Σαχάρα: «Είμαι κι εγώ εδώ!»

"Οι πράσινες, οι κόκκινες, οι θαλασσιές σου οι χάντρες..."
Κρυονέρι Αττικής, 8-5-2023. Φωτ. Πέτρος Δρακούλης


Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία κινείται ΒΑ, ενώ υψηλές πιέσεις εξακολουθούν να καλύπτουν τα ΒΑ Βαλκάνια. Με τις συγκεκριμένες συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι πιθανότητες βροχής δεν είναι πολλές και περιορίζονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τη Μακεδονία. Παράλληλα, στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας θα διατηρηθούν οι Β-ΒΑ άνεμοι με ένταση ως τα 6 μποφόρ, αλλά στη Δ. Ελλάδα θα επικρατήσουν άνεμοι του νότιου τομέα με ένταση ως τα 5 μποφόρ (Β. Ιόνιο). Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι τοπικές ομίχλες που θα σχηματιστούν τις πρωινές ώρες στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας. 


Το Σάββατο (13/5), μόνο στο Ιόνιο και την Ήπειρο είναι πιθανό να σημειωθούν λίγες βροχές. Αναφορικά με τους ανέμους, θα συνεχιστούν οι ίδιες συνθήκες, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Την Κυριακή (14/5), προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά τόπους στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια αυξημένες με σποραδικές βροχές στη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Παράλληλα, θα ενισχυθούν λίγο οι Ν-ΝΑ άνεμοι στο Ιόνιο και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο (στα νότια μέγιστες τιμές 26 με 27 βαθμούς). 

Τη Δευτέρα (15/5), λίγες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Οι ΝΑ άνεμοι στο Ιόνιο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. 

Την Τρίτη και την Τετάρτη (16 & 17/5), οι συνθήκες θα γίνουν ευνοϊκές για την εκδήλωση βροχών και τοπικών καταιγίδων αρχικά στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και την Τετάρτη στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν σε όλα τα πελάγη. 

40 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από την ηλιόλουστη Στοκχόλμη όπου το καλοκαίρι φωνάζει παρόν με μέγιστη 20c.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 20 μέγιστη στη Στοκχόλμη, 16 μέγιστη στη Θεσσαλονίκη με συνεχή νεφοκάλυψη επί πολλές ημέρες και άναμμα κάπου-κάπου του καλοριφέρ. Πρώτη φορά στη ζωή μου ανάβουμε καλοριφέρ τόσο αργά.

      Διαγραφή
  2. Να ξεκινήσω από την πολύ ωραία φωτογραφία του φίλου,προς το παρόν ο καιρός χθες και σήμερα θυμίζει προχωρημένο φθινώπορο και το τζάκι να καίει,για να δούμε θα μας στυλει η ζάχαρα κανένα ζεστό "φιλί "Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Oι μισοί και βάλε (32,6 εκ.) από τα 61 εκ. εκτοπισμένων το 2022 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, λόγω φυσικών καταστροφών, όπως αναφέρει η Le Monde. Μόνο στο Πακιστάν εκτοπίστηκαν 8 εκ. άνθρωποι από τις πλημμύρες, οι περισσότεροι σε μία χώρα, μετά τα 17 εκ. Ουκρανών, που έφυγαν από τα σπίτια τους, λόγω του πολέμου.

    Οι εκτοπισμένοι εξαιτίας φυσικών καταστροφών αυξήθηκαν κατά 40% και από κάθε αιτία (η πιο συνηθισμένη οι ένοπλες συγκρούσεις) κατά 60% σε σχέση με το 2021. Οι καταγεγραμμένοι εκτοπισμένοι το 2022 ήταν, εξάλλου, 71,1 εκατομμύρια, καθώς υπήρχαν 10 εκ. από τα προηγούμενα χρόνια, που δεν γύρισαν στα σπίτια τους.
    https://www.lemonde.fr/international/article/2023/05/11/plus-de-71-millions-de-deplaces-internes-dans-le-monde-en-2022_6172903_3210.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πλάκα έχει η άνοιξη και φέτος. Βάλθηκε να μας τρελάνει. Μπουφανακι και τζάκι. Το φθινόπωρο και το χειμώνα πιο πολύ ήλιο είχαμε εδώ στην Ήπειρο. Αυτοί που σίγουρα έχουν τρελαθεί είναι οι ιδιοκτήτες μπιτσομπαρων που ανοίξανε την Πρωτομαγιά και βαράνε μύγες. Δεν πειράζει όμως... το φθινόπωρο κλείσανε αρχές. Νοεμβρη. Περίεργη που είναι η ζωή ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ τους συμπονώ, όμως, Γιάννη, διότι και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο μύγες κυνηγούσαν. Παρεμπιπτόντως, στην παραλία της Βάρκιζας πρέπει να πληρώσεις πλέον για να μπεις. Βέβαια, το μισό κομμάτι της αχανούς αυτής αμμουδιάς (περίπου 1 χιλιόμετρο) δεν έχει είσοδο, δηλαδή, είναι free χειμώνα - καλοκαίρι.

      Διαγραφή
  5. Αρκετά μουντό και ψυχρό το σκηνικό του καιρού γιά άλλη μία μέρα στην Αιτωλοακαρνία.
    Θερμοκρασία έως 19β μέγιστη και κάποια ψιλόβροχα εδώ και εκεί.
    Κοιτάζοντας τούς μετεωρολογικούς σταθμούς ανά την επικράτεια παρατήρησα ότι υετικά,δεν συνέβη τίποτα το αξιόλογο ακόμη και στη δυτική Ελλάδα και τα Επτάνησα πού έδειχναν τα περισσότερα μοντέλα φαινόμενα,όπως το ευρωπαϊκό(ECMWF).
    Τα γράφω αυτά γιά να σας θυμίσω τα περσινά μού λόγια το καλοκαίρι, πως το GFS τούς μήνες τού θέρους γενικά(Μάιος-Σεπτέμβριος) 12 με 24 ώρες πριν είναι αχτύπητο!
    Ελάχιστα έως καθόλου φαινόμενα έδειχνε από χθες αλλά και σήμερα, έτσι ακριβώς και έγινε.
    Μπορεί και ανιχνεύει καλύτερα την ποσοτική αλλά και την τοπική κατανομή τού υετού,ενώ στις θερμικές αστάθειες,επίσης δίνει ρεσιτάλ έναντι των υπολοίπων.
    Στις τάσεις όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα αυτή την εποχή, εννοείτε ότι συνεχώς παλινδρομεί.
    Αυτά πού γράφω ας απασχολήσουν κάποιους επίσημους φορείς πού κάνουν προγνώσεις μόνο μέσω τού ευρωπαϊκού μοντέλου γιατί από την πλευρά μού είναι τσεκαρισμένο σε επιτυχίες και αποτυχίες δύο σεζόν τώρα.
    Καλό και ψυχρό βράδυ σε όλους, το τελευταίο μάλλον, καθώς από το Σάββατο και μετά θερμοκρασιακά τελειώνουν τα ψέματα.
    Γιά τον καιρό της επόμενης εβδομάδος προσωπικά δεν έχω πεισθεί ακόμη σε όσα ακούγονται περί κακοκαιρίας ή ζέστης.
    Όταν δω κάτι αξιόπιστο θα το αναφέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαιρείται ο νομός Ιωαννίνων,όπου εδώ και το gfs έδινε αξιόλογες βροχές και μπόρες το απόγευμα και έτσι και έγινε.

      Διαγραφή
  6. Δάσκαλε σε καμία από τις πέντε ημέρες δεν μας βγάλατε έξω από τις βροχές! Έχουμε ήδη μουλιάσει για να μην πω και το αλλο...στον καταραμένο τόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα από τα βροχερά Τρίκαλα. Ως τώρα 121mm σε 11 μέρες ένας πολύ παραγωγικός Μάιος. Μαζί με τον Απρίλιο έσωσαν κάπως την κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρεμβαζοντας την φωτογραφια των λουλουδιων μου ηρθε αυτοματα το τραγουδι "ανοιξη"της Σοφιας Βοσσου που διαγωνιστηκε στην γιουροβιζιον το '91.Μιας που ειναι οι μερες του διαγωνισμου εχω να σχολιασω οτι ηταν το πιο ωραιο τραγουδι απο εκεινα που διαγωνιστηκαν εκεινη την χρονια με την ελλαδα να αδικειται σκληρα παιρνοντας την ταπεινη 13η θεση καθως δεν του αξιζε αυτο το υπεροχο τραγουδι το οποιο μαλιστα αγαπηθηκε και ακουγεται ακομα και σημερα στην ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τομπουλίδης Γεώργιος11 Μαΐου 2023 στις 9:56 μ.μ.

    Πράγματι σήμερα θύμιζε πιο πολύ φθηνοπορο παρά άνοιξη.
    Ειδικότερα στην περιοχή Αγίου Νικολάου Νάουσας η θερμοκρασία
    Ήταν γύρω στους δέκα βαθμούς και ομίχλη.
    Καλη σας νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τομπουλίδης Γεώργιος12 Μαΐου 2023 στις 8:37 π.μ.

      Διάβασε φθινόπωρο

      Διαγραφή
    2. Καταπληκτική περίπτωση συμμετοχής του υποσυνειδήτου σε μια
      ανορθογραφία . Αφενός : φθίνω +οπώρα ,και αφετέρου : φθηνός + πόρος . Γιά κάποιους λόγους ανεκλήθη το δεύτερο. Μια ανορθογραφία μη οφειλόμενη ,κατά τη γνώμη μου, σε άγνοια .---======Π.Α.

      Διαγραφή
  10. Εμείς πάντως παιδιά είχαμε την βροχουλα μας και σήμερα, από τη 1 το μεσημέρι και μετά.
    Πλέον με τρομάζει η πρασινάδα της Κόνιτσας, τα βουνά μας μιας και τα κοπάδια που κάποτε έβοσκαν είναι πλέον λιγοστά, εχουν γίνει ζούγκλα!!!!
    Δεν προλαβαίνεις να κόψεις χορτάρι στην αυλή και ξανά γίνεται....
    Από την φουντωτή Κόνιτσα καλό ξημέρωμα σε όλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. H πιο κρύα μέρα στην Αττική με πολλές περιοχές να μην φτάνουν τους 20c για δεύτερη μέσα σερί και κοντεύουμε μέσα Μαίου. Κέντρο μέγιστη 17.9c ενδεικτικά, κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο.

    Φιλαδέλφεια έβρεχε το μεσημέρι όπως και σε αρκετές περιοχές βορειότερα χωρίς ιδιαίτερο υετό, 0.2μμ απ' ότι είδα.

    Διχογνωμία για την συνέχεια. Εμπιστεύομαι πολύ το UKMO και θεωρώ ότι θα μετριάσει και o Tζίφος και το Ευρωπαίκο.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχουν βγει όλοι στα κανάλια ,έρχεται καλοκαιρινό ΣΚ με 30άρια.
    Θα πέσει πολύ γέλιο με την ζέστη που θα ψάχνουν αρχικά το Σάββατο, που ακόμα θα εχει ψύχρα, συννεφιά και σκόνη από Αφρική(μπορεί και λασποψιχάλες-λασποψιλόβροχο). Την Κυριακή φαίνεται να μπαίνει καλύτερα η ζέστη, ωστόσο και πάλι θα είναι μουντός ο καιρός με μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας,θολούρα,σκόνη κ.τ.λ. Ενδιαφέρον από πλευράς ανόδου θερμοκρασίας θα είναι Κυριακή βράδυ προς Δευτέρα(υψηλές ελάχιστες τιμές θερμοκρασίας) και κυρίως Δευτέρα που ζήτημα είναι αν θα κάνει ζέστη ένα 24ώρο πριν την πτώση της θερμοκρασίας από τα δυτικά και τις βροχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 30άρια δεν υπάρχουν μέχρι την Κυριακή και βάλε, τουλάχιστο σε γενικευμένο επίπεδο.
      Γιά παράδειγμα αύριο η πυκνή συννεφιά με τα τοπικά φαινόμενα στα δυτικά ΒΔυτικα από τη μία, και το βόρειο έστω και πιό εξασθενημένο ρεύμα στα ανατολικά και νότια από την άλλη, δεν θα αφήσουν και πάλι τη θερμοκρασία να ανέβει πολύ.
      Βέβαια, δεν θα έχει και σχέση με την ψύχρα των προηγούμενων ημερών.

      Διαγραφή
  13. .Αντάρα...stop///Κάψαμε όλα τα ξύλα stop///Αρκούδα μπήκε στο χωριό stop///βαρέσαμε την καμπάνα να φύγει stop//Τα χόρτα εφθασαν μεχρι τον κ@@λο stop/Εκλογές μας μάραναν stop// 12-5-2023 Aνω Βόιο "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάης ο παλουκοκαύτης!
      Χωράφια που δεν καλλιεργούνται γίνονται δάση!
      Δασικές εκτάσεις ή βοσκοτόπια χωρίς ξυλοκόπους ή τσομπάνους γίνονται αρκουδότοποι!
      Δημοκρατίες χωρίς εκλογές γίνονται απολυταρχίες!

      Διαγραφή
    2. Εύστοχα ολα ... κύριε Ζιακόπουλε...εκεί που ακούς τα οράματα των κομμάτων...τσουπ ακούς την καμπάνα(112 του χωριού) για την αρκούδα και συνέρχεσαι......και χωρίς να θέλω...να δυναμιτίσω το καλό κλίμα εδω πάμε λίγο..
      Τέμπη...ειπώθηκαν πολλά και δεν θα πώ άλλα...αλλά ενας να πεί πως θα ήταν το λιμάνι της Θεσσαλόνικης αλλά και του Πειραιά..με ένα σοβαρό σιδηροδρομικό δίκτυο ..που να συνδέει την Θεσσαλονίκη με την Ηγουμενίτσα..και πώς θα ήταν η οικονομία της Μακεδονίας..κ .ακόμα ποια η γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας αν τα καταφέρναμε με την Βόρεια Μακεδονία και την Σερβία και καταφέρναμε να στέλνουμε το κοντέινερ από την Θεσσαλονίκη κατ ευθείαν στην Γερμανία?μπριτσ....που θα μας το πεί κανείς...το Ι.Χ. μας την λαγάνα μας και πίσω....Τα γράφω αυτά...γιατί κανείς από τα κόμματα ... δεν σε αφήνει να ονειρευτείς..μια μιζέρια παντού...τέσπα...καλό ψήφο σύντροφοι!!!.

      Διαγραφή
    3. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση που μνημονεύει ο Θουκυδίδης για μία φάση της Αθηναικής δημοκρατίας ,και με εκλογές : " Και εγένετο λόγω μεν δημοκρατία ,έργω δε η του πρώτου ανδρός αρχή ".-----======Π.Α.

      Διαγραφή
  14. Και όμως,μόνο η ΒΔυτικη Ελλάδα πού έχει μουλιάσει(και κάποιες κεντροβόρειες) θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα να δέχεται βροχές από το εκτεταμένο σύστημα της Ιταλικής χερσονήσου πού στην εκεί περιοχή θα δίνει έντονα έως πολύ έντονα φαινόμενα στροβιλιζόμενο, επηρεάζοντας και περιοχές των δυτικών Βαλκανίων.
    Η υπόλοιπη χώρα μάλλον μπαίνει σε κλασικούς καλοκαιρινούς ρυθμούς με ανεβασμένες θερμοκρασίες και λίγες αστάθειες.
    Περιμένω και τα στοιχεία τού Σαββατοκύριακου γιά να κλειδώσω τον καιρό μέχρι τις εκλογές.

    Υ. Γ. Άλλη μία μέρα πού το gfs δίκασε το ευρωπαϊκό και τα άλλα μοντέλα πού έδιναν κάποια τοπικά φαινόμενα σήμερα στην δυτική Πίνδο.
    Όπως ήταν φυσικό δεν έπεσε σταγόνα πουθενά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Φώτη σήμερα είχαμε την ευκαιρία να στεγνωσουμε!!!
      Από αύριο έχει ο Θεός, σύννεφα πάντως έχει αρκετά!

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ φίλε μού Κονιτσιώτη έτσι ακριβώς.
      Εδώ μέσα θα ακούγονται πάντα αλήθειες χωρίς εντυπωσιασμούς.
      Θέλω να δω αυτοί πού τάζουν από τη μία 30αρια το ΣΚ και από την άλλη πανελλαδικές κακοκαιρίες από βδομάδα τι θα πουν.
      Το σίγουρο ένα είναι.
      Οι κάτοικοι της ΒΔυτικης ηπειρωτικής χώρας(εσείς δλδ), δεν θα σταματήσετε να ανάβετε τα τζάκια ούτε το ΣΚ!
      Από βδομάδα βλέπουμε...

      Διαγραφή
    3. Αν είναι έτσι όπως τα λες Φώτη.. Βάση 12αριου gfs που είδα, δεν αναμένεται τίποτα στη δυτική Ελλάδα μέχρι Δευτέρα. Από Τρίτη και μετά τα φαινόμενα.

      Διαγραφή
    4. Γιά αύριο Γιάννη το GFS παίζει εντελώς μόνο τού και δεν δείχνει φαινόμενα σχεδόν πουθενά πάρα μόνο συννεφιά.
      ECMWF OUKMO ICON GEM ARPEGE, όλα δείχνουν υετό.
      Εάν πέσει πάλι μέσα τι να πω, χαλάλι τού.
      Προσωπική μού άποψη κάπου στη μέση θα κάτσει η μπίλια και θα έχουμε κάτι ψιλά από τα πολύ ΒΔυτικα της Πελοποννήσου και πάνω.

      Διαγραφή
  15. ... και δάση που καίγονται γίνονται λιοστάσια. Μετά τις φωτιές του 2007, μεγάλο κομμάτι της Ηλείας, από δασική έκταση μετετράπη σε απέραντο ελαιώνα! Τρέχουν να βρουν λύση στις χιλιάδες ενστάσεις στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών... Αθάνατε Έλληνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χειμωνιάτικο πρωινό στην Ξάνθη από πλευράς θερμοκρασίας με 7! βαθμούς νωρίς το πρωί. Αναζητείται η άνοιξη τουλάχιστον για την περιοχή μου. Πλέον έχει μόνο κρύο χωρίς υετό εδώ και ημέρες. Σίγουρα ένας διαφορετικός Μάιος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Για να δούμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αστάθειας συνέχεια βλέπω εγώ έως και καλοκαίρι βροχερό ,ο Ιούνιος για μένα θεωρείται δεδομένος όπως και το υπόλοιπο του Μαϊου με μικρά διαλείμματα,αυτή την αίσθηση έχω Χρήστος Όθρυς αφού ο καιρός φένεται δεν λέει να στρώσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εκ νέου επιβεβαίωση!
    ECMWF-GFS σημειώσατε 2.
    Το βρετανικό OUKMO το έσωσε τελευταία στιγμή και τα μάζεψε την περασμένη νύχτα τα φαινόμενα.
    Tο Ευρωπαϊκό και το Γερμανικό ακόμη και σήμερα επέμεναν γιά φαινόμενα και μάλιστα αξιόλογα από το ύψος της ΒΔυτικης Πελοποννήσου και πάνω.
    Το αποτέλεσμα, δεν έριξε ούτε ένα χιλιοστό πουθενά πλην κάποιων ορογραφικών όμβρων μικρής διάρκειας στα ορεινά ημιορεινά της Ηπείρου.
    Ας πάρουμε λοιπόν λίγο πιό σοβαρά τον αυτοκράτορα της πρόγνωσης ασταθειών και καλοκαιρινών μηνών που δεν είναι άλλος από τον Αμερικάνο, γιατί όπως είδα όλες οι επίσημες προγνώσεις και σήμερα πήγαν κουβά....
    Κατά τα άλλα η ψύχρα γιά την εποχή διατηρείτε και σήμερα στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνία με ολική νεφοκάλυψη και θερμοκρασίες στούς 10β το πρωί και 19 με 20β ταβάνι στα πεδινά.
    Άλμα μικρό προς τα πάνω στην υπόλοιπη χώρα η Τ το μεσημέρι, ενώ από αύριο θα μυρίσει καλοκαίρι από το ύψος της ανατολικής Θεσσαλίας και κάτω.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα αγαπητοί φίλοι.
    Ίσα που ψιχαλισε μετά το μεσημέρι... Είναι συννεφιασμένος βέβαια ο καιρός αλλά δεν μου φαίνεται ορεξατος. Έπεσες μέσα Φώτη!
    Η θέρμανση παραδοσιακά στην Κόνιτσα δεν κλείνει πριν τις 21 Μαίου, ορόσημο η γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Υπήρξαν και φορές που μας πήγε κι αργότερα...
    Στα δε χωριά μας, ειδικά τα ορεινά, και ο Ιούνιος καλά κρατεί...
    Καλά Σαββατοκύριακο σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ!
      Το περίμενα ότι έτσι θα γίνει αλλά ήλπιζα μπας και πάρουμε κάτι παραπάνω.

      Διαγραφή
  20. Εκρηκτική κυκλογέννεση θα πάρει μπροστά στην περιοχή της νότιας Ιταλίας από την Δευτέρα τα ξημερώματα και μετά.
    Αιτία οι δύο εκ διαμέτρου διαφορετικές άεριες μάζες πού θα συγκρουστούν πάνω από την ιταλική χερσόνησο.
    Από τη μία οι πολύ ψυχρές γιά την εποχή και υγρές μάζες από τον Ατλαντικό πού μέσω της ΒΔυτικης κυκλοφορίας πού επικρατεί θα φτάσουν στην κεντρική Μεσόγειο τη Δευτέρα και από την άλλη οι θερμότερες και ξηρότερες πού θα επικρατήσουν σε Σικελία κεντρονότια Ελλάδα και βόρεια Αφρική θα προκαλέσουν εντατικοποίηση τού συστήματος με αποτέλεσμα την γρήγορη βάθυνση τού έως και 24 με 26mb σε ένα 24ωρο(το Βρετανικό μοντέλο ενισχύει αυτό το σενάριο).
    Αποτέλεσμα οι ισχυρές βροχές(πάνω από 150 με 200mm σε περιοχές κεντρονότιας Ιταλίας και δυτικών Βαλκανίων), οι άνεμοι εντάσεως έως 9 μποφόρ και οι σφοδρές χαλαζοπτώσεις.
    Η χώρα μας αυτό πού θα καταλάβει θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στην δυτική κατά κύριο λόγο χώρα από την Τρίτη(αύριο και μεθαύριο υψηλές θερμοκρασίες) και οι σχετικά αξιόλογες μπόρες-βροχές πού θα εκδηλωθούν το ίδιο χρονικό διάστημα στα δυτικά κεντρικά και βόρεια.

    Υ. Γ. Δάσκαλε ακούγονται πολλά στο διαδικτυακό χώρο γιά περί Medicane και μετεωρολογικής "βόμβας".
    Νομίζω ότι ο όρος "βόμβα" ταιριάζει καλύτερα στα χαρακτηριστικά τού εν λόγω χαμηλού.
    Διακρίνω βέβαια στον χάρτη επιφανείας στο "μάτι" του χαμηλού θερμό μέτωπο, όπως και την συνεχή θετική μεταφορά στροβιλισμού αλλά οι υπόλοιποι όροι δεν νομίζω ότι πληρούνται.
    Θα ήθελα τη γνώμη σας γιά την εν λόγω σοβαρή διαταραχή στη γειτονιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Όλο καλοκαίρι έρχεται Κ όλο ψυχρα υπάρχει!! Όλο καύσωνες βλεπουν οι δημοσιογράφοι Κ όλο φάπες τρώνε!!τι να πει κανείς!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κι αν ήμασταν ανεκτικοί και υπομονετικοί με τον Απρίλη, δεν ισχύει το ίδιο για τον αυτόν τον Μάη που έχει «ντυθεί» Μάρτιος. 1-2 μέρες καλοκαιρία (η οποία πλέον είναι η κανονικότητα για τούτη την περίοδο) και 5-6 φθινοπωρινές ημέρες. Μα ακόμη κι η βροχή που παραδοσιακά πέφτει σε εμάς τα βόρεια ως αποτελέσμα αστάθειας τα μεσημέρια και τα απογεύματα δεν είναι αυτή. «Κατσικώνονται» τα σύννεφα για μέρες, βρέχει λίγο ή πολύ κανονικά, τα κατεξοχήν φρούτα της εποχής (οι πρώιμες έστω ποικιλίες) φράουλες κεράσια βερίκοκα και ροδάκινα αγνοούνται. Λες και τώρα μπαίνουμε στο φθινόπωρο… Άνοιξη αγνοείται, amber ‼️
    ΥΓ1: αναφέρομαι στις κανονικές φράουλες τις χωραφίσιες που αυτό τον μήνα παράγονται εφόσον βεβαια έχει προηγηθεί λίγη ζέστη της προκοπής, όχι στις φράουλες του θερμοκηπίου που έχουν βγει στην αγορά από τον Φλεβάρη.
    ΥΓ2 δεν θελουμε 25 βαθμούς Κελσίου αλλά όχι και να παλεύουμε να δούμε ήλιο και να έχουμε 20 βαθμούς στις 14 Μάη…

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΙΣ μάνες, μανούλες, μητέρες, μανάδες (είτε πιστεύεις είτε όχι σε τούτες τις γιορτές ας πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ σε αυτές τις γυναίκες που μας μεγάλωσαν)
    Κωνσταντίνος από τη βροχερή Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Συντάσσομαι με το πνεύμα σου Κωνσταντίνε .Έπρεπε να κάνω δική μου οικογένεια για να κατανοήσω και να αγαπήσω περισσότερο τους γονείς μου και ιδιαίτερα τη Μανούλα μου .Τέσσερα ζωηρά αγόρια και δεν θυμάμαι ποτέ να βαρυγγώμησε.Σε ευχαριστώ γλυκιά μου Μανούλα.---======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σήμερα έξω έπεσαν οι μετεωρολόγοι... Ηλιούπολη Αττικής και δεν μπορεί να φτάσει τους 22 βαθμούς ενώ υπολόγιζαν 25-26 βαθμούς.... Πέρυσι αυτά τα έκανε αρχές Απριλίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ακούστε παρακαλώ το τραγούδι του Ζουγανέλη ΜΑΝΑ ΜΑΝΟΥΛΑ ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΜΑ Ωμως ακούστε το σε απόλυτη ησυχία και μόνοι σας ειναιανατριχιαστικό Αυτό νοιωθω και εγώ κι ας είμαι περιπου 70 Δυστυχώς όμως οι γονείς μου έχουν πεθάνει αρκετό καιρό και πρώτη η μάνα μου Χρόνια πολλά με αγάπη ΜΑΝΟΥΛΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή