Δυνητικά επικίνδυνες καταιγίδες!

Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), οι ατμοσφαιρικές συνθήκες πάνω από τη χώρα μας θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση βροχών και τοπικών καταιγίδων σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και το Β. Αιγαίο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τις καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρές βροχές, χαλαζοπτώσεις και έντονη κεραυνική δραστηριότητα εντοπίζεται:

(α) Από το ξημέρωμα ως το μεσημέρι στη Χαλκιδική και τις όμορες περιοχές της (νότιες περιοχές νομών Θεσσαλονίκης, Σερρών, Καβάλας και Σποράδες) και

(β) Από το μεσημέρι ως το βράδυ στις περιοχές της Φθιώτιδας, της Φωκίδας, της Βοιωτίας, της Αττικής, της Κορινθίας και της Αργολίδας.

 

Κατά τα άλλα, οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Την Παρασκευή (5/7), δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με ένταση 4 με 5 και κατά τόπους στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά της εποχής. 

Το Σαββατοκύριακο (6-7/7), προβλέπεται ηλιοφάνεια. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα θα σημειώσει άνοδο.

21 σχόλια:

  1. Και η Κορινθία μέσα !! . Έκπληξη . Ελπίζω όχι καταστροφές . ----====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν μου επιτρέπει ο Δάσκαλος εγώ από πλευράς Πελοποννήσου εκτός Κορινθία και Αργολίδα βάζω και κεντρο-ανατολική Αρκαδία (οροπέδιο Τρίπολης - Αρτεμίσιο - Κτενιάς και βόρειο Πάρνωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε οπωσδήποτε θα βγάλει μπόρες η τοπικές καταιγίδες και στο νομό Αρκαδίας που είναι μανούλα στις αστάθειες.
      Ο Δάσκαλος για όλη την ηπειρωτική χώρα αναφέρει λίγο πολύ ότι θα βρέξει.
      Απλά επισημάνει τις περιοχές όπου τα προγνωστικά μοντέλα και ειδικά το gfs όπου είναι το πιο έμπιστο μοντέλο στο εντοπισμό των ασταθειών, επιμένουν για τα πιό αξιόλογα - έντονα φαινόμενα.
      Πάντως από πλευράς πλημμυρών η πάρα πολλών χιλιοστών συνεχίζω και δεν βλέπω τίποτα το ιδιαίτερο η ακραίο.
      Η προσοχή θα πρέπει να εστιαστεί στην εκδήλωση τοπικών μπουρινιών με σφοδρό άνεμο η χαλάζι και στις πολλές ηλεκτρικές εκκενώσεις.
      Δυτική Ελλάδα και τα πολύ βόρεια ΒΔυτικα ηπειρωτικά τμήματα με τη Θράκη φαίνεται ότι θα δεχτούν τα λιγότερα φαινόμενα αύριο.

      Διαγραφή
    2. Βέβαια για να διορθώσω, όταν πέφτουν 25, 30 η και 40 χιλιοστά σε λίγη ώρα μπορεί να δημιουργηθεί τοπική πλημμύρα ειδικά στο λεκανοπέδιο με το χάλια υδροαποχετευτικό και τα μπαζωμένα ρέματα, όπου θα έχει και την τιμητική του αύριο αλλά αυτά δεν είναι νούμερα ανησυχίας.

      Διαγραφή
  3. Οδηγούσα το απόγευμα και άκουσα στο ραδιόφωνο έναν δημοσιογράφο (δεν έδωσα σημασία στο σταθμό και στο όνομα του δημοσιογράφου), να αναγγέλλει τον αυριανό καιρό και ήταν σαν να διάβαζε τη σημερινή ανάρτηση, εδώ. Σχεδόν αυτολεξεί ε; Χαλκιδική και όμορες περιοχές κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή η επιλογή του δημοσιογράφου και του σταθμού.
      Όσον αφορά το copyright, αυτό είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο.

      Διαγραφή
  4. Αλλού το όνειρο και αλλού το θαύμα, λέει η λαϊκή παροιμία και αυτό ακριβώς επιβεβαιωθηκε το απόγευμα στην Βοιωτία καθώς από νωρίς έβγαλε πυκνή συννεφιά σε Παρνασσό και Ελικωνα, αλλά την βροχή την πήρε η ανατολική Βοιωτία (Σχηματαρι, Οινόφυτα, αεροδρόμιο Τανάγρας)με καλή μπόρα που άφησε από 4-7 χιλιοστά.
    Καλύτερα από πλευράς θερμοκρασίας ήταν σήμερα σε σχέση με εχθές λόγω συννεφιάς και αρκετά δυνατού ΒΒΔ ανέμου.
    Ελπίζω να βρέξει στην περιοχή μου χωρίς ακρότητες και χαλαζόπτωση.
    Όλα τα δέντρα και ρα φυτά το έχουν απόλυτη ανάγκη.
    Το ίδιο ισχύει και για όλα τα πλάσματα της φύσης.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να είστε όλοι καλά...
    https://www.youtube.com/watch?v=_HYCk1JCYVU
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μία φράση μόνο, καλύτερα βροχές παρά φωτιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα σας,
    Χθες το απόγευμα ήχησε στη Θεσσαλονίκη για άλλη μια φορά το 112. Μέχρι στιγμής έβρεξε 0-1mm. Ας περιμένουμε ως το απόγευμα που έλεγαν τα έκτακτα και τα τακτικά δελτία ότι κρατήσει η κακοκαιρία. Πρέπει να μετριόμαστε καθημερινά με την σκιά μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα από τη Στοκχόλμη όπου συνεχίζει ο άστατος και δροσερός καιρός -τυπικό σουηδικό καλοκαίρι όπως λένε και οι ντόπιοι εδώ .Μακης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Περιμένουμε ακόμα βροχή εδώ στα νότια του νομού Θεσσαλονίκη που είναι άραγε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής όπου εδώ και μια ώρα έχουμε καταιγίδα που μας ήρθε από τα νοτισ, - Θερμαϊκό ,έχοντας δώσει περίπου 25. χλστ έως τώρα, επίσης μια βροχή είχαμε και μέσα στη νύχτα με περίπου αλλά 2 χλστ..Ο Ιούνιος έκλεισε με μόνο 3. χλστ υετού που έδωσε η μπόρα της Παρασκευής μετά από πενήντα ημέρες ανομβρίας. Δυστυχώς είχαμε τον θάνατο του κοριτσιού από κεραυνό, ελαφρύ να είναι το χώμα που το σκεπάζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα στην παρέα! Δεν ξέρω για την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά εδώ στην περιοχή μας στο Παγγαίο θα έλεγα
    " σιγά τα ωά " για την κακοκαιρία... ίσα ίσα έκατσε η σκόνη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο και εδώ γείτονα στην Ξάνθη... Χθες στις 19:00 ήρθε το μήνυμα από το 112 για καταιγίδες, κεραυνούς και χαλαζόπτωση αλλά το βροχομετρο έγραψε 5mm ποτιστικης βροχής. Δεν είχαμε καταιγίδες, κεραυνούς κλπ. Πλήρης απουσία έντονων φαινομένων (ευτυχώς) και μια ψιχάλα της πλάκας ίσα ίσα για να λέμε ότι ψιχάλισε τουλάχιστον.. Τρομακτική ανομβρία στην Θράκη εδώ και πολύ καιρό. Βγήκε Μάιος και Ιούνιος χωρίς καταιγίδες και βροχές όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, από πέρσι και πιο πριν.

      Διαγραφή
    2. Χαλκιδική Πήλιο Κορίνθο και Αθήνα! Κάτι είναι και αυτό!!

      Διαγραφή
  12. Φόλα η "κακοκαιρία" και στη Λάρισα. Ένα κατούρημα χθες, δύο σήμερα, και ο καιρός βελτιώνεται, μάλλον οριστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα σε όλους.Βελτιωμενος ο καιρός πλέον στην Κασσανδρεια Χαλκιδικής, την πρωινή καταιγίδα διαδέχθηκε ποτιστική βροχή μέχρι το μεσημέρι, συνολικός υετός σήμερα 55 χλστ, χωρίς σοβαρά προβλήματα, μια από τις 3-4 βροχές που κάθε καλοκαίρι βοηθούν τη φύση να επιβιώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για την σκόνη καλή ήταν η βροχή που έπεσε εδώ , Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και τελικά πολύς ντόρος για το τίποτα(αναμενόμενο κατά την άποψή μου άλλωστε).
    Έπεσαν σε κάποια ορεινά ημιορεινά κυρίως αρκετά χιλιοστά σε περιοχές της Χαλκιδικής, κέντρο ανατολικής Στερεάς και ανατολικής Πελοποννήσου(Αργολίδα Κορινθία) και από κει και πέρα κλάιν μάιν που λένε και στο χωριό μου.
    Στην Αθήνα και γύρω από το κέντρο με το ζόρι 3 με 4 χιλιοστά είδα.
    Εδώ δυτικά εννοείται τίποτα και συνεχίζουμε.
    Το μόνο θετικό ότι δρόσισε και στις πόλεις.
    Πάμε τώρα από την Κυριακή και από τα δυτικά και βόρεια για νέο παρατεταμένο κύμα έντονης ζέστης που πολύ πιθανόν να εξελιχθεί και σε καύσωνα στην πορεία του, την ίδια στιγμή που κάποιοι ειδήμονες πριν μέρες έταζαν δροσερό Ιούλη...
    Ένα άλλο ελεεινό της υπόθεσης είναι ότι με +14 μόλις στα 850 πιάσαμε σήμερα στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνανία πάνω από 31 βαθμούς!
    Με συγχωρείτε αλλά τέτοιες τεράστιες διαφορές παλιά δεν υπήρχαν και αν υπήρξαν ας μου δώσουν στοιχεία.
    17 και βάλε βαθμούς πάνω ή θερμοβαθμίδα και μάλιστα σε μέρα με συννεφιά.
    Άνετα λοιπόν τα +22 και +23 που έρχονται τις επόμενες ημέρες,στα ηπειρωτικά μπορούμε να βλέπουμε τιμές επί καθημερινής βάσης μεταξύ 38 και 40 βαθμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς Φώτη Κλάιν μάιν… πολύ τοπικά τα φαινόμενα , ευτύχημα για κάποιες περιοχές που έβρεξε μετά από μήνες ανομβρίας πχ Χαλκιδική αλλά ταυτόχρονα και δυστύχημα όταν προκαλούνται ζημιές σε καλλιέργειες…
      Αχ αυτό το 112 που χτυπάει οπότε θέλει τρομοκρατώντας ντόπιους και τουρίστες και κλείνοντας τους μέσα. Θα ξαναγίνω γραφικός αλλά θα το πω: στη Θεσσαλονίκη χθες και σήμερα δεν μας ακούμπησε η κακοκαιρία ενώ την Τρίτη βράδυ ξέσπασε μικρή καταιγίδα που ακύρωσε θέατρα και συναυλίες και φυσικά χωρίς προειδοποίηση. Γελάμε και γελάνε και οι τουρίστες

      Διαγραφή