Ο Νοέμβριος του 2018 στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο

Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του Νοεμβρίου 2018 σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του συγκεκριμένου μήνα της περιόδου 1981-2010. Πηγή: ERA-Interim, Credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service.

20 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλους,η πρώτη κρύα βράδια για το νησί,5 βαθμοί κελσίου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν κ λίγο καλύτερος αυτός ο μήνας,μια από τα ίδια θα έλεγα όχι μόνο για μας αλλά κ για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.Να πω μιας κ τώρα πρόλαβα να γράψω πολλά χρόνια πολλά κ καλά στον φίλο Νίκο Παππά καθώς κ στην κόρη του δασκάλου Νικολέτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα σας. Η πρώτη πάχνη στην Καλαμαριά, 2 βαθμοί Κελσίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μετά τις 11 εχθές ο καιρός "εσπασε"στην περιοχή μου,όμως από το ύψος του Υπάτου και ως την Αθήνα ο καιρός παρέμεινε "κλειστος"ως αργά το βράδυ.Στο χωριό μου όμως αργά την νύχτα ξεκίνησε χιονόνερο και μέχρι το πρωί το γύρισε σε ψιλο σκονάκι,χωρίς να κάνει κάτι το ιδιαίτερο,το άσπρισε όμως σε όλα τα γύρω ορεινά έως δίπλα μας.Το κρύο τσουχτερό και ο αέρας δυνατός. Η θερμοκρασία στους 2 μόλις βαθμούς το πρωί.Τα καλύτερα έπονται.Καλημερα.Υ Γ:Καλή επιτυχία στον Βασίλη Παναγογλου,στην πρόγνωση που έκανε και πιστεύω ότι θα πέσει μέσα σε πολύ μεγάλο ποσοστό(Και δεν πιστεύω ότι ο Λάμερας και άλλοι φίλοι να μεινουν"δυσαρεστημενοι",είπαμε για όλους έχει το "πανερι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα Το πιο κρυο πρωινο στον Τυρναβο 7 του μηνος υπο του μηδεν.Επιτελους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η θερμοκρασία σημερα στα Γιάννενα
    -7,3.http://penteli.meteo.gr/stations/ioannina/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως φοβερές ελάχιστες γενικά σε όλη την Ήπειρο με αποκορύφωμα τη βωβούσα Ιωαννίνων με -9β νωρίς το πρωί!Η ψυχρή μάζα με την ξαστεριά κ την νηνεμία στα δυτικά έκαναν καλή δουλειά.
      Στην περιοχή μού επίσης πιάσαμε ρεκόρ για το φετινό χειμώνα μέχρι στιγμής με την ελάχιστη σήμερα το πρωί στους 1,8β.

      Διαγραφή
    2. Όντως, σήμερα έχει μία "ψυχρούλα" στην πόλη και όσοι ξεκίνησαν για τη δουλειά τους κατά τις 07:30 την ένιωσαν για τα καλά.
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  7. Από βδομάδα χειμώνας στα κεντροβόρεια-δυτικοβόρεια κ μάλλον ήπιος καιρός από Αττική κ κάτω.
    Και σήμερα τουλάχιστον αυτό φαίνεται.
    Τουλάχιστον για τους πιο νότιους θα υπάρχει υετικό ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τόσο το εποχικό ευρωπαϊκό όσο και το CFS αρχίζουν να συγκλίνουν επικίνδυνα σε ένα άνοστο σενάριο για το Δεκέμβρη και ειδικότερα για τις γιορτές. Και για την Ευρώπη γενικά αλλά και για την περιοχή μας:

      http://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd1.gif

      Αρχίζω να το παίρνω απόφαση ότι, τουλάχιστον στα ανατολικά και νότια, πρέπει ίσως να συμβιβαστούμε από τώρα σ΄αυτό το σενάριο και να ελαχιστοποιήσουμε τις απαιτήσεις μας. Για να μην απογοητευτούμε διπλά στη συνέχεια.

      Διαγραφή
    2. Το είδα κ εγώ το μεσοπρόθεσμο του ECMWF Γιώργη δυστυχώς!εν τω μεταξύ αυτό δείχνουν κ τα κλασσικά προγνωστικά μοντέλα των επομένων ημερών,δλδ κρύο κ κάποια χιόνια στις γνωστές περιοχές δυτικού ρεύματος από Δευτέρα κ μετά κ από τις 15 του μήνα επικράτηση καθαρών νοτιάδων ποιά με βροχές κυρίως στα δυτικά κ μαλακό γενικά καιρό.
      Θα σου πω κάτι όμως,εύχομαι κ παρακαλώ να μην επιβεβαιωθεί η τάση για τις 23 κ μετά καθώς όπως κάθε χρόνο έτσι κ φέτος προς τέλος του μήνα έχω κλείσει ήδη δωμάτιο για την αγαπημένη μου ορεινή Ευρυτανία!
      Αν πάλι έχουμε τα ίδια κ για να δω χιόνι θα πρέπει να διαβώ στα 1800μ πάλι τότε τι να πω.....Η γκίνια του καιρόφιλου δε περιγράφεται για άλλη μια χρονιά!
      Στο μόνο που αισιοδοξώ είναι ότι απέχουμε πολύ καιρό από τις γιορτές κ ίσως τα μοντέλα αλλάξουν.

      Διαγραφή
  8. H Γερμανία και η Γαλλία πρότειναν όσες χώρες της ΕΕ δεν θέλουν να φιλοξενήσουν μετανάστες, να καταβάλουν ένα ποσό για να εξαιρεθούν από το σύστημα ποσοστώσεων, όπως μεταδίδει το Reuters. Η κίνηση δείχνει την ανυπομονησία να αλλάξουν οι κανόνες ασύλου στην ΕΕ, πριν τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019. Έχει επίσης στόχο να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης που φοβούνται ότι τέτοιες αλλαγές θα ενθαρρύνουν περισσότερους μετανάστες και κράτη όπως η Ιταλία που με βάση την τρέχουσα νομοθεσία έχουν την ευθύνη να φιλοξενούν τους μετανάστες που φτάνουν πρώτα στο έδαφός τους.

    Οι χώρες πρώτης υποδοχής (Ελλάδα, Ιταλία) θα συνεχίσουν να έχουν αυτή την ευθύνη για τα επόμενα 8 χρόνια και όχι για 10, όπως προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς, ενώ άλλη μία παραχώρηση στη Ρώμη θα είναι ένας ειδικός κανόνας για όσους διασώζονται στη θάλασσα. Κι αυτό διότι η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας δεν επιτρέπει στα πλοία διάσωσης να δένουν στα λιμάνια της για να μην διαχειριστεί τους μετανάστες. Το γαλλογερμανικό σχέδιο δεν αναιρεί την υποχρέωση φιλοξενίας μεταναστών για τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις αν κάποιες χώρες συνεισφέρουν περαιτέρω στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ή, σε αναπτυξιακά πρότζεκτ στην Αφρική.

    Στόχος είναι να μπει ένα τέλος στον διχασμό ανάμεσα στις χώρες που δέχονται μετανάστες, όπως η Γερμανία και άλλες που αρνούνται να το κάνουν, π.χ. η Ουγγαρία. Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών το 2018 στη Μεσόγειο είναι λιγότερες από 100 χιλιάδες, αλλά η έκρηξη του 2015 είχε πιάσει την ΕΕ απροετοίμαστη. Κάτι που είχε ως συνέπεια οι κυβερνήσεις της νότιας και ανατολικής Ευρώπης να σκληρύνουν τη στάση τους στο μεταναστευτικό. Αυτό που θα πρέπει να αποφευχθεί είναι όλες οι χώρες της ΕΕ να επιλέξουν να πληρώσουν για να μην φιλοξενήσουν μετανάστες και έτσι θα υπάρξει μία οκταετής περίοδος για να γίνουν οι απαραίτητες συμφωνίες.

    Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Antonio Tajiani είχε πει τον Οκτώβριο του 2018 ότι ένας αποδεκτός συμβιβασμός με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που δεν θέλουν μετανάστες θα είναι να δώσουν περισσότερα χρήματα για την ανάπτυξη της Αφρικής. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία είχαν ζητήσει παλιότερα περισσότερη αλληλεγγύη από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά τώρα φαίνονται πρόθυμες να δεχτούν να εξαγοράσουν κάποιες χώρες την εξαίρεσή τους από το σύστημα ποσοστώσεων. Οι συμφωνίες θα χρειαστούν χρόνο, καθώς ηγέτες σαν τον Ούγγρο πρωθυπουργό Victor Orban και εκείνους της ιταλικής κυβέρνησης έχουν χτίσει την εικόνα τους γύρω από τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές.
    https://www.reuters.com/article/us-europe-migrants/france-and-germany-soften-demands-on-eu-hosting-refugees-document-idUSKBN1O51X9?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το πλοίο έρευνας και διάσωσης Aquarius που έσωσε χιλιάδες μετανάστες στη Μεσόγειο σταμάτησε τις επιχειρήσεις του, όπως αναφέρει ο Guardian. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αλλά και η οργάνωση SOS Mediterranee είπαν ότι αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Το πλοίο μπλοκαρίστηκε στο λιμάνι της Μασσαλίας από όταν έχασε την καταχώρησή του στα μητρώα του Παναμά τον Σεπτέμβριο του 2018. Το Aquarius ήταν το τελευταίο πλοίο που επιχειρούσε ανοιχτά της Λιβύης, ενώ μέχρι πέρσι υπήρχαν άλλα πέντε που έκαναν διασώσεις στη θάλασσα. "Είναι μία μαύρη μέρα, η Ευρώπη όχι μόνο απέδειξε την ανικανότητά της στην έρευνα και τη διάσωση, αλλά σαμποτάρει και άλλες προσπάθειες που σώζουν ζωές" ανέφερε η Vickie Hawkins, επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    "Το τέλος του Aquarius σημαίνει ότι περισσότερες ζωές θα χαθούν στη θάλασσα, θάνατοι που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί και πλέον δεν θα καταγραφούν κιόλας, είναι μία παρανοϊκή κατάσταση για τους ηγέτες της Ευρώπης και της Βρετανίας να πεθαίνουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά" συμπλήρωσε η ίδια. Σχεδόν 5.000 μετανάστες πέθαναν το 2016 προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να ξεφύγουν από τους πολέμους και τη φτώχεια στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης. Ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία μειώθηκε σημαντικά, μετά την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών στη Λιβύη, αλλά και πάλι 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής το 2018 στη Μεσόγειο.

    Ιταλοί εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Νοέμβριο του 2018 τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ότι έριξαν εσκεμμένα τοξικά απόβλητα σε λιμάνια στη νότια Ιταλία και διέταξαν την κατάσχεση του Aquarius. H οργάνωση αρνείται ότι έκανε κάτι μεμπτό και κατηγορεί την Ιταλία ότι προσπαθεί να ποινικοποιήσει τις αποστολές έρευνας και διάσωσης. Το γραφείο του εισαγγελέα στην Κατάνια επιμένει, ωστόσο, ότι τα πλοία Aquarius και VOS Prudence πέταξαν παράνομα δυνητικά επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα, μαζί με άλλα σκουπίδια, μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Μαϊου 2018.
    https://www.theguardian.com/world/2018/dec/07/dark-day-migrant-rescue-ship-aquarius-ends-operations-mediterranean

    Λεσεψιανός μετανάστης είναι, εξάλλου, και το γουρουνόψαρο, συγγενικό είδος του τροπικού βαλιστή, που φωτογράφισα την Παρασκευή. Λεσεψιανοί μετανάστες λέγονται τα ψάρια που πέρασαν από την Ερυθρά στη Μεσόγειο Θάλασσα, όταν άνοιξε η διώρυγα του Σουέζ. Άλλα είδη εκτός από τα γουρουνόψαρα είναι οι γερμανοί, οι λαγοκέφαλοι, τα λιονταρόψαρα, που συμβιώνουν αρμονικά με τα ενδημικά είδη παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα. Απλά, οι άνθρωποι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτή τη στιγμή: Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης -2 β. Κελσίου. Ποια Μόσχα, ρε;
    Πηγή: meteo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν υπαρχει για μενα σαιτ meteo.gr

      Διαγραφή
    2. Φίλε έχεις δίκιο!Ειδικά, αναφορικά με τις προβλέψεις θερμοκρασιών παρατηρείται μεγάλη αστοχία-απόκλιση. Βλέπε παραδείγματος χάριν τις θερμοκρασίες(κυρίως τις ελάχιστες) που δίνει καθημερινά για τα Γιάννινα και τι θερμοκρασίες σημειώνονται πραγματικά. Για εχθές(7/12) προέβλεπε θερμοκρασία κατά τις πρωινές ώρες +2 ενώ το θερμόμετρο "κατρακύλησε" στους -7.

      Διαγραφή
  11. Επίμονη η λειψυδρία στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, συνεχίστηκε και το Νοέμβριο:

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/regional_monitoring/1cpnp1.png

    Η ίδια εικόνα εδώ και μήνες! Πρέπει να έχουν χοντρό πρόβλημα εκεί με τις καλλιέργειες και τα δάση. Πάλι καλά να λέμε φέτος εμείς εδώ. Όσο για τις θερμοκρασιακές αποκλίσεις, περίπου ό,τι δείχνει και ο Κοπέρνικος:

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/regional_monitoring/1ctan1.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τουλάχιστον η πάχνη και οι χαμηλές ελάχιστες αποτελούν μια παρηγοριά. Άλλωστε ο πατέρας μου, που αποκαλούσε τον Δεκέμβριο "παχνιά", έλεγε ότι μετά την πάχνη ακολουθεί το χιόνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αλλη μια μερα με 0μμ για θεσσαλονικη αν πεισ σε καθε κακοκαιρια δεν θα βρεξει δεν θα χιονισει θεσσαλονικη θα πεσειεισ μεσα δεν βρεχει με βαρδαρι δεν βρεχει με νοτιο δεν βρεχει με δυτικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εδώ στη Ρόδο είχαμε πάντως νωρίτερα σήμερα βροχή με καλουτσικη ραγδαιοτητα. Πάνω από 10 χιλιοστά είχαμε μέσα σε ένα 2ωρο
    Θάνος Κοτταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή