Με φουρτούνα και κρύο ο Αϊ-Νικόλας


Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας πολύ ισχυροί Β-ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές θα σημειωθούν τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις (ορεινά). Την Παρασκευή (7/12), οι πιθανότητες βροχής, στις προσήνεμες πάντα περιοχές, είναι περιορισμένες. Οι πολύ ισχυροί βοριάδες βαθμιαία θα περιοριστούν στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο, για να εξασθενήσουν όμως κι εκεί από τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και στα ηπειρωτικά τη νύχτα και το πρωί θα σημειωθεί παγετός. Το Σάββατο (8/12), οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και μετά το μεσημέρι στη Δ-ΒΔ Ελλάδα θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Την Κυριακή (9/12), ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες, αλλά και διαστήματα βελτίωσης που θα είναι μεγαλύτερα στην ανατολική ηπειρωτική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση 4με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο στη ΒΔ Ελλάδα. 

Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6-12-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Πιθανές βροχές νωρίς το πρωί στη Χαλκιδική. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Θρακικό 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 10 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κυρίως στα ΒΔ. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 15 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά) στη ΝΑ Θεσσαλία και την Α. Στερεά-Εύβοια. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 13 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές στη Β. Κρήτη και πιθανώς στις Κυκλάδες. Άνεμοι Β-ΒΑ 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 12 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 3 έως 10 βαθμούς.

23 σχόλια:

  1. Kάποια σπάνια είδη που απαντώνται μόνο σε τοπικό επίπεδο, όπως το κίουι (είδος πουλιού) στη Νέα Ζηλανδία, το οκάπι (είδος αντιλόπης) στο Κονγκό κ.λ.π. μπορεί να κινδυνεύσουν από το γεγονός ότι ο άνθρωπος μετατρέπει τα ενδιαιτήματά τους σε αγροτικές εκτάσεις και αστικές ζώνες, όπως αναφέρει η Le Monde. Mία διεθνής έρευνα, μάλιστα, έδειξε ότι άλλα είδη που προσαρμόζονται καλύτερα στα τροποποιημένα από τον άνθρωπο ενδιαιτήματά τους ευημερούν και πολλαπλασιάζονται, όπως π.χ. τα περιστέρια, τα σπουργίτια, κάποια γεράκια, τα ποντίκια της πόλης και οι αρουραίοι του αγρού. Όλα αυτά τα βρίσκουμε σχεδόν παντού.

    Αντίθετα, υπάρχει μία μείωση στους πληθυσμούς άγριων ζώων και φυτών που είναι πιο ευάλωτα στις αλλαγές που γίνονται στο περιβάλλον τους, καθώς ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται τη γη. Όπως ένα είδος κουκουβάγιας, ένα είδος σκαθαριού και η λεοπάρδαλη του χιονιού. Η έρευνα ανέλυσε εκατομμύρια δεδομένα από 19.334 είδη, ανάμεσά τους 7.111 φυτά, 7.048 ασπόνδυλα και 5.145 σπονδυλωτά ζώα σε 81 χώρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας σε περιοχές που υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση είναι 30% με 50% μεγαλύτερη σε σχέση με βιότοπους ανέγγιχτους από τον άνθρωπο. Επίσης, η ανθρώπινη επίδραση είναι πιο έντονη στις τροπικές απ' ό,τι στις εύκρατες περιοχές.

    Όλα αυτά τα ευρήματα δείχνουν ένα μεγάλο πρόβλημα για τη βιοποικιλότητα, αλλά και για τους ανθρώπους, κυρίως όσον αφορά την υποβάθμιση οικοσυστημάτων, κάτι που πρέπει να επιλυθεί. Γιατί αυτή η απώλεια της βιοποικιλότητας εγκυμονεί τον κίνδυνο να χαθεί η ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων μπροστά στις παγκόσμιες αλλαγές. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο ο οικολόγος Denis Couvet προτείνει την ανάπτυξη δασικών πρακτικών που ευνοούν τη βιοποικιλότητα και τη μείωση της συστημικής γεωργίας προς όφελος της οικολογικής γεωργίας. Αυτό απαιτεί οικολογικές δομές, όπως φράχτες, ελαιώνες, δάση. Χρειάζεται μία αναδόμηση της πολυμορφίας των ενδιαιτημάτων, όπου ζουν σπάνια είδη και να καταναλώνουμε λιγότερο για να μειώσουμε την ανθρώπινη πίεση στα οικοσυστήματα.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2018/12/04/pigeons-souris-rats-les-especes-les-plus-communes-sont-favorisees-par-les-activites-humaines_5392648_3244.html

    "Xάνος είμαι, χάνομαι"...

    Το θέμα είναι, όμως, ότι ο άνθρωπος δεν έχει μέτρο, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό και στη θάλασσα. Αν οι άνθρωποι μπορούσαν να πιάσουν όλα τα πλάσματά της, δεν θα άφηναν ούτε ένα. Και μπορεί την Τετάρτη που αγρίεψε λίγο ο βοριάς να μην βγήκαν αλιευτικά και να μην είχε ψαράδες κατά μήκος της δαντελένιας ακρογιαλιάς. Είδα, όμως, ένα χάνο να έχει καταπιεί την άκρη μίας κομμένης πετονιάς. Προφανώς και το αγκίστρι.

    Παλιότερα είχα απελευθερώσει μία πέρκα και έναν λύχνο που έσερναν πετονιά 2-3 μέτρων και μπόρεσα και την έπιασα από την άλλη άκρη από εκεί που ήταν το αγκίστρι, χωρίς να το καταλάβουν τα ψάρια και να φύγουν. Αντίθετα, η πετονιά του χάνου είχε μόλις 10 εκατοστά μήκος, οπότε ήταν σαν να προσπαθώ να πιάσω με τα χέρια το ψάρι. Ακόμα και με απόχη δύσκολα θα τα κατάφερνα. Και μπορεί και το άτυχο ψάρι να είχε καταπιεί την πετονιά με το αγκίστρι μέχρι το στομάχι του. Επιβεβαιώνοντας κι ένα παλιό γνωμικό των ψαράδων: "Πέρκα είμαι πιάνομαι, χάνος είμαι χάνομαι, γύλος είμαι σε γελώ και το δόλωμα χαλώ". Το σκέφτηκα καθώς μετά είδα κάτι γύλους να κολυμπούν λίγο πιο μακριά από τον καταδικασμένο (;) χάνο, παρέα με σαργούς, χειλούδες, σάλπες, κακαρέλους και γαϊτανούρια, αλλά όχι και κέφαλους, χταπόδια, μελανούρια και βασιλικά καβούρια.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κ.Δημητρη για τον αργολικο καμπο φαίνονται μηδενικες θερμοκρασιες (παγετος)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το -1 ή και σε λίγες περιοχές το -2 δεν μπορεί κάποιος να τα αποκλείσει.
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Αμάν με αυτή την καραμέλα περί καιρικού σάιτ... O καλός καθηγητής ξεφεύγει ενίοτε από τη διδακτέα ύλη για να κάνει πιο ενδιαφέρον το μάθημα για τα παιδιά. Δεν πάει πάντα by the book. Επίσης, κάποτε στην εφημερίδα, που δεν είχα γράψει μία είδηση, ισχυριζόμενος ότι δεν ήταν στην ευθύνη του ρεπορτάζ μου, ο προϊστάμενος του τμήματος μου είχε πει: "Δηλαδή, αν περπατώντας στον δρόμο, δεις να γίνεται επίθεση στον πρωθυπουργό, τι θα πεις, εγώ μπάσκετ κάνω";
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  4. Όπως δείχνουν τα πράγματα κ με τους ΔΝΔυτικους ανέμους κ πότε με ΔΒΔυτικους που θα κυριαρχήσουν από Σάββατο κ μετά η μερίδα του λέοντος αυτή τη φορά όσον αφορά την ένταση των χιονοπτώσεων στα ορεινά(Γιατί όχι από βδομάδα κ στα ημιορεινά)Θα την έχουν τα κεντροβορειοδυτικά τμήματα της χώρας μας.Ύστερα βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ερχόμενος στην κατάσταση που απεικονίζουν τα μοντέλα, μάλλον πάμε για έναν ακόμη ήπιο Δεκέμβριο στη χώρα μας, χωρίς κάτι ιδιαίτερο για τους χιονόφιλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζωνική κυκλοφορία όσο πιάνει το (προγνωστικό) μάτι. Ευνοούνται τα δυτικά. Βαδίζοντας προς τα Χριστούγεννα αλλαγή της κυκλοφορίας; Το πιθανότερο. Και μετά τί; Θα κατηφορίσει η Σιβηρία ή θα μας καταπιεί η Αφρική; Καλύτερα γιορτές με ζωνική παρά Πασχούγεννα.

      Διαγραφή
    2. Όντως Γιώργο,σε λήθαργο φαίνεται ο Σιβηρικός κ αυτόν το μήνα(Η τουλάχιστον στο μεγαλύτερο διάστημά του)ενώ κ οι μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις(σήμερα ανέβασε κ το meteo.gr εκτίμηση Δεκεμβρίου)δείχνουν γενικά έναν μέτριο Δεκέμβρη άντε στη καλύτερη κοντά στις κλιματικές τιμές.
      Πάντως συμφωνώ απόλυτα ότι ακόμα είναι νωρίς όπως επίσης καλύτερα ζωνική κυκλοφορία με τα όποια συστήματα από τα δυτικά παρά αντικυκλώνες κ λιακάδες μέσα στα Χριστούγεννα.

      Διαγραφή
  6. Απογοητευτικές για το σύνολο της Ευρώπης (και ιδιαίτερα για τη χώρα μας και ως προς τον υετό) οι τρέχουσες εποχικές προβλέψεις θερμοκρασίας και βροχόπτωσης του CFS:

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mSeaInd1.gif

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecSeaInd1.gif

    Αυτό που προκύπτει από την ερμηνεία αυτών των χαρτών ως προς την πιθανή ατμοσφαιρική κυκλοφορία είναι η υπερίσχυση ζωνικής κυκλοφορίας, η (για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά) ουσιαστική απουσία σιβηρικού αντικυκλώνα και οι βορειότερες ως προς την περιοχή μας διελεύσεις των μεσογειακών υφέσεων, με αποτέλεσμα υετικό έλλειμμα. Όλα αυτά βεβαίως μπορούν να αλλάξουν και θέλουμε να αλλάξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι σου είναι το μυαλό! Εκεί που καθόμουνα σκέφθηκα έναν χιονόφιλο που ζει στο Κάιρο και μου ήλθε στο νου η φράση του Βιργίλιου: "O passi graviora!", δηλαδή "Ω παθόντες βαρύτερα!" Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια "Χρόνια Πολλά" στους Νικολήδες και τις Νικολέτες!

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε, το "χιονόφιλος απ΄το Κάιρο" μου θυμίζει το παλαιό ανέκδοτο με δύο λέξεις "Αλβανός τουρίστας". Να χαίρεστε την κόρη σας! Ευχές στον Νίκο τον Παππά, σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους Νίκους και Νικολέττες, σχολιαστές ή απλούς αναγνώστες του μπλογκ, και γενικώς καιρόφιλους, διαδικτυακούς και μη.

      Διαγραφή
  8. Έτη πολλά και στην δική σας Νικολέτα Δάσκαλε! Να την καμαρώνετε εις αεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν εξαιρέσουμε την Τρίτη που η θερμοκρασία κατάφερε και ξεπέρασε τους 10 βαθμούς (10.3),σημερα είναι η όγδοη ημέρα που έχουμε μονοψηφιες θερμοκρασίες και φαίνεται και η"χειρότερη",καθώς είναι άκρως χειμωνιάτικη με πολύ κρύο και χιονόνερο.Χρονια πολλά σε όλους-ες γιορτάζουν.Δασκαλε,πολύχρονη η Νικολέτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρόνια πολλά και στον Νίκο Παππά και όσους και όσες ακόμα γιορτάζουν.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ Βαγγέλη. όσα είπαμε νερό και αλάτι απ' το Θυμάρι. το ίδιο φέρνω βαρέως και για την παλαιότερη κουβέντα με έναν φίλο από Κρήτη.
      χρόνια πολλά και στη Νικολέτα. σε όλους υγεία και όσο το δυνατό λιγότερες στεναχώριες.
      προσοχή στον επόμενο μήνα, όποιος έκανε δίαιτα την έκανε και πάει.
      να χιονίσει να βγούμε να περπατήσουμε, να φωτογραφήσουμε, να κάψουμε τα γλυκά, τους μεζέδες, τα «πνεύματα».

      Διαγραφή
    2. Χρόνια πολλά Νίκο και χιόνια πολλά στα Τρίκαλα.

      Διαγραφή
    3. ευχαριστώ Δημήτρη, Γιώργο. πρώτη παγωνιά σήμερα στον κάμπο.
      ψωμί (βροχή) να έχουμε και για παντεσπάνι (χιόνι) βλέπουμε..

      Διαγραφή
  11. Έτη πολλά και ευλογημένα υγεία ευτυχία σε όλους, δάσκαλε να την χαίρεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρονια πολλα δασκαλε με υγεια σε ολους να την χαιρεσαι την Νικολετα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστούμε από καρδιάς για τις ευχές σας! Να είστε όλοι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καθυστερημενα Χρόνια πολλά κ.Ζιακοπουλε για την κόρη σας. Πάντα υγεία και χαρά στη ζωή της!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή