Ανταγωνισμός για το ποιος θα αναγγείλει πρώτος καύσωνα, βάζοντας, μάλιστα, κάνα δυο βαθμούς παραπάνω για μεγαλύτερη εντύπωση! Αφήστε, μωρέ, τον κόσμο να πάρει μια ανάσα!

 

Μεθώνη, του Σταύρου Παυλόπουλου

Η χώρα μας εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον ενισχυμένο συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια τη διατήρηση του βόρειου ρεύματος βασικά στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι η μεγαλύτερη ένταση των βοριάδων (7 μποφόρ) αναμένεται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και το Καρπάθιο Πέλαγος. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), σχεδόν παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 βαθμούς (Δ. Ελλάδα). 


Την Τετάρτη (31/7), προβλέπεται και πάλι ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, με τις μεγαλύτερες εντάσεις να εντοπίζονται στα νησιά του Α. Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την περιοχή των Κυθήρων, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 1 με 2 βαθμούς κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. 

Την Πέμπτη (1/8), θα συνεχιστούν περίπου οι ίδιες συνθήκες.

15 σχόλια:

  1. Τι ωραία φωτογραφία που σε γαληνεύει την ψυχή.
    Αυτό θα πει ελληνικό καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το έχουν εξελίξει πολύ το θέμα και τα site που ειδικεύονται στα Μερομήνια. Ενώ δεν έχει μπει ακόμα ο Αύγουστος και ενώ τα τελευταία χρόνια δεν τους βγαίνει η βαρυχειμωνιά το το έχουν γυρίσει στην πιθανή εξαφάνιση και του επερχόμενου χειμώνα. Οι τίτλοι τώρα είναι του στυλ,"τα μερομήνια εξαφάνισαν το χειμώνα" ή " Τα μερομήνια μίλησαν, μπάνια το Φλεβάρη" και άλλα τέτοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στεγνωσε η λιμνη πικρολιμνη λογω ανομβριας:
    https://www.zougla.gr/perivallon/kilkis-stegnose-i-pikrolimni-logo-anomvrias-chathike-kathe-ichnos-zois/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σας, απίστευτη η εμμονή του καιρού με διαρκές φθινόπωρο στη ββδ Ευρώπη και στον αντίποδα η νότια ΝΑνατολικη και εμείς στην κυριολεξία δεν έχουμε πάρει ανάσα εδώ και δυο μήνες, αν εξαιρέσουμε δυο - τρεις μέρες που απλά ήρθαμε στα κλιματικά φυσιολογικά..ας ελπίσουμε να μην συνεχιστεί αυτό το μοτίβο και όλο τον Αύγουστο γτ πραγματικά είμαι,(κ πολλοί άλλοι φαντάζομαι) ..στα όρια μου!Το πιο ζεστό καλοκαίρι μέχρι ώρας από την δεκαετία του 80 που θυμάμαι...
    Χρήστος από παράλια Αιγιάλειας που σήμερα ένα ελαφρύ μελτεμακι από τον κορινθιακό κάπως ψιλοανακουφίζει και μετριάζει την πολλή ζέστη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα απλό +22 με +23 στα 850hPa σήμερα(4 βαθμούς πάνω από τα κανονικά βέβαια κ πάλι στη στάθμη των 1500 μέτρων), ήταν αρκετό για να εκτοξεύσει τον υδράργυρο στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά στους 39 με 40 βαθμούς και πάλι.
    38 βαθμούς είχαμε και στην Αθήνα ενώ η σημερινή νύχτα αναμένεται αρκετά θερμή.
    Ανάσες σχετικής δροσιάς κυρίως στα ανατολικά στις 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου, και μετά η κατάσταση μυρίζει καύσων ήπιας μορφής και άγνωστης διάρκειας...
    Θα μου πείτε νορμάλ για αρχές Αυγούστου και λόγω αδειών δεν θα μας πολύ φανεί.
    Όταν όμως από αρχές Ιουνίου παίζεις με τα 40άρια υπάρχει κόπωση σωματική και ψυχολογική.
    Υ. Γ. Μην βασανίζεστε για την μεγάλη σχετικά διαφορά θερμοκρασιών στα 850 μεσοπρόθεσμα μεταξύ ECMWF και GFS.
    Ούτε το ένα σενάριο επαληθεύετε στην ουσία ούτε το άλλο και το τσεκάρω χρόνια τώρα.
    Πολύ απλά η μπίλια κάθεται κάπου στη μέση.
    Οπότε τα +22 με +23 από τις 3 του μήνα και μετά θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα για τα ηπειρωτικά.
    Καλό βράδυ από την όμορφη παράκτια Ναυπακτία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βραστα Χαράλαμπε... Ε Φώτη εννοούσα!φιλε πραγματικά έχουμε κουραστει. Εγώ που είμαι και αθλητικός τύπος δεν έχω κουράγιο ούτε για περπάτημα στον ποδηλατό δρόμο, ακόμη και το βράδυ, περπατάς και λιώνεις. Μας έφαγε ο καναπές και το κλιματιστικό. Σκουριασαμε Φώτη!

      Διαγραφή
    2. Γιάννη έτσι ακριβώς.
      Εγώ σταμάτησα την έντονη σωματική άσκηση την περασμένη Παρασκευή λόγω άδειας αλλά με τα χίλια ζόρια έβγαζα τις προπονήσεις.
      Δυσφορία με έπιανε και περισσότερο πίεση ψυχολογική λόγω διάρκειας της ζέστης.
      Όσο για τον καναπέ και το κλιματιστικό όπως το λες.
      Είναι με διαφορά η πρώτη χρονιά που το κλιματιστικό από τις αρχές Ιουνίου έως σήμερα έχει κλείσει τόσες φορές όσο τα δάκτυλα του ενός χεριού.
      Και όπως φαίνεται έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.
      Τέλος,θα ήθελα να πω να μην ασχολείστε με άτομα που θέλουν απλά, αυτό ακριβώς!
      Δεν υπάρχει ούτε ένα δεδομένο όπως ακούστηκε από επίσημα χείλη μετεωρολόγου για αξιόλογες βροχές και καταιγίδες τουλάχιστον σε βάθος δεκαπενθήμερου.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστούμε πολύ Φώτη για την πάντα σοβαρή ενημέρωση που μας παρέχεις και εσύ ακολουθώντας τον δρόμο του δασκάλου..Η μόνη μας παρηγοριά είναι αυτή που είπες,ότι ο Αύγουστος είναι ο μήνας της άδειας και στα χωριά της υπαίθρου το βράδυ πάντα βγαίνει μια ωραία δροσιά να μας ξεκουράσει και να μας αφήσει τουλάχιστον να κοιμηθούμε σαν άνθρωποι σε σχέση με την Αθήνα που έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε θερμική φυλακή..Καλό βράδυ Γιώργος Περιστέρι

      Διαγραφή
    4. Φώτη μία από τα ίδια δυστυχώς και εγώ ασχολούμαι πάνω από 21 χρόνια με βάρη αλλά τα τελευταία 2 χρόνια αυτή η υπερκόπωση λόγω της ζέστης δεν έχει προηγούμενο βέβαια είμαι και αρνητής deload που λένε έχω να σταματήσω έστω και μία εβδομάδα από το 11 και τότε λόγω γρίπης αναγκαστικά εκτός αλλά φέτος δεν παλεύεται έκανα αιματολογικές και με παρέπεμψαν σε ενδοκρινολόγο και έπαθα υπερκόπωση επινεφριδίων η κορτιζόλη για την ακρίβεια και οι άλλες ορμόνες είχαν πάει στα τάρταρα δουλεύω βέβαια χρόνια σαν security μόνιμα νύχτα που σημαίνει ότι ο ύπνος μου είναι μία έτσι μία αλλιώς άλλα μυαλό δεν έβαλα που λένε ούτε πέρσι σταμάτησα έστω και μία μέρα ούτε φέτος αλλά έχω αρχίσει εκτός από την υπερκόπωση και τη ζέστη που δεν παλεύεται να έχω μυϊκούς πόνους έντονους και όχι πάνω στην προπόνηση το βράδυ στη βάρδια παίρνω το roller για να κάνω από θεραπεία πάνω στο κάθισμα του αυτοκινήτου άρχισα να πέφτω και σε δύναμη στις βασικές πολυαρθρικές ασκήσεις οπότε αναγκαστικά αφού θα έχουμε και κορύφωση του καύσωνα την επόμενη εβδομάδα θέλοντας μη θέλοντας θα πάω σε παύση πάντως ίσως να έχει να κάνει μου είπε και ο ενδοκρινολόγος επειδή έχει πολλά περιστατικά με μακρύ σύμπτωμα από νόσηση κορωνοϊού σαν δηλαδή κατάλοιπο ς γιατί το 21 που ήταν χειρότερος ο καύσωνας έκανα κάθε μέρα πάλι προπόνηση και μάλιστα είχαμε και blackout λόγω της πυρκαγιάς στην πάρνηθα στα βόρεια προάστια από καταστροφή σε πυλώνες υψηλής τάσεως και παρόλα αυτά έβγαινε το πράγμα πάντως ειλικρινά πέρσι και φέτος μίσυσα το καλοκαίρι στην κυριολεξία αν και πολύ φοβάμαι ότι και ο σεπτέμβρης με την ίδια κυκλοφορία θα συνεχιστεί δυστυχώς αυτά να τα ακούν οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής είχε ποτέ η ελλάδα συνεχόμενα το ένα πίσω από το άλλο βαριά καλοκαίρια καλά κουράγια να έχουμε

      Διαγραφή
  6. Αντώνης-Καρδίτσα29 Ιουλίου 2024 στις 8:16 μ.μ.

    Μόνο καύσωνα; Μέχρι και βροχές που θα έρθουν ..οσονούπω , εξήγγειλαν...
    Ευτυχώς, έχουμε το .."λιμανάκι" μας, τούτο το ιστολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να προβληματιστούν όχι για τα επεισόδια καύσωνα μια που δεν πιασαμε ακραίες τιμές αλλά για το γεγονός είναι 4 και 5 βαθμούς μεγαλύτερη απο τα κανονικά για μηνες ,για μένα τουλάχιστον δύο χρόνια (από τον Μάρτιο του 22)...δλδ αντί να ασχοληθουμε αποσμασματικά με ένα ζεστό και ξηρό καλοκαίρι καλό είναι να προβληματιστούμε ότι αυτό το καλοκαίρι αποτελεί μία συνέχεια και των άλλων εποχών και μία εξέλιξη.Ο κύριος Ζιακόπουλος σε ανύποπτους χρόνους μας εχει δώσει μία περιγραφή (η οδός που περνούσε από την Αθήνα και τώρα περνάει από το Βερολίνο).Οποτε μπορείται κύριε Ζιακόπουλε δώστε μας μία εξήγηση υποτυπώνοντας την στην μεγάλη κυκλοφορία.Kαι εδώ μία ψύχραιμη ματιά για τους καύσωνες από τον κ .Κολυδά."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ατελειωτο καλοκαιρι. 2-3 μερες νορμαλ και μετα ξανα τα ζορια. Δυσκολο το σκ για τα ηπειρωτικα και την αττικη. Μετα την σκυταλη φαινεται οτι θα την ξαναπαρει η δυτικη ελλαδα. Κουραση σωματικη και ψυχολογικη. Ειδικα σε οσους εργαζομαστε σε συνθηκες απανθρωπες... Προσωπικα δεν εχω αλλες αντοχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δεν πόσταρα την παραμπομπή στον κ.Κολυδάhttps://www.facebook.com/profile.php?id=760859466 "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κι ενδεχόμενα προβλήματα από τις βροχές που φαίνονται.. τάδε εφη ο Κλέαρχος.. που είδε τις βροχές απορώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 4 ημέρες που βρέθηκα στον Βόλο κατάλαβα για τα καλά πόσο δύσκολο είναι να ζεις για πολλές μέρες με τόση ζέστη και αυξημένη υγρασία που κάνει αποπνικτική την κατάσταση.
    Από την Κυριακή το βράδυ που γύρισα στην περιοχή μου, άλλαξε άρδην η ψυχολογία μου καθώς ο δυνατός βοριάς δεν σταμάτησε ούτε την νύχτα χαρίζοντας μας δροσερή νύχτα αλλά και υποφερτή ζέστη την ημέρα.
    Ίδια κατάσταση και εχθές το βράδυ ενώ και σήμερα το πρωί είχε δροσιά και πολύ δυνατό αέρα που συνεχίζει ασταμάτητα.
    Εννοώ πως έχει κουράσει πολύ αυτό το μοτίβο αλλά νομίζω πως πρέπει να οπλιστουμε με αρκετή υπομονή...
    καθώς προσωπικά δεν βλέπω ιδιαίτερη αποσυμπίεση στο προσεχές μέλλον.
    Ελπίζω και εύχομαι όλα να κυλήσουν καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή