Νοτιάδες και άνοδος της θερμοκρασίας


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) νότιοι άνεμοι θα μεταφέρουν θερμές αέριες μάζες και προς τις βορειότερες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη την Ελλάδα. Κατά τα άλλα, οι βροχές και οι χιονοπτώσεις (ορεινά) που θα σημειωθούν στη χώρα θα είναι τοπικές, σύντομες και κατά κανόνα ασθενείς. Το Σάββατο (15/12) η περιοχή μας θα επηρεαστεί από ένα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό που αναμένεται να κινηθεί από τη δυτική προς την ανατολική Μεσόγειο. Το σύστημα αυτό θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στη Δ-ΝΔ Ελλάδα, την Α. Μακεδονία, τη Θράκη, το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Την Κυριακή (16/12) βροχές, χιόνια (ορεινά) και τοπικές καταιγίδες αναμένονται βασικά στη Β-ΒΑ Ελλάδα και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι σταδιακά και από τη ΒΔ Ελλάδα θα γίνουν βόρειοι με αποτέλεσμα τη βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας. Τη Δευτέρα (17/12) ο καιρός θα είναι γενικά βελτιωμένος. Στις εξαιρέσεις συγκαταλέγονται νωρίς το πρωί το Α. Αιγαίο και το βράδυ η Δ. Ελλάδα, όπου θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Οι Β-ΒΔ άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Την Τρίτη (18/12) αναμένεται νέα μεταβολή του καιρού στη χώρα με βασικά χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι στα πελάγη θα φθάσουν τα 7 μποφόρ.     

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-12-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Ασθενείς τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά) κυρίως στη Μακεδονία. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 12 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές κατά κανόνα ασθενείς. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Ν-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 16 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Νεφώσεις. Μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στο Α. Αιγαίο. Άνεμοι στα βόρεια Α-ΝΑ 3 με 4 μποφόρ και στα νότια Ν-ΝΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν. Πιθανή βροχή τη νύχτα. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 16 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 11 βαθμούς.

26 σχόλια:

  1. Aν η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής δοθεί σε όλα τα μέτωπα, μπορεί να κοστίσει στη Νορβηγία 800 δισ. δολ., ίσο ποσό με αυτό που διαθέτει στο μεγάλο Ταμείο κρατικής περιουσίας, όπως επισημαίνει το Bloomberg. Σε μία τέτοια περίπτωση, δηλαδή, αν οι πολιτικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής εφαρμοστούν, η αξία των αποθεμάτων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Νορβηγίας θα μειωθεί σε 2 τρισ. κορώνες από 9 τρισ. κορώνες. "Οι φιλόδοξες διεθνείς κλιματικές πολιτικές, με χαμηλότερη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα, θα μειώσουν την αξία των αποθεμάτων πετρελαίου" ανέφερε η Επιτροπή της Νορβηγίας για τον Κλιματικό Κίνδυνο.

    Η σκανδιναβική χώρα θα έχει, ωστόσο, άλλα οφέλη από μία επιτυχημένη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πέρα από την αποφυγή απειλών, όπως συγκρούσεις και ανθρωπιστικές κρίσεις, αλλά και ακραίων καιρικών φαινομένων, θα αναβαθμιστεί και η αξία της καθαρής και ανανεώσιμης υδροηλεκτρικής ενέργειας της Νορβηγίας. Η συζήτηση για τη θέση που θα πάρει η σκανδιναβική χώρα απέναντι στην κλιματική αλλαγή έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, με πολιτικούς, οργανισμούς και πολίτες να αμφισβητούν τόσο τις ηθικές, όσο και τις οικονομικές επιπτώσεις από την εξόρυξη περισσότερου πετρελαίου. Η Νορβηγία εκτιμά ότι το 55% των αποθεμάτων της βρίσκονται ακόμα στο έδαφος, από τη δεκαετία του 1960, οπότε και ανακαλύφθηκαν τα κοιτάσματα πετρελαίου.

    Η Επιτροπή υποστήριξε ότι ο κλιματικός κίνδυνος δεν σημαίνει ότι η Νορβηγία πρέπει να αλλάξει τις επενδυτικές αποφάσεις της για τη βιομηχανία του πετρελαίου. Όπως π.χ. ένα φορολογικό σύστημα που δίνει κίνητρα για εξορύξεις και φοροελαφρύνσεις για επενδύσεις ως αντιστάθμισμα ενός υψηλού επιπέδου φορολογίας. Η Επιτροπή προτείνει, λοιπόν, στην κυβέρνηση να αναλύσει καλύτερα τους κλιματικούς κινδύνους με τη δημιουργία σεναρίων για τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, έτσι ώστε να ελεγχθούν οι αντοχές του πετρελαϊκού πλούτου της Νορβηγίας και μελλοντικών πρότζεκτ για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

    Το Ταμείο κρατικής περιουσίας, που διαθέτει κεφάλαια 1 τρισ. δολ. ζήτησε πέρσι από την κυβέρνηση της Νορβηγίας να πουλήσει τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά για να αποφύγει την έκθεση σε χρηματοπιστωτικούς κινδύνους και όχι λόγω κλιματικής αλλαγής. Το Ταμείο είναι, πάντως, εκτεθειμένο και στον κλιματικό κίνδυνο, σύμφωνα με την Επιτροπή, αλλά δεν είναι αρμοδιότητά της να του κάνει συστάσεις.
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-12-12/climate-risk-report-warns-of-falling-norwegian-offshore-values?srnd=premium-europe

    Σκανδιναβικού τύπου καιρό είχαμε, εξάλλου, την Πέμπτη με μία αδιάκοπη βροχή και με ρεύματος διακοπή. Tη φοβόμουν τη συγκεκριμένη μέρα, επειδή δεν είχαν περάσει ούτε 24 ώρες από την αιμοδοσία, είχα πονοκέφαλο, είχε 8 βαθμούς θερμοκρασία αισθητή, αλλά παρόλα αυτά πήγα πήγα στην αγαπημένη μου ακτή. Φωτογράφισα, μάλιστα, και κεφαλόπουλα, χάνο, πέρκα, σαργούς, σάλπες, κακαρέλους, καλόγριες, γύλο και γαϊτανούρια εκτός από τις σταγόνες της βροχής που έπεφταν σε μία θάλασσα μουντή.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όμορφες εικόνες συνάντησα πριν λίγο που ήρθα από Αθήνα, στο χωριό μου και την γύρω περιοχή, καθώς το πασπαλισμα υπήρχε ακόμη πανω στα δεντρα ,αλλα και στο έδαφος και η πυκνή ομίχλη δινει ένα ιδιαίτερα χειμερινό τόνο στην ήδη όμορφη ατμόσφαιρα.Δυστυχως είναι πολύ λίγο αυτό,αλλά πιστεύω ότι απλώς είναι "εμπροσθοφυλακή"σε αυτά που έρχονται.Η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 3 βαθμούς.Καλο απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν χαρακτηριζεται προμηνυμα για κατι ανωτερο απαραιτητως!
      ενδεχεται να μην κανει τιποτα φετος τον χειμωνα οπως εγινε και με περυσι που χιονισε μονο μια φορα στα πεδινα στις 21-22 δεκεμβριου!

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  3. Ωραία χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα το τελευταίο τριήμερο στην Αθήνα. Ακόμα και η χτεσινή λιακάδα ήταν όμορφη, με το κρύο ιδιαίτερα αισθητό. Πάμε τώρα για νοτιάδες και νέες βροχές, καιρικές εναλλαγές και συγκινήσεις, μικρές μεν και ταπεινές αλλά απείρως προτιμότερες από αντιπαθείς αντικυκλωνικές βαρετοκαιρίες. Μακάρι να πάμε έτσι μέχρι την Πρωτοχρονιά, έρθει - δεν έρθει το χιόνι στην πόρτα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο χριστοδουλε,που πρόλαβες το χιονακι στο χωριό σου,σε μας στο νησί,το ξημέρωμα είχε πολύ πάχνη,μετα τις 11,μας ήρθε ψιλόβροχο,μεχρι τώρα,απλως επειδή εγκλωβίστηκε ή παγωνιά,η βροχή που πέφτει είναι παγωμένη κ σε περουνιαζει,καλο απόγευμα σε όλη την παρέα του μπλογκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σφοδρές χιονοπτώσεις, χιονοθύελλες, ακόμα και παγωμένη βροχή, που μπορεί να προκαλέσουν κυκλοφοριακό χάος αναμένονται στη Βρετανία το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το Skynews. Kίτρινος συναγερμός εκδόθηκε για τη Σκωτία και τη βόρεια Αγγλία για το Σάββατο 15/12 και την Κυριακή 16/12 και μερικές απομακρυσμένες κοινότητες κινδυνεύουν να αποκλειστούν. Το Μετεωρολογικό Γραφείο ανέφερε επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα τραυματισμών από γλιστρήματα και πεσίματα σε παγωμένες επιφάνειες και ότι δρομολόγια λεωφορείων και τρένων μπορεί να καθυστερήσουν ή, να ματαιωθούν, καθώς μερικοί δρόμοι θα κλείσουν. Κίνδυνος λόγω μαύρου πάγου υπάρχει επίσης σε πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομους.

    Οι κίτρινοι συναγερμοί θα είναι σε ισχύ από τις 12:00 του Σαββάτου ως τις 10:00 της Κυριακής. Σε αυτό το διάστημα θα σημειωθούν σφοδρές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα, ειδικά πάνω από τους λόφους, καθώς θα επικρατούν και ευνοϊκοί νοτιοανατολικοί άνεμοι. Στη βόρεια Αγγλία και τη νότια Σκωτία το χιόνι μπορεί να μετατραπεί σε παγωμένη βροχή από τα 200 ως τα 300 μέτρα, οδηγώντας σε εκτεταμένο παγετό το βράδυ του Σαββάτου. Είναι πιθανά 2 με 5 εκατοστά χιονιού στα πεδινά και 10 με 20 εκατοστά στα ορεινά. "Ο καιρός θα γίνει πιο κρύος, καθώς νοτιοανατολικοί άνεμοι θα φέρουν παγωμένο αέρα από τη βόρεια Ευρώπη και η βροχή που θα έρχεται στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο από τον Ατλαντικό, θα μετατρέπεται σε χιόνι συναντώντας τις ψυχρές αέριες μάζες το ΣΚ.
    https://news.sky.com/story/uk-weather-forecast-warnings-in-place-for-blizzards-and-heavy-snow-11579530
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βάση όλων αυτών που βλέπω τις επόμενες ημέρες δάσκαλε κ ότι δίνουν μέχρι κ σήμερα τα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα η μεσοπρόθεσμη του ECMWF πάει στον κουβά όσον αφορά τον υετό τουλάχιστον μέχρι τις 26,27 του μήνα.
    Άντε ν'αλλάξουν κ οι θερμοκρασίες σιγά σιγά κ θα ήμαστε σούπερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Στη Δ-ΒΔ Ελλάδα από τότε που βγήκε εκείνη η δυνατή κακοκαιρία στα μέσα Νοεμβρίου έκτοτε δεν σταμάτησε και έτσι θα πάει. Θεωρώ ότι καλό χιόνι για τα ορεινά φαίνεται ότι θα έχουμε την ερχόμενη Τρίτη (συστημένο για Ήπειρο και Δ. Μακεδονία μου φαίνεται). Οι θερμοκρασίες ακόμη βέβαια έχουν διακυμάνσεις, που δημιουργούν θέματα για καλό χιόνι στα ημιορεινά (υψόμετρο 500-600μ.). Πάντως αυτό που θυμάμαι ανέκαθεν είναι ότι όταν έπεφτε πολύ χιόνι στα ορεινά ακούγαμε συγχρόνως για βροχές στα πεδινά. Όταν ακούμε για χιόνι στα πεδινά, έχει παγωνιές στα ορεινά και δεν πέφτει πολύ χιόνι. Το ιδανικό σύστημα που δίνει πολύ χιόνι είναι βαρομετρικό από Δ και θερμοκρασίες που βγάζουν χιόνι από τα 500 μ. τουλάχιστον και με Δ-ΝΔ ρεύμα.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς όπως τα λες είναι.Δε φαίνεται να σταματά η ροή συστημάτων από τα δυτικά κ η Τρίτη εάν ευνοήσουν οι ώρες κ το σύστημα "κάτσει" λίγο παραπάνω έως κ το τέλος της ημέρας προς Τετάρτη θα δούμε καλά πράγματα στα μέρη μας.
      Τώρα για τις μέρες των Χριστουγέννων το δυτικό νοτιοδυτικό ρεύμα που φαίνεται να επικρατεί θα δώσει σίγουρα φαινόμενα στην περιοχή μας.
      Μακάρι να μας κάτσει κ μία κατεβασιά που μέχρι στιγμής δυστυχώς δε φαίνεται.

      Διαγραφή
  7. Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές πάμε πολύ καλά. Μακάρι να συνεχίσει έτσι.Έχει πολύ καιρό ακόμα. Ημερολογιακά δεν έχουμε μπει ακόμη στο Χειμώνα. Νομίζω ότι μέχρι τώρα έχει τέτοια κυκλοφορία ή ατμόσφαιρα που θυμίζει τον παλιό καλό καιρό.
    Μονο που τα φαινόμενα είναι μικρότερης χρονικής διάρκειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αντώνη δεν το χάρηκα όπως έπρεπε και όπως ήθελα,αλλά δεν πειράζει,την επόμενη φορά.Αγαπητε φίλε ανώνυμε από Καρδίτσα, σίγουρα δεν είναι προμήνυμα, απλά όπως ερμηνεύω τα σημάδια που βλέπω τόσο καιρό,όπως μου τα"λενε"οι"μετεωρολογοι"μου,αλλά όπως φαίνεται από το πως πηγαίνει το ολό σκηνικο μέχρις στιγμής, που δεν μοιάζει με τίποτα με περυσι(ακριβώς έτσι τα λένε και άλλοι φίλοι του μπλοκ)πιστεύω ότι φέτος θα μείνουμε όλοι ευχαριστημένοι, φυσικά και η περιοχή σου, καθώς έρχομαι τακτικά εκεί πλέον και έχω δει και εκεί τα σημάδια που "λένε"σχεδόν τα ίδια πράγματα.Ο καιρός βέβαια θα "αποφασίσει"τι ακριβώς θα γίνει,εμείς απλώς ακολουθούμε.Οτι μέχρις στιγμής εχω"δει"εχουν "κλειστό ακέραιο, αν απο εδώ και πέρα και δεν "βγουν"ειναι αυτο που λεμε:έπαιξα και έχασα!! "Τολμω"λοιπον την πρόγνωση και Θεός(καιρος) βοηθός!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Νέα καλά μάς έχετε δάσκαλε με πολλά νερά και ευχαριστούμε για τις ενημερώσεις και την μάθηση που μάς δίνετε. Καλό βράδυ στην παρέα. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Tις βροχές τουλάχιστον για την Αττική τις μάζεψαν για το Σάββατο. Ό,τι κάνει Κυριακή και μετά Τρίτη. Επίσης, οι χάρτες που μας παρέθεσε ο κ. Ζιακόπουλος στη βδομάδα από 10/12, δηλαδή, αυτή που διανύουμε, δείχνουν πολλές βροχές στην Ελλάδα, που την έχει σχεδόν ολόκληρη με μπλε χρώμα. Άρα έπεσαν μέσα στο πρώτο διάστημα. Και τις θερμοκρασίες έχουν πετύχει επίσης από 10/12 οι χάρτες, καθώς τις έχουν με λευκό χρώμα, δηλαδή στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Τα κόκκινα αρχίζουν μετά, από 17/12 και από 24/12. Μένει να αποδειχτεί αν θα συνεχιστεί για ένατη συνεχή χρονιά η παράδοση για "καλοκαιρινά" Χριστούγεννα. Και για δεύτερη χρονιά για χαρούμενη και "ζεστή" Πρωτοχρονιά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε πέσαν μέσα στις θερμοκρασίες Βαγγέλη καθώς έδειχναν γκρι κ άσπρες αποχρώσεις δλδ ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες κ μέσα σε αυτό το διάστημα χιόνισε μέχρι τα κεντροβόρεια πεδινά,είχαμε αρνητικές ελάχιστες σε όλα τα ηπειρωτικά σχεδόν όλες τις μέρες ενώ κ από τις 17 κ μετά που δείχνουν ανομβρία με συγχωρείς πολύ αλλά Τρίτη κ Τετάρτη θα έχουμε κακοκαιρία κ χιόνια ίσως μέχρι τα Βόρεια πεδινά.
      Όσο για τη συνέχεια όντως θα ζεστάνει ο καιρός αλλά τουλάχιστον στα ΔΒΔυτικα οι βροχές φαίνεται να συνεχίζονται,οπότε πάμε μέρα με τη μέρα την πρόγνωση κ βλέπουμε.

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα σας. Το Κ. Νευροκόπι -15 χθες, -4 σήμερα. Στέφανε, είδα σε κάμερα ότι το έστρωσε στα βόρεια Πιέρια μέχρι τη Βεργίνα και τα Παλατίτσια χθες τις προμεσημβρινές ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Χρήστο, δυστυχώς σε εμάς άργησε να έρθει ο υετός όπως το έλεγες! Χιόνισε για λίγο ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Καρδίτσας, εμείς μόνο το κρύο φάγαμε!Εξάλλου γνωρίζεις πόσο δυσκοίλιος είναι ο καιρός στην περιοχή μας!!

      Διαγραφή
  12. Απο Τρίτη απόγευμα και ίσως Τετάρτη θα φλερτάρουν οι πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας με χιονόνερο ή ακόμα και χιόνι! Περιμένουμε νεότερο ανακοινωθέν από τον δάσκαλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "...θα φλερτάρουν με χιόνι..."
    "... καλοτάξιδες οι θάλασσες..."
    "...κατεβασιά κρύου αέρα..."
    "...νιφαδόπτωση..."
    "...θερμές γλώσσες, καυτά αφρικανικά φιλιά..."
    "...τα κράσπεδα του αντικυκλώνα..."

    Και άλλες πολλές τραγικές φράσεις, με πληθώρα εκφραστικών κ συντακτικών λαθών, τις οποίες εχουν εισάγει "κάποιοι" στο αντικείμενο της πρόγνωσης καιρού και δυστυχώς λυπάμαι που πολύς κόσμος τις παίρνει και τις χρησιμοποιεί,.δίχως να τις ελέγξει...

    Μιχαήλ από
    Στυλίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι μου θύμισες, Μιχάλη! Στα πρώτα χρόνια της θητείας μου στην ΕΡΤ είχα την τύχη να συναντήσω έναν εξαιρετικό φιλόλογο που εργαζόταν ως επιμελητής-διορθωτής κειμένων στο κανάλι. Ο αξέχαστος εκείνος φίλος και συνεργάτης δεν με άφηνε "να σταθώ σε χλωρό κλαρί". Με κυνηγούσε στους διαδρόμους και με διόρθωνε. Όταν έλεγα "η θερμοκρασία θα σημειώσει μια μικρή πτώση", μου έλεγε "δηλαδή, η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει δύο μικρές πτώσεις".
      Αναφορικά με τα συγκεκριμένα παραδείγματα που αναφέρεις, το πρώτο μού φέρνει στο νου ένα καμποχώρι να κλείνει το μάτι στο χιόνι του απέναντι βουνού. Το δεύτερο είναι ευρέως διαδεδομένο, καθώς είναι αρκετοί ακείνοι που δεν καταλαβαίνουν ότι οι θάλασσες ταξιδεύονται και δεν ταξιδεύουν όπως τα πλοία. Το τρίτο παράδειγμα μου δίνει την ευκαιρία να πω ότι ο κρύος αέρας δεν έχει ανεβασιά. Κατεβασιά βέβαια έχει, αλλά στη μετεωρολογία τη λέμε εισβολή. Ακούω μερικές φορές να χρησιμοποιείται η φράση εισβολή θερμού αέρα και αναρωτιέμαι αν άλλαξε η θεωρία περί των ψυχρών και των θερμών μετώπων. Για τη νιφαδόπτωση έκανα πριν από καιρό σχόλιο. Για τις θερμές γλώσσες και τα φιλιά δεν έχω κάνει σχόλια. Όμως, ούτε τώρα θα κάνω λόγω ...ΕΣΡ. Τα κράσπεδα του αντικυκλώνα είναι σωστότατα. Τα χείλη του αντικυκλώνα είναι λάθος, γιατί χείλη έχει μόνο τα βαρομετρικό χαμηλό.
      Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
    2. Επιστημονικά έχεις δίκιο,λαϊκά νομίζω αυτές οι φράσεις είναι πιο εύηχες στο ευρύ κοινό.

      Διαγραφή
    3. Φίλε Μιχαήλ πιστεύω πως αναφέρεσαι σε έμενα, για αυτό που έγραψα ποιο πάνω. Με την σειρά μου σου απαντάω πως τραγικές δεν είναι οι φράσεις που χρησιμοποιούμε για τον καιρό ΑΛΛΑ τραγικοί γινόμαστε ΕΜΕΙΣ σαν άνθρωποι όταν πιστεύουμε πως τα ξέρουμε όλα και πάμε να διορθώσουμε και τους υπολοίπους!Ο καθένας μπορεί να γράφει και να λέει ότι θέλει, ΠΑΝΤΑ σε δημοκρατικά πλαίσια, χωρίς να προσβάλει ή να μειώσει τον συνάνθρωπό του! Δυστυχώς όμως υπάρχουν και οι ξερόλες και στην χώρα μας είναι αρκετοί! Καλό Σουκου σε όλους ή μάλλον καλό Σαββατοκύριακο να γράψω γιατί μπορεί να με διορθώσει και πάλι ο Μιχαήλ από την Στυλίδα και δεν το θέλω!

      Διαγραφή
    4. Σε ολα τα επαγγέλματα υπάρχουν τεχνικοί όροι οι οποίοι δεν ερμηνεύονται απο τους φιλολογους σωστά διότι δεν γνωρίζουν απο θετικές επιστήμες.

      Διαγραφή
    5. Κανένας μας δεν απευθύνεται σε σένα, Στέφανε. Ο Μιχάλης πιάστηκε από μία -κατά τα άλλα χαριτωμένη- λέξη σου (φλερτ) και έθιξε ένα θέμα που αγγίζει πολλούς από εμάς. Κατά τη γνώμη μου, έχουμε να κάνουμε με δύο επιμέρους ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι όλοι μας πρέπει να σεβόμαστε τη γλώσσα μας και να φροντίζουμε όσο μπορούμε περισσότερο να τη γράφουμε και να την εκφέρουμε σωστά. Η γλώσσα μας είναι η πατρίδα μας.
      Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με το κατά πόσο μπορούμε να "εκλαϊκεύουμε" την ορολογία μιας επιστήμης και γενικότερα την ίδια την επιστήμη, που υποτίθεται ότι αγαπάμε, χωρίς να την πετσοκόβουμε. Η απάντηση ότι έτσι επικοινωνούμε καλύτερα με το κοινό δεν δίνει το συγχωροχάρτι. Οι άνθρωποι που μας ακούν και βλέπουν τα γραπτά μας δεν είναι ηλίθιοι. Ακόμα όμως κι αν μερικοί από αυτούς δεν είναι εξοικειωμένοι με κάποιες έννοιες, εμείς που μιλάμε και γράφουμε δημόσια έχουμε υποχρεωση να τους ενημερώνουμε. Και αυτό πρέπει να το κάνουμε σωστά.

      Διαγραφή
    6. Κανένα πρόβλημα δάσκαλε, το σχόλιο μου ήταν καλοπροαίρετο, δίνοντας στο τέλος όπως είδατε και λίγη δόση χιούμορ. Δε θα ένιωθα καλά μέσα μου εάν δεν απαντούσα. Το θέμα έχει λήξει!

      Διαγραφή
  14. Προς Στυλίδα: "έχουν εισαγάγει΄΄ το ορθόν! Βασίλης Σπάρτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή