Τ’ Αλωναριού τα ήπια κάματα…

Το Πόρτο Γερμενό από ψηλά, του Αλέξανδρου Μήτση


Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις της Α. Μεσογείου, με αποτέλεσμα τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), απογευματινοί όμβροι ή και καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στην ορεινή Ήπειρο και τη Δ. Μακεδονία και η θερμοκρασία θα φθάσει στην ηπειρωτική χώρα τους 39 και στις νησιωτικές περιοχές τους 35 βαθμούς. 


Την Τετάρτη (10/7), αρχικά προβλέπεται ηλιοφάνεια, αλλά το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει τοπικά και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν όμβροι και καταιγίδες στα ορεινά της Α. Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Πέμπτη και την Παρασκευή (11-12/7), στη χώρα θα συνεχιστούν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες.

34 σχόλια:

  1. Ακόμα και τα ήπια κάματα, αν είναι συνεχή δάσκαλε, είναι σαν να κάνει βόλτα ένα κουνούπι γύρω απ'τα αυτιά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους του μπλοκ και στο δάσκαλο μας από τα μονίμως πολύ ζεστά Τρίκαλα εδώ και 40 μέρες. Μόνο μια δύο το πολύ μέρες είχαμε ήπιες θερμοκρασίες Αυτό που με απασχολεί είναι αν μπορεί να κάνει δύο συνεχόμενους μήνες ρεκόρ δεκαετιών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο θέμα των θερμοκρασιακών ρεκόρ, φίλε Νίκο, οι δύο συνεχόμενοι μήνες της θερινής περιόδου είναι δεδομένοι. Δυστυχώς, το πράγμα ξεφεύγει και οι δυσάρεστες εκπλήξεις είναι σχεδόν βέβαιες.

      Διαγραφή
    2. Πώς θα ξεπεράσει τον περσινό Ιούλιο;

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα και καλη εβδομάδα από τη Στοκχόλμη όπου διάγουμε ένα κλασσικο σουηδικό καλοκαίρι με άστατο καιρό και αρκετή ψυχρα εδώ και 8-9 μέρες .Μακης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ θα έλεγα σκέτο δράμα η κατάσταση Δάσκαλε.
    Μπορεί κάποιες περιοχές γύρω από το Αιγαίο να έχουν νορμάλ ζέστη ακόμη, αλλά για τα δυτικά και τα ηπειρωτικά το 39αρι είναι εντελώς στο χαλαρό.
    Ήδη σήμερα Δευτέρα και πριν καλά καλά αρχίσει το νέο ήπιο κύμα καύσωνα και σε ηπειρωτικά της Αχαΐας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηπείρου και Ρόδου η θερμοκρασία άγγιξε η και ξεπέρασε τους 40 βαθμούς!
    40αρι και στην περιοχή μου.
    37 με 38 βαθμούς είχαμε και εντός αστικού ιστού της Αθήνας.
    Από αύριο τέτοιες θερμοκρασίες θα αποτελούν καθημερινότητα στην μισή και βάλε χώρα δλδ δυτικά κεντρικά βόρεια και Πελοπόννησο,χωρίς καμία τάση ουσιαστικής απεμπλοκής όσο πάει το μάτι.
    Προσωπικά όπως λέω το θέμα έχει παρακουράσει και αυτό το ξέρουμε εμείς καλύτερα που ζούμε εδώ στα κεντροδυτικά.
    Ας φύγει με το καλό και ο Ιούλιος και ποτέ να μην ξανά έρθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη μου, πριν από κάποιες δεκαετίες εμείς λέγαμε: «Αν δεν κάνει τώρα λίγη ζέστη, πότε θα κάνει;». Η αλήθεια είναι ότι η κλιματική αλλαγή ανέτρεψε τα δεδομένα. Πέρα από αυτό, ζώντας συνέχεια με τα κλιματιστικά (στο σπίτι, το αυτοκίνητο και για πολλούς στη δουλειά) ξεμάθαμε, για να μην πω κακομάθαμε, και μάς δυσκολεύουν ακόμα και τα άνω 30άρια! Δυστυχώς, διαγράφεται πλέον καθαρά η νέα κλιματική κανονικότητα: μετατόπιση των μέσων θερμοκρασιών προς τα δεξιά του άξονα (πολλά άνω 30άρια) και περισσότερες πιθανότητες για κάποιο ακραίο επεισόδιο.

      Διαγραφή
    2. Μάλλον αγαπητέ θα πρεπει να δεις καλυτερα τα πραγματα. Μεγαλο τμημα της χωρας που επηρεάζεται απο το μελτέμι, έχει δροσερό και ήπιοτατα ζεστο καιρο αναλόγως εδώ και 15-20 ημέρες. Επίσης σε ολα τα παραλιακα μέρη οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλοτερα από τα κλειστά αστικά κέντρα. Πχ σήμερα το Αγρίνιο είχε 40,4οC αλλά στο Κρυονέρι είχε δροσιά και 31-32οC. Αντίστοιχα αυτο και σε άλλες περιοχές του Ιονίου. Δεν συζητάω για Αιγαίο, απο κει είναι απιθανα κι εκατομμυρια κοσμου που ζουν εκει, μαζί με τον τουρισμο, απολαμβάνουν το Ελληνικο καλοκαίρι σε όλες του τις εκφάνσεις. Μονο κακο κάνουν αυτές οι τρομολαγνικές αναρτησεις μεγάλων σάϊτ (βλέπε τουρισμό) και μετεωρολόγων που δεν σεβονται την επιστήμη τους, όπως τους έχει κράξει και ο δάσκαλος και μεταδίδουν εικόνες ψεύτικες προς τα έξω δημιουργώντας το αίσθημα ότι η Ελλάδα καίγεται. Και δίπλα η Τουρκια το εκμεταλλεύεται παίρνοντας κόσμο κι εμείς ακόμη μυρωδιάδες δεν έχουμε μπει καν στη διαδικασία να σταματησουμε αυτή την εσωτερική ληστεια και του καιρου νκαι του τουρισμνού. Τα αυτογκόλ σύννεφο!
      Νικ. Ν.

      Διαγραφή
    3. Με συγχωρείτε κύριε Νίκο αλλά εσείς μάλλον τα λέτε από τη μεριά που θέλετε να τα λέτε.
      Προσωπικά δεν τρομοκρατώ ποτέ και όσοι με διαβάζουν χρόνια το ξέρουν.
      Απλά λέω την πραγματικότητα!
      Α. Το Κρυονέρι όπως και όλος ο πατραϊκός κόλπος σήμερα είχε 39 με 40 βαθμούς δίπλα στο κύμα και όχι 31 με 32.
      Β. Όλη η δυτικοκεντροβόρεια ηπειρωτική χώρα όπως κ το εσωτερικό της Πελοποννήσου(Αρκαδία Ηλεία Μεσσηνία, Λακωνία, Αχαΐα) έχουν από χτες με καθημερινά 40αρια.
      Γ. Το λεκανοπέδιο των Αθηνών αυτή τη στιγμή 12 και μισή το βράδυ έχει 32 με 33 βαθμούς βάση επίσημων σταθμών.
      Δ. Έχετε καταλάβει ότι μετά από έναν ιστορικό Ιούνιο και ο Ιούλιος πάει να βγει έως 4 βαθμούς πάνω από τα κανονικά?
      Έχετε δει την μεσοπρόθεσμη τάση που δύσκολα θα αλλάξει?
      Ελλάδα δεν είναι μόνο το Αιγαίο οι Κυκλάδες και η νότια Εύβοια με τη βόρεια Κρήτη.
      Στο κάτω κάτω αυτό έλειπε να έχει καύσωνα και εκεί με μελτέμι.
      Τα πράγματα λοιπόν τα βλέπω όπως είναι.
      Καλό ξημέρωμα και συγνώμη αν κούρασα.

      Διαγραφή
    4. Aγαπητέ Νικ. Ν., (μήπως : Νικ.Νικ. ; ), τον αδικείτε κατάφωρα τον φίλο μας τον Φώτη. Είμαι ένας από τους πολλούς που τον διαβάζουμε χρόνια και τον παραδεχόμαστε για το μεράκι του ,την επιμέλειά του , την νηφαλιότητά του ,την μετριοφροσύνη του ,αλλά και τις γνώσεις του. Άλλωστε και η απάντησή του μαρτυρεί του λόγου το αληθές.
      Φίλε Φώτη δεν μας κουράζεις...............! . Πέτρος Αλιφέρης.

      Διαγραφή
  5. Τέτοιο δυναμικό καλοκαίρι χρόνια πολλά είχαμε να ζήσουμε εδώ στην Θράκη και στην Ξάνθη ειδικότερα. Μου θυμίζει καλοκαιρια προ του 1990 που μετά από πολύ ζεστούς Ιούνιο και Ιούλιο μετά ή γύρω στον 15αυγουστο ξεσπουσαν πολύ δυνατά μπουρίνια που έριχναν αρκετά την θερμοκρασία με συνέπεια δροσερό (σχετικά) 2ο δεκαπενθημερο του Αυγούστου και Σεπτέμβρη. Η δε θάλασσα τον Σεπτέμβρη ήταν σχεδόν απαγορευτική λόγω χαμηλών σχετικά θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων. Τολμώ την πρόβλεψη ότι τουλάχιστον εδώ στην Ξάνθη μετά από 2,5 μήνες μεγάλης ζέστης που για εκεί πάμε από ότι φαίνεται δεν θα έχουμε πολύ ζεστό Αύγουστο (το 2ο δεκαπενθημερο) και και δεν θα έχουμε ζεστό Σεπτέμβριο πάντα σε σύγκριση με τα τελευταία αρκετά χρόνια. Κάπου θα σπάσει η φοβερή ανομβρία και ξηρασία που έχουμε στην περιοχή μας και θα σπάσει με καταιγίδες και μπουρίνια από τον 15αυγουστο και μετά. Ίδωμεν. Προς το παρόν τα 35αρια πάνε βροχή στην Ξάνθη. Θετικό το γεγονός ότι η θερμοκρασία πέφτει γύρω στους 20-21 βαθμούς νωρίς το πρωί και ότι τα βράδια δεν κάνει πολύ ζέστη προς το παρόν. Συγγνώμη αν σας κούρασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, φίλε μου. Δεν μάς κουράζεις.
      Τους χαιρετισμούς μου στην όμορφη πόλη σας, στην οποία είχα την τύχη να κατοικήσω μια σχολική χρονιά, υπηρετώντας ως καθηγητής μαθηματικών στο Γυμνάσιο Αβδήρων.

      Διαγραφή
    2. Να είσαι πάντα καλά Δάσκαλε. Στην παραλία του Αι Γιάννη στα Αβδηρα κοντά στα αρχαία πηγαίνω πολύ συχνά για μπάνια και ας είμαι σχετικά μακριά από Αβδηρα γύρω στα 35 χιλιόμετρα από Τοξότες Ξάνθης δίπλα ακριβώς στον ποταμό Νέστο. Είμαι σίγουρος ότι οι μαθητές σου στο Γυμνάσιο Αβδήρων μόλις σε βλέπουν στην τηλεόραση θα είναι περήφανοι για σένα, όπως είμαστε και εμείς άλλωστε στο ωραίο μπλογκ που δημιούργησες.

      Διαγραφή
    3. 29-30 ελάχιστες σήμερα Ξάνθη, Αττική και αλλού. Τι είναι αυτά;

      Διαγραφή
    4. Οπως τα λες είναι, γείτονα. Και στην Κομοτηνή (παλαιότερα) πέρα από ολιγοήμερες έντονες ζέστες , υπήρχαν και διαλείμματα ημερών με δροσιά και καλοκαιρινές μεσημεριανές βροχές.Χωρίς A/C .Θυμάμαι και το λεγόμενο "συννεφόκαμα" (δηλ. συννεφιά και ζέστη) που κατέληγε σε βροχή, που εξαφανίστηκε πλέον και άλλα. (Δ)

      Διαγραφή
  6. Καλή υπομονή σε όλους με το καυτό καλοκαίρι που μας βαράει αλύπητα και δεν φαίνεται να χαλαρώνει καθόλου! Από την πολύ ζέστη και ανομβρία τόσες μέρες, νομίζω ότι σε λίγο ανοίγουν τα σχολεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια που πιάσαμε το παρελθόν, εσύ Κωστή μου μού θυμίζεις το Σιδηρόκαστρο, στο οποίο υπηρετούσα ως ανθυπολοχαγός τον δραματικό Ιούλιο του 1974. Θυμάμαι ακόμα ότι μία με δύο ημέρες μετά την επιστράτευση ήρθαν στη διμοιρία μου καμιά εικοσαριά επιστρατευμένοι λεβέντες Σερραίοι. Είδα και έπαθα να τους συγκρατήσω όταν έμαθαν ότι ο διοικητής του λόχου ήταν προσκείμενος στη Χούντα και απαίτησαν την απομάκρυνσή του. Και όλα αυτά εκεί που 33 χρόνια πριν από εκείνη τη χρονιά κάποιοι είχαν πει ότι τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται!

      Διαγραφή
    2. Ο πατέρας μου κύριε Ζιακόπουλε την ίδια εποχή υπηρετούσε στην αεροπορία στην Κρήτη στα Χανιά και είδε το μοιραίο αεροσκάφος με τους καταδρομείς που έφυγε από εκεί και ποτέ δεν γύρισε...

      Διαγραφή
    3. Κωστή, εννοείς την επιχείρηση "ΝΙΚΗ΄' με τα 15 μεταγωγικά NORATLAS που απογειώθηκαν νύχτα από τη Σούδα ,έμφορτα με λοκατζήδες,πετώντας πάνω από τα κύματα ,με απόλυτη σιγή ασυρμάτου και χωρίς καμία κάλυψη !!!.Γιαυτό και απεκλήθη "επιχείρηση αυτοκτονίας" . Άστα .................!!.
      Η επιστράτευση ,που αναφέρει ο δάσκαλος , παρωδία . Μας κυβερνούσαν ηλίθιοι. Και πάλι, άστα.............! .- Π.Α.

      Διαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σήμερα στην Κόνιτσα ο μετεωρολογικος σταθμός της ΕΜΥ έδειξε 40 βαθμούς ενώ του ΕΑΑ 39,6 δεν γνωρίζω την απόσταση μεταξύ τους δείχνουν όμως ότι οι σταθμοί και των δυο ειναι αξιόπιστοι.Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ταχύτατα ,αυτό βλέπω εγώ και θα πούμε το νερό νεράκι, πέρα από τα ακραία φαινόμενα που θα μας επισκέπτονται όλο και ποιο συχνά, αναρωτιέμαι πού βαδίζουμε , Χρήστος από την ζέστη πλέον μας έγινε συνήθεια ,Όθρυ ,να συμπληρώσω το μόνο θετικό είναι ότι μεγαλώνει πλέον η νύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριοι η εκτίμηση μου για ανατροπή οφείλω να πώ ότι πάει περίπατο ακόμα και ο Αυγουστος να μας βγεί δροσερός αυτό (και αυτό καλύτερα) είναι....ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι...,έτσι ας μείνουμε στα όσα είχε πεί ο Φώτης...και στην επιχειρηματολογία του....για τις ζεστές θάλασσες.Δύο μόνο σημεία...
    α)Με την ενίσχυση του μελτεμιού όλη η χώρα είναι μπαρούτι
    β)Κάτι που το σημειώνει ο κύριος Ζιακόπουλος ότι οποιαδήποτε μεταβολή είναι δυνάμει επικύνδηνη...καθώς αυτήν θα συμβεί σε μία δομικά θερμή ατμόσφαιρα.
    Και κάτι για την πολιτική προστασία στις ειδήσεις διακρίνω ότι οι περισσότερες φωτιές που εκδηλόνωνται εντοπίζονται στην αρχή από drones και καταστέλονται.
    Φυσικά παρόλο το καλό νέο θα γκρινιάξω μετά το Ματι έπρεπε να καεί και ο Εβρος και η Αττική για να περάσουμε από την εποχή του κάρβουνου(πεζές εποχούμενες περιπολίες) στα drone?...Ακόμα αν διαβάσατε τα συγκεκριμένα drone αγοράστηκαν με δωρεές καθώς κανένα κονδύλι μέχρι τότε δεν δεσμεύτηκε για την αγορά τους.Φυσικά υπάρχει ενας αγώνας εξοπλισμού τώρα...αλλά οι προμήθειες βρίσκονται στο στάδιο των διαγωνισμών."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αναρωτιέμαι εγώ τώρα.Γιατι να έχουμε συνεχές κατακαλοκαιρο, χειμώνα - καλοκαίρι, και όχι συνέχεια βροχή; Γιατί η κλιματική αλλαγή μας πάει μονόπλευρα πέντε χρόνια τώρα;
    Τι στο καλό συμβαίνει;
    Καλό μεσημέρι σε όλους. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η δυτικη ελλαδα θα ζησει εναν δυσκολο καυσωνα μεγαλης διαρκειας. Μεχρι εκει που παει το ματι, δεν φαινεται καμια πτωση. Εκτος απο τα δυτικα και οι περιοχες που δεν επηρεαζονται απο το μελτεμι θα εχουν και αυτες υψηλες θερμοκρασιες. Τρελη εμμονη στις διαταξεις.
    Φιλε φωτη κουραγιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άστα να πάνε Αλέξανδρε, σκέτη κόλαση.
      Νομίζω ότι σε όλη την Μεσόγειο και την βόρεια Αφρική το επόμενο διάστημα πιθανόν να δούμε το φαινόμενο του "θερμικού θόλου".
      Ένα φαινόμενο επίμονο και στατιστικά αραιό που τα τελευταία χρόνια πλήττει με συχνότητα και τη Νότια Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.
      Το μελτέμι που θα πνέει ακάθεκτο στο μεγαλύτερο διάστημα του Ιουλίου όταν θα είναι ενισχυμένο(κακό αυτό στην εκδήλωση πυρκαγιών)θα ανακουφίζει συνεχώς τα πολύ προσήνεμα και το εσωτερικό του Αιγαίου με λιγότερη και πιο ανεκτή ζέστη.
      Αντίθετα σε όλα τα δυτικά τα κεντρικά και τα βόρεια όπως και την Πελοπόννησο τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα!
      Επίσης και στην κεντρονότια και δυτική Αττική και στην πόλη της Αθήνας τα συνεχόμενα 38αρια και αργότερα και 39αρια συνοδεία θερμού ΒΑνατολικού ξηρού ανέμου θα κάνει δύσκολη την κατάσταση καθώς και οι νύχτες θα είναι αρκετά ζεστές(όχι κάτω από 28με 29 βαθμοί).
      Η κεντρική Μακεδονία θα βρεθεί και αυτή στο επίκεντρο των υψηλών θερμοκρασίων όπως και η Θράκη επί καθημερινής βάσης.
      Το ηλεκτρικό δίκτυο αναμένεται να δεχθεί μεγάλη πίεση το επόμενο διάστημα καθώς οι κλιματιστικές μονάδες θα δουλεύουν κατά κόρον με τον κίνδυνο διακοπών λόγω ζημιών σε μετασχηματιστές να είναι ορατός.
      Επιπρόσθετα να πω,ότι δυστυχώς όχι μόνο επιβεβαιώνομαι για την εξέλιξη του Ιουλίου αλλά ίσως ο μήνας βγει και χειρότερος από ότι τον περιμέναμε.
      Επανέρχομαι στο φαινόμενο του "θερμικού θόλου" όπου εάν συμβεί θα περάσουμε πολύ δύσκολα σε όλη τη Μεσόγειο τον υπόλοιπο Ιούλιο.
      Στην ουσία πρόκειται για ένα στάσιμο εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων με πολύ υψηλά γεωδυναμικά στα 500hPa (τα 6000 και βάλε γεωδυναμικά μέτρα που σας έλεγα) όπου ο καυτός αέρας ανέρχεται προς τα πάνω, στη συνέχεια η υψηλή πίεση τον ξανά σπρώχνει προς τα κάτω, ο θερμός αέρας συμπιέζεται και θερμαίνεται ακόμη περισσότερο και καθώς φτάνει στο έδαφος ξηραίνετε δημιουργώντας συνθήκες Σαχάρας και άκρως επικίνδυνες για την βλάστηση, τα δάση και τον άνθρωπο.
      Αυτή η διαδικασία ανανεώνει με τον ίδιο τρόπο και αυτοσυντηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ παράλληλα η όποια απόπειρα από ψυχρές λίμνες που προσπαθούν να διεισδύσουν προς το θερμό αυτό τέρας είναι απελπιστικά αναποτελεσματικές.
      Από την επόμενη εβδομάδα πολύ φοβάμαι ότι αυτό το φαινόμενο θα καθιερωθεί πάνω από τη βόρεια Αφρική και την Μεσόγειο δίνοντας καθημερινά πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε κεντρονότια Ισπανία, κεντρονότια Ιταλία, Βαλκάνια Ελλάδα και Τουρκία αγγίζοντας καθημερινά στα ηπειρωτικά τους 40 με 43 βαθμούς Κελσίου.
      Σε περιοχές της βόρειας Αφρικής όπως Μαρόκο Τυνησία η θερμοκρασία θα φτάνει και τους 49 με 50 βαθμούς.
      Υπομονή μεγάλη λοιπόν θα έλεγα έως και τα τέλη και αυτού του μήνα...

      Διαγραφή
  13. Μελτέμι λοιπόν στη χώρα που εδώ στην περιοχή μου μεταφράζεται σε έναν μέτριο γενικά ΝΑ άνεμο,που εδώ στο χωριό στη σκιά κάνει καλή ας πούμε δουλειά,ενω έξω στα χωράφια δημιουργούνται και κάποιοι ανεμοστρόβιλοι.
    Φίλε απ'την Κομοτηνή αυτο το σχόλιο που έγραψες είναι σαν να το έγραψα εγώ και να προσθέσω και τις βραδινές καταιγίδες ανεξαρτήτου θερμοκρασίας που δυστυχώς εξαφανίστηκαν και αυτές.
    Ας ελπίσουμε λοιπόν μήπως το καιρικό..dna ενεργοποιήσει κάτι κποια καταιγίδα,έστω με την καινούργια μορφή της..τι άλλο να πεις
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα περί δροσερού δεύτερου 15μερου του Αυγούστου, μόνο ως ευχολόγια τα λογιζω.
    Μακάρι,αλλά δεν προκύπτει κάτι από επιστημονική άποψη.
    Το ότι είχαμε ζεστό Ιούνιο και Ιούλιο δεν σημαίνει ότι θα έχουμε δροσερό Αύγουστο.
    Αντιθέτως είναι απόδειξη ότι η ζέστη θα είναι το κύριο σενάριο και οι δροσιες μικρά διαλείμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιστημονικά δε στέκει αυτό που είπα αλλά στατιστικά νομίζω ναι για την Θράκη και την Ξάνθη που μιλούσα. Σχεδόν αδύνατο να κάνει εδώ τρεις μήνες συνεχόμενης μεγάλης ζέστης και ανομβρίας. Πιο παλιά στα 80ς σε παρόμοια καλοκαίρια μετά τον 15αυγουστο έσπαγε η πολύ ζέστη και η ανομβρία με μπουρίνια και έντονες καταιγίδες. Μετά πλέον ούτε πολύ ζέστη είχε. και η ξηρασία κάπως μειωνόταν. Τολμώ να κάνω την ίδια πρόβλεψη και για φέτος και μόνο για την περιοχή μου την Ξάνθη και την Θράκη γενικότερα.

      Διαγραφή
  15. Για να αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε για το τι θα συμβεί, παραθέτω μια μικρή ιστορία.
    Αγοραπωλησία ακινήτου από γνωστό μου,στην νότια Πελοπόννησο,με Γερμανό ενδιαφερόμενο, ακυρώθηκε με την δικαιολογία,"πολύ ζέστη".
    Σίγουρα τυχαίο και ίσως ακραίο γεγονός, αλλά τροφή για σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ενημέρωση : Στη ΝΔ Πελοπόννησο παρατηρείται ΄ήδη "στρίψιμο" των φύλλων στις ελιές. Τα δέντρα οχι απλά διψάνε αλλά ασφυκτιούν . Αν δε ρίξει ένα νερό τον Ιούλιο θ'αρχίσει η καρπόπτωση με ότι συνεπάγεται αυτό ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η ερώτηση στους δραστήριους φίλους του μπλοκ αλλά κυρίως στο δάσκαλο μας. Διαφαίνεται αλλαγή κυκλοφορίας από 24/7 ή είναι ακόμα πολύ νωρίς για συμπεράσματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα σε όλους από Καρδίτσα με την μέγιστη θερμοκρασία σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών 37,8 δυστυχώς η ζέστη βάση τελευταίων μετεωρολογικών στοιχείων δείχνει να παίρνει την ανηφόρα και όπως λέει και ο δάσκαλος δυστυχώς οι δύο μήνες πάνε σε θερμοκρασιακά ρεκόρ, ούτε καν τις καταιγίδες του Ιουνίου δεν είχαμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή