Κίνδυνος από το χαλάζι στη Β. Ελλάδα: ρωσική ρουλέτα με περισσότερες από μία σφαίρες στη θαλάμη!

Με την τοπικότητα του φαινομένου της χαλαζόπτωσης, οι πιθανότητες πτώσης καταστροφικού για την αγροτική παραγωγή χαλαζιού σε μια συγκεκριμένη περιοχή είναι περιορισμένες. Όμως, όταν οι συνθήκες εκδήλωσης καταιγίδων, που συνήθως αυτή την εποχή συνοδεύονται από χαλάζι, παραμένουν ευνοϊκές επί πολλές ημέρες, αυξάνονται οι πιθανότητες σε όλες τις περιοχές και κυρίως στη Β. Ελλάδα, όπου η συχνότητα του φαινομένου τον Μάιο και τον Ιούνιο είναι μεγάλη. 


Με βάση τα υπάρχοντα προγνωστικά στοιχεία, οι βασικές συνθήκες εκδήλωσης θερμικής αστάθειας (ηλιοφάνεια ως το μεσημέρι, ασθενείς επιφανειακοί άνεμοι, θερμοκρασίες 10 με 12 βαθμοί στα 850 hPa και -15 με -17 βαθμοί στα 500 hPa) θα παραμείνουν ευνοϊκές τις υπόλοιπες ημέρες του τρέχοντα μήνα και ίσως στο μεγαλύτερο διάστημα του επόμενου μήνα (EFFIS). Έτσι, πέρα από τον κίνδυνο των καταστροφικών χαλαζοπτώσεων ελλοχεύουν οι κίνδυνοι των αιφνίδιων πλημμυρών και της έξαρσης των μυκητολογικών ασθενειών των φυτών.

Το τελευταίο διάστημα, παρατηρώντας τα προγνωστικά στοιχεία του υετού των μοντέλων της αριθμητικής πρόγνωσης καιρού, διαπιστώνουμε για μια ακόμα φορά την αδυναμία της προσομοίωσης του υετού που προέρχεται από ανοδική μεταφορά. Θυμίζω εδώ ότι η ανοδική μεταφορά καθορίζει την ανακατανομή της θερμοκρασίας και της υγρασίας μέσω των νεφών κατακόρυφης ανάπτυξης, τα οποία δεν μπορούν να αναλυθούν από το πλέγμα του μοντέλου.

Όπως επεσήμαναν και μερικοί φίλοι του μπλογκ, εντύπωση προκαλούν οι αστοχίες του ευρωπαϊκού μοντέλου (ECMWF), αλλά το πρόβλημα είναι κοινό για όλα τα μοντέλα που πειραματίζονται συνεχώς με τα σχήματα παραμετροποίησης της ανοδικής μεταφοράς. Προς επίρρωση όσων αναφέρω, παραθέτω τα παρακάτω δύο σημερινά μετεωγράμματα της Αθήνας. Το αριστερό είναι το τρέχον και το δεξιό η επόμενη εκδοχή του μοντέλου που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί τον επόμενο μήνα.  


 

23 σχόλια:

  1. Εντονη αστάθεια είχαμε χθες εδώ στη Ρόδο, με καλή ραγδαιότητα βροχόπτωσης που άφησε πάνω από 20 χιλιοστά κοντά εδώ που μένω. Και σήμερα ψιχάλισε. Γενικότερα φαίνεται να συνεχίζεται η αστάθεια ακόμα και εδώ στα Δωδεκάνησα, όχι κάτι σύνηθες για τόσες πολλές μέρες εδώ. Σε κάθε περίπτωση ολοκληρώνεται σιγά σιγά μια άκρως δροσερή άνοιξη (η οποία πήρε πάσα από έναν ήπιο χειμώνα). Είναι φοβερό ότι ακόμα και εδώ τα μπάνια μάλλον δεν έχουν ξεκινήσει για τους πολλούς (παρά το ότι έχουμε πολύ τουρισμό για Μάη μήνα), ενώ άλλες χρονιές τέλη Μαιου έβλεπες ακόμα και εμάς "τα λοκάλια" να ρίχνουμε καμιά βουτιά χρόνου επιτρέποντος....
    Καταπληκτικό και το άρθρο του κ.Ζιακόπουλου, και μακάρι να μην δει καμία περιοχή άλλη χαλαζόπτωση φέτος....enough is enough Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα από τη Στοκχόλμη με 25c μέγιστη πολυ πάνω από το μέσο όρο για το μήνα Μάιο .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα από τα πιό ψυχρά πρωινά γιά τέλη Μαΐου είχαμε σήμερα στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνία με τον υδράργυρο να πέφτει στούς 11,5β στην περιοχή μού και στούς 10β στον κάμπο.
    Το μεσημέρι όμως η ζεστούλα "τσιμπά" λόγω και της εξασθένησης του ανέμου κ της αύξησης της δυσφορίας.

    Στην αναλυτική ανάρτηση τού δασκάλου γιά τη συνέχεια τού καιρού,θα πω πως αυτοί ακριβώς οι παράγοντας από δω και στο εξής(χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες(βάση εποχής)με ψυχρές λίμνες στα 500hPa και σχετικά χαμηλές Τ στα 850hPa) μαζί με την άπνοια πού επικρατεί και θα επικρατεί τις επόμενες ημέρες στα ηπειρωτικά(σε αντίθεση με τον ανεμώδη καιρό τού περασμένου ΣΚ πού ψαλίδισε αρκετά την αστάθεια) θα είναι οι υπαίτιοι γιά το καμπανάκι πού θα χτυπά τις θερμές ώρες της ημέρας.
    Τα φαινόμενα δείχνουν να είναι περισσότερο έντονα και να συνοδεύονται από τοπικές αλλά σφοδρές χαλαζοπτώσεις στα δυτικά κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα και τα ενδότερα της κεντροβόρειας Πελοποννήσου και αρκετά λιγότερο στην υπόλοιπη χώρα.
    Επίσης πιθανόν να επηρεαστούν από αστάθεια η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα κατά τη διάρκεια του ΣΚ, διαψεύδοντας ήδη αρκετούς πού πίστευαν ότι η Κρήτη από τον Μάη και μετά μπαίνει σε ερημικές συνθήκες(μέχρι χθες κατά τόπους έβρεχε στο νησί).

    Στη συνέχεια ήθελα να τονίσω πέραν της αστοχίας των μοντέλων και τού Ευρωπαϊκού να αποτυπώσει με ακρίβεια τις περιοχές φαινομένων αστάθειας, ότι είναι πολύ δύσκολο τούς θερινούς μήνες να προβλεφθούν τα νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης καθώς και πού ακριβώς αυτά θα επεκταθούν και πότε θα σβήσουν.
    Μία ιδέα παίρνουμε από την δορυφορική την ώρα εκδήλωσης των καταιγίδων.
    Γιά παράδειγμα χθες είχαμε χαλάζι και σφοδρή καταιγίδα να χτυπά τον κάμπο μας με αρκετές ζημιές σε καλλιέργειες και πάλι, ενώ την ίδια στιγμή στην πόλη είχαμε ένα ψιλόβροχο με βροντές.
    Εν ολίγοις θα προτείνω εγρήγορση και προσοχή όλες τις επόμενες ημέρες στις περιοχές πού αναφέραμε, ανεξαρτήτως πόσα τμήματα θα επηρεαστούν.
    Φύλαγε τα ρούχα σού...

    Τελειώνοντας να σας δώσω από κάτω το λινκ από την μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη απόκλισης υετού και θερμοκρασιών από το ευρωπαϊκό κέντρο προγνώσεων EFFIS,πού έγραψε και ο δάσκαλος.
    Όπως θα δείτε τα στοιχεία σταθερά επιμένουν γιά δροσερό και πολύ άστατο καιρό μέχρι περίπου και τα τέλη Ιουνίου όχι μόνο σε εμάς αλλά και σε όλη σχεδόν τη Μεσόγειο!
    Αντιστράφηκαν οι ρόλοι μεταξύ βορά και νότου...

    https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς έτσι είναι Φώτη η κατάσταση μέχρι τέλους του Ιούνη. Και λέω δυστυχώς γιατί είμαι λάτρης του καλοκαιριού. Η μάλλον λάτρης της κανονικοτητας. Τον χειμώνα θέλω χειμώνα και το καλοκαίρι θέλω καλοκαίρι. Αλλά μάλλον οι εποχές έχουν μπερδευτεί λίγο τα τελευταία χρόνια..

      Διαγραφή
  4. Εξαιρετικό κύριε Ζιακόπουλε,ως αναφορά...από Δυτική Μακεδονία...η θερμοκρασία δεν λέεί να ανεβεί πάνω από 23-24 βαθμούς...με τίποτα...τις μεσηβρινές και απογευματινές ώρες..όμβροι...με αρκετά ηλεκτρικά θα έλεγα...,από την άλλη...παρατρηρώ ότι στην ΕΜΥ χρησιμοποιούν αρκετά την όρο ΄όμβροι...αντί των βροχής ...ενω τις κατιγαιδίδες τις περιγράφουν ως μεμωνομένες,..."θωμάς".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλαδέλφεια τελικά έβρεξε. Ο κοντιντός σταθμός των Πατησίων λέει 1μμ. Οσο για το χαλάζι φαντάζομαι θα αφορά κεντροβόρεια χώρα.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε μια δυσκολη χρονιά εξελίσεται η φετινή για τους αμπελουργους και κυρίως για όσους έχουν βιολογικές καλλιέργειες,καλή ώρα.Οι συνθήκες θερμοκρασίας,υγρασίας και οι βροχοπτώσεις είναι πολύ ευνοϊκές για την ανάπτυξη του περονόσπορου.Επισης τα αμπέλια βρίσκονται λίγο πριν την άνθηση,σε ένα πολύ κρίσιμο στάδιο για προσβολη.Να σημειώσω ότι άλλες χρονιές η άνθηση είχε ολοκληρωθεί στις πρώιμες ποικιλίες ενώ φέτος μόλις ξεκινά,για δυτική Φθιώτιδα μιλωντας πάντα.
    Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι η εμφάνιση ορατών μυκηλιων του μύκητα πάνω στις ταξιανθίες,κάτι εξαιρετικά σπάνιο,διότι απαιτεί πολύ υγρές συνθήκες.
    Ο χαλκός δεν προστατεύει επαρκώς,μόνο το έγκαιρο και σωστό βλαστολογημα θεωρώ πως ίσως σώσει την κατάσταση.
    Να δούμε που θα πάει αυτό φέτος.Μπλεξαμε με την γκαντεμοσαυρα αφού!!
    ΥΓ.Ευχαριστω πολύ για την απάντηση κ.Ζιακοπουλε.Δεν είχα στόχο να φέρω κανέναν σε δυσκολη θέση.Προς το παρόν νιώθω οπως τα εγραψα,"ακούω" όμως ότι είπατε και τα σκέφτομαι.Οταν παίρνει το πάνω χέρι ο θυμός η η απογοήτευση,μια νηφάλια γνώμη σαν την δική σας βοηθάει στο να κατασταλάξει το συναίσθημα.
    Να είστε όλοι καλά.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και οι μελισσοκόμοι σε συναγερμό

      Διαγραφή
    2. Ίσως έτσι εξηγείται η παροιμία "Τον Μάη λαγός μην κατουρήσει" που λένε στην Κύπρο και αλλού!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Αντώνης-Καρδίτσα25 Μαΐου 2023 στις 3:15 μ.μ.

      Η χρονιά για τους αγρότες, δεν εξελίσσεται καλά.
      Δεν έγινε ακόμα κοπή των σανοδοτικών(βλ. μηδική, βίκος, κ.α.), γίνονται επανασπορές σε βαμβάκια, ενώ οι παραγωγοί σιτηρών που είχαν ικανοποιηθεί με τις παρελθούσες βροχές, τώρα τρέμουν από πιθανά μπουρίνια που θα υποβαθμίσουν ή δυσκολέψουν την συγκομιδή..
      Όμοια, σε κακή κατάσταση όπως προειπώθηκε, αμπέλια, δενδρώδεις καλλιέργειες, και μελισσοσμήνη, που αντί να συλλέξουν, ταΐζονται για να κρατηθούν στη ζωή...
      Δύσκολοι καιροί, οι παράκαιροι....

      Διαγραφή
    4. Mιας και δύο φίλοι αναφέρθηκαν στις μέλισσες, είχα διαβάσει πρόσφατα σε ξένο μέσο ότι είναι πλέον απειλούμενο είδος στην Ευρώπη και λόγω της συχνής χρήσης φυτοφαρμάκων / ζιζανιοκτόνων. Στην Αττική, όπου ζω, βλέπω συχνά μέλισσες να παραπαίουν στο έδαφος, προσπαθώντας μάταια να πετάξουν. Αλλά και στη θάλασσα πέφτουν πιο συχνά νομίζω σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Όσες είναι ακόμα ζωντανές και τις δω, τις βγάζω στον γιαλό.

      Διαγραφή
  7. Παμε για τρίτο μήνα συνεχόμενων βροχοπτώσεων στην περιοχή του Τυρνάβου Ειδη υπάρχει πρόβλημα στις δενδρώδεις καλιεργειες από Συμπτορια -φουζικλαδιο κ βακτήριο Κ στους αμπελώνες από περονόσπορο κ ωίδιο Πολλα κτηματα βγαίνουν ωφ Καθε 6 μέρες ραντίζουμε Πανω από 25 χρόνια έχει να εμφανιστεί το φαινόμενο αυτό Σε λίγο θα σηκώσουν οι γεωπόνοι τα χέρια ψηλά Μεγαλη απογοήτευση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο δάσκαλος μίλησε, αναλυτικοτατος,συμπλήρωσε ο φίλος Φώτης,νομίζω πάει να εδραιωθεί δροσερό σχετικά καλοκαίρι με βροχές και η άνοιξη,ανοβρο φθινώπορο χειμώνα βέβαια τα επόμενα χρόνια θα φανεί για το που οδεύει ο καιρός , Χρήστος από την ζέστη επιτέλους σήμερα Οθρυ αλλά δεν φένεται να κρατάει για πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα προΪόντα θυμού συνήθως είναι βραχύβια........----======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O θυμός μπορεί να είναι και δημιουργικός κάποιες φορές. Για παράδειγμα, αν μία ομάδα υποστεί μία συντριπτική ήττα, αυτό μπορεί να θυμώσει παίκτες και προπονητές, να πληγώσει τον εγωισμό τους και να παρουσιαστούν πολύ καλύτεροι την επόμενη φορά. Το θέμα είναι να μην μετατρέπεται ο θυμός σε ανεξέλεγκτη οργή, αλλά σε θετική ενέργεια. Και φυσικά, αν δεχόμασταν τα πάντα αδιαμαρτύρητα, δεν θα άλλαζε ποτέ τίποτα προς το καλύτερο.

      Διαγραφή
  10. Ξαναδιαβάζοντας ...το post του κυρίου Ζιακόπουλου...και κάνοντας πρακτίκή...στον καιρό του Βοίου...νομίζω ότι πάλι τα γραφόμενα σας...δίνουν την λεπτομέρεια...που χρειάζεται μία πρόγνωση και δεν μας την δίνουν οι άλλοι.
    Πιο συγκεκριμένα...ενώ η αστάθεια...έιναι η κλασική που γνωρίζω...δλδ πυρήνες καταιγίδων που σχηματίζονται σιγά σιγά μετά το μεσημέρι...καταλήγουν...σε όμβρους...με εξαιρετικά..όμως βίαια ξεσπάσματα...δλδ ριπαίους ανέμους πρίν την εκδήλωση του όμβρού και παρα πολά ηλεκτρικά...τα οποία δεν εταιριάζουν με την ενέργεια της ατμοσφαιρας(συνήθως αυτήν η ένταση και ενέργεια ακολουθεί εναν καύσωνα κ ανομβρία)..επμένως η ύπαρξη δύο τουλάχιστον μεταβλητών..που δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα...προκαλεί...αυτην την εκρηκτική κατάσταση.
    Όποτε θέλετε καντε μας και μία ανάλυση της μεγάλης κυκλοφορίας εξηγώντας μας αυτήν την εμμονή.Φώτη πολύ καλός..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η φετινή Άνοιξη είναι οτι πιο ενδεικτικό σ'αυτά που λέω,οτι το τζάμπα κρύο είναι το χαρακτηριστικό της νέας εποχής,και μιλάω μόνο για την ηπειρωτική Θεσσαλία,για τις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές ο καθένας όπως το βλέπει για τον τόπο του.
    Η θερμοκρασία πέφτει εύκολα(ανεξαρτήτως προβλέψεων)αλλά δεν βρέχει εύκολα.Δεν υπάρχουν πλέον φαινόμενα ή τα φαινόμενα έχουν αλλάξει.Η μόδα πλέον απο πλευράς υετού είναι τα ψεκασματα οι μουχλες,ειδικά το Χειμώνα,και η νεα φράση στις προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι το "γρήγορο πέρασμα στα ηπειρωτικά".
    Τα υπόλοιπα που ακουω δεξιά αριστερά του τυπου..δεν εχω ξαναδεί τέτοια βροχερή Ανοιξη,δεν έχει ξαναγίνει αυτο κλπ. τ'ακουω βερεσέ!
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιτέλους κάποιος το είπε χωρίς να κοροϊδεύει τον ίδιο τού τον εαυτό.
      Έτσι ακριβώς είναι.
      Υπάρχει μεγάλη υπερβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως ακόμη και από μερικούς φίλους αυτού τού μπλογκ.
      Ναι,διανύουμε μία δροσερή έως ψυχρή άνοιξη(τις τελευταίες ημέρες βέβαια πριν βγάλει αστάθεια καλοκαίρι είναι έξω) και έχει ρίξει και αρκετές βροχές πού μόνο σε τοπικό επίπεδο και μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές βρίσκονται σε πληθώρα.
      Αυτό ισχύει κυρίως γιά Μάρτιο Απρίλιο.
      Ναι, θα καταλάβω και τούς αγρότες πού έχουν τα δίκια τούς και δεν θέλουν αυτή την εποχή βροχές και ειδικά βίαια φαινόμενα.
      Όμως παίδες ελάτε, ξεκολλάτε...
      Τίποτα δεν κάνει ο Μάης φέτος σε σχέση με χρονιές όπως το 2011 2012?? (δεν θυμάμαι ακριβώς), η και πιό παλιά, όπου επί καθημερινής βάσεως τα απογεύματα είχαμε καταιγίδες και μάλιστα σε γενικευμένη μορφή αφήνωντας στούς σταθμούς μας πότε λίγα και πότε πολλά χιλιοστά.
      Φέτος λόγω τοπικότητας, παλεύουν κάποιοι σταθμοί να βάλουν έστω και 1mm.
      Στην περιοχή μού είχαμε και πάλι έντονη θερμική αστάθεια με δυνατά αστραπόβροντα, όμως στη μία περιοχή ΒΔυτικα τού Αγρινίου έπεσαν 20mm σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε άλλη έπεσαν 2mm και σε άλλη καθόλου.
      Και όλα αυτά μέσα σε λίγα χιλιόμετρα.
      Μη μιλήσω γιά τις προηγούμενες ημέρες πού από ότι έταζαν τα μοντέλα δεν έγινε τίποτα.
      Όταν και αν τις επόμενες ημέρες πάρει η αστάθεια γενικευμένο και έντονο χαρακτήρα όπως δείχνει θα τα ξανά πούμε.
      Αυτή τη στιγμή εγώ βλέπω έναν απόλυτα φυσιολογικό Μάη με τις σχετικές δροσιές τού και τις αστάθειες τού να κυλάει.
      Καμία υπερβολή δεν βλέπω.
      Χθες πάλι όλοι και όλοι 20 σταθμοί πανελλαδικά κατέγραψαν υετό.
      Πολύ κατώτερα τα φαινόμενα από αυτά πού εγώ περίμενα.
      Αν θα αλλάξει αυτό από αύριο, μένει ο καιρός να το αποδείξει.

      Διαγραφή
    2. Και το λέω εγώ Φώτη που με την σημερινή καταιγίδα που είχαμε τ'απογευμα είναι η έκτη φορά που ΒΡΕΧΕΙ στο χωριό μου απο τον Απρίλιο έως τώρα ενω στα Τρίκαλα έβρεξε δύο-τρεις,απλώς η μια στα Τρίκαλα ηταν πιο βαρβάτη.Αλλα το κρύο,κρύο(δεν μιλάω για σήμερα).
      Για να δούμε τι θα κάνει αυτές τις ημέρες..σήμερα πάντως φοβήθηκα για χαλάζι στην περιοχή μου αλλά έριξε μόνο βροχή για μία ώρα περίπου,το αεροπλανάκι την ώρα που μαύριζε απο πάνω,"πήρε φωτιά"πετώντας αλλά στο τέλος έβρεξε καλά όπως είπα.
      Γιώργος πεδινά Τρικάλων

      Διαγραφή
  12. Κομοτηνή: κατά κύματα περνούν οι καταιγίδες που έρχονται από βόρεια, αφήνοντας ,ευτυχώς, μόνον βροχή. Αύριο προβλέπεται ανάλογη ή και πιο έντονη δραστηριότητα.(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για να καταλάβετε ότι γίνετε της ανωμαλίας....μανιτάρια βγήκαν...αλλά αυτά δεν τα έχω δεί ποτέ μου εδώ...το όνομα τους είναι..Pluteus chrysophaeus και όπως εψαξα βγαίνουν κυρίως στην Ιρλανδία......κύριε Ζιακόπουλε νομίζω και οι μύκητες έχουν πολλά να μας πουν...για την κλιματική αλλαγή..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τρομακτική η τοπικοτητα των καταιγίδων στην Ξάνθη. Δύο πολύ ισχυρές μία το μεσημέρι και μία το απόγευμα στην περιοχή μου εκτός της πόλης, η δεύτερη μάλιστα με χαλαζόπτωση. Σε άλλα σημεία του νομού όχι τόσο έντονα φαινόμενα. Ο σταθμός του μετεο δίνει 0, 2mm που σημαίνει ότι η είναι χαλασμένος ή απλώς ψιχαλισε εκεί. Υπολογίζω γύρω 25 με 30 mm στην περιοχή μου ως τώρα. Επίσης τα 15mm υετου που δίνει το meteo για τον σταθμό του στην Ξάνθη για τον Μάιο μου φαίνονται αστεία. Πιστεύω ότι είναι πολύ περισσότερα στην περιοχή του σταθμού. Παρατηρώ ότι πολύ συχνά είναι εκτός λειτουργίας σύμφωνα με το meteo. gr.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι χαλασμένος φίλε από Ξάνθη, απλά η τοπικότητα και πάλι "τσακίζει κόκαλα"....

      Διαγραφή