Περί θερμικής αστάθειας και όχι μόνο!



Ο καιρός των τελευταίων εβδομάδων χαρακτηρίζεται από ομοιομορφία λόγω της θερμικής αστάθειας που παρατηρείται σχεδόν καθημερινά σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και οδηγεί στην εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων τις απογευματινές ώρες. Βέβαια για τους  παρουσιαστές των δελτίων καιρού η λέξη όμβροι είναι σχεδόν απαγορευμένη. Προτιμούν τη λέξη μπόρα(ες), ένα δάνειο των ξένων από τη γλώσσα μας για τον βορρά που το πήραμε πίσω (αντιδάνειο) για να περιγράφουμε τoν μικρής διάρκειας υετό που αρχίζει και τελειώνει απότομα. Τώρα, το να γράφουμε και να λέμε αντί των όμβρων των «μπορών» και αντί της ομβροπλευράς ή ομβροσκιάς της «μποροπλευράς ή «μποροσκιάς» είναι άλλη υπόθεση, όπως άλλη υπόθεση είναι το πώς θα λέμε τα όμβρια ύδατα. Αλλά, καιρός είναι να κλείσουμε εδώ τη γλωσσολογική παρένθεση και να επιστρέψουμε στη Μετεωρολογία.


Στο αριστερό σχήμα βλέπετε το προγνωστικό μετεώγραμμα της Κόνιτσας (σημειακή πρόγνωση σε ύψος 862 μέτρων) μέχρι και τις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας. Τα συμπεράσματα για τις επιμέρους μετεωρολογικές παραμέτρους είναι κατά περίπτωση τα παρακάτω:

Α) Η θερμοκρασία στη στάθμη των 850 hPa είναι αρκετά σταθερή, αλλά προξενεί κάποια εντύπωση το γεγονός της εικοσιτετράωρης διακύμανσής της λόγω της επίδρασης του υποκείμενου εδάφους.

Β) Κάθε απόγευμα αναμένονται αξιόλογα ύψη υετού λόγω της θερμικής αστάθειας. Όμως, αν μας ρωτήσουν ποιο απόγευμα θα εκδηλωθεί ισχυρή καταιγίδα με χαλάζι, η απάντηση δεν είναι εύκολη. Πέρα από τις μέρα με τη μέρα δυσδιάκριτες διαφορές του υετού, υπάρχει η γενικότερη αδυναμία των μοντέλων να προσομοιώσουν με ακρίβεια τον υετό που προέρχεται από την ανωμεταφορά (convection).

Γ) Μεγάλη εντύπωση προκαλεί η σε εικοσιτετράωρη βάση ευαισθησία του μοντέλου από το υποκείμενο έδαφος ακόμα και στα γεωδυναμικά ύψη της στάθμης των 500 hPa που βρίσκεται σε ύψος περίπου 5,5 χιλιομέτρων.

Για να καταλάβουμε καλύτερα το μηχανισμό της ανοδικής μεταφοράς πηγαίνουμε στο βουνό του δεξιού σχήματος που ας θεωρήσουμε πως είναι η Γκαμήλα (Τύμφη). Τα συμπεράσματα εδώ είναι τα παρακάτω:

Α) Η ηλιακή ακτινοβολία (ενέργεια) ως ηλεκτρομαγνητικό κύμα προσπίπτει σε όλη την πλευρά του βουνού που βλέπουμε στην εικόνα, αλλά η απορρόφησή της εξαρτάται από το πόσο σκουρόχρωμο είναι το έδαφος. Όσο πιο σκούρα είναι η επιφάνεια του εδάφους τόσο μεγαλύτερη είναι η απορρόφηση της ηλιακής ενέργειας, η οποία στη συνέχεια μετατρεπόμενη σε θερμική ενέργεια κινείται ανοδικά.

Β) Η δεύτερη εικόνα εξηγεί γιατί οι πρώτοι σωρείτες παρατηρούνται συνήθως στην κορυφή των βουνών. Τα έναυσμα δίνουν οι αύρες των κοιλάδων.

Γ) Η τρίτη εικόνα μάς εξηγεί το ρόλο του πνέοντος ανέμου, ο οποίος μπορεί να είναι τοπικός ή συνοπτικής κλίμακας.

Συγγνώμη για το σαββατιάτικο μάθημα, αλλά λίγο οι δουλειές λίγο οι εκλογές μάς κράτησαν πίσω και η ύλη της φετινής χρονιάς, που οσονούπω τελειώνει, δεν έχει βγει!  

Καλή Κυριακή, φίλοι μου! 

34 σχόλια:

  1. Πιο επίκαιρο από ποτέ το άρθρο.
    Ευχαριστούμε γιά το μάθημα.
    Υ. Γ. Εντυπωσιακό το πολλαπλό δείγμα γιά την Κόνιτσα τις επόμενες ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

    Ωραίο μάθημα Δάσκαλε. Καλό Σαββατόβραδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kύριε Ζιακόπουλε μπορείτε να διευκρινίσετε το "σκούρα περιοχή"? εννοείτε δασώδεις?και σε ενα πεδινό έδαφος ποια είναι)χωρίς χιόνι και δάση)...?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απορροφητική ικανότητα (α): Μέλαν σώμα α=1 και λευκό σώμα α=0.

      Διαγραφή
  4. Όλο και κάτι μαθαίνουμε και οι λιγότερο εξοικειωμένοι .Βοηθά και η εποπτική διδασκαλία.
    Όσο για τον περιφραστικό όρο "όμβρια ύδατα" προτείνω τον μονολεκτικό "μπορόνερα " ,κύριε......μπρόεδρε !.---=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σήμερα στα Γιάννενα φυσούσε απο το πρωί Β-ΒΑ άνεμος με αποτέλεσμα το απόγευμα να μην βρέξει πουθενά στο λεκανοπέδιο. Πριν μερικά χρόνια αγρότες της περιοχής με έμαθαν ότι όταν φυσάει βοριάς το πρωί δεν βρέχει το απόγευμα και όντως ενώ όλες οι ιστοσελίδες έδειχναν βροχή πουθενά δεν έβρεξε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και όμως Παραμυθια και Ηγουμενίτσα έβρεξε και χτες και σήμερα!

      Διαγραφή
    2. Γιάννενα-Παραμυθιά ειναι μεγάλη η απόσταση τώρα το καλοκαίρι ακόμη και το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων μπορούμε να το χωρίσουμε σε δύο ή τρία τμήματα.

      Διαγραφή
  6. Ευχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε για το μάθημα για την θερμική αστάθεια! Έχω παρατηρήσει εδώ στο νησί να "τραβάνε" πολλές βροχές οι δασικές περιοχές.. Δεν ξέρω αν σχετίζεται με το σκουρόχρωμο έδαφος αυτό.. Αρχίζει πάντως και μυρίζει καλοκαίρι εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην Φθιώτιδα πάντως κάθε μέρα βρέχει,λίγο από δω,λίγο από κει.Η τοπικότητα των φαινομένων είναι χαρακτηριστικό της εποχής και της αστάθειας.Δεν γίναμε Ιταλία αλλά οι θερμοκρασία,η συχνή νεφοκάλυψη και οι βροχές είχαν κάποια χρόνια να εμφανιστούν με αυτή την συχνότητα,όταν ήδη είχαμε 35+ τα προηγούμενα.Δεν καταλαβαίνω κάποιους που δεν καταλαβαίνουν τους άλλους κτλ.
    Ευχαριστούμε για το μάθημα,καλημέρα!!
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aν έφτασε το καλοκαίρι στη Βρετανία, αναρωτιέται το Skynews, καθώς το Σάββατο 28/5 ήταν πιο ζεστή μέρα για το 2023 (so far, που λένε και οι Άγγλοι) με 24,3 βαθμούς στο Δυτικό Γιορκσάιρ, όπως αναφέρει το Skynews. Κι άλλες περιοχές αναμένεται να αγγίξουν τους 20 βαθμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά στη νοτιοανατολική Ουαλία και γύρω από το στενό του Μπρίστολ. Για τα πρώτα σκιρτήματα του καλοκαιριού, έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Simon Partridge, ενώ σύμφωνα με το MetOffice ο καλός καιρός θα συνεχιστεί και μέσα στη βδομάδα.

    Σύμφωνα με τον προγνώστη Paul Gundersen, "ο αεροχείμαρρος βόρεια του Ηνωμένου Βασιλείου εμποδίζει συστήματα κακοκαιρίας να το επηρεάσουν, επιτρέποντας παράλληλα στις υψηλές πιέσεις να κυριαρχήσουν και να φέρουν καλοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας". "Η τρέχουσα θέση των υψηλών πιέσεων θα επιτρέψει τη δυτική ροή αερίων μαζών, που είναι πιο δροσερές από αυτές που έρχονται από τον νότο, την Ισπανία ή και την Αφρική" συμπλήρωσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι για αυτόν τον λόγο δεν θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα, απλά ο καιρός θα είναι γενικά ζεστός, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 20 βαθμούς.

    Πάντως, στο Φάληρο η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 28 βαθμούς τις δύο τελευταίες μέρες και στην Ανάβυσσο τους 26β.
    https://news.sky.com/story/uk-records-hottest-day-of-the-year-so-far-with-temperatures-of-24c-12891136

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η σημερινή ημέρα θύμιζε Νοέμβριο εδώ στη Ρόδο. Πολύ νερό με έντονη κατά τόπους ραγδαιότητα, προβλήματα από flash floods (ακόμα και στο αεροδρόμιο), έντονος αέρας, αρκετα ηλεκτρικά, ενώ ο ορεινός Εμπωνας έγραψε 96 χιλιοστά υετό! Περιμέναμε αστάθειες δε λέω, αλλά αυτό σήμερα πιο πολύ σε φθινοπωρινή (και ίσως ολίγον τροπική) καταιγίδα παρέπεμπε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, Θάνο, έχασε τη ζωή του και ένας 23χρονος τουρίστας στο όμορφο νησί σας, χτυπημένος από κεραυνό, ενώ έκανε σέρφινγκ. Ψιλόβροχο είχαμε σήμερα Δευτέρα 29/5 και στην Αττική, ενώ και τα αμέτρητα τριχίδια από κτενοφόρα έδιναν μία εικόνα σαν να έπεφτε μέσα στη θάλασσα βροχή. Τα κτενοφόρα μοιάζουν με τις μέδουσες, αλλά δεν τσιμπούν. Αν πέσεις σε πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις τους, μπορεί να αισθανθείς πρόσκαιρα μία φαγούρα.

      Διαγραφή
  10. Η πρώτη σοβαρή και με διάρκεια θερμική αστάθεια στην περιοχή της Αιτωλοακαρνίας ήταν σήμερα.
    Τρία ήταν τα κύματα συνολικά.
    Το πρώτο άφησε σύντομο πέρασμα με 0,4mm,το δεύτερο 5,6mm και το τρίτο και καλύτερο με άλλα 10,2mm και σύνολο 16,2mm στο σταθμό μού.
    Εντύπωση προκάλεσε και πάλι, ότι χτυπήθηκε ο κάμπος και όχι τόσο τα ορεινά με το Αγγελόκαστρο Αγρινίου να καταγράφει 32,2mm.
    Όσο να ναι οι αγρότες μας μία απογοήτευση την έχουν.
    Εις αύριο τα σπουδαιότερα....
    (περαιτέρω ένταση-έξαρση αστάθειας στις ίδιες πάνω κάτω περιοχές).
    Καλά πάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΦΟΙΒΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ28 Μαΐου 2023 στις 10:15 μ.μ.

    Καλησπέρα και από μένα. Να υποθέσω ότι στα Γιάννενα που ήμουν τις τρεις τελευταίες μέρες, η αστάθεια ενισχύεται και από την αύρα που δημιουργείται από την λίμνη προς την ξηρά κάτω από το Μιτσικέλι. Επομένως ενισχύεται επί πλέον το ανοδικό ρεύμα και εκδηλώνονται έντονες θερμικές μπόρες, εεεε όμβροι ήθελα να πω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τέτοιον συννεφιασμένο και βροχερό Μάιο είχαμε καιρό να δούμε. Σύμφωνα με την ΕΜΥ 4,5 μέρες βροχής κατά μέσο όρο τον μήνα αυτό για Ρόδο. Φέτος ήδη 8 μέρες! Στη Θεσσαλονίκη έχουμε πάντα τον μήνα αυτό πολλές βροχές αλλά φέτος οι συννεφιασμένες μέρες είναι πααααρα πολλές. Θα ήθελα αν κάποιος έχει καιρό να μας σχολιάσει θερμοκρασίες θαλασσών. Ακόμη δεν έχουν αγγίξει πουθενά ανα την Ελλάδα τους 20 βαθμούς. Είναι αυτό σύνηθες ή έχουμε πιο κρύες φέτος;
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη
    Καλή εβδομάδα και καλό καλοκαίρι αμήν και πότε.. και για να μην παρεξηγηθώ θελουμε ηλιοφάνεια… όχι καύσωνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα νερά τού Ιονίου και τού Αιγαίου βρίσκονται ελαφρώς σε χαμηλότερες τιμές από τα φυσιολογικά.
      Ιδιαίτερα τού Ιονίου συνήθως ζεσταίνονται γρηγορότερα.
      Φέτος αυτό συμβαίνει,όχι επειδή κρύωσαν οι θάλασσες αρκετά το χειμώνα,αλλά επειδή ολόκληρη η άνοιξη κυλά με ψυχρότερες συνθήκες σε σχέση με άλλες χρονιές ενώ και οι βροχές πού σημειώνονται είναι πολλές.
      Ας μην εστιάσουμε στις τωρινές αστάθειες αλλά ας πάμε λίγο παραπίσω.
      Ο Μάρτης ήταν ιδιαίτερα άστατος με πολλά οργανωμένα χαμηλά πού έδωσαν μεγάλο υετό στα νησιά και τα παράκτια, ενώ και ο Απρίλης κύλησε με πολλά χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά της βόρειας ΒΔυτικης χώρας όπως και με επίσης αρκετές οργανωμένες υφέσεις από τα δυτικά.
      Τέλος η ανατολική χώρα μπορεί να μην επηρεάστηκε όσο η υπόλοιπη υετικά, όμως και εκεί το συνεχές βόρειο ρεύμα πού επικρατεί φέτος την άνοιξη διατηρεί(μαζί με τις όποιες βροχές έπεσαν) ακόμη τις θάλασσες αρκετά ψυχρές.
      Γύρω στούς 17 με 19β βρισκόνται αυτή την περίοδο οι θερμοκρασίες της θάλασσας από το Βορρά μέχρι το Νότο.

      Κλείνοντας να πω ότι ο μεγάλος όγκος νερού πού έπεσε σε τοπικό επίπεδο στο νησί της Ρόδου ήταν από νέφος κατακόρυφης ανάπτυξης το οποίο ξεπέρασε σε ύψος τα 11 χιλιόμετρα.
      Σε αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο στην συγκεκριμένη περιοχή τού Εμπωνα,η ανωμεταφορά με την βοήθεια τού ορεινού όγκου τού Αττάβυρου όπου σε συνδυασμό τα μεγάλα ποσά υγρασίας τού οργανωμένου χαμηλού πού κινήθηκε από τη Σύρτη προς την Κύπρο, έδωσε αυτό το πολύ έντονο φαινόμενο σε μικρή χρονική διάρκεια.
      Στην ουσία η εκδήλωση αυτής της πολύ ισχυρής καταιγίδας δεν προκλήθηκε από παράγοντες θερμικής αστάθειας,όπως επίσης και ήταν αδύνατο να προβλεφθεί από τα μοντέλα.

      Διαγραφή
    2. ΔΙΟΡΘΩΝΩ: Σύμφωνα με την ΕΜΥ η θερμοκρασία της θάλασσας έχει αγγίξει τους 20-21 σε όλη την Ελλάδα (χθεσινά στοιχεία). Κωνσταντίνος
      ΥΓ: είχα μείνει στα στοιχεία του ΕΑΑ της προηγούμενης βδομάδας

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα! Στη Μαρώνεια Ροδόπης που ήρθα από την Τετάρτη κάθε μέρα ρίχνει το κατιτίς. Ένα πεντάλεπτο την Τετάρτη γύρω στις 5 το απόγευμσ, 2 μικρά περάσματα την Πέμπτη ένα το μεσημέρι και ένα το απόγευμα. Την Παρασκευή έκανε δυνατή βροχή για μια ώρα και ο συνολικός υετός στο σταθμό του ΕΑΑ στο γειτονικό χωριό των Προσκηνητών ήταν 12 χιλιοστά. Σαββάτο ένα 20 λέπτο ( ο σταθμός δε κατέγραψε κάτι άρα ήταν αρκετά τοπικό το φαινόμενο) και Κυριακή ένα 10 λέπτο γύρω στις στις 9 το βράδυ με 2 χιλιοστά. Συνολικά περίπου 15 -20 χιλιοστά. Θερμοκρασία ελάχιστες γύρω στους16-17 και μέγιστες 24-25.
      Χάρυς

      Διαγραφή
    4. Δεν είναι κρίμα τέτοια στοιχεία της ΕΜΥ να είναι κλειδωμένα κάπου που να μην τα βλέπει το κοινό;

      Το έβλεπα χθες στον Κολυδά και αναρωτιόμουν πως δεν έχουν δημοσιευτεί πουθενά.

      Γιάννης
      ΝΦ

      Διαγραφή
    5. Εδώ παρέθεσα τα στοιχεία του ΕΑΑ μέχρι πρότινος γιά τις θερμοκρασίες θαλάσσης.

      Διαγραφή
  13. Δεν ξέρω αλλά ένα κρίσιμο σημείο...για μένα αλλά περιμετρικό του κυρίως θέματος του post έιναι η μεταφορά στην ανώτερη ατμόσφαιρα...δλδ μπορεί οι πυρήνες των καταιγίδων να σχηματίζονται στα ψηλά..αλλά το ρεύμα στην ανώτερη ατμόσφαια τις οδηγεί χαμηλότερα...ως ώριμες καταιγίδες πλέον....και ίσως πιο ισχυρές..
    ...Προς επίρωση χθές το ρεύμα σε εμάς ήταν ΒΑ...με δεδομένο ότι τα βουνά μας βρίσκονται δυτικά μας..(Σμόλικας)...παρόλες τις αναπτύξεις...αυτές κινούταν ΝΔ και ετσι δεν είχαμε φαινόμενα...έπρεπε να περιμένουμε το απόγευμα να μας επισκεφτούν οι καταιγίδες που είχαν δημιουργηθεί στην Κοζάνη...και να ξεκινήσει το πάρτυ,τέλος να σημειωθεί..οτι με το ξέσπασμα της καταιγίδας η θερμοκρασία επεσε στους 12 βαθμούς...(σόμπα)..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, δεύτερη ημέρα με πολύ άστατο καιρό με βροχές φθινοπωρινού τύπου κατά διαστήματα και θερμοκρασία όχι πανω από 20c . Ο καιρός αυτός διαδέχθηκε ένα τετραήμερο με απογευματινή μόνο αστάθεια η οποία δεν άγγιζε τη νότια Χαλκιδική. Παρόλα αυτά τα χλστ δεν είναι άνω των 5-10 καθώς πρόκειται για βροχές με ασθενή έως μέτρια ένταση και δεν έχουμε καταιγίδες. Καιρός ευχαριστος για εμένα προσωπικά αλλά σίγουρα όχι για τους επαγγελματίες του τουρισμού και τους αγρότες που περιμένουν να θερίσουν τα σιτηρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κοίτα πώς τα φέρνει η ζωή.
    Σήμερα, 29 ΜαΪου ,ο διάδοχος του Μωάμεθ ττου Πορθητή,για τα επινίκια θα πάει να "προσευχηθεί " στην Αγιά Σοφιά .
    Αλλά τι μπορείς να περιμένεις όταν ο ένας μάχεται ασυμβίβαστος και τελικά πέφτει μαχόμενος νεκρός ως απλός στρατιώτης στην πύλη του Αγίου Ρωμανού,ενώ ο άλλος του έχει θυροκολλημένο "ανάθεμα". Διχασμός πλήρης.
    Αλλά και το 1922 πώς προέκυψε ;.
    Μήπως διαφαίνονται κάποια στοιχεία θρησκευτικού φονταμενταλισμού και σήμερα ;!.--====Π.Α.
    Υ.γ. Εγώ πάντως είμαι με το : " Το την πόλιν σοι δούναι............"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.youtube.com/watch?v=qt8rMK8f19I&ab_channel=JuliaFortouni

      Διαγραφή
    2. Ο επίλογος
      Την Τρίτη, 29η Μαΐου 1453, δύο μοιραία γεγονότα έγειραν καθοριστικά την πλάστιγγα της μάχης υπέρ των Τούρκων: η διείσδυση των επιτιθεµένων από την Κερκόπορτα και ο θανάσιμος τραυματισμός του Τζουστινιάνι. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα δραματικά νέα σκόρπισαν πανικό στους υπερασπιστές και τους κατοίκους της Πόλης, πολλοί από τους οποίους έσπευσαν στον Κεράτιο, αναζητώντας καταφύγιο στα λίγα πλοία που βρίσκονταν εκεί ή στο Πέραν, τη συνοικία των ουδέτερων Γενοβέζων. Μεταξύ των Βενετών που κατευθύνθηκαν στον Κεράτιο ήταν ο αρχηγός του στολίσκου των πολιορκημένων Ντιέντο και ένας ακόλουθός του, ο γιατρός Νικολό Μπάρµπαρο, στον οποίο οφείλουμε μερικές από τις γλαφυρότερες περιγραφές των γεγονότων της πολιορκίας.
      Σύμφωνα με τον Στίβεν Ράνσιμαν, ο Ντιέντο έσπευσε στο Πέραν όπου διαπραγματεύτηκε µε τους Γενοβέζους το άνοιγμα της αλυσίδας του Κεράτιου Κόλπου. Σε λίγο δύο ναύτες έκοψαν µε τσεκούρια την αλυσίδα και μέσα από το άνοιγμα διέφυγαν τα περισσότερα βενετικά πλοία, τέσσερις ή πέντε αυτοκρατορικές γαλέρες, δύο γενοβέζικα πολεμικά και επτά εμπορικά που ανήκαν σε τρομοκρατημένους Γενοβέζους του Πέραν. Όλα ήταν κατάφορτα από πρόσφυγες. Ο τουρκικός στόλος δεν πρόσεξε την αναχώρησή τους, καθώς τα πληρώματά του είχαν ήδη σπεύσει να συμμετάσχουν στη λαφυραγώγηση της Πόλης. Ο χριστιανικός στολίσκος, αφού περίμενε περίπου µία ώρα στην είσοδο του Βοσπόρου για να διευκολύνει όσα άλλα πλοία ενδεχομένως να προσπαθούσαν να διαφύγουν, έπλευσε ανενόχλητος προς τα Δαρδανέλια.

      Διαγραφή
    3. O Αθλητικός Σύλλογος Πέρα είχε ιδρυθεί στο Π. Φάληρο από Κωνσταντινουπολίτες, έχοντας μεταξύ άλλων τμήματα μπάσκετ και πινγκ πονγκ.

      Διαγραφή
  16. Νωρίτερα από τις 29 Μαΐου αλλα δύο γεγονότα εγειραν την πλάστιγγα υπέρ των Οθωμανών: Η προστριβή των κατοίκων σε ενωτικούς και ανθενωτικούς και ο Ουρβανος που οι Βυζαντινοί δεν τον πλήρωσαν ενώ οι Οθωμανοί τον πλήρωσαν για τις υπηρεσίες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Jim :
      ----- Οι ανθενωτικοί προτιμούσαν να μπουν στην Πόλη οι Τούρκοι παρά οι Δυτικοί.Ας τους χαίρονται μέχρι σήμερα!.
      ------Ουρβανός είναι το εξελληνισμένο όνομα του Ούγγρου οπλουργού Οrban .O δυστυχής Παλαιολόγος αδυνατούσε να ικανοποιήσει τις οικονομικές απαιτήσεις του,καθόσον τα κρατικά οικονομικά ήσαν ισχνά.Έτσι αυτός κατέφυγε (αυτομόλησε) στο Οθωμανικό στρατόπεδο και τους έφτιαξε φοβερά κανόνια. -----=====Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Μην ξεχνάτε το 1204, φίλοι μου:
      α) Χωνιάτης προς τους Σταυροφόρους: «Φερθήκατε στους χριστιανούς χειρότερα απ' ότι οι Άραβες φέρονται στους Λατίνους γιατί οι τελευταίοι σέβονται τουλάχιστον τις γυναίκες».
      β) Εντουίν Πιρς: «Η λεηλασία του ναού της Αγίας Σοφίας το 1453 εκ μέρους του Μωάμεθ Β' δεν ήταν τόσο εκτεταμένη όσο εκείνη εκ μέρους των Σταυροφόρων το 1204».
      γ) Ο Στίβεν Ράνσιμαν, ο μεγαλύτερος Βυζαντινολόγος όλων των εποχών, χαρακτήρισε τα γεγονότα του 1204 ως «έγκλημα ενάντια στον πολιτισμό και την ανθρωπότητα».

      Διαγραφή
    3. Κρειττότερόν εστιν ιδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν

      Διαγραφή
    4. Ολα αυτά ισχύουν δάσκαλε.Μάλιστα σχετικά με τη λεηλασία της Αγίας Σοφίας το 1204,οι Σταυροφόροι,πολλοί από τους οποίους ήσαν αδίστακτοι τυχοδιώκτες,πρώην ποινικοί τρόφιμοι των φυλακών,διέπραξαν μέχρι βιασμούς γυναικών επί της Αγίας Τραπέζης του ναού !!.
      Όμως την συγκεκριμένη στιγμή,ενώπιον του διλήμματος Τούρκος ή Δυτικός,η λυσιτελέστερη στάση, ως πολιτική με όρους προοπτικής,ήταν αυτή του Κωνσταντίνου ΙΑ Παλαιολόγου και των περί αυτόν.---====Π.Α.

      Διαγραφή
    5. Δεν διαφωνώ, Πέτρο. Να εξηγήσω προσθαθώ.
      Αν το 1204 αυτοκράτορας ήταν κάποιος σαν τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, τα πράγματα θα εξελίσσονταν αλλιώς.
      Όμως, η ιστορία δεν ξαναγράφεται και σε τελική ανάλυση ούτε οι μεγάλες αυτοκρατορίες διαρκούν αιώνια.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή