Σε αντίθεση με την πολιτική αστάθεια, η καιρική αστάθεια δεν είναι στο χέρι των πολιτών!

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η περιοχή μας θα βρίσκεται υπό την επίδραση τους ασθενούς συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 5 μποφόρ. Κατά τα άλλα, οι συνθήκες για την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων θα είναι ευνοϊκές στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας και τις απογευματινές ώρες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά (μέσα) αυτής της εποχής. 


Την Τετάρτη (24/5), τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα και τα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 27 βαθμούς. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η απογευματινή θερμική αστάθεια, που οδηγεί στην εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα συνεχιστεί και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.         

41 σχόλια:

  1. Ο λαός μίλησε και αυτό δεν χωράει αμφιβολία.
    Εύχομαι σε καλύτερες μέρες, χωρίς πολιτική αστάθεια...
    Όσο γιά τα καιρικά, αν εξαιρέσουμε την συννεφιά πού συνοδεύει χθες και σήμερα τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, τα φαινόμενα ήταν πολύ κατώτερα τού αναμενόμενου.
    Λίγοι σταθμοί κατέγραψαν υετό και κυρίως αυτοί του εσωτερικού της Πελοποννήσου της Ηπείρου και των νησιών τού Ιονίου.
    Επίσης,πολύ τοπικά τα φαινόμενα με την μία περιοχή να γράφει 15mm και στα 5 χιλιόμετρα πιό πέρα να μην ρίχνει σταγόνα.
    Σιγά σιγά τα φαινόμενα θα παίρνουν όλο ένα και πιό ηπειρωτικό χαρακτήρα και το καλοκαίρι θα αρχίσει να δηλώνει παρών ότι και να λέμε.
    Υ. Γ. Συνεχίζει το ευρωπαϊκό μοντέλο να τάζει χιλιοστά τα οποία δεν βγαίνουν.
    Το gfs πολύ πιό κοντά στην πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kύριε Zιακόπουλε τι θα γίνει με εμάς τους Αθηναίους και τις βροχές; Ουτε η ΕΜΥ ούτε το Αστεροσκοπείο μπορούν να πιάσουν τις βροχές.

    Περιμένοντας μια βροχή σωτηρίας.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ίδια και εδώ, εάν εξαιρέσουμε τις πολύ τοπικές καταιγίδες στη ΝΔυτική Αιτωλοακαρνία με το Αιτωλικό να λαμβάνει 24mm τρέχουσα,στις υπόλοιπες περιοχές 1mm με το ζόρι!
      Άλλη μία μέρα σήμερα με μηδενικούς δείκτες αστάθειας, συννεφιάς, δροσιάς και την αξιόλογη βροχή να αγνοείτε.
      Η ΕΜΥ εμπιστεύεται το Ευρωπαϊκό μοντέλο γι'αυτό και οι συνεχείς αποτυχίες.
      Από την άλλη το ΕΑΑ εμπιστεύεται το περιοχικό δικό της μοντέλο Bolam, πού στηρίζετε στο gfs.
      Το gfs δεν έδινε σχεδόν τίποτα γιά την Αττική χθες και σήμερα οπότε με παραξενεύει το γεγονός ότι έδιναν βροχές στην Αττική.
      Η ουσία είναι ότι δυστυχώς συνεχίζουν οι επαγγελματίες να στηρίζουν με κλειστά μάτια τον Ευρωπαίο τώρα το καλοκαίρι,παρά τα απανωτά τού λάθη πού βάση αυτού, θα έπρεπε τώρα να έχουμε πλημμυρίσει.

      Διαγραφή
    2. Σήμερα δίνει ελάχιστα για λεκανοπέδιο. Αστεροσκοπείο πιο σίγουρο για την πρόγνωση του σε σχέση με την ΕΜΥ.

      Θερμοκρασιακά πλέον έχουν φυσιολογικές θερμοκρασίες για Μάιο.

      Διαγραφή
  3. Φαίνεται πως και τα δύο δεν είναι στο χέρι των πολιτών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα από τη Στοκχόλμη με θερμοκρασίες καλοκαιριού με μέγιστη 23c.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η πολιτική αστάθεια που δημιούργησε η απλή αναλογική θα λήξει τον επόμενο μήνα μαζί με την καιρική, καθώς δεν μπορώ να φανταστώ τέλος Ιουνίου να έχουμε τέτοια τερτίπια του καιρού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουμε να δούμε μέρα με πλήρη ηλιοφάνεια πάνω από μήνα στην Ξάνθη. Και έπεται συνέχεια για κάτι εβδομάδες ακόμη από ότι φαίνεται...

      Διαγραφή
    2. Νώντα, η πρόγνωση του ΝΟΑΑ για Ιούνιο είναι δροσερή και μάλλον βροχερή.

      Διαγραφή
    3. H απλή αναλογική είναι αντικειμενικά το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα. Ό,τι ποσοστό παίρνεις, ανάλογες να είναι και οι έδρες. Το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα είναι ό,τι πιο αντιδημοκρατικό υπάρχει. Βγάζει παραπάνω βουλευτές, σε βάρος των άλλων κομμάτων και της λαϊκής ετυμηγορίας Η απλή αναλογική εφαρμόζεται με επιτυχία σε όλες τις μεγάλες δυτικές ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γερμανία), που τελικά τις επικαλούμαστε κατά το δοκούν.

      Η απλή αναλογική με την οποία έγιναν οι κυριακάτικες εκλογές (21/5) ήταν γιαλαντζί, μία αλχημεία του ΣΥΡΙΖΑ (γιατί θέλω να είμαι και δίκαιος), αφού υπήρχε το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή.

      Διαγραφή
    4. 15mm σήμερα και 7mm χτες στην Καλαμάτα, δεν το λες και συνηθισμένο. Για δε την απλή αναλογική είναι καλή όταν υπάρχουν κόμματα και ηγέτες έτοιμοι για διάλογο και υποχωρήσεις. Εδώ αυτοί που υποτίθεται ότι θέλανε την απλή αναλογική ούτε καλημέρα δεν λέγανε!

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ ανώνυμε, η χώρα την οποία επικαλείσαι ως υπόδειγμα ,πέραν της εμπεδωμένης σχετικής πολιτικής κουλτούρας,έχει και όριο εισόδου στο κοινοβούλιο το 5%.--======Π.Α.

      Διαγραφή
    6. Ο Δημοσθένης Βεργής, αν δεν υπήρχε το όριο του 3% και με απόλυτη απλή αναλογική έπρεπε - με τη μία ψήφο που πήρε - να βγάλει 0,00005 βουλευτές στο κοινοβούλιο.
      Άσε που ήταν στη Μύκονο με τη γυναίκα του και δεν πήγε να ψηφίσει ούτε τον εαυτό του, ο αθεόφοβος!
      Τον θυμάστε οι παλαιότεροι; Είναι ο "Τσιλέρ, έλα να την πάρεις!"

      Διαγραφή
    7. Iσχύει το όριο του 5% για την είσοδο ενός κόμματος στο γερμανικό κοινοβούλιο, ωστόσο, οι μισοί βουλευτές οι 299 από τους 598 μπορούν να εκλεγούν από τη λεγόμενη πρώτη ψήφο. Με αυτήν, οι ψηφοφόροι βάζουν σταυρό σε έναν βουλευτή της αρεσκείας τους, ο οποίος μπορεί να εκλεγεί, ακόμα κι αν το κόμμα του δεν μπει στην Bundestag (Βουλή).

      Με τη δεύτερη ψήφο, επιλέγουν κόμμα και οι υπόλοιποι 299 βουλευτές εκλέγονται με λίστα. Δηλαδή, ανάλογα με το ποσοστό του κόμματος τους, που θα πρέπει να υπερβαίνει όντως το 5%. Αυτό το όριο ισχύει, όμως, μόνο για τους μισούς βουλευτές. Οι άλλοι μισοί εκλέγονται ανάλογα με τους σταυρούς που θα πάρουν στην περιφέρεια τους και ανεξάρτητα από το αν το κόμμα τους υπερβεί το 5% συνολικά στη Γερμανία.

      H ένσταση μου είχε να κάνει, πάντως, περισσότερο με το εντελώς αντιδημοκρατικό μπόνους των 50 εδρών. Παρεμπιπτόντως, και στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν μάλλον στις 25/6, ίσως να ψηφίσουμε με βροχές και δροσιές. Οι χαμηλότερες από τους μέσους όρους θερμοκρασίες θα συνεχιστούν ως τα τέλη Ιουνίου και θα υπάρχει επίσης και σημαντικό πλεόνασμα βροχών, τουλάχιστον ως τα μέσα του μήνα, σύμφωνα με το effis.
      https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/

      Διαγραφή
  6. Μια ζωή χωρίς αστάθειες βαλτώνει Έχουν και οι αστάθειες την ομορφιά τους γιατί αυτές ταράζουν τα λιμνάζοντα νερά Μια ζωή χωρίς αστάθειες σούπα χωρίς λεμόνι και αλατι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω εν μέρει, Αργύρη. Έχει τη γοητεία του και το "vivere pericolosamente"!

      Διαγραφή
  7. Με το πέρας των εκλογών πιάσαμε τις ράχες στο Βόιο......με μέγιστη 13.5 και ελάχιστη 7 την 22 Μαίου.και μποτες για τις λάσπες...,..αν πίστευα τις θεωρίες..της κλιματικής αλλαγής.την δεκαετία του 90.....τώρα θα καλλιεργούσα..ελιές..και μπανάνες...και θα ρωτουσα την siri για το που θα βρώ την καλύτερη σαμπάνια...τώρα ρωτάω το γείτονα αν έχει ξύλα..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν με φοβίζει η πολιτική αστάθεια ούτε με απασχολεί η απλή αναλογική.Με τρομάζει που τόσο σύντομα ξεπλυθηκε το αίμα των Τεμπών η άλλαξαν χρώμα τα καμμένα της Εύβοιας.Βοηθανε και οι βροχές μάλλον.Αν θέλετε να μιλάμε για τις εκλογές,αυτά και πολλά άλλα,που μου έχουν κάτσει στον λαιμό,έχει αξία να συζητάμε.Αποψη μου βέβαια..καλό βράδυ
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρεις ποιο είναι το θέμα, Δημήτρη; Ότι τα προβλήματα των άλλων δεν μας αφορούν. Και όταν δεν μας αγγίζει κάτι άμεσα και δεν επηρεάζει τη ζωή μας, θα το ξεχάσουμε πολύ εύκολα και γρήγορα. Αν είμαι πλούσιος, δεν θα σκεφτώ ποτέ πώς περνάει ο φτωχός. αν έχω σπίτι, θα προσπεράσω τον άστεγο στον δρόμο, αν δεν είχα παιδί, φίλο ή γνωστό στο μοιραίο τρένο, θα συνεχίσω κανονικά τη ζωή μου, όταν ο χρόνος σβήσει σιγά, σιγά τη θλίψη και τον θυμό.

      Καλά, τα καμένα της Εύβοιας έχουν ξεχαστεί εδώ και καιρό. Εδώ ξεχάστηκαν η ακρίβεια σε τρόφιμα και καύσιμα, που επηρεάζουν την πλειοψηφία, χάρη σε μερικά fuel και food pass. Aν συνυπολογίσουμε ότι ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα είναι με τη δεξιά παράταξη, όλα εξηγούνται απλά και χωρίς πολλές αναλύσεις.

      Άλλωστε, η ΝΔ είναι το μοναδικό κόμμα που δεν κατέρρευσε στα χρόνια των μνημονίων, παρά το ότι κυβέρνησε για ένα μεγάλο διάστημα μέσα σε αυτά. Είχε ελάχιστη φθορά και αυτό λέει πολλά για το τι θέλει τελικά η πλειοψηφία, την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε και όσοι έχουμε άλλες πολιτικές πεποιθήσεις, περιμένοντας ταυτόχρονα να βγει κάποια στιγμή ο ήλιος, όχι του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτός που μας έχει λείψει φέτος, άλλωστε, κοντοζυγώνει ο Ιούνιος πια.

      Διαγραφή
    2. Θα μου επιτρέψεις, συνονόματε, να σημειώσω ότι «κανένα αίμα δεν ξεπλύθηκε και κανένα καμένο δάσος δεν άλλαξε χρώμα». Στη συλλογική μνήμη αυτά τα τραγικά γεγονότα έχουν καταγραφεί με ανεξίτηλο μελάνι και δεν ξεχνιούνται. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η ψήφος εξαγνίζει ή παραγράφει ευθύνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις δίνεται με την ελπίδα ότι στο μέλλον τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.
      Καλημέρα σε όλους
      Υ.Γ. Ας μην επιμείνουμε σε πράγματα που μας χωρίζουν.

      Διαγραφή
    3. Κατά την ταπεινή γνώμη μου, ίσως είναι η πρώτη φορά που οι ψηφοφόροι δεν καταδίκασαν το παρελθόν αλλά επιδοκίμασαν το πρόγραμμα για ένα καλύτερο μέλλον. Αν αυτό έγινε, τότε κάτι πολύ καλό γεννιέται!

      Διαγραφή
    4. H έχεις κοντή μνήμη η κάτι άλλο συμβαίνει

      Διαγραφή
  9. Τίποτα το ιδιαίτερο και εδώ στην Όθρυ ,συννεφιά σήμερα κατά διαστήματα ,θα συμφωνήσω με το φίλο Φώτη ότι σιγα σιγά τα φαινόμενα θα έχουν και ποιο τοπικό χαρακτήρα και οι θερμοκρασίες θα ανέβουν σιγά σιγά, Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επειδή το Θεσσαλικό καλοκαίρι είναι βαρύ αυτός ο Μάιος με 145mm στα Τρίκαλα ως τώρα είναι θείο δώρο. Όσο περισσότερο κρατήσει τόσο το καλύτερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αλλάζει το pattern της κυκλοφορίας αύριο Τρίτη.
    Επιτέλους μπαίνει στο κόλπο ο πρωινός ήλιος,η αστάθεια και η στροφή τού ανέμου σε ΔΒΔυτικό.
    Έτσι αύριο μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών ηπειρωτικές περιοχές της δυτικής Πίνδου όπως η κεντροδυτική Πελοπόννησος, η δυτική Στερεά, η δυτική Θεσσαλία, η Ηπειρος και η δυτική Μακεδονία(πιό τοπικά τα φαινόμενα στην υπόλοιπη βόρεια χώρα) θα δουν μπόρες και καταιγίδες σε τοπικό επίπεδο αξιόλογες.
    Υπάρχει το ενδεχόμενο γιά χαλαζόπτωση κυρίως στα ενδότερα των περιοχών αυτών.
    Υ. Γ. Νώντα,μπορεί η Καλαμάτα και γενικά η Μεσσηνία και η Ηλεία να τα πήγατε καλά αλλά πίστεψέ με, στην υπόλοιπη(σχεδόν ολόκληρη) χώρα αυτή η αλλαγή τού καιρού αποδείχθηκε φιάσκο.
    Υ. Γ.2 Θα συμφωνήσω και εγώ σε μεγάλο ποσοστό με τον φίλο μού και συντοπίτη Αργύρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Φώτη, το άξιο λόγου των τελευταίων ημερών δεν είναι τα χιλιοστά, αλλά το ότι εξαφανίστηκε ο ήλιος. Από σήμερα πάντως φαίνεται πως τα απογεύματα θα έχουν τη τιμητική τους οι καταιγίδες. Ήδη ο Ταύγετος φορτώνει...

      Διαγραφή
    2. Ναι σωστά, ο ήλιος όντως κρύφτηκε για περισσότερα από δύο 24ωρα σε όλη σχεδόν τη χώρα, όχι και τόσο σύνηθες γιά την εποχή.
      Σήμερα άλλη μέρα όπως έγραψες.
      Φορτώνει ο καιρός από τα ορεινά με νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης.
      Γιά να δούμε...

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα, ευχαριστος αλλά άστατος καιρός εδώ και αρκετές ημέρες και στην περιοχή μου με συννεφιά τις περισσότερες ώρες της ημέρας και σύντομες βροχές καθημερινά μια με φορες που δίνουν 1-2 χλστ, παρόλα αυτά η θερμοκρασία αρχίζει δειλά δειλά να ανεβαίνει και δύο ημέρες άγγιξε τους 25C αλλά ακόμα πολλά σπίτια χρησιμοποιούν θέρμανση το βράδυ και νωρίς το πρωί.. Γιάννης από Κασσάνδρεια Χαλκιδικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα από το (σας ζαλίζω !) στεγνό Κιάτο, από βροχή εννοώντας, χαίρομαι και κρατώ την λέξη μέλλον και από τον δάσκαλο και από τον Νώντα. Με την ματιά λοιπόν εκεί .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα, όπως λέει και μια διακεκριμένη ιστορικός: «όταν πάψει η φαγωμάρα ανάμεσα στους έλληνες θα εξαφανιστεί η φυλή μας».
    Από την επαγγελματική μου ενασχόληση έχω αντιληφθεί ότι σύστημα σαν την απλή αναλογική δεν μπορεί να λειτουργήσει στα χαρακτηριστικά του Έλληνα.
    Σε πολυκατοικίες, ακόμη και 10 διαμερισμάτων, δεν μπορούν να συνεννοηθούν να λειτουργήσουν την κεντρική θέρμανση και ψάχνουν πολύ πιο δαπανηρούς τρόπους αυτονόμησης. Τα μικρά κύτταρα είναι καθρέφτης του συνόλου της κοινωνίας μας.
    Καθηγητής θερμοδυναμικής έλεγε στις παραδόσεις του ότι η κοινωνία αναλύεται και εξηγείται απόλυτα με τους νόμους της θερμοδυναμικής.(με πιο βασικό από όλα το Δs>0, η μεταβολή της εντροπίας είναι πάντα αύξουσα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Από κάποια σχόλια φίλων εξάγεται το συμπέρασμα ότι σημαντικό μέρος της κοινωνίας μάλλον διακατέχεται από μαζοχιστικά σύνδρομα, εάν αποκλείσουμε την περίπτωση της ευήθειας!.----======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Είναι σαν να μπαίνει η άνοιξη με 26 βαθμούς στην Λάρισα και πέριξ χωριά και σύντομη βροχή το ξημέρωμα που άγγιξε τα 3 χλς. Στα της πολιτικής οι πρώτες δηλώσεις στελεχών μετά από αυτό το αποτέλεσμα επιβεβαιώνουν την ψήφο των πολιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Βασίλη δεν είσαι εύστοχος μόνο στα μετεωρολογικά............--=====Π.Α.

      Διαγραφή
  17. Εγώ χεραιτίζω τον meteorakia από τα Τρίκαλα....που χαίρεται την ευλογία των 140 mm,για τους υπόλοιπους συντρόφους...που πραγματικά...αξίζουν όλοι...κάντε ενα διάλειμα αν μπορείτε από τα πολιτικά...μας έχουν τρελάνει από την τραγωδία των Τεμπών...,για μένα η πληροφορία συνήθως που ακούμε η το επιχειρήμα..είναι αυτό που πρέπει να ακούσουμε..ενα διάλλειμα...Και δύο περίεργα από το Βόιο...
    α)Χθες έιδα για πρώτη φορά στην ζωή μου κόκκινο ελάφι...και το είπα στον Αρκτούρο και την Καλλιστώ..το ψάχνουν γιατι η παρουσία του θεωρείται απίθανη,πανέμορφο ζώο.
    β)Τα αηδόνια κάνουν πάρτυ το βραδυ...αλλά κούκο δεν άκουσα...είχε δίκιο ο κύριος Ζιακόπουλος...το καλοκαίρι θέλει δρόμο ακόμα."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην λες για κόκκινα ελάφια αυτές τις μέρες, κάποιοι θα το πάρουν για ειρωνεία!

      Διαγραφή
    2. Ίχνη αρκούδας σήμερα έξω από τη Θεσσαλονίκη, στη Θέρμη.

      Διαγραφή
  18. Χα χαχα φίλε Νώντα....που να αρχίσω με το σύνολο της πανίδας..θα με πουν προβοκάτρορα...(πρασινογκουστέρες κλπ...)..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Βρε παιδιά, τα ελληνικά δεν τα μιλάμε μόνο, τα γράφομε κιόλας. Λίγη προσοχή χρειάζεται μόνο. Μην φέρνετε σε δύσκολη θέση τον διαχειριστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δε βλέπω να κάνει κανονικό καλοκαίρι φέτος στην περιοχή μου . Όπως δεν έκανε και κανονικό χειμώνα τουλάχιστον στην Θράκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημέρα σας. Ξαστέρωσε στο Σέσι και στο Βαθύσταλο, έπεσαν και οι άνεμοι, να
    'τες οι αρνητικές θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή