Φθινοπωρινές εικόνες από το βουνό και τη θάλασσα

Η ανατολική θέα από την κορυφή της Βασιλίτσας. Φωτ. Δημήτρης Νάκος

Από τον κόσμο της θάλασσας. Φωτ, Βαγγέλης Σπανός

α) Ερωτάκια και β) Η συννεφιασμένη παραλία του Χορευτού, όπως φαίνεται από τη Μακρυράχη Πηλίου.
Φωτ. Γιάννης Κακανιάρης

11 σχόλια:

  1. "H Γαλλία θα είναι λιγότερο όμορφη χωρίς τη Νέα Καληδονία"

    Με ποσοστό 56,4% έναντι 43,6% οι πολίτες της Νέας Καληδονίας είπαν "όχι" στην ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία, ενώ η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ανήλθε στο 81%, όπως μεταδίδει το BBC. Το δημοψήφισμα είχε αποφασιστεί με τη συμφωνία του 1988 να γίνει σε 30 χρόνια, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην αιματηρή εκστρατεία της ανεξαρτησίας τότε. Ο πρόεδρος Emmanuel Μacron είπε ότι το αποτέλεσμα "έδειξε την εμπιστοσύνη που υπάρχει στη γαλλική δημοκρατία". Δήλωσε επίσης περήφανος που "κάναμε αυτό το βήμα μαζί".

    Η Νέα Καληδονία έχει μεγάλα αποθέματα νικελίου, που είναι το κύριο υλικό με το οποίο κατασκευάζονται τα ηλεκτρονικά στη Γαλλία, η οποία τη θεωρεί ως ένα στρατηγικό πολιτικό και οικονομικό περιουσιακό στοιχείο στην περιοχή. Είναι μία από τις 17 μη αυτόνομες περιοχές που η αποαποικιοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Περίπου 175 χιλιάδες άνθρωποι είχαν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα, με τους ιθαγενείς Kanaks να είναι το 39,1% του πληθυσμού. Ο γαλλικός εθνικισμός είναι έντονος μεταξύ των Ευρωπαίων που ζουν στη Νέα Καληδονία και αποτελούν το 27,1% του πληθυσμού, ενώ ακόμα και μερικοί Kanaks ψήφισαν να μείνει η νησιωτική χώρα που βρίσκεται κοντά στην Αυστραλία, κτήση της Γαλλίας. Από το άλλο 1/3 του πληθυσμού των 268 χιλιάδων συνολικά κατοίκων, οι περισσότεροι ήταν επίσης κατά της ανεξαρτησίας.

    Η νησιωτική χώρα λαμβάνει ετησίως 1,3 δισ. ευρώ από τη γαλλική κυβέρνηση κάθε χρόνο. Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην πρωτεύουσα Νουμέα, τον Μάιο του 2018, ο Macron είχε πει ότι "η Γαλλία θα είναι λιγότερο όμορφη χωρίς τη Νέα Καληδονία".
    Η Γαλλία κατέκτησε τα νησιά το 1853 και αρχικά τα χρησιμοποίησε ως αποικία για να μεταφέρει τους κατάδικους. Το 1980 σημειώθηκαν φονικές συγκρούσεις ανάμεσα σε γαλλικές δυνάμεις και τους ιθαγενείς Kanaks.H κλιμάκωση ήρθε όταν οι Kanaks σκότωσαν τέσσερις Γάλλους χωροφύλακες και πήραν άλλους 23 ομήρους σε μία σπηλιά.
    Τα αντίποινα των Γάλλων στοίχισαν τη ζωή σε 19 Kanaks και δύο στρατιώτες. Το 1988 οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μπει ένα τέλος στη βία με την προοπτική να γίνει ένα δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση.

    Η ψήφος υπέρ του "όχι" δεν βάζει τέλος στο ενδεχόμενο της ανεξαρτησίας. Μπορούν να γίνουν άλλα δύο δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία πριν το 2022. Και αν επικρατήσει τότε το "ναι" η Νέα Καληδονία θα γίνει η πρώτη γαλλική κτήση που θα ανεξαρτητοποιηθεί μετά το Τζιμπουτί (1977) και το Βανουάτου (1980). Η Νέα Καληδονία εκπροσωπείται στο γαλλικό κοινοβούλιο από δύο βουλευτές και δύο γερουσιαστές. Έχει και το δικό της Κογκρέσο, με αιρετούς που έχουν εκτελεστικές εξουσίες σε κάποια θέματα πολιτικής, στην παιδεία και σε τοπικούς νόμους.
    https://www.bbc.com/news/world-asia-46087053

    Sorry για τα πολλά κείμενα σήμερα. Και δεν μπήκε και η φωτογραφία της θαλάσσιας χελώνας. Εντάξει, δεν επιμένω...
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες και τίς ομορφιές της φύσης που απαθανατιζονται από τούς φίλους. Καλησπέρα! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. NW Pindos
    Στη δεύτερη φωτογραφία Βασιλίτσα - Ανατολική θέα το βουνό που διακρίνεται στο βάθος πάνω από τα σύννεφα είναι ο Όλυμπος. Και σε λίγο καιρό βέβαια ένα απέραντο άσπρο πέπλο θα καλύπτει όλους αυτούς τους ορεινούς όγκους...
    ΥΓ. Ο καιρός εκτιμώ να μπαίνει στο σωστό μοτίβο σιγά - σιγά και σταδιακά εντός των επόμενων 10 ημερών. Πιστεύω γύρω στα μέσα Νοέμβρη και μετά να έχουμε και τα πρώτα σωστά χιόνια στα βουνά και στα ορεινά βλαχοχώρια της NW Πίνδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mην τρελαίνεσαι με ό,τι γράφω κάθε φορά Γιώργο Λαμέρα. Αν όλοι συμφωνούσαμε σε όλα η ζωή θα ήταν βαρετή. Σαν τον χειμώνα.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την τελευταία φράση τι την ήθελες, Βαγγέλη μου;

      Διαγραφή
    2. Γράφεις για να προκαλείς Βαγγέλη, γι αυτό φωνάζω! Το τελευταίο σου σχόλιο το αποδεικνύει. Το κατάλαβε μέχρι και ο κ.Ζιακόπουλος. Συνολικά όλα τα τελευταία σχόλιά σου σπέρνουν το φόβο και την απαξίωση του χειμώνα! Για κάτι τέτοια σε είχαν "πετροβολήσει" κάποιοι καιρόφιλοι του μπλογκ όταν πρωτομπήκες. Αργότερα πήρες και μια "κίτρινη κάρτα" από τον κ.Ζιακόπουλο, το θυμάσαι; Και στις δύο περιπτώσεις εγώ σε υπερασπίστηκα, εν ονόματι του πλουραλισμού των απόψεων. Δυστυχώς ξαναγύρισες πάλι στα ίδια. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται πλέον να είμαι μαζί σου.

      Διαγραφή
    3. Προκλητικό και προσβλητικό θα ήταν να έγραφα κάτι επί προσωπικού για κάποιον. Κάτι απαξιωτικό με σκοπό να τον μειώσω. Αλλά όχι και να το σκέφτομαι αν θα κάνω ένα σχόλιο για τον χειμώνα, επειδή μπορεί να παρεξηγηθεί κάποιος. Αν είναι δυνατόν. Επίσης συνήθως επισυνάπτω ειδήσεις και έρευνες και σπάνια εκφράζω προσωπική άποψη. Αντίθετα, Γιώργο εσύ σχολιάζεις και με δηκτικό τρόπο κάποιες φορές, κάθε άποψη που δεν συμφωνεί με τη δική σου. Δεν αφήνεις να πέσει τίποτα κάτω. Πας μη χιονόφιλος (που στους περισσότερους αρέσει και το χιόνι και το καλοκαίρι), βάρβαρος. Και σιγοντάρουν και άλλοι μετά. Και δεν βάζει και ο κ. Ζιακόπουλος τις φωτογραφίες με τη θαλάσσια χελώνα.

      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  5. Πιστευω,οτι αργα αλλα σταθερα,θα αρχισουμε να μπαινουμε σιγα σιγα σε πιο φθινοπωρινο(γιατι οχι και χειμωνιατικο)καιρο,τουλαχιστον οσο αναφορα την θερμοκρασια,αλλα και υγρασιακα.Καλη εβδομαδα σε ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βασίλης Σωμαράκης5 Νοεμβρίου 2018 στις 1:43 μ.μ.

    Μα οι εναλλαγές του χειμώνα είναι που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον. Το καλοκαίρι δεν εχει τόσες εναλλαγές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα, είναι αυτό που οι παλιοί έλεγαν «σφάξιμο με το βαμβάκι»!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή