Πολύ βαθύ το αφικνούμενο χαμηλό δεν είναι, αλλά με τη βοήθεια του αντικυκλώνα των Β. Βαλκανίων την κακοκαιρία του θα την κάνει!


Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό κινείται από την Ιταλία προς την περιοχή μας και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), συνδυαζόμενο με  τις υψηλές πιέσεις των Β-ΒΔ Βαλκανίων, θα προκαλέσει κακοκαιρία σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές, οι χιονοπτώσεις που στη Β. Ελλάδα θα κατεβούν σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου και οι ενισχυμένοι άνεμοι (6 με 8 μποφόρ). Η θερμοκρασία θα πέσει κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια χώρα. Την Τετάρτη (19/12) τα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα είναι σχετικά χαμηλή. Την Πέμπτη (20/12) δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ καις το Αιγαίο Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ με τάση εξασθένησης. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Παρασκευή (21/12) πρόσκαιρες τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στη Δ. Ελλάδα και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Τέλος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Σαββατοκύριακο (22-23/12) και τη Δευτέρα (24/12) στη χώρα μας θα επικρατήσει σχετική καλοκαιρία με ανέμους το πολύ 6 μποφόρ και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες κυρίως στις δυτικές και νότιες περιοχές.   
    Καλή εβδομάδα, φίλοι μου    

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18-12-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές. Χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο (200 ή 300 μέτρα).  Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 9 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (Ήπειρος). Σταδιακή βελτίωση από τα ΒΔ. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 14 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα νότια. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (Θεσσαλία). Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων. Άνεμοι Β 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 14 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι στα βόρεια Β-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ και στα νότια ΝΔ έως ΒΔ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Παροδικές βροχές και πολύ νωρίς το πρωί τοπικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια στην Πάρνηθα το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 12 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Βροχές. Χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (200 ή 300 μέτρα). Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 6 βαθμούς.

29 σχόλια:

  1. Μπορεί να περάσουμε ξενέρωτα Χριστούγεννα (για φανταστείτε και τα Χριστούγεννα στο νότιο ημισφαίριο!) αλλά, οδεύοντας για Πρωτοχρονιά, τα μοντέλα υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις. Όπως έγραψε και ο Σιμούλης, "Χριστούγεννα με καμήλες, Πρωτοχρονιά με ταράνδους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά τις βροχές στα δυτικά από ανήμερα τα Χριστούγεννα κ στις 26,από τις 27 κ μετά επιμένουν όπως λες Γιώργο τα μοντέλα για κάτι καλό.
      Απο το στόμα σού κ στου Θεού τ'αυτιά καθώς αυτό θα είναι για μένα το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο δώρο μίας κ θα βρίσκομαι στα ψηλά εκείνες τις μέρες. Μακάρι!

      Διαγραφή
  2. Έρχεται, λοιπόν, κακοκαιρία εδώ και φεύγει σιγά, σιγά από τη Βρετανία. Εκεί όπου το ο Σαββατοκύριακο λόγω των δυσμενών συνθηκών έχασαν τη ζωή τους και δύο γυναίκες 20 και 22 ετών σε δυστύχημα που συνέβη ενώ η χιονοθύελλα Deidre χτυπούσε το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με το Skynews. Στο ίδιο τροχαίο τραυματίστηκε σοβαρά ακόμα μία γυναίκα και άλλα δύο άτομα ελαφρά. Πολλές ακόμα συγκρούσεις αυτοκινήτων αναφέρθηκαν στο νότιο Γιορκσάιρ, εξαιτίας της κακοκαιρίας, καθώς η θύελλα Deidre επληξε το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Βρετανίας φέρνοντας χιόνια, πάγο, παγωμένη βροχή και προκαλώντας προβλήματα στις συγκοινωνίες. Υπάρχουν παγωμένοι δρόμοι, έχουν παγώσει και τα επιφανειακά νερά, ενώ το σκηνικό του καιρού συμπληρώνουν ισχυροί άνεμοι και σφοδρές βροχοπτώσεις.
    https://news.sky.com/story/two-women-die-in-woodhead-pass-car-crash-in-icy-conditions-11583473
    Ένα αγγλικού τύπου ανοιγμένο στρείδι και μία επίσης άδεια πίνα - το μεγαλύτερο δίθυρο μαλάκιο των ελληνικών θαλασσών - βρήκα, εξάλλου, τη Δευτέρα στον Χάρακα, στα Λεγραινά, που πήγα για βουτιά. Με φόντο το νησάκι Πάτροκλος και με ρηχά νερά (στα 100-150 μέτρα από την ακτή το βάθος είναι 2-3 μέτρα), η παραλία του Χάρακα είναι ιδανική για οικογένειες και παιδιά. Αλλά το χειμώνα είναι δυστυχώς γεμάτη σκουπίδια, όπως και η δαντελένια ακρογιαλιά στο Θυμάρι, από όπου είχα περάσει νωρίτερα. Τόσες παραλίες, ούτε ένας κάδος απορριμμάτων.

    Αλλά αντί να ασχοληθούν με το μείζον πρόβλημα των σκουπιδιών οι πολίτες, κάνουν καταγγελίες στον δήμο π.χ. για τα σκυλιά. Σε αντίθεση με τους πολίτες της Βαρκελώνης, που όπως μεταδίδει το Reuters έκαναν διαδήλωση γυμνοί και έχοντας πάνω τους ψεύτικο αίμα για να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση γούνας και δέρματος. "Πόσες ζωές πρέπει να θυσιαστούν για ένα παλτό;" έγραφε ένα πανό που είχαν.
    https://www.reuters.com/article/us-spain-protest/demonstrators-strip-naked-in-barcelona-to-protest-at-fur-leather-use-idUSKBN1OF0J8?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tελικά δεν φεύγει η κακοκαιρία από τη Βρετανία. Απλά αλλάζει μορφή, αφού σύμφωνα με το Skynews έχει εκδοθεί μία σειρά προειδοποιήσεων για ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν και πλημμύρες. Σε κίτρινο συναγερμό για την Τρίτη θα βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ιρλανδίας, η νότια Ουαλία και όλη η νοτιοδυτική Αγγλία. Υγρός και ανεμώδης καιρός αναμένεται στη Βόρεια Ιρλανδία το πρωί, πριν το μέτωπο του συστήματος κατευθυνθεί προς την Ιρλανδική Θάλασσα. Οι άνεμοι θα έχουν ταχύτητες από 55 ως 65 μίλια την ώρα (οι μέγιστες ριπές τους), στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας. Κάποια σπίτια και καταστήματα μπορεί να πλημμυρίσουν, στις δημόσιες μεταφορές μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις, ειδικά στις ώρες αιχμής, ενώ κάποιοι άνθρωποι ίσως να μείνουν χωρίς ρεύμα.

      Προειδοποιήσεις για μεγάλα κύματα έχουν επίσης εκδοθεί για τις παραθαλάσσιες περιοχές, όπου οι άνεμοι θα έχουν ταχύτητες 50-65 μίλια την ώρα, έναντι 40-50 μιλίων στην ενδοχώρα. Aπό το πρωί ως το βράδυ βροχές που θα εκδηλώνονται από τη νότια Ουαλία ως τη νοτιοδυτική Αγγλία θα προκαλούν προβλήματα στην οδήγηση. Οι πλημμύρες είναι πιθανές διότι το έδαφος είναι επιβαρυμένο από το Σαββατοκύριακο. Και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο θα σημειωθούν ισχυρές βροχές την Τρίτη, με εξαίρεση τα ανατολικά, που θα έχει απλά συννεφιά.
      https://news.sky.com/story/flooding-and-65mph-winds-to-batter-uk-tomorrow-11584000
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  3. Αν δεν εχει γίνει κάποιο λάθος στην ΕΜΥ οσον αφορά τα υψόμετρα χιονιού αυριο στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια θα δούμε ωραία πράγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι Δημήτρη αλλά δε νομίζω.
      Στη Βόρεια Ελλάδα σε κάποιες περιοχές "επιρρεπείς" στο ΒΔ άνεμο πιστεύω θα χιονίσει κ Κάτω απο τα 200μ,σ' εμάς όμως(Ήπειρος,δυτική Στερεά) αν κ θα έχουμε απ το βράδυ πολύ υετό,αυτός θα πέφτει σε πυκνό χιόνι πάνω από τα 800 περίπου μέτρα αλλά κ εκει καλά είναι.Οι συγκεκριμένες προγνώσεις για τα μέρη μας αύριο πιστεύω ότι είναι υπερβολικά φιλόδοξες!

      Διαγραφή
    2. Μου έκανε εντύπωση και σε μένα η πρόγνωση της ΕΜΥ. Για Θεσσαλία και κεντρική στερεά δίνει ενδεικτικό υψόμετρο χιονόπτωσης τα 300 μ. Αν η δυτική φθιωτιδα και η ευρυτανια θεωρούνται κεντρική στερεά τότε θα χιονίσει στα πεδινά σχεδόν διότι ο κάμπος δυτικά της Λαμίας μετά την Μακρακώμη πιάνει σχεδόν τα 300μ.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Το αποθαρρυντικο για εμένα ειναι οτι μεσα σε μια εβδομάδα να χιονίσει δυο φορες μεσα στην πολη τον Δεκέμβριο ειναι πολυ δύσκολο.Οι μήνες που χιονίζει συνήθως ειναι Ιανουάριος και Φεβρουάριος.

      Διαγραφή
  4. NW Pindos
    Μικρής διάρκειας η κακοκαιρία πάντως (τα καλά φαινόμενα εκτιμάται ότι δεν θα διαρκέσουν πάνω από ένα 12ωρο). Φαίνεται ότι το σύστημα είναι συστημένο για Ήπειρο - Δ. Μακεδονία. Ωστόσο επειδή οι άνεμοι θα είναι Β-ΒΔ (όχι ΒΑ) και επειδή οι άνεμοι αυτοί (οι ΒΔ) σε συγκεκριμένα σημεία της Εγνατίας οδού στη Δ. Μακεδονία ενισχύονται λόγω βουνών που σχηματίζουν χοάνη λαμβανομένου υπόψη ότι 12ωρη συνεχόμενη χιονόπτωση δεν την λες και αμελητέα, χρειάζεται επαγρύπνηση στην Εγνατία οδό στο ύψος της Κοζάνης και κυρίως στις Καλαμιές (ακόμη και 10 πόντους να ρίξει εκεί το χιόνι μπαίνει στο δρόμο από τα χωράφια και ο δρόμος μπορεί να κλείσει). Επίσης σε υψόμετρα από 500μ. και πάνω ο καιρός θα ξεκινήσει απευθείας με χιόνι οπότε όλος ο υετός θα είναι χιονουετός. Εκτιμώ επίσης ότι η Φλώρινα από Τετάρτη και μετά θα βγάλει σινιάκι, θα έχει όλη την εβδομάδα ολικό παγετό με εξαίρεση ίσως κάποιες ώρες το μεσημέρι προς το τέλος της εβδομάδας όπου και πάλι η θερμοκρασία μετά βίας θα ανέβει λίγο πάνω από το μηδέν. Τα χιονοδρομικά θα βάλουν πιστεύω ώστε να μπορούν να τεθούν σε λειτουργία (κυρίως λόγω θερμοκρασιών με επιφύλαξη για τις θερμοκρασίες των Χριστουγέννων), όχι όμως τίποτε το ιδιαίτερο (καμιά 20 - 30 πόντους).
    ΥΓ. Ευτυχώς ο κόσμος δεν άναψε και πολύ τα τζάκια στις πόλεις το περασμένο ΠΣΚ και δεν είχαμε βαρειά ατμόσφαιρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σε όλες/ολους, χιονόφιλους και μη (καιρόφιλους γενικά).

    Ο τζίφος δείχνει ωραίος εκεί προς το τέλος του 2018. Αλλά δυστυχώς μας έχει συνηθίσει σε κωλοτούμπες. Αναμονή λοθπον. Πάντως μέχρι τώρα είναι ωραίες οι καιρικές εναλλαγές. Και ακόμα δεν έχουμε μπει επίσημα στον χειμώνα (4 και σήμερα έμειναν).

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τυπολατρική η άποψη ότι ο χειμώνας μπαίνει στις 21/12... Το ίδιο για όλες τις εποχές. Θερμοκρασιακά και ημερολογιακα χειμώνας είναι ο Δεκέμβριος ολόκληρος, αλίμονο. Ουσιαστικά πάντως όλες οι κατηγοριοποιησεις είναι συμβατικές και χρηστικές. Κι έτσι όμως ο χειμώνας ήδη έχει ερθει

      Διαγραφή
    2. Φίλε Ανώνυμε (γιατί αλήθεια πολλοί δεν υπογράφετε τα σχόλιά σας;), με τον παραδοσιακό τρόπο χωρισμού των εποχών του ετους, ο χειμώνας αρχίζει 1/12 και τελειώνει 28/2 (ή 29/2 στα δίσεκτα). Με τον αστρονομικό τροοο, οι εποχές ορίζονται με τα ηλιοστάσια και τις ισημερίες, οπότε ο χειμώνας τότε αρχίζει 21/12.

      Σε κάθε περίπτωση, επιτέλους φέτος "winter IS here" και πολύ το χαιρόμαστε!

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    3. Εγώ πάλι θεωρώ ότι ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος είναι οι καλύτεροι μήνες για κάτι πολύ καλό σε ό,τι αφορά το χιόνι. Γνωρίζοντας το γεωγραφικό πλάτος που ζούμε είμαστε συνήθως επί ξύλου κρεμάμενοι. 1 βαθμός κάτω η ευτυχία, ένας βαθμός πάνω η απόλυτη καταστροφή. Άρα, τη θέλουμε τη μικρή μέρα. Πόσους χιονιάδες χάσαμε τσάμπα επειδή η έξαρση δεν έγινε βράδυ; Πόσες ψυχρές εισβολές του Μαρτίου δεν αναρωτηθήκαμε αν αυτό γινόταν 2 μήνες πριν τι θα γινόταν; Γενικά, ο Δεκέμβριος είναι δύσκολος μήνας ειδικά για εμάς τους νοτιότερους, αφού λίγο να τραβήξει το φθινόπωρο, τον χάσαμε... Αλλά ιδανικά, τώρα είναι η καλύτερη περίοδος.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλους,καλη εβδομάδα να έχουμε,καιρικο ενδιαφέρον πάντως υπάρχει,δεν πρέπει να παραπονιομαστε,ολα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πυκνές χιονοπτώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη 17 - 21 Δεκεμβρίου

    https://www.youtube.com/watch?v=i0hGn308ZMI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ βροντή κ χαμός τις τελευταίες ώρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυσκολεύομαι να βρω λέξεις για να περιγράψω αυτό που εζησα εχθές το βράδυ,αφού για ένα 2ωρο,από 11 έως τις 1,έγινε ο κακός χαμός.Αστραποβροντα και νερό με το "κανατι".Μια ατμόσφαιρα "ηδονικη"για κάθε καιροφιλο.Καθομουν στο παράθυρο και"χαζευα"!!Να πω ότι μας τίμησε δεόντως, για ακόμη μια φορά.Πως να μην έχει παράπονο ο Σιμουλης και λοιποί φίλοι σε περιοχές που δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα,έχουν δίκιο,αλλά δυστυχώς δεν ξέρω να κάνω "μαγικα"για να τους στείλω όσο νερό θέλουν.Καλημερα σε ολους-ες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως έγινε χαμός τα ξημερώματα της Τρίτης, ενώ πολλή βροχή είχε από το βράδυ της Δευτέρας, έκανε ένα διάλειμμα λίγο πριν τα μεσάνυχτα και ξανάρχισε. Τώρα έχει βαριά συννεφιά, αλλά ελπίζω ο καιρός να βάλει το χέρι του. Αφού η πολλή βροχή δεν σημαίνει και μεγαλύτερη επάρκεια σε υδάτινους πόρους. Το περισσότερο νερό από τις καταιγίδες πάει χαμένο. Όσο, για τη λειψυδρία δεν οφείλεται κυρίως στην ανομβρία, αλλά στην υπερκατανάλωση που κάνουμε οι άνθρωποι και στο νερό, όπως και σχεδόν στα πάντα. Ειδικά, το καλοκαίρι, που λόγω του μεγάλου όγκου τουριστών υπάρχει μέχρι και εξάντληση των αποθεμάτων σε κάποια νησιά.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Αμάν ρε Βαγγέλη, τόσους μήνες είσαι καθημερινά εδώ μέσα, λιγάκι δεν μπόρεσες να μπεις στο κλίμα; Τέτοια προσκόλληση πια στην "καιρική ορθότητα", σ΄ένα μπλογκ όπου περισσεύουν οι καιρο-τρελαμένοι; Δε λέω να καιροτρελαθείς και εσύ όσο εμείς, αλλά, βρε αδερφέ, μιά σταλιά, κάτι λίγο έστω να σε "μολύνει" το μικρόβιο του καιρόφιλου... Τίποτα; Ενώ στα της θάλασσας βγάζεις μεράκι, λυρισμό, ενθουσιασμό, πραγματικό οίστρο, στα του καιρού παραμένεις ένας κλασικός τεχνοκράτης, ένας ...Μάριο Ντράγκι της ΤτΚ (Τράπεζα του Καιρού).

      Διαγραφή
    3. Μάριο Ντράγκι είναι οι κακοκαιρίες που προκαλούν προβλήματα στον κόσμο, σαν άλλες τράπεζες του παίρνουν τα λεφτά με τα έξοδα που κάνει για ζεστά ρούχα, θέρμανση κ.λ.π. και τον κλείνουν μέσα. Αντίθετα, η καλοκαιρία σε κάνει να είσαι έξω καρδιά, να κυκλοφορείς με ένα μπλουζάκι κι ένα σορτσάκι ανέμελος σε κάποια ακρογιαλιά, να ονειρεύεσαι κάτω από το φεγγάρι και τα αστέρια. Το λένε, άλλωστε, και οι λέξεις "κακοκαιρία" και "καλοκαιρία". Ας κερδίσει, λοιπόν, και σε κάτι το καλό σε έναν κόσμο που βασιλεύει σχεδόν σε όλα το κακό.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    4. Να προσθέσω και ότι στην πράξη κάθε άλλο παρά αντιπροσωπεύω την "καιρική ορθότητα" πηγαίνοντας για μπάνιο στη θάλασσα ακόμα και με χειμωνιάτικες συνθήκες, όπως σήμερα π.χ. Επί της ουσίας, είναι άλλο πράγμα τι μας αρέσει και πρέπει να γίνεται σεβαστό και άλλο ποιο είναι το ιδανικό. Δικαίωμα του καθενός είναι να του αρέσουν οι καταιγίδες και οι χιονοθύελλες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελούν και τις ιδανικές συνθήκες. Θα ήταν σαν να έλεγα π.χ. εγώ λάθος κάνετε όλοι εσείς που πάτε για μπάνιο το καλοκαίρι, ελάτε τον χειμώνα στη θάλασσα.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    5. Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθείς να πείσεις τον άλλον να του αρέσει ό,τι και σε σένα.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    6. Προς τον Γιώργο: Το κακό είνα ότι ο "Μάριο Ντράγκι" έχει πίσω του τη "Γερμανία"(διάβαζε κλιματική αλλαγή)!
      Προς τον Βαγγέλη: Χωρίς την κακοκαιρία δεν θα υπήρχε καλοκαιρία. Χωρίς το χειμώνα δεν θα υπήρχαν ούτε το καλοκαίρι ούτε οι ενδιάμεσες εποχές!

      Διαγραφή
    7. Τρία σχόλια - απαντήσεις για να επιβεβαιώσεις το πασιφανές: Οτι είσαι (και παραμένεις) "εκτός κλίματος". Σεβαστό καθ΄όλα, δεν προσπαθεί κανείς να σε "προσηλυτίσει", αλλά αρκούσε ένα σχόλιο. Άλλωστε εμείς οι χειμωνολάτρες δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι επιζητούμε το "ιδανικό". Και τι θα πει άλλωστε ιδανικό; Είναι τελείως υποκειμενικό. Εμείς επιζητούμε το καιρικά έντονο έως και ακραίο (όταν πρόκειται για χιόνια). Κι αν, σύμφωνα με τη "σιωπηρή πλειοψηφία", την οποία εκπροσωπείς στο μπλογκ, θεωρούμαστε γραφικοί και τρελάρες, ναι είμαστε γραφικοί και τρελάρες, ποτέ δεν το κρύψαμε άλλωστε!

      Κύριε Ζιακόπουλε, "Μάριο Ντράγκι" αποκάλεσα (χιουμοριστικά βεβαίως και μεταφορικά) τον Βαγγέλη. Οπότε, δεν νομίζω να του αρέσει ιδιαίτερα ότι "έχει πίσω του τη Γερμανία", πολύ περισσότερο την κλιματική αλλαγή.

      Διαγραφή
  10. Φώτη ειχες δίκαιο για τα υψόμετρα στην Ήπειρο απο τα 800 με 900 μέτρα και πάνω έχουμε χιονι σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Δημήτρη,δεν είναι θέμα γνώσεων απλά όλα αυτά τα χρόνια που μελετώ τα συστήματα που έρχονται το χειμώνα(μιλάω μόνο για την περιοχή μας)μαζί με τις θερμοκρασίες που επικρατούν κ τους ανέμους καταλαβαίνω μόνο κ μόνο από διαίσθηση από ποια υψόμετρα κ πάνω θα χιονίσει.
      Περιμένουμε λοιπόν κ από σένα νέο φωτογραφικό υλικό από τα χιονισμένα Ηπειρώτικα μέρη!
      Χριστόδουλε όπως τα λες είναι,όλο αυτό ξεκίνησε νωρίς το βράδυ από τα δυτικά τής Στερεάς κ τής Πελοποννήσου!

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Παραδοσιακό χειμερινό χιόνι σε Ήπειρο - Δ. Μακεδονία. Στη Σμίξη το ύψος του χιονιού φτάνει τους 25 πόντους περίπου (το ίδιο Σαμαρίνα ίσως λίγο παραπάνω) και στο ΧΚ Βασιλίτσας πάνω από τα 1700μ. (στη μέση του τριθέσιου) έχει τουλάχιστον 70ποντο πούδρα. Το επίκεντρο της μίνι κακοκαιρίας είναι στο ύψος του βουνού Αυγό (προς Βάλια Κάλντα μετά το Περιβόλι 1350μ. καλό χιόνι). Η χιονόστρωση ξεκινάει από τα 650 μ. περίπου. Τελικά έπεσε λίγο περισσότερο χιόνι αυτές τις ημέρες από ότι φαινόταν κυρίως λόγω χαμηλών θερμοκρασιών και εποχής (διανύουμε τις μεγαλύτερες νύχτες του έτους). Από αύριο μέχρι Δευτέρα πάνω από τα 1300 μ. θα έχει ολικό παγετό ενώ στη Φλώρινα μετά το χθεσινοσημερινό 15ποντο - 20ποντο θα έχει σίγουρα ΄΄σινιάκι΄΄ με ολικό επίσης παγετό τις επόμενες ημέρες.
      ΥΓ. Το σινιάκι είναι ένα πέπλο ομίχλης που κάθεται συνήθως αυτή την εποχή και συνήθως μετά από χιονόπτωση πάνω από την πόλη της Φλώρινας. Αυτό το πέπλο δεν είναι ακριβώς ένα πέπλο ομίχλης αλλά ένα για την ακρίβεια ένα στρώμα που έχει εγκλωβισμένη παγωνιά που κάθεται προς τα κάτω (σαν να πέφτει παγωμένος αέρας από ψηλά δηλαδή), δεν αφήνει να φανεί ο ήλιος καθόλη τη διάρκεια της ημέρας (ο ήλιος αν φανεί φαίνεται για λίγο τις πολύ μεσημεριανές ώρες) και κρατάει τη θερμοκρασία σταθερά κάτω από το μηδέν. Το σινιάκι έχει συνήθως μεγάλη διάρκεια, πολλές φορέρς και πάνω από μήνα και σε αυτό οφείλεται η διάρκεια σε χιονοσκεπές έδαφος στην περιοχή. Μπορεί π.χ. στο χιονοδρομικό (Βίγλα) που βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο να έχει ηλιοφάνεια και -2 και παρακάτω στη Φλώρινα με το σινιάκι να έχει -10 ή -12 κλπ. μιλάμε για τέτοιες καταστάσεις (τα έχω δει από κοντά). Ειδικά ο κάμπος της Φλώρινας σε διάφορα σημεία (μέσο υψόμετρο 700-750μ. ) θυμίζει ατμόσφαιρα Σιβηρίας. Αν αυτή η κακοκαιρία είχε λίγο πιο μεγάλη διάρκεια (έστω ένα 24ωρο ακόμη) με ΒΔ ανέμους που επικρατούν, στην περιοχή αυτή μπορεί να καταγράφονταν και θερμοκρασίες κάτω από τους -18 (-20 ή -25, το 2012 σε ανάλογη κακοκαιρία με σινιάκι καταγράφηκαν στον κάμπο κατά τόπους -30).
      ΥΓ. Η καλή συχνότητα σε φαινόμενα φαίνεται θα συνεχισθεί και αναμένουμε να δουμε τι μέλλει γεννέσθαι κυρίως από 27-28 Δεκεμβρίου και μετά. Στα μέρη τα δικά σου την πρωτοκαθεδρία πρέπει να έχουν πάλι τα Θεοδωριανά Άρτας.

      Διαγραφή
  11. Φώτη έριξε απίστευτο νερό,και μάλιστα συνέχισε όλη νύχτα πιο σιγά,αλλά από το ξημέρωμα έως τώρα ρίχνει πολύ νερό.Απολυτο δίκιο έχεις σε αυτά που λες για την περιοχή σου και εγώ στην δική μου, μπορώ να δω άνετα ποτέ πάει για χιόνι ή οχι.Πολυ σωστά αυτά που λέει και Βαγγέλης.Κ.ειναι ακριβώς έτσι.Ο καιρός θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από εδώ και πέρα.Καλο μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα σε όλους,κ ζιακοπουλε,το ξημέρωμα να περιμένουμε χιονακι στη Λεσβο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή