Η προσευχή του Πάτον

H Μάχη των Αρδεννών, γνωστή και ως Επιχείρηση Σκοπιά στο Ρήνο, ήταν η τελευταία επίθεση μεγάλης κλίμακας της ναζιστικής Γερμανίας στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και άρχισε τον Δεκέμβριο του 1944 κατά μήκος των συνόρων του Βελγίου και του Λουξεμβούργου. Η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί να γίνει με καιρικές συνθήκες που δεν θα επέτρεπαν να αναλάβει δράση η αεροπορία των Συμμάχων, δηλαδή με συνθήκες χαμηλής νέφωσης και ομίχλης που θα διαρκούσαν αρκετές ημέρες. Οι Γερμανοί αρχιστράτηγοι Βάλτερ Μόντελ και Γκερντ φον Ρούντστεντ που ανέλαβαν την επιχείρηση εξέφρασαν πολλές επιφυλάξεις σκεπτόμενοι ότι η κακοκαιρία που θα τους βοηθούσε δεν θα κρατούσε αιώνια και ότι αν οι Σύμμαχοι έβρισκαν την ευκαιρία να εξαπολύσουν την αεροπορία τους, οι γερμανικές μονάδες θα αντιμετώπιζαν θανάσιμο κίνδυνο, χωρίς ελπίδα να προχωρήσουν. Ο Χίτλερ, ωστόσο, ήταν ανένδοτος και αποφάσισε τη διεξαγωγή της επιχείρησης, όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ήταν ευνοϊκές για τους Γερμανούς.


Από πλευράς ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, η περιοχή των Αρδεννών κατά τη διάρκεια του χειμώνα επηρεάζεται βασικά από τα βαρομετρικά χαμηλά που έρχονται από τον Ατλαντικό και από το Σιβηρικό αντικυκλώνα που συχνά επεκτείνεται ως τη Δυτική Ευρώπη. Ορισμένες φορές, όταν ο δείκτης της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη είναι χαμηλός, πάνω από την περιοχή των Αρδεννών παρατηρείται σύγκλιση των βαρομετρικών συστημάτων που προαναφέρθηκαν με αποτέλεσμα την επικράτηση κακοκαιρίας που διαρκεί αρκετές μέρες. Αυτή την περίπτωση φαίνεται να αναζητούσε ο Βέρνερ Σβιρντφίγκερ, επικεφαλής της κεντρικής μετεωρολογικής ομάδας της Λουφτβάφε, όταν στις  αρχές Δεκεμβρίου 1944 η Ανωτάτη Γερμανική Διοίκηση του ζήτησε να κάνει έγκαιρα (τουλάχιστον δύο μέρες πριν) πρόγνωση μιας περιόδου πέντε ή περισσότερων ημερών κακοκαιρίας που θα επηρέαζε τη ΒΔ Ευρώπη από τις Αρδέννες ως τη Νότια Αγγλία. Στις 11 Δεκεμβρίου ο Βέρνερ Σβιρντφίγκερ, εφαρμόζοντας αναλογικές μεθόδους, έκανε πρόγνωση για περίοδο 3-4 ημερών για χαμηλές νεφώσεις και ομίχλες που θα άρχιζε στις 15 του μήνα.1 Η πρόγνωση του Σβιρντφίγκερ, που τελικά αποδείχθηκε σωστή, ήταν αυτή που περίμεναν οι Γερμανοί και στις 16 Δεκεμβρίου 2 εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον των Συμμάχων που πιάστηκαν στον ύπνο.

Μετεωρολογικός χάρτης επιφανείας 
της 16ης Δεκεμβρίου 19442 
Με καθηλωμένα τα αεροπλάνα των αντιπάλων τους στα αεροδρόμια, οι Γερμανοί είχαν αρκετές επιτυχίες, αλλά γρήγορα διαπίστωσαν ότι η κακοκαιρία από τη μια πλευρά τους προφύλασσε από την εχθρική αεροπορία και από την άλλη τους δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στις προσπάθειες συγχρονισμού των αρμάτων μάχης και του πεζικού τους. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι Σύμμαχοι, ανήμποροι να αντιδράσουν αποτελεσματικά, είχαν στραμμένα τα μάτια προς τον ουρανό περιμένοντας τα ανοίγματα του καιρού που θα επέτρεπαν την εμπλοκή της αεροπορίας τους στις επιχειρήσεις. Θηρίο στο κλουβί ήταν ο Αμερικανός στρατηγός Τζορτζ Πάτον, ο οποίος είχε εναποθέσει πλέον στο Θεό τις ελπίδες του για βελτίωση του καιρού. Με εντολή του ο στρατιωτικός ιερέας λοχαγός Τζέιμς Ο’ Νιλ έγραψε την παρακάτω προσευχή η οποία μεταδόθηκε ραδιοφωνικά στις 22 Δεκεμβρίου:  «Παντοδύναμε και σπλαχνικέ πατέρα, ταπεινά σε ικετεύουμε, εσένα τον Πανάγαθο. Να σταματήσεις αυτές τις συνεχείς βροχές που αντιμετωπίζουμε. Δώσε μας καλοκαιρία για τη μάχη».3

Μετεωρολογικός χάρτης επιφανείας 
της 23ης Δεκεμβρίου 19442


Στις 23 Δεκεμβρίου η «Προσευχή του Πάτον» εισακούστηκε. Στην περιοχή των Αρδεννών άρχισαν να πνέουν ψυχροί και ξηροί Α-ΒΑ άνεμοι και την 24η  Δεκεμβρίου 1944 ο ουρανός πάνω από το θέατρο των επιχειρήσεων καθάρισε. Τις επόμενες 2 με 3 μέρες οι αντικυκλωνικές συνθήκες της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας βελτίωσαν σημαντικά την ορατότητα, αν και δεν έλειψαν οι αβαθείς πρωινές ομίχλες ακτινοβολίας. Ο καιρός είχε πλέον εγκαταλείψει τους Γερμανούς.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου




Παραπομπές:

1 J.Neumann and H. Flohn:  Great Historical Events That Were Significantly Affected by the Weather: Part 8, Germany’s War on the Soviet Union, 1941-45. II. Some Important Weather Forecasts.

2 Marvin D. Kays, Weather Effects during the Battle of the Bulge and the Normandy Invasion. US Army Electronics Research and Development Command Atmospheric Sciences Laboratory, 1982.

3 Έρικ Ντούρσμιντ, Ο Παράγων Καιρός. Εκδόσεις Ενάλιος, 2008.

10 σχόλια:

  1. Εγω πριν απο λίγο επιχείρησα να φτάσω στο χιονοδρομικό Κέντρο στο Καϊμακτσαλάν αλλα μετα τα 1800 μέτρα εχει πυκνή χιονόπτωση με αποτέλεσμα να γυρίσουμε πίσω στον παλαιό Αγιο Αθανάσιο οπου βρέχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H νύχτα που είχε σοροκάδα...

    Με αφορμή μία ακόμα επιμορφωτική ιστορία που μας παρέθεσε ο κ. Ζιακόπουλος, να αναφέρω κι εγώ μία που μου είχε διηγηθεί πριν μερικά χρόνια στο ΚΤΕΛ ένας σεβάσμιος γέροντας. "Σοροκάδα, όπως τότε..." είπε αρχικά κοιτάζοντας τη φουσκοθαλασσιά του νοτιοανατολικού ανέμου (σιρόκος), πριν μου εξιστορήσει ένα σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό ναυάγιο στον Σαρωνικό. Τουλάχιστον εγώ το αγνοούσα μέχρι τότε. Ήταν αρχές του 1944, όταν οι Γερμανοί στοίβαξαν περίπου 4.000 Ιταλούς αιχμαλώτους (η Ιταλία είχε αλλάξει στο μεταξύ στρατόπεδο στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο) σε ένα καράβι, το οποίο βυθίστηκε ανοιχτά από το Θυμάρι. Οι επιζώντες ήταν μόλις μερικές δεκάδες Γερμανοί, Έλληνες και ελάχιστοι Ιταλοί, αφού τους είχαν δεμένους στο αμπάρι, ουσιαστικά καταδικάζοντάς τους σε ένα μαρτυρικό τέλος.

    Η θάλασσα ξέβραζε για μέρες μετά τις σορούς τους από τα Λεγραινά μέχρι τη Σαρωνίδα και το Λαγονήσι. Αρκετοί άνθρωποι, εξαθλιωμένοι από τις κακουχίες του πολέμου και της κατοχής έσπευσαν να πάρουν ό,τι πολύτιμα αντικείμενα είχαν οι νεκροί. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι οι Γερμανοί εσκεμμένα έστειλαν το πλοίο να βυθιστεί, ποντάροντας στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Σε εκείνη τη νύχτα που είχε σοροκάδα. Και σήμερα είχε νοτιοανατολικό άνεμο 5 beaufort με swell κύμα, το λεγόμενο και βουβό κύμα που δεν αφρίζει, αλλά και πάλι δίνει μία αγριάδα στη θάλασσα, κάνοντας ακόμα πιο τρομακτικά τα αμέτρητα μυστικά που κρύβει στα βάθη της.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα ακόμα ενδιαφέρον καιρικο-ιστορικό κείμενο του κ.Ζιακόπουλου στο "ένθετο" του Σαββατοκύριακου. Εξαιρετικό και το σχόλιο του Βαγγέλη, τόσο για το θέμα του όσο και για το δυνατό του "φινάλε": "...το λεγόμενο και βουβό κύμα που δεν αφρίζει, αλλά και πάλι δίνει μία αγριάδα στη θάλασσα, κάνοντας ακόμα πιο τρομακτικά τα αμέτρητα μυστικά που κρύβει στα βάθη της".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτά τα ιστορικά άρθρα που είχαν βάση τον καιρό πόσο μ'αρέσουν κ πόσο ωραία τα μεταδίδεται κ σ' εμάς δε λέγεται!

    Σήμερα ο πολύ δυνατός νοτιοανατολικός άνεμος που επικρατεί σε συνδυασμό με τα 18αρια που έχουμε έλιωσαν ότι καλό υπήρχε στα βουνά της περιοχής μού.
    Πάντως Γιώργο Λ. κ εσάς δε σας πάει άσχημα τελικά κ νερά θα πάρετε κ θα ξανά χειμωνιάσει από Τρίτη μέχρι Πέμπτη.Για θυμήσου τα περσινά σ' εσάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α Φώτη, εγώ το δήλωσα ήδη: Αν πάει έτσι ο χειμώνας στην Αττική, ευχαριστημένος θα είμαι, ακόμα και αν δε χιονίσει στην πόλη. Ένα καλό χιονάκι στα βόρεια προάστια θα το ήθελα όμως. Ο Δεκέμβρης μέχρι στιγμής είναι ένας αξιοπρεπής χειμωνιάτικος μήνας. Για τη συνέχεια, είπαμε, τα μακροπρόθεσμα είναι εναντίον μας. Να δούμε όμως αν θα επαληθευτούν και πόσο.

      Διαγραφή
  5. Ωραία "ταξιδια"ιστορικα,"ντυμενα"όμορφα με "νοτες"καιρικου ενδιαφέροντος,μακάρι να μπορούσε ο δάσκαλος να γράφει κάθε εβδομάδα και από ένα.Στα του καιρού τώρα,μετά από 80 και πλέον ώρες πυκνής ομίχλης, έπρεπε να φυσήξει ανατολικός άνεμος για να"σπασει"λιγο(Όχι και να φύγει τελειως)αφου ούτε η πρωινή καταρράκτωδης βροχή για περίπου ένα 3ωρο δεν είχε καταφέρει να την εκτοπίσει.Η θερμοκρασία μετά βιας εφθασε τους 11 βαθμούς,αλλά η υγρασία σου "τρυπάει"τα κόκαλα. Το νερό που έχει ρίξει είναι πολύ και τις επόμενες ημέρες θα είναι περισσότερο. Τα γερακια όλη μέρα πετούσαν και εκραζαν πολύ δυνατά,τα κοπάδια από ψαρονια,αμέτρητα και έπεφταν με ορμή στο έδαφος να φάνε ότι βρούμε.Η πορεία τους είχε κατευθύνση προς την θάλασσα, που σημαίνει ότι περιμένουν καιρό.Να "ξέρουν"κάτι που δεν "βλέπουν" τα μοντέλα;Η πορεία θα το δείξει.Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλους,πως τα καταφέρνετε, πάντα κ Ζιακοπουλε,μεσα από τα ιστορικά γεγονότα να μας περνάτε μετεωρολογικές γνώσεις,εκαστος στο είδος του,κ ο ζιακοπουλος στις μετεωρολογικές κ συγγραφικές του ικανότητες,στα του καιρού,το απόγευμα ή ατμόσφαιρα στο νησί ήτανε πολύ ηλεκτρισμενη,η βροχή ελάχιστη,οι κεραυνοι όμως παρα πολλοι,καλο βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν πρόλαβα να τελειώσω το χθεσινό μου σχόλιο και ξεκίνησε να βρέχει καταρράκτωδως,λίγο πριν τις 9.Τα αστραποβροντα,έδιναν και έπαιρναν και δεν ήταν λίγες οι φορές που το σπίτι πραγματικά δινόυταν από τους κεραυνούς. Λόγω γιορτής που είχα σπίτι μου είχα πολύ κόσμο και πράγματι εξεπλάγην όλοι, όταν από τα τηλέφωνα που έπαιρναν,διαπιστώσαμε ότι αυτος ο καιρός ήταν μέχρι την Θήβα, καθώς από και πέρα δεν έριξε σταγόνα.Συνεχισε να βρέχει έντονα ως τις 3 τα ξημερώματα και μέχρι το ξημέρωμα σιγανά,για να σταματήσει λίγο πριν ξημερώσει και να καθαρίσει για να μπορέσουμε μετά από 4 ημέρες να απολαύσουμε λίγο ήλιο.Ο κάμπος όμως είναι μέσα στην πυκνή ομίχλη. Η θερμοκρασία στους 6.5 το πρωί,στους 8 τώρα.Ποσο δίκιο είχαν λοιπόν τα αγαπημένα μου γεράκια, όταν με"ενημερωναν"το πρωί για αυτό που έρχονταν. Πως μπορώ να μην λαβω υπόψη μου τις "προβλεψεις" τους,όταν δεν με εχουν"γελασει"ποτε και κόντρα στις προβλέψεις,τόσο των μετεωρολογων,από τηλεοράσεως,όσο και του αεροδρομίου της Τανάγρας, αλλά και της βάσης καυσίμων της αεροπορίας (που βρίσκεται έξω από την Αλίαρτο) καθώς ζητήσαμε την πρόβλεψη γιατί είχαμε τοπικό ντέρμπι(Αλιαρτος-Μαυρομματι)και το γήπεδο ήταν ήδη χάλια και μας ήταν ότι πέρα από την ομίχλη που δεν θα φύγει,δεν προβλέπονται φαινόμενα!!Και "πνίγηκαμε"στο νερό!!Ο κάμπος που είχε μετατραπεί σε λιμνη,άρχισε να αδειάζει, όταν σε μια απέλπιδα προσπάθεια,οι αγρότες της περιοχής,δούλεψαν με γεννήτριες το αντλιοστάσιο που υπάρχει,μήπως και τραβήξουν το νερό και μπορέσουν να μαζέψουν τα βαμβακια,χωρις αποτέλεσμα,αφου πάνω από 2000 στρέμματα έμειναν αμαζευτα και φυσικά μετά από τόσα νερά,ξαναγίνεται λίμνη.Τα σημάδια φίλοι μου ,είναι τόσα πολλά,που όπως έχω γράψει πάλι,θα το θεωρήσω μεγάλη έκπληξη για να μην έχουμε έναν χειμώνα με πολυ δυνατες"συγκινησεις",που θα αφήσει τους περισσότερους ευχαριστημένους και γιατί όχι και όλους μας. Σίγουρα δεν μπορώ να ξέρω,γιατί τα σημάδια που βλέπω είναι στην περιοχή μου και όχι σε όλη την χώρα. Περιμένω τις επόμενες ημέρες να δω αν θα "βγουν"και οι"προβλεψεις"που κάνουν μέρες τωρα τα ψαρονια (η ζαραβελια που τα λέμε εμεις)και αν "συμφωνουν"με τους"μετεωρολογους"της αυλής μου.καλημερα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα. Για όσους σκοπεύουν να μετακινηθούν έχουν κλείσει τον δρόμο προς τα Λιμανάκια Βουλιαγμένης και υποχρεωτικά στρίβεις προς Βάρης - Κορωπίου. Για όσους έρχονται από Σούνιο, κλειστή είναι η είσοδος προς Βάρκιζα και πρέπει να στρίψουν επίσης προς Βάρη ή, να μπουν στην παραλία Yabanaki. Tοπική βροχή είχε, εξάλλου, το πρωί στη Σαρωνίδα, αλλά μέχρι να φτάσω στην Π. Φώκαια είχε βγει ήλιος και ουράνιο τόξο. Το έβγαλα και 1-2 φωτογραφίες στο Θυμάρι, αλλά δεν ήταν τόσο καλές, αφού ξεθώριαζε στα ανοιχτά του Σαρωνικού, πέρα από τον Αρτσιντά και Σαν Τζόρτζιο, το νησί με τις ανεμογεννήτριες.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα σε όλους,τυχεροι σήμερα όσοι έχουνε ήλιο,μυτιληνη,, βροχή κ κλειστός καιρος,χρονια είχε πάντως,να κάνει στο νησί τέτοιο καιρό,ειδομεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή