέσο όρο(μόνο αύριο και μεθαύριο θα πιάσουμε τοπικά 38αρια σε κάποια δυτικά πεδινά) από 33 έως 36β το πολύ μέγιστες στα ηπειρωτικά.
    Περαιτέρω άνοδο σε όλη την ηπειρωτική χώρα μέσα στο 3ο 10ημερο τού μήνα με τοπικά 38αρια αλλά και πάλι θα υπάρξουν σκαμπανευάσματα και εκείνο το διάστημα.
    Τέλος γιά τις βροχές, διαφαίνεται από την Κυριακή και μετά και με διαλείμματα έως και τις 15 με 16 Αυγούστου αστάθεια,η οποία στην δυτική κεντρική και βόρεια χώρα ίσως είναι και αρκετά έντονη.
    Μιλάμε όμως γιά αστάθεια και φαινόμενα τοπικά και σε καμία περίπτωση κάτι φθινοπωρινό.
    Όπως και να έχει όμως θα ενημερώσουμε γιά τις ακριβείς περιοχές.
    Συμπερασματικά λοιπόν, αναμένουμε έναν μήνα με ζέστη φυσιολογική και κάποιες μικρές εξάρσεις προς τα πάνω, ενώ μάλλον ο μήνας θα κλείσει χωρίς κανένα επεισόδιο "καύσωνα".
    Σε αρκετές περιοχές όπως και στο Αιγαίο η ανομβρία θα συνεχισθεί και όσοι έχουν άδειες θα καλοπεράσουν.
    Καλή συνέχεια από το ζεστό(όχι ιδιαίτερα όμως) αλλά και συννεφιασμένο σήμερα Αγρίνιο.
    Υ.Γ. Καλό θα ήταν όσοι θέλουν να διαβάσουν το άρθρο τού Βασίλη Πανάκογλου από την σελίδα τού γιά τις ακριβείς αποκλίσεις θερμοκρασιών πέρσι με φέτος.
    Πολλοί νομίζουν ότι το φετινό καλοκαίρι είναι δροσερό, πράγμα πού δεν υφίσταται σε καμία περίπτωση γιά μεγάλο μέρος της δυτικής κ βόρειας χώρας.
    Ακόμη και τα ανατολικά ηπειρωτικά είναι ελαφρώς υψηλότερα από το μέσο όρο ενώ μόνο το Αιγαίο και οι γύρω περιοχές είναι στα φυσιολογικά ή και λίγο πιό χαμηλά.

    Υ.Γ.2 Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπροστά μας και έναν Σεπτέμβρη ο οποίος αν κυλήσουν όπως θέλουν όλα τα μακροπρόθεσμα μοντέλα αλλά και με βάση την προϊστορία,θα είναι ιδιαίτερα ζεστός και ξηρός κυρίως στη κέντρο νότια χώρα.
    Αν έρθει κάτι από την κεντρική μεσόγειο και την Ιταλία,αυτό θα αφορά ως συνήθως τη δυτική γενικά χώρα αλλά με τις θερμοκρασίες της κεντρικής μεσογείου και τού Ιονίου να βρίσκονται ήδη στούς 30β καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα είναι αρκετά έντονο έως ακραίο(π.χ. Medicane).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι, όμως, η Αττική βιώνει ένα από τα πιο δροσερά καλοκαίρια που θυμάμαι. Ακόμα και σε περιοχές με πυκνή δόμηση, όπως το Π. Φάληρο, έχει δροσιά τα πρωινά και με εξαίρεση την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, όταν και τότε 2-3 μέρες ήταν πραγματικά ζόρικες, λόγω υγρασίας κοντά στο 80%, η ζέστη αγνοείται. Στο Θυμάρι και τη Σαλαμίνα μάλλον πρέπει να έχει και ψύχρα τα βράδια, αν κρίνω από το γεγονός ότι σκεπάζονται ακόμα με σεντόνια.

      Μιας και ο λόγος για Σαλαμίνα, θυμάμαι πέρσι 3 Αυγούστου με τον καύσωνα, που μετά το μεσημέρι βγήκα από τη θάλασσα, η οποία έβραζε και ένιωθα σαν να είμαι σε σάουνα. Αντίθετα χθες 4/8, με το ενισχυμένο μελτέμι, κατά την έξοδο από το νερό, ένιωθες την ανάγκη να τυλιχτείς με την πετσέτα. Καμία σχέση περσινό καλοκαίρι με τα σερί 45άρια και με τους καπνούς να μπαίνουν μέσα στα σπίτια από τις φωτιές, με το φετινό, που στις περισσότερες περιοχές της Αττικής οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους 35-36 βαθμούς. Και αυτές οι τιμές κρατούν για 2-3 ώρες, μετά η θερμοκρασία υποχωρεί σε πολύ ανεκτά επίπεδα.

      Η εμμονή των βοριάδων που στη νότια και ανατολική Ελλάδα συνεχίζονται με μετρημένα στα δάχτυλα διαλείμματα από τον χειμώνα, άλλες φορές μας παγώνει, άλλες δυστυχώς μας καίει, αλλά να που το φετινό καλοκαίρι επιτέλους μας δροσίζει κιόλας.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  4. Δάσκαλε δεν ξέρω ποιο μέρος είναι τραβηγμένη η φωτογραφία αλλά εκεί μόνο υπάρχει πραγματική δροσιά στη φύση και στα έλατα δυστυχώς η θάλασσα έχει γίνει τις μόδας , συνέχεια ζεστής το καλοκαίρι είναι πισω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πέρασα στην απέναντι πλευρά μήπως και βρω λίγη δροσιά, αλλά με κυνηγάει το κακό..... όπου απέναντι πλευρά, Ηνωμένες πολιτείες, όπου κακό, ζέστη, πολύ ζέστη με θερμοκρασίες ρεκόρ από το 1944, και φυσικά υγρασία που κάνει το μείγμα εκρηκτικό. Καλημέρα για εσάς σε λίγο αφού η ώρα εκεί είναι 0100 τα ξημερώματα από τα Hamptons της Νέας Υόρκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά να περνάς Γιάννη εκεί στο αμέρικα.
      Σίγουρα θα δεις κ κάποια καταιγίδα πλην της ζέστης, Αμερική είναι δε μπορεί....

      Διαγραφή
  6. Σχετικά με το σχόλιο του κ. Πανάκογλου ότι φετινό καλοκαίρι κυλάει στα επίπεδα του περσινού, απλά μία επισήμανση. Αν δύο μέσες μηνιαίες είναι σχεδόν ίσες, αλλά η πρώτη είναι αποτέλεσμα πολύ υψηλών και πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και η δεύτερη τιμών κοντά στον μέσο όρο, υπάρχει διαφορά. Στην πρώτη περίπτωση τα σπίτια θα πυρώσουν και μετά ακόμα και με την υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών, η ζέστη που θα αισθάνεται ο μέσος άνθρωπος θα είναι πολύ έντονη.

    Αυτό συνέβη για παράδειγμα πέρσι, που με τα 45άρια επί μία βδομάδα τον Ιούνιο και 10-12 μέρες από τα τέλη Ιουλίου ως τις αρχές Αυγούστου, τα σπίτια στην Αττική ήταν σαν φούρνοι, ακόμα και όταν υποχώρησαν οι θερμοκρασίες μετά τους καύσωνες. Αντίθετα, φέτος, που η μέση τιμή της θερμοκρασίας μπορεί να ήταν στα ίδια περίπου επίπεδα, αλλά οι μέγιστες δεν ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς, η κατάσταση είναι απόλυτα ανεκτή, διότι τα σπίτια δεν θερμάνθηκαν ιδιαίτερα. Και πλέον, τα πρωινά έχουμε και δροσιά, ανοίγοντας τα παράθυρα για να μπει το βοριαδάκι. Από επιστημονικής - μετεωρολογικής άποψης δεν ξέρω, αλλά σαν αίσθηση το φετινό καλοκαίρι, τουλάχιστον στην Αττική είναι ως και δροσερό, ενώ πέρσι ήταν καυτό. Να, γιατί οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, λοιπόν.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη συμφωνούμε εν μέρει....
      Το φετινό καλοκαίρι γιά μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας χώρας είναι από ελάχιστα έως λίγο περισσότερο δροσερό από πέρσι.
      Στη βόρεια αλλά κυρίως στη δυτική Ελλάδα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα και ελαφρώς θερμότερο καθώς ο φετινός Ιούνης παρόλη την έντονη αστάθεια ήταν πολύ ζεστός γιά τα δυτικά σε αντίθεση με πέρσι.
      Αυτό γίνεται πολύ απλά διότι στον κλιματικό μέσο όρο δεν παίζει μόνο ρόλο αν γιά 10 συνεχόμενες ημέρες είχαμε θερμοκρασίες άνω των 40 η ακόμη και 43 44 βαθμών.
      Συγκεντρωτικά βγαίνει από τούς δύο μήνες τού καλοκαιριού(δλδ 61 ημέρες) ο μέσος όρος ελαχίστων και μεγίστων τιμών.
      Τα στοιχεία λοιπόν όσο και να θέλουμε να πούμε το αντίθετο είναι αδιάσειστα σε αυτό πού έγραψα στο παραπάνω σχόλιό μού ή σε όσα ανέφερε ο Βασίλης.
      Πρόσεξε, παίρνουνε ως μέτρο το περσινό γενικά καυτό καλοκαίρι.
      Εάν πάμε στους μέσους όρους από το 1957 και μετά όπου υπάρχουν επίσημα δεδομένα και όχι από το 2010 και μετά πού ανεβάζει το meteo, θα δούμε ότι συνολικά μέχρι στιγμής το καλοκαίρι είναι από λίγο έως αρκετά θερμότερο σε όλο το Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα(ακόμη και η Αττική), με το Αιγαίο και τα πέριξ να είναι απλά στα φυσιολογικά.
      Μιλάμε πάντα με αποδείξεις και τεκμηριωμένα.
      Τώρα στο τι αισθάνεται ο κάθε άνθρωπος είτε συνήθειας της ζέστης, είτε χαμηλών υγρασιών είτε μελτεμιού πού έχετε και στην Αττική είναι υποκειμενικό.
      Το σημαντικό είναι ότι από εδώ και πέρα αν και θα συνεχίσει η ζέστη αυτή θα είναι φυσιολογική ακόμη και στα δυτικά, ενώ θα επιστρέψει και η αστάθεια στα δυτικά κεντρικά και βόρεια.
      Δλδ γιά τούς εχθρούς της ζέστης και τού καλοκαιριού(ΔΕΝ είμαι ένας από αυτούς) τα πράγματα κυλούν σχετικά καλά.

      Διαγραφή
  7. Πιστεύετε ότι καύσωνα σαν τον περσινό θα έχουμε ξανά τα επόμενα 2-3 χρόνια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη σού πω και τού χρόνου.
      Δε βλέπεις τι γίνεται φέτος στη κεντρική κ δυτική νδυτικη Ευρώπη?
      Ειδικά Ισπανία πού είναι στο ίδιο περίπου γεωγραφικό πλάτος με εμάς τούς έχει ξεσκίσει!
      Απλά φέτος ήμασταν τυχεροί...

      Διαγραφή
    2. Εκεί είχαν και ξηρασία ομως

      Διαγραφή
  8. Πέραν των αριθμών,η ίδια αίσθηση που περιγράφει αναλυτικά ο Βαγγέλης Σπ. ισχύει και για την Δυτική Κορινθία.========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το αυτό και για την Ξάνθη. Ζέστη αρκετή κατά τη διάρκεια της ημέρας 33-35 αλλά δροσιά το βράδυ και νωρίς το πρωί 18-20. Πάει να πει υποφερτή κατάσταση με ένα ωραίο βοριαδακι που δροσίζει αρκετά την περιοχή μας.Απο τον κάμπο έως και παραθαλάσσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα συμφωνήσω και εγώ με φίλο Βαγγέλη εμείς εδώ στη Νοτιοδυτική Μαγνησία δεν καταλάβαμε ζεστή σε αντίθεση με πέρυσι που η θερμοκρασία για μέρες ήταν πάνω από 40 βαθμούς και φέτος μέσος όρος 36 βαθμούς το πολύ εγώ θα το χαρακτήριζα ένα δροσερό καλοκαίρι τουλάχιστον εδώ στην περιοχή μου αυτή είναι η πραγματικότητα Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα σε όλους.Μία ακόμα μέρα θαυμάσια για μπάνιο στα πάντα δροσερά νερά του Κορινθιακού.Της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος σήμερα.Χρόνια πολλά στον Σωτήρη και στην Σωτηρία.
    Και οι αρχαίοι είχαν τον Δία Σωτήρα.Κάποτε (τότε) ήταν ένα αγαπημένο ζευγάρι.Ο ένας λεγόταν Σώσος (ας πούμε Σωτήρης) και η άλλη Σωσώ (ας πούμε Σωτηρία).Κάποια στιγμή ο Σώσος διέτρεξε ένα μεγάλο κίνδυνο,αλλά τελικά σώθηκε.Αμέσως από κοινού έκαναν μια ευχαριστήρια αφιέρωση προς τον Σωτήρα ,με το ακόλουθο επίγραμμα "Σώσος και Σωσώ,Σώτερ,τόδε σοι ανέθηκαν .Σώσος μεν σωθείς,Σωσώ δε επεί Σώσος εσώθη ". Δηλαδή "ο Σώσος και η Σωσώ,Σωτήρα μας,αυτό εδώ (το πολύτιμο αντικείμενο) σου αφιέρωσαν.Ο Σώσος μεν γιατί σώθηκε (ο ίδιος) ,η Σωσώ δε γιατί σώθηκε ο Σώσος (της)" !.==========Π.Α.

    Υ.γ. Και ο Δίας έκανε μεταμορφώσεις ,αλλά για.........άλλους λόγους........!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για την αυριανη ασταθεια, τι βλεπετε για Βολο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θα συμφωνήσω με τον Βαγγέλη Σπανο και τους υπόλοιπους φίλους που έγραψαν ότι το φετινό καλοκαίρι είναι πιο δροσερό από όσο το περσινό.
    Κατάγομαι από Ορχομενό Βοιωτίας (κάμπος της Κωπαιδος)και λόγω δουλειάς, είμαι πωλητής σε εταιρεία διανομής καφέ, γυρίζω Βοιωτία-Αττικη απ'ακρη σε άκρη.
    Έχω να πω ότι όχι μόνο σε ορεινές και ημιορεινες περιοχές των δύο νομών δεν έχει κάνει ζέστες παρά ελάχιστες ημέρες, αλλά ακόμη και σε πεδινές περιοχές λόγω του ενισχυμένου βορια η ζέστη είναι ανεκτή και επειδή τα πρωινά και τα βράδια η θερμοκρασία πέφτει και κάτω από τους 20 βαθμούς τα σπίτια μένουν σε δροσερά επίπεδα.
    Πέρσι όπου και να πήγαινα τα πάντα έκαιγαν και η κατάσταση ήταν πολύ ανυπόφορη.
    Εύχομαι καλό 15αυγουστο σε όλους.
    Μελέτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μετά από μια πολύ ζεστή ημέρα, γύρω στις 9 το βράδυ, έχει αρχίσει και συνεχιζεται μια σχετικά ραγδαία βροχή, στα παραθαλάσσια του Ν. Ροδόπης. Καλοδεχούμενη αν και απρόβλεπτη. Ήταν ένα πυκνό συννεφο που παρακολουθούσα από ώρα, τελικά έδωσε την πρώτη βροχή του Αυγούστου, έστω και τοπική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νωρίς ακόμη για να συγκρίνουμε το φετινό καλοκαίρι με το περσινό. Μέχρι στιγμής, μου δίνει μια παρόμοια αίσθηση, όχι "δροσερή" παντως. Ας δούμε και τον Αύγουστο. (Ο ίδιος σχολιαστής).

      Διαγραφή
  15. Δυστυχώς παιδιά αρκετοί εδώ μέσα δεν καταλάβατε τι λέμε.
    Σώνει και καλά μού συγκρίνετε το περσινό καλοκαίρι πού ήταν ιδιαίτερα ζεστό με το φετινό.
    Τα είπαμε αναλυτικά ποιές περιοχές έχουν παρόμοια ζέστη με πέρσι και ποιές είναι δροσερότερες.
    Ότι το φετινό καλοκαίρι όμως είναι ανεξάρτητα από τα προηγούμενα "δροσερό", αυτό είναι τελείως υποκειμενικό και στο τι αισθάνεται ο καθένας.
    Τα επίσημα στοιχεία από μεγάλα κέντρα πρόγνωσης καιρού και κλιματικών μοντέλων όπως σας έγραψα και χθες άλλα δείχνουν.
    Καλό είναι να μην αμφισβητούμε επίσημα στοιχεία της επιστήμης της μετεωρολογίας.
    Εγώ θα έλεγα ότι φέτος ζούμε απλά ένα συνηθισμένο ελληνικό καλοκαιράκι με τα όλα τού και τα μελτέμια τού.
    Δροσερό όχι.
    Επίσης εσφαλμένα νομίζουν κάποιοι ότι φέτος έχει ρίξει βροχές.
    Αν εξαιρέσουμε κάποιες περιοχές της βόρειας χώρας πού είναι στα φυσιολογικά επίπεδα υετού, όλη η υπόλοιπη χώρα είναι σε χαμηλά επίπεδα.
    Δυστυχώς τα επίσημα στοιχεία υετού των σταθμών πού κοίταξα είναι γιά κλάματα.
    Το γεγονός ότι όλο το καλοκαίρι έριξε από μία φορά 40mm σε κάποια πεδινά η παράκτια τμήματα δε μού λέει κάτι.
    Αυτό έλειψε.
    Με συγχωρείτε αλλά είμαι απαιτητικός με αυτά πού πρέπει να δίνει ο καιρός και όχι να συμβιβάζομαι με ψίχουλα...
    Χρόνια πολλά στούς Σωτήρηδες και στις Σωτηρίες και καλό 15 Αύγουστο να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απαιτείς βροχές στην Ελλάδα το καλοκαίρι όμως φίλε μου που είναι σπάνιες ουτως η αλλως στα παράκτια.

      Διαγραφή
  16. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναρτώνται στον παρόν ιστότοπο link για κλιματικά στοιχεία. Η διαίσθησή του καθενός έχει μεγαλύτερη σημασία από την αντικειμενική αλήθεια.

    Καλή Παναγιά σε όλους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, γιατί ψέγετε τον ιστότοπο;
      Ο ιστότοπος ανήκει στον ιδιοκτήτη και οικοδεσπότη του που με περισσή υπομονή και επιμονή προσπαθεί να εξηγεί επιστημονικά και μόνο τα της επιστήμης της μετεωρολογίας και του κλίματος.
      Η στατιστική με τα εργαλεία και τις τιμές της περιγράφει την πραγματικότητα σε όλες τις επιστήμες.
      Το τι νοιώθει ο καθένας ως συνθήκες ευεξίας ή όχι, δεν αποτελεί παράμετρο προς αξιοποίηση.
      Στην ιστιοπλοΐα όταν έχει «λαδιά» και περιμένεις να φυσήξει έχεις δυο επιλογές: να κοιτάξεις τα όργανα και το ανεμοδούρι σου ή να σαλιώσεις το δάκτυλο και να ψάξεις τον άνεμο.

      Διαγραφή
    2. Κανένας δεν αμφισβήτησε τα επιστημονικά στοιχεία, ούτε την πολύ καλή δουλειά που κάνεις στο blog σου. Το μόνο που επισήμανα είναι ότι παίζει σημαντικό ρόλο πώς θα διαμορφωθούν δύο μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες, κι ας είναι και ίσες. Για παράδειγμα αν έχεις σταθερά θερμοκρασίες 33-35 βαθμών (όπως φέτος), η ζέστη είναι ανεκτή. Και είναι προτιμότερο από το να επικρατήσει καύσωνας με 45άρια για μέρες (όπως π.χ. πέρσι), κι ας πέσουν μετά οι θερμοκρασίες στους 27-28 βαθμούς.

      Αν και οι μέσες τιμές έχουν πολύ μικρές διαφορές, στη δεύτερη περίπτωση η επιβάρυνση για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι σαφώς μεγαλύτερη. Αυτό ήθελα να αναδείξω, άλλωστε, και η επιστήμη έχει στόχο να επισημαίνει τους κινδύνους που υπάρχουν για τον άνθρωπο. Και το περσινό κοκτέιλ με τα σερί 45άρια και τους καπνούς από τις πυρκαγιές να μπαίνουν μέσα στα σπίτια ήταν πολύ επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, κάτι που δεν συνέβη φέτος.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  17. Καταιγίδες είχαμε σήμερα το απόγευμα εδώ στο Παγγαίο που έφεραν 5mm με 10mm νερού και δροσιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ετσι είναι ο καιρός δεν μπορεί επειδή είχαμε πέρυσι παρατεταμένο καύσωνα να έχουμε και φέτος ίσα ίσα που είναι δροσερό το καλοκαίρι με τα συνεχόμενα μελτεμια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ευτυχώς φέτος δεν τραβήξαμε τα περσινά στην Ελλάδα. Όπως είπε και ο Φώτης, τυχεροί ήμασταν. Τουλάχιστον φέτος το καλοκαίρι είχαμε και τις μπόρες και τις καταιγίδες σε αρκετά ηπειρωτικά τμήματα οι οποίες ήταν και ισχυρές. Πιστεύω και ο Αύγουστος θα έχει τις μπόρες του και τις καταιγίδες ανά διαστήματα. Επίσης, πιστεύω και σε φθινόπωρο από τα παλιά για φέτος. Αυτά που τράβηξε φέτος η υπόλοιπη Ευρώπη με τους παρατεταμένους καύσωνες, πρέπει να μας προβληματίσει και να θορυβηθεί η ανθρωπότητα πολύ σοβαρά, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πως θα έχουν τα καιρικά φαινόμενα άραγε, σε 20 χρόνια από τώρα. Συγνώμη που θα το πω έτσι αλλά, με αυτή την φάση, στο τέλος θα πάθουμε αφασία με τα καιρικά φαινόμενα. Καλησπέρα και καλό ξημέρωμα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Καλή Κυριακή. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα σας. Ας επικεντρωθούμε στη διαφαινόμενη αλλαγή του ερχόμενου ΠΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ...., η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντική ως και επικίνδυνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα και καλή Κυριακή.Βεβαίως και υπάρχουν πολλοί λόγοι να αναρτώνται στον παρόντα φιλόξενο και σοβαρό ιστότοπο link με αξιόπιστα κλιματικά στοιχεία.Η χρησιμότητα και η κρισιμότητά τους είναι προφανείς.Όλοι ( εγώ τουλάχιστον) παρακολουθούμε με αμείωτο ενδιαφέρον τις αναρτήσεις σου αγαπητέ έμπειρε Βασίλη ,αλλά και του επιμελούς φίλου Φώτη.Άλλο πράγμα τώρα η αίσθηση(όχι διαίσθηση) για τον καιρό του καλοκαιριού,στον οποίο αναφέρθηκαν ,βιωματικά ομιλούντες, αρκετοί φίλοι.Άλλης τάξεως ζήτημα αυτό.Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.=====Πέτρος Α΄.

    Υ.γ.Πόσο,μα πόσο,δίκιο έχεις φίλε Φώτη αναφερόμενος στα του υετού!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φωτιά από χθες το μεσημέρι στο βουνό Λεύκα του Αμάραντου της Κόνιτσας. Χθες το απόγευμα φαινόταν ο καπνός από την Κόνιτσα, την οποία ο απογευματινός όμβρος δρόσισε αρκετά. Δυστυχώς, παρά τα «μαγικά» μας, στη Λεύκα δεν έπεσε σταγόνα. Πάντως, σήμερα, ξυπνήσαμε από το θόρυβο του Erickson, το οποίο από όσο μπορούμε να δούμε από εδώ έκανε καλή δουλειά!
    Καλημέρα από το γενέθλιο τόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να σβήσει γρήγορα η φωτιά..
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  24. Στη Καλαμάτα κατά μέσον όρο όλο το καλοκαίρι έχουμε 15mm βροχής. Την 13η του Ιουλίου φέτος έριξε 64,4mm σε μια μόνο ώρα, με χαλάζι, υδροστρόβιλους, κλπ. Δηλαδή πρέπει να πετάμε από χαρά που μέχρι τώρα είμαστε μόνο 2 βαθμούς πάνω από τον μέση θερμοκρασία του καλοκαιριού και που έριξε μια τροπική καταιγίδα για μια ώρα. Φίλοι, δείτε την πραγματικότητα, και αυτή είναι ότι ζούμε τον ορισμό της κλιματικής αλλαγής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ο ορισμός της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μια καλοκαιρινή καταιγίδα.Γιαυτο υπάρχουν οι αρνητές επειδη τα έχουμε μπλέξει.Τα κανάλια κυρίως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοκαιρινή καταιγίδα ονομάζεις τα 64 χιλιοστά βροχής σε μια ώρα στα μέσα Ιουλίου στη Καλαμάτα?

      Διαγραφή
  26. Διαβάζω τώρα στην "Καθημερινή" ".....η χώρα στερείται από το 2004 ενός καλού μηχανισμού μετεωρολογικών προβλέψεων. Οι ειδικοί λένε ότι η ΕΜΥ,που είναι μια πολύ σοβαρή υπηρεσία,δεν έχει το ραντάρ ακριβείας που θα ήθελε,για να μπορεί να κάνει προβλέψεις με μεγαλύτερη ακρίβεια.Και αυτό κάνει διαφορά σε μια φωτιά ".Και εγώ διερωτώμαι " μα είναι δυνατόν ? ".========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΕΜΥ δεν διαθέτει δίκτυο ραντάρ καιρού που είναι εκ των ων ουκ άνευ για προγνώσεις πραγματικού χρόνου (nowasting).

      Διαγραφή
  27. Καλησπέρα Δάσκαλε! Σε συνθήκες καύσωνα όταν ξεκινάει καταβάτης άνεμος από ένα ψηλό βουνό και καταλήγει με αυξημένη θερμοκρασία στην πεδιάδα, αν το βουνό έχει πολύπλοκο ανάγλυφο μπορεί να συντελέσει σε περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας της κατερχόμενης αέριας μάζας το γεγονός αυτό; Δηλαδή μπορεί η κατερχόμενη αέρια μάζα καθώς διασχίζει το πολύπλοκο ανάγλυφο, λόγω τριβής, να έχει πιο υψηλή θερμοκρασία κατά την είσοδο στην κοιλάδα, απ' ότι αν αν το βουνό ήταν πιο ομαλό;
    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικά η κατερχόμενη αέρια μάζα θερμαίνεται αδιαβατικά. Υπάρχει και η μη αδιαβατική θέρμανση (επίδραση της επιφάνειας του βουνού στην αέρια μάζα) η οποία εξαρτάται από τη φύση της επιφάνειας (δασώδης, πετρώδης, εκτεθειμένη ή όχι στον ήλιο, ώρα του εικοσιτεραώρου, ταχύτητα του κατερχόμενου αέρα κ.λπ.). Ένα κλασικό παράδειγμα της επίδρασης του υποκειμένου εδάφους είναι αυτό της πνοής ΝΔ ανέμου (λίβα) νωρίς την άνοιξη που το βουνό είναι χιονισμένο. Στις περιπτώσεις αυτές ο λίβας στην υπήνεμη πλευρά είναι λιγότερο καταστροφικός για τις καλλιέργειες.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ Δάσκαλε!

      Διαγραφή
  28. oμβροι τώρα 07-8-2022 17,30 στο ανω βοιο με το καλό και στην γειτονιά μας την Κόνιτσα κυριε Ζιακόπουλε "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ναι αγαπητέ Αντώνη σε όλα τα βουνά όταν ο άνεμος κατεβαινει λόγω τις τριβής θερμαίνετε πάρα πολύ Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται και στο Παναχαϊκό όρος όπου όταν φυσούν ανατολικοί άνεμοι οι πλευρές προς το Αίγιο έχουν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις πλευρές που καταλήγουν στην Πάτρα Το μελετώ χρόνια αυτό το φαινόμενο και θα σου πω με πως λίγα χρόνια θα πριν με θερμοκρασία 14 βαθμών στο.Αιγιο στην κορυφή είχαμε με υγρή αδιαβατική θερμοβαθμιδα-1 βαθμό ενώ από την μεριά της Πάτρας και του Ρίου στο ίδιο υψόμετρο με το Αίγιο αντί για14 βαθμούς είχαμε με την ξηρή θερμοβαθμιδα άκουσον άκουσον 22 βαθμούς με φουλ ξηροθερμικες συνθήκες και ανέμους καταβατες τυπουFEN Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει σε πάρα πολλές περιοχές και δεν είναι καθόλου σπάνιο ενώ όταν συμβαίνει το καλοκαίρι να είναι κατάρα όπου να άνεμοι αυτού του τύπου θεριευουν τις πυρκαγιές!!Φίλε μου ελπίζω να σε βοήθησα και σε χαιρετώ από το πανέμορφο Παναχαϊκό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Έντονη αστάθεια μετά από αρκετό καιρό σήμερα στην Αιτωλοακαρνία και την περιοχή μού.
    Αν και τα φαινόμενα δεν διήρκησαν πολύ, σε τοπικό επίπεδο ήταν αξιόλογα, ενώ έβρεξε ακόμη και σε δυτικές παραθαλάσσιες περιοχές τού νομού.
    Τέλος,να πω ότι συμφωνώ με τον φίλο Χρήστο εκ Θεσσαλονίκης γιά τα δρώμενα τού καιρού από την ερχόμενη Παρασκευή μέχρι και ανήμερα της Παναγίας, καθώς όλα δείχνουν ότι ο καιρός σε όλη την ιταλική χερσόνησο, τα δυτικά και νότια Βαλκάνια και εννοείται την χώρα μας θα γίνει επικίνδυνα άστατος.
    Θα το βλέπουμε μέρα την ημέρα όμως.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλησπέρα από την κεντρική Κορινθια.
    Δεν μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας γιατί μου βγάζει συνέχεια σφάλμα.Δημητρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πριν λίγο, Basrah (Βασόρα) στο νότιο Ιράκ , θερμοκρασία 51 βαθμοί , από το wetteronline. Κι εδώ με 34, με συνεχη αέρα 5-6 μποφόρ , με ένα καυτό ήλιο, δικαιούμαι να διαμαρτύρομαι ότι ζεσταίνομαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή