Η αιώνια καιρική σειρά για τις από το βορρά κατερχόμενες ατμοσφαιρικές διαταραχές: ψυχρό μέτωπο, βόρειο ρεύμα, παγετός!


Στην περιοχή μας ο καιρός των Χριστουγέννων θα επηρεαστεί από ένα ψυχρό μέτωπο που θα σαρώσει τη χώρα από βορρά προς νότο. Το σύστημα αυτό θα προκαλέσει βροχές και χιονοπτώσεις, οι οποίες όμως στα δυτικά και τα βόρεια δεν θα κρατήσουν πολύ. Παράλληλα, θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Την Τετάρτη (26/12) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ισχυροί βοριάδες και το κρύο. Βροχές, κατά κανόνα ασθενείς, και χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις Β. Σποράδες, την Εύβοια, την Αττικοβοιωτία, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Επισημαίνεται ότι από την Αττική και βορειότερα οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Πάντως, το απόγευμα - βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν σχεδόν παντού. Από την Πέμπτη (27/12) ως το Σάββατο (28/12) δεν προβλέπονται βροχές, οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.  

Καλά Χριστούγεννα, φίλοι μου

Υ.Γ.
α) Την ημέρα των Χριστουγέννων σε πολλές περιοχές της χώρας οι πρωινές θερμοκρασίες θα είναι οι μέγιστες θερμοκρασίες της ημέρας.

β) Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη και τις πρώτες μέρες του Γενάρη, καθοριστικό στοιχείο θα είναι η εγκατάσταση αντικυκλώνα εμποδισμού στη ΒΔ Ευρώπη. Με αυτό το δεδομένο, η κυκλοφορία στις ανατολικά του αντικυκλώνα περιοχές θα είναι μεσημβρινή και θα παρουσιάσει εμμονή. Βέβαια, δεν μπορούμε από τώρα να δούμε σε ποιες ακριβώς περιοχές της Μεσογείου θα λάβουν χώρα οι ψυχρές εισβολές. Όμως, οι πιθανότητες οι εισβολές αυτές να γίνουν στη δυτική ή την κεντρική Μεσόγειο εκ των πραγμάτων θα είναι μεγάλες κι έτσι στο παιχνίδι του καιρού της περιοχής μας θα μπουν και οι νοτιάδες.  

ΤΡΙΤΗ, 25 Δεκεμβρίου 2018

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) που γρήγορα θα σταματήσουν σχεδόν παντού (εξαίρεση ίσως αποτελέσουν οι νότιες περιοχές της Χαλκιδικής). Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 7 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (Ήπειρος). Βαθμιαία βελτίωση από τα ΒΔ. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 12 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά. Πιθανές καταιγίδες κυρίως στις νοτιότερες περιοχές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από βορρά προς νότο. Άνεμοι Β 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 12 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων, αρχής γενομένης από το Β-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι Β 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 18βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και στα ορεινά - ημιορεινά χιονοπτώσεις. Από αργά το απόγευμα εξασθένηση των φαινομένων και περιορισμός τους στα βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 11 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Νωρίς το πρωί τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά ). Άνεμοι ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 6 βαθμούς.

53 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε πολύ κ. Ζιακόπουλε για την πάντα έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση της πορείας του καιρού. Εύχομαι ολόψυχα σε σας προσωπικά και σε όλους τους φίλους του μπλόκ να έχετε όμορφα και αληθινά Χριστούγεννα γεμάτα υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ΥΓ β ήταν μαχαιριά στην καρδιά. Εύχομαι ολόψυχα να πέσετε έξω και να είμαστε στη σωστή πλευρά του φεγγαριού. Καλά Χριστούγεννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουμε ...υποχρεώσεις και στη Β.Ελλάδα, Βαγγέλη μου!

      Διαγραφή
    2. Η Β. Ελλάδα έχει μοιραία πιο πολλές ευκαιρίες. Εμείς εδώ παλεύουμε για το πενιχρό μισό μηδέν και τώρα έχουμε την ευκαιρία μας. Αν σας έπεισα, ελάτε, βάλτε τα μεγάλα μέσα...

      Διαγραφή
    3. Έτσι είναι Βαγγέλη. Η μεσημβρινή κυκλοφορία είναι ρώσικη ρουλέτα. Ενώ με ζωνική, ξέρεις σε γενικές γραμμές τι να περιμένεις. Καλά Χριστούγεννα στο Δάσκαλο και σε όλους τους φίλους, σχολιαστές και απλούς αναγνώστες του μπλογκ, χιονόφιλους και μη.

      Διαγραφή
  3. Σε αντίθεση με τα παγωμένα Χριστούγεννα εδώ, στην Αυστραλία η θερμοκρασία ίσως να σκαρφαλώσει και 12 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του Δεκεμβρίου, καταρρίπτοντας αρκετά ρεκόρ μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως επισημαίνει ο Guardian. Έχουν εκδοθεί, μάλιστα, προειδοποιήσεις για κινδύνους στην υγεία και για πυρκαγιές, μεταξύ άλλων, στη δυτική Αυστραλία, τη νότια Αυστραλία και το νησί της Τασμανίας. Σε κάποιες περιοχές μπορεί να σπάσει και το ρεκόρ των Χριστουγέννων, αλλά και το ρεκόρ του 2018 που ήταν 46,5 βαθμοί, καθώς οι θερμοκρασίες ενδέχεται να φτάσουν και τους 47.

    Οι περιοχές που δεν βρέχονται από τη θάλασσα στη νότια Αυστραλία θα έχουν γύρω στους 45 βαθμούς, ενώ η Αδελαϊδα 41. Στη Βικτώρια αναμένονται 40άρια προς το τέλος της εβδομάδας και στη Μildura στα βορειοδυτικά της πολιτείας τα θερμόμετρα θα δείξουν 46 βαθμούς την Κυριακή 30/12. Κι άλλα μέρη της χώρας θα δουν ιστορικά υψηλά για τον Δεκέμβριο στο τέλος της εβδομάδας. Η ημέρα θα είναι θερμότερη κατά 6 με 12 βαθμούς από τις κλιματικές τιμές και μόνο στο νησί της Τασμανίας και τη νότια Βικτώρια θα είναι λίγο πιο δροσερά, αλλά και πάλι πάνω από τον μέσο όρο. Μόνο η παραθαλάσσια περιοχή του Κουίνσλαντ αναμένεται να έχει θερμοκρασίες κάτω από τον μέσο όρο της εποχής.

    Επίσης, οι θερμοκρασίες στη νότια και κεντρική Αυστραλία και τη Νέα Νότια Ουαλία θα αυξηθούν από την παραμονή Πρωτοχρονιάς μέχρι τις αρχές του νέου έτους. Συναγερμοί είναι σε ισχύ από την Πέμπτη 27/12 και μετά για αρκετές περιοχές και αφορούν ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, παιδιά και μωρά, εγκυμονούσες και ανθρώπους με προβλήματα υγείας. Στο Σίδνεϊ οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 34 βαθμούς στην πόλη και τους 38 και 41 γύρω από αυτήν. Πιο ήπια θα είναι η κατάσταση στη Μελβούρνη την παραμονή Πρωτοχρονιάς, αλλά η ζέστη αναμένεται να πάρει το πάνω χέρι μετά.

    Αυτός ο καύσωνας είναι αποτέλεσμα της συγκέντρωσης θερμών αερίων μαζών στα δυτικά της χώρας, όπου δεν υπήρχε έντονη δραστηριότητα των μουσώνων, όπως θα αναμενόταν κανονικά για την εποχή. Οι ουρανοί είναι καθαροί και δεν υπάρχουν ψυχρά μέτωπα για να εμποδίσουν τη ζέστη. Δεν μπορεί η Αυστραλία να μας κάνει ένα δωράκι 3-4 βαθμούς; Γιορτές είναι.
    https://www.theguardian.com/australia-news/2018/dec/24/christmas-day-heatwave-weather-records-temperatures-forecast-heat-wave-australia-sydney-melbourne-adelaide
    Εντάξει, δεν έχω παράπονο από τον καιρό, που σήμερα παραμονή Χριστουγέννων μας χάρισε έναν λαμπρό ήλιο στον ουρανό. Έμεινα και 21-22 λεπτά στα κρυστάλλινα νερά (μία θεωρία των χειμερινών κολυμβητών λέει ότι όση είναι η θερμοκρασία, τόσα λεπτά μπορείς να μείνεις στη θάλασσα). Κατέβηκα και κάτω από τα 5 μέτρα για να μαζέψω μία μεγάλη πλαστική σακούλα που έχασκε στον βυθό. Αρχικά δίσταζα, αλλά μετά σκέφτηκα αν όχι σήμερα, τότε πότε; Αν και είναι πολύ ενθαρρυντικές οι θερμοκρασίες 12-14 βαθμών που δίνει ο κ. Ζιακόπουλος για το ΠΣΚ. Το ότι γλυκαίνει έστω και πρόσκαιρα το σκηνικό είναι θετικό και για τους χιονόφιλους νομίζω, γιατί ένα κρύο σερί για 10-12 μέρες, λογικά θα έφερνε μετά παρατεταμένη ζέστη, πιθανότατα και για μεγαλύτερο διάστημα.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάσου ένας βορειοευρωπαίος, ένας Καναδός, ακόμα κι ένας Έλληνας να πάει στην Αυστραλία να κάνει Χριστούγεννα και να αγωνίζεται να αποφύγει τη ..θερμοπληξία! Προχτές μιλούσα με γνωστό μου, Βραζιλιάνο κι από τους δυό γονείς, γεννημένο στην Ελλάδα. Θα ταξίδευε στη Βραζιλία να δει συγγενείς και να κάνει γιορτές εκεί. Ο ίδιος(χωρίς κάποια δική μου παρότρυνση) έσπευσε να δηλώσει ότι θεωρεί μεγάλο ξενέρωμα να κάνεις Χριστούγεννα στην Copacabana.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα σε όλους από την σκοτεινή κ μουντή ΔΒΔυτική χώρα σήμερα που όπως περιμέναμε άλλωστε ξεκίνησαν κιόλας οι τοπικές βροχές.
    Λοιπόν,σαν μια τελική αναλυτική ματιά που μπόρεσα κ έριξα σε όλα τα μοντέλα γενικώς αυτά που έχω να πω είναι τα εξής:
    Καλός σχετικά αλλά γρήγορος υετός στα δυτικά κ βόρεια από σήμερα το βράδυ με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να χιονιστούν πεδινές περιοχές.
    Όσον αφορά τα μέρη μού που μπορώ να εκτιμήσω μπορώ να πω πως στα Γιάννενα θα σταματήσουν τα φαινόμενα με το που μπουκάρει ο βορειοανατολικός για τα καλά(από τις 7 το πολύ 8 το πρωί θα έχουν όλα τελειώσει)κ έτσι δε θα χιονιστούν περιοχές χαμηλών υψομέτρων.
    Στη δυτική Στερεά το όλο σκηνικό θα κρατήσει μέχρι τις 11 το πρωί με βαθμιαία βελτίωση μετά,εκτός της Ευρυτανίας κ της Φωκίδας που εκεί θα έχουμε φαινόμενα έως το μεσημέρι(χιόνι για Αιτωλοακαρνανία όχι κάτω από τα 750μ,στα υπόλοιπα κ πιο χαμηλά).
    Μετά θα μας μείνουν οι παγεροί βοριάδες,η ξαστεριά κ ο πρωινός παγετός.
    Τώρα για την Αθήνα ούτε εκεί τα βλέπω πολύ αισιόδοξα τα πράγματα καθώς ο υετός φαίνεται πιο εξασθενημένος την Τετάρτη που θα ευνοήσουν κ οι θερμοκρασίες(άντε η Βόρεια Αττική να δει κάτι παραπάνω) ενώ από το μεσημέρι της ίδιας μέρας φαίνεται πως θα υπάρξει βελτίωση του καιρού υετικά.
    Γενικά το σύστημα τελικά θα είναι πολύ express.
    Τώρα για τη συνέχεια φαίνεται πως θα μαλακώσει κάπως ο καιρός κυρίως στα κεντρονότια κ κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές ενώ προς την παραμονή πρωτοχρονιάς κ μετά κάτι καλό εξακολουθεί να μαγειρεύεται κυρίως αυτή τη φορά όμως αρχικά για τα πιο κεντροβόρεια κ βορειοδυτικά με χιόνια κ εκ νέου πτώση της θερμοκρασίας προερχόμενα από την κεντρική Ευρώπη.
    Μακάρι λοιπόν κ αναμένουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλα χριστουγεννα,καλες γιορτες σε ολους και χρονια πολλα.
    αυριο βροχες εδω καρδιτσα καθως η κυριως ψυχρη μαζα θα ερθει απο το απογευμα.
    αν κρατησουν τα φαινομενα ως το βραδυ που δεν νομιζω υπαρχει μικρη πιθανοτητα να το γυρισει σε χιονι.οπως και να΄χει δεν θα εχουμε καλοκαιρακι οπως χθες και σημερα.

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά Χριστούγεννα υγεία ευτυχία σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα,καλά χριστούγεννα σε όλους,με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με χιόνια ή χωρίς, με ήλιο ή όχι, με κρύο ή ζέστη, όπως και να έχει,
    εύχομαι σε όλους Ευτυχισμένα Χριστούγεννα με ελπίδα, χαρά, αγάπη και αισιοδοξία!
    Δήμητρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για άλλη μια φορά οι βόρειοι άνεμοι διώχνουν τον υετό από τη βόρεια ελλάδα. Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ. Για έχουμε εμεις χιονι θέλουμε νοτιάδες στη μισή χώρα όπως πάντα έλεγε ο γαλατάς μας ως ερασιτέχνης μετεωρλόγος. Εύχομαι αυτούς να εννοεί ο.δάσκαλος . Δεν με ενδιαφέρει καθόλου να χιονιστεί η Αθήνα, διότι έχει μέσες θερμοκρασιες απαγορευτικές. Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά και σ' εσένα, φίλος. Δεν το θέτεις όμως σωστά πατριώτη, θα έπρεπε να πεις " δεν έχει πιθανότητες να χιονιστεί η Αθήνα, κλπ"

      Διαγραφή
  10. Η σημερινή μέρα διαφέρει από όλες του χρόνου.Ειναι η μόνη που έχει πνεύμα."ΤΟ ΠΝΕΎΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΈΝΝΩΝ".Εύχομαι να εγκατασταθεί στις ζωές σας και να σας δώσει,ότι επιθυμείτε.ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ ΜΕ ΑΓΆΠΗ ΚΑΙ ΥΓΕΊΑ. ΚΑΛΗΜΈΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημερα και χρόνια πολλα σε όλους σας και ιδιαίτερα στον κ. Δημήτρη.αν με πληροφορουσατε για παγετό στον αργολικο καμπο τις επομενες μερες θα ουν ευγνωμον.
    Συριγας Νικος Βασιλης Γαμβρουλας λαϊκή αγορα πλ.Αττικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οριακά αρνητικές θερμοκρασίες βλέπω εγώ για τον Αργολικό κάμπο τις επόμενες νύχτες. Άντε να πάει -1 ή -2. Καλύτερα να σας απαντήσει ο κ.Ζιακόπουλος, μη σας πάρω και στο λαιμό μου.
      Χρόνια πολλά σε όλο το μπλογκ!

      Διαγραφή
    2. Σε γενικές γραμμές με κάλυψε ο Γιώργος. Να συμπληρώσω μόνο ότι το χειρότερο πρωινό θα είναι εκείνο της Πέμπτης (27/12), οπότε σε τοπικό επίπεδο δεν αποκλείονται και οι -3 βαθμοί.
      Χρόνια πολλά σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Σ'ευχαριστουμε Κε ΔΗΜΗΤΡΗ.Καλη χρονια να'χουμαι

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα, χρόνια καλά και χαρούμενα, με υγεία και αγάπη.

    Στην πατρίδα της καρδιάς μου και της παιδικής μου ηλικίας, το Αγρίνιο (μιας και μετά με εκλέψε η "πατρίδα που είναι εκεί που αγάπησα", η Αθήνα δηλ.), από την μουντή, λίγο-πολύ συννεφιασμένη και με πολύ υγρασία παραμονή Χριστουγέννων, περάσαμε στην βροχερή αρχικά ημέρα γιορτής, ενώ τώρα το μεσημέρι ο ήλιος έχει προβάλει πάνω από την πόλη και λάμπει μέσα από το άνοιγμα του καιρού. Γύρω από την πόλη ο ουρανός είναι βαρύς και συννεφιασμένος, αλλά φαίνεται ότι από νοτιοδυτικά θα ανοίξει κι άλλο. Το πολύ θετικό είναι ότι το γύρισε σε βοριά και καθάρισε η ατμόσφαιρα από την απίστευτα πολλή αιθαλομίχλη (λόγω των τζακιών) και μπορούμε να ανασαίνουμε καλύτερα.

    Χρόνια πολλά και πάλι,
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά κ καλά για τις μέρες όπως κ για την γιορτή σου συμπατριώτη.
      Τελικά όπως ακριβώς τα περιμέναμε κυλά ο καιρός σήμερα στην πόλη μας.

      Διαγραφή
    2. Χρόνια πολλά και για τη γιορτή σου Χρήστο, καλά να περάσεις.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  13. Χρόνια πολλά σε όλους και ειδικά στον Χρήστο Σιμούλη για τη γιορτή του.

    Ωραίο και το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για τα Χριστούγεννα, να αναζητήσει ο κόσμος μία πιο απλή ζωή με λιγότερη κατανάλωση, ενώ καταδίκασε και το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών που όλο και μεγαλώνει, όπως μεταδίδει το Reuters. O 82χρονος Φραγκίσκος που γιόρτασε τα έκτα του Χριστούγεννα ως Πάπας μίλησε ενώπιον 10 χιλιάδων πιστών και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Βατικανό, όπως και σε άλλα σημεία στη Ρώμη, μετά τη σύλληψη ενός Σομαλού, που φέρεται να είναι στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους και απειλούσε να βάλει βόμβες σε εκκλησίες στην Ιταλία.

    Στην ομιλία του ο Πάπας είπε ότι το γεγονός ότι ο Ιησούς γεννήθηκε μέσα στη φτώχεια σε έναν στάβλο, θα έπρεπε να κάνει τους πάντες και ειδικά τους άπληστους να αναρωτηθούν ποιο είναι το πραγματικό νόημα της ζωής. Και να ρωτήσουν τον εαυτό τους: "Χρειάζομαι όλα αυτά τα υλικά αγαθά; Μπορώ να τα καταφέρω χωρίς όλα αυτά τα περιττά πράγματα και να ζήσω μία πιο απλή ζωή"; Και συνέχισε ο Πάπας: "Στις μέρες μας το νόημα της ζωής βρίσκεται στην ιδιοκτησία, στο να έχουμε πολλά υλικά αγαθά, μία ανίατη απληστία σημαδεύει όλη την ανθρώπινη ιστορία και ακόμα και σήμερα λίγοι θα δειπνήσουν μέσα στην πολυτέλεια, ενώ πάρα πολλοί δεν θα έχουν το ψωμί της ημέρας, που χρειάζονται για την επιβίωσή τους".

    Ο Φραγκίσκος, ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική, έχει αναγάγει την υπεράσπιση των φτωχών σε προτεραιότητά του. Το Σάββατο, το Βατικανό έκανε δώρο στους άστεγους μία κλινική στην πλατεία του Άγιου Πέτρου, όπου θα μπορούν να έχουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 16 χιλιάδες άστεγοι στη Ρώμη και το γεγονός ότι οι περισσότεροι συγκεντρώνονται γύρω από το Βατικανό, είναι πλέον πολύ ορατό, ειδικά όταν καταφεύγουν σε στοές για να κοιμηθούν τη νύχτα. Για τον φετινό εορτασμό των Χριστουγέννων, εξάλλου, στον στολισμό της μεγαλύτερης εκκλησίας χρησιμοποιήθηκαν 100 χιλιάδες λαμπάκια LED, που καταναλώνουν μόλις το 10% της ενέργειας σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα.
    https://www.reuters.com/article/us-christmas-season-pope-eve/remember-the-poor-and-shun-materialism-pope-says-on-christmas-eve-idUSKCN1ON15C?il=0

    Ακολουθώντας, λοιπόν, το μήνυμα του Πάπα για μία απλή ζωή πήγα για βουτιά και τα Χριστούγεννα, παρά τη βροχή. Κρύο είχε, αλλά όχι τόσο πολύ. Δεν βούτηξα, βέβαια, στο Θυμάρι στην αγαπημένη μου ακτή, αλλά στο Π. Φάληρο, στον Μπάτη, στα αβαθή. Δεν έμεινα και πάνω από πέντε λεπτά στα νερά που δεν τα ένιωθες παγωμένα, επειδή η θερμοκρασία του αέρα ήταν χαμηλότερη από αυτή της θάλασσας. Αλλά, σταδιακά θα παγώσει κι αυτή. Προς το παρόν είχε μια θολούρα και στον βυθό φαίνονταν μόνο οι αχινοί. Και οι γλάροι στον ουρανό σε ένα απόλυτα μουντό σκηνικό. Στην πιο παγωμένη - από το 2010 και μετά - χριστουγεννιάτικη βουτιά. Δεν πειράζει, χρόνια πολλά.

    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Βαγγέλη Σπ. Θα ήθελα όμως να προσθέσω, χωρίς να είμαι γιατρός, να προσέχεις, όπως λέει και ο Γιώργος ο Λ., πλέον με την κρύα θάλασσα γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι κάθε μέρα το ίδιο. Άλλωστε τώρα τελευταία μας αναφέρεις συχνά-πυκνά το πόσο κρύα είναι η θάλασσα και το πόσο δύσκολες είναι οι βουτιές κλπ.

      Διαγραφή
  14. Μιάς και ο σταθμός ΕΑΑ του Χαροκοπείου είναι εκτός λειτουργίας, δίνω για Καλλιθέα την ένδειξη του ταπεινού μου σταθμού, 6,8 βαθμοί αυτή την ώρα (12.45) με 83% υγρασία. Τη νύχτα μπορεί να έχουμε την έκπληξη και να δει κάποιες νιφάδες ακόμα και το κέντρο της Αθήνας. Χρήστο Σιμούλη, Χρήστο Κομπορόζο και όλοι οι εορτάζοντες/εορτάζουσες, πολύχρονοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε κ. γενικέ αντιπρόεδρε, χρόνια πολλά σ' όλους.

      Διαγραφή
  15. Χρόνια πολλά σε όλους και ειδικότερα στον Χρήστο Σιμουλη.Ούτε μια νιφαδα δεν έπεσε στην Κοζάνη και ημουν σίγουρος οτι θα κάνουμε Χριστούγεννα με χιόνι...Όπως μου ειπαν οι Κοζανιτες με τόσο δυνατό άνεμο δεν χιονίζει άρα οπως λέει και ο φίλος ανώνυμος ο κανόνας δεν παραβιάστηκε ουτε σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο φίλος ανώνυμος καλά τα λέει, είπε όμως και την κακία του (που δεν στέκει κι όλας), αλλά σκέφτηκα, μέρες που είναι, να μην απαντήσω. Καταλαβαίνω την εύλογη απογοήτευση των συμπατριωτών μας βορειοελλαδιτών, θυμάμαι την πίκρα τους τη δεκαετία του 2000, όταν έβλεπαν με δικαιολογημένη ζήλια τους ανά διετία ιστορικούς αττικούς χιονιάδες, όμως ο τοπικισμός δε νομίζω ότι έχει θέση εδώ. Εμένα τουλάχιστον δε με εκφράζει, όπως δεν εκφράζει και τον Χρήστο Σιμούλη και όλους τους ("νότιους" και "βόρειους") τακτικούς ή μη σχολιαστές και φίλους αυτού του μπλογκ. Χρόνια πολλά και καλά σε όλους!

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ και ως αντιπρόεδρος Β. Ελλάδος θα προσπαθήσω να εξαλείψω το φαινόμενο της αντιδικίας μεταξύ Βορρά και Νότου.

      Διαγραφή
  16. Χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους του μπλογκ. Δύο φορές χρόνια πολλά στις Χριστίνες, τις Χρυσούλες και τους Χρήστους του μπλογκ, αρχίζοντας λόγω πρωτολόλλου από τον κ. αντιπρόεδρο που αντιπροσωπευει τη χιονοστερημένη βόρεια Ελλάδα. Τα μηνύματα του β΄υστερόγραφου φόβισαν τον Αθηναίο Βαγγέλη Κ. και έδωσαν ελπίδες στον ανώνυμο Βορειοελλαδίτη φίλο. Νομίζω ότι δικαιωματικά προηγείται η Θεσσαλονίκη. Θα είναι και το δώρο μας προς τον Χρήστο Σιμούλη και τους συντοπίτες του. Προς αυτήν την κατεύθυνση στρέφουμε όλες μας τις προσπάθειες. Γράφοντας την τελευταία φράση, μού ήλθε να πω "για τον χιονο-λισμό αγωνιζόμαστε όλοι", αλλά δεν το λέω γιατί με λίγη τύχη μπορεί πραγματικά κάτι να γίνει!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσείς τουλάχιστον το εννοείτε, σε αντίθεση με τον Γιάννο!!! Χρόνια πολλά σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Χρόνια σας πολλά κύριε Ζιακόπουλε και χρόνια πολλά σε όλους τους καιρόφιλους. Θεωρώ τη κεντρική μακεδονία αρκετά άτυχη και κυνηγάει με την απόχη πάντα τον υετό,πόσο μάλλον το χιόνι.Ελπίζω η νέα χρονιά να δώσει σε όλη την Ελλάδα τα καιρικά δώρα που χρειάζεται!!

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστούμε πολύ κ. καθηγητά. Αναμένουμε με τη νέα χρονιά μήπως το χιονόνερο πέσει εκεί που το κεμπάπ γίνεται κοντοσούφλι, το σουβλάκι καλαμάκι και το τσίπουρο πίνεται χωρίς γλυκάνισο, περίπου δηλαδή στον 39,5 παράλληλο. Μόνο έτσι θα χιονιστούμε εμείς οι βορειοελλαδίτες.

      Διαγραφή
  17. Το 12άρι του GFS μας τα χαλάει για αύριο στην Αττική και όχι μόνο. Όχι τόσο από άποψη υετού αλλά κυρίως θερμοκρασιακά. Βόρειο ρεύμα δεν φαίνεται ακόμα στις δορυφορικές, ούτε καν τα πρώτα αναμενόμενα cloud streets (νεφικές οδοί) στο Β.Αιγαίο. Η πολυπόθητη σύγκλιση φαίνεται πως θα γίνει πολύ ανατολικότερα, ίσως να μην επηρεάσει σοβαρά ούτε την Εύβοια τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο, το αυριανό είναι προπονητικό διπλό, το μεγάλο ματς είναι την άλλη εβδομάδα. Και χρησιμοποιώντας ένα τεράστιο κλισέ, εύχομαι να κερδίσει το άθλημα...

      Διαγραφή
    2. Θα κερδίσει όμως; Γιατί στα τελευταία τρεξίματα η γενική εικόνα δείχνει να χαλάει για τα επόμενα. Θα πρέπει να φανεί κάτι Βαγγέλη τις επόμενες δυό τρεις μέρες, μια τάση στα ensembles, αλλιώς...

      Διαγραφή
    3. Μηδενα προ του τέλους μακάριζε. Όσο ο αντικυκλωνας είναι σε καλή θέση, εγώ τρέφω - ελπίζω όχι φρουδες- ελπίδες. Θυμισου τα περσινά και όχι μόνο, που ξαχναμε παράθυρα ελπίδας σε κακές κυκλοφορίες. Φέτος έχει μπαστακωθει σε καλό σημείο. Υπάρχει ελπίδα

      Διαγραφή
    4. Γιώργο το είπες κ μόνος σου τώρα αλλά δεν ήθελα να σε απογοητεύσω πρίν,δεν υπάρχει ελπίδα για τίποτα καλό αύριο στην Αττική αλλά όπως είπαμε αυτό είναι το ζέσταμα.
      Κάτι καλό συνεχίζει να μαγειρεύεται από παραμονή κ μετά.

      Διαγραφή
  18. Να ευχηθούμε όλοι ο αντικυκλωνας εμποδισμου στη ΒΔ Ευρώπη να μας φέρει μια καινούρια Αριάδνη η οποία να αγκαλιάσει λιγο πιο σφιχτά την Αττική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χρόνια Πολλά σε όλους σας και στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Γιώργος Πατρίκης (Πετρούπολη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες κ εορτάζοντες.το απόγευμα που καθάρισε ο καιρός φάνηκε το βουνό μας χιονισμένο,οχι τρέλα πράγματα,ενα ελαφρύ πασπαλισμα,ειμασταν άτυχοι,εαν συνέχιζε ,θα κατέβαινε κ πιο χαμηλά το χιόνι,μιλαμε για πολύ βιαστικό σύστημα,με την ψυχή στο στόμα,δεν πειράζει όμως,απο δευτέρα έρχονται τα καλά.χρονια πολλά κ του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ευχαριστώ για τις ευχές:
    - δάσκαλε που μας μαθαίνεις, μας φιλοξενείς και μας ανέχεσαι όλους με τις παραξενιες μας στο blog σου,
    -συμπατριώτη (και υποψήφιε αντιπρόεδρε) Φώτη Ματραλή,
    - "πρόεδρε" των χειμερινών κολυμβητών Βαγγέλη Σπανέ,
    - πονεμένε ταρατσάκια (σαν κι εμενα) Γιώργο Λαμέρα.

    4,2°C πριν λίγο (21:40) στο Αγρίνιο, με καθοδικές τάσεις. Ίσως πέσει και κοντά στο 0 τα ξημερώματα, και με τη σχετική υγρασία στο... ταβανι, η πραγματική αίσθηση θα είναι με αρνητικό πρόσημο.

    Κατά τα άλλα, βλέπω τζίφο και Ευρωπαίο και δεν ξέρω τι θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα. Πολύ ψύχος πάντως είναι εγκλωβισμένο εκεί στα ΒΑ και θέλουμε έναν καλό αντικυκλώνα εμποδισμού και να σχηματιστεί κι ένα καλό υγρό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο. Πολλά ζηταω, ε;

    Καλό βράδυ από Αγρίνιο,
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πάλι καλά που μας έκανε αυτή τη μέρα να μοιάζει με Χριστούγεννα γιατί είναι σπάνιο να υπάρχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χρόνια πολλά υγεία χρηστο ,όλα θα γίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. NW Pindos
    Χρόνια πολλά σε όλες και όλους που γιόρταζαν χθες και σε όλη την παρέα!
    Θα ήθελα να αναφέρω πότε χιονίζεται καλά η ΒΔ χώρα (αναφέρομαι στην Ήπειρο από νομό Ιωαννίνων και βορειότερα και στη Δ. Μακεδονία κυρίως στα πιο δυτικά τμήματα της): Καταρχήν θέλουμε μαλακό καιρό και συγκεκριμένα μέγιστη γύρω στους +9 στα Γιάννενα, την ίδια στιγμή τα ορεινά στο υψόμετρο του Μετσόβου θα έχουν γύρω στους +4+5 μέγιστη και τα 1500 γύρω στους +2 +3. Ή αν θέλετε γύρω στους +11 +12 στη Θεσσαλονίκη (Χρήστο πατριώτη χρόνια πολλά!). Με οργανωμένο χαμηλό από τα δυτικά (από Ιταλία και το κυρίως Ιόνιο γεμάτο νερό) την έλευση του οποίου βοηθά ο μαλακός καιρός, οι παραπάνω θερμοκρασίες (μέγιστες και ελάχιστες συγχρόνως) πέφτουν γύρω στους 5 με 6 βαθμούς και έτσι στα Γιάννενα πάει στους +4 +5, στα ορεινά στους -2 με 0 και στα 1500 κυμαίνεται από -4 έως -2. Με αυτή τη συνιστώσα τα ορεινά θάβονται, στα ημιορεινά το γυρνάει όπως λέμε σε χιόνι το οποίο το θέλουμε μέχρι το υψόμετρο των Ιωαννίνων (όχι σε πιο κάτω υψόμετρα, αν συμβεί αυτό ο καιρός δεν θα είναι της παραπάνω συνιστώσας). Να πούμε επίσης ότι όλες οι περιοχές της Δ. Μακεδονίας δεν χιονίζονται με το ίδιο σύστημα. Έτσι ο Ν. Κοζάνης ευνοείται κυρίως με καιρό που έρχεται από ΝΔ προς ΒΑ και με σύγκλιση Β ανέμων, οι ν. Καστοριάς και Φλώρινας κυρίως με χαμηλό από Αδριατική και ο ν. Γρεβενών κυρίως με το σύστημα που προαναφέρθηκε (όχι ότι δεν επηρεάζονται όλοι οι νομοί από τα παραπάνω συστήματα αλλά άλλος επηρεάζεται λιγότερο και άλλος περισσότερο π.χ. όταν χιονίζει πολύ Φλώρινα δεν υπάρχει ίδια ένταση στα δυτικά τμήματα της Δ. Μακεδονίας και αντιστρόφως, τα πιο ευνοημένα δε χιονομέρη της Δ. Μακεδονίας είναι αυτά που βρίσκονται πιο κοντά στην Ήπειρο). Επομένως στις παραπάνω περιοχές ο συναγερμός του χιονιού χτυπά κυρίως όταν μέσα στο χειμώνα ο καιρός μαλακώνει.
    Η ερχόμενη εβδομάδα και ειδικά προς το τέλος της δείχνει να είναι υετοφόρα (νωρίς ακόμη) αλλά δεν ξέρω τι γίνεται με διάρκεια και θερμοκρασίες στα ημιορεινά (στα κλασικά ορεινά διαφαίνονται θερμοκρασίες χιονιού).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Υπάρχουν και οι τυχεροί:

    http://www.livecameras.gr/up/zeriki.php

    https://www.kopaida.gr/stations/zeriki/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ενθαρρυντική η μακροπρόθεσμη του ECMWF για τις δύο πρώτες εβδομάδες του νέου χρόνου!

    http://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Γιώργο που πρώτος μας έδωσες τη μακροπρόθεσμη του ευρωπαίου!
      Εγώ αυτό που συμπεραίνω μαζί με την εκτίμηση του ευρωπαίου σήμερα σαν "ρεζουμέ" όλων των μοντέλων(gfs,ecmwf,weather2umbrella,διαγράμματα ensembles κ.α.)είναι ότι επιμένουν τα στοιχεία για κάτι καλό απο παραμονή πρωτοχρονιάς κ μέχρι τις 6-7 περίπου του νέου έτους.Τώρα δε μπορώ ακόμα καθόλου με τις γνώσεις που διαθέτω να δω αν θα συνδυαστούν αυτές οι ψυχρές εισβολές με κατάλληλο υετό κ σε ποιές περιοχές,πάντως οι πιθανότητες για κάτι καλό φαίνονται πολλές σε αρκετές περιοχές μέσα σ'αυτές κ η Αττική αρκεί να μας ευνοήσει λίγο η τύχη,τύχη που μας ξέχασε τελικά κ στην τωρινή ψυχρή εισβολή!
      Πάντως χωρίς να θέλω να απογοητεύσω κανέναν μετά τις 7 περίπου του μήνα φαίνεται από μέρες τώρα ότι περνάμε σε ζωνική πια κυκλοφορία με νοτιάδες κ πιθανότητες για κάτι καλό πια σε περιοχές της Πίνδου(λογικό είναι)κ κυρίως στα δυτικά αυτής.
      Οπότε οι καλές ευκαιρίες είναι μπροστά μάς!
      Υ.Γ.Λόγω μικρό ίωσης στενού μου προσώπου τελικά αναβλήθηκε η 4ήμερη εκδρομή στα ορεινά της Ευρυτανίας για τις 2 του μήνα,ελπίζω να έγινε για καλό κ να δω ωραία πράγματα τότε καθώς σήμερα πλην του ολικού παγετού εκεί,λίγα πράγματα τελικά από χιονοστρώσεις.

      Διαγραφή
    2. Έτσι είναι. Μετά τα Φώτα έρχονται οι νοτιάδες. Είχα γράψει και πριν μέρες για τρεις ευκαιρίες σ΄αυτή τη μεσημβρινή φάση. Η πρώτη έφυγε, κατώτερη και των (εξαρχής περιορισμένων) προσδοκιών. Η δεύτερη αχνοφαίνεται γύρω στην Πρωτοχρονιά. Η τρίτη (και φαρμακερή;) δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι θα υπάρξει. Τέλος πάντων, είτε με χιόνια είτε με βροχές, να έχουμε χειμώνα!

      Διαγραφή
  27. Ρε παιδιά ας κάνει κάτι πραγματικά καλό έως τα Φώτα κι ας το γυρίσει σε ζωνικη μετά. Ελλάδα είμαστε δεν προσδοκώ 20 μέρες σερί χειμώνα. Αλλά να το κάνει. Πραγματικά, με Υ μπαστακα στη Βρετανία θα είναι ατυχία να μη δούμε κάτι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή