Καλοκαιρινές καταιγίδες που πάντα έχουν την επικινδυνότητά τους και ανάσες δροσιάς που τις έχουμε ανάγκη!

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται ανατολικά και συνδυαζόμενο με την θερμική αστάθεια θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αν και σε τοπικό επίπεδο οπουδήποτε στα ηπειρωτικά οι καταιγίδες είναι πιθανό να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα (χαλαζοπτώσεις, μεγάλης έντασης βροχές ή και ισχυρούς ανέμους), υπάρχουν ενδείξεις ότι στην κεντροανατολική Μακεδονία και τη Θράκη οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μεγαλύτερες. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της ιδιαίτερα στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. 


Την Τετάρτη (24/5), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση βροχών και τοπικών καταιγίδων τις απογευματινές ώρες στην ηπειρωτική χώρα και κυρίως στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και την κεντρική Στερεά Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

 

51 σχόλια:

  1. Αλλαγή σκηνικού ,μετά από πολλές ημέρες, στον Κορινθιακό . Τέρμα το μελτεμάκι.Μμήκε μαιστρέλι. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας. ----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.youtube.com/watch?v=2ce8OYTrWj8
      Αφιερωμένο εξαιρετικά επί τη ευκαιρία της εορτής της Αγίας Μαρκέλλας.

      Διαγραφή
    2. Έξοχο .Καλή συνέχεια στις διακοπές σου. ----======Π.Α.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα από Λεπτοκαρυα Κατερίνης με θέα το Όρος των Θεών! Ηλιοφάνεια σήμερα και αναπτύξεις νεφών προς Όλυμπο μεριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διονύσης Μουσδρακας22 Ιουλίου 2024 στις 11:30 μ.μ.

      Κερνάω καφέ στο Hotel Dionisos!

      Διαγραφή
    2. Και ήθελα να σου πω, Γιάννη χθες, να βρεις τον Διονύση.

      Διαγραφή
  3. Επιτέλους! Αν και πάντα ζούσα στη νότια Ελλάδα (Αττική- Ρόδος), ξέρω πολύ καλά πως μεγάλο μέρος του υετου στην κεντροβορεια Ελλάδα πέφτει τη θερμή περίοδο του χρόνου (Απρίλιος- Οκτώβριος). Φέτος, πέρα από τις παρατεταμενες υψηλές θερμοκρασίες, περιοχές στις οποίες φυσιολογικά βρέχει και το καλοκαίρι δεν έχουν δει πολλά πράγματα σε σχέση με παλαιότερες εποχές. Μακάρι ο καιρός να κάνει το θαυματακι του και να προσπαθήσει να "ρεφάρει" υετικα εκεί που πρέπει. Αρκεί βέβαια να μην ειναι απλά βροχή της 1 ώρας με 500αρες ραγδαιοτητες (και αυτό για μια ημέρα).
    Βλέπω σε κάποια μοντέλα να επηρεάζεται καλά και η Αττική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα από τα Τρίκαλα των 40,4 βαθμών με χαμηλή υγρασία. Παρά την αύρα ορέων όπως με ενημέρωσε ο δάσκαλος μας χθες ήταν το πιο ζεστό βράδυ. Δύσκολο μου φάνηκε μεγάλης διάρκειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα από Καρδίτσα! Επιτέλους για την ανακούφιση των καλλιεργειών αλλά και την θερμική καταπόνηση που είχαμε μέσα σε διάστημα 2 μηνών, οι θερμοκρασιακές τιμές είχαν πάρει τον ανήφορο επιτέλους έστω και για ένα σύντομο διάστημα βάζει φρένο. Ας ελπίσουμε βέβαια να μην έχουμε καταστροφές, καθώς οι ψυχρές λίμνες πέρα από την ανάσα δροσιάς, δημιουργεί και δυνατό συνδυασμό για ισχυρές καταιγίδες! Πάντα επαγρύπνηση στις καταιγίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επιτέλους όπως το λέτε δάσκαλε ανάσες δροσιάς που τις έχουμε ανάγκη,αρκεί να μην δημιουργήσουν προβλήματα, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα, κουράγιο Χρήστο, μέχρι τα Φάρσαλα έφθασαν οι βροχές σήμερα το πρωί.

      Διαγραφή
  7. Ως τώρα τίποτε από πλευράς υετου στην Ξάνθη απλώς έβγαλε έναν δυνατό αέρα μετά τις 21:00. Θερμοκρασία στις 22:20 στους 32 βαθμούς καθώς ο αέρας είναι αρκετά ζεστός. Ιδωμεν για αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ζεστή και η Δευτέρα στην περιοχή μου, πιάσαμε κοντά 38 στο χωριό μου και πάνω από 40 στον κάμπο,ευτυχώς με χαμηλά ποσοστά υγρασίας.
    Βοριάς μέχρι τις 12 το μεσημέρι, πιο δυτικος έως τθς 16 και ΝΔ που έδρασε σαν Λιβαδειά έως το βράδυ.
    Πάλι καλά που δεν σταμάτησε όλη νύχτα και κάπως μας ανακουφίσε.
    Βοριαδακι το πρωί και αρετή συννεφιά, αραιή κατά βάση.
    Έχω και εγώ μια Μαρκέλλα,την ανιψιά μου, λόγω που η αδερφή μου την έταξε στην Αγία. Ελπίζω κάποια στιγμή να μπορέσω να πάω ξανά στην Χίο.
    Καλημερα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εδώ στο Ανω βόιο δεν υπάρχει καμμία μεταβολή για την ώρα...πλήν μίας πτώσης της θερμοκρασίας κατά 2 περίπου βαθμούς ,ας σημειωθεί ότι για δύο βδομάδες είχαμε μέγιστες 37 με 39 και ελάχιστες 16 με 17 ,χειρότερο πάντως καλοκαίρι ήταν αν θυμάμαι καλά το 21 με μέγιστες πάνω από 40.Λοιπόν λιγες σκεψεις
    α)Για αρκετό και ρό μου είχε σφηνωθεί η σκέψη ότι η αντικειμενικά θερμή ατμόσφαιρα σε όλη την Μεσόγειο και μιλάμε για ένα διάστημα πλέον πάνω από 2,5 χρόνια με θερμοκρασίες πάνω από 3 εως και 4 βαθμούς από τα κανονικά οφείλοταν απλά στην έντονη ζωνική κυκλοφορία(το λέω πολύ απλά)
    β) Από φέτος τον χειμώνα η σκέψη αυτήν ανατράπηκε και σκέφτομαι ότι η ζωνική κυκλοφορία δεν είναι το αίτιο αλλά το αποτέλεσμα των πολύ θερμών θαλασσών που ακυρώνουν οποιαδήποτε στοιχεία της κλιματικής κανονικότητας που θα οδηγούσαν σε μία ορθόδοξη μεσημβινή "κατεβασιά".
    Για να μην σας κουράζω η παρούσα"μεταβολή" φυσικά και δεν με πέιθει....για κάτι καλύτερο..εκείνο που θα με πείσει είναι μία κίνηση του πολικού αεροχειμάρου προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη με εμμονή .Θυμίζω ότι μία αντίστοιχη ισχυρη και ασυνίθιστη μεταβολή στο β 15μερο του Αυγούστου του 21 ,περιμένουμε λοιπόν"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα με την ατμοσφαιρική κυκλοφορία. "Βουτιές" του πολικού αεροχειμάρρου για παράδειγμα στη βόρεια Αφρική είναι κλασικό παράδειγμα μεσημβρινής κυκλοφορίας που φέρνει υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας και νοτιάδες. Γενικά για το αν έχει αυξηθεί η ζωνική κυκλοφορία δεν μπορώ να πάρω θέση, αυτό που βλέπω είναι ότι παραμένει η ίδια κυκλοφορία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η βιβλιογραφία είναι αντιφατική προς το παρόν. Επίσης δεν είναι μόνο οι θάλασσες και η Μεσόγειος που παίζουν ρόλο στο τι είδους κυκλοφορία επικρατεί, το θέμα είναι παγκόσμιο. Για παράδειγμα η τήξη των πάγων της Αρκτικής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

      Διαγραφή
    2. Aγαπητέ Μάριε...το θέμα είναι ουτε τις βουτιές στην Β. Αφρική βλέπουμε πια...όλη η Μεσόγειος με επίκεντρο την ΒΔ Αφρική έχει φτιάξει πελώριο τοίχος που αποκλείει τις μεσηβρινές καταβάσεις..πρόσεξε πόσο εύκολα κατέρχονται οι ψυχρές μάζες στις ηπειρωτικές περιοχές Ανατολικά του Καυκάσου...,εγώ περιμένω κάτι καταλυτικό...στα Βαλκάνια...αλλιώς....πάμε για τρίτο χρόνο ενός πολυ περίεργου καιρού.."θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ με τον Μάριο.
      Στην παγκόσμιας μεγάλης κλίμακας κυκλοφορίας,στην επικρατούσα κυκλοφορία στην Ευρώπη και κατ'επέκταση στην κεντροανατολική Μεσόγειο τα πράγματα είναι τόσο πολύπλοκα που νομίζω ότι η θέρμανση των θαλασσών στη Μεσόγειο παίζει ελάχιστο ρόλο.
      Πιθανόν η ζωνική κυκλοφορία να έχει αυξηθεί όντως τα τελευταία χρόνια βάση στατιστικών στοιχείων.
      Από την άλλη όμως οι διατάξεις που καθορίζουν στην κυκλοφορία την συχνότητα της καθόδου του πολικού αεροχείμαρρου σε συγκεκριμένη ευνοούμενη θέση για τη χώρα μας η την διάρκεια της μεσημβρινής κυκλοφορίας, δεν μπορούν να αποδοθούν στην συνεχή θαλάσσια υπερθέρμανση.
      Με λίγα λόγια στην συγκεκριμένη περίπτωση γνωρίζουμε το αιτιατό αλλά ψάχνουμε το αίτιο.
      Επίσης πολλές φορές έχουμε δει τελευταία,μεσημβρινή κυκλοφορία στην Ευρώπη και μεγάλο μέρος της χώρας μας να μην παίρνει χαμπάρι.
      Το μείζων ζήτημα είναι για ποιο λόγο η συγκεκριμένη κυκλοφορία δεν "σπάει" με την καμία, η όταν σπάσει κάποτε θα είναι ριζικά, η μήπως έχουμε μπει σε μια νέα καιρική κανονικότητα.
      Ο Δάσκαλος μπορεί να μας διαφωτίσει περισσότερο όταν βρει χρόνο πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ και εγώ με τον Φώτη με τη σειρά μου και έχω και συνέχεια. Ενδεχομένως να έχει αυξηθεί το διάστημα που καλύπτει η ζωνική κυκλοφορία αλλά να έχουμε πιο έντονα "ξεσπάσματα" μεσημβρινής κυκλοφορίας το τελευταίο διάστημα. Για παράδειγμα, τα συνεχή διαστήματα με σκόνη στην Ελλάδα φέτος την άνοιξη είχαν να κάνουν με τις Σαχαριανές υφέσεις, οι οποίες με τη σειρά συνδέονταν με βασικά μεσημβρινή κυκλοφορία.Δεν μας ευνοεί με "ψύχρα'' και κακοκαιρία η μεσημβρινή κυκλοφορία, πρέπει να μας ευνοεί κιόλας. Κάποιες έρευνες μιλούν για έναν "πόλεμο" των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πολικό αεροχείμμαρρο (Τήξη των πάγων της Αρκτικής -> πιο αργός και "σπαστός" πολικός αεροχείμμαρρος, θέρμανση της ανώτερης τροπικής τροπόσφαιρας -> πιο ζωνικός, βόρειος πολικός αεροχείμμαρρος). Ενδεχομένως αυτό να εξηγεί εν μέρει την αύξηση των θυελλών στη Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία έτη, τα θερμά βαρετά φθινόπωρα μας, τα έμμονα κύματα ζέστης του 21,23 και 24, αλλά και τη διάταξη που έφερε τους "Ντάνιελ", την "Ελπίδα" που ήρθε έναν χρόνο μετά τη "Μήδεια" ,τη βροχερή άνοιξη του 23 και τις πολλαπλές ΑΣΘ κλπ. Μπορεί και όχι. https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2019GL082463

      Διαγραφή
  10. κ. Ζιακόπουλε, εγώ δεν έχω σχόλιο, αλλά μια ερώτηση : Τι ακριβώς είναι η Madden–Julian oscillation (MJO), με απλά ελληνικά ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ταλάντωση Μάντεν - Τζούλιαν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας «νεφο-υετικός παλμός» που κινείται δια μέσου της ατμόσφαιρας πάνω από τις ζεστές περιοχές του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με ταχύτητα 14 με 29 χιλιομέτρων την ώρα. Η Ταλάντωση Μάντεν - Τζούλιαν είναι ζεύξη μεγάλης κλίμακας μεταξύ της τροπικής βαθιάς ανωμεταφοράς και της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας των μέσων παλτών και επαναλαμβάνεται συνήθως κάθε 30 με 60 ημέρες.

      Διαγραφή
    2. Μπορεί να παραλληλιστεί (σαν αποτέλεσμα) με τον λεγόμενο "θαλάσσιο ποταμό" ;

      Διαγραφή
    3. Είναι ένας από τους δείκτες των λεγόμενων τηλεσυνδέσεων(teleconnections) που έχουμε αναφέρει κατά καιρούς και έχει γράψει και ο Δάσκαλος.
      Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους χρήσιμους δείκτες παγκόσμιας κυκλοφορίας(ENSO El Nino LA Nina, NAO-AO, QBO, AMO και PDO), όπου βασίζονται σε μεγάλες η πολυετής χρονικές περιόδους ο MJO κάνει τον κύκλο του σε δύο ή το πολύ τρεις μήνες και περνάει από 8 φάσεις(1 έως 8).
      Ανάλογα με την φάση που βρίσκετε και τις αλλαγές που κάνει προς τα πάνω ή κάτω μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα από πλευράς υετού σε περιοχές κυρίως γύρω από τον Ισημερινό.
      Στις υπόλοιπες παραμέτρους δεν βοηθά ο συγκεκριμένος δείκτης.
      Για παραλληλισμό του συγκεκριμένου δείκτη με θαλάσσιο ποταμό δεν έχω επίγνωση.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
    4. Νεόκοποι μετεωρολόγοι (με ή χωρίς εισαγωγικά) χρησιμοποιούν τον πολικό αεροχείμαρρο δια πάσαν νόσον…. Σήμερα, εκεί που καθόμουνα στους Αγίους Θεοδώρους, ήρθε ξαφνικά ο πολικός αεροχείμαρρος και μού έφερε καταιγίδες και δροσιά. Δεν πρόλαβα να τον δω καλά, που θα έλεγε ο αείμνηστος Χάρρυ Κλυνν.
      Ονομάζουν μάλιστα τον πολικό αεροχείμαρρο αέρινο ποτάμι, ώστε ένας καλοπροαίρετος να μην έχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα πολικό εξπρές που φέρνει το καλοκαίρι δροσιά και το χειμώνα χιόνια κατ’ ευθείαν από τον Β. Πόλο.
      Ο όρος πολικός αεροχείμαρρος είναι μετεωρολογικός και η θαυμάσια λέξη αεροχείμαρρος δεν αντικαθίσταται με τη λέξη ποτάμι, όταν κάνεις φθηνή εκλαΐκευση της επιστήμης. Πέρα από όλους τους άλλους λόγους, στη μετεωρολογία υπάρχει και ο όρος ατμοσφαιρικά ποτάμια (atmospheric rivers) που είναι στενές ζώνες μεταφοράς υδρατμών και οι άνθρωποι μπερδεύονται.
      Για την ταλάντωση Madden-Julian, ο όρος «νεφο-υετικός παλμός», που κινείται στις ζεστές περιοχές του Ινδικού και Ειρηνικού από τα δυτικά προς τα ανατολικά, νομίζω ότι αποδίδει αρκετά καλά την πραγματικότητα. Φαντάσου μια διαταραχή που δίνει συννεφιά και υετό στις προαναφερθείσες περιοχές (ένα σχήμα ανωμεταφοράς με σύγκλιση χαμηλά και απόκλιση ψηλά στην ατμόσφαιρα) που μια χρονική στιγμή σε μια περιοχή δίνει τα παραπάνω φαινόμενα και μετά από λίγο τα φαινόμενα μεταφέρονται ανατολικά και στην προηγούμενη περιοχή επικρατεί ηλιοφάνεια.
      Επί του τελευταίου ερωτήματος, μελέτες συνδέουν της ταλάντωση Madden-Julian με τα ατμοσφαιρικά ποτάμια (υδρατμών) που προαναφέρθηκαν. Πέρα από αυτό, με την απόκλιση στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και άλλες διαδικασίες επηρεάζονται τα κύματα Ρόσμπι και κατ’ επέκταση ο καιρός των μέσων γεωγραφικών πλατών. Δεν είναι τυχαίο ότι η ταλάντωση Madden-Julian χρησιμοποιείται στις μεγάλης διάρκειας προγνώσεις.

      Διαγραφή
    5. Να συμπληρώσω, Γιώργο, ότι δεν κατανοώ τον όρο "θαλάσσια ποτάμια". Εννοείς τα θαλάσσια ρεύματα ή κάτι άλλο;

      Διαγραφή
    6. Ανάλυση όσο δεν πάει από τον Δάσκαλο.
      Ευχαριστούμε για τις λεπτομέρειες.
      Τέλος, για τον όρο θαλάσσια ποτάμια νομίζω ότι εννοεί τα θαλάσσια ρεύματα ο Γιώργος, γιατί ο πολικός αεροχείμαρρος δεν έχει καμία σχέση με θέμα.

      Διαγραφή
    7. κ. Ζιακόπουλε, λάθος όρο χρησιμοποίησα : εννοούσα τα "ατμοσφαιρικά ποτάμια", τα οποία και αναλύσατε παραπάνω, όρος που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στην περίπτωση της Καλιφόρνιας τον περασμένο χειμώνα. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.

      Διαγραφή
  11. Πού οφείλεται ότι κάποιοι πχ meteo forecast freemeto δεν δίνουν καθολου υετό για θεσνικη και Χαλκιδική και άλλοι όπως η ΕΜΥ δίνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έντονη αστάθεια τις τελευταίες ώρες στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνανία με αμέτρητα αστραπόβροντα και καταιγίδες κατά βάση σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και ασθενέστερα στα υπόλοιπα.
    Μετά από πάρα πολύ καιρό πήραμε μυρωδιά βροχής.
    Όσο για τη θερμοκρασία, η τραγωδία δεν έχει τέλος φέτος.
    39 ολόκληρους βαθμούς και σήμερα νωρίς το μεσημέρι με απότομη πτώση εννοείται αργότερα.
    Θα επανέλθω στο τέλος του μήνα εξηγώντας γιατί αυτός ο Ιούλιος παρότι δεν έσπασε Θερμοκρασιακά ρεκόρ, βάση στοιχείων θα χαρακτηριστεί για αρκετές περιοχές της χώρας ως ένας από τους τρεις θερμότερους όλων των εποχών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ας μην ξεχνάμε ότι και η Κρήτη έχει μεγάλη ανομβρία, δεν είναι μόνο τα ηπειρωτικά, πάλι το καημένο το νησί είναι στην απ'έξω για τις πολυπόθητες βροχές, ούτε ο καιρός δεν μας θέλει εμάς εδώ τουλάχιστον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 38 βκ στην Λάρισα σήμερα και οι πολυπόθητες καταιγίδες έφεραν καταστροφές σε περιοχές κοντά στον Κίσσαβο και ελάχιστη δροσια τώρα αργά στον κάμπο.
    Στην Λαμία που ζω τώρα πιο πολλές μέρες έχουμε δροσιά αφού μπουμπουνιζε όλο το μεσημέρι και έβρεξε λιγο στο βόρειο κομμάτι της πόλης. 27 βκ τώρα 36 το μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πάπαλα ως τώρα! Ευτυχώς δροσισε λίγο. Άντε να δούμε θα πέσει καμία σταγόνα και εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα από την Κασσανδρεια Χαλκιδικής, σχετικά με τις σημερινές καιρικές συνθήκες στην περιοχή μου το Αμερικανικό μοντέλο κέρδισε κατά κράτος το Ευρωπαϊκό καθώς πέρα από τη συννεφιά των πρωινών ωρών, οι καταιγίδες δεν μας επηρέασαν, παρέμειναν δυτικά και βόρεια από εμάς, μάλιστα ο ήλιος που βγήκε από τις δώδεκα και μετά ανέβασε τη θερμοκρασία στους 35C. Θερμοκρασία τώρα στους 25,5C

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Ευρωπαϊκό μοντέλο στις αστάθειες χάνει κατά κράτος από το Αμερικάνικο και αυτό συμβαίνει χρόνια τώρα.
      Έχει θέμα μεγάλο και δυστυχώς δεν βελτιώνετε η κατάσταση.
      Όχι βέβαια ότι μπορεί κάποιο μοντέλο να προβλέψει ακριβώς την αστάθεια.
      Είχα γράψει πριν καιρό βάση της δικής μου χρόνιας εμπειρίας στα προγνωστικά μοντέλα που πιστεύω ότι υπερτερεί και που υστερεί το καθένα.

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς φίλε μου Φώτη, σχεδόν κανένα μοντελάκι δεν πέφτει μέσα στην πρόβλεψη του υετού. Ούτε καν 24 ώρες πριν! Αν έχει 25% επιτυχία είναι θαύμα. Έχει καταντήσει κουραστικό. Μονάχα σε καύσωνα και ηλιοφάνεια 100% επιτυχία!

      Διαγραφή
    3. Φίλε Κωστή ισχύει αυτό που λες αλλά ανάμεσα στα δύο υπερτερεί ο Αμερικάνος.
      Αυτή τη στιγμή ισχυρή μπόρα στην περιοχή του Αγρινίου ενώ τα μοντέλα δεν έδειξαν τίποτα για εδώ σήμερα.
      Είπαμε ότι αυτή την εποχή ο καιρός είναι απρόβλεπτος όσο και καλός προγνώστης να είσαι, όσα πτυχία και να έχεις...
      Ας αφήσουμε τον καιρό να κάνει το θέλημά του.
      Εμείς απλά ακολουθούμε.

      Διαγραφή
  17. Αυτό που θα σκάσει σήμερα στη κεντροδυτική Μακεδονία αργά το απόγευμα για εμένα ως κάτοικο είναι καλύτερο δώρο και από 15ημερη άδεια Αυγούστου. Καημκαμε φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανομβρίας συνέχεια, περιμένουμε τις βροχές ως "μάνα εξ ουρανού"έχει να βρέξει εδώ κοντά στους 4 μήνες ,αλλά δεν το βλέπω, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα από Καρδίτσα ζέστη και θερμική αστάθεια κυρίως στους ορεινούς όγκους, μακάρι σήμερα το απόγευμα που μεταφέρονται καλύτερες υγρασίες στα κατώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας να βρέξει και λίγο μέσα στην Θεσσαλία, Μέχρι στιγμής βάση οπτικής παρατήρησης καταιγίδες στους ορεινούς όγκους της Δυτικής Θεσσαλίας αλλά και στα βόρεια βάση ανιχνευτή κεραυνικών εκκενώσεων δεν δείχνει ιδιαίτερη ένταση. Θερμοκρασία 35,4 και υγρασία 39% Σημείο Δρόσου 19,4 . Πάνος από Καρδίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ισως διαβάσατε ότι προχθές, 22 Ιουλίου 2024, σημειώθηκε η υψηλότερη παγκόσμια μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης που έχει καταγραφεί, 17,15 βαθμοί Κελσίου (62,87 βαθμούς Φαρενάιτ), σπάζοντας το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε την ... 21 Ιουλίου (17,09 βαθμούς Κελσίου). Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αρκετές βροχές και καταιγίδες χθες και σήμερα στο οροπέδιο Τρίπολης και στους γύρω ορεινούς όγκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα σας. Με περιτριγυρίζει μια σκέψη-εκτίμηση και θα σας την πω:
    Το πολύ δύσκολο και βαθύ (βαρύ) καλοκαίρι, όπως το γνωρίσαμε φέτος, πλησιάζει προς το τέλος του. Από δω και πέρα θα έχουμε κανονικές θερμοκρασίες και δροσούλες κάπου-κάπου. Είθε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον ευχή ανεκπλήρωτη η σκέψη σου… το ελληνικό καλοκαίρι -είμαστε μόλις 25 Ιουλίου- έχει πολλές ακόμη ζέστες να δώσει. Οι δροσούλες που ελπίζαμε ότι θα έρθουν από αύριο δεν διαφαίνονται πουθενά… αλλά επειδή είμαι φανατικός καλοκαιράκιας προσωπικά θα είμαι
      απόλυτα ευχαριστημένος αν επικρατήσουν ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ θερμοκρασίες κι όχι καύσωνες

      Διαγραφή
  23. Στην Κάρυστο έχουμε Σαββόπουλο (μια συννεφούλα) και υποφερτό - 6άρι - μελτέμι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κομοτηνή, βροχή, πτώση περίπου 11 β.απο χθες τέτοια ώρα, στους 21. Πώς ξαναγυρίζουμε στη ζέστη απο βδομάδα...(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ψιχάλα και πάλι στην περιοχή μου στην Ξάνθη που άφησε ολόκληρα 2mm! υετου με αρκετή περισσότερη βροχή μες στην πόλη ως συνήθως και στο ανατολικό μέρος του νομού όπως και στην Κομοτηνή όπου ήμουν το πρωί. Το περίεργο είναι πως δεν είναι μπουρίνια αλλά ποτιστικες βροχές η σημερινή και η προχθεσινή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κ. Ζιακοπουλε καλημέρα σας θέλω λίγο να κάνω μια ερώτηση , ράδιοβολιση όταν θέλουμε θεωρητικά να δούμε το προφίλ της ατμόσφαιρας για την Θεσσαλία περνούμε από Θεσσαλονίκη ή Αθήνα ; Σκέφτομαι ότι είναι της Θεσσαλονίκης αλλά θα ήθελα αν μπορείτε να μου απαντήσετε . Σας ευχαριστώ πολύ !
    Καρδίτσα, ηλιοφάνεια !
    Πάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλησπέρα σας! 5mm με 15mm πολύτιμου νερού έπεσαν επιτέλους χτες στην περιοχή μας! Πτώση της θερμοκρασίας 10° Κελσίου και επιτέλους δροσιά το πρωί και το βράδυ! Δεν ξέρω για σήμερα τί βλέπει η ΕΜΥ και έδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης για Σέρρες 🧐🧐 Μέχρι τώρα τίποτα απολύτως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. 12,8 σήμερα το πρωί στο Ανω Βλοιο και η θερμοκρασία τώρα(14.00) στους 27 χθές είχαμε 5 mm από μία καταιγίδα προλάβαμε και πιάσαμε 30 αλλά όταν ξεκίνησε η ατάθεια και η συννεφιά είμασταν από 17 έως ...22....Την κοπανάω σιγά σιγά για "θάλαττα".....γενικώς πάντως οι βελανιδιές που πήραν να κιτρινίζουν λένε ότι ο τόπος θέλει τουλάχιστον 100 mm για να συνέλθει....."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πολύ πυκνή ομίχλη στην Τρίπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή