Το επόμενο τετραήμερο

 

Ο μονόλιθος της Ανάφης, του Θάνου Κοτταρά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (19/7)

Καιρός: Τοπικές καταιγίδες το απόγευμα στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο και την ορεινή Θεσσαλία.

Άνεμοι: Βόρειοι: στα δυτικά 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 6 και τοπικά στα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου, τις Κυκλάδες, τη Ν. Εύβοια, την Α-ΝΑ Αττική, την Α-ΝΑ Πελοπόννησο και την περιοχή των Κυθήρων 7 μποφόρ.

Μέγιστες θερμοκρασίες: Στα ηπειρωτικά 39 με 41 βαθμοί και στα νησιά 36 με 38 βαθμοί.


ΣΑΒΒΑΤΟ (20/7)

Καιρός: Τοπικές καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά της Μακεδονίας και πιθανώς της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.

Άνεμοι: Βαθμιαία εξασθένηση κατά ένα μποφόρ.

Μέγιστες θερμοκρασίες: Στα ηπειρωτικά 38 με 40 βαθμοί και στα νησιά 35 με 37 βαθμοί.


ΚΥΡΙΑΚΗ (21/7)

Καιρός: Πιθανές καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά της Μακεδονίας. Μικρή πιθανότητα και στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.

Άνεμοι: Β-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ.

Μέγιστες θερμοκρασίες: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή.


ΔΕΥΤΕΡΑ (22/7)

Καιρός: Αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης καταιγίδων στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα.

Άνεμοι: Β-ΒΔ 4 με 5 και πιθανώς στα νότια 6 μποφόρ

Μέγιστες θερμοκρασίες: Περίπου στα ίδια επίπεδα.

37 σχόλια:

  1. Βιώνουμε αυτό που βίωσε πέρυσι η ιβηρική χερσόνησος, φως στο τούνελ δεν φαίνεται… υπομονή και υπομονή. Ασφαλώς ένας καύσωνας 2-3 ημερών είναι προτιμότερος από αυτή την διαρκή «κόλαση» αλλά δεν είμαστε θεοί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πολύ φοβάμαι ότι αυτη δυστυχώς θα είναι η πραγματικότητα που θα ζούμε συνεχώς τα επόμενα καλοκαίρια, ενώ όπως έχει αναφερθεί ήδη και σε άλλες αναρτήσεις ο κίνδυνος σοβαρης λειψυδρίας είναι πια ανάμεσα μας.
      Να αναφέρω για το μονολιθο της Ανάφης στη φωτογραφία ότι ουσιαστικά πρόκειται για γιγαντιαίο ασβεστολιθικο μονολιθο ύψους 460 μέτρων, ο οποίος έχει παρόμοια γεωμορφολογια και υψόμετρο με το Γιβραλτάρ (αποκαλείται συχνά Γιβραλτάρ της Ελλάδας). Στην κορυφή του υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας της Καλαμιωτισσας (πραγματικά νοιώθεις στην κορυφή του κόσμου εκεί). Μάλιστα ο μονολιθος τη θερινή περίοδο αποτελεί καταφύγιο για αρκετά ζευγάρια μαυροπετριτων (γεράκια του Αιγαίου). Είδα μαλιστα έναν, αλλά μέχρι να βγάλω camera, είχε δυστυχως εξαφανιστεί από το οπτικό μου πεδίο.
      Να αναφέρω επίσης ότι στο νησάκι μάλλον η λέξη καύσωνας είναι άγνωστη😉

      Διαγραφή
    2. Φοβερή η φώτο Θάνο και άκρως δροσιστική-καλοκαιρινή!

      Σήμερα το μεσημέρι η συννεφιά που πύκνωνε κατά περιόδους το μεσημέρι απόγευμα στην περιοχή μου δεν άφησε τον υδράργυρο να ξεπεράσει τους 40 πλας και να φτάσει τους 42 όπως αναμένονταν.
      Τραγικές καταστάσεις που θα μείνουν στην μετεο-ιστορία.
      Για την Αθήνα που σήμερα χτύπησε 40άρια νομίζω ότι το πιο τραγικό της υπόθεσης είναι ότι οι νυχτερινές Τ που διατηρούνται πάνω από τους 31 βαθμούς!
      Ο μήνας θα κλείσει στη μέση τιμή του και εκεί σίγουρα σε ιστορικά υψηλά.
      Τέλος, τους 42 με 43 βαθμούς έφτασε σήμερα η μέγιστη θερμοκρασία σε αρκετές δυτικές νότιες κεντρικές και βόρειες ηπειρωτικές περιοχές.
      Αύριο η συνέχεια....

      Διαγραφή
    3. Εμείς (Ιωαννινα)λόγω βροχής μείναμε στους 36,6 σήμερα.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε και σε όλη τη παρέα. Ήθελα να ρωτησω αν βλέπετε κάποια τάση αποκλιμάκωσης της όλης κατάστασης από βδομάδα.

    Γιώργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σήμερα στην Ξάνθη 41,7! Νέο ρεκόρ! Κόλαση και σήμερα ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Άκρως επικίνδυνη και ασυνήθιστη ζέστη για την περιοχή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως το έγραψες: για την "περιοχή μας", όχι για την "εποχή" που ακούω...(Δ)

      Διαγραφή
  4. Στις τσιμεντουπόλεις η θ. αντί να βρίσκεται σε κάποια κάμψη (ώρα 18:00), ανεβαίνει ακόμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έως 40,5 η μέγιστη θερμοκρασία στη Λάρισα και τα γύρω χωριά. Παρόλο το ανατολικό ρεύμα (θαλάσσια αύρα) όλες τις τελευταίες 11 ημέρες ξεπερνάμε τους 38,5 με 39,5 βαθμούς κελσίου κάθε μέρα.

    Η μέση μέγιστη και η μέση μηνιαία έφτασαν ακριβώς τις περσινές τιμές οπότε από αύριο μπαίνουμε σε καινούργια μαύρα ρεκόρ.

    Ηδη νομίζω σήμερα στον επίσημο μετεωρολογικός σταθμό της ΕΜΥ ξεπεράστηκε ο περσινός οριακά.

    Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει με το μετεωρολογικό σταθμό στις Σέρρες. Ενώ γνωρίζουν ότι εδώ και 10 τουλάχιστον χρόνια τσιμπάει πάνω από 1,5 βαθμό κελσίου το καλοκαίρι τις περισσότερες ημέρες δεν φρόντισαν να βάλουν από τους καινούργιους αυτόματους που είναι αρκετά πιο βελτιωμένοι και δεν έχουν μεγάλες αποκλίσεις από τους μηχανικά αεριζόμενους του εθνικό αστεροσκοπείου. Ας ελπίσουμε να το έχουν σκεφτεί αυτό και να το πράξουν το επόμενο διάστημα ώστε να γελάσουμε με όλους αυτούς τους άσχετους με το αντικείμενο που τη θεωρούν σωστή μέτρηση.

    Κάποτε υπήρχε αμφιβολία για το 0.8βκ που ξεπερνούσε ο μετεωρολογικός σταθμός μέσα στην πόλη της Λάρισας του εθνικού αστεροσκοπείου σε σχέση με το αεροδρόμιο που είναι χωράφια. Τώρα με ελαφρά την καρδία δικαιολογούν τους 2 βαθμούς κελσίου διαφορά των δύο μετεωρολογικών σταθμών που δεν απέχουν ούτε ένα χιλιόμετρο στας Σέρρας και που γελάνε και οι ίδιοι κάτοικοι που περνάνε από τις δύο τοποθεσίες κάθε μέρα και βλέπουν τις θερμοκρασίες ίδιες με αυτές του μηχανικά αεριζόμενου σταθμού του εθνικού αστεροσκοπείο Αθηνών. Έχουν γίνει οι Σέρρες η πιο θερμη πόλη της Ελλάδας στις μέσες μέγιστες το καλοκαίρι και δεν ιδρώνει κανενός το αυτί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ούτε σήμερα δεν έλειψε η βροχή στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων παρόλο που διανύουμε ημέρες καύσωνα.Δεν θυμάμαι στο παρελθόν να έβρεχε με τόσο υψηλές θερμοκρασίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αδύναμη τραφ κινείται στα βορειοδυτικά της χώρας μας. Λόγω αλληλεπίδρασης με το θερμό κύμα και ευνοϊκού ανέμου (ασθενείς αύρες από το Ιόνιο, μελτέμια στο Αιγαίο), ορογραφίας δημιουργήθηκε μπαρουτοκατάσταση. Η θερμή ατμόσφαιρα "κρατάει" περισσότερη υγρασία διαθέσιμη για αυτό και οι γιγάντιες ραγδαιότητες στα ορεινά της Άρτας, για παράδειγμα.

      Διαγραφή
  7. Εδώ και αρκετή ώρα μου μυρίζεται η πρώτη καταιγίδα του προφήτη στη Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρατηρώ στη Θεσσαλονίκη Χρήστο ότι όντως σας επηρέασε καταιγίδα.
      Αρκετά ηλεκτρικά και πάνω από 11mm στην πόλη.
      Η θερμοκρασία όμως με εξέπληξε.
      Πως γίνετε με τόση βροχή και έχει ακόμη 30 πλας βαθμούς τέτοια ώρα με την υγρασία στο 65%?
      Μιλάμε για σάουνα.
      Κανονικά θα έπρεπε να πέσει πάνω από 15 βαθμούς σε σχέση με το μεσημέρι.
      Μεγάλη η δυναμική του θερμού κύματος.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ Μάριε και θα προσθέσω ότι δυστυχώς εάν δεν υπάρχει κάποιο δυναμικό αίτιο(για παράδειγμα διέλευση ψυχρού μετώπου-ψυχρή λίμνη στα 500)με τέτοιον καύσωνα και τέτοια πυράκτωση στα μπετά-ντουβάρια που έχουν απορροφήσει οι μεγάλες πόλεις, θερμικές απλές μεμονωμένες καταιγίδες δεν μπορούν να δώσουν καμία ουσιαστική ανάσα δροσιάς.
      Κατά τα άλλα επιμένουν και τα σημερινά στοιχεία όπως λέμε για ουσιαστική ανάσα δροσιάς σε όλη σχεδόν τη χώρα και πιθανόν έντονη αστάθεια στο διάστημα της Αγίας Παρασκευής!
      Δύσκολα πιά τα στοιχεία θα αλλάξουν.
      Για την τοποχρονική κατανομή των φαινομένων είναι πολύ νωρίς να μιλάμε αλλά ως συνήθως τα κεντρικά και βόρεια έχουν το προβάδισμα.

      Διαγραφή
    3. Τι προφήτη;τι ακριβώς εννοείς;

      Διαγραφή
    4. Δεν εν-νοεί. Νοεί ,για όσους παρακολουθούν το μπλογκ --===Π.Α.

      Διαγραφή
    5. Με συγχωρείτε που δεν απαντώ, αλλά βαριέμαι λίγο, είμαι διακοπές στην Κάρυστο.
      https://www.youtube.com/watch?v=ifavWEn0g1M

      Διαγραφή
  8. Δάσκαλε το ζεστό μελτέμι είναι καινούργια κατάσταση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιοι ανώνυμοι με τις ίδιες συνεχώς ερωτήσεις που έχουν απαντηθεί νομίζω ότι κουράζετε...
      Με ολο το θάρρος.

      Διαγραφή
    2. Να εισαι πιο ευγενικός εγώ δεν σου είπα τι να ρωτας

      Διαγραφή
    3. Δείξε λίγο σεβασμό, τουλάχιστον, απάντησε επώνυμα.-

      Διαγραφή
    4. Έχω την αίσθηση ότι παρατηρείται πλέον συχνοτερα.
      Κατά τα άλλα, προσυπογράφω το σχόλιο του Ιωάννη.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  9. Δείτε κι αυτό για να δροσιστείτε. Εμείς πήραμε την πρώτη ανάσα στη Θεσσαλονίκη:
    https://www.youtube.com/watch?v=dkP2qrBOp8I

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα. Νομίζω ότι διανύουμε μια κανονικότητα όσον αφορά το μελλοντικό κλίμα. Σε μερικά χρόνια θα θεωρείται αρκετά νορμάλ η κατάσταση με τα παρατεταμένα 40άρια, τα ζεστά μελτέμια και τα ψευδο-μουσωνικά φαινόμενα. Εκτόνωση βλέπω σε λίγες μέρες αλλά για λίγο και με πιθανότητα να επαναφερθεί η κατάσταση ως έχει μετέπειτα. Ενώ οι χαμηλές πιέσεις στη ΒΔκή Ευρώπη κάνουν ένα πρόσκαιρο διάλειμμα, δεν νομίζω ότι θα είναι για πολύ.Ήδη από το ΣΚ προβλεπεται νέο βαρομετρικό χαμηλό στη Μ. Βρετανία. Να σημειώσω ότι όποια επόμενα "δροσερά" καλοκαίρια για εμάς θα χαρακτηρίζονται πιθανότατα από πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη δυτική Ευρώπη και τούμπαλιν. Αυτό είναι η τάση όλων των τελευταίων χρόνων. Αν δηλαδή το καλοκαίρι 2025 μας βγει "δροσερό", θα χαρακτηριστεί ως καυτό στη δυτική Ευρώπη με θερμοκρασίες ρεκόρ. Ισορροπία δεν υπάρχει πλέον. Πάντως πιστεύω με τα χρόνια θα υπερνικήσουν τα καυτά καλοκαίρια της Μεσογείου 2-1 λόγω γεωγραφίας και περαιτέρω κλιματικής θέρμανσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι συνθηκες στην πολη της θεσσαλονικης ειναι τραγικες! Βλεπω τους σταθμους καθε μερα με 35-36 βαθμους στα παρακτια και 55-60% υγρασια, και 38-39 μακρια απο θαλασσα παλι με αυξημενες τιμες υγρασιας. Ουτε να το φανταστω δεν θελω. Υπομονη στους φιλους απο σαλονικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τελικά οι καταιγίδες δεν κάνουν τίποτα για να φέρουν δροσιά, αν δεν οφείλονται στη διέλευση ψυχρού μετώπου, απλά μετατρέπουν την ατμόσφαιρα σε σάουνα. 1 μετά τα μεσάνυχτα και η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη ανέβηκε ξανά στους 31 με 32 βαθμούς! Από βδομάδα τα σπουδαία και σε κάθε περίπτωση με διαφαινόμενη τάση σταδιακής αποκλιμάκωσης από το Σάββατο, τουλάχιστον για τα βόρεια.

    ΥΓ. Η ΕΜΥ πάντως έχω την εντύπωση ότι άλλαξε την αρχική της πρόγνωση των 13:00 για τη Θεσσαλονίκη που ανέφερε αρχικά πρόσκαιρες νεφώσεις μέχρι και το απόγευμα. Δεν είναι κακό βέβαια αν συνέβη, κάθε άλλο, αν άλλαξαν τα δεδομένα πρέπει να αλλάζει και η πρόγνωση, αλλά καλό είναι να γίνεται με διαφάνεια και να αναφέρεται ρητά σε κάθε περίπωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τελικά αντί να πέφτει το μελτέμι ενισχύεται ! Πάρα πολύ αέρας στην Αττική σήμερα και νομίζω πιο δροσερό από προηγούμενες μέρες ! Μάλλον δεν είναι πολύ εύκολο να προβλεφθεί η διάρκεια ενός μελτεμιού !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα ζεστά καλοκαίρια φέρνουν περισσότερες ώρες αναμμένο κλιματιστικό και εκεί που θα πάει το ρεύμα θα το πληρώσουμε ακριβά(κυριολεκτικά μιλώντας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι,όμως τον χειμώνα για να ζεσταθούμε καίμε θέρμανση που και αυτή είναι κοστοβόρα.
      Φτάνει η προσπάθεια να δικαιολογούνται τα πάντα επειδή δεν μας αρέσουν τα καλοκαίρια.

      Διαγραφή
  15. Συνδυασμός ξηρού ενισχυμένου μελτεμιού και υψηλών θερμοκρασιών έχουν οξύνει σήμερα το πρόβλημα των πυρκαγιών.
    Πραγματικά εκατοντάδες μέτωπα πυρκαγιών κατακαίνε σήμερα ότι πράσινο έχει μείνει, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις επί ξηράς και αέρος να κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε να τις περιορίσουν.
    Μεγάλες οι φωτιές σε ΒΔυτική Αττική(Βίλια), Αρκαδία(Γορτυνία) και Δράμα όπως και στο όρος Πάικο της Πέλλας.
    Αν και όλες οι εποχές μου αρέσουν ως καιρόφιλος που είμαι και τις χαίρομαι, τέτοια καλοκαιρία από δω και πέρα ποτέ μη σώσουν και ξανά έρθουν(που μάλλον έτσι θα είναι στη Μεσόγειο τις περισσότερες των περιπτώσεων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πιο ισχυρος ο άνεμος σήμερα σε όλη την Βοιωτία και πιο χαμηλή θερμοκρασία ξανά 1-1.5 βαθμό από εχθές.
    Δροσερή παραμενη η θάλασσα στον Κορινθιακο.
    Εάν ο άνεμος συνεχιζε να φυσά όλες τις νύχτες θα είμασταν ακόμη καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με πολύ υψηλές τις ελάχιστες όμως φίλε Χριστόδουλε όπως βλέπω από σταθμούς σας.
      Άλλωστε είπαμε,εσείς 21 με 23 θα "καείτε" περισσότερο που πέφτουν τα μελτέμια...
      Εντύπωση έκανε σήμερα το γεμάτο 41 που έπιασε ο σταθμός του Ρίου δίπλα στη θάλασσα.
      Είπαμε καταβάτης καταβάτης άνεμος αλλά όχι και 41 δίπλα στο κύμα.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απόλυτα φίλε μου για τις ελάχιστες,ευτυχώς όμως συνεχίζει να φυσά δυνατά και την νύχτα οπότε είναι καλύτερα τσ πράγματα.
      Λογικό το βλέπω με το που κοπάσουν οι άνεμοι να ανέβει η θερμοκρασία και σε μας,καλά την έχουμε βγάλει μέχρι στιγμής.

      Διαγραφή
  17. Κατά 1-1,5 βαθμό, διορθώνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σε όλες αυτές τις μέρες των πολύ ψηλών θερμοκρασιών στα Τρίκαλα δεν έκανε 40αρι. Φυσικά δεν έπεσε ούτε κάτω από τους 37-38. Θυμάμαι όμως κάθε φορά που είχε καύσωνες είχαμε ενημερώσει μετά από μερικές μέρες ότι έρχεται αποκλιμάκωση. Τις περισσότερες φορές μάλιστα σημαντική. Αυτό το πράγμα που κάνει φέτος δύο μήνες τώρα είναι πρωτοφανές ότι και να κάνει τον Αύγουστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή