Καλημέρα, φίλοι μου!



Η φτερωτή παρέα του Χριστόδουλου, τα λουλούδια του Χρήστου Τσαντήλα από την Όθρυ και τα μανιτάρια του Γιάννη Κατζαγιαννάκη από τη Ν. Φιλαδέλφεια.

Προσθήκη: Κάτω από την παρέα του Χριστόδουλου έβαλα την παρέα του «Θωμά». Η κυρά – Μάρω εθεάθη 5 μέτρα πάνω από το σπίτι του σήμερα στις 17:00! Η φωτογραφία είναι της Φωτεινής Ζήκου. 


 

27 σχόλια:

  1. Καλημέρα. Για να παραφρασω και μια διαφήμιση. - Θα είναι άνοιξη αλλά θα είναι σαν φθινόπωρο και σπανίως και σαν χειμώνας. - Με γρίφους μιλάς γέροντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θεωρησουμε οτι αυτη η ενοποιημενη μεγαλη εικονα που αποτελειται απο τις τρεις μικροτερες αποτελει γριφος αυτο ερμηνευεται ως εξης:Η εποχη της ανοιξης κυριαρχει για τα καλα καθως στην μεση προβαλλεται φατσα-φορα η φωτογραφια με τα λουλουδια.
      Αυτα λοιπον.

      Διαγραφή
    2. H εικόνα δεν αποτελεί γρίφο. Ο καιρός δεν αποτελεί γρίφο. Και σίγουρα τούλαχιστον στην περιοχή μου Θράκη η εποχή της άνοιξης δεν κυριαρχεί για τα καλά..

      Διαγραφή
  2. Γιατί αυτή η άνοιξη μοιάζει σαν ένας μακρόσυρτος χειμώνας και είναι τόσο μουντή, όπως τη χαρακτηρίζει το MetOffice. Προσπαθώντας να βρει τις απαντήσεις το Skynews επισημαίνει ότι αντί να γεμίζουν οι ομπρέλες στις παραλίες του Μπράιτον, κάτι που συμβαίνει συνήθως τον Μάιο, όλοι κρατούσαν ομπρέλες κατά τη στέψη του βασιλιά Καρόλου, καθώς έβρεχε αδιάκοπα. Κι όλα αυτά μετά τον βροχερότερο Μάρτιο των τελευταίων 40 ετών και τον τρίτο πιο βροχερό στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Αγγλία δέχτηκε 104% περισσότερη βροχή - δηλαδή, διπλάσια ποσότητα νερού απ' ό,τι συνήθως - ενώ όλη η Βρετανία, με εξαίρεση τη Σκωτία που είχε κατά 4% περισσότερες βροχές - ήταν συνέχεια συννεφιασμένη.

    Κι ύστερα ήρθε ο Απρίλιος, αλλά ο καιρός απέτυχε και πάλι να ανοίξει. Χειμερινού τύπου βροχές και ψυχρές εισβολές σημάδεψαν το τέλος του δεύτερου μήνα της άνοιξης. Γιατί, όμως, ο καιρός είναι τόσο κακός; Τα παγκόσμια μοτίβα του καιρού δίνουν την απάντηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του MetOffice Stephen Dixon. To Hνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ανάμεσα σε δύο συστήματα υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων στη νότια ηπειρωτική Ευρώπη και τα ανατολικότερα τμήματα της γηραιάς ηπείρου. Καθώς αυτά τα δύο συστήματα αλληλεπιδρούν, δημιουργούν περιόδους ψυχρού, νεφελώδη και βροχερού καιρού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσα, δηλαδή, σε αυτά τα συστήματα υψηλών πιέσεων περνούν οι ψυχρότερες αέριες μάζες και φτάνουν στη Βρετανία.

    Από την άλλη, τα θερμότερα νερά της θάλασσας οδηγούν στην ανάπτυξη περισσότερων νεφώσεων, με συνέπεια ένα σχεδόν μόνιμα συννεφιασμένο σκηνικό. Dull, όπως λέει και το Skynews, δηλαδή, θαμπό ήταν και την Κυριακή 14/5 το τοπίο και στον αττικό ουρανό. Αλλά και με αρκετό κόσμο στον γιαλό. Αφού ο ήλιος θάμπωσε από την αφρικανική σκόνη και όχι από τη συννεφιά που θα επανέλθει, πάντως, από την Τρίτη 16/5 και μετά.
    https://news.sky.com/story/why-has-the-weather-been-so-bad-this-spring-12879213

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα από τη Στοκχόλμη που το πρώιμο καλοκαίρι φωνάζει παρόν εδώ και 2-3 μέρες με ήλιο και 22-23c .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aπό ότι βλέπω στην μεγάλη κυκλοφορία....για την ώρα στις Αζόρες εχουμε θερμή ράχη...με έναν Αζορικό που τροφοδοτεί με μικρούς εμποδισμούς την Δυτική -ΒΔ Ευρώπη...ετσι η Μεσόγειος θα δέχεται βροχές (και η Ιβηρική)..κάτι πλύ καλό.Πρωταγωνήστρια φαίνεται η Ιταλία στον υετό....εμείς μάλλον είμαστε στον "θερμό " τομέα αυτής της κυκλοφορίας..με μικρή ανοδο της θερμοκρασίας αλλά και με αστάθειες..όχι άσχημα...Η Σαχάρα ευτυχώς ακόμη δεν βγάζει "γλώσσα".Συνοπτικά
    α)Ακουσα μελισοπαραγωγούς να λένε ότι η κρύα ανοιξη στοιχίζει σε κάθε κυψέλη 5 κιλά μέλι.(Το πίστεύω)
    β)Ο δομικός πληθωρισμός στα τρόφιμα οφείλεται και στο λάδι που φέτος λόγω Ισπανίας θα είναι ακριβό(δεν το πιστεύω..πέρσι ηταν η ακριβή ενέργεια...που το κόστος της φέτος εχει καταρεύσει.)
    γ)Ο ψαράς της γειτονιάς μου μου λέει ότι οι σκορπίνες ...κάνουν 18 ευρώ το κιλό λόγω φουρτούνας...έβαλα τα γέλια..και νευρίασε."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο β> κάνεις λάθος καθότι φέτος η Ισπανία είχε 48% μείωση της παραγωγής της .
      Στο γ> γέλα άφθονα καθότι οι φουρτούνες φέρνουν καλύτερες ψαριές .

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα σας, το πρωί ταξιδέψαμε για τον Σοχό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, υψόμ. 630, υπό συνεχή δυνατή βροχή. Φθάσαμε και είχε 9 β. θερμοκρασία. Κρύο μέσα στην εκκλησία και στο μαγαζί μετά, οπότε όταν επιστρέψαμε, το άναμμα του καλοριφέρ για λίγο ήταν απαραίτητο. Για να δούμε μέχρι πότε θα καίμε φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τομπουλίδης Γεώργιος14 Μαΐου 2023 στις 6:49 μ.μ.

      Καλησπέρα σας.Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο πυκνή ομίχλη και ψιλό βρόχο. Εννέα βαθμοί θερμοκρασία.



      Διαγραφή
  6. Ευχαριστώ κύριε Ζιακόπουλε....δεν την λέμε κυρά Μάρω αλλά "blody" γιατί είναι καφέ...και να την ξεχωρίζουμε από την "ναόμι"¨που είναι μαύρη..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. -Στο χωριό μου τη λέμε κυρά - Μάρω, ανεξαρτήτως χρώματος.
      -Να υποθέσω ότι στο χωριό σου ο προεκλογικός αγώνας από πόρτα σε πόρτα είναι επικίνδυνος και ότι ακόμα πιο επικίνδυνο είναι να τείνεις το χέρι για χειραψία σε... ετεροδημότισσες σαν τη συγκεκριμένη!



      Διαγραφή
    2. Οχι όχι κύριε Ζιακόπουλε έντονος είναι ο προεκλογικός αγώνας..ο οποίος γίνεται αισθητός...μεταξύ δύο χωριανών που μιλάνε μεταξύ τους μόνο πριν τις εκλογές για να τσακωθούν...σήμερα...μεταξύ των "διαλόγων" ξεχώρισα...το "τέτοιος κολοκύθας είσαι" κλπ.Όσο αφορά τους υποψήφιους...μονο με μηνύματα..μας επισκέφτονται...μια φορά που ήρθε ένας...και δεν είχε σημα στο κινιτό...του εξηγήσαμε ότι σήμα... βγαίνει σε ένα συγκεκριμένο μνήμα..στο νεκτροταφείο...και εξαφανίστηκε...!¨"θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Για την αλεπού του "θωμά", που είναι blondie: https://www.youtube.com/watch?v=KXewIR7Y7cc

      Διαγραφή
    4. Αντώνης-Καρδίτσα14 Μαΐου 2023 στις 10:34 μ.μ.

      Στην φωτογραφία, αυτή που αποκαλείτε "κυρά-Μάρω", είναι αρκούδα..

      Διαγραφή
    5. Έχεις δίκιο Αντώνη, αν μεγεθύνεις πολύ τη φωτό, φαίνεται καθαρά. Είναι μικρής ηλικίας αρκούδα. Την πατήσαμε όλοι.

      Διαγραφή
    6. Aκριβως αγαπητοί...μάλλον μόλις έχει απογαλακτηστεί...και ακολουθεί κάθε μέρα την ίδια πορεία..την ίδια ώρα..μόνο που αυτήν η πορεία περνάει μέσα από το χωριό...ωσπου να την αλλάξει...θα λαχταρήσουμε λίγο..."θωμάς"

      Διαγραφή
    7. Mάρω λένε, πάντως, μία αλεπού στην Πάρνηθα, σχεδόν εξημερωμένη, που δέχεται τροφή από τους επισκέπτες. Και γενικά, πολλές αλεπούδες σε εξοχικές περιοχές της Αττικής πλησιάζουν σε κατοικημένες περιοχές και τρέφονται από το φαγητό που αφήνουν οι κάτοικοι για τα αδέσποτα. Πάντως, ο "Θωμάς" είχε αναφέρει ότι εμφανίστηκε αρκούδα στα μέρη του σε πρόσφατο σχόλιο του. Και ιδού και τα πειστήρια.

      Διαγραφή
    8. H εικόνα έιναι μια συνηθισμένη εικόνα για τα μερη μας, ειδικά την νύχτα μπαίνουν πολύ μεγαλύτερα αρσενικά ζώα...τέσπα...εγώ πάντως έχω μεράκι..να δώ..κόκκινο ελάφι και λύγκα...αυτά σπανίζουν πια στα μέρη μου..όλα τα αλλά τα χουμε..Για να επιστρέψουμε στα του καιρού..νομίζω ότι ο κύριος Ζιακόπουλος όταν αρχές Απριλίου μίλησε ότι ο κούκος θα αργήσει φέτος..κάτι έβλεπε...ο Αμερικάνος εμφανίζει ως τάση...νέο εμποδισμό στην Ουκρανία μαζί με αυτόν του Αντλαντικού κάτι που σημαίνει συνέχεια της αστάθειας για εμάς...για να δουμε"θωμάς"

      Διαγραφή
    9. Να της αφήνετε, "Θωμά" της αρκούδας πάντα ένα περιθώριο διαφυγής και δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Όλα τα άγρια ζώα θα επιλέξουν να φύγουν, παρά να επιτεθούν, αρκεί να έχουν αυτή τη δυνατότητα, οπότε το σημαντικό είναι να μην νιώσουν ποτέ ότι εγκλωβίστηκαν.

      Αν δείτε, πάντως, και λύγκα, αυτή τη μεγάλη γάτα με τα μακριά και μυτερά αυτιά, τότε θα πρέπει να σπεύσει το National Geographic στην περιοχή σας για να γυρίσει ντοκιμαντέρ. Σε καθεστώς εξαφάνισης ο ευρασιατικός λύγκας από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έχει επανεισαχθεί τελευταία σε Αγγλία και Γαλλία, ενώ κάποιες θεάσεις του στη βόρεια Ελλάδα θεωρείται ότι αφορούν ζώα που μετακινούνται από τις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες.

      Διαγραφή
    10. "θωμά", έχετε και βίδρες στην Πραμόρ'τσα; (σ.σ. παραπόταμος του Αλιάκμονα).

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα στην παρέα και από μένα. μία υπέροχη Άνοιξη διανύουμε, φυσικά δεν ανάβουμε ακόμα θέρμανση στα πεδινά της ανατολικής Αχαΐας αλλά κοιμόμαστε ακόμα με τα χειμερινά σκεπάσματα καθώς οι ελάχιστες τελευταία έπεφταν στους 12 -13β και χαμηλότερα.. σήμερα είχε μια μικρή άνοδο 15β το ξημέρωμα και μέγιστη στους 22β πριν λίγο, μαζί με υψισυννεφια.. μια χαρά για μέσα Μαϊου και ότι πρέπει να κάνεις εξωτερικές εργασίες χωρίς να γίνεσαι μούσκεμα στον ιδρώτα.. καλή συνέχεια .
    Χρήστος Αιγιάλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ όμορφες φωτογραφίες και οι τρεις.
    Θα ξεχωρίσω τον φτερωτό φίλο τού Χριστόδουλου...
    Στα τρία χωρίστηκε η χώρα σήμερα όπως τα είχαμε γράψει ακριβώς.
    Στη βόρεια Κρήτη ξεπεράσαμε τούς 30β ενώ και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου παρατηρήθηκαν αρκετά 27αρια και 28αρια.
    Στην περιοχή μού πιάσαμε 25αρι σήμερα μετά από πολύ καιρό ενώ δεν έλειψε και πάλι η βαριά συννεφιά κατά διαστήματα και το ασθενές λασπόβροχο.
    Στην υπόλοιπη Στερεά παρατηρήθηκαν αρκετά 24αρια και 25αρια σε Αττική όπως και 26αρια στο νομό Βοιωτίας.
    Η Θεσσαλία και η Ήπειρος ήταν στον ενδιάμεσο τομέα και στα φυσιολογικά της εποχής με 22άρια και 23αρια μέγιστες ενώ η υπόλοιπη βόρεια ηπειρωτική χώρα έζησε στον δικό της κόσμο με βροχή κατά διαστήματα(και η Ήπειρος δέχθηκε βροχές) και τις θερμοκρασίες να μην ξεπερνούν τούς 19 μόλις βαθμούς.

    Περιοχές πού αύριο λόγω και των μεγαλύτερων διαστημάτων με ηλιοφάνεια θα προσεγγίσουν ή και θα ξεπεράσουν τοπικά τούς 30 βαθμούς :
    Νομοί Άρτας, Αιτωλοακαρνίας, Βοιωτίας,ΒΔυτικής Αττικής, Αχαΐας,Ηλείας,Μεσσηνίας Λακωνίας,Λασιθίου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου.
    Στην υπόλοιπη χώρα αν και θα ανέβει κι'άλλο η θερμοκρασία δεν θα πλησιάσει αυτές τις τιμές.
    Πάνω από 20 με 21β θα δει επιτέλους και η Βόρεια χώρα.
    Την Τρίτη και την Τετάρτη τέλος, εκτός των βροχών πού θα έχουμε σε συγκεκριμένες περιοχές, η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση έως 10 βαθμούς στην δυτική ΒΔυτική χώρα μην ξεπερνώντας τούς 19 με 20β(πεδινά)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη, στο εσωτερικό της Αττικής, που ο νοτιάς δεν δροσίζει, καθώς δρα σαν καταβάτης άνεμος, άγγιξαν και ξεπέρασαν ελαφρώς οι θερμοκρασίες τους 25 βαθμούς. Στα παράκτια, συγκρατήθηκαν στους 21-22β., λόγω της θαλάσσιας αύρας.

      Διαγραφή
  9. Αστάθειας συνέχεια ,μιλώντας με παλαιότερους ηλικιακά 80 συν μου λέγανε παλιά εδώ στην Όθρυ η άνοιξη έτσι ήταν βροχερή κυλούσε, πάντως η αλήθεια είναι ο καιρός αυτός έχει φέρει σε δυσκολία αγρότες και μελισσοκόμους εδώ στην περιοχή, Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιωργος Ορεινά Τρικαλα15 Μαΐου 2023 στις 9:29 π.μ.

    Παρακαλώ να δώσετε μια παραγγελια οι μετεωρολόγοι να σηκωθούν οι ανταρες απ την Θεσσαλία γιατί όσα ξύλα δεν κάψαμε μέσα στο χειμώνα καίμε τώρα τον Μάιο.

    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω και όποιος γνωρίζει αν μπορεί να απαντήσει.Για πόσο διαστημα θα συνεχιστεί αυτός ο καιρός με συννεφιες και βροχές? Κάποιοι αγρότες δεν έχουν σπείρει ακόμα βαμβάκι και αυτοί που έχουν σπείρει δεν φυτρώνει και αν φυτρώσει σαπίζει από την υγρασία. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Λιτσα από Τρικαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H βαλίτσα θα παει μακρια. Συνέχεια βροχών αστάθειας και απο βδομαδα.

      Διαγραφή