Η επέτειος των αμφισβητούμενων 48αριών!



Πριν από λίγα χρόνια, το επίσημο ρεκόρ της θερμοκρασίας σε πλανητικό επίπεδο ήταν οι 58,0  βαθμοί που είχαν σημειωθεί στην Ελ Αζίζια της Λιβύης στις 13 Σεπτεμβρίου 1922. Ενενήντα χρόνια αργότερα, στις 13 Σεπτεμβρίου του 2012, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός απέρριψε το συγκεκριμένο ρεκόρ και την πρώτη θέση κατέχει πλέον η Κοιλάδα του Θανάτου της Καλιφόρνια με τους 56,7 βαθμούς που σημειώθηκαν στις 19 Ιουλίου 1913. Η απόφαση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού βασίστηκε στο πόρισμα της επιτροπής ειδικών που αποκάλυψε τα παρακάτω πέντε σοβαρά λάθη:

(α) Η μέτρηση είχε γίνει από άπειρο παρατηρητή.


(β) Το θερμόμετρο που χρησιμοποιήθηκε ήταν παρωχημένο.


(γ) Η τοποθεσία της μέτρησης δεν ήταν αντιπροσωπευτική της γύρω περιοχής.


(δ) Η αντιστοίχιση της συγκεκριμένης ακραίας θερμοκρασίας με τις θερμοκρασίες άλλων κοντινών περιοχών ήταν κακή.


(ε) Η αντιστοίχιση της θερμοκρασίας - ρεκόρ με τις υψηλές θερμοκρασίες που έκτοτε καταγράφονται στην
 Ελ Αζίζια είναι κακή.



 

Στις 30 Ιανουαρίου 2024 ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός επιβεβαίωσε επίσημα το ρεκόρ των 48,8 βαθμών που είχε σημειωθεί στις 11 Αυγούστου 2021 στις Συρακούσες της Σικελίας. Η επιτροπή του Οργανισμού εισηγήθηκε την επιβεβαίωση του προαναφερθέντος ρεκόρ μετά από έρευνα σε βάθος που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τη βαθμονόμηση και την αξιολόγηση ολόκληρου του συστήματος (αισθητήρας θερμοκρασίας, ηλιακή ασπίδα και καταγραφικό) του σταθμού. Προφανώς, ο σταθμός πληρούσε τις γενικότερες προδιαγραφές εγκατάστασης και λειτουργίας που προβλέπει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Έτσι, το ευρωπαϊκό ρεκόρ της υψηλότερης μέγιστης θερμοκρασίας κατέχουν, επίσημα πλέον, οι Συρακούσες.

Το προηγούμενο ρεκόρ για την ηπειρωτική Ευρώπη ήταν οι 48,0 βαθμοί που είχαν σημειωθεί στις 10 Ιουλίου 1977 στην Ελευσίνα και το Τατόι (βλέπε αρχικό χάρτη). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, οι 48,0 βαθμοί είχαν συμπεριληφθεί στο Αρχείο των Ακραίων Φαινομένων Καιρού και Κλίματος (WMO Weather and Climate Extremes Archive) το 2007 (έτος δημιουργίας του Αρχείου) με βάση τις επίσημες πληροφορίες από την ΕΜΥ, χωρίς να υπάρξει ανεξάρτητη επαλήθευση από επιτροπή του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

Η πρόσφατη επιβεβαίωση του ρεκόρ των Συρακουσών (30/1/2024) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι λόγοι (γ), (δ) και (ε) που αναφέρει η απόφαση της επιτροπής για την Ελ Αζίζια δεν συνέτρεχαν στην περίπτωση των Συρακουσών. Οι επιφυλάξεις μου για την εγκυρότητα του ρεκόρ των 48 βαθμών στην Ελευσίνα και το Τατόι έχουν διατυπωθεί σε παλαιότερες αναρτήσεις μου. Βασικό πυρήνα των απόψεών μου αποτελούν οι λόγοι (δ) και (ε) της επιτροπής για την Ελ Αζίζια, αλλά δεν είναι μόνο αυτοί.

(α) Για κάποιον που γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του καιρού και του κλίματος της Αττικής -και όχι μόνο- οι συγκρίσεις των παρακάτω μέγιστων θερμοκρασιών που σημειώθηκαν με ΒΔ επιφανειακό ρεύμα και θερμοκρασία στη στάθμη των 850 hPa 27 βαθμών είναι λογικές;

Μέγιστες θερμοκρασίες             8,   9,  10 και 11-7-1977:

Αθήνα (Πλατεία Δημαρχείου):  33, 35, 42 και 36 ο C

Ν. Φιλαδέλφεια:                        35, 38, 44 και 36 ο C

Ελληνικό:                                  31, 32, 38 και 36 ο C

Ελευσίνα:                                  34, 36, 48 και 37 ο C

Τατόι:                                        35, 37, 48 και 36 ο C

Αλίαρτος:                                  36, 41, 44 και 34 ο C

Λαμία:                                       34, 38, 44 και 38 ο C

Λάρισα:                                     36, 43, 44 και 35ο C

Τρίκαλα:                                    35, 40, 42 και 37 ο C

 

β) Τα πριν από τη 10η Ιουλίου 1977 θερμοκρασιακά ρεκόρ στην Ελευσίνα και το Τατόι ήταν αντίστοιχα οι 46,4 και 43,3 βαθμοί που είχαν σημειωθεί τη 19η Ιουλίου 1973 με Β-ΒΔ επιφανειακό ρεύμα και θερμοκρασία στη στάθμη των  850 hPa 29 βαθμών.


γ) Την 26η Ιουνίου 2007, στη Ν. Φιλαδέλφεια σημειώθηκε θερμοκρασία 46,2 βαθμών (ρεκόρ των απολύτως μέγιστων θερμοκρασιών της Αθήνας τα τελευταία 60 χρόνια που κατέγραψε μεγιστοβάθμιο θερμόμετρο κλωβού) με ΒΔ ρεύμα και θερμοκρασία στη στάθμη των  850 hPa 29 βαθμών.  



δ) Στις ημίωρες αεροναυτικές παρατηρήσεις (METARS) του αεροδρομίου Ελευσίνας της 10ης Ιουλίου 1977 δεν εμφανίζονται τιμές θερμοκρασίας πάνω από τους 46,5 βαθμούς (ίσως και από τους 46,0 βαθμούς, δεν θυμάμαι καλά). Είναι δυνατό να σημειώθηκαν οι 48 βαθμοί στη διάρκεια κάποιου ημιώρου και να μην είχαν καταγραφεί; Αν όχι, είναι δυνατό το μεγιστοβάθμιο θερμόμετρο του κλωβού του Μετεωρολογικού Σταθμού της Ελευσίνας να έχει απόκλιση 1,5 ή 2 βαθμών από τα θερμόμετρα που μετρούν τη θερμοκρασία στις άκρες του αεροδιαδρόμου;

ε) Τι τελικά συνέβη στις 10 Ιουλίου του 1977 στην Ελευσίνα και το Τατόι; Ασφαλώς, η έρευνα από μια επιτροπή του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού θα μας έκανε σοφότερους, αλλά αυτή δεν υπάρχει. Κατά τη γνώμη μου, η απάντηση πρέπει να συνδέεται με το γεγονός ότι την ημέρα εκείνη στην Πάρνηθα είχε ξεσπάσει πυρκαγιά που έφθασε πολύ κοντά στο Τατόι. Με αυτό το δεδομένο, μπορούμε να εικάσουμε ότι ένα μέρος της θέρμανσης του περιβάλλοντος στο αεροδρόμιο του Τατοΐου μπορεί να οφειλόταν στη μεταφορά θερμότητας από το χώρο της πυρκαγιάς προς αυτό.

Στην περίπτωση της Ελευσίνας, η αυξημένη επιχειρησιακή δραστηριότητα που παρατηρήθηκε στο αεροδρόμιο δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ως αιτία της ανόδου της θερμοκρασίας. Αν είχε συμβεί αυτό, κατά πάσα πιθανότητα θα φαινόταν και στα METARS. Κατά τη γνώμη μου, τα αίτια μάλλον πρέπει να αναζητηθούν στα παιχνίδια του ανέμου με το ανάγλυφο, στα οποία ρόλο έπαιξε και η πυρκαγιά, έστω και αν οι εστίες της βρίσκονταν κάποια χιλιόμετρα μακρύτερα. Με απλά λόγια, είναι πολύ πιθανό οι αέριες μάζες που έφθασαν στην περιοχή του αεροδρομίου της Ελευσίνας να είχαν υποστεί διπλή θέρμανση: μία περνώντας πάνω από τη φωτιά (μη αδιαβατική θέρμανση) και άλλη μία κατερχόμενες προς το αεροδρόμιο (αδιαβατική θέρμανση).

34 σχόλια:

  1. Μία ακόμη εξαιρετική ανάλυση από τον δάσκαλο μας με κρατάει συντροφιά το ζεστό αυτό βράδυ στα Τρίκαλα. Άρα Δημήτρη το ρεκόρ πρέπει να το έχουν τα Τρίκαλα με 47,2 βαθμούς 23 Αυγούστου το 1958 ή κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει κι ένα 47,5 από τον αυτόματο της Ν. Φιλαδέλφειας στις 26/6/2007, αλλά κι αυτό αμφισβητείται.

      Διαγραφή
    2. Ορθό σύμφωνα με την παράγραφο γ΄ το 46,2. Άρα ισχύει το Τρικαλινό.

      Διαγραφή
  2. Καλή σας ημέρα, παρατηρώντας τους χάρτες της δεκαετίας του 70 ακόμα και το 2007, υπήρχε μια "τραμπάλα" στην μεσόγειο αν το εκφράζω σωστά δηλαδή δροσιά στην δυτική Μεσόγειο και καύσωνας στα Βαλκάνια ...στον χάρτη του 2021 αλλά και φέτος ένας καύσωνας διαρκείας από Ισπανία μέχρι την Κύπρο.....

    Τόλης Δημήτριος
    Αχαρναί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα κύριε Ζιακόπουλε! Ευχαριστούμε για την εξήγηση περί των αμφισβητούμενων ρεκόρ θερμοκρασιών. Πιστεύω πώς (ιδίως) το καλοκαίρι λόγω των Θερμοκρασιών που επικρατούν σε κτήρια και οδόστρωμα η επιφανειακή θερμοκρασία των 2 μέτρων να μην "ισχύει": και μετριέται σε μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος και μακριά από κοντινά κτήρια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναφορικά με την παρούσα ανάρτηση, διευκρινίζω ότι δεν έχω ούτε ψύχωση ούτε προκατάληψη με τους 48 βαθμούς στην Ελευσίνα και το Τατόι της 10ης Ιουλίου 1977. Η κλιματική αλλαγή, αργά ή γρήγορα, θα μας φέρει ακόμα πιο ακραίες θερμοκρασίες και για να μπορούμε να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι τα παλαιότερα ρεκόρ έχουν μετρηθεί σωστά. Πριν από λίγο καιρό έγραψα ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για θερμοκρασιακά 50άρια στην Ελλάδα, χωρίς ακόμα η πραγματική θερμοκρασία να έχει φθάσει τους 48 βαθμούς.
    Όσο για τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, ούτε ανόητος είναι ούτε λεφτά για πέταμα έχει. Διαβάστε τι λέει ο καθηγητής Randall Cerveny, Εισηγητής του Weather and Climate Extremes Archive, WMO:
    «Οι ακραίες τιμές των διαφόρων μετεωρολογικών παραμέτρων που παρουσιάζονται ενώπιον του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ) για επιβεβαίωση είναι «στιγμιότυπα» του παρόντος κλίματος. Είναι πιθανό, πράγματι, να υπάρξουν ακόμα πιο ακραία φαινόμενα σε ολόκληρη την Ευρώπη στο μέλλον. Όταν γίνουν τέτοιες παρατηρήσεις, θα δημιουργηθούν νέες επιτροπές αξιολόγησης του ΠΜΟ για να τις κρίνουν».
    Και συνεχίζει: «Οι περισσότερες έρευνες αυτού του είδους είναι χρονοβόρες διαδικασίες λόγω της σχολαστικής φροντίδας που αναλαμβάνει ο ΠΜΟ για την πιστοποίηση των καιρικών παρατηρήσεων. Μια τέτοια επίπονη αξιολόγηση παρέχει την κρίσιμη βεβαιότητα ότι τα παγκόσμια ρεκόρ των θερμοκρασιών μετρώνται σωστά. Πέρα από αυτό, αυτή η έρευνα καταδεικνύει την ανησυχητική τάση για συνεχόμενα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών που σημειώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν γνωρίζω παγκοσμίως να υπάρχει περίπτωση όπου μια φωτιά 23 χιλιόμετρα μακριά να έχει επηρρεάσει την Τ τόσο μακριά. Για την Ελευσίνα απλά δεν στέκεται επιστημονικά. Αυτό που έχει περισσότερο σημασία είναι οτι εκείνη τη μέρα ο σταθμός της ΕΜΥ στον Αλμυρό έγραψε 49 και Βέλος, Βελεστίνο επίσης 48. Μάζι με τα δυο 48άρια στην Αττική. Αυτό προκύπτει από τον Τύπο της εποχής. Το ερώτημα εδώ που πρέπει να γίνει στην ΕΜΥ είναι γιατί αυτές οι τιμές ''εξαφανίστηκαν''? Δεν μπορεί 3 εφημερίδες της εποχής να δίνουν αυτές τις τιμές από μόνες τους. Άρα ενδεικτικό οτι εκείνη η ημέρα ήταν ημέρα ρεκόρ για την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. (α) Δεν έχεις κατανοήσει τι είναι η μη αδιαβατική θέρμανση του αέρα που διέρχεται από μια περιοχή ενός βουνού που καίγεται. Για να το καταλάβεις, σού αναφέρω την αντίθετη περίπτωση, δηλαδή τη μη αδιαβατική ψύξη που παθαίνει ο ΝΔ άνεμος (λίβας) την άνοιξη όταν διέρχεται από τα χιονισμένα βουνά της κεντρικής Στερεάς και φθάνει στη Βοιωτία λιγότερο θερμός από όσο θα ήταν αν δεν υπήρχε χιόνι στα βουνά.
      (β) Όταν θα έρθει η επιτροπή του ΠΜΟ για τον Αλμυρό και το Βελεστίνο, να τους δείξεις τον τύπο της εποχής.
      (γ) Για τις εξαφανισμένες τιμές, πήγαινε σε σχετικές εκπομπές της τηλεόρασης ή στις χαρτορίχτρες.
      (δ) Δεν έχεις καταλάβει ότι τα ρεκόρ των υψηλών θερμοκρασιών δεν είναι σαν τα αθλητικά ρεκόρ ή σαν τα ρεκόρ εισπράξεων του Υπουργείου Οικονομικών.
      (ε) Σε φούρνο μπες να τη βρεις. Στο μπλογκ μην ξαναμπείς!

      Διαγραφή
    2. Τα 49 και 48 σε Αλμυρο και Βελεστινο που αναφερεις δεν υπαρχουν πουθενα και ειναι εντελως ακυρα. Οσο για τις εφημεριδες, η ιστορια εχει δειξει οτι γραφουν κυριολεκτικα ο,τι να'ναι τιμες. Αξιοπιστια οχι μικρη αλλά μηδενικη.

      Διαγραφή
    3. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο απλά τα πράγματα όταν κάνουμε έρευνα. Αν ήταν κάποια μικρή άγνωστη τοπική εφημερίδα οκ να έλεγα ίσως. Εδώ έχουμε 3 εφημερίδες εθνικής κυκλοφορίας που αναφέρουν verbatim τις τιμές και οτι πρόκειται για σταθμούς της ΕΜΥ. Δείτε και το σχετικό σχόλιο που κάνω χωριστά με τα link από τις εφημερίδες του Τύπου. Κάτι συμβαίνει εδώ. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να ανατρέξουμε σήμερα στα αρχεία της ΕΜΥ για να βρούμε τις τιμές. Μπορεί απλά να χάθηκαν μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Κάποια να μην τα έδωσε σημασία. Να μην τα μετάγραψε ή οτιδήποτε. Δεν θα μπορούσαν 3 σοβαρες εφημερίδες να γράφουν ακριβώς τις ίδιες τιμές. Η ΕΜΥ προφανώς τις είχε επικοινωνήσει στον Τύπο. Το θέμα είναι να βρεθούν στα αρχεία της ΕΜΥ αν γίνεται.

      Διαγραφή
    4. Σήμερα μπήκα στο αυτοκίνητο αργά το απόγευμα και αυτό ήταν στον ήλιο από το πρωί, το θερμόμετρο έλεγε 49 βαθμούς οπότε να το νέο ρεκόρ της χώρας. Διαβάσαμε μια αξιόλογη και τεκμηριωμένη άποψη - γιατί όχι και μελέτη - του δασκάλου, και έρχεσαι να γράψεις από κάτω τέτοιες ανακρίβειες?

      Διαγραφή
    5. Ένας οποιοσδήποτε μελλοντικός ερευνητής δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω από την έρευνα του τις δημοσιεύσεις του Τύπου (μάλιστα από 3 εφημερίδες εθνικής εμβέλειας). Ο ίδιος ο WMO rapporteur Dr. Randy Cerveny ζητάει όλα τα δυνατά ''evidence'' σε κάθε μελέτη νέου ρεκόρ ακόμα και από απλούς πολίτες μέσω email. Μιλάμε για κανονικό ''investigation'' που διεξάγεται και ΟΛΑ τα στοιχεία μπαίνουν στο ζύγι. Νομίζω έχει τη σημασία του να εξαντλήσουμε με κάθε λεπτομέρεια οτι μπορούμε από το αρχείο της ΕΜΥ. Να δούμε αν πραγματικά αυτές οι τιμές κάπου έχουν καταγραφεί ή έχουν ξεχαστεί στο πέρασμα του χρόνου.

      Διαγραφή
  6. Της Αλ Αζιζιγια(ή Ελ Αζιζια) η καταγραφη ρεκορ εκεινη, φυσικα και ηταν πληρως εσφαλμενη και ο μονιμως κοιμωμενος WMO αργησε κατι δεκαετιες να το απορριψει, αλλά και το παρον παγκοσμιο ρεκορ +56.7 °C στο Furnace Creek του 1913 ειναι επισης παντελως 100 % εσφαλμενο(σωστα ειναι τα +54.4 °C εκει περα το 2020 και το 2021) αλλά ο WMO ισως παρει ακομα 50 χρόνια να το απορριψει και αυτο, οπως και τα πληρως λανθασμενα του Ισραηλ το +54 °C, το +55 °C σε Τυνησια κλπ, κλπ.

    Τελειως εσφαλμενο ειναι και το 48 °C στο Τατόι για τους λογους που αναφερατε κυριως για τον ε) και για τον λογο της πυρκαγιας που υπηρχε.


    Αλλά της Ελευσινας το +48 °C, παροτι κατα τι ή και αρκετα, υψηλοτερο απο οτι θα περιμενε κανείς μετεωρολογικα, δεν μπορει να απορριφθει για τον λογο ε) (αφου πχ ειχαμε +46.4 °C το 1973), ουτε και για τον δ) μιας και δεν ειχαμε κανεναν σταθμο εκει σε Ελευσινα για να μιλησουμε για το δ), ενω οσο για την πυρκαγια σε Παρνηθα, ναι μεν για το Τατόι φυσικα και προφανως επηρεαζε(για αυτο και το 48ρι μαλλον), αλλά ουδεμια σχεση ειχε με Ελευσινα, που βρισκεται 25 χιλιομετρα μακρια, και οπου εκει επνεαν ΣΥΝΕΧΩΣ απο μεσημερι και μετα δυτικοι και ΔΒΔ ανεμοι(για να ιγνοτνα αυτο επρεπε να πνεαν ΒΑ ή ΒΒΑ ανεμοι αλλά και παλι μιλαμε για 20-25 χιλιομετρα αποσταση κατι που μετεωρολογικως ειναι παντελως ατοπο να πουμε οτι μπορει να υπαρξει θερμανση λογω πυρκαγιας για τετοια αποσταση) οπότε διολου δεν μπορουσε να επηρεασει η πυρκαγια την Ελευσινα(οπως κακως τσουβαλιασατε στο παρελθον την σχεση της πυρκαγιας με αυτα τα 2 ρεκορ, ενω θα επρεπε να αναφερθειτε μόνο στο Τατόι και κακως μιλαμε για 2πλη θερμανση τωρα), ενω και με ανεμους Δ και ΔΒΔ και λιγο ΒΔ, με πληρη απουσια αυρας, λογικο ηταν η Ελευσινα εκεινη την ημερα να χτυπησει τρομερες θερμοκρασιες.


    Ο μόνος λογος αμφισβητησης του ρεκορ της Ελευσινας ειναι εμπειρικος/μετεωρολογικος μιας και μοιαζει αρκετα μεγαλο το 48, αλλά φυσικα η λογικη αυτη δεν ειναι και ο,τι καλυτερο για να χρησιμοποιηθει να καταρριψει μια καταγραφη οπου ο Καντερες που ηταν υπευθυνος εκεινη τη μερα, δηλωσε οτι την διπλοτσεκαρησε εκεινη τη μερα και οτι ελεγθηκαν και τα οργανα μετεπειτα και δεν βρεθηκε κατι περιεργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον επιφανειακό χάρτη 10-7-1977/12:00 εγώ βλέπω Β και ίσως Β-ΒΑ ρεύμα με τη μικροεπέκταση του αντικυκλωνάκου των ΒΔ Βαλκανίων προς τη Βουλγαρία: https://www.meteociel.fr/modeles/archives/archives.php?day=10&month=7&year=1977&hour=12&type=era&map=0&type=era&region=&mode=0
      Σε κάθε περίπτωση, εγώ ανέφερα κάποιους λόγους για τους οποίους αμφισβητώ τους 48 βαθμούς της Ελευσίνας με 27 βαθμούς στα 850 και όλα τα υπόλοιπα. Δεν υποκαθιστώ την επιτροπή του ΠΜΟ που δεν ήρθε ποτέ. Λέτε ότι ο μόνος λόγος αμφισβήτησης είναι εμπειρικός/μετεωρολογικός. Εγώ θα έλεγα ότι η συνολική εικόνα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας όλων των κλιμάκων δεν με πείθει να αποδεχθώ το 48άρι χωρίς ενδελεχή έρευνα.

      Διαγραφή
    2. Στα αρχεια του αεροδρομιου της Ελευσινας(LGEL) απο τοτε εχουμε:

      DATE________TIME__ANGLE__SPEED/(m/s)
      1977-07-10_13:50__270°____2.5
      1977-07-10_14:20__300°____5.1
      1977-07-10_15:20__290°____5.1
      1977-07-10_15:50__270°____5.1
      1977-07-10_16:20__290°____5.1
      1977-07-10_16:50__270°____7.7
      1977-07-10_17:20__270°____7.7
      1977-07-10_17:50__290°____7.7
      1977-07-10_18:20__290°____7.7
      1977-07-10_18:50__290°____7.7
      1977-07-10_19:20__290°____5.1
      1977-07-10_20:20__290°____2.5

      Η ωρα(TIME) ειναι σε ωρα Ελλαδας.
      Η μεγιστη συμφωνα με τα αρχεια σημειωθηκε σιγουρα μετα τις 13:50 και πριν τις 15:50 ωρα Ελλαδας και πιθανοτατα αναμεσα στις 15:00 και 15:40.

      Αρα ειχε οπως ειπα Δ και ΔΒΔ αν και βασικα και στις ισοβαρεις φαινεται η ΔΒΔ κατευθυνση: https://meteologix.com/gr/reanalysis/ecmwf-era5/sterea-ellada/sea-level-pressure/19770710-1200z.html

      Διαγραφή
    3. Επισης για το 1973, η Ελευσινα "εχασε χρόνο" σε σχεση με το 1977 μιας και απο 12:50 ωρα Ελλαδας ως 14:20 ειχε νοτιά(αυρα) σε αντιθεση με το 1977 που ειχε συνεχως ηπειρωτικους Δ και ΔΒΔ οπως εβαλα πανω.

      Διαγραφή
    4. Παράκληση: μπορείτε να μας βάλετε και τις θερμοκρασίες ανά μισάωρο των METARS;

      Διαγραφή
    5. Ναι εδω στο λινκ στο flickr τα εβαλα(δεν ξερω πως να γινει live link):
      (σημειωση, τα μεταρς ειναι απο το ΝΟΑΑ και τα εχουν μετατρεψει σε βαθμους Φαρενάιτ και εγω ξανα σε βαθμους Κελσιου)

      https://live.staticflickr.com/65535/53847813346_06bbef1870.jpg

      Διαγραφή
    6. Ευχαριστώ πολύ. Η θερμοκρασία στα METARS δεν είχε ξεπεράσει τους 46,1, όπως μου είχε πει ο φίλος Βασίλης Πανάκογλου και περίπου θυμόμουν κι εγώ. Τα ερωτήματα τώρα είναι αν το μεγιστοβάθμιο θερμόμετρο του κλωβού είχε προετοιμαστεί σωστά από τον Σμηνίτη - Παρατηρητή, αν υπάρχει καταγραφή θερμογράφου, σε ποια θέση βρισκόταν ο κλωβός σε σχέση με τον αεροδιάδρομο κ.λπ. Προφανώς αυτά και άλλα πολλά θα εξέταζε η επιτροπή του ΠΜΟ. Νομίζω, όμως, πως και μια επιτροπή από την ΕΜΥ θα μπορούσε να κάνει σχετική έρευνα.

      Διαγραφή
    7. Εδω και παρα πολλα χρόνια και η ΕΜΥ και ο WMO θα επρεπε να το εχουν εξετασει, δεν ξερω αν το πουλακι πεταξε τωρα ως προς το τι μπορουν να βρουν, παντως καλο θα ηταν να γινει. Προσωπικα παντως: α) Δεν βρισκω παραλογο ή αδυνατο το +48.0 °C σε Ελευσινα εκεινη τη μερα αλλά και β) Εαν εκανα προβλεψη την προηγουμενη μερα εχοντας ολα τα μοντελικα δεδομενα για την επομενη μερα, θα εδινα μεγιστη καπου 46 °C με 46.5 °C αντε +47 °C μαξ και θα θεωρουσα την πιθανοτητα να φτασει 48 °C παρα πολυ μικρη.


      Ο WMO βεβαια τι να ψαξει? Εκανε 500 χρόνια να καταρριψει το +57.8 °C, ακομα δεν εχει καν διερευνησει το πληρως λανθασμενο τωρινο +56.7 °C, εδω υπαρχει ρεκορ(αν θυμαμαι καλα τωρα του Ισραηλ το +54 °C) οπου η τιμη του εχει ξεκαθαριστει απο την επισημη μετεωρολογικη υπηρεσια της χωρας οτι ηταν +53.0 °C και απο λαθος σημειωση του παρατηρητη εγινε +54.0 °C και ο WMO ακομα κραταει το +54.0 °C, παροτι βεβαια και το +53.0 °C εντελως λαθος ειναι αφου ο αισθητηρας θερμοκρασιας στο Tirat Zvi που εγινε το ρεκορ ηταν εξοχως προβληματικος δειχνοντας σταθερα +5 °C πανω, εδω ακομα εχουν ως επισημο το απαραδεκτα λαθος +55.0 °C της Τυνησιας, δεχτηκαν το επισης τραγικα λαθος +49.5 °C περυσι σε Τουρκια σε σταθμο που τσιμπαει 4-5 °C, κανανε ενδελεχη αναλυση για το +54.0 °C στο Mitribah του Κουβέιτ και το κανανε σε peer reviewed paper +53.9±0.1 °C, με τρομερη υποτιθεται αξιοπιστια λεγοντας οτι ειναι 0.1 °C το σφαλμα, τη στιγμη που στον σταθμο αρκετα κοντα(και παντως τοσο κοντα ωστε να μην ειναι κλασης 1 στην τοποθετηση) υπαρχει ενα μεγαλο κτισμα κατι που κανει το σφαλμα να ειναι πχ ±1 °C, και άλλα πολλα παραδειγματα μπορουμε να πουμε για τον κοιμισμενο "γιγαντα" WMO.

      Διαγραφή
    8. Ερώτηση.
      Δάσκαλε το +27 στα 850 εκείνη την ημέρα είναι βάση ραδιοβόλισης στο νομό Αττικής η μόνο βάση το τι έδειξαν οι χάρτες επιφάνειας?
      Το 48αρι με 27 στα 850 όσο και ξηρή η σούπερ υπέρ ξηρή να ήταν η θερμοβαθμίδα δεν δικαιολογείτε(έως 46 βαθμούς δικαιολογεί η μεωτεωπροιστορία ως μάξιμουμ).
      Επίσης γνωρίζουμε τα γεωδυναμικά στα 850 εκείνη την ημέρα?
      Διότι παίζουν και αυτά το ρόλο τους στο που ακριβώς βρίσκονταν.

      Διαγραφή
    9. Δεν έχω τα πραγματικά στοιχεία της ανώτερης ατμόσφαιρας εκείνης της ημέρας, Φώτη. Με τα στοιχεία της ERA 5 γίνεται η προσπάθεια να βρεθεί κάποια ακρη. Όποιος τα διαθέτει, ας μας διαφωτίσει.

      Διαγραφή
    10. Τα εχω εγω κ.Ζιακοπουλε, τα παρεθεσα και στα σχολια

      Διαγραφή
  7. Για αυτό ξεχωρίζουν οι επιστημονικοί χώροι όπως εδω από τους χώρους αναψυχής και εκτόνωσης ψυχολογικών τραυμάτων . Τα έχουμε πει τα έχουμε ξαναπεί. Καιρός για δράση τουλάχιστον στην χώρα μας να διορθωθούν τετοια ανυπαρκτα ρεκορ. Υπάρχουν και άλλα τέτοια ρεκόρ όπως κάτι 45αρια σε Αλίαρτο 2006 και Κάρπαθο 1994 η 1995 που δεν στέκουν.
    Σε ευχαριστούμε πολύ δάσκαλε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σε όλους! Εμμονή υψηλών θερμοκρασιών λοιπόν και ξηρασία για τουλάχιστον 15 μέρες και να δούμε.... " Πού είσαι Μαϊστρο μου αγαπημένε;" θα λέμε και θα νοσταλγούμε τα παλιά , καλά δροσερά καλοκαίρια...Υπομονή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επιμένω... 3 εφημερίδες εθνικής εμβέλειας αναφέρουν τις τιμές που έδωσε η ίδια η ΕΜΥ στη δημοσιότητα για τις 10/7/ 1977.

    49 βαθμοί Αλμυρός ΕΜΥ
    1. Καθημερινή: https://postimg.cc/VSyPD2Kr

    2. Mακεδονία: http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=-1&id=120831&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=&CropPDF=0
    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=-1&id=120831&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=&CropPDF=0

    3. Ριζοσπάστης:http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=65&pageid=-1&id=45719&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=&CropPDF=0

    Σε όλα τα παραπάνω δημοσιεύματα αναφέρονται και τα υπόλοιπα 48άρια σε Ελευσίνα, Τατόι, Βέλο, Βελεστίνο και ένα επίσης 48άρι στη Μεσαρά. Όλα από επίσημους σταθμούς της ΕΜΥ.

    Όπως παρατηρώ ο Υπεύθυνος από την ΕΜΥ που επικοινώνησε τα 48άρια της Αθήνας ήταν ο Δρ. Σαραντόπουλος. Γνωρίζεται κ. Ζιακόπουλε ποιός ήταν ο υπεύθυνος αρχείου της ΕΜΥ εκείνη την περίοδο? Ενδεχομένως το 49άρι στον Αλμυρό και τα άλλα 48άρια υπάρχουν ακόμα στα αρχεία της ΕΜΥ και απλά έγινε παράλειψη επικοινωνίας αυτών στον WMO καθώς η Αθήνα ως Αθήνα έχει περισσότερη σημασία πολλές φορές και μερικές φορές μπορεί να έγινε παράβλεψη αυτών των ρεκόρ.

    Δεν στέκεται στην λογική 3 εφημερίδες εθνικής εμβέλειας να επικοινωνούν δημόσια το 49άρι και τα υπόλοιπα 48άρια αν η ΕΜΥ δεν ήταν εκείνη που τα είχε επικοινωνήσει στον Τύπο. Το ερώτημα είναι α) γιατί αυτά δεν επικοινωνήθηκαν στο WMO β) αν ακόμα υπάρχουν κάπου στα αρχεία της ΕΜΥ ή που βρίσκονται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι εφημεριδες διαχρονικα εχουν γραψει 400 χιλιαδες φορες ανυποστατες και τελειως εκτός πραγματικοτητας θερμοκρασιες που τελικα δεν αντιστοιχουσαν με τις επισημες τιμες της ΕΜΥ. Το εχουμε δει 400 χιλιαδες φορες. Ειναι αραγε τοσο δυσκολο να το κατανοησεις?

      Ασε που σε καποια απο αυτα που δινεις δεν αναφερεται καν οτι ειναι μετρηση απο ΕΜΥ. Αλλά εχω δει σε εφημεριδες να μιλανε για 45ρια Θεσσαλονικη(μεγιστη Μικρας ολων των εποχων εξαλλου +44.0 °C), για 45.4 για Λαρισα και οι πραγματικες επισημες τιμες να ειναι 3-4 βαθμους Κελσιου χαμηλοτερες! Με κυριολεκτικα αμετρητα άλλα παραδειγματα. Στα 2 επισημα μεν αλλά εντελως λανθασμενα βεβαια 48ρια στην Τριπολη, μια εφημεριδα της εποχης εγραφε οτι η θερμοκρασια ξεπερασε και τους 50 βαθμους. Να δωσεις βαση στις εφημεριδες για να εξετασεις καποιες περιπτωσεις οκ αλλά οχι να δεχτεις τις τιμες που δινουν οι εφημεριδες. Απο την αλλη τα 49ρια και 48ρια σε Βελεστινο κλπ εκεινη την ημερα με την μεγιστη θερμοκρασια στην Λαρισα στους +44 ειναι τελειως για γελια.

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα σας. Επειδή στη συζήτηση έχει μπει πολλή λεπτομέρεια, θέλω να ρωτήσω, πόση περίπου μπορεί να είναι η διαφορά της πραγματικής θερμοκρασίας από την πλασματική λόγω όλων αυτών των παραγόντων που προαναφέρθηκαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπάρχει αντιπαράθεση για μια θερμοκρασία του 1977 ενώ ακομα και τώρα οι σταθμοί της ΕΜΥ και του meteo έχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξυ τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς και έχουν όταν έχουμε διαφορετικές τοποθετήσεις των σταθμών...

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα κι από μένα.

    Εντελώς μετεωρολογικά μιλώντας το 48.0 στην Ελευσίνα στέκει.

    Θα αναλύσω τους εξής λόγους όπως απάντησα και στον κ.Κολυδά.

    Επειδή έχω βρεθεί σε πολλές πυρκαγιές για καταγραφή και παρατήρηση συμπεριφοράς πυρκαγιών (όπως την μεγάλη του Αλεποχωρίου το 2020 η του 23 στην Πάρνηθα) από αυτά που έχω δει είναι πως η θερμοκρασία όσο ήμουν σε απόσταση 1.5 χιλιομέτρου (από 3 ενώ πλησίαζε) η θερμοκρασία ήταν ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ (μάλιστα λόγω καπνού μερικές φορές μειωνόταν λίγο πρώτου ξανανεβει με τον ήλιο). Όταν λοιπόν έφτασε στα 200μ από μένα (εξαιρετικά κοντά) τότε άρχισα να καταλαβαίνω το θερμικό φορτίο (να εκτινάσσεται η θερμοκρασία)
    Στην περίπτωση της Ελευσίνας δεν γίνεται με τόσο μακρινή πυρκαγιά να επηρέασε την κατάσταση του σταθμού θερμοκρασιακά (ή της περιοχής) και μάλιστα η διεύθυνση του ανέμου ήταν τέτοια που όποιος καπνός ή θερμικό φορτίο υπήρχε μετατοπίζοταν δυτικά. Ακόμα δηλαδή και στην περίπτωση να είχαμε ανέμους (καταβάτες) προς τον σταθμό.
    Επίσης από το ΕΡΑ5 διαφαίνεται μια μεγάλη "λωρίδα" +29.0 και +28.0 στα 850 κατά τις 12 με 3 η ώρα το μεσημέρι πράγμα που σε συνδυασμό με τον τέλειο άνεμο (για καταβατικές ιδιότητες) έφερε το +48.0. Θερμοβαθμίδες των +19 και +20 βαθμών έχουν παρατηρηθεί ουκ ολίγες φορές. (Δηλαδή να ξεπερνάται η υπέρξηρη θερμοβαθμιδα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση εν τω μεταξύ στο grid του ERA5 -Αρχείο τραβηγμένο από copernicus- πάνω από Ελευσίνα είχε στις 12-1 το μεσημέρι 28.5 στα 850 με 1533 γεωδυναμικά. Με τον τύπο της υπέρξηρης αδιαβατικής 1.2/100μ έχουμε 46.9 βαθμούς κελσίου μέγιστη.)
    Το 1987 πχ μια μέρα ήταν ακριβώς τέτοιου τύπου με 24.6 στα 850 (βάσει ΕΡΑ5 12Ζ) και 45αρι στρογγυλό στην Ελευσίνα (άλλη μια μέρα δηλαδή 20αρας θερμοβαθμιδας. Η ραδιοβόληση είχε δώσει 23.8).
    Κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν και στην νέα Φιλαδέλφεια και στο Θησείο και στην Ελευσίνα. (Στο Θησείο μάλιστα υπάρχουν μέρες με +21! θερμοβαθμίδα).
    Όλα γίνονται με τους κατάλληλους ανέμους. Δεν το συζητάμε φυσικά όταν ο άνεμος περνάει πλέον πάνω από αστικές/βιομηχανικές ζώνες...
    Το 1977 ήταν για σεμινάριο το πώς συνέπεσαν όλα τα τέλεια χαρακτηριστικά για τέτοιου είδους θερμοκρασία.

    Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός πως στο εξωτερικό παρατηρούνται ακόμα πιο ακραίες περιπτώσεις.
    https://www.researchgate.net/publication/259328610_Foehn_Winds_That_Produced_Large_Temperature_Differences_near_the_Southern_Appalachian_Mountains

    Τέλος, το νέο ρεκόρ στις Συρακούσες, το 48.8 είχε ακριβώς +29.0 βάσει ERA5 με τέλειους καταβατικούς ανέμους. Εκείνη την ώρα της μέγιστης η εξίσωση της υπέρξηρης αδιαβατικής έδινε +47.8! Δηλαδή 1 βαθμό κάτω. Δηλαδή ακριβώς ίδια απόκλιση με την περίπτωση της Ελευσίνας. Φυσικά πιο ακραία για την Ελευσίνα πάντα το 1987 μιας και τότε έδινε μέγιστη βάσει υπέρξηρης 43.5!!!! Και έπιασε 45άρι!!!!

    Μετεωρολογικά όλα στέκουν...
    Εμπειρικά όντως σπάνια συγκυρία αλλά γίνεται :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για εμένα αυτο που με κανει να δεχομαι το 48ρι σε Ελευσινα(φυσικα στο Τατόι ουτε λογος, ακυρο ηταν):

      1) Οι ανεμοι ηταν σταθερα Δ και ΔΒΔ χωρις αυρες(μεγα ζητημα για Ελευσινα).

      2) Η θερμοκρασια στα 850 hPa ηταν +27.2 °C στα 1555 μέτρα με αρα περιπου θερμοβαθμιδα 850 hPa-εδαφος ιση με 13.6 °C/km. Σπανιο μεν για Ελλαδα αλλά οχι και πρωτογνωρο. Πχ το 2021 η Φιλοθεη ειχε +13.5 °C/km αντιστοιχη θερμοβαθμιδα, το Μενιδι(meteoclub σταθμος) 2 φορες +12.9 °C/km, ενω το επικο +47.2 °C των Τρικαλων, που ο Ζιακοπουλος το ειχε χαρακτηρισει και ως η πιο αξιοπιστη υψηλοτερη τιμη θερμοκρασιας της Ελλαδας, ειχε θερμοβαθμιδα 850 hPa-εδαφους ιση με +14.2 °C/km !!

      3) Με +28.5 °C λοιπον στα 850 hPa στις 12:00 και +27.2 °C στις 15:00 η ωρα και γεωδυναμικα υψη αυτης της ισοβαρικης στα 1555 μέτρα διολου αδυνατο δεν μου μοιαζει το 48ρι.

      4) Ο Καντερες που ηταν και υπευθυνος βαρδιας εκεινη την ημερα εκει ειχε πει οτι του ειπε ο παρατηρητης οτι ειδε 48ρα θερμοκρασια στο μεγιστοβαθμιο και λογω της "τρέλας" της καταγραφης του ζητησε να το ξαναελεγξει και το εκανε και πραγματι εγραφε τοσο. Και επειδη ηταν τοσο απιστευτο αν θυμαμαι καλα ειπε οτι πηγε και ο ιδιος να το δει. Τις δε επομενες ημερες κατεγραψε φυσιολογικες θερμοκρασιες και το θερμομετρο και το μεγιστοβαθμιο θερμομετρο εκει της Ελευσινας. Ειχε αναφερθει παλαιοτερα κιολας, οτι το ελεγξανε και το μεθεπομενο πρωι και δεν βρηκανε τιποτα περιεργο ή λαθος.

      5) Επισης πολυ σημαντικο και οτι εχουμε σταθερα τις καταγραφες ανα μισαωρο για 11:00 ως 19:00 εκτός απο τις 14:50. Εχουμε λοιπον την 14:20(+46.1 °C) την 15:20(+46.1 °C ) και για την ενδιαμεση 1 ωρα οχι. Αυτο φαινεται στην παρακατω εικονα που βαζω το λινκ της. Και στις 2 αυτες ωρες η τιμη της θερμοκρασιας που καταγραφηκε ηταν η ιδια ιση με +46.1 °C. Οπως ξερουμε απουσια νεφωσεων και απουσια αλλαγης ανεμου που φερνει διαφορετικα χαρακτηριστικα(πχ θαλασσιος με ηπειρωτικο, μη καταβατης με καταβατη) κατι που ισχυε για την Ελευσινα και για τα 2 εκεινο το μεσημερι, η καμπυλη της θερμοκρασιας ειναι κοιλη, και αμα βασικα την δουμε ανα 1 ωρα τοτε ειναι παντα μια τεθλασμενη γραμμη που αποτελειται αρχικως απο μια γνησιως αυξουσα τεθλασμενη γραμμη ενωμενη με μια γνησιως φθινουσα τεθλασμενη γραμμη. Παντα! Οπότε μιας και εχουμε +46.1 °C στις 14:20 και το ιδιο 1 ωρα μετα στις 15:20 και βασει των προαναφερθεντων, ειμαστε τελειως σιγουροι οτι α) οι ενδιαμεσες θερμοκρασιες σε αυτο το χρονικο διαστημα ηταν ως επι το πλειστον πανω απο +46.1 °C και κυριως β) υπηρξε καποιο τοπικο μεγιστο του χρονικου αυτου διαστηματος, μεγαλυτερο απο τις ακραιες τιμς +46.1 °C.
      Το οποιο μεγιστο βασει του interpolated διαγραμματος θερμοκρασιων που δινω λιγο πιο κατω μπορουμε να φανταστουμε την τιμη του λιγο πιο πανω απο τους +47 °C. Και αυτες οι θερμοκρασιες οχι απο το μεγιστοβαθμιο οργανο. Αρα το αλματακι στους +48.0 °C ειναι απολυτως εφικτο, και για οσους ασχολουνται το εχουν δει και το βλεπουν καθημερινα παγκοσμιως ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ φορες!! Πχ δεν θα παω πολυ μακρια, στον σταθμο Furnace Creek της Κοιλαδας του Θανατου στην Καλιφορνια των ΗΠΑ, τις προαλλες ειχαμε καταγραφη απο τον αυτοματο στις 15:00 τοπικη ωρα θερμοκρασια +51.8 °C και στις 16:00 ειχαμε καταγραφη +52.7 °C αλλά το μεγιστοβαθμιο εδειξε μεγιστη αυτης της ωρας(15:46) ιση με +53.4 °C !! Και αυτα γινονται καθημερινα παντου, ειδικα σε περιπτωσεις μεγαλης ζέστης. Οπότε με +46.1 °C σε Ελευσινα στις 14:20 και το ιδιο στις 15:20, περιμενουμε να υπηρξε καποιο μεγιστο της θερμοκρασιας πανω απο 47 °C βασει καμπυλης και το μεγιστοβαθμιο να εδειξε καποιο σπαικ παραπανω ή αρκετα παραπανω απο το μεγιστο που μετραει το μη μεγιστοβαθμιο οργανο της θερμοκρασιας, αρα το 48ρι ειναι πολυ πιθανο.

      Διαγραμμα για το 5)
      https://live.staticflickr.com/65535/53852969473_1aa9d275fd_o.png

      Διαγραφή
    2. Ενω αυτο που με κανει να αμφισβητω το 48ρι ειναι οτι μετεωρολογικα και με βαση τα δεδομενα οπως οι θερμοκρασιες στην κατω τροποσφαιρα, πχ Τ850 και γεωδυναμικα υψη, δεν ηταν κατι που δεν εχουμε ξαναδει, δεν ητνα κατι προτωγνωρο δηλαδη, επισης το παρελθον Ελευσινας δεν ηταν τοσο κοντα στο 48ρι, και βεβαια κυριως οτι ηταν ενας καυσωνας ουσιαστικα 2.5 ημερων με ενα τρομαχτικο "σπάικ" εκεινη την ενδιαμεση ημερα, οπότε δεν ειχε χρονο ο αερας να υποστει θερμανση απο καθιζησεις των προηγουμενων ημερων, να υποστει θερμανση προηγουμενων ημερων το εδαφος ωστε με μη αδιαβατικη θερμανση να δινει θερμοτερες αεριες μαζες προς Ελευσινα, οπότε μοιαζει πολυ περιεργο ενα τετοιο σπάικ 48 βαθμων Κελσιου "ετσι ξαφνικα".

      Διαγραφή
    3. Συμφωνω με αυτο, και εμενα η μονη αμφισβητηση θα ηταν η θερμανση προηγουμενων ημερων. Παντως το ιστορικο της Ελευσινας επειδη το εχω ψαξει, εχει δημιουργησει πιο ισχυρες οπως ανεφερα θερμοβαθμιδες απο αυτες. Απλα πρεπει να συμπεσουν οι τελειες συνθηκες...

      Διαγραφή