Τραβάει σε μάκρος η αστάθεια!

Αμπελώνας στη Νάουσα, με τον περονόσπορο να καιροφυλαχτεί! Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης


Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στο Τυρρηνικό Πέλαγος, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται αργά Β-ΒΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν τη Μαύρη Θάλασσα και την Τουρκία. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα και μάλιστα στις ΒΔ περιοχές της χώρας τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Παράλληλα, οι άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ (Ιόνιο) και η θερμοκρασία στη Δ. Ελλάδα και τη Μακεδονία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Αντίθετα, στην ανατολική και τη νότια χώρα αναμένονται θερμοκρασίες ως τους 28 βαθμούς. Κατά τα άλλα, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. 


Την Τετάρτη (17/5), ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά κυρίως το απόγευμα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα υποχωρήσουν σε όλη τη χώρα. 

Την Πέμπτη (18/5), αξιόλογες βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στη Μακεδονία και πιθανώς στη Θεσσαλία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με βασική ένταση 4 με 5 μποφόρ. 

Η Παρασκευή και το Σάββατο (19 & 20/5) θα περάσουν με περιορισμένη απογευματινή αστάθεια στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στα ορεινά αυτής. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά αυτής της εποχής. 

Τέλος, την Κυριακή (21/5), ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικούς όμβρους ή και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα. 

54 σχόλια:

  1. Αναρωτιέμαι αυτοί που μίλησαν για 45αρια και 50αρια θα λογοδοτήσουν κάπου; Μέχρι στιγμής έχουμε τον πιο ψυχρό Μάιο των τελευταίων δεαετιών και δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι τις επόμενες εβδομάδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ μου φίλε μέχρι και τον Ιανουαρι είχαμε ξηροθερμικες συνθήκες !!! Μελέτησε λίγο τα στοιχεία !!!

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή πιστεύεις κι εσύ ότι θα έχουμε 45αρια και 50αρια σε μερικές εβδομάδες; Εδώ θα είμαστε να δούμε αν πέσεις μέσα.... Επίσης φέτος το Γενάρη είχαμε σχετικά ήπιο χειμώνα αλλά πέρυσι ο χειμώνας ξεκίνησε αρχές Δεκέμβρη και τράβηξε μέχρι τέλη Μάρτη... Γενικά επειδή κρατάω αρχείο δεν μπορώ να πω ότι γίνονται θερμότεροι τουλάχιστο στη. περιοχή που κατοικώ ... Άσε που κάθε χρόνο έχει χιόνια ενώ πριν 30 και 30 χρόνια είχε μια φορά στα 5-6 χρόνια...

      Διαγραφή
  2. H Aθήνα άραγε θα δεί τίποτα τις επόμενες μέρες; Κλασικά οι πρώτες ζέστες του Μαίου είναι ένα φιάσκο για την Αθήνα αφού η σκόνη και η συννεφιά περισορίζουν αισθητά την άνοδο της θερμοκρασίας με το κέντρο να μην έχει ξεπεράσει τους 23.5c ακόμα. Οσο πιο εσωτερικά του νομού οι θερμοκασίες τσιμπάνε με 25-26c.
    Αν ανοίξει ο καιρός αύριο θεωρώ ότι θα είναι η πιο ζεστή μέρα.

    Από εκεί και πέρα φαίνεται να επιβεβαιώνεται το σενάριο που είχα πει, ότι η άνοδος θα περιοριστεί και τα 35αρια έγιναν 25άρια μαξ για το Σαββατοκύριακο.

    Πάντα εμπιστοσύνη στο μετριόφρων UKMO. Εχει κανείς αμφιβολία;

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι ο νοτιάς είναι που μειώνει τη θερμοκρασία, φίλε Γιάννη, στα παράκτια και όσο πιο κοντά σε αυτά, καθώς λειτουργεί ως θαλάσσια αύρα εκεί. Αντίθετα, όσο πιο απομακρυσμένη είναι μία περιοχή από τη θάλασσα και δεν τη φτάνει το αεράκι έχει υψηλότερη θερμοκρασία. Αντίστροφα, με τον βοριά έχει περισσότερη ψύχρα στο εσωτερικό της Αττικής και υψηλότερες θερμοκρασίες στα παραθαλάσσια.

      Διαγραφή
    2. Σίγουρα ο νοτιάς και η δροσερή θάλασσα δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για τα παράκτια. Οπως πρόπερυσι με τα 35αρια στα βόρεια του νομού τα νότια δεν κατάλαβαν τίποτα. Βέβαια ο βοριάς δεν έχει τόσο μεγάλες διαφορές όσο ο νοτιάς.

      Φιλαδέλφεια δεν το συζητώ ότι ο νοτιάς δεν μας οφελεί καθόλου.

      Διαγραφή
  3. Αστάθειας συνέχεια, αναμενόμενο για μένα να που το ειπε και ο δάσκαλος ,εγώ βλέπω και το καλοκαίρι να κυλάει βροχερό και καλοκαίρι θα έχουμε το φθινόπωρο απλά αυτή την αίσθηση έχω ,πάντως τον Ιούνιο τον θεωρώ δεδομένο Χρήστος από την συννεφιασμενη Όθρυ με την ψύχρα να καραδοκεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τραβάει Δάσκαλε, τραβάει. Φαίνεται ότι θα έχουμε και μετά την Κυριακή την τιμητική της θερμικής αστάθειας στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας. Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους και στον Δάσκαλο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το γρουσουζέψατε για τα καλά όλοι που λέγατε για ξηρασίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλυτερα ετσι,δεν εκανε σκληρο χειμωνα και τα αποθεματα των υδατων ειναι περιοσμενα.....

      Διαγραφή
    2. Θα το ξαναπώ για ακόμη μια φορά.Μην μπερδεύετε τη θερμοκρασία με τον υετό.

      Διαγραφή
    3. Η θερμοκρασια μπορει να συσχετιστει με την διαθεσιμοτητα του νερου,διοτι οι χαμηλοτερες Τ προκαλουν μικροτερη εξατμιση.

      Διαγραφή
    4. Η εξυπνάδα της ημέρας ήταν αυτό.

      Διαγραφή
    5. Πάντως δάσκαλε είναι αυτό που έλεγες περί εμονικης συμπεριφοράς του καιρού που κρατάει παραπάνω απ' το κανονικό..όχι ότι δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν και σε άλλους Μαϊους

      Διαγραφή
  6. Πω πω! Χτύπησε 30αρι η Ηγουμενίτσα σήμερα. Μας φάνηκε κάπως μετά τις ψυχρες των τελευταίων ημερών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας σκεφτούμε Όλοι ότι το φθινόπωρο (3 μήνες) έχει εξαφανιστεί από μεγάλο μέρος της πατρίδας μας . Ας συμφωνήσουμε κάπου επιτέλους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H πιο "αδικημένη" εποχή είναι η άνοιξη. Ένας μακρόσυρτος χειμώνας, ξαφνικά καλοκαίρι και στο τέλος θα ξεπεραστεί από την πραγματικότητα η ρήση του Πάμπλο Νερούντα "μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη να έρθει".

      Να, όμως, που μπορεί να μην έρθει φέτος η - συρρικνωμένη και "αδικημένη" και πέρσι και πρόπερσι και αντιπρόπερσι - άνοιξη, αφού σύμφωνα με το effis οι ψυχρότερες θερμοκρασίες από τις κανονικές για τον Μάιο θα συνεχιστούν και τον Ιούνιο, ενώ περισσότερες από τον μέσο όρο θα είναι και οι βροχές.

      Να σημειωθεί ότι στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες από τις μέσες τιμές σε όλο αυτό το διάστημα και μόνο η ανατολική Μεσόγειος θα έχει σταθερά αρνητικές αποκλίσεις. Δικαιώνοντας όσους λέμε χρόνια τώρα ότι στην Ελλάδα το κλίμα πάει να γίνει ψυχρότερο. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, άλλωστε, δεν αποκλείει κάποια μέρη του να έχουν περισσότερο κρύο απ' ό,τι στο παρελθόν, κάτι που έχει αρχίσει να διαφαίνεται.
      https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/

      Διαγραφή
    2. Φίλε μου καλε τα , τελευταία χρόνια μαζεύουμε τις ελιές με τα κοντομάνικα , άκοπα (χωρις βροχή) ... Το 1998 π.χ- πριν 25 χρονια- αν μαζώναμε 2 σερί μέρες κάναμε γιορτή ! Και τα τζάκια στο φούλ ...

      Διαγραφή
    3. Γενικά, η δεκαετία του 1990 ήταν η πιο θερμή, πάντως, στην Ελλάδα απ' ό,τι θυμάμαι. Ζεστοί χειμώνες, μάλιστα, στην Αθήνα χιόνισε μόνο τη σεζόν 1991-92, αλλά και καυτά καλοκαίρια. Τα θυμάμαι τα 90'ς, διότι ήμουν φοιτητής και μετά ναύτης και ήταν πολύ ζεστά χρόνια. Αντίθετα, πλέον χιονίζει κάθε χρόνο στην Αθήνα - καμιά 15αριά φορές στον αιώνα μας (2002, 2004, 2006, 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2017, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023) - ενώ τα καλοκαίρια έχουν πολλές βροχές και καταιγίδες.

      Το χειρότερο είναι, όμως, ότι ο Μάρτιος έχει γίνει σχεδόν αμιγώς χειμωνιάτικος, με αποκορύφωμα τον περσινό, τον Απρίλη κάνουμε γιορτή αν η θερμοκρασία πάει πάνω από τους 20β. και τον Μάη πάρτι αν ξεπεράσει τους 30β. (με εξαίρεση τον Μάη του 2017 που πήγε και 40β., για να είμαι και δίκαιος). Τέλος, το γεγονός ότι τόσοι αναγνώστες που έγραψαν στο blog ότι άναβαν καλοριφέρ μέχρι τα μέσα Μάη δεν σας λέει κάτι για το πού πάει το πράγμα;

      Διαγραφή
    4. Μη γενικεύεις Βαγγέλη. Ψυχραιμία και μετριοπάθεια. Έχει δίκιο ο φίλος παραπάνω. Αυτά που αναφέρεις έχεις δίκιο αλλά αφορούν μόνο την Αττική και τα, ανατολικά προσηνεμα που όντως πάνε προς το ψυχρό αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα και κυρίως, στα βόρεια συμβαίνει το αντίθετο. Για την Ήπειρο οι χρυσές δεκαετίες ήταν τα 80ς και τα 90ς. Μετά ανώμαλεψε η κατάσταση.

      Διαγραφή
    5. Τα ανατολικά προσήνεμα έχουν περισσότερα χιόνια, Γιάννη, τα τελευταία χρόνια, όμως και στα βόρεια, κεντρικά και δυτικά ηπειρωτικά καταγράφονται πάρα πολλές μέρες με παγετό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Κάθε χειμώνα συμβαίνει αυτό, αντίθετα οι καύσωνες τα καλοκαίρια είναι όλο και πιο σπάνιοι με συχνότητα έναν (ισχυρό και γενικευμένο) κάθε 4-5 χρόνια (2012, 2017, 2021).

      Επίσης, όποιον επιστήμονα έχω διαβάσει, κάνει λόγο για αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων στη Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, σχεδόν κανείς δεν έχει μιλήσει για καύσωνες. Και αυτό βλέπουμε, άλλωστε, περισσότερες πλημμύρες και καταστροφές από αυτές και στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα Βαλκάνια και την Ιταλία. Άλλωστε απ' ό,τι γράφετε κι εσείς, Γιάννη, στη (βορειο)δυτική Ελλάδα δεν έχει σταματήσει να βρέχει το τελευταίο δίμηνο.

      Σήμερα Τρίτη 16/5, έβρεξε και στην Αθήνα λίγο. Κολλημένος στην κίνηση, άκουγα ράδιο και λέει σε μία φάση ο παραγωγός της εκπομπής. "Περιμένετε να σας πω για τον καιρό, αλλά δεν θα το κάνω. Θα αντιγράψω τον προπονητή του ΠΑΟΚ, που πριν μερικά χρόνια δεν αποδεχόταν ότι έχασε το πρωτάθλημα. Και θα πω ότι δεν συμβαίνει αυτό που βλέπω έξω. Ότι δεν υπάρχει συννεφιά, ούτε βροχή. Αλλά ότι έχει μία υπέροχη λιακάδα και είναι σαν καλοκαίρι".

      Διαγραφή
    6. Εντελώς άτοπο να βγάζουμε συμπεράσματα για το κλίμα και τον καιρό της Ελλάδας βάση του καιρού που κάνει μόνο στην πρωτεύουσα.. πραγματικά ότι να ναι

      Διαγραφή
    7. Mην διαστρεβλώνεις τα γραφόμενα μου και κυρίως την πραγματικότητα. Παγετό και μάλιστα, ολικό, κάποιες μέρες, δεν είχε η Αθήνα, αλλά πολλές περιοχές στα βόρεια, κεντρικά και δυτικά ηπειρωτικά. Δεν είχαν, μάλιστα, παγετό μόνο τον χειμώνα, αλλά και κατά διαστήματα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και μάλιστα καταστράφηκαν και καλλιέργειες. Το ίδιο συνέβη και με τις χαλαζοπτώσεις, που επίσης έχουν πολλαπλασιαστεί και είναι πιο σφοδρές τα τελευταία χρόνια.

      Το ότι πολλοί φίλοι στη βόρεια Ελλάδα κυρίως ανάβουν ακόμα καλοριφέρ τα λέει, άλλωστε, όλα. Δεν έβγαλα συμπεράσματα για το κλίμα, απλά διαπιστώσεις και παρατηρήσεις κάνω για τον καιρό, που τα 4-5 τελευταία χρόνια είναι γενικά ψυχρότερος και πιο βροχερός απ' ό,τι συνήθως την άνοιξη. Άλλοι έσπευσαν να προεξοφλήσουν 50άρια για το καλοκαίρι. Εγώ γράφω πάντα αυτά που γίνονται, όχι αυτά που πιθανολογώ ότι θα γίνουν. Οι τσούχτρες πού είναι δεν μας είπαν...

      Διαγραφή
    8. Malapropos ο παραλληλισμός με τον ΠΑΟΚ.

      Διαγραφή
    9. Μάλλον εννοούσε, Χρήστο, ότι όπως ο προπονητής του ΠΑΟΚ δεν ήθελε να αποδεχτεί την πραγματικότητα, δηλαδή, ότι είχε πάρει το πρωτάθλημα του 2018 η ΑΕΚ (ανεξάρτητα από το αν το κατέκτησε δίκαια ή άδικα), έτσι και ο ραδιοφωνικός παραγωγός δεν ήθελε με τη σειρά του να δεχτεί ότι έξω έβρεχε. Δεν είχε να κάνει με τον ΠΑΟΚ το σχόλιο του, ούτε με το αν ήταν δικαιολογημένη η αντίδραση του προπονητή του, αλλά με την άρνηση της πραγματικότητας, η οποία, όμως, δεν αλλάζει, ανεξάρτητα από το αν μας αδικεί ή μας πειράζει.

      Διαγραφή
    10. Το ένα είναι ανθρώπινο αποτέλεσμα ενεργειών, το άλλο φυσικό φαινόμενο.

      Διαγραφή
    11. Καμία αντίρρηση, όμως δεν εξετάζουμε αυτό, αλλά την αντίδραση (μη αποδοχή) σε ένα γεγονός, που δεν γίνεται να αλλάξει.

      Διαγραφή
    12. Εσείς εξετάζετε αυτό, κ. ανώνυμε, εγώ όχι. Τα δύο θέματα δεν επιδέχονται παραλληλισμού, επειδή η φύση και η υπόστασή των είναι εντελώς άσχετη· η σύγκριση του παραγωγού της εκπομπής θυμίζει ανέκδοτο των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου.

      Διαγραφή
    13. Τα δύο θέματα είναι όντως διαφορετικά. Το κοινό στοιχείο, όμως, είναι η άρνηση της αποδοχής ενός γεγονότος.

      Διαγραφή
    14. Οπωσδήποτε. Kαι οι σφουγγαρίστρες έχουν μαλλιά σαν του Bob Marley.

      Διαγραφή
    15. Όσον αφορά την τζίβα, υπάρχει μία κάποια σχέση.

      Διαγραφή
  8. Επέστρεψαν οι φυσιολογικές θερμοκρασίες μετά από καιρό και στην Κρήτη με 30αρια τοπικά σε ορισμένα σημεία αλλά στην περιοχή μου μετά βίας λόγω υψηλής υγρασίας και μπόλικης αφρικανικής σκόνης,η θερμοκρασία έφτασε τους 23-24 βαθμους. Τέτοιο καιρό άλλες χρονιες είχαμε ήδη τα πρώτα 28αρια γενικευμένα. Ευτυχώς δηλαδή γιατί οι τουρίστες είχαν ξενερώσει με αυτόν τον καιρό και οι γκρίνιες ήταν αναποφευκτες. Τώρα κυκλοφορουν επιτέλους με χαρα και…καμμένα δέρματα.
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα από την λασπωμένη Κόνιτσα!
    Ότι έπεσε χθες ήταν σκέτο χώμα! Όλες οι επιφάνειες λερωμένες και η ατμόσφαιρα θολή!
    Δεν πλένουμε τίποτα μιας και ο δάσκαλος βλέπει κι άλλες βροχές να έρχονται, ας ελπίσουμε να είναι πιο καθαρές βροχές...
    Σήμερα στην Κόνιτσα καθοσουν άνετα με κοντομανικο αν και δεν είχε ιδιαίτερη ηλιοφάνεια λόγω σκόνης .
    Το καλό είναι ότι άνοιγες παράθυρο και ζεσταίνονταν και το εσωτερικό του σπιτιού.
    Καλή εβδομάδα φίλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τους 28β άγγιξε η θερμοκρασία στα πεδινά της Αιτωλοακαρνίας σήμερα και πολύ τοπικά ακόμη και τους 30!
    Μεγάλη εντύπωση προκαλεί το ψυχρό μέτωπο πού θα επηρεάσει αύριο την δυτική ΒΔυτική κυρίως χώρα καθώς θα ρίξει την Τ850 από 18β πού είναι σήμερα έως και αυτή τη στιγμή που γράφω, στους 7β αύριο το μεσημέρι-απόγευμα! Μιλάμε γιά πτώση των 11 ολόκληρων βαθμών μέσα σε λιγότερο από 16 ώρες!
    Αντίθετα στην υπόλοιπη χώρα δε θα δούμε και μεγάλες διαφορές.
    Φαίνεται να πέφτει καλούτσικη βροχή σε αρκετές περιοχές πού τόνισε και ο δάσκαλος το επόμενο διήμερο ενώ δεν αποκλείω λόγω της μεγάλης θερμοκρασιακής διαφοράς να εκδηλωθεί σε τοπικό επίπεδο και χαλαζόπτωση κυρίως σε παράλιες περιοχές της δυτικής χώρας αλλά και στα πιό ορεινά ημιορεινά αυτής το μεσημέρι.

    Τάση 3ου 10ημέρου τού Μαΐου σύμφωνα με όλα τα τελευταία στοιχεία :
    Θερμοκρασίες φυσιολογικές πιά και χωρίς ζέστες ιδιαίτερες το τελευταίο διάστημα τού μήνα, ενώ η έντονη αστάθεια θα ξανά δηλώσει παρόν, αυτή τη φορά όμως με βροχές και καταιγίδες κυρίως θερμικού τύπου πού στα ενδότερα της ηπειρωτικής χώρας ίσως δημιουργήσουν θεματάκια(αν και νωρίς ακόμη τολμώ να το γράψω).
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα συμφωνήσω με τον φίλο πιο πάνω ότι τα 2-3 τελευταία χρόνια η άνοιξη θυμίζει φθινόπωρο(Μάϊος 2020 42αρια σε Άργος Σπάρτη), αλλά όταν το καλοκαίρι εδώ και πολλά χρόνια τραβάει μέχρι τον Νοέμβριο και οι χειμερινοί μήνες θυμίζουν περισσότερο άνοιξη δεν του λέει κάτι για το που πάει το πράγμα; τέλος καλοριφέρ στην βόρεια χώρα (όσο θυμάμαι και κοντεύω 45 χρόνων) πάντα άναβαν το Μάη, ακόμα και τον Ιούνιο κάποιες μέρες όπως και στην υπόλοιπη ορεινή χώρα. Χ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνεις μεγάλο λάθος καλοριφέρ στην Ξάνθη εδώ και πάρα πολλά χρόνια ανάβουμε μέχρι 15 Απριλίου το πολύ. Το φετινό είναι πρωτοφανές.

      Διαγραφή
    2. Κύριοι...για την κλιματική αλλαγή...επιτρέψτε μου να πώ ότι η αναζητηση κανονικοτήτων που τώρα έχουν ανατραπεί...είναι δύσκολη..και για μένα ψυαναγκαστική...βλέπουμε ένα ίχνος και όχι την διαδρομή..π.χ. η άνοιξη τα τελευταία 4 χρόνια είναι πράγματι πιο υγρή και ψυχρή...(εκεί ο αθεόφοβος διατύπωσα την θεωρία του συνεκτικού πολικού στροβίλου..που χαλαρώνει την άνοιξη).....άλλα επιτρέψτε μου δεν σημαίνει πολλά αυτό για το μέγεθος του καιρού και την κλίμακα του χρόνου που πρέπει να χρησιμοποιούμε...αν θέλετε τέτοια δείγματα έχουμε.
      α)Ολη η Αντολική Ευρώπη τους χειμώνες του 80 που γνώρισα...είχε ολικό παγετό τουλάχιστον ένα μηνα. κ..ήταν χιονοσκεπής τουλάχιστον 1,5 δύο μήνες...τώρα βλέπεις Βουκουρέστι με κάτι 5 και 6αρια...και την Ζυρίχη με κάτι 7 και 8..και όταν περνάει κανένας Αυλώνας από πάνω τους των -30 πεφτουν στο 0 με 2..παλιά το -8 το είχαν ρουτίνα αυτό για μένα είναι διαδρομή.
      Β)Ενα άλλο στοιχείο για μένα πολύ ποιοτικό έιναι ο ολικός παγετός στην Βόρεια Ελλάδα παλιά το είχαμε καθε χρόνο....τελευταία που είχαμε ήταν το 2021..με "Μηδεία'..ίσως κάτι σημαίνει αυτό.....Με άλλα λόγια η βιασύνη που μας δίνει η κλιμακα του χρόνου που χρησιμοποιούμε(30 χρονια π.χ)..που ταιριάζει στον
      άνθρωπο και όχι τον καιρό..μας δείχνει το ίχνος μόνο."θωμάς"

      Διαγραφή
  12. Μέγιστη στους 20 στα Τρίκαλα με βροχή συννεφιά το υπόλοιπο της μέρας με τον ήλιο να ξεπροβάλλει δειλά προς το τέλος. Συνεχίζεται με προσήλωση το ίδιο περίπου μοτίβο όλο τον Μάιο ως τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επαληθεύω για Κοζάνη Ιούνιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν μπορεί να έχουμε ξηρό ζεστό φθινόπωρο χειμώνα και συνέχεια άνοιξη καλοκαίρι χωρίς βροχές και καύσωνες.. κάπου σπάει αυτό το σερί και γυρίζει ο καιρός άσχετα από εποχές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Βάλτε μηχανικό αερισμό στους αυτοματους της ΕΜΥ. 30αρισε η Φιλαδέλφεια όταν δεν είχε ούτε καν 28 σε κανέναν του ΕΑΑ στο λεκανοπέδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μιλάμε για έναν σταθμό μέσα στο άλσος και σε ύψωμα. Καμία σχέση με Ομόνοια.

      Δυστυχώς ένα υπέροχο σημείο που θα μπορούσε να ήταν στολίδι έχει παρατηθεί χωρίς λόγο.

      Διαγραφή
  16. Πάντως το ΝΟΑΑ (https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euT2me3Mon.html) επιμένει σε καλοκαίρι χωρίς θερμές εξάρσεις, έως και δροσερό. Χριστόδουλος έφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ισχυρές καταιγίδες πλήττουν σήμερα την Αιτωλοακαρνία.
    Στο Αγγελόκαστρο Αγρινίου ήδη ξεπεράσαμε τα 30mm,συνοδεία δυνατών βροντών!
    Αθάνατο δυτικό ρεύμα...
    Πριν δύο μέρες κυκλοφορούσαμε με τα κοντομάνικα και χθες και σήμερα οι ζακέτες και τα μπουφανάκια πάνε και έρχονται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι φόβοι μού γιά το ισχυρό χαμηλό δυτικά μας.
    Ανυπολόγιστες οι ζημιές από τις πλημμύρες και τις καταστροφές στη γειτονική Ιταλία.
    Όσο γιά κάποια πού διαβάζω εδώ μέσα,παύω πλέον να ασχολούμαι με συζητήσεις οι οποίες έχουν ειπωθεί τόσες φορές και όποτε ο καιρός κάνει αυτό πού πρέπει να κάνει γιά να ισορροπήσει την ανωμαλία τού περασμένου χειμώνα, ο καθένας να λέει ότι πιστεύει.
    Άλλο τι πιστεύω,και άλλο τι θεωρείτε καιρικά ακραίο,επιστημονικά και με αποδείξεις.
    Από μένα λοιπόν θα διαβάζετε πράγματα πού έχουν σχέση μόνο με την πρόβλεψη καιρού.
    Άλλωστε ο χαρακτήρας τού μπλογκ αυτός είναι.
    Καλό απόγευμα από την ψυχρή και ακόμη βροχερή Αιτωλοακαρνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να ήταν μόνο οι ζημιές, Φώτη, καθώς τουλάχιστον εννέα είναι οι νεκροί και υπάρχουν και αρκετοί αγνοούμενοι, μετά τις πλημμύρες που έπληξαν τη βόρεια Ιταλία, όπως μεταδίδει το BBC. Oι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν την υπερχείλιση 14 ποταμών, οι οποίο πλημμύρισαν 23 πόλεις, μεταξύ των οποίων και τη Ραβένα, που σύμφωνα με τον δήμαρχο της Michele de Pascale είναι "αγνώριστη".

      Το ότι αναβλήθηκε το ράλι της Ίμολα ήταν το λιγότερο. Πολλές ήταν οι ζημιές και στο γειτονικό Φορλί, ενώ στην Τσεζένα κάτοικοι ανέβηκαν στις οροφές των σπιτιών τους για να γλιτώσουν. Το ρεύμα έχει κοπεί στην πόλη και πολλοί άνθρωποι σε όλη την επαρχία της Εμίλια Ρομάνα βρήκαν καταφύγιο σε γυμναστήρια και σχολεία.

      Σε πολλές περιοχές δεν κατέστη δυνατό να μετρηθεί η ποσότητα της βροχής που έπεσε, διότι ήταν τόσο μεγάλη, που ξεπέρασε τις δυνατότητες των μετεωρολογικών οργάνων. Η βόρεια Ιταλία είχε δεχτεί καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και στις αρχές του μήνα, με συνέπεια το έδαφος να είναι κορεσμένο και να μην μπορέσει να απορροφήσει τον νέο όγκο νερού που έπεσε.
      https://www.bbc.com/news/world-europe-65620597

      Διαγραφή
    2. Και μην ξεχνάμε ότι στην Εμίλια-Ρομάνα βρίσκεται το κέντρο δεδομένων με τους υπερυπολογιστές του ECMWF. Δεν είναι πολύς καιρός που τα προγνωστικά στοιχεία του παράγονται στη Μπολόνια.

      Διαγραφή
  19. Κομοτηνή. Τα μπουφανακια και οι ζακέτες συνεχίζουν ...απτόητα και υπερτερούν άλλων ενδυμάτων, ιδίως πρωί και βράδυ. Παραταθηκε η ψυχρή περίοδος φέτος, αλήθεια είναι. Λίγα mm βροχής σήμερα και συγκρατημένη θερμοκρασία μετά το μεσημέρι. (Δ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τώρα για την Ιταλία τί πρέπει να πούμε ?? Κρίση, περιοδικότητα , απόγνωση ανάγνωσης ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αστάθεια σήμερα το απόγευμα εδώ στην περιοχή μου.Ειχε κάποιες τοπικές καταιγίδες που επηρέασαν και κομμάτι της Αργολίδας.Συντομα όμως περάσματα, και με κεραυνούς.
    Καλό βράδυ σε όλους.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χαίρομαι πολύ κΣτυλιανακη που βγαίνουν σε μεγάλο βαθμό όλα όσα μπορώ και πιάνω με τις "κεραίες" μου, τις "δονήσεις" του σώματος μου και φυσικά με όλα όσα μπορώ και "βλέπω" μέσα από την μάνα φύση και τα πλάσματα της
    Βέβαια μέχρι να φτάσω ως την ΟΔΟ του Άκμονος εχω να διανυσω πολύ δρόμο ακόμα και τα "σκαμπανεβασματα" είναι αυτονόητα... Αλλά μικρός είμαι ακόμη... έχω υπομονή και επιμονή.
    Για τον καιρό στο γενικό πλαίσιο έχω να πω μόνο ενα.
    Με όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και με όσα έρχονται οσονούπω, εμείς εδώ στην Ελλάδα θα είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση καθώς φαίνεται να μας αγαπαει ο δημιουργός σε μεγάλο βαθμό...
    Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως θέλει εφυσηχασμο και πάντα πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα για αυτούς που αγαπάμε.
    Εάν θες ειρηνη, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, τότε θα πρέπει να είσαι πάντοτε έτοιμοι για πόλεμο...
    Καλημέρα σε όλους σας.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γειά σου φίλε Χριστόδουλε.
    ----Οχι μόνο βγαίνουν ,αλλά παραβγαίνουν.Τέτοια οψιμιά πιά !!.

    ----Το "αυτός έφα" το έλεγαν οι μαθητές του Πυθαγόρα για τον δάσκαλό τους ,θεωρούμενον ως αυθεντία.

    -----Γιά το περί ειρήνης και πολέμου οι Ρωμαίοι έλεγαν κάτι αντίστοιχο : " si vis pacem , para bellum ". ---=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή