Ουδέν νεότερο από το καιρικό μέτωπο!

Το πανέμορφο Γύθειο, του Σταύρου Παυλόπουλου


Η χώρα μας καλύπτεται από ομαλό πεδίο υψηλών πιέσεων, με αποτέλεσμα την επικράτηση ασθενών ανέμων. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα και η ηλιοφάνεια που ως το μεσημέρι θα επικρατήσει σχεδόν σε όλες τις περιοχές δημιουργούν θερμική αστάθεια, η οποία θα οδηγήσει στην εκδήλωση όμβρων και καταιγίδων το απόγευμα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τοπικοί όμβροι είναι ακόμα πιθανό να σημειωθούν στο Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την ορεινή Κρήτη. Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές θα κυμανθούν από 25 ως 27 βαθμούς. 


Την Τετάρτη (31/5), απογευματινοί όμβροι και καταιγίδες αναμένονται και πάλι στην ηπειρωτική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ 3 με 4 και στις νοτιότερες περιοχές 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας φαίνεται να υπάρχει κάποια τάση εξασθένησης της αστάθειας, αλλά δεν θα λείψουν οι απογευματινοί όμβροι και οι μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στη Δ. Ελλάδα και την ορεινή Μακεδονία. Οι άνεμοι στα νότια θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά της εποχής.

43 σχόλια:

  1. Αστάθειας συνέχεια στην ωραία μας Κόνιτσα.
    Λογικά μας πιάνει ο καιρός που θα ακολουθήσει από Τετάρτη και μετά.
    Καλή εβδομάδα φίλοι, καλή εβδομάδα κύριε Δημήτρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρά το βοριαδάκι, τις συννεφιές και κάποιες βροχές στην Αττική, έχει ζεστάνει πια. Το διαπιστώνεις και από τη συμπεριφορά που έχουν τα σκυλιά. Βγάζουν σχετικά γρήγορα... γλώσσα στη βόλτα, ενώ στην παραλία σπεύδουν να βρέξουν τα πόδια τους. Κι αυτό, διότι τα σκυλιά δροσίζονται από τη γλώσσα και τις πατούσες τους, μέσω των οποίων επίσης ιδρώνουν, ζεσταίνονται και "καίγονται", όταν πατήσουν σε θερμό έδαφος. Για αυτό και αναζητούν πλέον την ανακούφιση της θάλασσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα. Τι γίνεται φέτος την άνοιξη ρε παιδί μου? Ακόμη και η Ρόδος έχει καταιγίδες. Πριν λίγο άκουσα στις ειδήσεις ότι νεαρός Βρετανός που κόλυμπουσε στην περιοχή σκοτώθηκε από κεραυνό παρολες τις συστάσεις που του εγιναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς έτσι έγινε! Αν και σήμερα η αστάθεια ήταν αρκετά πιο τοπική σε σχέση με το χθεσινό χαμό, το μεσημέρι υπηρξε καταιγίδα στα ανατολικά παράλια του νησιού, κυρίως στα ανοιχτά στη θάλασσα. Δυστυχώς ο Βρετανός σερφερ (για surfing είχε βγει, όχι για κολύμπι), αψηφησε τη μαυρίλα στη θάλασσα και την αστάθεια και πήρε ένα ρίσκο που του κόστισε τη ζωή.
      Πάντως οι διόλου κολακευτικές εικόνες χθες με τους κουβάδες στο αεροδρόμιο και τη νεροποντη να διαπερνά την ψευδοροφή έκαναν το γύρο του κόσμου. Οι υποδομές μας έχουν τα χάλια τους!

      Διαγραφή
    2. Kωπηλασία όρθιος (sup) έκανε ο 26χρονος Βρετανός που σκοτώθηκε από κεραυνό στη Ρόδο, όπως αναφέρει το Skynews. Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι η κοπέλα του τον κινηματογραφούσε από την ακτή, όταν συνέβη το μοιραίο. Κάποιοι είπαν ότι δεν κωπηλατούσε στη σανίδα, αλλά είχε πέσει στη θάλασσα και κολυμπούσε όταν τον χτύπησε ο κεραυνός, ενώ στη στεριά τον έβγαλε Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής που παίζει σε ομάδα της Ρόδου.

      Σύμφωνα με το κολυμβητικό σάιτ oceanswims.com, όταν ένας κεραυνός πέφτει στη θάλασσα, δεν βυθίζεται, αλλά διαχέεται οριζόντια στην επιφάνεια του νερού και σε ακτίνα από 10 ως 100 μέτρα, ανάλογα με την ισχύ του. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να πέσει ακριβώς πάνω σε έναν κολυμβητή για να του προκαλέσει κακό.
      https://news.sky.com/story/british-man-26-dies-in-greece-after-being-struck-by-lightning-while-paddleboarding-12892787

      Διαγραφή
    3. Καταξιωμένος αθλητής ήταν ο 26χρονος Βρετανός Scott Seddon που σκοτώθηκε από κεραυνό στη Ρόδο, όπως αναφέρει ο Guardian. "Ξαφνικά άκουσα την κοπέλα του να κλαίει, ζητώντας βοήθεια" δήλωσε ο Βραζιλιάνος Wander Machado, που ήταν ο πρώτος που έσπευσε να βοηθήσει τον άτυχο Βρετανό, μέχρι να φτάσουν οι διασώστες με το ασθενοφόρο. Ούτε αυτοί μπόρεσαν, όμως, να τον επαναφέρουν, καθώς είχε ήδη γίνει μπλε και μάταια προσπαθούσε να αναπνεύσει.

      Οι γονείς του Seddon έχουν σπίτι κοντά στην παραλία της Αγάθης, ενώ εκείνος ήταν πολύ δημοφιλής στην περιοχή και μιλούσε άπταιστα ελληνικά. Ερωτήματα εγείρονται γιατί δεν έγιναν επίσημα προειδοποιήσεις προς το κοινό ότι έρχεται καταιγίδα, αφού υπήρχε σχετική πρόγνωση. Η Ρόδος έχει πληγεί από κακοκαιρίες τις τελευταίες μέρες, με τόσο ισχυρές βροχές, που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, συμπεριλαμβανομένων και των οροφών που έσταζαν στην αίθουσα αναχωρήσεων του διεθνούς αεροδρομίου.
      https://www.theguardian.com/world/2023/may/30/british-paddleboarder-killed-by-lightning-strike-was-told-to-get-out-of-water

      Διαγραφή
    4. Μα όταν δεν ακούς τις προειδοποιήσεις δικών σου ανθρώπων και πηγαίνεις ντουγρού να κάνεις sup ενώ βρέχει και υπάρχουν ορατά ηλεκτρικά, τί μας κάνει να πιστεύουμε ότι το άτομο αυτό θα άκουγε τη σύσταση κάποιου κρατικού φορέα? Ασε που δεν θυμάμαι ποτέ και σε καμία περιοχή να έχουν γίνει επίσημες προειδοποιήσεις του στυλ "αποφύγετε τα θαλάσσια μπάνια, γιατί υπάρχει καταιγίδα". Και επιπλέον, γιατί να γίνονται, κάποια πράγματα εξάλλου εμπίπτουν στην κατηγορία της κοινής λογικής, Θάνος Κ

      Διαγραφή
  4. Ασταθείας το ανάγνωμα . Πρόσχωμεν .
    Να και το αγαπημένο Γύθειο.
    Ο λόφος από πάνω είναι ο "Ακούμαρος".
    Στο βάθος δεξιά διακρίνεται αμυδρά η οροσειρά του Ταύγετου.
    Αριστερά (δεν φαίνεται) είναι το νησάκι Κρανάη,απ όπου ,κατά την παράδοση,ο Πάρις έκλεψε την ωραία Ελένη. ---======Π.Α.
    Υ.γ. Ευχαριστώ δάσκαλε για το άσμα.Εκπληκτικός ο Αλκίνοος .Ένας σπαρακτικός λυγμός διατρέχει τη συγκλονιστική ερμηνεία του .
    Ας μην ξεχνάμε και ότι : " Τα κάστρα συνήθως πέφτουν από μέσα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα ερωτήματα που γεννιούνται καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του Μαΐου είναι:
    -Τα χαρακτηριστικά του φετινού Μαΐου είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής?
    -Πόσο ψυχρότερος ή με περισσότερο υετό θα μπορούσε να είναι αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σπάνια μέρα σήμερα στην Βορειοανατολική Αττική λές και ήταν χιονιάς ή καιρός βορείου βορειοανατολικού ρεύματος τέλη Μάη(από την Έυβοια ερχόταν ο καιρός) πράγμα σπάνιο. Συνήθως ο καιρός αυτός ευνοεί το λεκανοπέδιο και την Αθήνα, ωστόσο πολλές φορές τις μεταβατικές εποχές μπορεί να δει κανείς να βρέχει μόνο στα βορειοανατολικά όπως το χειμώνα. Σήμερα έγινε κάτι παρόμοιο τις ώρες 11-12 ξεκίνησαν όμβροι και το μεσημέρι πάλι 1-2 είχαμε πιο έντονους ακόμα όμβρους οι οποίοι σταματάγανε στην Πεντέλη. Με την διάταξη αυτή και τους ανέμους καθύψος η πιθανότητα να βρέξει με αυτόν τον καιρό την θερινή περιόδο είναι κάτω του 10% αλλά με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες ,και τον καιρό να μην λέει να ζεστάνει έτσι ώστε να υπάρξει σοβαρή αστάθεια, είναι ενα mix χειμερινού καιρού με κάποια ψίγματα αστάθειας . Το καλοκαίρι με το ασθενές μελτέμι γιγαντόνωνται οι αναπτύξεις πάνω από την βορειοανατολική Αττική και βρέχει σε Αθήνα λεκανοπέδιο Μεσόγεια και νότιο Υμηττο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πείτε του κυρίου Παυλόπουλο...ότι ανταλάσω τουλάχιστον ένα μήνα διαμονή....στον παράδεισο της φώτο....με εξοχική οικία.....σε ορεινό μέρος....ευάρεο....και δροσερό....όπυ μπορεί να ζήσει μονάδικές εμπειρίες...γνωρίζοντας .. την πανίδα του...έναν μήνα...μόνο..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ομβρων το ανάγνωσμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μία από τα ίδια σήμερα.
    Πολλά αστραπόβροντα έντονη αστάθεια μετά το μεσημέρι κατά τόπους.
    Άλλα 4,2mm στην συγκομιδή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα σχολιάσω τον τίτλο για αρχή. Εκπληκτικό βιβλίο, από τα καλύτερα που έχω διαβάσει, αντιπολεμική ωδή του Ρεμάρκτ Εριχ. Το βιβλίο απογορεύτηκε επί ναζί επειδή θεωρήθηκε αντιπατριωτικό και μάλλον επειδή ήταν Εβραίος ο συγγραφέας.

    Στα δικά μας τώρα. Φιλαδέλφεια περνούσαν τα συννεφάκια σήμερα και πάνω που πίστευα ότι θα μας κάνει την χάρη δεν είδα να πέφτει σταγόνα. Αν και ο κοντινός σταθμός στο ΣΚΑ έπιασε 0.4μμ. Οι επόμενες μέρες φαίνονται κάπως καλύτερες για το λεκανοπέδιο.

    Μπορεί να μην είχαμε τρελές βροχές και ας είχαμε 11 μέρες καταγεγραμμένου υετού. Επίσης οι μέρας συννεφιάς από τον Απρίλιο μέχρι τώρα θα μου μείνουν αξέχαστες. Αφού δεν είμαι λάτρης της ζέστης και ως κάτοικος Βερολίνου πριν μερικά χρόνια θα πω ψέματα ότι δεν μου άρεσε ο Μάιος. Ιδανικός καιρός να ήταν έτσι όλο το καλοκαίρι.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tελικά μας έκανε την χάρη και έβρεξε σήμερα. Μια τυπική ανοιξιάτικη βροχούλα.

      Διαγραφή
    2. Ενημέρωση: Αρκετά καλά και απ'οτι φαίνεται επηρεάστηκε αρκετά η βόρεια αθήνα και τα βορειοδυτικά. Πατήσια 11μμ και ο σταθμός του ΣΚΑ στα 8.4μμ. Η καλύτερη βροχόπτωση της περιοχής μετά από μήνες.

      Φιλαδέλφεια δυνατή βροχή για καμία ώρα ανάμεσα 14:30-15:30. Μερικά ηλεκτρικά και τώρα λαμπρός ήλιος όπως προστάζουν οι ανοιξιάτικες βροχές.

      Διαγραφή
    3. Βρήκα κάτι με το οποίο συμφωνούμε...

      Διαγραφή
    4. Χαίρομαι που με παρακολουθείς και βρήκες και κάτι.

      Διαγραφή
  11. Για τρίτη φορά άνοιξαν οι ουρανοί στον κάμπο,δυτικά της Μακρακώμης.Ουτε αστραπές,ούτε αέρας,μόνο απίστευτο νερό έπεσε,στα ίδια μέρη.Δυσκολευομαστε να μπούμε στα χωράφια με τα πόδια,για μηχανήματα κανένας λόγος.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 6η συνεχόμενη μέρα έντονης αστάθειας στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνία.
    Από χιλιοστά σήμερα λίγα πράγματα στην περιοχή(1mm), όμως όλο το βόρειο και δυτικό τόξο της Αιτωλοακαρνίας επλήγη από αδυσώπητη καταιγίδα με τον σταθμό τού Μενιδίου Αιτωλοακαρνίας να καταγράφει σχεδόν 70! τόνους νερό ανά στρέμμα μέσα σε μία μόλις ώρα.
    Μάλιστα η συγκεκριμένη καταιγίδα κατάφερε και επηρέασε και το νησί της Λευκάδας,πράγμα όχι και τόσο σύνηθες γιά την περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιατί υπάρχει απορία από μερικούς για το καιρικό σκηνικό όταν ολόκληρο χειμώνα μας έβγαζε ο ήλιος τα μάτια? τότε ήταν ωραία κάναμε οικονομία στο πετρέλαιο κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mετά τα μέσα Ιανουαρίου είχαμε αρκετές βροχές με τους νοτιάδες και τον χειμώνα και αξιόλογος ήταν επίσης και ο υετός τον Φλεβάρη με την κακοκαιρία Μπάμπαρα. Από τον Οκτώβριο και τις πλημμύρες με τους δύο νεκρούς στην Κρήτη, μέχρι τον Μάιο με τον τουρίστα που έχασε τη ζωή του από τον κεραυνό στη Ρόδο έχουμε αλλεπάλληλες κακοκαιρίες, που διακόπτονται από ελάχιστα - για τα δεδομένα της Ελλάδας - διαστήματα καλοκαιρίας.

      Βλέποντας και τις φονικές πλημμύρες στην Ιταλία, καταλαβαίνει κανείς πού πάει το πράγμα στη Μεσόγειο. Πάντως, όχι στους 50 βαθμούς που έλεγαν κάποιοι και με το ζόρι περνάμε τους 25β., ενώ φεύγει ο Μάιος.

      Διαγραφή
  14. Λίγο προσοχή αύριο Τετάρτη, καθώς το θερμοκρασιακό και ανεμολογικό προφίλ της ατμόσφαιρας μυρίζει μπαρούτι.
    Και η Αττική θα δεχθεί έντονη τοπικά αστάθεια,κατά τόπους ακόμη και νησιώτικα τμήματα τού Ιονίου και τού Αιγαίου.
    Η κεντροδυτική και βόρεια ηπειρωτική χώρα όμως (πλην της Θράκης όπου δεν αναμένεται εδώ κάτι σπουδαίο αύριο) νομίζω θα βρεθεί στο στόχαστρο καταιγίδων οι οποίες θα έχουν και κάποια διάρκεια.
    Μεγάλη η πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.
    Υ. Γ. Περιορίζεται από την Πέμπτη η αστάθεια στα δυτικά και βόρεια κυρίως ενώ το Σαββατοκύριακο φαίνεται να κυλά με μειωμένη αστάθεια και θερμοκρασίες καλοκαιρινές κυρίως στην βόρεια και ανατολική ηπειρωτική χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.meteo.gr/camerasmain.cfm

      Τα πρώτα σύννεφα άρχισαν να δημιουργούνται στο λεκανοπέδιο. Εχθές στην απογευματινή καταιγίδα από Φιλαδέλφεια που έριχνε ικανοποιητική βροχή, με κατεύθυνση Νέα Ερυθραία, μετά την Αττική οδό δεν έπεφτε σταγόνα. Η Πάρνηθα έκανε την δουλειά της από το Μενίδι και νοτιότερα.

      Για να δούμε πως θα μας αποχαιρετήσει αυτός ο ιδιόρρυθμος Μάιος που σε τίποτα δεν θυμίζει τους 2 τελευταίους.

      Διαγραφή
  15. Βροχή τώρα το πρωί...στο Ανω Βόιο...ποτιστική χωρίς ηλεκτρικά με 12 βαθμούς...και συννεφιά 10 στα 10...δεν ξέρω αν αποροφήσει ενέργεια από την ατμόσφαιρα...για να αποφύγουμε..την μεσημεριανή αστάθεια...έξοχος τίτλος...του κυρίου Κολυδά....σε άρθορο..με παράφραση.του. του παλιού τραγούδιου των led zepellin..."good times bad times" ως τίτλο....για την εξέλιξη ...το δελτίο καιρού στην ΕΡΤ....."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Είμαι 26 χρονών και έχω να πω ότι τέτοια δροσερή και ευλογημένη άνοιξη πρώτη φορά θυμάμαι. Τα μοντέλα δείχνουν ότι τουλάχιστον και μέχρι τα μέσα του Ιούνη θα γλιτώσουμε τις ακραίες και άκρως ενοχλητικές υψηλές θερμοκρασίες και όλα τα κακά που αυτές φέρνουν μαζί(πυρκαγιές ,εμφράγματα υψηλή κατανάλωση ενέργειας από τα κλιματιστικά, ατυχήματα στους δρόμους κτλ).Είμαστε πολύ τυχεροί φέτος προς το παρόν. Μακάρι να συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι χωρίς ακρότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμ, να υποθέσω ότι εσύ ή ο πατέρας σου δεν είστε αγρότες, ότι δεν έχετε μαγαζί στην παραλία, ότι δεν πουλάτε παγωτά ή γρανίτες, ότι δεν εμπορεύεστε κλιματιστικά και διάφορα καλοκαιρινά είδη;
      .

      Διαγραφή
    2. Κ.ζιακοπουλε όποιος είναι επιχειρηματίας και θεωρεί τον εαυτό επιχειρηματική ιδιοφυία θα βρει τρόπο να βγάλει διαφορετικά κέρδος.Αυτη δεν είναι εξάλλου και η καινοτομία της ελεύθερης οικονομίας; Να προσαρμοζεσαι ανάλογα με τις περιστάσεις;
      Όσον αφορά τους αγρότες το κράτος πρέπει να κάνει ότι πρέπει καθώς ο αυτό είναι ο μόνος υπεύθυνος.
      Πάντως ναι χαίρομαι που έχουμε γλιτώσει από ένα σορό αλλά κακά.
      Και μόνο τις πυρκαγιές να σκεφτεί κάποιος αρκεί.

      Διαγραφή
    3. Παρά τον ψυχρό και βροχερό Μάιο, είχαμε ήδη, πάντως, αρκετές πυρκαγιές, με πιο πρόσφατη αυτή στην Ανάβυσσο. Άλλωστε, δεν χρειάζεται να επικρατούν συνθήκες καύσωνα για να εκδηλωθεί πυρκαγιά. Αρκούν θερμοκρασίες γύρω τους 30 βαθμούς, άνεμοι που να πνέουν με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων την ώρα και σχετική υγρασία 30%. Το τρίγωνο του 30, που λένε και οι Αμερικάνοι πυροσβέστες.

      Επίσης, αν έχει βρέξει πολύ την άνοιξη και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, υπάρχει πολύ καύσιμη ύλη για να "θρέψει" τη φωτιά. Τραγικό παράδειγμα η φονική πυρκαγιά σε Μάτι και Νέο Βουτζά το 2018, που είχε σημειωθεί μετά από έναν επίσης πολύ βροχερό Μάιο, τον οποίο ακολούθησαν αρκετές μέρες με αστάθεια και τον Ιούνιο.

      Τα περί ελεύθερης οικονομίας και επιχειρηματικής ιδιοφυίας τα προσπερνάω ως ένα σωρό (και όχι σορό, που σημαίνει πτώμα) από ανερμάτιστες σκέψεις.

      Διαγραφή
    4. Όσον αφορά το πρώτο επιχείρημα σας για το ότι όσες περισσότερες βροχές έχουμε τόσο περισσότερη καύσιμη ύλη υπάρχει μου θυμίζει μία δήλωση κάποιου υπουργού το 2004 που είχε πει ότι φταίνε τα πεύκα για το ότι κάηκε όλη η Ελλάδα από τις πυρκαγιές. Όσον αφορά την ελεύθερη οικονομία αυτή είναι που αφήνει εκτεθειμένους τους ανθρώπους στα καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα άλλοτε αυτοί να εκθειάζουν τον καιρό και άλλοτε να το καταργούνται όπως έγινε με τους χιονοδρόμους το χειμώνα και γίνεται τώρα με αυτούς που υποτίθεται ότι Ε ανταμείβονται από τον καλοκαιρινό καιρό

      Διαγραφή
    5. Δηλαδή για τις εκατό ψυχές που χάθηκαν στο Μάτι έφταιγαν οι βροχές του Μαΐου...Μάλιστα!

      Διαγραφή
    6. Δεν μας τα λέτε καθόλου καλά κ. Ανώνυμε των 1:05 και 2:30.

      Διαγραφή
    7. Γιώργος Ορεινά Τρίκαλα31 Μαΐου 2023 στις 8:04 μ.μ.

      Ότι και να κάνει το κράτος και το οποιοδήποτε κράτος εφόσον κάθε μέρα βρέχει οι συνέπειες αυτές θα τις δείτε μπροστά σας από άποψη τιμών ή και ελλείψεων.

      Δεν αφήνει αυτή η καταραμένη καθημερινή βροχή να μελώσει τίποτα και τα μελίσσια είναι θεόστεγνα ή αν πάει να δώσει ο έλατος θα τον σταματήσει.

      Αυτή η ''ευλογία'' ή ''καιρική εξισορρόπηση'' όπως διαβάζω σε σχόλια θα οδηγήσει πολύ κόσμο στην έξοδο από το επάγγελμα συνδυαστικά με άλλα προβλήματα του κλάδου όπως τα ακριβά καύσιμα, η άνοδος του κόστους παραγωγής γενικότερα.
      Όλα κόντρα δηλαδή.

      Και αν πιάσουμε τις καλλιέργειες εκεί να δείτε τι γίνεται.

      Αλλά δεν πειράζει. Θα φοράμε κοντομάνικα τα Χριστούγεννα...''λογικά''.

      Διαγραφή
    8. Μην διαστρεβλώνετε τα γραφόμενα μου κ. Καμαρινέ. Δεν έγραψα ότι έφταιγαν οι πολλές βροχές τον Μάιο και τον Ιούνιο για τη φονική πυρκαγιά σε Μάτι και Νέο Βουτζά. Αλλά ότι αποδείχτηκε ότι δεν χρειάζεται να επικρατούν συνθήκες καύσωνα και πολλή ξηρασία για να γιγαντωθεί μία πυρκαγιά. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και αν έχει προηγηθεί ένα βροχερό και δροσερό διάστημα. Ενδεικτικά, το καλοκαίρι του 2018, η θερμοκρασία δεν είχε περάσει ούτε μία μέρα τους 39 βαθμούς στην Αττική.

      Αγαπητέ ανώνυμε των 5:21 μ.μ., συμφωνώ με την τοποθέτηση σας ότι η ελεύθερη οικονομία αφήνει τους ανθρώπους απροστάτευτους απέναντι στα καιρικά φαινόμενα. Όσο για την καύσιμη ύλη που τροφοδότησε εκείνη τη φωτιά, πολλοί επιστήμονες είχαν πει τότε ότι έπαιξε αρνητικό ρόλο ότι η βλάστηση είχε αναπτυχθεί υπερβολικά από τις βροχές. Δεν πρόκειται για δικό μου... πόρισμα. Για αυτό, άλλωστε, κάθε χρόνο την άνοιξη στις αγροτικές - εξοχικές περιοχές καθαρίζουν τα αγριόχορτα και κλαδεύουν τα δέντρα.

      Αρνητικό ρόλο επίσης έπαιξε και ότι ταυτόχρονα είχε εκδηλωθεί μεγάλη πυρκαγιά και στην Κινέττα την ίδια μέρα και ώρα. Όλα αυτά δεν σημαίνουν φυσικά ότι δεν υπήρχαν πολιτικές και υπηρεσιακές ευθύνες και για αυτό ανέλαβε και η δικαιοσύνη, άλλωστε.

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους του μπλοκ. Τυχαία έπεσα σε δελτίο καιρού του κυρίου Λαζάνη πριν δεκαετίες. Ενημέρωση στο μάξιμουμ ουσιαστικό χωρίς ίχνος υπερβολής. Αν δεν κάνω ξεκίνησε την δεκαετία του 80 τον καιρό για τους αγρότες. Αν και φοιτητής το παρακολούθησα ανελλιπώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μας αρέσουν τα καιρικά φαινόμενα αλλά με μέτρο ακόμη και αν χιονιζε έναν ολόκληρο μήνα το χειμώνα τα ίδια θα λέγαμε όλα με μέτρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΝΑ ΒΓΕΙ ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ο Μάιος σε λίγη ώρα φεύγει και αφήνει πίσω του 180 χιλιοστά βροχής στα Γιάννενα! Θα μπορούσε να ήταν Νοέμβριος ή Δεκέμβριος ας ελπίσουμε να μην αργήσει να έρθει το καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Όσοι δεν έχουν κατανοήσει: (α) τη διαφορά μεταξύ του καιρού και του κλιματος και (β) τη διαφορά μεταξύ της φυσικής μεταβλητότητας του καιρού και του κλίματος και των τάσεών τους σε μάκρος χρόνου να μην αναρτούν σχόλια στο μπλογκ. Στην ορθογραφία και τη σωστή σύνταξη μιας πρότασης κάνω κάποιες εκπτώσεις, στα προαναφερθέντα όχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Περιορίζεται αύριο η αστάθεια στα δυτικά κυρίως ηπειρωτικά τμήματα με μικρής γενικά διάρκειας μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
    Την Παρασκευή,όλα δείχνουν ότι η Κρήτη, οι Κυκλάδες, το ΑΝΑ Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα θα δεχθούν αξιόλογες μπόρες και καταιγίδες καθώς ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί από τις ακτές της Λιβύης προς το νότιο Αιγαίο και την Κύπρο.
    Γιά άλλη μία φορά ο καιρός θα δώσει απάντηση σε όσους ορίζουν ως θέσφατο, την ξηρασία στη νότια Ελλάδα από Μάη και μετά.
    Κάποιοι όμβροι θα εκδηλωθούν και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου και πιθανόν της Εύβοιας και της Αττικής το μεσημέρι απόγευμα.
    Τα περί εκτίμησης accuweather γιά τον καιρό τού καλοκαιριού(μόλις βγήκε) θα τα αναφέρω αύριο καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χρόνος.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη το AccuWeather συχνά δεν έχει καλες προγνώσεις αν κοιτάξεις τα τελευταία χρόνια

      Διαγραφή
  23. Καλό μήνα σε όλους
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολύ δυνατή ημέρα εχθές για όλη σχεδόν την Βοιωτία(εξαίρεση η ανατολική πλευρά της και τα πολύ νότια, σύνορο με κορινθιακο κόλπο, αλλά εκεί βέβαια έριξε πολύ νερό προχθές)με τον κάμπο να πιάνει ξανά νερό και με μεγάλες εκ νέου ζημιές στις καλλιέργειες.
    Προσωπικά δεν ήθελα σταγόνα καθώς όσο και να τρέχω δεν υπάρχει περίπτωση να προλάβω τα χορταρια που μεγαλώνουν γρηγορότερα και από την φακή.
    Χωρια τις ασθένειες που καραδοκουν να αποτελειωσουντα πάντα.
    Καλημέρα σε όλους και καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή