Για όσους δεν το είδαν από κοντά...

15 σχόλια:

  1. Θα το κρατήσουμε να το βλέπουμε τις μέρες της στέρησης, Νεκτάριε!
    Άψογη, όπως πάντα, δουλειά από έναν άνθρωπο που αγαπάει όσο λίγοι τον καιρό και τη φύση.
    Ευχαριστούμε πολύ, φίλε μου.
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να συμπληρώσω ότι αισθανόμαστε λίγο σαν τους πεινασμένους που βλέπουν στην τηλεόραση γκουρμέ πιάτα!

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ!
      Καλές γιορτές σε όλους τους φίλους του καιρού και του blog σας!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα σας .Είναι η πρώτη φορά που γράφω αν και σας παρακολουθώ εδώ και αρκετό καιρό .

    Είμαι και εγώ λάτρης του καιρού ,φυσικά χιονοφιλος αλλά όπως και ο κύριος Σπανός φανατικός φίλος της κολύμβησης στην θάλασσα όλο τον χρόνο !

    Την καλημέρα μου και στον κύριο Ζακοπούλο.Ανήκω δυστυχώς στην τελευταία γενιά που πρόλαβε την Αθήνα με αλάνες και θυμάμαι την δεκαετία του 80 ,όταν έφηβοι ακόμα τότε περιμέναμε με αγωνία τα δελτία ειδήσεων , για να βλέπαμε αν θα έβρεχε τις Κυριακές για να ξέρουμε αν θα παίζαμε ποδοσφαιρο η όχι!




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως λέει και η παροιμία:Φάτε μάτια ψάρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιας και γράφτηκε η μαγική λέξη (ψάρια), καλόγριες, κακαρέλοι, σαργοί, σκαθάρι, σάλπες, μουρμούρες, κέφαλοι, πέρκα, μελανούρια, χάνοι και γαϊτανούρια συνέθεταν σήμερα το σκηνικό στον βυθό. Σε μία μέρα με θεαματική μεταβολή και όσον αφορά τον καιρό. Αφού από τους 8 βαθμούς της Πέμπτης, τα θερμόμετρα στην Π. Φώκαια έδειχναν 14 το πρωί της Παρασκευής και 19 το μεσημέρι, όταν κατέβηκα με τον ήλιο στα βράχια της αγαπημένης μου ακτής.

      Δεν τήρησα και τον κανόνα που λέει ότι απαγορεύονται οι καταδύσεις τρεις μέρες μετά την αιμοδοσία. Εντάξει, στα τέσσερα μέτρα κατέβηκα για να μαζέψω μία διάφανη σακούλα - από αυτές που ανοιγοκλείνουν με κλιπ - καθώς έχασκε στον πυθμένα. Δεν προκαλούσε, λοιπόν, απλά ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά μπορεί να εγκλωβιζόταν και κανένα ψαράκι μέσα και μετά να μην μπορούσε να ξαναβγεί. Γι' αυτό τη μάζεψα, όπως κι ένα σακουλάκι από κρουασάν στα δύο μέτρα αυτό, το οποίο ήταν δίπλα σε μία ποντισμένη σημαδούρα ανάμεσα σε τέσσερις σπάρους και μία χειλού στο σκούρο μπλε του βυθού.

      Πάντως, εκτός από τα πλαστικά ρυπαίνουν (και ενίοτε δηλητηριάζουν και εμάς που τα φοράμε) και τα ρούχα, όπως μας πληροφορεί η Le Monde. Και φοράμε πολλά, καθώς το 2016 πωλήθηκαν 100 δισ. ρούχα σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι στη Γαλλία κάθε άνθρωπος φορούσε 9,5 κιλά ρούχα. Και οι καταναλωτές αγοράζουν όλο και περισσότερο +60% ρούχων τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτή η τάση έχει όνομα, γρήγορη μόδα και αφορά είδη μίας χρήσης που ανανεώνονται συνεχώς. Αυτές οι συνήθειες κατανάλωσης έχουν συνέπειες για το περιβάλλον, καθώς από την παρασκευή των πρώτων υλών, τις μεταφορές, το πλύσιμο και την ανακύκλωση, ο κύκλος της ζωής ενός ρούχου προκαλεί τεράστια ρύπανση και μερικές φορές δηλητηριάζει και εκείνον που το φοράει.

      Για παράδειγμα τα βαμβακερά προέρχονται από το βαμβάκι, το οποίο ψεκάζεται με φυτοφάρμακα και χρειάζεται τεράστιες ποσότητες νερού (2.700 λίτρα για ένα μπλουζάκι). Πέρα από το γεγονός ότι η μαζική παραγωγή βαμβακιού στο Ουζμπεκιστάν οδήγησε στην αποξήρανση της θάλασσας της Αράλης. Άλλα ρούχα είναι από πολυεστέρα, που παράγεται από πετρέλαιο κι έτσι αυξάνονται οι εκπομπές ρύπων (1,2 δισ. τόνοι ετησίως). Όπως και με τη μεταφορά ρούχων από την Κίνα και την Ινδία, μέσω Μαρόκου στη Γαλλία π.χ., που εισάγει το 50% των ενδυμάτων της. Παράλληλα εμποτίζονται και με τοξικές ουσίες κατά την επεξεργασία τους στα εργοστάσια. Ακόμα και μέσω του πλυντηρίου ρούχων πολλές ρυπογόνες ουσίες, 500 χιλιάδες τόνοι μικροπλαστικών για την ακρίβεια, καταλήγουν στη θάλασσα, όπου καταναλώνονται από τα ψάρια και περνούν μετά και στη διατροφική αλυσίδα των ανθρώπων.
      https://www.lemonde.fr/planete/video/2018/12/13/pourquoi-s-habiller-pollue-la-planete_5396969_3244.html
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  4. Μπράβο στον καλλιτέχνη ,ωραίο βίντεο.
    Άντε κ στις αυλές μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άλλη μια καλλιτεχνική δημιουργία από τον Νεκτάριο, με ωραία πλάνα και ιδιαίτερα προσεγμένη μουσική επένδυση. Μπράβο μάστορα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακριβώς όπως το λέει ο Λαμερας, καλλιτέχνικη δημιουργία με ώραια μουσική.Μπραβο στον Νεκτάριο. Απεναντίας,με όσα μας αναφέρει ο Β.Σπανός από την αγαπημένη του παραλία και τους 19 βαθμούς, στο χωριό μου και σήμερα ήταν μια καθαρά χειμωνιάτικη μέρα με την πυκνή ομίχλη να μην "λέει" να σηκωθεί και την θερμοκρασία να μην ξεπερνάει τους 8 βαθμούς αργά το μεσημέρι. Ευτυχώς που στο Σχηματάρι που δουλεύω μετά τις 12 έβγαλε λίγο ήλιο, γιατί αυτός στην περιοχή μου αγνοείτε.Τα πάντα είναι μες την υγρασία και το κρύο αρκετό,μιας και όλα τριγύρω είναι χιονισμένα. Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι άλλο να πούμε για τον κοντινό φίλο Νεκτάριο από την Αχαΐα.
    Όπου κ να στήσει κ τραβήξει με την κάμερά του(Ρίο,λιμάνι Πάτρα,Παναχαϊκό,άνω βλασιά κ.α)ο τρόπος που το παρουσιάζει είναι ονειρικός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Νεκτάριος ειναι ενα βημα μπροστά απο εμας στην τεχνολογία και φτιάχνει ωραια πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από τους λίγους που προέβλεψαν τη σημερινή βραδινή βροχή στην Αθήνα ο κ. Ζιακόπουλος. Αν και είμαι άσχετος από αυτά, πρέπει να είναι δύσκολη μία πρόγνωση, όταν ένα φαινόμενο έχει σχετικά σύντομη διάρκεια.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εξαιρετικός για μια ακόμη φορά ο Νεκτάριος, μου θύμισε τον Φουρνά των Αγράφων όπου υπηρέτησα ως δασονόμος για μια επταετία, 2001-2008. Στέφανε, ο καιρός της Αλεξάνδρειας (Γιδά) είναι "δυσκοίλιος" τα τελευταία χρόνια. Παλιά, (δεκαετία 70 και 80 ξέρεις πόσο "ευκοίλιος" ήταν; Χιόνιζε "για πλάκα" και κάποιες φορές το νέο χιόνι "έβρισκε" κάτω το παλιό. Τα εισαγωγικά είναι για τον Μιχαήλ από την όμορφη Στυλίδα, τον οποίο καλωσορίζουμε στο blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καταπληκτικό βίντεο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή