Περί κλεπτών...

Ο καύσωνας κλέβει αντοχές, οι σταθμοί βαθμούς και ο "Θωμάς", καθ΄ομολογίαν του, κορόμηλον!

 

52 σχόλια:

  1. Οι σταθμοι δεν κλεβουν βαθμους,αλλα συνηθως προσθετουν 1 με 2,δηλαδη πχ εχει 35 βαθμους υπο σκια και δειχνουν 36 η 37.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας τελειώσει το πάρτυ των θερμοτρολ... Το ίδιο παραμύθι σε κάθε φορουμ Ελλάδας και εξωτερικού τόσα χρόνια. Η ψυχιατρική του μέλλοντος πρέπει να δώσει απαντήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαρίστώ για την φιλοξενία κύριε Ζιακόπυλε εάν δεν το κλέβα θα παραβίαζα όλα τα ηθη και τις παραδόσεις...,,,,για τα ρεκόρ δεν ξέρω πολλά...οι σύντροφοι εδω μέσα κατέχουν περισσότερα....ξέρω όμως οτι άρχισε να επικρατεί μία τάση στον τουρισμό. η COOLCATION η οποία ακυρώνει όλη την Μεσόγειο σαν μία καυτή περιοχή πια για διακοπές...πρόσφατα σύντροφος εδώ μέσα εγραψε για ακύρωση πώλησης ακινήτου από Γερμανό...στην Κρήτη γι αυτόν τον λόγο ,δεν είναι σημεό των καιρών σύντροφε αλλά τάση.Ποιο είναι το κακό? Οταν τον Ιούνιο ένας καταβάτης στην Κρήτη έδωσε σημειακά...41 βαθμούς ενω η Κρήτη είχε περίπου 35 με 36 ...εμείς κάναμε είδηση τους 41...ε εκείνη την στιγμή πολλοί βορειοευρωπαίοι..ακύρωναν κάποια πακέτα για την χώρα μας...επομένως πολλή προσοχή...τίποτα δεν ειναι απλό και τίποτα δεδομένο."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δάσκαλε βάζετε όμορφες φωτογραφίες και πολύ σημαντικές ενημερώσεις στο blog σας.

    Συγνώμη αλλά θα παρεκτραπώ!
    Έχω αναθεματίσεί την ώρα και την στιγμή με τούτα τα μελτέμια.
    Τι πράγμα είναι αυτό!
    Φυσάει, λυσσομανεί ο αέρας και δεν φτάνει αυτό, είναι και καυτός ο αέρας και μπαίνουν και οι πυρκαγιές.
    Για τις αστικές - θερμικές νησίδες το πράγμα είναι βγαλμένο από κόλαση.
    Κατάντια.
    Βράζουμε κυριολεκτικά στο μεδούλι μας.

    Καληνύχτα και καλό ξημέρωμα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την επίδικη μέρα στην Ελευσίνα σημειώθηκε μέγιστη 46 β. Κελσίου. Στο Τατόι δεν ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με την εκτίμησή σου, Χρήστο.
      Αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα, σου έστειλε κάποιο σήμα για αλλαγή ο προφήτης;

      Διαγραφή
    2. Το 46άρι, Δάσκαλε, το βρήκα σε αρκετά αξιόπιστο Αρχείο του Αεροδρομίου Ελευσίνας.
      Όσον αφορά τον προφήτη, και βέβαια μου έστειλε, ειδάλλως τι προφήτης θα ήταν;

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ και εγώ με τον Χρήστο.
      Όσο για το σήμα αλλαγής του προφήτη στις 20 του μήνα, μάλλον και πάλι δεν φαίνεται να αλλάζει τίποτα το σοβαρό.
      Ας μας πει και ο Χρήστος τι βλέπει.

      Στα δυτικά κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ήταν η τρίτη συνεχή ημέρα που περάσαμε τους 38 με 39 βαθμούς(στην περιοχή μου εννοείται 40άρι έως το κύμα πάλι).
      Πέρσι αλλά και πρόπερσι τον Ιούλιο εάν θυμάστε μετρούσαμε πόσες συνεχόμενες ημέρες η θερμοκρασία θα ήταν ίση η μεγαλύτερη των 40 βαθμών σε διάφορες περιοχές της χώρας για να βρούμε νέα ρεκόρ που όντως έσπασαν αρκετά.
      Για την περιοχή μου και την πόλη του Αγρινίου πρόπερσι το ρεκόρ ήταν 11 συνεχόμενες ημέρες και το περσινό 12 με νέο ρεκόρ!
      Φέτος θα βάλω εγώ ένα άλλο ρεκόρ για σπάσιμο που σίγουρα δεν έχει ξανά συμβεί.
      Για πόσες συνεχόμενες ημέρες η θερμοκρασία θα είναι μεγαλύτερη η ίση των 38 βαθμών Κελσίου.
      Το ίδιο ισχύει όχι μόνο για την ηπειρωτική Αιτωλοακαρνανία αλλά και τα υπόλοιπα δυτικά κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά από το ύψος της Λακωνίας έως και τον Έβρο.
      Νομίζω ότι το τελικό νούμερο θα μας αφήσει άφωνους.
      Έχω αρχίσει και μετράω λοιπόν.
      Καλό ξημέρωμα σε όλους.

      Διαγραφή
    4. Πάντως από ό,τι βλέπω έχει αρκετές ομοιότητες ι συγκεκριμένη θερμί περίοδος στα όρια του καύσωνα με το 87 ειδικά σε ό,τι αφορά τις ελάχιστες θερμοκρασίες ακόμα και το 7 και το 21 τουλάχιστον το βράδυ έπεφτε κάτι της τώρα υπάρχει πολύ μικρό θερμοκρασιακό εύρος μεταξύ ημέρας και nictos ας ελπίσουμε ο προφήτης ηλίας όπως αφήσατε εντός εισαγωγικών να εννοηθεί ότι θα αλλάξει λίγο αυτό το πράγμα ειλικρινά είναι πρωτοφανής η διάρκεια την επόμενη πάντως εβδομάδα κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και αναφέρομαι στους ανατολικούς σε ό,τι αφορά με το μελτέμι που θα έχει πλήρη εξασθένηση οπότε η φίλη μας δυτική φίλη μας δεν θα έχουν να ζηλέψουν και πολλά από εμάς

      Διαγραφή
    5. Στη μεσημεριανή ραδιοβόλιση του Ελληνικού της 10ης Ιουλίου 1977, που είχε την ευγενή καλοσύνη να μου στείλει ο Βασίλης Πανάκογλου, παρατηρούνται τα παρακάτω:
      -Από τα 14 ως τα 567 γεωδυναμικά μέτρα (γ.μ.) το ρεύμα ήταν Δ-ΝΔ με ταχύτητα ως τους 12 κόμβους και το στρώμα ισόθερμο με 34.8 βαθμούς Κελσίου.
      -Η στάθμη των 850 hPa βρισκόταν σε ύψος 1555 γ.μ. Οι άνεμοι ήταν Δ-ΒΔ με ταχύτητα 26 κόμβων και θερμοκρασία 27,2 βαθμών.
      - Η στάθμη των 500 hPa βρισκόταν σε ύψος 5940 γ.μ. Οι άνεμοι ήταν Δ-ΒΔ με ταχύτητα 32 κόμβων και θερμοκρασία -9,1 βαθμών.
      Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η φιλόδοξη προσπάθειά μου να ερμηνεύσω μέρος της θέρμανσης του αέρα με τη θεωρία της μη αδιαβατικής εκ των κάτω θέρμανσής του κατά τη διέλευσή του πάνω από το βουνό απορρίπτεται.
      Η αμερικανική βάση δεδομένων έχει καταχωρίσει ως μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας της 10ης Ιουλίου 1977 στην Ελευσίνα τους 46 βαθμούς, στηριζόμενη στα METARS του αεροδρομίου.
      Κλείνοντας το θέμα, νομίζω ότι η συνοπτική εικόνα εκείνης της ημέρας και τα στοιχεία της ραδιοβόλισης δεν δικαιολογούν τους 48 βαθμούς. Η πιθανότερη τιμή είναι μια τιμή γύρω στους 46 βαθμούς. Αναφορικά με το Τατόι, νομίζω ότι χωρίς τη φωτιά η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνούσε τους 44 βαθμούς.
      Το θέμα θα ξανανοίξει αν υπάρξουν νέα στοιχεία, όπως η συνοπτική παρατήρηση του μεσημεριού της Ελευσίνας ή η καταγραφή του θερμογράφου, αν είχε γίνει.

      Διαγραφή
    6. Καταρχήν να ευχαριστήσω και εγώ τον Βασίλη για τα αναλυτικά στοιχεία που μας έδωσε σε όλη την τροπόσφαιρα.
      Συμφωνώ και εγώ Δάσκαλε, βάση του ανεμολογικού από τα χαμηλά στα ψηλά δικαιολογείτε αρχικά η υπερξηρή θερμοβαθμίδα.
      Επίσης τα γεωδυναμικά ήταν αρκετά υψηλά και στις δύο στάθμες.
      Συνυπολογίζοντας πρώτον τη ραδιοβόλιση που έδειξε 27,2β τελικά, δεύτερον ότι δεν στέκει η διπλή θέρμανση του ανέμου λόγω φωτιάς όπως γράψατε χθες και τρίτον τα METARS του αεροδρομίου ανά μισάωρο δεν έδειξαν πάνω από 46, η λογική λέει ότι η μέγιστη θερμοκρασία δεν υπερέβη στην Ελευσίνα τους 46 έως 46,5 βαθμούς μαξ.
      Ευχαριστώ και πάλι για τις πληροφορίες εκείνης της ημέρας.

      Διαγραφή
    7. http://rawinsonde.com/ERA5_Europe/
      ΤΡΟΜΕΡΟ ανεμολογικό!

      Θεωρώ λάθος μεγάλο να πάρουμε ραδιοβόληση εκείνη την ημέρα. Η οριζόντια θερμοβαθμίδα στα 850 τα λέει όλα γιατι!!!
      Όπως και το reanalysis αναφορικά με την ταχύτητα οπισθοδρόμησης και επέλασης της θερμής μάζας εντός της ίδιας μέρας.
      850 1532 28.5
      925 778 31.9
      700 3206 13.1
      500 5915 -9.7
      Ορίστε το αρχείο από ERA5 για 10/7/1977 10Ζ 38.00,23.50 (παρμένο από https://cds.climate.copernicus.eu/cdsapp#!/search?type=dataset)

      https://meteologix.com/gr/reanalysis/ecmwf-era5/sterea-ellada/temperature-850hpa/19770710-0900z.html
      Στην απεικόνιση φαίνεται ξεκάθαρα αυτό που περιγράφω!!!

      Επίσης το μπαλόνι με τέτοιο δυνατό ΔΝΔ άνεμο και ΔΒΔ λίγο ψηλότερα ΔΕΝ κατέγραψε τα 850 πάνω από το Ελληνικό αλλά πιο δυτικά!
      Αυτο σημαίνει ακόμα πιο μακριά από τα δυτικά που λόγω έντονης οριζόντιας θερμοβαθμίδας είχαν μεγάλη διαφορά!! Είναι παγίδα αν κάτσουμε να πάρουμε ως αντιπροσωπευτικό ένα μπαλόνι στα 30χλμ πιο μακριά!!!!!

      Με τα μοντέλα πλέον υψηλής ανάλυσης πολλές φορές που βλέπουν και την τοπογραφία πολύ καλύτερα δείχνουν εντυπωσιακές μικροδιαφορές στα 850!!!!

      Διαγραφή
  6. Ο " Θωμάς" "συνελήφθη κλέπτων οπώρας " κατά κυριολεξίαν . Κατά μεταφοράν το αποκλείω . ----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η νέα τάση που διαμορφώνεται για πιο δροσερές διακοπές θα φέρει την κατάρρευση του ελληνικού υπερτουρισμού τα επόμενα χρόνια καθώς και της τουριστικής δόμησης . Στο κατώφλι αυτό βρισκόμαστε . Ολα συμβαίνουν πιό νωρίς απ'ότι περιμέναμε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για τους υπόλοιπους...μιλάει ο μάστορας στο μαστορούλι....για να τα ακούσει οι οικοδέσποινα...σας αφήνω να ταυτίσετε ποιός είναι ποιός...'θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "θωμά", ετοίμασε τη ζακέτα για το βράδυ στο Ά. Βόιο. Έτσι με ενημέρωσαν από το μαντείο του προφήτη Ηλία.
      Ά, πού 'σαι, πάρε και καμιά ομπρέλα καλού-κακού.

      Με τιμή
      Το μαστορούλι.

      Διαγραφή
    2. ΧΙΙΧ Κύριε Χρήστο...ξεχάσατε τις μπότες/γαλότσες...!...Μακάρι να βγεί η πρόγνωση...αλλά εγώ θα εγκαταλείψω το Ανω Βόιο για να γλυτώσω τα ματσα -μούτσα και τις αγκαλιές του Αυγούστου από ομογενείς -ιθαγενείς αδειούχους...Πάντως πέρα από την πλάκα αν δείτε την επόμενη εβδομάδα...να λείπουν ειδήσεις του τύπου 90 βαθμοί εντόπισε η θερμική κάμερα στην Ομόνοια..η δεν δείτε τον κύρο "Ζ" να μιλά....για Σαχάρες και ερημοποίηση σημαίνει οτι η ζημιά στον τουρισμό...έχει γίνει ήδη....
      Με τιμή μία από τις οικοδέσποινες.."Θβμάς"

      Διαγραφή
  9. Ο καύσωνας κλέβει αντοχές,οι σταθμοί βαθμούς,ο θωμάς το κορόμηλο,και τα αεροπλάνα της αντιχαλαζικής,τις βροχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα από τα μόνιμα καυτά Τρίκαλα. Για Απρίλιο Μάιο και Ιούνιο φέτος οι αντίστοιχες μέσες μέγιστες είναι 26.5 26.6 και 36.6 ενώ την προηγούμενη χρονιά 20.3 23 και 30 αντίστοιχα. Τεράστια απόκλιση για συνεχόμενους μήνες. Περιμένω πως θα διαμορφωθεί αυτό το μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θεωρώ πολύ σωστό ότι όλο και περισσότεροι φίλοι του μπλοκ σχολιάζουν με ονοματεπώνυμο σε ένα σάιτ που χαρακτήρισα πολλές φορές όαση του διαδικτύου. Αφήνω από εδώ και στο εξής το meteorakias ανυπομονώντας να δω πως θα εξελιχθεί αυτό το καλοκαίρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kαλημέρα από την Κέρκυρα! Ποιος το περίμενε ότι το νησί μας , που παραδοσιακά βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των εκ δυσμάς υφέσεων, θα αντιμετώπιζε φέτος οξύτατο πρόβλημα λειψυδρίας! Η κλιματική αλλαγή αφήνει το αποτύπωμα στο νησί και λίγο η έλλειψη δυτικών υφέσεων ,συνεπώς αξιόλογων βροχών όλο το χειμώνα, λίγο η υποτίμηση των συνεπειών της κατάστασης αυτής από τους τοπικούς άρχοντες, μας έχει κάνει να λέμε το νερό..νεράκι εν μέσω τουριστικής περιόδου! Στην πόλη της Κέρκυρας σταθερά εδώ και ένα μήνα διακόπτεται το νερό κάθε βράδυ 1-4 για να γεμίζουν οι δεξαμενές που δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση. Στα χωριά στερεύουν οι γεωτρήσεις. Έχω την αίσθηση ότι η κλιματική κρίση τρέχει πιο γρήγορα από τα αντανακλαστικά μας. Και επειδή στην Ελλάδα όλα είναι της τελευταίας στιγμής, κάνω έκκληση προς όλους να κινηθούμε ταχύτερα. Αυτό που βιώνουμε εμείς, είναι καμπανάκι προς όλους. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και δεν είναι fake news, ούτε εντυπώσεις για τα κλικ. Είναι να μην έχεις νερό να πιεις, νερό να πλυθείς, νερό να βάλεις στο φαγητό σου. Το ζούμε πλέον , δεν είναι σενάρια επιστημονικών μελετών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα από τη μουντή και σήμερα Στοκχόλμη .Το καλοκαίρι συνεχίζει να αγνοείται μετά από το δυναμικό του μπάσιμο αρχές Ιουνίου .Μακης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγώ πάντως κουράστηκα με το καιρικό χάλι. Δεν έχω διάθεση να σχολιάσω τίποτα πλέον. Παραιτουμε σύντροφοι. Ραντεβού το φθινόπωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τι να σχολιάσεις ρε Γιάννη?
      Η κατάσταση είναι πια για γέλια και για κλάματα.
      40αρι πάλι σήμερα εδώ στην Αιτωλοακαρνανία όπως και σε όλη σχεδόν την δυτικοκεντροβόρεια ηπειρωτική χώρα.
      Και ακόμη είμαστε στην αρχή.
      Έως και τις 25 Ιουλίου καύσωνας και βλέπουμε.
      Όταν τα λέγαμε από την αρχή του μήνα ήμασταν υπερβολικοί.
      Κάτσε τώρα που από σήμερα μπαίνει όλη η ηπειρωτική χώρα στο θερμό χορό και οι ελάχιστες στις μεγάλες πόλεις δεν θα ξανά πέσουν κάτω από 30 βαθμούς να δούμε αν θα είναι όλα ρόδινα.
      Προσωπικά,γράφω ακόμη για τον καιρό απλά για να ενημερώνω τον κόσμο όσο πιο νωρίς γίνετε για να είναι προετοιμασμένος και οπλισμένος με υπομονή.
      Άλλωστε πολύ σύντομα όπως διαβάζω,θα ξεκινήσουν διακοπές νερού σε πολλές περιοχές όπως και στην περιοχή μου καθώς οι ταμιευτήρες νερού είναι σε ιστορικά χαμηλά.
      Εάν δεν κάνει και φέτος δυνατό φθινόπωρο καήκαμε με όλη τη σημασία της λέξεως καθώς θα πούμε το νερό νεράκι.
      Από την άλλη όμως τρομάζω με τέτοια ενέργεια σε ξηρά και θάλασσα στο τι μπορεί να συμβεί.

      Διαγραφή
    2. Αν διατηρηθούν αυτές οι καιρικές συνθήκες και τον Αύγουστο τότε το μια ψυχρή εισβολή το φθινόπωρο θα είναι πολύ επικίνδυνη. Μία σταδιακή εκτόνωση της κατάστασης είναι αναγκαία όχι μόνο για να μας ανακουφίσει

      Διαγραφή
  15. Ευτυχώς σε αντίθεση με τον προηγούμενο καυσωνα που την ακούσαμε στερεοφωνικά με 42 βαθμούς, αυτή την περίοδο έχουμε φυσιολογικές θερμοκρασίες 30-32 βαθμών με εξοντωτική ομως υγρασία 70-80% που κάνει πολύ ασχημη την αίσθηση δυσφορίας ειδικά τα βραδια. Ευχομαι να τη γλιτώσουμε με τετοιες θερμοκρασίες και να μην ζήσουμε το μαύρο χαλι που ζει η υπόλοιπη Ελλάδα.
    Επίσης κλείνουμε και 3 μήνες πλέον απόλυτης ξηρασίας μετά από έναν τρομερά ξηρό χειμώνα. Η φύση είναι σαν να έχει πεθάνει. Όχι ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό, αλλά φέτος έχω την αίσθηση ότι υπάρχει πολύ πιο έντονη ξεραΐλα παντου. Φαντάζομαι στην Ανατολική Κρήτη θα είναι χειρότερα όπου εκεί αντιμετωπίζουν πιο πιθανως από ποτέ το ενδεχόμενο να μην έχουν ούτε για τις βασικές ανάγκες νερό. Και είμαστε ακόμη στη μεση του καλοκαιριού.
    Ευχομαι να αναστραφεί η κατάσταση κάποια στιγμή.
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στην Κρήτη, όλο και περισσότερες περιοχές τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας, ιδίως στην περιοχή Μεσσαράς (κεντροανατολική Κρήτη), αλλά όχι μόνο. Επίσης τοπικά αρχίζει και αχνοφαίνεται ο "πόλεμος του νερού", με όλα τα άσχημα αποτελέσματα που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανέλπιστη καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη με πολλά ηλεκτρικά μόλις τώρα. Τοπική και παροδική πτώση της θ. Προσωρινή ανακούφιση και ελπίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε όχι ρε Χρήστο! Ποια δροσιά;;; Υδρατμοί και σάουνα και μας χάλασε δυο θεατρα

      Διαγραφή
    2. Καλά να πάθετε. Τέσσερα να σας χαλάσει την άλλη φορά.
      Μίλησα εγώ για δροσιά, ρε;

      Διαγραφή
    3. Μπορείς να μιλάς με ευγένεια… να έχεις ένα όμορφο ΣΚ

      Διαγραφή
    4. Για ποια ευγένεια μιλάς, που με απεκάλεσες , έβαλες θαυμαστικό και τρία ερωτηματικά• στον γιο σου απευθύνεσαι; Επιπλέον παραποίησες τα γραφόμενά μου.
      Ο κόσμος έτσαξε για βροχή, αλλά εσένα σε νοιάζει μόνο η καλοπέρασή σου. Παράτα με ήσυχο, ιδιοτελή, να μην απευθυνθείς σ' εμένα ξανά.

      Διαγραφή
  18. Ορατές οι αστραπές της Θεσσαλονίκης από την Κασσανδρεια Χαλκιδικής, ευτυχώς εδώ η μεγστη θερμοκρασία του καλοκαιριού έως τωρα ήταν χθες Τετάρτη περίπου 37,5C , σήμερα λίγο χαμηλότερα 1-1,5 C από χθες.Το βράδυ καλύτερα τα πράγματα 22-24C.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Για άλλη μια φορά σε αυτή την πόλη βρέχει όποτε το θέλει κι όχι όταν το λένε οι μετεωρολόγοι … ποιος προέβλεψε τις σημερινές καταιγίδες στη Θεσσαλονίκη μας; Μας χάλασε τα θέατρα τις συναυλίες τη βραδινή μας βόλτα… άνοιξε κλείσε σαν βρύση, σάουνα και υδρατμοί , κεραυνοί κι αστραπές
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το meteothes πιθανολογούσε ψιθυρίζοντας για την καταιγίδα εχθές από νωρίς.

      Διαγραφή
  20. Εδώ και αρκετές εβδομάδες (παρόλο τα πολλά ταξίδια μου ανά την χωρα) πολλές φορές κάθομαι και χαζεύω ( χάνοντας εργατοώρες στα κτήματα μου) την εκπαίδευση που κάνουν στο μικρό τους τα αγαπημένα μου γεράκια και πραγματικά εκπλήσσομαι για ακόμη μία φορά σε όσα μπορείς να μάθεις από την όλη διαδικασία.
    Μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουν στο μικρό γεράκι όλα όσα του χρειάζονται για την επιβίωση του,εν αντίθεσή με εμάς που όλα τα θεωρούμε δεδομένα, ξεχνάμε βασικά πράγματα και το έχουμε ρίξει στο σορολοπ...
    Αυτό όμως που θεωρούμε δεδομένο την επόμενη στιγμή αλλάζει άρδην...
    Ένα αρχαίο ρητό λέει,πως εάν θέλεις ειρήνη, τότε συνεχώς πρέπει να είσαι προετοιμασμενος για πόλεμο.
    Για όσα εμείς ξεχνάμε, έρχεται η μεγάλη μας μητέρα (φυση) να μας τα θυμησει.
    Καλημερα σε όλους σας και να μην ξεχνάτε να δείχνετε την αγάπη σας στους δικούς σας ανθρώπους.
    Υ.Γ; Επίσης να μην ξεχνάτε να αφήνεται λίγο νερό σε όσα ζωάκια το έχουν ανάγκη αυτήν την περίοδο,θα σας ευγνώμωνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το κακό δεν είναι τόσο οτί κάνει αυτές τις παρατεταμένες ζέστες,αλλά στο γεγονός οτί δεν έκανε τον χειμώνα που πέρασε κρύα,βροχές και χιόνια,καθώς ούτε επίσης βροχερή άνοιξη ετσι ώστε να γεμίσει ο υδροφόρος ορίζοντας για το καλοκαίρι.
    Οσο για το καλοκαίρι σαν εποχή γενικά κάνει ζέστη και ανομβρία,σαν χαρακτηριστικά αυτής της εποχής,τίποτα το παράξενο ή το παράλογο,απλά ορισμένες φορές όπως φέτος το παρακάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι έχουν τα πράγματα, φίλε μου. Από εδώ και πέρα, όμως, φοβάμαι ότι θα το παρακάνει όλο και πιο συχνά!

      Διαγραφή
    2. Όπως είπα και προχθές, είναι σαν τη βόλτα που κάνει το κουνούπι γύρω από το αυτί. Σε γενικές γραμμές, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τη θερμοκρασία του σώματός μας (37), η ζέστη αρχίζει και γίνεται ενοχλητική. Ο λόγος που δυσφορούμε- διαμαρτυρόμαστε αρκετοί, έχει κάνει με τη διάρκεια. Πάλι καλά που στις μέρες μας υπάρχουν τα κλιματιστικά. Όταν δεν υπήρχαν, οι καύσωνες διαρκούσαν πολύ λιγότερο.

      Διαγραφή
    3. 12:55
      Τα καλοκαίρια τα επόμενα χρόνια θα έχουν πιο ήπια χαρακτηριστικά λόγω της μείωσης της γωνίας λόξωσης της εκλειπτικής.
      Τώρα στην σημερινή φάση βρίσκεται στις 23,5 μοίρες με τάση μείωσης.
      Ηδή σύμφωνα με μετρήσεις πριν λχ 10 χρόνια ήταν μεγαλύτερη από ότι τώρα.
      Ακόμα και ελάχιστες διαφορές και αν υπάρχουν η διαφορά στην ένταση των χαρακτηριστικών των εποχών είναι αισθητές παρά το γεγονός οτί ο κύκλος συμπληρώνεται περίπου κάθε 41 χιλιάδες χρόνια.Όσο μεγαλύτερη είναι η λεγόμενη αυτή γωνία λόξωσης τόσο πιο εντονα είναι τα χαρακτηριστικά του χειμώνα και του καλοκαιριού και το αντίστροφο όσο η γωνία μειώνεται.Ακόμα και το 0,01 της μοίρας παίζει όπως ξαναέγραψα σημαντικό ρόλο στα χαρακτηριστικά του καλοκαιριού.

      Διαγραφή
    4. Αποστόλη παρά το γεγονός της κλιματικής αλλαγής που ως συνέπεια φέρνει την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας,επειδή η γωνία λόξωσης της εκλειπτικής μειώνεται,αυτό έχει επίδραση στα χαρακτηριστικά των εποχών και κυρίως του χειμώνα και του καλοκαιριού.
      Ο κύριος Ζιακόπουλος να βγάλει ανάρτηση που να εξηγεί πως αυτό το αστρονομικό φαινόμενο επηρεάζει τον καιρό και το κλίμα.Όπως φυσικά ο βαθμός εκκεντρότητας στην περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο,η μετάπτωση των ισημεριών(με περιοδικότητα 21000 ετων)(που συνιστούν και τα τρια κυκλος του μιλανκοβιτσς)και τις αυξωμειώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας από τον ίδιο τον ήλιο.

      Διαγραφή
    5. Από αυτά που λες ανώνυμε προσωπικά δεν πιστεύω τίποτα!
      Αερολογίες...

      Διαγραφή
  22. Το επίπεδο που ορίζει η τροχιά της Γης κατά την περιφορά της γύρω από τον Ήλιο ονομάζεται εκλειπτική. Η ονομασία της προκύπτει δεδομένου ότι πάνω σε αυτή παρατηρούνται οι εκλείψεις. Μάλιστα, το γεγονός ότι η εκλειπτική δεν ταυτίζεται με το επίπεδο του ισημερινού έχει ως αποτέλεσμα την εναλλαγή των εποχών. Η γωνία μεταξύ των δύο επιπέδων είναι ίση με 23.5° και ονομάζεται «λόξωση της εκλειπτικής» Έτσι ο άξονας της εκλειπτικής, (κάθετος στο επίπεδο αυτής), σχηματίζει γωνία με τον άξονα της Γης ίση με 23° 27΄ όση δηλαδή και η γωνία λόξωσης.
    Ομως η λόξωση της εκλειπτικής δεν είναι σταθερή,αλλά αυξομειώνεται κάνοντας έναν "κύκλο"στην πάροδο περίπου 41000 ετών μεταξύ 22° 30' έως 24° 10'γωνία λόξωσης.
    Στην σημερινή εποχή βρίσκεται σε φάση μείωσης που αυτό σημαίνει οτί τα επόμενα χρόνια οι εποχές θα έχουν πιο αμβλύ χαρακτήρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:Με μια περίοδο 42.000 ετών, η Γη ταλαντεύεται καθώς αλλάζει η γωνία του άξονά της με το επίπεδο της εκλειπτικής, η οποία μεταβάλλεται μεταξύ 22.1° και 24.5°.
      τρέχουσα τιμή των 23,45°που σημαίνει αλλαγή 0,01 των μοιρών της γωνίας κλίσης της λόξωσης κάθε περίπου 87 χρόνια,πράγμα παρ'ολα αυτά σημαντικό για την αλλαγή στην ένταση των χαρακτηριστικών της κάθε εποχής(κυρίως χειμώνα-καλοκαιριού)

      Διαγραφή
  23. Αγαπητέ φίλε Ανώνυμε των 12:38, ακριβώς έτσι όπως το λες είναι.
    Κάθε πράγμα στον καιρό του.Αλλα αυτό να γίνεται όλες τις εποχές του χρόνου.
    Δημήτρης κεντρική Κορινθία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ το μόνο που βλέπω να αμβλύνεται είναι οι μη θερμές εποχές του έτους. Το καλοκαίρι μια χαρά οξύνεται και γίνεται αιχμηρό και ας μην το παίξω άλλο έξυπνος με τις λέξεις του γεωμετρικού χαρακτήρα. Μόνο ο Ιανουάριος έκανε μια προσπάθεια για χειμώνα φέτος, αλλά και τα τελευταία χρόνια ο χειμώνας είναι ιδιαιτέρως μαλακός με λίγες εξάρσεις στα ανατολικά λόγω του ανίσχυρου πολικού στροβίλου. Τα καλοκαίρια από την άλλη μας έχουν τσακίσει κανονικότατα.

      Διαγραφή
  24. Το σχόλιο και η απάντηση τα λένε όλα (Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή