Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα;


Επί σαράντα χρόνια κάθε χρόνο αυτές τις μέρες γνωστοί και άγνωστοι μου κάνουν την ίδια ερώτηση: «Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα;». Αν και η ερώτηση αυτή στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας τρόπος χαιρετισμού μάλλον πιο ζεστού από το «καλημέρα» ή το «καλησπέρα», δεν σας κρύβω ότι με ενοχλεί. Όχι γιατί η απάντηση θα με κουράσει ή θα με καθυστερήσει, αλλά γιατί πάντα με εκνευρίζει η αοριστία των ερωτήσεων και γενικότερα ο μη σαφής καθορισμός των διάφορων ζητημάτων. Η ευαισθησία μου αυτή δεν οφείλεται μόνο στην ενασχόλησή μου με τα μαθηματικά, αλλά και στην επίδραση της μετεωρολογίας. Στην επιστήμη του καιρού και του κλίματος το «πού» το «πότε» και το «πόσο» είναι όλα τα λεφτά! Πώς μπορείς να απαντήσεις χωρίς να γνωρίζεις τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο ερωτών, αν πραγματικά ενδιαφέρεται να μάθει για τον καιρό;


Το ενδιαφέρον για τον καιρό των Χριστουγέννων εστιάζεται σε τρεις περιόδους. Στις παραμονές των Χριστουγέννων, την ημέρα των Χριστουγέννων και στις ημέρες αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. Οι πληροφορίες για τον καιρό των ημερών πριν από τα Χριστούγεννα είναι απαραίτητες κυρίως για αυτούς που πρόκειται να ταξιδέψουν στη στεριά ή τη θάλασσα και για εκείνους που θέλουν να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Μπορεί μια κακοκαιρία αυτές τις ημέρες να δημιουργεί εορταστικό κλίμα, αλλά η ταλαιπωρία για τους περισσότερους είναι  δεδομένη.

Για τον καιρό της ημέρας των Χριστουγέννων υπάρχει «ομοφωνία». Όλοι, ανεξαιρέτως, ονειρευόμαστε το χιόνι με τη μαγεία του που θα μας κάνει έστω και για λίγο να ξεχάσουμε τις έγνοιες και τα προβλήματά μας και θα σκεπάσει τις ασχήμιες μας, όπως θα έλεγε ο Παπαδιαμάντης. Τα ίδια ισχύουν και για τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, αν και για κάποιους η συγκεκριμένη ημέρα είναι ημέρα ταξιδιού. Εννοείται ότι οι αποκλεισμοί της δεύτερης ή της τρίτης ημέρας των Χριστουγέννων στους τόπους που περάσαμε τη μεγάλη γιορτή δεν θα κακόπεφταν στους περισσότερους από εμάς. Αρκεί βέβαια να μην υπάρχουν άλλου είδους προβλήματα. 

Επιστρέφοντας στο βασικό θέμα μας, θέλω να πω ότι η καθ’ οδόν απευθυνόμενη αόριστη ερώτηση περί του καιρού των Χριστουγέννων δεν μπορεί παρά να απαντηθεί με σύντομο και γενικό τρόπο. Συνήθως λέω «καιρός χωρίς προβλήματα», «καμιά βροχούλα», «ήλιος με δόντια», «ήπιος καιρός», «Πασχούγεννα» κ.ά., εστιάζοντας βασικά στο διήμερο 24-25/12.

Για τον καιρό των φετινών Χριστουγέννων αυτά που μπορούμε από τώρα να πούμε είναι τα παρακάτω:

(α) Κακοκαιρία με ισχυρές κατά τόπους βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά - κεντρικά και βόρεια ημιορεινά) θα αρχίσει το βράδυ της Δευτέρας (17/12) από τη Δ-ΒΔ Ελλάδα και θα τελειώσει το πρωί της Τετάρτης (19/12) στο Α. Αιγαίο.

(β) Νέος σύντομος κύκλος βροχών, τοπικών καταιγίδων και χιονοπτώσεων (ορεινά- βόρεια ημιορεινά) κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, το Α. Αιγαίο και κατά τόπους στη Β. Ελλάδα, ο οποίος θα αρχίσει το βράδυ της Πέμπτης (20/12) από τα ΒΔ και θα τελειώσει αργά το βράδυ της Παρασκευής (21/12) στο Α. Αιγαίο.

(γ) Σάββατο-Δευτέρα (22-24/12): Χωρίς προβλήματα τα ταξίδια και τα ψώνια. Άνοδος της θερμοκρασίας.

(δ) Χριστούγεννα που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι …Πασχούγεννα. Το σενάριο της ψυχρής εισβολής από τη Β-ΒΑ Ευρώπη φαίνεται εξαιρετικά χλωμό. Πιο πιθανή είναι η Δ-ΝΔ κυκλοφορία που ίσως προκαλέσει κάποιες ορογραφικές βροχές Δ-ΒΔ Ελλάδα.

Καλή Κυριακή σε όλους

15 σχόλια:

  1. ....άρα η πρόβλεψη να είναι.....για ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήμουν σίγουρος ότι δεν αρέσει στους μετεωρολόγους που όλοι τους ρωτάνε για τον καιρό των Χριστουγέννων πολλές μέρες πριν. Κάπως έτσι αισθάνονται και οι ρεπόρτερ όταν τους ρωτάνε, "τι βλέπεις στο ντέρμπι"; Είναι εντυπωσιακό, πάντως, ότι για μία ακόμα χρονιά από το 2010 και μετά θα έχει καλοκαιρία τις μέρες Χριστουγέννων. Σαν οι παραδόσεις να παίζουν ρόλο εκτός από τον αθλητισμό και στον καιρό. Μία από τα ίδια και στην παραλία με swell κύμα ξανά, το οποίο λέγεται εκτός από φουσκοθαλασσιά και ρεστία. Έτσι μου είπε ένας κύριος. Ότι είναι το κύμα της επόμενης μέρας, αυτό που συνεχίζεται, ενώ έχει σταματήσει η αιτία που αρχικά το προκάλεσε.

    Αλλά από τον καιρό ας περάσουμε στο κλίμα, καθώς περίπου 200 χώρες ξεπέρασαν τις πολιτικές διαφορές τους και κατέληξαν στους κανόνες μία παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα, αλλά οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτή δεν είναι αρκετά φιλόδοξη, έτσι ώστε να αποτρέψει τις επικίνδυνες συνέπειες της υπερθέρμανσης, όπως μεταδίδει το Reuters. Μετά από δύο εβδομάδες συνομιλιών στο Κατοβίτσε της Πολωνίας έγιναν τελικά οι απαραίτητες συναινέσεις για ένα πιο λεπτομερές πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015, που έχει στόχο να συγκρατήσει την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας "αρκετά κάτω" από τους 2 βαθμούς σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. Δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί συμφωνία σε τόσο εξειδικευμένα και τεχνικά θέματα και για αυτό υπήρχαν και χαμόγελα και αγκαλιές κατά τις υπογραφές, σαν μία ανακούφιση μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες. Πριν αρχίσουν πολλοί είχαν αμφισβητήσει κατά πόσο θα ήταν ισχυρή μία συμφωνία, χωρίς τις ΗΠΑ, μία χώρα ανάμεσα στους μεγαλύτερους ρυπαντές του κόσμου, που ο Trump θέλει να αποσύρει από τη διαδικασία.

    Την 11η ώρα κάμφθηκαν και οι ενστάσεις της Βραζιλίας με τη μετάθεση της επιτήρησης των πιστώσεων του άνθρακα για το επόμενο έτος, αν κι έτσι χάθηκε η ευκαιρία να σταλεί ένα μήνυμα στις επιχειρήσεις ότι πρέπει να επισπεύσουν τη δράση τους. Παρόλα αυτά γεφυρώθηκαν αρκετές άλλες διαφορές για να συνταχθεί ένα κείμενο 156 σελίδων, σύμφωνα με το οποίο οι χώρες θα αναφέρουν και θα εποπτεύουν τις εθνικές τους δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ θα επικαιροποιούν και τα σχέδιά τους σχετικά με αυτές.

    Δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι, αλλά σε γενικές γραμμές ενισχύθηκε η Συμφωνία του Παρισιού και μπορεί να διευκολυνθεί η επιστροφή των ΗΠΑ σε αυτήν με μία άλλη κυβέρνηση στο μέλλον. Μερικές χώρες και οικολογικές οργανώσεις υποστήριξαν ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν κατάφερε να αυξήσει τις φιλοδοξίες για επαρκείς μειώσεις των εκπομπών ρύπων, έτσι ώστε να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας. Οι φτωχότερες χώρες και ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή ήθελαν επίσης περισσότερη διαφάνεια για το πώς θα διατεθούν τα 100 δισ. δολ. τον χρόνο που προορίζονται για την κλιματική χρηματοδότηση από το 2020.

    Επί της ουσίας, "η κλιματική αλλαγή τρέχει πιο γρήγορα από εμάς και όλα τα κράτη πρέπει να έχουν τη φιλοδοξία για να αναλάβουν δράση" όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres. Όμως, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ αρνήθηκαν πρόσφατα να "καλωσορίσουν" την έκθεση που ανέφερε ότι πρέπει να συγκρατηθεί κάτω από τον 1,5 βαθμό η αύξηση της θερμοκρασίας για να αποτραπούν αλλαγές που δεν θα έχουν προηγούμενο στον πλανήτη. Η Σύνοδος του Κατοβίτσε, βέβαια, τη χαιρετίζει και καλεί τα κράτη να αντλήσουν πληροφορίες από αυτήν. Για πολλά κράτη και νησιά, που η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα συνιστά έναν μεγάλο κίνδυνο, ούτε αυτό είναι, πάντως, αρκετό. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, πολλά κράτη και περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους για το γεγονός ότι το Κατοβίτσε είναι μία περιοχή με πολλά ορυχεία, ενώ και η Πολωνία βασίζεται ακόμα κυρίως στα ορυκτά καύσιμα. Η μόνη παρέμβαση των ΗΠΑ σε όλο αυτό το διάστημα, ήταν για να αναφέρουν ότι προσπαθούν να μετατρέψουν τον άνθρακα σε μία πιο καθαρή μορφή ενέργειας.
    https://www.reuters.com/article/us-climate-change-accord/nations-agree-on-global-climate-pact-rules-but-they-are-seen-as-weak-idUSKBN1OE0N9?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά:
      Οι πληροφορίες σου για τον καιρό και το κλίμα από όλον τον κόσμο είναι ευπρόσδεκτες, Βαγγέλη, και σ’ ευχαριστούμε γι αυτό.
      Ειδικά:
      (α) Φουσκοθαλασσιά, αποθαλασσία, καραντί ή γκαραντί
      («Το καραντί, το καραντί θα μας μπατάρει…», Ν. Καββαδίας)
      («Τὸ κῦμα ὑποκώφως ἐφλοίσβιζεν εἰς τὰ κράσπεδα τοῦ κρημνοῦ, καὶ ἀκούραστος βορρᾶς φυσῶν ἀπὸ προχθές, μαλακώσας τὴν ἑσπέραν ταύτην, ἐξήπλωνε τὲς ἀποθαλασσιές του ἕως τὸν μεσημβρινὸν τοῦτον μικρὸν λιμένα, ὁ παγκρατὴς χιονόμαλλος βασιλεὺς τοῦ χειμῶνος.», Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Της κοκόνας το σπίτι).
      (β) Επί της κλιματικής αλλαγής: Λόγια, λόγια, λόγια…

      Διαγραφή
    2. "ὁ παγκρατὴς χιονόμαλλος βασιλεὺς τοῦ χειμῶνος.»

      Τι έγραψε ο άνθρωπος!!

      Διαγραφή
    3. Διόρθωση: καραντί είναι το σωστό. Γκαραντί είναι η εγγύηση.

      Διαγραφή
    4. Χιόνια γκαραντί θέλουμε μετά τα Χριστούγεννα.

      Διαγραφή
  3. Πολύ σωστό το άρθρο σας κ αναλυτική κ κατατοπιστική η πρόγνωση για την εβδομάδα των Χριστουγέννων.
    Νομίζω ότι αν κυλήσουν έτσι τα πράγματα δε θα πρέπει να έχουμε παράπονο καθώς πλην το διήμερο των Χριστουγέννων(που μόνο στα ΔΒΔυτικα ίσως έχουμε φαινόμενα)Όλες οι ημέρες θα έχουν καιρικό ενδιαφέρον.
    Αυτό που με καίει προσωπικά κ θα περιμένω την επόμενη πρόγνωση του δασκάλου είναι απο'κει κ έπειτα τι μέλη γενέσθαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω ότι Φώτη κάτι δειχνει για κρύα Πρωτοχρονιά...καλή εβδομάδα σε όλους υγεία εύχομαι.ετη πολλά στον Διονύσιο
    -ια.
    Χρόνια πολλά στην πυροσβεστική υπηρεσία που εορτάζει αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αο΄ότι φαίνεται τα Πασχούγεννα δεν τα γλιτώνουμε. Τουλάχιστον να αποφύγουμε την (χαζο)χαρούμενη Πρωτοχρονιά των καυσωνολάγνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Χτύπα στο google: καιρος gfs, μετά weather online, μετά επέλεξε cfs και πάτησε για θερμοκρασία στα 850 hpa από 324 ώρες και μετά, βγάζει ένα ξεγυρισμένο -10 πάνω από Αιγαίο. Δεν ξέρω βεβαια κατά πόσο είναι αξιόπιστο, τυχαία το είδα πριν λίγο.

      Διαγραφή
    2. Χριστούγεννα με καμήλες, Πρωτοχρονιά με ταράνδους.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλους,κ ζιακοπουλε να στε καλά για την όλη ανάλυση,οσο θυμάμαι τον εαυτό μου,σταστιστικα όσο αφορά το νησί,7 στα 10 χριστούγεννα περνούσαν με νοτιαδες κ βροχές,οσα χρόνια κ να περάσουνε,παντα θυμάμαι αυτό που έλεγε,ο αείμνηστος Λαζανης,οτι ή πρώτη σοβαρή,ψυχρη εισβολή,ερχεται στην ελλαδα συνήθως,μετα τα φώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μίκρα (ΕΜΥ)
    Υετός Δεκεμβρίου 2017 - Νοεμβρίου 2018 (Ομαδοποίηση ανά εποχές)

    Η πρώτη τιμή είναι ο υετός (mm) που καταγράφηκε.
    Η δεύτερη τιμή στην παρένθεση είναι η μέση τιμή 1971-2000.
    Η τρίτη τιμή είναι η ποσοστιαία απόκλιση του υετού από τη μέση τιμή.

    Χειμώνας 2017-18 ........ 112,0 (117,8) ..... 95,08 %
    Άνοιξη 2018 .................. 127,0 (116,3) ... 109,20 %
    Καλοκαίρι 2018 ............. 134,0 ( 72,2) .... 185,60 %
    Φθινόπωρο 2018 ............ 36,4 (129,1) ..... 28,17 %

    Σύνολο (12 μηνών) ....... 409,1 (435,5) ..... 93,94 %

    Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά παρά μόνο ότι: ο συνολικός υετός ήταν περίπου αυτός που αντιστοιχεί στην κανονική τιμή του 12μηνου με αποκλίσεις όμως στην κατανομή. Επίσης ότι ο μέσος όρος δεν λέει πάντα την αλήθεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ώσπου να βγει καλά καλά ο ήλιος και να αρχίσουμε να ζεσταθουμε λίγο,πήγε 11 η ώρα, αλλά η χαρά μας κράτησε πολύ λίγο,γιατί μετά τις 2 ,βαριά μαύρα σύννεφα άρχισαν να κινούνται απο το βουνό και μετά τις 5 σκέπασαν τελείως τον ουρανό.Ευτυχως να λέμε που άφησε να τελειώσει η γιορτή και το άναμμα του δέντρου που το περίμεναν πως και πως τα παιδιά.Μολις Αυτή τελείωσε,ξεκίνησε βροχή,που κρατά ως αυτήν την ώρα,μια δυνατά,μια πιο σιγανά.Πριν λίγο ήμουνα με τον γιο του φίλου του φαρμακοποιού.Μου έδωσε τα εξής στοιχεία που έχει καταγράψει ο σταθμός και μάλιστα, αναλυτικά όλου του έτους μέχρι τώρα και ξεχωριστά ειδικά του φθινοπωρου(Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοεμβρίος).Λοιπόν,με την χθεσινή βροχή πρωι(31mm)βράδυ ως το πρωί σημερα(63mm)και μέχρι πριν λίγο,αλλά 12mm,συν τις βροχές των προηγούμενων ημερών,ο Δεκέμβρης ως τώρα έχει πιάσει 184mm!!Οι τρεις μήνες του φθινοπώρου 832mm!!Σύνολο έτους μέχρι στιγμής 1732mm!!!Απίστευτα νούμερα. Δεν θα τα πίστευα ούτε εγώ,εάν φίλοι μου και γείτονες μου που ασχολούνται με τα αγροτικά και είναι κάθε μέρα στα χωράφια, είτε στον δικό μας κάμπο,είτε στην Κωπαιδα,δεν μου έλεγαν κουβέντα που είχα να ακούσω πολλά χρόνια:Η λάσπη γόνατο,μου λένε χαρακτηριστικά.Φιλος μου τσοπάνης μου είπε το ίδιο και μάλιστα μου είπε να περιμένω να δω από εδώ και πέρα.Τι να πω,δεν ξέρω,πάντως τα νούμερα ειναι"τρελα"και μου κάνει μεγάλη εντύπωση, αλλά η σχηματισθεισα λίμνη στον κάμπο, είναι αδιάψευστος μαρτυρας(Και μάλιστα 2η φορα)ειδικά τέτοια εποχή,καθώς αυτό γινόταν μετά από "βαρυ"χειμωνα με πολλά χιόνια και μετά τον Φεβρουάριο.Με την βροχή να συνεχίζεται,σας καληνυχτώ και σας εύχομαι καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στείλε μας λίγη βροχή, βρε Χριστόδουλε! Ακόμη και οι βροχές στη δυτική Πίνδο ωχριούν μπροστά σ' αυτές.

      Διαγραφή