Καλό κουράγιο, Έλληνες!

 


Οι «φωλιές» του καύσωνα βρίσκονται στην υποτροπική ζώνη των υψηλών πιέσεων. Έχετε συνειδητοποιήσει πόσο κοντά στη ζώνη αυτή βρίσκονται οι μεσογειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης βέβαια της πατρίδας μας;




Από φυσικής πλευράς, το μελτέμι μεταφέρει αέριες μάζες από τα ΒΑ Βαλκάνια για να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται στην Κύπρο και στη Μέση Ανατολή με την ανοδική κίνηση του εκεί ευρισκόμενου θερμού αέρα. Όταν στα ΒΑ Βαλκάνια ο καύσωνας έχει κάνει προγεφύρωμα, το μελτέμι γίνεται ανεμιστήρας στα προσήνεμα και αερόθερμο στα υπήνεμα της χώρας μας!  

74 σχόλια:

  1. ΤΟ ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ:Το επίπεδο που ορίζει η τροχιά της Γης κατά την περιφορά της γύρω από τον Ήλιο ονομάζεται εκλειπτική. Η ονομασία της προκύπτει δεδομένου ότι πάνω σε αυτή παρατηρούνται οι εκλείψεις. Μάλιστα, το γεγονός ότι η εκλειπτική δεν ταυτίζεται με το επίπεδο του ισημερινού έχει ως αποτέλεσμα την εναλλαγή των εποχών. Η γωνία μεταξύ των δύο επιπέδων είναι ίση με 23.45° και ονομάζεται «λόξωση της εκλειπτικής»
    Ομως η λόξωση της εκλειπτικής δεν είναι σταθερή,αλλά αυξομειώνεται κάνοντας έναν "κύκλο"στην πάροδο περίπου 42000 ετών μεταξύ 22° 10' έως 24° 50'γωνία λόξωσης.
    Στην σημερινή εποχή βρίσκεται σε φάση μείωσης που αυτό σημαίνει οτί τα επόμενα χρόνια οι εποχές θα έχουν πιο ήπιο χαρακτήρα.Αλλαγή 0,01 των μοιρών της γωνίας κλίσης της λόξωσης κάθε περίπου 87 χρόνια,πράγμα παρ'ολα αυτά σημαντικό για την αλλαγή στην ένταση των χαρακτηριστικών της κάθε εποχής(κυρίως χειμώνα-καλοκαιριού)
    Με αλλα λόγια έρχονται δροσερότερα καλοκαίρια τα επόμενα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σχόλιό σας δεν ήταν για ανάρτηση. Το έκανα για να τονίσω ότι τα περί δροσερότερων καλοκαιριών τα επόμενα χρόνια είναι ανοησίες. Πριν από καιρό διαβάσαμε θεωρίες ότι σε λίγο με το που θα έρθει το ηλιακό ελάχιστο ο πλανήτης θα ψυχθεί. Τώρα ασχολείστε με τους κύκλους του Μιλάνκοβιτς που έχουν περίοδο δεκάδων χιλιάδων ετών και με τον τρόπο σας λέτε να μην ανησυχούμε για την κλιματική αλλαγή. Η λόξωση δεν πάει μόνο στην εκλειπτική. Μην ξαναγράψεις εδώ.

      Διαγραφή
    2. Ωραία επιχειρήματα...
      Οτι να ναι.
      Όσο για την συνέχεια τι να πεις, να έλεγα πως δεν το φώναζα συνέχεια?
      Το κακό είναι ότι τα πράγματα συνεχώς σοβαρεύουν.
      Υπομονή γαϊδουρινή λοιπόν.
      Σήμερα είχαμε πτώση της τάξεως του ενός βαθμού(ούτε που φάνηκε) ενώ το απόγευμα μια μικρή μπόρα από το πουθενά έριξε λίγο την Τ αλλά ανέβασε τη δυσφορία.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα σας δάσκαλε για να γράφεται κάτι τέτοιο το πιάσαμε το εντός εισαγωγικών υπονοούμενο από αυτόν τον κυκεώνα καλό οκτώβριο και αν θα βγει η χώρα μας δυστυχώς τουλάχιστον έστω και σαν ανεμιστήρας κάτι κάνει το μελτεμή σε μας τους ανατολικούς μάλλον ο προφήτης ηλίας δεν θα δώσει τη λίτρωση

      Διαγραφή
    4. Ολο το ίντερνετ έχει γεμίσει ανθρώπους που αρνουνται την κλιματική αλλαγή οι οποίοι στην καλυτερη είναι αγνόμωνες και στη χειρότεροι ερειστικοί, παρανοϊκοί και ξερόλες. Δεν έχουν επιχειρημστα, δεν ξέρουν τιποτα από το κλίμα και ξεσηκώνουν ορολογίες για να εξηγήσουν τη θέση τους που δεν εχουν ιδέα τι σημαίνουν. Όταν τους απαντάς με επιχειρηματα απαντάν με βιντεάκια του youtube και αρθράκια τύπου μας ψεκάζουν και μετά αρχίζουν τις βρισιές όταν στριμωχτούν.Οι χειρότεροι είναι οι ημιμαθείς που χαρακτηρίζονται και από έπαρση. Η κατάσταση του Έλληνα αλλά και του ανθρώπου ειναι τραγικη. Χωρίς κατανόηση που δεν χαρακτηρίζεται από σύνδρομα αρνησης και κόμπλεξ δεν θα λυθεί κανένα σύνθετο θέμα.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμε δεν σώζεται ούτε αλλάζει η παρούσα κλιματική κατάσταση με τίποτα.
      Δεν σώζεται ούτε με γωνίες λόξωσης ούτε με αντίστοιχες αναρτήσεις.



      Διαγραφή
    6. Kαλά άμα εχουμε φέτος κάθε μέρα 40 βαθμούς, δεν μου λέει κάτι αν το επόμενο καλοκαίρι είναι δροσερότερο

      Διαγραφή
  2. Εχουμε κλιματική αλλαγή η οποία μαστίζει τον πλανήτη και επιφέρει αρνητικές συνέπειες όπως η διαταράξη της ομαλής λειτουργίας του κλίματος που αυτό με την σειρά του έχει ως επίπτωση την αλλαγή της ομαλής λειτουργίας της βιόσφαιρας(και όχι μόνο)του πλανήτη.Αυτό επιφέρει το λειώσιμο των πάγων,την αύξηση του επιπέδου της στάθμης της θάλασσας,την αλλαγή της παγκόσμιας ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας,την αλλαγή των κατά τόπους χαρακτήρα κλιμάτων σύμφωνα με την ταξινόμηση κεππεν,την μετατόπιση διάφορων ειδών σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη καθώς και την ερημοποίηση μεγάλων εκτάσεων όπως και πολλά άλλα.
    Οφείλει ο άνθρωπος να αναπτύξει τις κατάλληλες στρατηγικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και να εφεύρει καινούριες καινοτόμες ιδέες ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτή.
    Επίσης μην ξεχνάμε οτί και η ίδια η φύση έχει μηχανισμούς προσαρμογής απέναντι σε εκείνη μέσω της αυτορύθμισης μέσα στην πάροδο χιλιάδων χρόνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλοι οι κουλοί την ίδια εποχή, άλλος ψάχνει σταθμούς κουλούς στην Αττικής, άλλος εχει κόμπλεξ με την Φιλαδέλφεια τας Ελευσίνας κτλ άλλος μετράει μοίρες άλλος παλεύει με τα τις δυο ημέρες που έκανε κανονικές θερμοκρασίες και τα βορίσματα στις βουνοκορφές!! Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου την στιγμή που οι φωλιές πιο πάνω θα γίνουν μεγάλα βαρέλια φωτιάς!!
    Να με συγχωρείς δάσκαλε για το πικάντικο μύνημα!!
    Θερμοκρασία εως 40 βαθμούς κελσίου και σήμερα σε αρκετές περιοχές δυτικά και βόρεια της χώρας σε μηχανικά αεριζόμενους σταθμούς. 39 στας Θεσσαλίας και τας Λάρισας!!
    Β.Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν βλέπω να γλιτώνουμε τους καύσωνες τις επόμενες μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α τώρα το πήρες είδηση εσύ φίλε.
      Μπες διάβασε το μπλογκ να τα μαθαίνεις έγκαιρα....
      Επίσης καύσωνα ήδη έχουμε στα δυτικά και βόρεια από την περασμένη Δευτέρα.

      Διαγραφή
  5. Καλησπερα,

    Ψηνομαστε και θα χρειαστουμε υπομονη.

    Θερμη παρακληση: μη χειροτερευουμε την κατασταση ενω τα νευρα ειναι ηδη τεντωμενα.

    Δεν κερδιζουμε τιποτα απο την οποιαδηποτε τρομολαγνεια περι κλιματικης αλλαγης.

    Ακομη και ανοδος να σημειωνεται, ειναι φυσιολογικο. Το κλιμα του πλανητη ποτε δεν μενει ...'σταθερο'.

    Ευτυχως ή δυστυχως ετσι ηταν και θα ειναι!

    Η πραγματικη επιστημη το γνωριζει αυτο απο δεκαετιες. Το κλιμα του πλανητη μεταβαλλεται διαρκως και πολλες φορες με ραγδαιο τροπο.

    Δειτε σχετικα διαγραμματα απο ice-core drill data (π.χ. Vostok ice core) και στοιχεια παλαιοκλιματολογιας.

    Δροσιστε λοιπον οσους μπαινουμε στο μπλογκ με γνωση και προγνωση.

    Για καταστροφολογια, καλλιεργεια ενοχικου συνδρομου και προωθηση της σχετικης ατζεντας εχουμε πολλους/ες (π.χ. Greta Thunberg).

    Εντωμεταξυ, ενω εδω ψηνομαστε, οι δυτικο-βορειοι και ειδικα οι βρεταννοι εχουν να δουν μεσο ορο στα 850hPa απο ...περυσι που λεει ο λογος. Σταθερα κατω απο το μεσο ορο κινουνται για πανω απο το 60% της περσινης χρονικης περιοδου και συνεχιζουν στο ιδιο μοτιβο, ακαθεκτοι!

    Αλλα, περι αυτων ουδεν σχολιον.

    Anyway, δεν τα γραφω για δημοσιευση.
    Ειναι για δικη σας αναγνωση.


    Καλο βραδυ με υγεια και υπομονη.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aνέγνων ,έγνων , κατέγνων .
      Γνωστά όλα αυτά .Κομίζεις γλαύκα εις Αθήνας΄.
      Αλλού είναι το θέμα.
      Η " προώθηση ατζέντας" εν προκειμένω , προυποθέτει ή βλακεία ( αφέλεια, ευήθεια ) ή ιδιοτέλεια και δόλο.
      Σε ευχαριστούμε πολύ . -----======Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Επικαλείσθε την παλαιοκλιματολογία με τους τεράστιους γεωλογικούς χρόνους για να εξηγήσετε αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της Γης το κλίμα της δεν έχει αλλάξει τόσο πολύ, τόσο γρήγορα και εξ αιτίας του ανθρώπου!
      Τόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτό κατανοητό;

      Διαγραφή
    3. 11:42
      Το σωστό είναι τόσο γρήγορα,και εξαιτίας του άνθρωπου,διότι το πολύ έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν από άλλες αιτίες είτε προς το ψυχρότερο είτε προς το θερμότερο.

      Διαγραφή
  6. Ελπίζω να μην παρερμηνευθεί από κάποιους ο τίτλος της ανάρτησης του δασκάλου ,όπως συνέβη με το αντίστοιχο μήνυμα του Όλι Ρεν το 2010 .

    "Προγεφύρωμα " . Η Σ.Ε.Α.Π. αφήνει "κουσούρια" , δάσκαλε.

    Λες το προσωνύμιο "λοξίας", που απεδόθη στον θεό Απόλλωνα,να σχετίζεται με τη λόξωση της εκλειπτικής ; !!.

    Υ.γ. Επί του παρόντος εδώ η παρτίδα σώζεται από τον νυχτερινό δροσερό καταβάτη ( κατάι ,στα καθ ημάς) . ----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα σας. Τελικά, κάτι θα γίνει τότε, τ' Αι-Λιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η παροιμία που λέει τ''άι λιος γυρίζει ο καιρός αλλιώς έχει εφαρμογή για το παλιο ημερολόγιο που πήγαινε 13 μέρες πίσω.Οπότε λοιπόν με την μεταφορά του σύγχρονου ημερολογίου 13 μέρες μπροστα αυτό βγαίνει στις 2 αυγούστου.

      Διαγραφή
    2. Για τον Δάσκαλο: Ε, ναι. Δεν είπαμε ότι θα έρθει και το φθινόπωρο. Θα είναι όμως το έναυσμα για δροσερότερες καταστάσεις λίγες μέρες μετά. Άλλωστε, ο μπέης όταν έβγαλε έναν κρατούμενο ραγιά από το υπερπλήρες κελί, οι υπόλοιποι ανεφώνησαν: "να μας ζήσει ο πολυχρονεμένος μας".

      Για τον 1:56: Δεν μίλησα εγώ παροιμιωδώς, αλλά βάσει εκτίμησης μετεωγραμμάτων.

      Διαγραφή
  8. Kαλημέρα από το ΄Ανω Βόιο...των 15 βαθμών το πρωί και των 38.5(!!) το μεσημέρι...το μόνο ευχάριστο...είναι ότι το θερμόμετρο πέφτει κατω από τους 20 για κανένα 10ωρο και βρίσκεται στην περιοχή των 15 για κανένα πεντάωρο ,τραχύ δλδ ηπειρωτικό κλίμα με ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος πάνω από τους 23 βαθμούς.Σύμφωνα δε με τις προβλέψις λογικά θα ξεπεράσουμε από βδομάδα και τους 40...,ενδιαφέρον για μένα αποκτά το θερμοκρασιακό εύρος αν ξεπεράσει τους 25 ."θωμάς"
    υ.γ.Ενας άγνωστος για πολλούς πρωταθλητής θερμοκρασιακού εύρους είναι ο Λαγκαδας,ενω...στα top της Ελλάδας αλλά με φήμε η Τρίπολη."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιας και αναφέρατε τον Λαγκαδά, στα ψιλά πέρασε το 47,1 της 03-8-2021 στην πόλη.

      Διαγραφή
  9. Αντώνης-Καρδίτσα13 Ιουλίου 2024 στις 8:35 π.μ.

    Υπομονή, θα περάσει κι αυτό..
    Μια ευχή μόνο: Να μην έχουμε φωτιές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριε Ζιακόπουλε, θα προτιμούσα σήμερα να βάζατε χωρίς τίτλο μια φωτογραφία σε πλατεία κάπου στα Ζαγοροχώρια, κάτω από έναν πλάτανο, με μεζέ και μπυρίτσα παγωμένη.
    Με έπιασε απογοήτευση με αυτό το τίτλο σήμερα. ..
    Καλημέρα σε όλη την παρέα και να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. φλέγόμαστε ζωντανοί!Δείτε που έφτασε η θερμοκρασία τους 160 βαθμούς:https://www.thetoc.gr/koinwnia/best-of-internet/kausonas-flegomeni-i-athina-me-thermokrasies-fournou---eos-kai-160-bathmous-kelsiou-stous-dromous-binteo/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με τη θερμική κάμερα με ξεπερνάει. Αφού είδαν ότι ακόμα και με το θερμόμετρο στον ήλιο ο υδράργυρος δεν μπορεί να ξεπεράσει κατά πολλούς βαθμούς τη θερμοκρασία του αέρα, κατέβηκαν στην άσφαλτο. Κατανοητό. Άλλη εντύπωση προκαλούν οι 160 και άλλη οι 50 βαθμοί!

      Διαγραφή
    2. Είναι σαν τη φωτιά στο τζακι το καταχείμωνο !! 200C φλόγα και καύσωνας π'εριξ του τζακιού απ' τα κόκκινα κάρβουνα !!! ...ρε τί τραβάμε ...

      Διαγραφή
    3. Να βάλουμε να τηγανίσουμε μπριζόλες στο δρόμο, να γλυτώσουμε και το ακριβό ρεύμα.

      Διαγραφή
    4. Θερμικη καμερα και στα τσαρουχια των τσολιαδων εδειξαν! Σε πιανει μια αναγουλα...
      Τι να λεμε τωρα για κλωβους μηχανικα αεριζομενους κ.λ.π... Οσο παει θα γινεται και χειροτερο. Η εποχη του της μπουρδολογιας και της τρομολαγνειας ειναι εδω. Κλικ μεχρι τελικης πτωσεως!

      Διαγραφή
  12. Η άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας έχει κυρίως δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ο φόβος και η δυσκολία αποδοχής ευθυνών και ο δεύτερος ότι υπάρχουν ακόμα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που δεν θέλουν προς το παρόν να αλλάξουν σε βάρος της κερδοφορίας τους.Αρνούμαι να πιστέψω ότι υπάρχουν νοήμονες που προβάλλουν κλιματικές συμπεριφορές χιλιετηρίδων για να δικαιολογήσουν τις τεράστιες μεταβολές μέσα σε λίγες δεκαετίες. Φυσικά υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων που αρέσκονται στον αντίλογο από αντίδραση και μόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ! Εξάλλου, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει μια βασική λειτουργία όταν βρίσκεται σε καθεστώς φόβου ή απώλειας, την άρνηση.
      Αλλά δεν είναι όλα τόσο σύνθετα. Μπορεί να υπάρχουν πιο απλοί λόγοι, που εμποδίζουν κάποιον να συνειδητοποιήσει το συγκεκριμένο πρόβλημα.Οπως π.χ. η αδυναμία κάποιος να "διαβάσει " ένα διάγραμμα απεικόνισης της ανόδου της θερμοκρασίας ή της συγκέντρωσης του co2.Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην επιστήμη,επίσης, αποτελεί ένα ζήτημα.
      Για να μην πω για το επίπεδο της παιδείας του λαού μας σήμερα...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  13. Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου ,ούτε σενάρια επιστημόνων. Κάποιοι θα το καταλάβουν όταν δε θα έχουν νερό να πιουν και ηλεκτρικό ρεύμα για να ανάψουν το aircondition. Αυτή τη στιγμή στο χωριό μου κάνουν αγωνιώδεις προσπάθειες μέσω νέας γεώτρησης να βρουν νερό γιατί και οι τρεις (!) παλαιότερες στέρεψαν! Εδώ και δυο βδομάδες δεν υπάρχει στάλα νερό ,ούτε για τα βασικά! Ο κόσμος είναι σε απόγνωση. Όταν λοιπόν βιώσετε όλοι εσείς οι τσαρλατάνοι του διαδικτύου που «γνωρίζετε την αλήθεια που μας κρύβουν » ,όλα αυτά που βιώνουμε εμείς, τότε θα καταλάβετε τι μπαρούφες λέτε. Ζητώ συγνώμη αλλά είμαι έξω φρενών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, ΚΥΡΙΕ,ΔΙΑΤΥΠΩΣΑΤΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ.

      Διαγραφή
    2. Η κλιματική αλλαγή τα επόμενα χρόνια θα κάνει αισθητότερη την παρουσία της.
      Ηδη τα τελευταία 2 χρόνια δεν έκανε ουσιαστικά χειμώνες ενώ τα καλοκαίρια έγιναν πιο ζεστά.
      Αν αυτό παγιωθεί τότε θα μιλάμε επίσημα για τα δείγματα γραφής της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον.

      Διαγραφή
  14. Επειδή δεν έχω μετεωρολογικές γνώσεις, πράγματι κύριε Ζιακοπουλε η ανάρτησή σας σημαίνει ότι η ζέστη αυτή θα τραβήξει μέχρι τον Οκτώβρη, όπως έγραψε πιο κάνω κάποιος φίλος ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν αναρτώνται σχόλια τα οποία:
    (α) Επαναφέρουν το θέμα των 48 βαθμών της Ελευσίνας. Ευχαρίστως θα συμμετείχα σε επιτροπή που θα όριζε η ΕΜΥ για την εξέταση όλων των διαθέσιμων στοιχείων και την εξαγωγή συμπερασμάτων. Εξακολουθώ να έχω τις αμφιβολίες μου για το συγκεκριμένο ρεκόρ από την καθαρά μετεωρολογική πλευρά του θέματος.
    (β) Αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή με χιλιοειπωμένα έωλα επιχειρήματα.
    (γ) Αποδίδουν μομφή σε πρόσωπα που ασχολούνται με τον καιρό από το ασφαλές πόστο της ανωνυμίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ ο άλλος υποψήφιος διαδάκτωρ της μηχανολογίας του απθ έκανε εργασία διατριβής στην αμφισβήτηση της κλιματικής αλλαγής και εσείς δεν τον λογαριάζετε;
      Υπόψιν δεν τα γράφουμε εμείς,απλά τα μεταφέρουμε.

      Διαγραφή
    2. Είναι σαν κάποιος να κάνει εργασία διατριβής στην αμφισβήτηση της υπόθεσης ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων.

      Διαγραφή
    3. 8:44
      Και όμως έγραψε διατριβή πάνω στην αμφισβήτηση της κλιματικής αλλαγής πράγμα που δείχνει οτί έχει επιστημονικά ερείσματα,σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν άκυρη.

      Διαγραφή
  16. Κλεπτών γαρ η νυξ, της δε αληθείας το φως. Η νύχτα είναι για τους κλέφτες και το φως είναι της αλήθειας (Ευριπίδης ). Για όσους δεν θέλουν να δουν την αλήθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τα "νερά" που κινούμαστε είναι αχαρτογραφητα,το, ανοιγομαστε στο πέλαγος με βάρκα την ελπιδα δεν ισχύει καθώς βλέπω μπροστά μου μόνο ωκεανούς...πιστευω πάντα στο καλύτερο δυνατό σενάριο...
    Καλησπέρα από την όμορφη πόλη της Χαλκίδας με 34 βαθμούς αυτή την στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε αχαρτογράφητα νερά κινούμαστε όσο βρισκόμαστε μέσα στο καλοκαίρι.
      Από τα αχαρτογράφητα νερά θα φύγουμε μόλις το ημερολόγιο δείξει σεπτέμβριος.
      Ακόμα και να πέσει η θερμοκρασία κάποιους βαθμούς μετά από λίγες μέρες ξανά θα ανέβει.

      Διαγραφή
    2. Εσύ ανώνυμε, εστιαζεις στο καλοκαίρι, εγώ όμως μιλάω για την γενική απορρύθμιση του κλίματος και όλα όσα έρχονται...Εσύ μάλλον, συγκαταλεγεσαι σε αυτούς που δεν πιστεύουν σε αυτό...Καλό είναι να περιμένεις να δεις την συνέχεια η οποία θα σε εκπλήξει...

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα από τη νεφελώδη Στοκχόλμη όπου αναμένεται άλλο ένα πέρασμα βροχών …δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τη Σαχαρα και όχι κάτω από τον αρκτικό κύκλο με ότι και αν σημαίνει αυτό για τα χιόνια και τους καύσωνες.Μακης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αναρωτιέμαι γιατί έφτασε στην εποχή μας πολύς κόσμος να αμφισβητηθεί την επιστήμη. Στο 1900 είμαστε; Δεν καταλαβαίνω.
    Όχι μόνο στο πολύ σοβαρό θέμα που έχει συζητηθεί εδώ πολλές φορές. Γενικά το λέω. Υπάρχουν γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Και πολλά άλλα παραδείγματα.
    Πού να οφείλεται άραγε όλο αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην ανεξέλεγκτη πληροφόρηση ή παραπληροφόρηση του διαδικτύου.

      Διαγραφή
    2. Γιατί ο κόσμος είναι ανεγκέφαλος και παρασύρεται από τσαρλατάνους κομπογιαννίτες που ενδεχομένως να εξυπηρετούν συμφέροντα και σκοπιμότητες.

      Διαγραφή
  20. Ζέστη θα κάνει έτσι και αλλιώς γιατί είναι καλοκαίρι,απλά εμείς έχουμε την τάση να γκρινιάζουμε γιατί δεν γουστάρουμε την συγκεκριμένη εποχή.Αυτό είναι όλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Θα τολμούσα να πω πρωτοφανής η ζέστη εδώ στην Ξάνθη όσον αφορά την διάρκεια της (ήδη πολλές ημέρες) με αρκετά υψηλές μέγιστες για την περιοχή γύρω στους 40 βαθμούς και αρκετά υψηλές ελάχιστες γύρω στους 30 βαθμούς νωρίς το πρωί για πολύ λίγο. Εν τω μεταξύ σίγουρα τέτοια ανομβρία είχε πάρα πολλά χρόνια να κάνει. Πλέον μιλάμε ξεκάθαρα για δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Θέλει μεγάλη προσοχή και ας ελπίσουμε να σταματήσει αυτό το πυρακτωμα το συντομότερο δυνατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δάσκαλε δεν μας τα λέει καθόλου καλά ο καιρός,τι κουράγιο να κάνουμε, Ευτυχώς έχουν βγει τα κλιματιστικά αλλιώς θα υπέφερε πολύς κόσμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φώτης Καραβούλιας14 Ιουλίου 2024 στις 1:30 π.μ.

    Προς επίρρωσιν του ανεμιστήρα και αερόθερμου του μελτεμιού του δάσκαλου, μάλλον και ένα κλικ χειρότερα, το ΕΑΑ έδωσε (στο βραδυνό τρέξιμο της Παρασκευής π.χ. που έσωσα) για κέντρο Αθήνας, για την ερχόμενη Πέμπτη, με 5bf ΒΑ, δηλαδή κανονικό καλό μελτέμι, 41 βαθμούς μάξιμουμ!, στις 15:00 και 18%, και για Ζαχάρω (στο βραδυνό τρέξιμο του Σαββάτου) για Παρασκευή, πάλι στις 15:00, και ενώ δίνει 3bf δυτικό, άρα θεωρητικά θαλάσσια αύρα, δίνει 42! βαθμούς, με 13%... Μάλλον κάποια αστοχία του μοντέλου, για τόσες μέρες μπροστά, θέλω να ελπίζω... (Κάνοντας και λίγο μεταφυσικό μαύρο χιούμορ, μες την απελπισία μας, νομίζω θυμάμαι πολύ παλιά την είδηση ότι στην Κρήτη μετά από πολύμηνη σοβαρή ξηρασία, έκαναν απελπισμένοι λιτανείες, και πλάκωσαν πλημμύρες και τους πήραν τα χωράφια...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το χειρότερο σε μια περίοδο παρατεταμένης μεγάλης ζέστης έχει να κάνει κυρίως με τον εγκλωβισμό θερμότητας από τα μπετά μέσα σε πόλεις και την διοχεύτευση στο περιβάλλον τις βραδυνές ώρες.
      Τα σπίτια που δεν έχουν μόνωση και αιρκοντισιον είναι μέσα σκέτος φούρνος με πανύψηλες εσωτερικές θερμοκρασίες.

      Διαγραφή
  24. Καλημέρα σε όλη την παρέα του μπλογκ και στον κύριο Ζιακόπουλο!
    Πραγματικά θα χρειαστεί πολύ κουράγιο όπως λέτε και στον τίτλο αλλά και πολύ υπομονή!!
    Εκτός της εξάντλησης πλέον που φέρνει αυτός ο πολυήμερος καύσωνας,με κάνει να τρέμω στην σκέψη όταν θα δω τον λογαριασμό του ρεύματος που θα έρθει! Αλλά με τόσες μέρες ζέστη και ένα νήπιο στο σπίτι δεν γίνεται να μην ανάψει το κλιματιστικό! Μετά από τόσες μέρες τα ντουβαρια βράζουν και το σπίτι μοιάζει με φούρνο χωρίς κλιματισμό...
    Θέλω όμως να ρωτήσω αν θα μπορούσε ο κύριος Ζιακόπουλος ή ο φίλος μας ο Φώτης να μας πείτε το εξής...
    Βλέπω πολύ μεγάλη απόκλιση στις θερμοκρασίες στα 850hpa μεταξύ Αμερικάνικου ((GFS)και Ευρωπαϊκό (ECMWF)...Που οφείλεται αυτή η διαφορά;Και γιατί το GFS τελικά όπως όλα δείχνουν είναι πιο ρεαλιστικό στην πρόγνωση του σε σχέση με το Ευρωπαϊκό;
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
    Ελπίζω τουλάχιστον να αρχίσει να φαίνεται μια έξοδος από την κατάσταση αυτή έστω μετά τις 25 Ιουλίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλημέρα σας. Τελικά είναι παρατηρημένο: Κάθε φορά που έχει καύσωνα ή παγωνιά, παρεισφρέουν στο blog όλο και περισσότεροι περίεργοι, που μετά εξαφανίζονται• κάτι σαν τους καλικάντζαρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημέρα σε όλη την παρέα του blog και στον κύριο Ζιακοπουλο!Έχω μήνες να στείλω σχόλιο διότι είμαι φουλ χιονοφιλος και χειμερινός τύπος...το ελληνικό καλοκαίρι προσωπικά θα το ήθελα 1 άντε το πολύ 2 μήνες.Να κάνουμε τα μπάνια μας και μετά στην ευχή του Θεού...αλλά Ελλάδα σημαίνει μακρύ,ξηρό και ζεστό ελληνικό καλοκαίρι.Αλλη χάρη παιδιά η αναγγελία ενός χιονια και άλλη η αναγγελια ενός καύσωνα(προσωπική άποψη).Υπομονή...Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Εγώ θα πω πως στο τέλος της ημερας ο καθένας αναπολεί αυτό που δεν ζει και το θεοποιεί πιστεύοντας ότι θα ήθελε αυτό να ζει. Οι περισσότεροι από εμάς προφανως και δεν γουσταρουμε το μακρύ ελληνικό καλοκαίρι που πάντα ήταν και πάντα θα είναι θερμο και ξηρό. Ειδικά εδω στην Κρήτη που το φυσιολογικό είναι να μην βρέχει ΚΑΘΟΛΟΥ τουλάχιστον για 4 μήνες τον χρόνο.
    Χτες ένα ζευγάρι Δανών μου έδειχνε βίντεο από την χώρα τους που έβρεχε καταρρακτωδώς και είχε 15 βαθμούς και μου έλεγαν ποσο χαίρονται που βρίσκονται σε ζεστό μέρος, ενώ τα παιδιά τους που βρίσκονταν ακόμα πάνω ανυπόμονους αν να κατέβουν και να ξεκινήσουν οι διακοπές τους. Παρόμοιες συζητήσεις ξανά και με αλλά άτομα από σκανδιναβικές χώρες.
    Εμείς το θεωρούμε κόλαση, αλλά αυτοί παράδεισο.
    Μήπως απλά να γκρινιάζουμε λίγο λιγότερο; Αλλά είναι στοιχείο του DNA του έλληνα η μόνιμη και συνεχή γκρίνια για όλα…
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη αυτό που σου λείπει από το συνηθισμένο το αγαπάς.
      Αν για παράδειγμα ζεις μόνιμα στην Χαβάη τότε δεν σου κάνουν ιδαίτερη εντύπωση τα μέρη και οι παραλίες,για κάποιον όμως που δεν ζει σε αυτές περιοχές θα του φανεί παράδεισος.
      Κάπως έτσι ισχύει με τον καιρό που όταν κάτι το έχεις στα πόδια σου παύεις να το εκτιμάς και να το υπολογίζεις σε αξία όσο θα έπρεπε να του καταλογίσεις.
      Οσο για το κλίμα της χώρας αυτό ως μεσογειακό χαρακτηρίζεται το πιο κορυφαίο κλίμα παγκοσμίως από πολλές απόψεις και δεν είναι τυχαίο μάλιστα αν κάτσεις κάποιος να διερευνήσει τους λόγους.

      Διαγραφή
    2. Οι ελιές στην Κρήτη ή τα άνυδρα αμπέλια πως πάνε φέτος;Οι ταμιευτήρες νερού έχουν τίποτα;Τροφή για γκρίνια,με το συμπάθειο πάντα...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  28. Νομιζω δεν ειμαι ειδικος να σχολιασω επιχειρηματολογια ανθρωπων που λειτουργουν με γνωμονα κυριως το αυναισθημα, με αναμενομενα επακολουθα οπως: καλλιεργεια μαζικου ενοχικου συνδρομου, μαζικης υστεριας κτλ.

    Αυτα αφορουν ξεχωριστο πεδιο επιστημης.

    Αναφερομενος ομως, αυστηρα στο μετεωρολογικο και κλιματολογικο επιστημονικο πεδιο, εχω τις εξης αποριες:

    Προτου αρχισουμε να κανουμε προβλεψεις για την εξελιξη του κλιματος σε βαθος ετων ή και δεκαετιων, δεν θα επρεπε πρωτα να βελτιωσουμε την εγκυροτητα των καιρικων προβλεψεων μας σε βαθος εστω μερικων εβδομαδων?

    Γιατι απο οτι γνωριζουμε, η προγνωσιμοτητα πεφτει ραγδαια υστερα απο μολις μερικες ημερες.

    Αν λοιπον δεν μπορουμε να προβλεψουμε με ακριβεια τις μεταβολες του καιρου τοπικα και σε βαθος μολις μερικων ημερων, ειναι ποτε δυνατον να προβλεψουμε με εγκυροτητα τις μεταβολες του καιρου ολοκληρου του πλανητου σε βαθος ετων?

    Κ. Ζιακοπουλε, το ερωτημα ειναι κυριως ρητορικο και επομενως δεν θεωρω οτι χρηζει αμεσης δημοσιευσεως ή απαντησεως.

    Το θετω δηλαδη προς περισυλλογη και προβληματισμο.

    Με σεβασμο,
    Γλαυκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού είναι διαφορετικά από τα κλιματικά μοντέλα.

      Διαγραφή
  29. Αρκετά 40άρια και σήμερα στην δυτική και βόρεια χώρα από μηχανικά αεριζόμενους σταθμούς.
    39 βαθμοί κελσίου από μετεωρολογικούς σταθμούς της Θεσσαλίας με το ανατολικό ρεύμα κάθε απόγευμα να κόβει 1-2 βαθμούς κάψας .
    Να πούμε επίσης ότι τα δεδομένα των νέων μετεωρολογικών σταθμών της ΕΜΥ δεν καταγράφονται σε κάποιο αρχείο αφού βρίσκονται σε πειραματική λειτουργία ώστε να ρυθμιστούν το επόμενο διάστημα.
    Σε κάποιες περιοχές υπάρχουν κλασικοί κλωβοι (κατά κύριο λόγο σε αεροδρόμια) και δίπλα τους οι νέοι αυτόματοι.
    Καθε βράδυ πριν αναρτηθούν οι μέγιστες θερμοκρασίες διορθώνονται από το προσωπικό της ΕΜΥ. Δεν υπάρχουν δηλαδή 2 μέγιστες τιμές από την Ελευσίνα ή δύο μέγιστες από τη Λάρισα ή από την Αλεξανδρούπολη ή από την Τρίπολη κτλ.
    Κάθε βράδυ υπάρχει ΜΙΑ επίσημη τιμή κάθε σταθμου που αναρτάται στο site της ΕΜΥ ενώ όλα τα άλλα είναι για να περνάνε την ώρα τους τα θερμοτρόλ της ελληνικής και πορτογαλική κοινότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πρώτη φορά, εδώ και ένα μήνα που πάω σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο στον Ωρωπό, η ζέστη έξω υπερβολική, μη υποφερτή. Για αρκετή ώρα είχε ανατολικό άνεμο (!!!!) και έφερε ζέστη από το εσωτερικό. Για λίγη ώρα, Δ & ΒΔ, αλλά και άπνοια, σπάνιο φαινόμενο!!! Η θάλασσα, σωτήρια για άλλη μια φορά. Και μια αναφορά από την αγαπημένη αιτωλοακαρνανία! Ισχυρή βροχή με το τουλούμι, στο χωριό Σκάλα, πάνω από την Ναύπακτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Γιώργο.
      Όντως σήμερα δημιουργήθηκε εκ νέου καταιγίδα από την Πίνδο η οποία το απόγευμα έπληξε πρώτα την ορεινή ημιορεινή Αιτωλοακαρνανία με δυνατά αστραπόβροντα και καλή ραγδαιότητα και μετέπειτα έφτασε και στην ορεινή Ναυπακτία.
      39 με 40 βαθμούς στα πεδινά και πάλι με κάποια απότομη πτώση το απόγευμα.
      Όαση για να ζεις αυτές τις ημέρες μόνο στα ορεινά μας.

      Διαγραφή
  31. Καθημερινά έχει ζέστη στα Γιάννενα 36-38 βαθμούς χωρίς όμως να λείπει η βροχή τις μεσημβρινες ώρες όπως και στα πιο ορεινά του νομού Κόνιτσα 12 χιλιοστά και Μέτσοβο 26 χιλιοστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή