Δύο καταιγίδες στο Παρίσι

 


Στις 27 Ιουλίου του 1794 η κατάσταση στην επαναστατημένη Γαλλία ήταν εξαιρετικά κρίσιμη. Από τη μια πλευρά οι Θερμοδοριανοί της Εθνοσυνέλευσης με την υποστήριξη της αστικής τάξης, των μισών διαμερισμάτων του Παρισιού και του αποσπάσματος  χωροφυλάκων του αντιπροσώπου Πολ Μπαράς και από την άλλη πλευρά ο Μαξιμιλιανός Ρομπεσπιέρος με τους Ιακωβίνους του, τον αρχηγό της Εθνοφυλακής του Παρισιού Φρανσουά Ανριό και  τον όχλο της Κομούνας του Παρισιού στον οποίο ο Ρομπεσπιέρος, μην έχοντας άλλη επιλογή, είχε εμπιστευθεί την τύχη του.


Σύμφωνα με τους ιστορικούς, την κρίσιμη εκείνη μέρα του Ιουλίου ο Ροβεσπιέρος δίστασε να αντιδράσει εναντίον των ανταρτών της Εθνοσυνέλευσης και άφησε να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Αν είχε βγει έγκαιρα να μιλήσει από το ανοιχτό παράθυρο του Δημαρχιακού Μεγάρου στον όχλο του Παρισιού που είχε κατακλύσει την πλατεία, ίσως η κατάσταση να άλλαζε υπέρ του. Πριν, όμως, από τον Ρομπεσπιέρο, που σκεπτόταν ώρες με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του, μίλησε η φύση με μια τρομερή καταιγίδα που διέλυσε το πλήθος της πλατείας και τις όποιες ελπίδες του πλέον αμφιλεγόμενου ηγέτη της Γαλλικής Επανάστασης.

Στις 31 Ιουλίου του 2024, δεν κινδυνεύει βέβαια ο πρόεδρος Μακρόν. Αυτή που κινδυνεύει είναι η ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων!

10 σχόλια:

  1. O Σηκουάνας θα από βαθύ μαύρος θα γίνει μπέζ....και...θα έχει και κανένα bardar μέσα(σλάβικη λέξη κορμός δέντρου) από αυτήν την λέξη πήρε την ονομασία και ο βαρδάρης που έπνε κατά μήκος του ποταμού που κατέβαζε κορμούς..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θωμά αν επιτρέπεται από πιο χωριό του άνω Βόιου κατάγεσαι;

      Διαγραφή
    2. Από την Χρυσαυγή αγαπητέ ανώνυμε των 04.56."θωμάς"

      Διαγραφή
  2. Πλάκα πλάκα μετεωρολόγους κλικολάγνους έχει εκεί? η να τους στείλουμε κανέναν η και δύο σε προσφορά..στο πακέτο περιλαμβάνεται και ένας δημοσιογράφος αστρολόγος-ρευματολόγος(ηλεκτρικό ραύμα)-κλιματολόγος και ένας επιστήμων γεωλόγος -παθολόγος -ότι ναναι με ειδικότητα καταστροφές...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρον.
    Πού ξέρεις;. Η προηγηθείσα καταιγίδα , αλλά και η διστακτικότητα και αναβλητικότητα του "αδιαφθόρου" μπορεί να είχαν προνοιακό χαρακτήρα !!.
    Υ.γ. Προσωπικά είμαι κατά το μάλλον οπαδός του τυχαίου. ----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ίσως οι πιο αδιάφοροι και άνοστοι Ολυμπιακοί Αγώνες όλων των εποχών....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι είναι καιρός να γυρίσουν στο σπίτι τους για πάντα!

      Διαγραφή
    2. Μη βιάζεστε, θα έρθουν και τα μετάλλια!

      Διαγραφή
    3. Σωστά ούτως η άλλως πτωχευμένοι ήμαστε

      Διαγραφή
    4. Ορίστε, ήρθε το πρώτο μετάλλιο! Από αύριο κι άλλα.

      Διαγραφή