Αλλεπάλληλες κακοκαιρίες με τους χιονιάδες στην πρώτη γραμμή!


Στο μέχρι στιγμής πλήρως επαληθευόμενο β΄ Υ.Γ. της 24ης Δεκεμβρίου 2018 -ενίοτε και ο «δάσκαλος» αισθάνεται την ανάγκη να ευλογήσει τα γένια του- έγραψα ότι με τις ψυχρές εισβολές, που κατά πάσα πιθανότητα θα λάβουν χώρα στην κεντρική Μεσόγειο, μπαίνουν στο παιχνίδι του καιρού και οι νοτιάδες. Η παρουσία των νοτιάδων στη μέση τροπόσφαιρα καθώς και στα ψηλά στρώματα της χαμηλής τροπόσφαιρας είναι αναγκαία για να σημειωθούν μεγάλα ύψη υετού. Το αν ο υετός είναι βροχή ή χιόνι εξαρτάται από το θερμοκρασιακό προφίλ της ατμόσφαιρας, αλλά γεγονός είναι ότι στη δημιουργία μεγάλων ποσοτήτων χιονιού ο βοριάς συνεισφέρει με τις κατάλληλες (χαμηλές) θερμοκρασίες και ο νοτιάς με τους υδρατμούς του. Θα λέγαμε παραστατικά ότι το πολύ χιόνι έχει μπαμπά το βοριά και μαμά το νοτιά ή καλύτερα τη νοτιά, όπως λέγεται σε αρκετές περιοχές της πατρίδας μας. Βέβαια, ορισμένες φορές πολύ χιόνι μπορεί να πέσει και χωρίς το νοτιά, αλλά ποτέ χωρίς επάρκεια υδρατμών. Στις περιπτώσεις αυτές οι αναγκαίοι υδρατμοί αντλούνται από υποκείμενα ζεστά νερά.


Είναι απολύτως κατανοητό κάθε χιονόφιλος να ενδιαφέρεται σχεδόν αποκλειστικά για το αν θα χιονίσει στην περιοχή που μένει, αλλά πρώτα από όλα πρέπει να εξετάζονται οι γενικές συνθήκες έλευσης χιονιάδων στη χώρα μας. Με αυτή την έννοια, μπορούμε να πούμε ότι τις επόμενες ημέρες, πέρα από τις κατά τόπους ισχυρές βροχές, θα έχουμε και αλλεπάλληλους χιονιάδες, αρχής γενομένης από το χιονιά του επόμενου διημέρου (31/12/2018-1/1/2019). Ακολουθεί ο χιονιάς της 3ης Ιανουαρίου και καπάκι ο πιο επιλεκτικός χιονιάς του διημέρου 4-5/1/2019. Για τον τελευταίο χιονιά καθώς και για το τι θα συμβεί στη συνέχεια θα μιλήσουμε τις επόμενες ημέρες. Ακολουθεί λεπτομερέστερη πρόγνωση του καιρού για το επόμενο τετραήμερο.

Δευτέρα (31-12-2018):
Επιμένουν τα προγνωστικά στοιχεία για πολύ περιορισμένο έως ανύπαρκτο υετό στη Β-ΒΑ Ελλάδα και τα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα και κυρίως στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα προβλέπονται ισχυρές κατά τόπους βροχές, καταιγίδες κυρίως στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνια όχι μόνο στα ορεινά αλλά και στα ημιορεινά της κεντρικής Στερεάς και της Θεσσαλίας. Πέρα από τις πόλεις της Δ. Θεσσαλίας, χιονοπτώσεις κατά κανόνα ασθενείς είναι πιθανό να σημειωθούν στις πόλεις της Δ. Μακεδονίας, τα Γιάννενα και την Κόνιτσα (από το απόγευμα-βράδυ της Δευτέρας ως το πρωί της Τρίτης).
Οι άνεμοι σταδιακά θα ενισχυθούν και τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στα πελάγη θα φθάσουν τα 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. 
Για τη Θεσσαλονίκη οι πιθανότητες υετού είναι πολύ περιορισμένες.  Αντίθετα, στην Αττική αναμένονται ισχυρές κατά τόπους βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) κυρίως μετά το μεσημέρι.

Τρίτη (Πρωτοχρονιά):
Αρχικά θα συνεχιστούν οι συνθήκες της Δευτέρας, με τα εντονότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στην Α-ΝΑ Θεσσαλία, την Α. Στερεά - Εύβοια και την Α. Πελοπόννησο. Στη Δυτική και τη Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα βελτιωθεί σχετικά γρήγορα, ενώ το  απόγευμα – βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σε όλες τις ηπειρωτικές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ 7 με 9 μποφόρ με τάση εξασθένησης από το απόγευμα-βράδυ. Η θερμοκρασία θα είναι σχετικά χαμηλή.

Τετάρτη (2-1-2019): Οι βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Κατά τα άλλα, οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν σημαντικά και θα ανέβουν λίγο οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Όμως, οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι χαμηλές κα στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Πέμπτη (3-1-2019): Νέος κύκλος κακοκαιρίας, η οποία αυτή τη φορά θα επηρεάσει σημαντικά τόσο τη Δ-ΒΔ Ελλάδα όσο και τη Β. Ελλάδα, όπου πλέον θα χιονίσει και στα πεδινά. Χιόνια θα πέσουν και σε  πεδινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Πελοποννήσου. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι θα ενισχυθούν και πάλι και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.
Καλό απόγευμα, φίλοι μου

38 σχόλια:

  1. Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε, για την κακοκαιρία της Πέμπτης (3/1), λέγοντας Δ-ΒΔ εννοείτε φαντάζομαι και την Ήπειρο, έτσι? Βλέπετε επομένως σημαντικό χιόνι και στην πόλη των Ιωαννίνων?
    Κωστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμη και αύριο μπορεί η πόλη σας να δει πρόσκαιρη χιονόπτωση. Το επόμενο θα είναι ένα χιόνι που θα το θυμάστε για δύο με τρία χρόνια. Μετά θα ξεχαστεί. Αυτό που όμως δύσκολα θα ξεχαστεί θα είναι ο χιονιάς του Θρακικού πελάγους. Αλίμονο στους στρατιώτες μας που θα εκτελούν την Υπηρεσία τους εκεί, αν δεν έχουν ετοιμαστεί κατάλληλα.

      Διαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με υγεία, αγάπη, χαμόγελα, καλοσύνη.
    Δάσκαλε, σας ευχαριστούμε για άλλη μια φορά!
    Σας χαιρετώ από την συννεφιασμένη Πετρούπολη των 10,5 βαθμών.
    Γιώργος Πατρίκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να είστε καλά δάσκαλε για την συνεχή ενημέρωση μας.καλη πρωτοχρονιά σε όλους και χιόνια πολλά! Χρήστος Αίγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελπίζω να χιονίσει και στη Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για Αθήνα μάλλον τα πράγματα δεν είναι θετικά για χιονι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτσε να χιονίσει στην υπόλοιπη χώρα και μετά στο Σύνταγμα και το Κολωνάκι χαχα
      Έχε ελπίδες για τον επιλεκτικό χιονιά από 4/1 και μετά...ειναι ακόμη νωρίς
      Κωνσταντίνος από Βεροια, οπου οχι μόνο δεν έχει πέσει ούτε μια νιφάδα φέτος αλλά ούτε και βροχή αξιόλογη. Χιόνια πολλά!

      Διαγραφή
    2. Αυτή τη φορά θα χιονίσει σε πολλές περιοχές της χώρας. Θα χιονίσει και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, οπότε θα ησυχάσουμε όλοι. Υπάρχουν πιθανότητες μάλιστα να εμφανιστεί το σπάνιο, να χιονίσει κάποια στιγμή ταυτόχρονα στις ανωτέρω πόλεις.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα και Χρόνια πολλά. Επειδή από όσα βλέπω και καταλαβαίνω, δεν υπάρχει σύμπνοια απόψεων για το αν οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν στα ημιορεινά της Πελοποννήσου (η ΕΜΥ επιμένει), εσείς βλέπετε ότι δεν θα κατέβουν κάτω από τα 900 μέτρα;
    Ευχαριστώ πολύ και καλή χρονιά να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε το ιδιο ρωτησα και εγω χθες τον Δασκαλο, αυριο με το 0 και το -1 στα 850hpa θα χιονιζει στα κεντρικα και βορεια της Πελοποννησου απο τα 900 μετρα αλλα απο τα μεσανυχτα δειχνει το μοντελο μια "σφηνα" στη κεντρικη και βορεια Πελοποννησο με -2 στα 850hpa και με την ενταση τω φαινομενων ισως να εχουμε χιονοπτωσεις απο τα 650-700-750 μετρα και ισως να ριξει και μεσα στην Τριπολη.

      Διαγραφή
    2. Αυτό που λες έχω καταλάβει και εγώ, το μόνο που δεν κολλάει πολύ είναι η πρόγνωση της ΕΜΥ (και τα 500 μέτρα υψόμετρο χιονοπτώσεων που δίνει) που όμως ως επίσημο φορέα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

      Διαγραφή
  7. Kαι σήμερα παγωνιά (ένιωθα και πιο πολύ το κρύο λόγω αδυναμίας, βέβαια) είχε στη δαντελένια ακρογιαλιά και έριξε, μάλιστα, και δυνατή βροχή, ευτυχώς μετά τη βουτιά. Δεν μπορεί να μας πάει μία βδομάδα κακοκαιρία σερί κάποια στιγμή ήλιος θα βγει. Εδώ βγαίνει στην Ανταρκτική, εκεί όπου και δεύτερος εξερευνητής, ο 49χρονος Βρετανός Louis Rudd διέσχισε μόνος την Ανταρκτική λίγες μέρες μετά τον 33χρονο Αμερικάνο Colin O' Brady, όπως αναφέρει το Skynews. Αμφότεροι έκαναν αυτό το επίτευγμα, χωρίς καμία έξωθεν βοήθεια, δηλαδή ανεφοδιασμό ή, χρήση ανεμόπτερου. Ο Rudd τα κατάφερε σε 56 μέρες, σέρνοντας εξοπλισμό και προμήθειες 140 κιλών, ανεβαίνοντας σε βουνά από πάγο 1.830 μέτρων και διανύοντας συνολικά 925 μίλια.

    Μιλώντας στο Skynews ανέφερε ότι δεν τον πειράζει που ήρθε δεύτερος, καθώς σημασία είχε το ταξίδι, ενώ έτρωγε σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και 200 γραμμάρια τυρί και σαλάμι. Ανέφερε επίσης ότι ο καιρός άλλαζε μέσα σε ένα κλείσιμο του ματιού και από εκεί που είχε ήλιο -20 βαθμούς και ασθενείς ανέμους, η θερμοκρασία έπεφτε στους -35 και η ταχύτητα των ανέμων έφτανε τα 50 μίλια την ώρα.

    Ο Rudd δήλωσε και συγκινημένος και αφιέρωσε την προσπάθειά του στον φίλο του επίσης Βρετανό Henry Worsley, ο οποίος πέθανε κάνοντας την ίδια διαδρομή το 2016, λίγο πριν φτάσει στο τέλος της. Ο Rudd έδωσε συγχαρητήρια μέσω του blog του και στον Αμερικάνο O' Brady, μόλις έμαθε ότι τερμάτισε. Ο O' Brady είχε ακούσει από τους γιατρούς ότι μπορεί να μην περπατούσε ξανά, όταν κάηκαν τα πόδια του σε ένα ατύχημα το 2008. Όταν τερμάτισε, είπε ότι θα περιμένει να φτάσει και ο Lou. O Louis Rudd είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους εξερευνητές των πόλων και διακεκριμένο στέλεχος των βρετανικών όπλων δυνάμεων. "Ήταν τιμή να έχουμε τον ίδιο στόχο, να διασχίσουμε την Ανταρκτική χωρίς βοήθεια και ανυπομονώ να τον συγχαρώ εδώ στον τερματισμό και να μπούμε μαζί στα βιβλία της ιστορίας ως δύο άνθρωποι που κατάφεραν να ολοκληρώσουν ένα τέτοιο ταξίδι" πρόσθεσε ο O' Brady. O Rudd έσπευσε να ανταποδώσει: "Πολλά συγχαρητήρια στον Colin για αυτό το επίτευγμα, είναι ένα μικρό θαύμα που και οι δύο τα καταφέραμε σε κάτι που και άλλοι είχαν επιχειρήσει στο παρελθόν, αλλά χωρίς να ολοκληρώσουν το ταξίδι". "Μάλιστα τα καταφέραμε την ίδια σεζόν και είναι φανταστικό που τερματίσαμε και οι δύο". Αυτοί είναι original χιονόφιλοι. Respect!
    https://news.sky.com/story/first-british-explorer-successfully-crosses-antarctica-solo-11594029
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αγαπητε Κυριε Σπανε, με ολο το συμπαθειο, γιατι δεν ανοιγετε δικο σας blog και να ποσταρετε τα αρθρα σας, και βομβαρδιζετε εδω? δε νομιζετε πως δεν ειναι κ πολυ κομψο αυτο που κανετε ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ??
      Γ.Ν.

      Διαγραφή
    2. Δεν θα μου πεις εσύ τι θα κάνω. Δεν ήρθα να γράψω κάτω από το σπίτι σου. Ούτε σου ανήκει το blog.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Πες τα ρε φιλε, βαρετα και μεγαλα κειμενα και λιγο ασχετα για τους καιροφιλους

      Διαγραφή
    4. Βαγγέλη Σπανέ, συνέχισε να γράφεις όλα αυτά κ άλλα τόσα ενδιαφέροντα που μας γράφεις κ μας ταξιδεύεις κάθε μέρα. Κι αν διαφωνούμε στα του καιρού κ εγώ θέλω χιόνια κι εσύ ήλιο, είναι απόλυτα φυσιολογικό κι αυτή είναι η ομορφιά των ανθρώπινων σχέσεων. Όποιοι βαριούνται τα μεγάλα κείμενα, υπάρχει και το scroll στο ποντίκι, μη μου είστε τόσο ευαίσθητοι. Καλό σας απόγευμα και καλή χρονιά!
      Τάκης, Άρτα

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    6. Ευχαριστώ πολύ Τάκη. Να είσαι καλά. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά και σε σένα.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    7. Παιδιά, λήξτε το άπαντες και αφήστε μας να χαρούμε τον καιρό!

      Διαγραφή
  8. Στο ρεβεγιόν φαίνεται να πέφτει πολύ νερό στην Αθήνα. Χρειάζεται προσοχή από το κομφούζιο που θα επικρατεί στους δρόμους σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες καιρικές συνθήκες εκείνης της ώρας, για να μην τρέχουμε και δεν φτάνουμε μετά. Ελπίζω ο κόσμος να ενημερώνεται κατάλληλα και να πράξει κατάλληλα. Πάντως πρωταρχικά ολα δείχνουν για δυνατά καιρικά φαινόμενα με ισχυρές καταιγίδες στην Αττική, και μάλιστα ο Σαρωνικός δείχνει να παίζει δυνατά μπάλα με τις καταιγίδες. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ..κυριε ζιακοπουλε τον θαυμασμο ιδια νυξη ειχατε κανει και για τον ζορμπα οταν στους χαρτες δεν φαινοταν τιποτα...ιδια νυξη κανατε και πριν δεκα μερες οταν ολα τα μοντελα δειχναν την ψυχρη μαζα στον δρομο ανατολικα βαλκανια τουρκια μονο εσεις μιλουσατε για εξοδο κεντροδυτικη μεσογειο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυστυχώς όλο και απομακρύνεται το ενδεχόμενο να δούμε χιόνι στην Αθήνα από τα 300μ και κάτω..Οι θερμοκρασίες δεν μας ευνοούν ιδιαίτερα ούτε η θέση του χαμηλού..νομίζω από αυτή την κακοκαιρία διαρκείας, κερδισμένες βγαίνουν οι περιοχές από Λαμία και πάνω...οι Αθηναίοι ισως χρειαστεί να περιμένουμε κι άλλο μήπως πάρουμε κάτι καλό σε τρίτο χρόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όσον αφορά τον χιονιά της Πέμπτης το μόνο που δε συμφωνεί με τα υπόλοιπα μοντέλα προς το παρόν είναι το γφσ.Αν και "έστρωσε" περισσότερο σε σχέση με τα χτεσινά τρεξίματα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και η Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση καλά κρατεί:

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/temperature/10mb9065.png

    Για Χιόνια Πολλά το μόνο που ζητάμε είναι λίγο νοτιά με καλη υγρασία! Άντε να δούμε...

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πάλι προδομένοι από τις θερμοκρασίες οι Αθηναίοι...κρίμα...πάντως μιλάμε με τα μέχρι τώρα προγνωστικά για μεγάλο χιονιά θεσσαλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ κρίμα που χάνεται μία ακόμη ευκαιρια για Αθήνα..πάλι στις λεπτομέρειες το χάνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγώ παλι,πιστεύω, πως τίποτα δεν έχει χαθεί...Ο χιονιας είναι πάντοτε απρόβλεπτος με εκπλήξεις και πόσες φορές μας έχει ανταμείψει στις καθυστερήσεις!
    Χρόνια πολλά καλή χρονιά και τα σέβη μου στον δάσκαλο που τον παρακολουθώ από τις αρχές του '90..
    Γιώργος Π. Αιγάλεω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να είναι έτσι...να πάρουμε κάτι έστω και στην παράταση

      Διαγραφή
  16. Νομίζω ότι κ ο δάσκαλος αλλά κ εμείς που γράφουμε καθημερινά στο μπλογκ από κοντά τα πήγαμε πολύ καλά όσον αφορά την εκτίμηση του καιρού που έρχεται.
    Τώρα όσον αφορά στο που ακριβώς θα χιονίσει κ πόσο χαμηλά,με ενδιαφέρει αλλά δε καίγομαι κιόλας να πω την αλήθεια.Θα ήθελα π.χ. να χιονίσει ακόμα κ στην πόλη μού μέσα αλλά αν δε γίνει δε χάθηκε ο κόσμος,σημασία έχει ότι ο καιρός για ένα δεκαήμερο μπροστά έχει μεγάλο ενδιαφέρον με αλλεπάλληλες κακοκαιρίες(το βλέπω για αποκλεισμό στην Ευρυτανία όπου θα βρίσκομαι από μεθαύριο κ μετά).
    Τώρα για να απαντήσω κ σε φίλους που ρωτάνε,προσωπικά κ με αυτά που είδα έως τα μεσάνυχτα από τα μοντέλα τα Γιάννενα δε φαίνεται να έχουν κάτι ιδιαίτερο από υετό κ έτσι δε θα υπάρξει ούτε έξαρση φαινομένων που θα βοηθούσε στην περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας,έτσι λοιπόν θα πάρει ένα ασθενές χιονόνερο κατά περιόδους προς το βράδυ κ μετά,άντε να φέρνει κ ο δυνατός ΒΑ άνεμος καμία νιφάδα πού κ πού αλλά για στρώσιμο πιστεύω ούτε λόγος.Η Πέμπτη όμως είμαι σίγουρος ότι θα είναι μέρα Βδυτικής Ελλάδας όπως κ της πόλης των Ιωαννίνων με δυνατά πράγματα!
    Όσο για την Τρίπολη είναι οριακή αλλά πιστεύω ότι προς το βράδυ κ μετά θα δει κ αυτή αξιόλογες χιονοπτώσεις!
    Ή Αθήνα τέλος φαίνεται να έχει πολύ νερό κ πολύ χιόνι άνω των 500μ(συνδυασμένο με δυνατούς ανέμους κ θέλει προσοχή αύριο με την αλλαγή της ημέρας που θα έχει πλήθος κόσμου έξω)τις υπόλοιπες ημέρες,αλλά για χιόνι κ στα πεδινά θέλει λίγο υπομονή κ πού ξέρετε μετά τις 4 του μήνα Όλα είναι πιθανά με το ψύχος που θα κατέβει μέχρι εκεί.
    Άντε λοιπόν χιόνια πολλά σε όλους κ ευτυχισμένο-χιονισμένο το νέο έτος,να ήμαστε όλοι καλά να χαρούμε ότι καλό έρχεται κ καλή πρωτοχρονιά!
    Υ.Γ. Γιώργο Λ. Περιμένουμε την επανεμφάνισή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα Χριστούγεννα πήγαμε στην Κοζάνη για να κάνουμε λευκά Χριστούγεννα και ειχε ήλιο λαμπερό...Μετά απο αυτη την φόλα που έφαγα ειμαι συγκρατημένος ακόμη και για την Πέμπτη.

      Διαγραφή
  17. Αγαπητέ φίλοι,Χρήστο Κομποροζο και Λευτέρη,εγώ ποτέ δεν έγραψα ότι το φεγγάρι ήταν όρθιο,αλλά ανέβαινε όρθιο και κατέβηκε ξαπλωμένο 2 νύχτες.Η χθεσινή αλλά και η σημερινή νύχτα, λόγω συννεφιάς δεν κάνει εφικτή την παρακολούθηση του.Φυσικά, μπορεί από μέρες να δείξει τι θα επακολουθήσει,αλλά οι τελευταίες ενδείξεις είναι ασφαλέστερες.Η σαφής όμως ερμηνεία του φεγγαριού,απαιτεί κόπο και μακροχρόνια μελέτη και να γνωρίζει κάποιος πολλα"μυστικα"του,που αν δεν τα ξέρει πέφτει σε λάθος εκτίμηση.Οπως όμως έχω ξαναγράψει, υπάρχουν πλήθος άλλων πραγμάτων που κάνουν βέβαια,την σημαντική αλλαγή του καιρού.Π.χ σήμερα το πρωί, τα αγαπημένα μου γεράκια ξεσήκωσαν την περιοχή με τις"φωνες"τους.Ακομη,φεύγοντας κατά τις 9:30,για τα Τρίκαλα, ο κάμπος ήταν γεμάτος από ψαρονια(η ζαραβελια)που ήταν τόσα πολλά, σε σημειο που τα χωράφια,αλλά και ο δρόμος "μαυρισαν"και μαλιστα,δεν πετούσαν, αλλά στρωνονταν στο έδαφος και δεν σηκωνόταν ούτε από τα αυτοκίνητα ζούσε με τις κόρνες. Όσο για τούς "μετεωρολογους"μου,που ρωτας, η τελευταία φορά που τους είδα, είναι πάνω από μήνα,αφού δεν εχουν"ξεμυτισει"ούτε λεπτό.Πιστευω ότι κάτι γνωρίζουν περισσότερο, καθώς από το καλοκαίρι ήταν σε συνεχή εγρήγορση.Τα καλύτερα είναι μπροστά...Ας υπάρχει όμως,αυξημένη προσοχή από όλους μας.Καλο ξημέρωμα και καλη"ΛΕΥΚΗ"Πρωτοχρονια,για πολλούς φίλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η ψηφιακή αγωνία καλά κρατεί όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού αυτή την εβδομάδα. Τα τελευταία χρόνια μας αφήνει τελικά -σε γενικές γραμμές- με το παράπονο. Όμως, για να μην είμαστε τελείως άδικοι, ο φετινός χειμώνας μέχρι εδώ μας έχει χαρίσει μια ωραία αίσθηση και όμορφες εικόνες. Η σημερινή μέρα ήταν μια από αυτές που έχουν χειμωνιάτικο άρωμα με πλήρη νεφοκάλυψη, που άφησε το βράδυ και μια σύντομη βροχούλα στο κέντρο της Αθήνας. Κατά τα άλλα, ας ελπίσουμε ότι οι πρώτες μέρες του νέου έτους θα έχουν άρωμα... χειμώνα 1992 (αν θυμάμαι καλά) που βίωσα έντονα ως παιδί και έχει μείνει χαραγμένος στη μνήμη μου (χωρίς φυσικά να ξεχνιούνται και όλοι οι χιονιάδες της δεκαετίας του 2000). Καλό σας βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το σχόλιό μου πήγαινε κανονικά για αυτή την ανάρτηση...Με έχει συνεπάρει το χιόνι!
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Βελτίωση για Αττική από το gfs...αν συνεχιστούν οι βελτιώσεις ελπίζουμε για κάτι καλό το σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημέρα, καταρχάς χρόνια πολλά και καλά σε όλους. Επίσης, πραγματικά και πέρα από τα καιρικά θα ήθελα να ακούσω το Γιώργο το Λάμερα, δε μου αρέσει που λείπει αυτές τις ημέρες. Τέλος, διαβάζω αριστερά και δεξιά τα πάντα. Από Αριάδνες μέχρι νέο 1987 και ότι όλα είναι επί ξύλου κρεμάμενα. Πραγματικά, αν δε χιονίσει αξιοπρεπώς αυτή τη φορά θεωρώ ότι θα είμαστε εξαιρετικά άτυχοι. Ρε παιδιά, δε μιλάω για τους ονειρικούς χιονιάδες που έχουμε ζήσει, σκέφτομαι την 11/12/2010 που από το πουθενά φάγαμε 20 πόντους χιόνι με 4 ώρες (μεσημεριανές παρακαλώ) σοβαρής χιονόπτωσης (και καμια 10αριά νυκτερινής on off ασθενούς χιονόπτωσης) και κοιτάω τους χάρτες και λέω πόσο τυχεροί ήμασταν. Και τώρα να έχεις μπαστακωμένο 10 μέρες το Υ εκεί που πρέπει και να παλεύεις για τη νιφάδα με ξεπερνάει. Καλή χρονιά σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπερα σε ολους και καλη χρονιά απο το κεντρο της Αθηνας, στον ουρανο του οποιου πριν απο λιγο σουλατσαρανε....γλαροι!!

    Νικος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή