Ο "Αναβροχιάρης" της Θάσου

Από την προετοιμασία του "Αναβροχιάρη" στη Θάσο.
Φωτ. Λευτέρης Ελευθεριάδης

5 σχόλια:

  1. Μπράβο Χριστόδουλε για τον σεβασμό που έχεις προς τη φύση. Και αυτή είναι η λέξη κλειδί στο ερώτημα του nakiosjim στο προηγούμενο ποστ. Αν υπάρχει, δηλαδή, σεβασμός προς το περιβάλλον, μόνο οφέλη θα έχει η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού. Ο Πιερ Υβ Κουστώ - γιος του αείμνηστου Ζακ Υβ - είχε πει ότι η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας από τη θάλασσα και είχε προτείνει να γίνει μεγάλο θαλάσσιο πάρκο στη Σαντορίνη. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου, δηλαδή, και αυτό ισχύει και για τα μεγάλα αντικείμενα που ποντίζουν για να κάνουν πιο θεαματικές τις καταδύσεις, αλλά αυτά χρησιμεύουν και σαν καταφύγιο για τον γόνο.

    Να ξεκαθαρίσω και ότι είμαι εντελώς άσχετος με τις καταδύσεις. Με μπουκάλες δεν έχω πέσει ποτέ και το ότι παρατηρώ τη θαλάσσια πανίδα με τη μάσκα σε μερικά μέτρα βάθος δεν λέει τίποτα. Όπως έκανα και σήμερα φωτογραφίζοντας τα αγαπημένα και όμορφα μελανούρια, μαζί με σαργούς, σάλπες, μουρμούρες, κακαρέλους και κέφαλους και μαζεύοντας λιγοστά σκουπίδια από τον πυθμένα. Οι λουόμενοι ήταν αυτή τη φορά λιγότεροι από τους ψαράδες και τους ψαροτουφεκάδες, μάλλον επειδή δυνάμωσε ο βοριάς και έπεσε λιγάκι η θερμοκρασία.

    Αλλά τι να πουν και στην Ιταλία, όπου οι ισχυροί άνεμοι και οι σφοδρές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 20 θανάτους και αποψίλωσαν και πολλά εκτάρια δάσους από τις αρχές της εβδομάδας, ειδικά στα βόρεια της χώρας όπως επισημαίνει η Le Monde. Περισσότερο έχει πληγεί η περιοχή του Βένετο, με εκατοντάδες ξεριζωμένα δέντρα και το τοπίο να μοιάζει σαν να έγινε σεισμός. Περίπου 160 χιλιάδες άνθρωποι έμειναν επίσης χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

    Τα δύο τελευταία θύματα, χτυπημένα από κεραυνό στη Σαρδηνία ήταν μία 87χρονη και ένας 62χρονος Γερμανός τουρίστας, ανεβάζοντας σε 18 τον αριθμό των νεκρών εξαιτίας της κακοκαιρίας από την αρχή της εβδομάδας. Το επίπεδο του συναγερμού παραμένει υψηλό στο Βένετο, καθώς προβλέπονται κι άλλες βροχές το Σαββατοκύριακο. Πιο νότια, στη Σικελία, υπάρχουν επίσης προβλήματα από τις πλημμύρες με δρόμους με δρόμους να έχουν αποκοπεί, ενώ τα σχολεία είναι κλειστά. Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για τη χειρότερη κακοκαιρία στην Ιταλία εδώ και 60 χρόνια. Ιστορική ήταν και η άνοδος της στάθμης των υδάτων στη Βενετία, όπου μερικές ριπές του ανέμου έφτασαν τα 180 χιλιόμετρα την ώρα.
    https://www.lemonde.fr/climat/article/2018/11/03/italie-les-intemperies-ont-fait-20-morts_5378282_1652612.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κλίμα τής Ελλάδος λοιπόν είναι Μεσογειακό,όπως μας το μάθανε στο σχολείο,με ήπιους γενικά Χειμώνες και ξηρά Καλοκαίρια.Εγώ (δε λέω εμείς)βάση τα όσα έζησα από μικρός,θέλω το Καλοκαίρι τις ξαφνικές καταιγίδες,απογευματινές και κυρίως βραδινές χωρίς να κάνει κρύο απλώς να δροσίζει.Κατι οικογένειες Ολλανδών που είχαν έρθει καλοκαίρι εδώ σε δικούς τους ανθρώπους, ειπανε ότι τετοια πράγματα δεν έχουν στη χώρα τους.Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό.Το Χειμώνα θέλω χιόνι εδώ στον κάμπο 30-40π.και στα ορεινά 1-2μ.Να ρίχνει μπαλώματα αθόρυβα με 0εως-2β.και όταν σταματάει να το παγώνει με -4ως-6 το πρωί και το μεσημέρι εκεί που χτυπάει ο ήλιος να στάζουν οι σταλακτίτες σιγά σιγά κλιτς κλιτς και το βράδυ να ξαναπαγωνει πάλι.Τωρα αν υπήρχαν και παγωνιες -15και-26 1+μ.χιόνι στο κάμπο,4εως 6μ.στα ορεινά,Απριλιανα και Νοεμβρίου χιόνια στον κάμπο κλπ.δεν φταίω εγώ και δεν τα έχω ζητήσει.Εγώ αυτά που ζητάω δεν τα θεωρώ παράλογα βάση κλίματος της περιοχής μου και Ελλάδας γενικότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους,κ ζιακοπουλε πολύ ωραίο το άρθρο σας,πριν αρκετά χρόνια,25 περίπου,ειχαμε φοβερή ανομβρία μυτιληνη,πηγαινα δημοτικό κ το θυμάμαι,μας έκοβαν συνέχεια το νερό,κ θυμάμαι τον παππού μου,που μου έλεγε για τις καταστροφές στις καλλιέργειες, αλλά κ τις λειτανειες,που γίνονταν στο χωριό μου, για την ανομβρια,,καλο σαββατοκύριακο σε όλους,αυριο γιορτή κάστανου στην αγιασο,για να δούμε πως θα πάει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνολικά ξεριζώθηκαν 14 εκ. δέντρα στην κακοκαιρία της Ιταλίας - Έναν αιώνα θα πάρει η αποκατάσταση των κατεστραμμένων δασών...

    Οι περισσότεροι από τους 17 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους - το τελευταίο θύμα ήταν ένας Γερμανός που χτυπήθηκε από κεραυνό - πέθαναν από πτώσεις δέντρων στη μεγάλη κακοκαιρία της Ιταλίας. Και όπως μεταδίδει το Reuters συνολικά ξεριζώθηκαν 14 εκατομμύρια δέντρα στα βόρεια της χώρας. Από τη βορειοανατολική Ιταλία, μέχρι τη Σικελία στο νοτιοδυτικό άκρο της χώρας έχουν επηρεαστεί κυρίως οι επαρχίες του Τρεντίνο και του Βένετο, την περιοχή γύρω από τη Βενετία, όπου πολλά χωριά έχουν αποκοπεί από τις κατολισθήσεις. Στις Άλπεις 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βενετίας, πεύκα και κόκκινα έλατα κόπηκαν σαν σπίρτα. Μάλιστα, ένα φράγμα στα σύνορα με την Αυστρία γέμισε με πεσμένα δέντρα και ο συνεταιρισμός των Ιταλών αγροτικών επιχειρήσεων Coldiretti ανέφερε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα χρειαστεί έναν αιώνα.

    Πλατείες και σοκάκια της Βενετίας έχουν βυθιστεί στις χειρότερες πλημμύρες εδώ και μία δεκαετία, ενώ το κόστος των ζημιών στην επαρχία Βένετο ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ. Με ανέμους ταχύτητας 180 χιλιομέτρων την ώρα, γίνεται λόγος για σκηνές αποκάλυψης, κι ενώ ο Matteo Salvini αναμενόταν να επισκεφτεί σήμερα Κυριακή 4/11 τις πληγείσες περιοχές. Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι ο αντικυκλώνας μας έσωσε από τα (πολύ) χειρότερα.
    https://www.reuters.com/article/us-italy-weather/italian-storms-claim-17th-life-and-14-million-trees-idUSKCN1N80L8?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει όλα αυτά που λες κ συμφωνώ Βαγγέλη αλλά άσε μας στον πόνο μας εμάς τους δυτικούς καιρόφιλους που αυτά τα βαρομετρικά άλλες χρονιές τα είχαμε γάτα!
      Τέλος πάντων το σίγουρο είναι οτι κάποια στιγμή θα "ψοφήσει" αυτός ο αντικυκλώνας κ αν επιβεβαιωθούν όλες οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις κατά το 2ο 15ήμερο τού Νοέμβρη αλλά κ το μεγαλύτερο διάστημα του Δεκέμβρη το ενδιαφέρον επανέρχεται κ μάλιστα με ποικιλία φαινομένων.

      Διαγραφή