Ενεργό θερμό μέτωπο

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην Τυρρηνική Θάλασσα κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα επηρεάσει τη χώρα μας με βροχές, τοπικές καταιγίδες κυρίως στα νότια και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Οι άνεμοι σχεδόν παντού θα γίνουν νότιοι με ένταση ως τα 6 μποφόρ. Την Παρασκευή (14/12) τοπικές βροχές μικρής διάρκειας προβλέπονται κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο ΝΑ 4 με 6 μποφόρ, στο Β. Αιγαίο ΒΑ 4 με 5 μποφόρ και στο Ν. Αιγαίο ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα νότια. Το Σαββατοκύριακο (15-16/12) ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά την Κυριακή σε Β-ΒΑ με την ίδια ένταση. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, σε υψηλά επίπεδα θα κυμανθούν οι ελάχιστες τιμές της.          

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13-12-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) κυρίως τις απογευματινές-βραδινές ώρες. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 10 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ΝΔ και χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΝΑ έως ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 13 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και στα νότια τοπικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (Θεσσαλία). Άνεμοι ΝΑ 2 με 4 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -1 έως 13 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι ΝΑ έως ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και στην Πάρνηθα πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Άνεμοι ΝΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 12 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Βροχές κυρίως τις απογευματινές-βραδινές ώρες. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 10 βαθμούς

5 σχόλια:

  1. Ενεργό θερμό μέτωπο + προϋπάρχον επιφανειακό ψύχος = Χιονοσυναγερμός για τις "προνομιούχες" περιοχές. Άντε, κάποιοι τυχεράκιδες θα το απολαύσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσες περιοχές(δυτική Θεσσαλία κ βέβαια όλη η δυτική Μακεδονία,εννοείται κ ολα τα υπόλοιπα πιο ορεινά)πάρουν υετό από νωρίς το πρωί κ για κάποιες ώρες φαίνεται πως θα δεχθούν πυκνές χιονοπτώσεις μέχρι κ τα ημιπεδινά Γιώργο.
      Η κεντρική Μακεδονία πάλι γκίνια βλέπω,όταν θα φτάσει ο υετός(Μετά το μεσημέρι) το παραμύθι θα χει τελειώσει καθώς θα έχουν ανέβει οι θερμοκρασίες κ τα χιόνια θα περιοριστούν μόνο στα πιο ορεινά.

      Διαγραφή
  2. Το λιώσιμο των πάγων ανοίγει νέες θαλάσσιες οδούς και την όρεξη για εξορύξεις...

    Ενεργό θερμό μέτωπο, λοιπόν, ασορτί με το 2018 ήταν το δεύτερο πιο θερμό έτος που έχει καταγραφεί για την Αρκτική, όπως μεταδίδει το Reuters. Πρόκειται για μία ένδειξη της τάσης που υπάρχει για υπερθέρμανση και μπορεί να αλλάξει δραματικά τα κλιματικά μοντέλα της γης σύμφωνα με την Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ). Οι θερμοκρασίες του αέρα στην Αρκτική τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν ξεπεράσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ από το 1900, ενώ το 2018 ήταν το μοναδικό μεταγενέστερο έτος, που ήταν ψυχρότερο από ένα προγενέστερο και συγκεκριμένα από το 2016. Η μελέτη της ΝΟΑΑ που συνιστά μία ακόμα προειδοποίηση - παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Trump δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες και ακολουθεί μία φιλική προς τα ορυκτά καύσιμα πολιτική - υποστηρίζει ότι η Αρκτική θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον υπόλοιπο κόσμο.

    Και αυτή η τάση φαίνεται να αλλάζει τη μορφή και τη δυναμική των ρευμάτων αέρα που επηρεάζουν τον καιρό στο βόρειο ημισφαίριο (τα έκανα λίγο θάλασσα με τη μετάφραση εδώ, επειδή δεν ξέρω την ορολογία). Η αυξανόμενη θερμοκρασία της Αρκτικής έχει ως συνέπεια μία ροή που συνέπεσε με μερικά μη κανονικά καιρικά φαινόμενα (κι εδώ το ίδιο). Τα κλιματικά μοντέλα που αλλάζουν, φέρνουν συχνά ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες νότια του Αρκτικού Κύκλου. Όπως οι χιονοθύελλες τώρα στις ανατολικές ΗΠΑ, αλλά και το ξέσπασμα ψύχους στην Ευρώπη τον Μάρτιο του 2018, που ονομάστηκε "the beast from the east" (το τέρας από την ανατολή).

    Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η γρήγορη υπερθέρμανση της Αρκτικής μπορεί να απειλήσει είδη, όπως οι πολικές αρκούδες και να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή του πλανήτη. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει επίσης για ζημίες τρισ. δολ. σε υποδομές, που θα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή τις επόμενες δεκαετίες. Αλλά το λιώσιμο των πάγων ανοίγει νέες θαλάσσιες οδούς σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ρωσία για περιοχές που πιστεύεται ότι είναι πλούσιες σε πετρέλαιο. ΗΠΑ και Ρωσία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για εξορύξεις στην Αρκτική - μάλιστα η Ρωσία έχει ενισχύσει και τη στρατιωτική της παρουσία στον βορρά.

    Η έκθεση της ΝΟΑΑ έρχεται λίγο διάστημα μετά τη μελέτη που εκπόνησαν πάνω από δέκα κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής και θα κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην αμερικάνικη οικονομία ως το τέλος του αιώνα. Ο Trump λέει ότι δεν τα πιστεύει όλα αυτά και απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, την οποία έχουν υπογράψει 200 κράτη, ισχυριζόμενος ότι θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας και δεν θα υπάρχει και όφελος για το περιβάλλον.
    https://www.reuters.com/article/us-climate-change-arctic/arctic-posts-second-warmest-year-on-record-in-2018-u-s-noaa-idUSKBN1OA1SP?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι άλλο ένα θέμα σχετικό με την κλιματική αλλαγή, καθώς οι διαδηλώσεις που γίνονται για το κλίμα στο Κατοβίτσε της Πολωνίας είναι αυστηρά ελεγχόμενες, όπως μεταδίδει το BBC. Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι τους δίνεται ένα χρονικό όριο 30 λεπτών σε προκαθορισμένες περιοχές για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, αλλά και σε αυτή υπάρχει λογοκρισία, όσον αφορά τα συνθήματα, ακόμα και πόσο δυνατά θα τα φωνάζουν.

    Οι αυθόρμητες διαδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους έχουν επίσης απαγορευτεί στο Κατοβίτσε, όπου φιλοξενείται η Σύνοδος για το Κλίμα για λόγους ασφαλείας. Δύο ακτιβίστριες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για όλα αυτά, όπως και για το ότι δεν τους επιτρέπεται να κατονομάζουν εκείνες τις εταιρίες που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα. Oι δύο νεαρές κοπέλες έκαναν λόγο για επίθεση στην ελευθερία του λόγου και για καταστολή, παρά το γεγονός ότι κατανοούν ότι αυτά γίνονται, διότι αλλιώς μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση.
    https://www.bbc.com/news/av/science-environment-46516019/poland-climate-summit-protest-limits-anger-young-activists
    Αλλά μιας και ο λόγος για νιάτα ήταν και δύο πιτσιρικάδες σήμερα στο νοσοκομείο που πήγα να δώσω αίμα. Θα ήταν δεν ήταν 18-20 χρονών και έδιναν για πρώτη φορά. Θυμήθηκα κι εγώ την πρώτη φορά που είχα δώσει, όταν ήμουν στην ηλικία τους. Αλλά και την τελευταία που είχα ψαρέψει, επίσης εκείνα τα χρόνια. Αφού όποια σκέψη κι αν κάνω στο τέλος θα καταλήξω να αναπολώ τη θάλασσα, που ειρήσθω εν παρόδω σήμερα ήταν καταπληκτική με λιακάδα και 17-18 βαθμούς στην αγαπημένη μου ακτή. Με ήλιο και ασθενείς ανέμους πάντα η αισθητή θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από τις ονομαστικές της τιμές, που μετρώνται, άλλωστε, υπό σκιάν. Και σε όποια σημεία δεν έφτανε ο ήλιος, είχε μία σχετική ψύχρα.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή