Μετά τη ζέστη η αστάθεια!

Βαρομετρικό χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται ΒΑ. Στη χώρα μας, κορυφώνεται η μεταφορά θερμών αερίων μαζών αφρικανικής προελεύσεως, με συνέπεια η αυριανή ημέρα (Παρασκευή) να είναι η πιο ζεστή της εβδομάδας με μέγιστες θερμοκρασίες ως τους 41 βαθμούς. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι μόνο στη ΝΑ νησιωτική Ελλάδα θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και οι πιθανότητες εκδήλωσης απογευματινών καταιγίδων είναι λίγες και περιορίζονται στη Δ. Μακεδονία και τα ορεινά της Ηπείρου. 


Το Σάββατο (20/8), στη Μακεδονία και πιθανώς στα ορεινά των λοιπών ηπειρωτικών περιοχών αναμένονται τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. 

Την Κυριακή (21/8), στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στις βόρειες περιοχές της αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Επισημαίνεται ότι κατά τόπους στη Μακεδονία οι καταιγίδες είναι πιθανό να συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια), χαλαζοπτώσεις ή και βροχές μεγάλης έντασης. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ με βασική ένταση 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας εβδομάδας, ο καιρός στη χώρα μας θα είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά τα απογεύματα. Οι άνεμοι δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. 

29 σχόλια:

  1. Θα λιμνιασει η λίμνη πανω μας
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα στο μπλογκ.
    Η Ιταλία όπως σας λέω κ ξανά λέω έχει μπει στο χορό των ακραίων καταιγίδων.
    Ήδη σήμερα δέχεται νέο κύμα με έντονες έως επικίνδυνες καταιγίδες.
    Αυτός είναι και ο λόγος πού στα δικά μας μέρη θα κορυφωθούν οι πιό θερμές κ σχετικά υγρές αέριες μάζες.
    Ήδη σήμερα εδώ στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνία πήραμε φωτιά.
    Αύριο και μεθαύριο εκτιμώ ότι θα είναι οι πιό δύσκολες μέρες όχι μόνο από πλευράς θερμοκρασιών αλλά και από δυσφορίας ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.
    Μεγάλη προσοχή την Κυριακή στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα καθώς τα φαινόμενα το απόγευμα λόγω μεγάλων ποσών αστάθειας και ζέστης θα είναι τοπικά πάρα πολύ ισχυρά!
    Από βδομάδα ή έλευση "ψυχρής λίμνης" στην ανώτερη ατμόσφαιρα στη ΝΑνατολική μεσόγειο και την χώρα μας θα προκαλέσει μεγάλα ποσά αστάθειας με αποτέλεσμα τον καθημερινό γύρο τοπικών βροχών και καταιγίδων κυρίως τις απογευματινές ώρες και όχι μόνο.
    Πλην της δυτικής και βόρειας χώρας (είναι βέβαιο πιά ότι θα επηρεαστούν) στο παιχνίδι της έντονης αστάθειας μπαίνει σχεδόν ολόκληρη η Πελοπόννησος καθώς και μεγάλο μέρος της ανατολικής Στερεάς όπου τελευταία δεν επηρεάστηκαν.
    Η θερμοκρασία μέχρι και τα μέσα της νέας εβδομάδας θα πέσει σε χαμηλά επίπεδα γιά την εποχή.

    Τελικά ο φετινός Αύγουστος μάλλον θα βγει αρκετά πάνω από τα υετικά κλιματικά, σε μεγάλο μέρος της χώρας.
    Τούς χαιρετισμούς μού σε όλους από το την περιοχή τού Αγρινίου πιά.
    Διακοπές αν εξαιρέσουμε δύο τρεις μέρες ακόμη τέλος γιά φέτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από Αύγουστο χειμώνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως τα λέει ο δάσκαλος και φίλος Φώτης θα πρέπει να κυλήσουν τα πράγματα ,αφόρητη η ζέστη από προχθές εδώ στην περιοχή μου , ολόκληρο το καλοκαίρι δεν ανάψαμε κλιματιστικό και το ανάβουμε τώρα ,θέλει μεγαλη προσοχή από Κυριακή ιδιαίτερα στον Αλμυρό με την εμποροπανήγυρη που ξεκινά μετά τα ενιαμερα τις Παναγίας ώπου υπάρχουν παντού παραπήγματα με λαμαρίνες και ξύλα μια από τις μεγαλύτερες της Θεσσαλίας . Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βιώνουμε εδώ στην κεντρική Κορινθια μεγάλη ανομβρία-ξηρασια, εδώ και πάρα πολύ καιρό.
    Φυσικά δεν είμαστε μόνοι.Ειδικα τα ανατολικά και νότια της χώρας πιστεύω ότι βιώνουν το ίδιο πρόβλημα.Μακαρι να έρθουν οι βροχές,όχι όμως ότι δεν έχει ρίξει μέχρι τώρα,να το ρίξει σε δυο μέρες.Δυστυχως όμως ζούμε την νέα κανονικότητα του κλίματος, με τις καιρικές ακρότητες σε διάφορα μέρη του κόσμου.
    Ευχαριστούμε κύριε Ζιακοπουλε για την έγκαιρη, αξιόπιστη και ΉΡΕΜΗ ενημέρωση.
    Συγχαρητήρια και στον Φώτη, που αν και ασχολείται ερασιτεχνικά με την πρόβλεψη του καιρού, έχει πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.
    Επίσης και ο Χριστόδουλος έχει πει εδώ και πολύ καιρό, για τις αστάθειες του Αυγούστου.Του αξίζει ένα μπράβο.
    Καληνύχτα σε όλη την παρέα αυτού του όμορφου και ενημερωτικού μπλογκ.Δημητρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα από την παντελώς άνομβρη Κρήτη. Μπορεί στη δυτική και βόρεια Ελλάδα να έρχονται μπουρίνια και καταιγίδες ή να έχουν ήδη σημειωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά εδώ στην Κρήτη η κατάσταση από άποψη υετού είναι κυριολεκτικά απελπιστική και ανυπόφορη. Από τις αρχές Μαΐου ίσως και από νωρίτερα, οι βροχές κόβονται εντελώς ("μαχαίρι" κατά το κοινώς λεγόμενον). Εδώ στα Χανιά δεν έχει βρέξει ούτε καν ένα χιλιοστό τις τελευταίες - κρατηθείτε! - 82 ημέρες!! Και όσο κι αν αυτό δεν είναι ασυνήθιστο για την περιοχή, καθώς έχουν υπάρξει χρονιές με 120 ή 140 ή και 150 συνεχόμενες μέρες χωρίς καθόλου βροχή, είναι ένα φαινόμενο που πολύ δύσκολα αντέχεται. Μιλάμε για έναν ανελέητο βομβαρδισμό από τον ήλιο χωρίς ίχνος συννεφιάς για τέσσερις, πέντε ή και έξι (κάποιες χρονιές) μήνες, που εξαντλεί, για να μην πω εξοντώνει, όλες τις δυνάμεις κάθε ζωντανού οργανισμού και φέρνει ένταση, κούραση και κακή διάθεση. Εδώ στην Κρήτη όπως και σε όλο το νότιο Αιγαίο ξεχνάμε το καλοκαίρι τι θα πει δροσούλα και ανακούφιση από τη μυρωδιά και την ψύχρα της βροχής. Οι φίλοι από τη βόρεια Ελλάδα που πολλές φορές διαμαρτύρονται για τη ζέστη ή την ανομβρία, δεν ξέρω αν θα άντεχαν να ζήσουν μόνιμα σε ένα μέρος της χώρας μας με σχεδόν αφρικανικές συνθήκες για περίπου μισό χρόνο. Θα δυσκολεύονται ίσως και απλά να το φανταστούν, αφού έχουν συχνά-πυκνά μέσα στο καλοκαίρι δροσερά διαλείμματα με βροχή ή μπουρίνια, που τους δίνουν τις αναγκαίες ανάσες δροσιάς. Και παρότι τον χειμώνα η Κρήτη έχει πολλές βροχές ή και πολλά χιόνια στα ορεινά σε κάποιες καλές σεζόν, και πάλι αυτή η καλοκαιρινή απόλυτη ανομβρία είναι αφόρητη. Λειψυδρία φυσικά δεν έχουμε λόγω των χιονιών που έπεσαν το χειμώνα στα βουνά και γέμισαν τους υδροφορείς, αλλά εκεί όπου δεν υπάρχει πότισμα, έχουν στεγνώσει τα πάντα και επικρατεί φοβερή ξηρασία στο έδαφος, το οποίο μοιάζει περισσότερο με τσιμέντο πλέον, γεμάτο με ανοίγματα και σκασίματα από το στέγνωμα. Παρακαλάμε να ρίξει έστω μια δεκάλεπτη βροχούλα. Αλλά ούτε και αυτό βλέπω να γίνεται σύντομα....

    Παναγιώτης - Χανιά Κρήτης (Φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Κρήτη μάλλον "πληρώνει" το γεγονός ότι πριν λίγα χρόνια είχε κάνει πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχοπτώσεων με 500 και βάλε χιλιοστά σε μία περιοχή κοντά στα Χανιά, απ' ό,τι θυμάμαι. Είχε ξεπεράσει και τη Σκανδιναβία εκείνον το χειμώνα. Αυτή δυστυχώς είναι η κλιματική αλλαγή. Και αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι η εμμονή. Ή θα βρέχει συνέχεια ή καθόλου. Οι βροχές πέφτουν μαζεμένες και σε συγκεκριμένα μέρη για ένα διάστημα και αλλού μπορεί να έχει ξηρασία για μήνες.

      Δεν νομίζω, όμως, ότι στην Κρήτη ήταν ανυπόφορο το φετινό καλοκαίρι με τόσα μελτέμια. Απ' ό,τι βλέπω στο meteo.gr, δεν πρέπει να έχει υπάρξει περιοχή της Κρήτης στο καθημερινό top-8 των υψηλότερων θερμοκρασιών, ενώ έχουν συμπεριληφθεί σε αυτό πολλές φορές πόλεις από τη βόρεια Ελλάδα. Αφόρητη πρέπει να είναι η ζέστη σε περιοχές, όπως η Λάρισα, το Αγρίνιο, η Λαμία, η Σπάρτη και γενικά όσες είναι στην ενδοχώρα, μακριά από τη θάλασσα.

      Μια χαρά είναι η Κρήτη από άποψη ζέστης σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα και επίσης οι καλοκαιρινές βροχές δεν δροσίζουν. Γιατί συνήθως είναι σύντομες και μετά επανέρχεται ο ήλιος με πολλή υγρασία, γεγονός που κάνει την κατάσταση αποπνικτική. Μόνο τα μελτέμια δροσίζουν το καλοκαίρι, αλλά έχουν κι αυτά την κακή τους πλευρά, διότι ευνοούν την εξάπλωση πυρκαγιών. Γενικά, δεν υπάρχει το απόλυτο καλό, ούτε το απόλυτο κακό στον καιρό. Και τελικά όλα τα πρόσωπα που μας δείχνει είναι χρήσιμα, ακόμα και η ζέστη, που βοηθάει να αναπτυχθούν για παράδειγμα όλα τα ζώα της στεριάς και της θάλασσας που γεννιούνται την άνοιξη. Αν δεν ακολουθούσε καλοκαίρι, τα νεογνά, οι νεοσσοί, δεν θα είχαν καμία τύχη να επιβιώσουν στο πρώτο δύσκολο στάδιο της ζωής.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Η αλήθεια είναι ότι θερμοκρασιακά η Κρήτη έχει πάει πολύ καλά φέτος το καλοκαίρι λόγω των πολύ επίμονων μελτεμιών, αλλά δεν αναφέρθηκα στη ζέστη. Μίλησα αποκλειστικά για τις βροχές και για την απόλυτη εξαφάνισή τους από τις αρχές Μαΐου και μετά. Προσωπικά θεωρώ ότι μία βροχή κάθε 10 ή 15 ημέρες ρίχνει την ένταση, δίνει ανάσες και αλλάζει εντελώς την ψυχολογία. Ακόμη κι αν φέρνει υγρασία μαζί της, η αίσθηση δροσιάς που αναδίδει ένα βρεγμένο περιβάλλον είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που αφήνει ένα παντελώς ξερό και άνυδρο, ειδικά τις νύχτες. Δεν θεωρώ πάντως ότι ότι αυτό το φαινόμενο εντάσσεται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ούτε ότι οφείλεται ή σχετίζεται με τις ακραίες βροχοπτώσεις που είχε πρόσφατα η Κρήτη (το 2019 για την ακρίβεια, οπότε και έγινε πανευρωπαϊκό ρεκόρ). Πάντα έτσι άνομβρα ήταν τα καλοκαίρια στη μεγαλόνησο, για 4, 5 ή και 6 μήνες συναπτούς, γι' αυτό και έγραψα ότι δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Απλά ήθελα να περιγράψω την τεράστια διαφορά του παντελώς ξερού καλοκαιριού της νότιας νησιωτικής Ελλάδας με το διακοπτόμενο από βροχές και μπουρίνια καλοκαίρι της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η πλήρης απουσία βροχής είναι κατά τη γνώμη μου εξοντωτική για ανθρώπους και φυσικό περιβάλλον. Τα της θερμοκρασίας είναι γνωστά, στις βροχές αναφέρθηκα.

      Διαγραφή
    3. Για τις βροχές έχετε δίκιο. Γενικότερα η νοτιοανατολική Ελλάδα δεν δέχτηκε σχεδόν καθόλου βροχοπτώσεις, οι οποίες δεν είναι, όμως, κάτι συνηθισμένο το καλοκαίρι. Τουλάχιστον, ας κρατήσουμε ότι - με κάποιες ολιγοήμερες εξαιρέσεις, όπως η παρούσα - είναι δροσερό το φετινό καλοκαίρι. Και μία απόδειξη είναι ότι τα μαγιάτικα, που προσεγγίζουν συνήθως τις ακτές στις αρχές Αυγούστου, φέτος εμφανίστηκαν - τουλάχιστον εγώ είδα για πρώτη φορά - χθες 19/8. Ήταν, μάλιστα, ένα μικρό μαγιάτικο - μανάλι λέγεται σε αυτό το πρώτο στάδιο της ζωής του - που ακόμα δεν είχαν φύγει οι ραβδώσεις από το σώμα του. Όσο μεγαλώνει, ξεθωριάζουν και μένει μόνο η διαγώνια ρίγα στο μάτι του.

      Ομοίως οι ζαργάνες, που συνήθως πλησιάζουν στις ακτές αρχές Ιουλίου, εθεάθησαν φέτος για πρώτη φορά αρχές Αυγούστου, τουλάχιστον τότε είδα για πρώτη φορά εγώ. Θαλάσσιος βιολόγος δεν είμαι, αλλά πιστεύω ότι επειδή αυτά τα δύο είδη εμφανίζονται όταν η θερμοκρασία της θάλασσας είναι στο πικ της, ο λόγος που καθυστέρησαν φέτος είναι ότι στον Σαρωνικό οι τιμές ήταν 1 και 2 βαθμούς κάτω από τα κανονικά επίπεδα, σχεδόν όλο το καλοκαίρι.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα σας, πιστεύω ότι είναι λίγο νωρίς και παρακινδυνευμένο να δηλώνουμε ότι δεν θα υπάρξει άλλος καύσωνας φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στη Σαλαμίνα, πάντως, η ζέστη ήταν υποφερτή, παρά το γεγονός ότι είχε την υψηλότερη θερμοκρασία (39,1β.), την Πέμπτη 18/8 σε όλη την Αττική. Επίσης, είχε και ελάχιστα κουνούπια φέτος στη Σαλαμίνα, σε αντίθεση με άλλα καλοκαίρια. Το ίδιο ισχύει και για το Θυμάρι και φαντάζομαι ότι αυτό συνέβη λόγω των ισχυρών βοριάδων που επικράτησαν για καιρό και των σχετικά χαμηλών - για ελληνικό καλοκαίρι - θερμοκρασιών.

    Ενδεικτικό για αυτό, είναι ότι στον Σαρωνικό (πιθανότατα και στο Αιγαίο), η θερμοκρασία της θάλασσας παραμένει ακόμα κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, αν και η αρνητική απόκλιση (από -0,1 ως -0,7β.) είναι μικρότερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, που άγγιζε και τους -2β.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστώ φίλοι μού γιά τα καλά σας λόγια.
    Όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο θέλω να μαθαίνω πράγματα πάνω στην πρόγνωση τού καιρού και την αποκωδικοποίηση των φυσικών φαινομένων.
    Μού δίνετε δύναμη να συνεχίσω να μοιράζομαι μαζί σας όλα αυτά πού εγώ βλέπω με τη δική μού ματιά.
    Επειδή ποτέ δεν κρύβομαι και όπως ευλογώ τα γένια μού γιά τις ουκ ολίγες επιτυχίες πού έχουμε συνεχώς σε τούτο το μπλογκ, θέλω να πω ότι αυτή τη φορά η μεσοπρόθεσμη τού Αυγούστου (αν και σας είχα πει ότι την έβγαλα στο "πόδι" λόγω διακοπών) στο τελευταίο 10ημερο μάλλον θα τα πάει χάλια καθώς ο καιρός τελικά έχει άλλη άποψη.
    Στα πρώτα δύο μέρη καλά τα πήγαμε.
    Τέλος να δώσω συγχαρητήρια γιά άλλη μία φορά στον φίλο Χριστόδουλο πού αν και μήνες πριν,οι εμπειρικές εκτιμήσεις πού μας δίνει είναι πάνω από 85% σωστές.
    Όποιος τον διαβάζει προσεκτικά καταλαβαίνει.
    Ευχαριστώ και τον δάσκαλο γιά το παρών εξαίρετο μπλογκ πού μας φιλοξενεί όλα αυτά τα χρόνια και μας μεταδίδει τις αστείρευτες γνώσεις τού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τη στιγμή που στην Ελλάδα βιώνουμε έναν καύσωνα με δόντια - πώς λέμε ήλιος με δόντια; - στην Κορσική πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 20 τραυματίστηκαν από ξαφνική θύελλα με ανέμους 200 χλμ/ώρα, κεραυνούς και σφοδρή βροχόπτωση. Σύμφωνα με τη Le Monde, τέσσερις από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση. Η ταχύτητα των ανέμων έφτασε τοπικά και τα 224 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ τα περισσότερα θύματα ήταν παραθεριστές, αφού η συγκεκριμένη περίοδος είναι η πλέον τουριστική στο γαλλικό νησί.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2022/08/19/une-sorte-de-nuage-en-forme-de-champignon-nucleaire-s-est-abattu-sur-nous-la-corse-endeuillee-apres-de-violents-et-soudains-orages_6138404_3244.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δημήτρη τα ίδια χάλια και εδώ στα δυτικά.Οι μη ποτιστικές ελιές όχι καρπό δεν θα δώσουν αλλά θα τρομάξουν και να συνέλθουν.Χθες βρισκόμουν σε ένα ημιορεινό χωριό της δυτικής Λακωνίας με εκτεταμένους ξερικούς ελαιώνες.Καμία σχέση με μας.Εκεί η παραγωγή πάει πολύ καλά.Το θερμοκαριακό εύρος πολύ μεγάλο,max. 38-40 min 22-24.
    Xριστόδουλε,επειδή τυγχάνεις " συνομιλητής της φύσεως",κάποιοι ίσως θα σε περίμεναν στη γωνία.Νομίζω ότι θα περιμένουν πολύ.

    Φώτη πας κατευθείαν ταμείο και μάλιστα με αξιόλογες εισπράξεις.
    Εν αναμονή για τα μετά τον "ψευδοκαύσωνα".Να είστε όλοι καλά.======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν είμαι άνθρωπος που λέει και γράφει πολλά,τώρα πλέον δεν βοηθά και η ηλικία μου καθώς πάτησα τα 70 χρόνια, αλλά θέλω να ευχαριστήσω τον αγαπημένο μας δάσκαλο για τα όσα απλόχερα μας προσφέρει,τον αγαπητό Φώτη Ματραλη,για τις ακριβείς πάντα προγνώσεις του,και όλους τους υπόλοιπους φίλους για όσα γράφουν, ο καθένας με τον τρόπο του.
    Σε αυτόν όμως που θέλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία είναι ο ΜΥΣΤΗΣ και ΔΡΙΥΔΗΣ Χριστόδουλος,όπως λέει και ο συνομήλικος μου γεροπαναχαικος,που έχει πέσει μέσα στις εκτιμήσεις του σε ποσοστό ίσως μεγαλύτερο από αυτό που είπε ο Φώτης και μάλιστα από τον περασμένο Σεπτέμβριο,δηλαδή μήνες πριν.
    Εγώ του έχω δώσει πάλι τα εύσημα και περιμένω με αγωνία τις εκτιμήσεις του για τον επερχόμενο χειμώνα,όπως βέβαια περιμένω να γράψει όλα όσα μας έχει υποσχεθεί,αλλά μάλλον δεν έχει τον χρόνο να το κάνει.
    Σωκράτης Μελετίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πέτρο στις ελιές έχω να πάω από τα τέλη Μαΐου.
    Τι να πάω να κάνω.Να τις δω και να με βαρεσει στο κεφάλι;Ας τις πλέων στην μοίρα τους.Αφου δεν έχουν πιεί ούτε το χειμώνα που πέρασε το νερό που θα έπρεπε.
    Καλό μεσημέρι.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δάσκαλε περιμένουμε την ακρως ενδιαφέρουσα πρόγνωση για την άλλη εβδομάδα,σήμερα η ποιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού εδώ στη Νοτιοδυτική Μαγνησία , Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δάσκαλε θα ήθελα τη γνώμη σας για την πρόβλεψη του φθινοπώρου 2022 στην Ευρώπη και στην Ελλάδα από το καιρικό σάιτ AccuWeather. Έχουν καθόλου νόημα και ουσία μακροπρόθεσμες προβλέψεις ή είναι να είχαμε να λέγαμε... Εγώ τείνω προς το δεύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα κ. Ζιακόπουλε. Σε σχόλιο σχετικά με το επίμονο σύστημα που επηρέασε προχθές την περιοχή από τις Βαλεαρίδες νήσους μέχρι την Αυστρία (1500 χιλιόμετρα), διάβασα ότι επρόκειτο είτε για ένα φαινόμενο Bow Echo είτε για Derecho. Ποια είναι η διαφορά τους ; Γιώργος Στυλιανάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τον όρο Bow Echo εννοούμε μια τοξοειδή ηχώ καταιγίδων που παράγονται από ένα μέσης κλίμακας σύστημα ανωμεταφοράς. Ένα σύστημα καταιγίδων αυτής της μορφής μπορεί να εξελιχθεί σε Derecho, δηλαδή σε μια εκτεταμένη, μακρόβια και ευθύγραμμη ανεμοθύελλα. Νομίζω ότι έχουν καθιερωθεί κάποια κριτήρια για να χαρακτηριστεί μια τέτοια ανεμοθύελλα Derecho.
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
  17. Με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία,αρχικά από την ψυχρή αυτή λίμνη φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο τα κεντρικά βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα με κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρές μπόρες και καταιγίδες(μέσα και ο νομός Αττικής).
    Η δυτική Ελλάδα αν εξαιρέσουμε σήμερα κάποιες τοπικές μπόρες στα ΔΒΔυτικά ηπειρωτικά τμήματα, ο κύριος όγκος φαινομένων θα έρθει από την Τετάρτη και μετά.
    Η έντονη ζέστη στα όρια τού καύσωνα θα συνεχίσει σήμερα στα ανατολικά και νότια κυρίως ηπειρωτικά.
    Ότι αλλαγή υπάρξει θα ενημερώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σημείωση στο παραπάνω σχόλιο:
    Δεν λέω ότι δεν θα επηρεαστεί καθόλου η δυτική χώρα μέχρι την Τρίτη.
    Απλά τα φαινόμενα θα είναι πιό τοπικά και κυρίως στα ενδότερα σε σχέση με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φώτη από Τετάρτη και μετά, εκτός από τα Δυτικά που λες,η αστάθεια θα συνεχίσει και στα Ανατολικά;
    Δημήτρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι Δημήτρη,όλες οι μέρες από Δευτέρα έως Πέμπτη στα ανατολικά ηπειρωτικά θα βγάζει σε διάφορες ώρες της ημέρας μπόρες και καταιγίδες κατά τόπους(η Τετάρτη δυνατή μέρα γιά όλα τα ηπειρωτικά).
      Απλά στα δυτικά τα πιό γενικευμένα φαινόμενα τα περιμένουμε από Τετάρτη λογικά. Θα ξανά ενημερώνουμε αν αλλάζει κάτι.
      Η Μακεδονία θέλει προσοχή και αύριο.

      Διαγραφή

    2. Ευχαριστω Φωτη.Δημητρης κεντρικη Κορινθια

      Διαγραφή
  20. Σας παρακολουθώ ανελλιπως στο μπλογκ αλλά πρώτη φορά γράφω.
    Συχγαρητηρια στον κύριο Ζιακοπουλο για το επίπεδο που κρατάει στο παρών μπλογκ,όπως και στους εξαίρετους σχολιαστές και ειδικά τους Φώτη και Χριστόδουλο που οι προβλέψεις τους με τον καθέναν από διαφορετική σκοπιά,είναι σχεδόν πάντα επιτυχημένες.
    Συνεχίστε έτσι!
    Δήμητρα από Αττική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καθόλου καλή δεν είναι η περίοδος αυτή για τέτοια φαινόμενα. Αμπέλια,φυστίκια,ντομάτες και άλλα είναι σε ευαίσθητη φάση...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Λογικά, ο Δάσκαλος θα τοποθετηθεί
    σε νέα ανάρτηση γιαα τον βαθμό επικινδυνότητας των καιρικών φαινομένων. Οι τιμές αστάθειας στην ατμόσφαιρα θα είναι υψηλές. Θα έχει αρκετούς παράγοντες ώστε να εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες
    και μπουρίνια. Καληνύχτα και καλό ξημέρωμα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή