Ισχυροί βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας


Ψυχρό μέτωπο, που εκτείνεται από τη Ρωσία ως τα ΒΔ Βαλκάνια, κινείται νοτιοανατολικά. Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη), με το πέρασμα του μετώπου αυτού από την περιοχή μας, θα επικρατήσουν στη χώρα ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι εντάσεως ως τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Λίγες βροχές ή και ασθενείς χιονοπτώσεις (ορεινά) θα σημειωθούν κατά τόπους στα ανατολικά και τα νότια διαμερίσματα. Την Πέμπτη (6/12), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βοριάδες, που πρόσκαιρα στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 8 μποφόρ, και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Ασθενείς βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά) αναμένονται στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές. Την Παρασκευή (7/12), ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση, αλλά το Σαββατοκύριακο (8-9/12) προβλέπεται νέα μεταβολή με βροχές, τοπικές καταιγίδες και ενισχυμένους ΝΔ έως ΒΔ ανέμους. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.

Υ.Γ. Μη «ζορίζετε» τα μοντέλα! Δεν είναι ferrari για formula 1! Zastava είναι που όμως σε πάνε μια χαρά, αν τα συγκρίνεις με τα συμπαθέστατα κατά τα άλλα γαϊδουράκια. Τι παράπονα έχετε για τις προγνώσεις τις πρώτες 3 - 4 ημέρες της νέας εβδομάδας; Δεν επιμένουν για Β-ΒΔ κυκλοφορία και αξιόλογο υετό σε πολλές περιοχές της χώρας; Δεν υπαινίσσονται χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Β-ΒΔ Ελλάδας; Θέλετε να ξέρετε αν θα χιονίσει μέσα στα Γιάννενα, τη Θεσσαλονίκη ή τα Τρίκαλα; Αν ναι, η αριθμητική πρόγνωση του καιρού δεν μπορεί να σας το πει από τώρα!

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 5-12-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Ασθενείς τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά) στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 14 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανές βροχές μικρής διάρκειας στο Ιόνιο και τη ΝΔ Πελοπόννησο. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 17 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ασθενείς τοπικές βροχές στην Εύβοια. Άνεμοι Β 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι Β 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι Β 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 16 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 13 βαθμούς.

16 σχόλια:

  1. Cold is in the air...

    Pαρά τον ήλιο και τους ασθενείς ανέμους υπάρχει μία ψύχρα στην ατμόσφαιρα. Cold is in the air, για να παραφράσω και το τραγούδι. Κι έτσι δεν υπήρχε ψυχή για ένατη συνεχόμενη μέρα (25/11 - 4/11) στη δαντελένια ακρογιαλιά. Μόνο ένα αλιευτικό να ρίχνει δίχτυα έβλεπα από μακριά. Εγώ έπιασα, πάντως, δύο χταπόδια σε μία βουτιά. Φυσικά τα άφησα ελεύθερα αμέσως μετά τις φωτό. Το ένα ήταν σε μία μεγάλη κόκκινη σακούλα στον βυθό, ενώ το άλλο είχε κομμένα πλοκάμια το καημένο. Είναι αυτό που εικονίζεται στον βυθό να έχει αλλάξει χρώμα και να είναι σαν χλωμό φεγγάρι, όπως γίνονται τα χταπόδια όταν καταλάβουν ότι η θέση τους αποκαλύφθηκε. Επίσης τα πλοκάμια τα κόβουν καμιά φορά και μόνα τους για να τα φάνε, όταν δεν βρίσκουν άλλη τροφή. Γιατί πέφτει πείνα και στο ζωικό βασίλειο.

    Εκτός από το Ηνωμένο βασίλειο, όπως αναφέρει το Skynews με αφορμή την έρευνα που έδειξε ότι μέσα σε πέντε χρόνια αυξήθηκαν κατά μισό εκατομμύριο τα παιδιά που ζουν σε καθεστώς φτώχειας. Συγκεκριμένα 4,1 εκ. παιδιά (κάτω των 18 ετών) ζουν σε νοικοκυριά με ανεπαρκείς οικονομικούς πόρους. Η σχετική φτώχεια, που θεωρείται ότι υπάρχει σε ένα νοικοκυριό όταν διαθέτει το 60% του μέσου εισοδήματος, επηρεάζει πάνω από ένα στα πέντε άτομα σε οικογένειες με τουλάχιστον έναν εργαζόμενο. Έτσι γίνεται λόγος για μία "αυξανόμενη παλίρροια φτώχειας" που πλήττει τις εργαζόμενες οικογένειες, οι οποίες δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, να φέρουν φαγητό στο σπίτι και να διαχειριστούν το στρες από την όλη κατάσταση.

    Τα τελευταία στοιχεία ήρθαν στη δημοσιότητα τρεις βδομάδες μετά από μία έκθεση του ΟΗΕ, που προειδοποιούσε για τις επιπτώσεις της λιτότητας στη Βρετανία και κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές της χτυπάει σκληρά τους φτωχούς. Τις δύο εκθέσεις καλωσόρισε ένα κέντρο βοήθειας στο Χάλιφαξ, όπου οι αιτήσεις για τις υπηρεσίες του έχουν αυξηθεί και κάνει υπερωρίες, κατηγορώντας με τη σειρά του την κυβέρνηση για την κατάργηση μίας σειράς κοινωφελών πολιτικών. Έτσι, πολύς κόσμος στράφηκε για βοήθεια προς το κέντρο του Χάλιφαξ που παρέχει 80 ζεστά γεύματα τη βδομάδα, συν 100 πακέτα φαγητού, ενώ από 1/1/2019 θα έχει ανοιχτές τις εγκαταστάσεις του για να κοιμούνται οι άστεγοι για έξι μήνες, αντί για τέσσερις.

    Ο Paul Maffia, διαχειριστής του κέντρου που κάποτε ήταν επίσης άστεγος, κατηγορεί τους βουλευτές και τους τραπεζίτες ότι δεν συνειδητοποιούν πως οι πολιτικές τους βλάπτουν τους φτωχούς. "Ο φόρος κρεβατοκάμαρας (ναι, υπάρχει και τέτοιος στη Βρετανία, μην νομίζετε ότι μόνο εδώ έχουμε ευρηματικότητα στη φορολογία) δεν καταλαβαίνουν πώς επηρεάζει τον κόσμο" ανέφερε χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση δεν δέχεται τα ευρήματα της έρευνας, μετρώντας με άλλη μεθοδολογία τη φτώχεια, υποστηρίζοντας ότι σε σχέση με το 2010 οι φτωχοί είναι 1 εκ. λιγότεροι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων και 300 χιλιάδων παιδιών.https://news.sky.com/story/report-claims-millions-of-children-suffering-from-rising-tide-of-uk-poverty-11571093
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα,μια χαρά πηγαίνει ή εβδομάδα,απο όλα έχει ο καιρικος μπαχτσες που λένε,θυμαμαι κάποιους χειμώνες,με ελάχιστα φαινόμενα,κ επικρατέστερη,την ηλιοφάνεια,ολα καλά,καλο απόγευμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι αυτή η ανέλπιστη ανάγκη-λαχτάρα του καιρόφιλου-ερασιτέχνη μετεωρολόγου που δεν μπορεί να περιμένει,βιάζεται,προτρέχει κ πολλές φορές από την υπεραισιοδοξία του "τρώει τα μούτρα του" καθώς έπαιξε όλα του τα ζάρια στα "σπουδαία" που τάζουν τα προγνωστικά μοντέλα νομίζοντας πως είναι "θεοί" κ πολλές φορές δεν ήρθαν ακριβώς όπως τα περίμενε!
    Παιδιά τα μοντέλα μετά το χάος του φθινοπώρου έχουν άρχισει κ σταθεροποιούνται καθώς βαδίζουμε προς το χειμώνα κ λογικό είναι,όσο κ να ποθούμε όμως να πιάσουν ακριβώς την τάση μετά από 10 κ 12 ή 15 μέρες επειδή αυτό αρέσει σ'εμάς θα'ναι πάντα ακατόρθωτο οπότε ο δάσκαλος έχει απόλυτο δίκιο.Δε πειράζει,όπως έχουν πει κ άλλοι φίλοι εδώ μέσα η μαγεία του καιρού σε συναρπάζει γιατί είναι πάντα απρόβλεπτη!Ας περιμένουμε λοιπόν κ σίγουρα απ' ότι φαίνεται θα δούμε καλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν ήμουν παιδί, διάβαζα τον καζαμία που αγόραζε κάθε χρόνο ο παππούς μου. Χαιρόμουν τα προβλεπόμενα χιόνια, όπως ένας σημερινός χιονόφιλος χαίρεται μια πολλά υποσχόμενη ψυχρή εισβολή μετά από 300 ώρες! Όπως τα λες είναι, Φώτη. Η μαγεία είναι η ίδια!

      Διαγραφή
  4. NW Pindos
    Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε, ήθελα με την ευκαιρία της πρόγνωσης σας και τη γενικότερη συζήτηση περί καιρικών μοντέλων να κάνω δυο ερωτήσεις: 1η ερώτηση) έχω παρατηρήσει, το λέω καθαρά εμπειρικά και μόνο εμπειρικά (μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια) ότι όταν έρχεται ένα οργανωμένο χαμηλό από τα δυτικά τότε έχουμε περιοδικότητα σε φαινόμενα (βροχές, χιόνια κλπ. ειδικά στη Δ-ΒΔ χώρα) για αρκετά μεγάλο διάστημα και σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το περασμένο καλοκαίρι π.χ. όταν είχαμε εκείνη την κακοκαιρία τον Ιούνιο ο καιρός δεν σταμάτησε σχεδόν όλο το καλοκαίρι στη ΒΔ Ελλάδα (ανά τακτά διαστήματα βέβαια όχι κάθε μέρα). Τώρα μόλις είχαμε το χαμηλό γύρω στα μέσα Νοεμβρίου έκτοτε έχουμε συχνή περιοδικότητα σε φαινόμενα και φαίνεται ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Αυτό είναι συμπτωματικό; αν δεν είναι έχει κάποια επιστημονική εξήγηση; το ρωτάω υπό την έννοια ότι μήπως με την έλευση ενός οργανωμένου συστήματος δημιουργείται γενικότερη κατάσταση στην όλη κυκλοφορία; 2η ερώτηση) Μια μακροπρόθεσμη πρόγνωση για την τάση του καιρού, εννοείται σε πολύ - πολύ γενικές γραμμές, έχει βασιμότητα ή αν επιβεβαιωθεί μια τέτοια πρόγνωση αυτό θα είναι καθαρά από σύμπτωση από τύχη δηλαδή; Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) Η θεωρία λέει ότι συνήθως η ατμοσφαιρική κυκλοφορία αλλάζει (από ζωνική σε μεσημβρινή και το αντίστροφο) περίπου κάθε 15 ημέρες. Προφανώς, αρκετές φορές ένας τύπος κυκλοφορίας μπορεί να παρουσιάσει μεγαλύτερη εμμονή.
      2) Επιστημονική βάση στη διαδικασία πρόγνωσης των τάσεων του καιρού σε χρονικό ορίζοντα μήνα ή εποχής υπάρχει. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι τέτοια που προς το παρόν δεν επιτρέπουν τη χρήση αυτών των προγνώσεων σε επιχειρησιακή βάση.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα σας. Σας ενημερώνω ότι το τελευταίο διήμερο σημειώθηκαν 42 mm βροχής στο Καστελόριζο, όταν όλο το φθινόπωρο είχαμε 34 mm εδώ στη Θεσ/νίκη. Τα συμπεράσματα δικά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο το ξεμάτιασμα μας έμεινε, Χρήστο μου!

      Διαγραφή
    2. Όσον αφορά το σχόλιο περί Καστελλοριζου, να αναφέρω ως Δωδεκανησιος πως η ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου ειναι αρκετά στερημένη υετικα τα τελευταία 3 χρόνια. Επομένως χαρά θα έπρεπε να δίνει μια τέτοια είδηση
      Θάνος Κοτταρας

      Διαγραφή
    3. Για το Καστελόριζο χαρά δίνει, για τη Θεσ/νίκη και την Κ. Μακεδονία όμως δίνει θλίψη, δεδομένων της γεωγραφικής θέσεως, του κλίματος, των καλλιεργειών, των δασών και των αναγκών για νερό εν γένει που υπάρχουν εκεί.

      Διαγραφή
  6. Και κάτι άλλο: Η γιαγιά μου έλεγε ότι κάθε Αγίας Βαρβάρας κάνει τον ίδιο καιρό με τα Χριστούγεννα. Τα χάλια μας δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επειδή ξέρω από ξεμάτιασμα, μπορώ να βοηθήσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. νομιζα Κυριε Δημητρη οτι ημουν ο μονος που διαβαζε τον καζαμια του Παππου για τον καιρο!
    βεβεια καποτε νομιζα οτι ημουν και ο μονος χιονοτρελαμενος και οτι μεγαλωνοντας θα μου φυγει!
    αρα ειμαι σε καλο δρομο, χαχαχα.

    καλο χειμωνα να χουμε και με τα χιονια μας και τα κρυα μας και υγεια να τα χαρουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα, ξεμάτιασμα με λάδι αλλά και με κάρβουνα, σκόρδα στο «μάτι» του βοριά και πολλή υπομονή…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πέρα από την πλάκα που κάνουμε, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε κάτι το ιδιαίτερο, καθώς ο καιρός όσο πάει θα"σφιγγει"μερα με την μέρα και όπως έγραψα πριν λίγες ημέρες,το πανερι(καιρικο)εχει για ολους από κάτι να δώσει και μπρος πίσω του Αγ.Ελευθεριου,όλοι πρέπει να μείνουν ευχαριστημένοι.Απλη διαίσθηση...Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή