Καταιγίδες και στη Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα!

Το Παγγαίο ετοιμάζεται για έναν ακόμα γύρο! Φωτ. Κωστής Θεοδοσίου

Οι συνθήκες αστάθειας στην ηπειρωτική Ελλάδα, που οδηγούν στην εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων κυρίως τις απογευματινές ώρες, θα συνεχιστούν τόσο το επόμενο διήμερο όσο και στη διάρκεια της νέας εβδομάδας. 


Από πλευράς έντασης, διάρκειας και έκτασης, τα σημαντικότερα από τα προαναφερθέντα φαινόμενα αναμένονται στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την κεντροδυτική Στερεά και την κεντροδυτική Πελοπόννησο.

Πέρα από αυτά, το  Σαββατοκύριακο, μια ατμοσφαιρική διαταραχή που θα κινηθεί από την κεντρική προς την ανατολική Μεσόγειο θα επηρεάσει με όμβρους και καταιγίδες αρχικά την Κρήτη και τις νοτιότερες των Κυκλάδων και στη συνέχεια τα Δωδεκάνησα.

Καλημέρα σε όλους!


12 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από την ανεμωδη Στοκχόλμη .Ο βοριάς έριξε σε φυσιολογικά σχεδόν επίπεδα τις μέγιστες .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με την αδεια του κυρίου Ζιακόπουλου λίγα στατιστικά για τον Μάιο όσον αφορά.. το Βόιο...λοιπόν 104 mm μέχρι στιγμής ...14 μέρες με βροχή η καταιγίδα...απόλυτα μέγιστη 26,7 στις 07/5 απόλυτα ελάχιστη 3.1 στις 04/5 ,πιο βροχοφόρα μέρα..η 03/5 με 40,5 mm και η απόλυτα ελαχιστη μεσημεριου 11 βαθμοί την 10/5 .Μέση ελάχιστη 7,5 και μέση μέγιστη 16,8...Μεγάλη καταστροφή στην καρποδεσία..αφού η καρποφορία πρέπει να είναι στο 16 τοις εκατό σε σ΄χεση με πέρσι...που είχαμε περισσότερη ηλιοφάνεια αλλά πιο πολύ κρύο το πρωί... ( 3,5 πέρσι τον Μάιο...αλλά πιάναμε έυκολα τους 26 λόγω ηλιου...-2 με παγετό στις αρχές του)..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ποιο υψόμετρο βρίσκεται ο σταθμός?

      Διαγραφή
    2. "Θωμά" καλά κάνεις και μας παραθέτεις στοιχειά από την περιοχή σού τα οποία βρίσκω εντυπωσιακά.
      Νομίζω ότι βοηθάνε πολύ να καταλάβουμε την διαφορετικότητα της κάθε περιοχής καιρικά.
      Εμένα τουλάχιστον με ενδιαφέρει.
      Υ. Γ. Να πού δεν έκανα λάθος στην εστίαση των έντονων καταιγίδων σήμερα.
      Αμφιλοχία 15mm, Μενίδι Αιτωλοακαρνίας 32mm.
      Και όλα αυτά μάλιστα σε παράκτιες περιοχές....
      Δυστυχώς το δίκτυο σταθμών(το έχω ξανά γράψει) είναι ελάχιστο στην κάλυψη τού νομού.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ Φώτη....όσο για το εντυπωσιακό..όλη η ορεινή ηπειρωτική Ελλάδα νομίζω κρύβει εκπλήξεις...εγώ ψάχνω ας πούμε στοιχεία για την ορεινή Αρκαδία..,μέρος που το θεωρώ μοναδικό...όσο αφορά τον καιρό..η την Ανατολική..ορεινή Στερεά...που τοπικά έχει απίθανες δυναμικές..(π/χ/ Δομοκός)..όσον αφορά την Δυτική Μακεδονία..νομίζω ότι έχουμε τον ορισμό του ηπειρωτικού κλίματος.
      Το υψόμετρο είναι 840 μέτρα..φίλε Νώντα..αλλά...όπως είπα λόγω ότι η Δυτική Μακεδονία είναι" κλείστή" σε όλες τις διευθύνσεις του νότου,και ανοιχτή στον Βορρά..χαμηλότερα υψόμετρα μπορούν να δώσουν μεγαλύτερες εκλήξεις..π.χ. Πτολεμαίσα."θωμάς"

      Διαγραφή
    4. Έχω ταξιδέψει πολλές φορές στα μέρη σου -τελευταία φορά ήταν στη Φλώρινα τον Φεβρουάριο- και καταλαβαίνω τι λες. Αλλά όσο ψηλότερα είναι το κλειστό οροπέδιο, τοσο "καλύτερα "!

      Διαγραφή
  3. Επιβεβαίωση λοιπόν της πρόβλεψης προ λίγων ημερών γιά (λασπό)βροχές στην νότια ΝΑνατολική νησιωτική χώρα το Σαββατοκύριακο.

    Άλλη μία μέρα η σημερινή με έντονη αστάθεια το μεσημέρι απόγευμα στα ηπειρωτικά της Αιτωλοακαρνίας, με το βόρειο κομμάτι τού νομού να έχει την τιμητική του.
    Η μόνη διαφορά είναι ότι έριξε και σε εμάς μία καλούτσικη μπόρα(4,4m στον σταθμό μού έως τώρα), ενώ τα φαινόμενα ήταν σαφώς πιό γενικευμένα σε σχέση με χθες και προχθές.
    Σε κάποια σημεία τού κάμπου δυστυχώς παρατηρήθηκε πάλι χαλαζόπτωση.
    Ακόμη και αυτή τη στιγμή το ίδιο νεφικό σύμπλεγμα παραμένει σταθερό,καλύπτοντας το μεγαλύτερο κομμάτι της Αιτωλοακαρνίας και της Άρτας δίνοντας σαφώς πιό εξασθενημένα φαινόμενα σε σχέση με νωρίτερα.
    Το ουσιώδες της υπόθεσης μιάς και η θερμοκρασία δεν αστειεύεται πιά και η ζέστη το μεσημέρι δηλώνει παρούσα σε όλα τα ηπειρωτικά, είναι ότι στις περιοχές έντονης αστάθειας δροσίζει άμεσα.
    Τις επόμενες μέρες όπως γράφει και ο δάσκαλος η κεντροδυτική ηπειρωτική και βόρεια χώρα θα βρίσκετε καθημερινά στο στόχαστρο, οπότε αναμένω ποιά μέρα από όλες θα δώσει ρεσιτάλ χιλιοστών.
    Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στα στοιχεία.
    Καλό βράδυ και καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρόλα αυτά Φώτη δεν έχει γίνει κάτι τρομερό στην Ήπειρο αυτές τις μέρες. Εντάξει υπάρχει αστάθεια αλλά τα φαινόμενα είναι τοπικά και όχι με διάρκεια. Οι περισσότεροι σταθμοί καταγράφουν μονοψήφια νούμερα.

      Διαγραφή
    2. Γιάννη αυτό πού λες,αν δεις το γράφω και εγώ στις αναρτήσεις μού.
      Αδύναμη αστάθεια θα την χαρακτήριζα εγώ όλες αυτές τις ημέρες.
      Και σήμερα είχαμε αστάθεια στο εσωτερικό της Αιτωλοακαρνίας σε δύο δόσεις.
      Μία νωρίς το μεσημέρι και μία αυτή τη στιγμή.
      Άφησε όμβρους κυρίως,με κάποιες βροντές εδώ και εκεί με τον κάμπο να επηρεάζεται άλλη μία φορά, πράγμα όχι και τόσο σύνηθες.
      Νορμάλ πράγματα με μεγάλη τοπικότητα τα οποία ο Μάης τα έχει γιά ψωμοτύρι.
      Οι δε σταθμοί(επίσημοι) με το ζόρι καταγράφουν υετό.
      Τι να πουν και περιοχές ανατολικά της Πίνδου(ανατολικά της Φθιώτιδας) όπου όλες αυτές τις ημέρες ο ΒΑ άνεμος πού σήμερα ξεπερνά τα 5 μποφόρ, δημιουργεί ευστάθεια και μηδαμινά φαινόμενα.
      Τουλάχιστον εμείς,κάποιες νότες φθινοπωρινές τις παίρνουμε συχνά πυκνά.

      Διαγραφή
  4. Aλλη μία ανοιξιάτικη μέρα στην Αθήνα. Οι θερμοκρασίες πλέον πέφτουν μεταβίας κάτω από τους 20c. Στα Πατήσια δεν έπεσε κάτω από τους 20c και η θερμοκρασία έφτασε τους 28,7c. Την υψηλότερη για φέτος.

    Μήπως η αστική θερμική νησίδα θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ευρέως;

    Αντίστοιχα θέματα, όσο παράξενο και να ακούγεται, είχαμε και στο Βερολίνο. Μετά από μερικές μέρες ζέστης η θερμοκρασία έπεφτε το βράδυ δύσκολα και ας είναι γεμάτα με πάρκα και λίμνες η πόλη.

    Τον Ιούνιο φαίνεται έρχεται σιγά σιγά το καλοκαίρι. Ελπίζω να αργήσουν οι καύσωνες.

    Υγ. Η βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να πάει για ρεκόρ κρύου αυτόν τον Μάιο.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χε..σήμερα στις 11 με 1 το μεσημέρι τι υπέροχο θέαμα!..το τι σύννεφα, θεόρατα μανιτάρια,τορπίλες,εδω στο νομό έλεγα οτι σήμερα θα ζήσουμε ζόρικα πράγματα απο θέμα καταιγίδας,ειδικά στον άξονα Καλαμπάκα,Κόζιακα,Τρίκαλα.Η συνέχεια;;;..ας την πούνε οι φίλοι που με τα σχόλια τους δίνουν την εντύπωση πως ζούμε καταστάσεις 2002 εδω.
    Αλλα και κάτι φωτογραφίες στα Facebook που βλέπω,αν τραβήξω και γώ φωτογραφίες από δω την περιοχή,θα τις ζηλέψουν οι Αμερικανοί κυνηγοί καταιγίδων,θα ρθουνε εδώ για να κυνηγάνε..καταιγίδες!Τι να πω ρε παιδιά!
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων
    υγ.μυρίζομαι βραδινές περιπετειουλες γενικά στην περιοχή,αλλά..αλλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To 2002 η Αθήνα κόντεψε τα 1000μμ, πολλές περιοχές τα ξεπέρεσαν.

      Διαγραφή